Autobuze Leyland în București/Israeli-bodied Leyland buses in Bucharest, Romania in the early 1970s

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 30 เม.ย. 2021
  • Descrierea este realizată în limbile română și engleză.
    Description is written into Romanian and English.
    RO: Dragi compatrioți,
    Cu ocazia depășirii cifrei de 10.200 de abonați, am deosebita plăcere să vă invit să vizionați o compilație care prezintă imagini cu primele autobuze de proveniență occidentală(au fost carosate în Israel în anii 1967 și 1969 pe șasiu britanic) care au circulat în capitala României după 1960.
    Autobuzele Leyland au fost importate din Israel în număr de 190 de exemplare din ordinul conducerii superioare de partid și de stat și au sosit în România în două loturi - în decembrie 1967 și la începutul anului 1969 - ca o dovadă de independență față de dispoziția dată de Uniunea Sovietică, după războiul arabo-israelian de 6 zile din 1967, ca toate țările din sfera de influență sovietică să rupă relațiile diplomatice cu statul Israel. Singurii conducători comuniști care s-au opus directivei venită de la Moscova au fost cei de la București și de la Belgrad.
    Cum spuneam, autobuzele Leyland au intrat în parcul ITB în anii 1967 și 1969 și au fost construite de cei doi carosieri - HA'ARGAZ şi MERKAVIM - care au construit și mai construiesc și în prezent numai caroserii de autobuze şi autocare. La sfârșitul anilor 60 se carosau majoritar şasiuri LEYLAND.
    Privitor la autobuzele care au fost în dotarea ITB(actual STB), acestea au fost în câte două variante de la fiecare carosier. Variantele aceluiaşi carosier se deosebeau prin uşa de la mijloc, una având-o simplă, din două foi (primul lot de autobuze), cealaltă având-o dublă, din patru foi (al doilea lot de autobuze). Variantele între cei doi carosieri se deosebeau prin mici amănunte constructive. Acestea sunt masca faţă, înălţimea parbrizului, forma superioară a părţii frontale, îmbinarea părţilor laterale cu partea frontală (una era rotunjită, cealaltă era în unghi), înălţimea uşilor, forma şi mărimea ferestrelor uşii din mijloc (la cele cu uşa dublă). Motorul, cu 6 cilindri în linie, orizontal, era dispus între axe, pe partea dreaptă a şasiului.Puteți asculta exclusiv zgomotul original de motor Leyland de 168 CP între 07:13 - 07:28 respectiv între 08:55 - 09:07.
    Primele autobuze Leyland au fost retrase gradual din serviciu după 1972 ca urmare a fiabilității scăzute în exploatare(Alexandru Sterian, director adjunct al ITB-ului între sfârșitul anilor 60 și începutul anilor 1970, a afirmat că, ”deşi erau frumoase şi moderne, autobuzele au fost slabe calitativ şi au pus multe probleme. La exterior erau îmbrăcate cu o tablă de duraluminiu care este un metal uşor fuzibil. Din această cauză foarte multe autobuze au luat foc,iar cel puţin 15 au ars complet. În momentul în care se aprindeau, tabla respectivă făcea o vâlvătaie mare, lumea trebuia să se dea jos... Asta producea foarte multă panică şi scotea în evidenţă fragilitatea unor măsuri luate de întreprindere”) și a dotării parcului ITB cu autobuze românești ROMAN 112UD.
    Fundalul muzical este alcătuit dintr-un mixaj sonor între muzică folclorică românească din Ardeal și Maramureș plus sunetul motorului diesel orizontal de 168 CP care a echipat aceste autobuze.
    Publicarea de imagini și de stop-cadre din colajul de mai sus ESTE STRICT INTERZISĂ și se sancționează conform Legii drepturilor de autor.
    EN: Dear subscribers and viewers,
    I proudly present you a compilation with Israeli-bodied Leyland buses that had been in service at municipal transport company of Bucharest between 1968 - 1978. Fans may listen exclusive Leyland diesel engine sound between 07:13 - 07:28 and 08:55 - 09:07.
    Cuprins/Content:
    00:01 - Intro;
    00:20 - Fotografii din interior/Inside the buses;
    00:55 - În serviciu prin București/Buses through Bucharest;
    06:15 - Filmări cu Leyland-uri/Videos with Leyland buses;
    07:20 - Ride on a Merkavim bodied Leyland/Călătorie într-un autobuz carosat de Merkavim;
    08:55 - Ride onboard a Ha'argaz bodied bus/Călătorie într-un autobuz carosat de Ha'argaz;
    09:12 - Alte poze cu Leyland-uri;
    09:35 - Bonus: autobuze Leyland construite pentru Israel/Leyland buses for Israel.
    Enjoy, vote, comment & subscribe!
    © 2021 Cornel Sibianul - / emdiesel63 .
  • ยานยนต์และพาหนะ

ความคิดเห็น • 58

  • @emdiesel63
    @emdiesel63  ปีที่แล้ว

    Devino membru al canalului pentru a obține acces exclusiv la beneficii!
    th-cam.com/channels/X_a5SPvmHY1DuOspXtP5xA.htmljoin .

