Transcrierea circuitelor electrice in plan si configurarea tabloului electric pentru apartament ep3
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 9 ม.ค. 2025
- Adrian Chelaru va prezinta cum transcrie circuitele electrice in plan si configureaza tabloul electric pentru apartamentul cu 3 camere.
Sper sa va prindă bine aceste informații…:-)
Pentru cei care vor sa lucreze alaturi de mine puteti sa trimiteti CV ul pe adresa alarmelectricsistem@gmail.com
Pagina mea de facebook:
/ adrianchelaruvlog
/ 1846861575601298
Membru fondator AREL (Asociatia Romana a Electricienilor)
Electrician autorizat gradul IIA
Electrician autorizat gradul IIB
Administrator Alarm Electric Srl
Alarm Electric Srl, firma atestata ANRE de tip B pentru “proiectare si executare de instalatii electrice exterioare/interioare pentru incinte/constructii civile si industrial, bransamente aeriene si subterane, la tensiunea nominala de 0.4 kV”
Alarm Electric Srl, firma licenta IGPR pentru “ instalare, modificare sau intretinere a componentelor sau sistemelor de alarmare impotriva efractei”
Alarm Electric Srl, firma autorizata IGSU pentru “instalare si intretinere a sistemelor si instalatiilor de semnalizare, alarmare si alertare in caz de incendiu”
Contact:
www.alarmelectricsistem.ro
alarmelectricsistem@gmail.com
Interesante clipuri, sunt prima data aici. Va dau si un sfat: Daca vreti ca publicul sa creasca, asadar sa fie pentru un public generalist, ar fi bine sa explicati ce inseamna fiecare acronim/prescurtare. Ar lungi clipul cu un minut, dar puteti creste mult targetul clipurilor. In acelasi timp faceti si educatie.
De data asta, i-a mâncat pisica limba!😊
Acuma am terminat episod 2 si cand sa inchid inca 20’ Adrian …mai trebuie sa ne si culcam Adi 😤😉😄.La multi ani cu intarziere🍷🍷🍷.
Doua amendamente:
- descarcatorul nu prea isi are rostul daca este intr-un bloc deoarece distanta de la PE-ul din tablou si pana la PE-ul principal, depaseste lejer cei 50 cm;
- alimentarea generala a apartamentului - coloana - , mi se pare doar de 4 mmp. Luand in calcul si caderea de tensiune de la parter pana la etajul respectiv, deja se transforma in 2.5 mmp Cu.
Ceea ce este la limita limitelor.
In rest, arata fain (chiar daca sunt monopolare) Shrack fiind o alegere foarte buna!
Succes!
SPD ul este pentru protectia la supratensiune 255V.
Conductoarele alimentarii generale sunt de 6mmp. Apartamentul este la etajul 1…😏
@@alarmelectricsistem Un SPD tip 2 nu are ce face acolo in apartament. El se monteaza jos in FDCP. Suntem in TNC. Daca SPD ul tau este de tip 3 atunci ai dreptate. Este bine ca l-ai folosit. Clientul tau ar trebui sa fie multumit de alegerea facuta.
@@alarmelectricsistem pt descarcare catre impamantare nu trebuie conductor de 16mm?
SPD1 se montează in FDCP, SPD2 in tabloul de distribuție iar SPD3 direct la receptori. Consulta figura 4.7 din normativul I7
@Alex Mogo nu este destinat supratensiunilor pentru descărcările de origine atmosferică.
Ai program de calculator pentru proiectare, frumos cum ai explicat și cum ai făcut identificarea traseelor, amîndouă filmulețe mi au plăcut mult. Multă baftă!
18:18 Tata si copilu
👍👍👍👍👍
Tablourile din locuințe maxim 2,5m, dar aici eu as pune partea superioara sa fie la aceeași înălțime cu tocul ușii de la intrare. Sa fie frumos într-o linie.
Asta este si parerea mea. Partea de sus sa fie la nivelul spaletului.
Răspunsul îl găsiți in normativul I7 la articolul 5.3.3.21 😉
@@alarmelectricsistem 2,3 m latura de sud a tabloului, fata de pardoseala finită, dar fac excepție Tablouri din locuințe pentru care se admite o înălțime de 2.5m.
Buna ziau ! Sunt Marius mi-au placut explicatiile tale si modul cum air trasat planul electric as dori sa te intreb ce program ai folosit pt editare, multumesc si succes in continuare!
Schrack design.
Salut Adrian.
Mulțumesc pentru filmulețe.
Răspunsul la întrebarea ta este : partea de sus a tabloului electric sa nu depășească 2,20 m de la pardoseală.
Cu mult respect Claudiu.
5.3.3.21. Tablourile de distributie se instalează astfel încât înăltimea laturii de sus a tablourilor fată de pardosela finită să nu depăsească 2,3 m. Fac exceptie tablourile din locuinte pentru care se admite o înăltime de cel mult 2,5 m.
