Hocam öncelikle emeklerinize sağlık Rabbim niyet ve amellerinizi makbul ve meşkur eylesin. Videonun 5 küsürlü dakikalarında İmam Şafii'ye ait dediğiniz sözünü, ben de önce Şafii'ye ait biliyordum. Sonra Hayrettin Karaman'ın İslam Hukukunda İctihat kitabında sizin aktardığınız şeklinden az farklı olarak Ebu Hanife'ye ait olduğunu gördüm. Şöyle: Ebû Hanife şöyle demiştir: “Bizim içtihat yoluyla elde etmiş olduğumuz görüşümüz doğrudur ama hatalı olma ihtimali de vardır. Diğer görüşler ise bizce yanlıştır ama doğru olma ihtimali de bulunur. Bizim elde edebildiğimiz herhangi bir hüküm, bizce doğru olan en güzel görüştür. Kim bundan daha iyisini ortaya koyarsa doğru olan odur, biz de ona uyarız.” (Hayreddin Karaman, İslam Hukukunda İçtihat, s. 149-150)
Öncelikle teşekkür ederim. Fakat bu söz, pek çok eserde ve yaygın şekilde İmam Şafii'ye nisbet edilir. Doğrudan bu konuyla ilgili müstakil bir eser de vardır. Bence Ebu Hanife'ye nisbetini problemli görseniz daha iyi olur😀 Arapçanız varsa Google üzerinden aşağıda yazdığım şekilde taratın, Hayrettin Hoca'nın iddiasının aksine pek çok kaynakta bu bilginin Şafii'ye nisbet edildiğini göreceksiniz. قال الشافعي قولي صواب يحتمل الخطأ وقول غيري خطأ يحتمل الصواب
Hocam şahsen ben bu selef zamanı hususunu önemsiyorum. Şöyle ki bu konuda göreceli yorumlar var. Mesela kimine göre dediğiniz gibi 3 asır. İbn Hacere göre hicrî 220. İlginç olan ise İbn Teymiyye'ye göre hicri 130'da selef zamanı bitiyor. Eğer son tanım kabul edilirse aslında selefi düşüncenin selefin değil özellikle hicrî 3.asır isimlerinin bir takım konularda ortaya koyduklarını tekrar ettikleri gerçeği ortaya çıkıyor. Hem de İbn Teymiyye diliyle. Burası oldukça ironik görünüyor :) Ve buna göre selef zamanı dışında kalan bu kişilerin red ve kitabus sunne kitapları "karşı mihne" ortamında mesleği hadis olanlar tarafından kaleme alındı. Mutezilenin tenzihte aşırılığına ispatta aşırılıkla karşılık verildi. İbn Kuteybe ve ibn recep el Hanbeli gibi isimler bunu teyit ediyorlar. Ayrıca halife Mütevekkil tartışmaları yasaklamış ve halkın hadis alimlerine tabi olacağını ilan etmiştir. Burada muhaddislerden farklı görüş ortaya koymak cerh edilmeye ve çeşitli baskılara maruz kalmaya sebep olacaktı. Böyle bir ortamda sağlıklı bir yorum yapma olasılığı da pek azdı. Selefilik işte tamamen bunları taklid ediyor diye düşünüyorum.
Tirmizi hadisi, Hz. Enes (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Ümmetim yağmur gibidir, evveli mi, ahiri mi daha hayırlıdır bilinemez." Belki selef değilde halef hayırlıdır. (Ki bana göre ilim anlamında halef seleften daha iyi bir durumda çünkü onların elinde bizim gibi vahyin ve nübüvvetin bilgi birikimi derli toplu bir şeklide yoktu onlar eline ulaşan bilgi kadar hüküm verebiliyordu fakat bizim elimizde neredeyse her şey var) Bu hadisi nasıl açıklıyorlar acaba?
Buradan ulaşabiliyorsunuz anlaşılan 🙂 Özel iletişim istiyorsanız Çanakkale'ye her daim beklerim veya sosyal medya hesaplarımdan (twitter veya facebook) ulaşabilirsiniz.
Hamas noktasında konuşurken münazarada ve münazaradan sonra ihsan hocaya video çekerken de hanzala nin jest mimik ve kelimelerine özellikle müslüman dememesine mazlunlarin yardumcisi ol diye kelimeleri kırparak kullanmasina dikkat ettim. Batı bile hamasin islamina şahit oldu bu adamlar olmadı sonra ipiniz başkalarinin elinde deyince kiziyolar. Gerçekler aci oluyor
Hocam dersinize girmeden önce ebu hanzala denen hocayı dinliyordum Allah razı olsun sizden ufkumu açtınız genişlettiniz👍
Teşekkür ederim. Kimi dinlerseniz dinleyin ama aklınızı asla kiraya vermeyin, akıl Allahın bize bahşettiği en büyük nimettir.
1:00:59 tam şurda üzüldüm. Karadaviye de Allah rahmet etsin.
1:01:16 burdada gulme tuttu bu selefiler benim duygularımla oynuyorlar hocam
Hocam adamsınız, Allah razı olsun Ebu hanzalayı patates ettiniz
Allah razı olsun hocam.