  • @teodorpopa7647
    @teodorpopa7647 2 ปีที่แล้ว +4

    Sunt născut în 1967,și am avut șansa să călătoresc în asemenea autobuze,și tramvaie și troleibuze ,care au circulat și prin tara .
    Mă bucur enorm când le revăd,dar as fii vrut să le și aud motoarele dat fiind că am trăit acele timpuri.Acest autobuz Leyland,era unul elegant, curat dar zgomotos cu suspensiile dure ,care te cam zdruncinau.Au circulat pe traseele 32,32barat,și 33 îmi amintesc...
    Cele Skoda ,erau mai demult de prin 60 și ceva ,și erau gălăgioase ,pe motorina ,și scoteau mult fum,dar erau comode și nu prea zdruncinau.
    Ikarus.Super autobuz de viteză.Ruta 31 rapid,alergau prin oraș ca la curse.O plăcere să mergi in ele.
    Troleibuzele TV 2 ,memorabile.
    Tramvaiele cu o lampa în fața tip far,le țin minte pentru scările care se ridicau automat după ce închidea vatmanul ușile.Dupa '77 au fost schimbat parcul cu autobuze românești și tramvaie și troleibuze .
    Si multe ,multe amintiri și peripeții .
    Mulțumim și felicitări pentru un film de memorie,mai ales ,pentru că în vremurile alea ,nu aveai voie sa fotografiezi sau sa filmezi decât cu mari riscuri .
    Speram la cat mai multe filme de acest fel și cu detalii povestite sau titrate.

    • @emdiesel63
      @emdiesel63  2 ปีที่แล้ว +1

      Să trăiești! 🖐️🙂 Îți mulțumesc pentru apreciere și pentru vizionare și te asigur că am în plan să public, dacă mă va învrednici Dumnezeu, până la Crăciun alt video cu autobuzele care au circulat în transportul urban și interurban din România între 1950 și 1990. Tine aproape de canalul meu!♥️

    • @teodorpopa7647
      @teodorpopa7647 2 ปีที่แล้ว +2

      @@emdiesel63
      M-am abonat.
      Îi sfătuiesc și pe alți pasionați să se aboneze făcând clic pe clopoțel.
      Mulțumesc pentru că mi-ai făcut amintirile din mintea mea ,realitate.
      Voi fii mereu aici ,de cate ori apare ceva nou.
      Dumnezeu e cu noi.

    • @wallachusd
      @wallachusd 2 ปีที่แล้ว +1

      @@emdiesel63 POate introduci si imagini cu "ratele" (asa cu le spuneau oamenii; cel putin in Oltenia). In 1963 am mers prima data cu o rata de la Craiova la Melinesti-Cruset.

    • @wallachusd
      @wallachusd 2 ปีที่แล้ว +2

      Ce mi-a placut la Skod era interiorul. In fata era capota ca o albie si in dreapta cele doua scaune pe care le preferam de cate ori calatoream cu o Skoda, copil fiind.

    • @emdiesel63
      @emdiesel63  2 ปีที่แล้ว

      @@wallachusd ce tip erau ”rațele”? ...cumva TV 2U, sau TV2 R? În altă ordine de idei, autobuzele Leyland au circulat și pe fosta linie 108 care lega Gara de Nord cu CET Vest pe b-dul Timișoara(fosta stradă Emil Bodnăraș). Oricum, mulțumesc pentru 👍 și pentru vizionarea integrală.🙂👏👏👏 Ține aproape omule!

  • @danmariusstoica5696
    @danmariusstoica5696 3 ปีที่แล้ว +3

    Felicitari! Eu sunt nascut in 1970...sunt conducator auto profesionist...ai muncit mult la filmul asta...

    • @emdiesel63
      @emdiesel63  3 ปีที่แล้ว +4

      Mulțumesc. Da, am muncit aproape 1 an. Eu am inceput școala generală în 1970.
      Sărbători Pascale binecuvântate tuturor!🙏🖐️🍀

    • @danmariusstoica5696
      @danmariusstoica5696 3 ปีที่แล้ว +3

      @@emdiesel63 Paste fericit omule!

    • @emdiesel63
      @emdiesel63  3 ปีที่แล้ว +2

      @@danmariusstoica5696 Sărbători Pascale binecuvântate cu multa lumină și pace în suflete întregii familii! Numai animalul ierbivor poate "Paște fericit"!