Buna ziua! Cunoasteti o alternativa la Schrack Design pentru MacOS? Multumesc!
sai dori dacă se poate să imi zici ce program folosesti pe calculator pentru desenarea circuitelor ,eu folosesc un program din scoala de electricieni industriali /clvesinus/ făcut in spania
Maxim 2 - 2.2m. De regula preferabil ca primul rand de protectii din tablou sa fie nu mai mult de 1.8m inaltime.
scuze ca intreb cu ce program faci desenu
🔝👏🏼
👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
🤚👍👍👍❤️❤️❤️
Imi place cum lucrati , numai cu produse de calitate,as dorii sa imi spuneti va rog frumos ce cod: !?! ,are tabloul electric pe care l-ati folosit dumneavoastra pentru acest proiect,va multumesc,cu stima si respect,astept raspunsul di partea dumneavoastra.👍👌👋⚡⚡⚡
👍👍👍👋
Vreau și eu la o casa noua
Salutare. Multumesc frumos pentru videoclip. O intrebare. La circuitele de iluminat, de ce nu ati ales sa folositi Intrerupatoare de 6A in locul celor de 10A. Multumesc frumos.
nu te ajuta cu nimic daca pui 6A , eu stau in Belgia si e permis si 16A ,,, desi peste tot e LED , insa cablarea e cu 1,5 deci indiferent ce pui este ok ca oricum nu vei depasi nici 2A , conteaza insa sa fie protectii de calitate si instalatia facuta cum trebuie insa la noi in tara 80% din instalatii sunt artificii ....din pacate
ȚI-AȘ FI PROFUND RECUNOSCĂTOR DACĂ AI FACE UN VIDEO CUM SE CALCULEAZA CE RCBO SAU RCCB PUNEM ÎNTR-UN TABLOU ‼️ MULȚUMESC ANTICIPAT
Puteți, vă rog, să îmi spuneți ce soft folosiți?
Buna seara stimate domn. Va rog frumos imi te-ti spune cum pot legatura cu dumneavoastra ? Ca multumesc .
alarmelectricsistem@gmail.com
@@alarmelectricsistem va multumesc frumos .
De unde ai luat bara nul pe șina ? Poți sa ne lași un link ?
Schrack!
La 1.40m la baza de jos a tabloului
Ce soft-uri ai folosit? Mersi 😍🤗
Pentru plan am folosit Coreldraw, dacă le făceam in AutoCAD dura mai mult și deja era plictisitor.
@@alarmelectricsistem aaa ok mersi, ma gândeam că e ceva soft special pentru electrică :D
@@alarmelectricsistem si pentru tablou? Arata ca un program dedicat, cu template-uri si librarii :)
Schrack Design.
Multumesc frumos. Ma gandeam eu ca e ceva profi! :)
O intrebare .. in cazul in care avem foarte multe circuite trase foarte aproape unul de celalalt si relativ lungi ... 15-20 m , exista posibilitatea sa apara o inductie atat de puternica intre circuite incat atunci cand cobori o siguranta a unui circuit si masori tensiunea intre iesirea sigurantei si N , sa ai 90..100 V din pricina inductiei ? MCB urile - 1P . Tabloul 3F - TNC - S , cu tratarea facuta direct in tablou. Merci .
Este imposibil sa ai tensiuni așa mari. Dacă protectiile sunt de 1P atunci sigur tensiunea care o măsori este practic întoarcerea de pe alt circuit.
@@alarmelectricsistemCircuitele sunt dedicate. In momentul in care mai decuplez si alte circuite, tensiunea scade la 60 V .. apoi 30 V , apoi abia la cea de-a patra 0 V. Ar putea fi o strapungere de izolatie intre fazale circuitelor , undeva pe traseu ? O sa incerc sa le separ cat pot de mult si sa le fac o izolatie. Alta explicatie nu gasesc , intoarcere nu prea are cum , atata timp cat alimenteaza echipamente diferite. In toata ecuatia , mai exista o tensiune si intre N si PE de 30..40 V la toate prizele. In sirul de cleme , unde e facuta tratarea sunt 0 V intre N si PE .
Pare a fi o diferența de potențial…ai încercat sa măsori acea tensiune in sarcina? Sa ii pui un consumator ceva sa vezi dacă nu cumva când îl conectezi pică in zero.
@@alarmelectricsistem o sa incerc astazi . Totusi , acea diferenta de potential de unde ar putea proveni ? PP ? Valoarea rez de dispersie a prizei de pamant e peste 6 ohm ..
Inductia se produce la variatia curentului, nu se mentine in timp.
Toti consumatorii funcționeaza normal? Daca scoateti toti consumatorii ce se obtine la masuratoare?
Înălțimea de la pardoseala finita pina la latura de sus a tabloului sa nu depaseasca 2,20 m.
Maxim 2,5m partea de sus
Răspunsul la aceasta întrebare nu îl cunosc dar după logica mea trebuie montat la o înălțime suficientă încât o persoana sa poată sa ajungă la separator sa deconecteze
Sigur greșesc mi-aș dori răspunsul concret
Răspunsul îl găsești in normativul I7 la articolul 5.3.3.21 😉
@@alarmelectricsistem mulțumesc,l-am căutat și l-am găsit
De ce ai ales protecții de 13A în loc de 16A pentru circuitele cu spoturi?
Pentru ca spoturile sunt pe aceleasi circuite cu prizele, si cel mai probabil la spoturi s-a mers cu conductoare mai subtiri decat 2.5mm², asadar, sa fie protejate de o protectie mai mica.
Si se revine la vesnicul de ce monopolare?
Pai și care e problema?
Mă pot gândi că monopolarele necesită un număr dublu de poziții în tablou, ceea ce înseamnă un dezavantaj (tablou mai mare). Dar ce avantaje oferă?
@@owlmanmb9469 Eu stiu ca e tocmai invers,monopolare inseamna mai putin spatiu in tablou.Bipolarele ar fi cele care necesita un numar dublu!😉
Inaltimea de la pardoseala pana la latura de sus a tabloului sa nu depaseasca 2,20 m!
2.30 sa fiu mai exact si cum zice I.7 😛😛😛