Hocam öncelikle emeklerinize sağlık Rabbim niyet ve amellerinizi makbul ve meşkur eylesin. Videonun 5 küsürlü dakikalarında İmam Şafii'ye ait dediğiniz sözünü, ben de önce Şafii'ye ait biliyordum. Sonra Hayrettin Karaman'ın İslam Hukukunda İctihat kitabında sizin aktardığınız şeklinden az farklı olarak Ebu Hanife'ye ait olduğunu gördüm. Şöyle: Ebû Hanife şöyle demiştir:
“Bizim içtihat yoluyla elde etmiş olduğumuz görüşümüz doğrudur ama hatalı olma ihtimali de vardır. Diğer görüşler ise bizce yanlıştır ama doğru olma ihtimali de bulunur. Bizim elde edebildiğimiz herhangi bir hüküm, bizce doğru olan en güzel görüştür. Kim bundan daha iyisini ortaya koyarsa doğru olan odur, biz de ona uyarız.”
(Hayreddin Karaman, İslam Hukukunda İçtihat, s. 149-150)
Öncelikle teşekkür ederim. Fakat bu söz, pek çok eserde ve yaygın şekilde İmam Şafii'ye nisbet edilir. Doğrudan bu konuyla ilgili müstakil bir eser de vardır. Bence Ebu Hanife'ye nisbetini problemli görseniz daha iyi olur😀
Arapçanız varsa Google üzerinden aşağıda yazdığım şekilde taratın, Hayrettin Hoca'nın iddiasının aksine pek çok kaynakta bu bilginin Şafii'ye nisbet edildiğini göreceksiniz.
قال الشافعي قولي صواب يحتمل الخطأ وقول غيري خطأ يحتمل الصواب
@@MansurKocinkag
Eyvallah hocam, anladım 😃
Teşekkürler hocam emeğinize sağlık
Hocam şahsen ben bu selef zamanı hususunu önemsiyorum. Şöyle ki bu konuda göreceli yorumlar var. Mesela kimine göre dediğiniz gibi 3 asır. İbn Hacere göre hicrî 220. İlginç olan ise İbn Teymiyye'ye göre hicri 130'da selef zamanı bitiyor. Eğer son tanım kabul edilirse aslında selefi düşüncenin selefin değil özellikle hicrî 3.asır isimlerinin bir takım konularda ortaya koyduklarını tekrar ettikleri gerçeği ortaya çıkıyor. Hem de İbn Teymiyye diliyle. Burası oldukça ironik görünüyor :)
Ve buna göre selef zamanı dışında kalan bu kişilerin red ve kitabus sunne kitapları "karşı mihne" ortamında mesleği hadis olanlar tarafından kaleme alındı. Mutezilenin tenzihte aşırılığına ispatta aşırılıkla karşılık verildi. İbn Kuteybe ve ibn recep el Hanbeli gibi isimler bunu teyit ediyorlar. Ayrıca halife Mütevekkil tartışmaları yasaklamış ve halkın hadis alimlerine tabi olacağını ilan etmiştir. Burada muhaddislerden farklı görüş ortaya koymak cerh edilmeye ve çeşitli baskılara maruz kalmaya sebep olacaktı. Böyle bir ortamda sağlıklı bir yorum yapma olasılığı da pek azdı. Selefilik işte tamamen bunları taklid ediyor diye düşünüyorum.
Hocam biraz aşağıya mı bakıyorsunuz video da. Daha iyi çekim için uğraştığınız için söyledim. Sevgiler ❤
Kamera biraz daha yüksek bir yerde duruyordu, ondan kaynaklanıyor
Tirmizi hadisi, Hz. Enes (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Ümmetim yağmur gibidir, evveli mi, ahiri mi daha hayırlıdır bilinemez." Belki selef değilde halef hayırlıdır. (Ki bana göre ilim anlamında halef seleften daha iyi bir durumda çünkü onların elinde bizim gibi vahyin ve nübüvvetin bilgi birikimi derli toplu bir şeklide yoktu onlar eline ulaşan bilgi kadar hüküm verebiliyordu fakat bizim elimizde neredeyse her şey var) Bu hadisi nasıl açıklıyorlar acaba?
İşlerine gelen hadisleri ön plana çıkaran bir yöntemleri var.
Mansur hocam sizlere nasıl ulaşabiliriz?
Buradan ulaşabiliyorsunuz anlaşılan 🙂
Özel iletişim istiyorsanız Çanakkale'ye her daim beklerim veya sosyal medya hesaplarımdan (twitter veya facebook) ulaşabilirsiniz.
Selefiler düşünsün deyince bende güldüm, onlar düşünmez ki 😂😂 efela takilun, onlar sadece lâ takilun 😂 allahın indirdiği ayetle amel etmezler
Hamas noktasında konuşurken münazarada ve münazaradan sonra ihsan hocaya video çekerken de hanzala nin jest mimik ve kelimelerine özellikle müslüman dememesine mazlunlarin yardumcisi ol diye kelimeleri kırparak kullanmasina dikkat ettim.
Batı bile hamasin islamina şahit oldu bu adamlar olmadı sonra ipiniz başkalarinin elinde deyince kiziyolar. Gerçekler aci oluyor