    • @alfredm9836
      @alfredm9836 3 ปีที่แล้ว +4

      Frumoase masini: otel, aluminiu, sticla, cauciuc aproape zero, ca masura antiterorista. Caroseria aduce aminte de celebrele FIAT. A se vedea formatul usilor sistemul de actionare cu cilindru si piston, daca nu ma insel, la podeaua masinii.
      Nu ma pot uita la video din cauza muzicii. Dieselul suna mult mai placut.

    • @emdiesel63
      @emdiesel63  3 ปีที่แล้ว +3

      @@alfredm9836 shalom haver! Am pus și zgomot original de motor Leyland( vezi in descriere) Daca îți place videoul răspândește vestea despre el! Votează videoul cu 👍. Mulțumesc anticipat.

  • @wallachusd
    @wallachusd 2 ปีที่แล้ว +2

    Eram indragostit de aceste autobuze. Au circulat pe liniile 31, 32, 33, 44 care mergea la Danubiana (intr-un numar mai mic). Dadeau o nota de forta, fata de Skode, aveau un demaraj bun si erau incapatoare. Launele Leylanduri erau deasupra ferestrelor niste suporturi. Erau doua. Ce rol aveau? Min (6:04). Si am observat ceva: la autobuzul de la min (0:50) se vad niste faruri de ceata sub masca de la radiator. Nu am vazut un asemenea model pe liniile ITB. Merkavim erau mai frumoase.

    • @emdiesel63
      @emdiesel63  2 ปีที่แล้ว

      Autobuzul de la 0:50 era un prototip carosat de Ha'argaz pentru România. Vă recomand să vă abonați la canal pentru că în zilele următoare voi publica altă compilație cu autobuze vechi care au circulat în România între 1960 și 2019.

  • @leoflower2
    @leoflower2 3 ปีที่แล้ว +3

    Super, Felicitări !

  • @ibrahimfirat4493
    @ibrahimfirat4493 ปีที่แล้ว

    👍👍👍

    • @emdiesel63
      @emdiesel63  ปีที่แล้ว

      Thanks a lot. Please vote with 👍. May I know where do You come from ? I am living in Transylvania, Romania.

    • @ibrahimfirat4493
      @ibrahimfirat4493 ปีที่แล้ว

      @@emdiesel63 I am living in İstanbul, Türkiye. we had the chance to ride semi-automatic buses in the 70's and 80's. Our buses were British made. In 1968-69, Istanbul Municipality I.E.T.T (Istanbul Electric Tramway Trolleybus) business bought 300 buses in 3 lots, but one bus was never used as a result of an accident. They were used until December 1995.

    • @ibrahimfirat4493
      @ibrahimfirat4493 ปีที่แล้ว +1

      @@emdiesel63 th-cam.com/video/EvXza6xAwu4/w-d-xo.html
      Leyland-Levend, one of IETT's Nostalgic Buses | On an Ikarus chassis.
      Exterior and interior images of the Leyland-Levend bus, the second longest serving vehicle of the IETT fleet, assembled with a Mercedes-Benz O 345 engine on an Ikarus chassis.

    • @emdiesel63
      @emdiesel63  ปีที่แล้ว +1

      @@ibrahimfirat4493 Salam-o-alaikum! Welcome to my channel. I visited Istanbul in September 1992. Our group find a 48 hours acommodation ar Harran Hotel on Teatro Cadesi. I remember that Istanbul had many Hungarian-built Ikarus 280 and 260 as well as Yugoslav-made Ikarbus IK 160 buses. The above buses had been imported from Israel in 1968 as a gesture of defiance.

    • @ibrahimfirat4493
      @ibrahimfirat4493 ปีที่แล้ว

      @@emdiesel63 Unfortunately, we had to ride on the Ikarus.

  • @SergeyShvyrev
    @SergeyShvyrev ปีที่แล้ว

    Great video! Thank you! There is a story about it. Israel paid to Chaushesku about 40 K USD for every Romanian jew released to Israel from Romania. I think, the buses are a part of this deal, but it's only my theory. By the way, lot of Romanian jews are railroaders and work here on IR. 3 of them are my friends! And, by the way, my son is married with a Romanian (born here) girl. They've married 2 month ago.

    • @emdiesel63
      @emdiesel63  ปีที่แล้ว

      Thank you. I wrote in the description all that I know about the transaction.

