Sarıkamış Selim Kars Yolu Obsidyen Sahası 4K UHD

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 13 ก.ย. 2017
  • ISBN 978-605-88104-0-2
    Sarıkamış Selim Kars Yolu Obsidyen Sahası 4K UHD
    Sarıkamış-Karakurt Selim Kars arasında kalan alanda yüzeyleyen en yaşlı kaya birimi Permo-Triyas yaşlı metamorfiklerdir. Bu metamorfik birimler üzerine açısal uyumsuzlukla Süphan Volkanitleri ve Melikler Bazaltı gelmektedir. Akarsu ve taşkın düzlüğü çökellerinden oluşan Karakurt Formasyonu kendisinden yaşlı tüm kaya birimlerini uyumsuzlukla üzerler.
    Süphan Volkanitleri asidik karakterli volkanik ve piroklastik kayaçlardan kuruludur. Saha alanında egemen olarak piroklastik akıntı birimleri ile temsil edilir. Piroklastik akıntı birimleri içerisinde dayk konumlu obsidiyen damarları bulunmaktadır.
    Sarıkamış obsidiyenleri çoğunlukla birkaç metre, seyrek olarak birkaç on metre kalınlığında damarlar şeklinde gözlenir. Piroklastikler içerinde tekil obsidiyen parçaları da gözlenmektedir. Obsidiyenler baskın olarak siyah renklidir. Daha az oranda kahverengi obsidiyenler de görülür. Kahverengi tonlarındaki obsidiyenler her zaman siyah renkli lekeler içerir.
    Salt kahverengi obsidiyen gözlenmez. Damarlardaki obsidiyenler yoğun olarak kırılıp, parçalanmıştır. Kırık çatlaklarda perlitleşmeler olağandır. Her bir obsidiyen parçasının boyutu birkaç santimetreden en çok 30-40 santimetreye kadar değişir.
    Süstaşı olarak kulanılan Sarıkamış obsidiyenlerinin, kaynak veya rezerv belirlenmesine yönelik, yapılması öngörülen çalışmaların niteliği ve boyutlarını yerinde belirlemek amacıyla yürütülen çalışma kapsamında, obsidiyen oluşumlarının yoğunlaştığı alanlar belirlenmiştir. Ayrıca obsidiyen damarları çoğunlukla birkaç metre kalınlığındadır.
    Obsidiyen, çoğunlukla siyah, bazen de gri, kahve, kırmızı ve yeşil renklerde, camsı parlaklıkta ve kırılma yüzeyi midye kabuğuna benzer, amorf bir volkanik camdır. Genellikle riyolitik bileşimde olup, kristal yapısında su bulunmayan riyolitik cam obsidiyen olarak adlandırılmaktadır.
    Obsidiyen ergimiş halde ve genellikle asidik özellik taşıyan ve bol su içeren magmanın çok çabuk soğuması ile oluşmuş bir volkanik camdır. Atomik yapısı bütünüyle düzensiz olup, amorf özellik taşır. Bu nedenle belli bir yöne ait belirgin özellikler göstermez. Ergimiş haldeki magmanın volkanik cam oluşturup oluşturmayacağını, lavın kimyasal bileşimi ve soğuma hızı kontrol eder.
    Volkanik camın etkin bir biçimde oluşabilmesi için sıvı magmanın kristalleşmesinin engellenmesi gerekir. Bu da hızlı soğuma ile gerçekleşir. Böylece asit magmada diğer likit magmalara oranla daha yüksek oranda bulunan silis ve alüminyum atomları, oksijenle birleşerek uzun, dallara ayrılmış ve düzensiz silikat alüminyum tetraeder zincirleri oluştururlar ve normal kristalleşme engellenmiş olur.
    Silikat ve alüminyum bakımından daha az zengin olan bazik likit magmalarda volkanik camlar daha güç oluşurlar. Şayet asidik magmada kristalizasyon normal koşullarda etkin olursa bu takdirde riyolitik lavlar, tüfler ve sünger taşları meydana gelir. Böylece magma daha yavaş soğursa kısmen veya tamamen kristalize olur ve camsı niteliğini kaybettiğinden obsidiyen oluşmaz.
    Şayet magma bir yanardağın tabanındaki magma odasında uzun bir süre kalırsa kristalizasyon başlar ve birçok iri kuvars ve feldispat kristalleri oluşur. Bu yüzden bunlar erüpsiyon sonrasında cam bir hamur içinde kristal olarak görülürler ve obsidiyen niteliği kalmaz. Ayrıca yer altı suları özellikle volkanizmaya ilişkin sıcak sular obsidiyenleri hidratlaştırır ve sonuçta obsidiyen tamamen kristalleşir. Böylece volkanik camlar yanardağ etkisiyle yeniden ısıtıldıklarında ve sıcak suların üzerlerinden devamlı olarak akmasıyla kendiliklerinden kristalleşirler.
    Genellikle yanardağların ısıları çok yüksek olduğundan ve çok fazla sıcak su üretebildiklerinden, yaşlı obsidiyenler genç volkanizma etkisi ile bozulurlar. Bu nedenle karakteristik özellikler taşıyan ve bozuşmaya uğramamış obsidiyenler genellikle çok genç olurlar ve genç yanardağların çevrelerinde yer alırlar
    ---------------------------------------------
    Kamera/Metin Yazım : Mehmet SÖKMEN
    Seslendirme : Rüksan Atak SÖKMEN
    Çekim Tarihi : 09.07.2017
    Prodüksiyon Yapım Tarihi: 14.09.2017
    Video Prodüksiyon Yapım, Yayın Ve Yönetmeni: Mehmet SÖKMEN - 0532 525 84 93
    web: www.mehmetsokmen.tv
    / mehmetsokmen1
  • แนวปฏิบัติและการใช้ชีวิต

ความคิดเห็น • 4

  • @ayhanarslan7551
    @ayhanarslan7551 4 ปีที่แล้ว +1

    Sarıkamışın neresinde bu obsidyen rezervi

    • @mft6933
      @mft6933 ปีที่แล้ว

      Merhaba öğrenebildiniz mi?

    • @ayhanarslan7551
      @ayhanarslan7551 ปีที่แล้ว

      @@mft6933 evet

    • @mft6933
      @mft6933 ปีที่แล้ว +1

      @@ayhanarslan7551 nerdeymiş acaba paylaşır mısınız?