Η ιστορία του τραγουδιού «Παπαλάμπραινα» Ο πάπα-Λάμπρος Ζέρβας ήταν εφημέριος στο χωριό το 1860. Ένας συγχωριανός του, που λεγόταν Σταύρος Φιτσάλος, σκέφτηκε να συνεργαστεί με μία συμμορία για να τον ληστέψουν. Ο Φιτσάλος συνεννοήθηκε μαζί τους, προκειμένου να έρθουν στο Ρωμύρι και να κλέψουν την περιουσία του πάπα-Λάμπρου. Δύο από τους κλέφτες πήγαν στο σπίτι του με το πρόσχημα ότι ενδιαφέρονταν να αγοράσουν ένα βόδι που πουλούσε ο παπάς, ο οποίος, όμως, έλειπε στην Πύλο, όπου είχε πάει για να φέρει το παιδί του που πήγαινε σχολείο εκεί. Ο παπάς γύρισε αργά στο Ρωμύρι χωρίς το παιδί, που έμεινε στην Πύλο Μεσσηνίας. Έτσι οι ξένοι φιλοξενήθηκαν στο σπίτι του τη νύχτα. Το βράδυ, όταν η οικογένεια είχε κοιμηθεί, οι δύο κλέφτες ειδοποίησαν και τους υπόλοιπους, που είχαν κρυφτεί την ημέρα έξω από το χωριό, και μπήκαν όλοι αθόρυβα στο σπίτι του παπά, οπότε άρχισαν να αρπάζουν ό,τι έβρισκαν. Χρήματα, όμως, δε βρήκαν, οπότε άρχισαν να βασανίζουν τον παπά, προκειμένου να τους πει πού τα είχε κρύψει. Μια από τις κόρες του πάπα-Λάμπρου, η Παναγιώτα, κατάφερε να κατέβει κρυφά στο κατώι και από ένα φεγγίτη άρχισε να φωνάζει, καλώντας σε βοήθεια. Το χωριό ξύπνησε και οι άντρες ανήσυχοι πήραν τα τουφέκια και άρχισαν να ρίχνουν, με αποτέλεσμα να φοβηθούν οι κλέφτες και να το βάλουν στα πόδια. Δύο από αυτούς, όμως, τραυματίστηκαν και, μάλιστα, ο ένας θανάσιμα. Εξαιτίας του θανάτου του κλέφτη έγινε μεγάλος ντόρος σε ολόκληρη την Πυλία και ένας χωριάτης «έφτιαξε» το τραγούδι, που «ζει» μέχρι τις ημέρες μας, με παραλλαγές στους στίχους σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτό είναι το γεγονός στο οποίο αναφέρεται η χιλιοτραγουδισμένη «Παπαλάμπραινα», ωστόσο η ιστορία έχει και συνέχεια. Το παιδί που πήγαινε σχολείο στην Πύλο Μεσσηνίας , ο Νικολάκης, μετά το δραματικό περιστατικό πήγε στην Αθήνα και έμεινε στο σπίτι του δημάρχου Μπενάκη. Εκεί σπούδασε και, όταν τελείωσε, ζήτησε να γίνει αστυνομικός διοικητής της επαρχίας Πυλίας Μεσσηνίας. Ίσως στο μυαλό του υπήρχε η σκέψη της εκδίκησης του Φιτσάλου, ο οποίος είχε πλέον γεράσει, αλλά φοβόταν μήπως οι Παπαλάμπροι κάνουν κακό στο γιο του. Ο Φιτσάλος, αφού τον παρακίνησε και ένας Μανιάτης, αποφάσισε να πάει στον Νικολάκη Παπαλάμπρο να του ζητήσει συγγνώμη και να του φιλήσει τα πόδια. Εκείνος, όμως, του είπε: «Φύγε βρωμόσκυλο, πήγες να μας ξεκληρίσεις και τώρα ζητάς συγγνώμη;». Μετά, όμως, το παιδί του Φιτσάλου απέκτησε το δικό του παιδί και κάλεσε τον Νικολάκη να το βαφτίσει. Έτσι έσβησε αυτή η βεντέτα… Τάσου Βασιλείου Αγγελόπουλου ,απο Μεσοχώρι Πύλου Μεσσηνίας .
Η ιστορία του τραγουδιού «Παπαλάμπραινα»
Ο πάπα-Λάμπρος Ζέρβας ήταν εφημέριος στο χωριό το 1860. Ένας συγχωριανός του, που λεγόταν Σταύρος Φιτσάλος, σκέφτηκε να συνεργαστεί με μία συμμορία για να τον ληστέψουν. Ο Φιτσάλος συνεννοήθηκε μαζί τους, προκειμένου να έρθουν στο Ρωμύρι και να κλέψουν την περιουσία του πάπα-Λάμπρου.
Δύο από τους κλέφτες πήγαν στο σπίτι του με το πρόσχημα ότι ενδιαφέρονταν να αγοράσουν ένα βόδι που πουλούσε ο παπάς, ο οποίος, όμως, έλειπε στην Πύλο, όπου είχε πάει για να φέρει το παιδί του που πήγαινε σχολείο εκεί. Ο παπάς γύρισε αργά στο Ρωμύρι χωρίς το παιδί, που έμεινε στην Πύλο Μεσσηνίας. Έτσι οι ξένοι φιλοξενήθηκαν στο σπίτι του τη νύχτα.