  • @mihailsadeanu4900
    @mihailsadeanu4900 2 ปีที่แล้ว +2

    Autobuzele Leyland au intrat în dotarea ITB între lunile decembrie 1967 și mai 1969, în total au fost importate 182 de autobuze din cele două tipuri, înregistrate cu numerele de parc ITB între 96-277 și fiind garate la garajul (fostul depou de tramvaie) Șerban Vodă. Primele autobuze Leyland (din primul tip) au ieșit pe traseul liniei 31 în ziua de 25.12.1967 având numerele de parc ITB începând cu 100-115 etc, apoi treptat și următoarele în decursul anului 1968, iar ultimele autobuze importate (tipul al doilea) cu numerele de parc ITB 96-99 și 218-277 au ieșit pe traseu începând cu data de 20 mai 1969. Casarea primelor autobuze defecte a început în vara anului 1972. Înregistrarea lor cu numere de parc ITB și numere de circulație a fost următoarea: 96-99: 32.B.9249-9252, 100-134: 31.B.7334-7300, 135-145: 31.B.7299-7289, 146-147: 31.B.7394-7395, 148-160: 31.B.7001-7013, 161-172: 31.B.7045-7034, 173-181: 31.B.7046-7054, 182-183: 31.B.7174-7175, 184-194: 31.B.7163-7173, 195-208: 31.B.7908-7921, 209-216: 31.B.7959-7966, 217: 31.B.7958, 218: 32.B.9136, 219: 32.B.9145, 220-225: 32.B.9137-9142, 226-241: 32.B.9147-9162, 242-267: 32.B.9184-9209, 268-277: 32.B.9239-9248.

    • @emdiesel63
      @emdiesel63  2 ปีที่แล้ว +1

      Vă mulțumesc frumos pentru competentele și extrem de interesantele informații oferite cu generozitate și totodată vă invit să vizionați videoclipul publicat la începutul lunii trecute. Profit de ocazie și va dezvălui un pont; un alt video. intitulat "Autobuze și troleibuze vechi din București [1960 - 2003]" este "pe țeavă". Votați cu 👍 videourile și abonați-va!

    • @mihailsadeanu4900
      @mihailsadeanu4900 2 ปีที่แล้ว +1

      @@emdiesel63 Tocmai m-am întors acum 3 ore de la Rășinari și am mai făcut câteva poze la tramvaie. Din 2006 am făcut mereu poze la tramvaiele de pe linia de la Rășinari.

    • @emdiesel63
      @emdiesel63  2 ปีที่แล้ว

      @@mihailsadeanu4900 după numele de familie păreți răsinarean...

  • @vedranr.glavina7667
    @vedranr.glavina7667 3 ปีที่แล้ว +2

    Leylandu' nu prea au stat mult pe piata? De Karosa (cele total in rosu) stiu ca au fost inlocuite cu cele noi ( alb cu rosu?) in jur de '72?

    • @emdiesel63
      @emdiesel63  3 ปีที่แล้ว +4

      Karosa au stat la ITB cam până la mjlocul anilor 1970(ca și autobuzele Leyland). Au fost înlocuite de ROMAN 112 UD și de IK 4.

    • @vedranr.glavina7667
      @vedranr.glavina7667 3 ปีที่แล้ว +3

      @@emdiesel63 cele rosii care aveau motorul inautru ?

    • @emdiesel63
      @emdiesel63  3 ปีที่แล้ว +2

      @@vedranr.glavina7667 la care tip de autobuz te referi?

    • @vedranr.glavina7667
      @vedranr.glavina7667 3 ปีที่แล้ว +2

      @@emdiesel63 Škoda rosu cele cu motor inauntru si paralel cu soferul aveau un loc pt pasager

    • @emdiesel63
      @emdiesel63  3 ปีที่แล้ว +3

      @@vedranr.glavina7667 alea erau Skoda 706 RTO importate la începutul anilor 1960 și care au făcut serviciu in București ( vezi in video), Constanța și Brașov. De asemenea, câteva au fost în serviciu și la Sinaia. Sibiul a avut TV2, TV20, Skoda Karosa SM11, ROMAN 112UD,. Ikarus 280, DAC 117UD, DAC 112UD și, după 1991, autobuze cumpărate sh din Elveția și din Germania.

  • @Dinu-1959
    @Dinu-1959 ปีที่แล้ว +1

    32 barat ❗💋

    • @emdiesel63
      @emdiesel63  ปีที่แล้ว +1

      Mulțumesc. Și eu am călătorit cu tipul din imagini în copilărie când exista fosta linie 108.

  • @cobraroyt
    @cobraroyt 3 ปีที่แล้ว +1

    Hai salut !!

    • @emdiesel63
      @emdiesel63  3 ปีที่แล้ว +1

      Să trăiești! Votează cu 👍

  • @type3666
    @type3666 ปีที่แล้ว +1

    Leyland ?? Puține informații sunt despre ele

    • @emdiesel63
      @emdiesel63  ปีที่แล้ว +1

      Viitorul colaj video va include alte imagini cu aceste autobuze.

    • @type3666
      @type3666 ปีที่แล้ว +1

      @@emdiesel63 Superr

    • @emdiesel63
      @emdiesel63  ปีที่แล้ว

      @@type3666 eu am inclus toate informațiile în descriere.