Το βράδυ, όταν η οικογένεια είχε κοιμηθεί, οι δύο κλέφτες ειδοποίησαν και τους υπόλοιπους, που είχαν κρυφτεί την ημέρα έξω από το χωριό, και μπήκαν όλοι αθόρυβα στο σπίτι του παπά, οπότε άρχισαν να αρπάζουν ό,τι έβρισκαν. Χρήματα, όμως, δε βρήκαν, οπότε άρχισαν να βασανίζουν τον παπά, προκειμένου να τους πει πού τα είχε κρύψει. Μια από τις κόρες του πάπα-Λάμπρου, η Παναγιώτα, κατάφερε να κατέβει κρυφά στο κατώι και από ένα φεγγίτη άρχισε να φωνάζει, καλώντας σε βοήθεια.
Το χωριό ξύπνησε και οι άντρες ανήσυχοι πήραν τα τουφέκια και άρχισαν να ρίχνουν, με αποτέλεσμα να φοβηθούν οι κλέφτες και να το βάλουν στα πόδια. Δύο από αυτούς, όμως, τραυματίστηκαν και, μάλιστα, ο ένας θανάσιμα. Εξαιτίας του θανάτου του κλέφτη έγινε μεγάλος ντόρος σε ολόκληρη την Πυλία και ένας χωριάτης «έφτιαξε» το τραγούδι, που «ζει» μέχρι τις ημέρες μας, με παραλλαγές στους στίχους σε ορισμένες περιπτώσεις.
Αυτό είναι το γεγονός στο οποίο αναφέρεται η χιλιοτραγουδισμένη «Παπαλάμπραινα», ωστόσο η ιστορία έχει και συνέχεια. Το παιδί που πήγαινε σχολείο στην Πύλο Μεσσηνίας , ο Νικολάκης, μετά το δραματικό περιστατικό πήγε στην Αθήνα και έμεινε στο σπίτι του δημάρχου Μπενάκη.
Εκεί σπούδασε και, όταν τελείωσε, ζήτησε να γίνει αστυνομικός διοικητής της επαρχίας Πυλίας Μεσσηνίας. Ίσως στο μυαλό του υπήρχε η σκέψη της εκδίκησης του Φιτσάλου, ο οποίος είχε πλέον γεράσει, αλλά φοβόταν μήπως οι Παπαλάμπροι κάνουν κακό στο γιο του.
Ο Φιτσάλος, αφού τον παρακίνησε και ένας Μανιάτης, αποφάσισε να πάει στον Νικολάκη Παπαλάμπρο να του ζητήσει συγγνώμη και να του φιλήσει τα πόδια. Εκείνος, όμως, του είπε: «Φύγε βρωμόσκυλο, πήγες να μας ξεκληρίσεις και τώρα ζητάς συγγνώμη;». Μετά, όμως, το παιδί του Φιτσάλου απέκτησε το δικό του παιδί και κάλεσε τον Νικολάκη να το βαφτίσει. Έτσι έσβησε αυτή η βεντέτα… Τάσου Βασιλείου Αγγελόπουλου ,απο Μεσοχώρι Πύλου Μεσσηνίας .
Μπράβο. Σου ρε φίλε. Δεν τη ξέραμε την ιστορία αυτή.. 👍
Ευχαριστούμε πολύ για την ιστορία του τραγουδιού αγαπητέ μας ❤
Σασμος!!!
😊😊
ευχαριστούμε για τις πληροφορίες
Αυτή είναι η Ελλάδα μας!
Άρχοντας Μάκης χριστοδουλοπουλος
Άρχοντα Μάκη άψογος και στα δημοτικά και ωραίο κλαρίνο!!!
βιολί είναι ο Ζερβας παίζει !
Το κλαρίνου ρε αδελφέ που το είδες που σου άρεσε κιόλας…
Μάκης και Ζέρβας το καλύτερο δίδυμο!!!
Bravo
Muzika vleresohet nuk ka rendesi kombesia ok
Nuki ka pjelle greqia te gjitha
Atehere dhe boten eka krijuar grecia o grek budalla
Μπράβο στις κοπελιές που ξέρουν να υποστηρίζουν και όχι να ευτελίζουν τον Εθνικό μας χορό.Να χαίρονται τα νιάτα τους και την ομορφιά τους!!!!
❤ μπράβο σας παιδιά τέλεια πάντα γλέντια γιασου Ελλάδα πανέμορφη .
ΑΡΧΟΝΤΑΑΑ ΜΑΚΗΗΗΗ
Μπράβο πολύ ωραία μας βοηθάτε πολύ
Συμπαντική ή ιστορία του τραγουδιού, καθώς επίσης καί τά γεγονότα
ΤΕΛΙΟς ΚΑΡΑΝΖΟΖΙς ΙΤΙΑ
Γειά σου Ζέρβα με το βιολί σου
67⁷⁷⁸8😅86⁸θιιτυ⁹υθ😂7!🎉$#ρρκρδκ3
Where can I find the full episode of this program? I would be very happy if you could help me.
❤
Ο Ζέρβας κενταει. Τί να πεις από κει και πέρα.
Η Κορομηλά τη κάνει εκεί
Τιναζει το μαλλί..χαχαχα. (Στην αρχή πρώτα λεπτά)
@@christinaki4922 Bravo , best !
αυτη που πρωτοσερνει το χωρο πως λεγεται?
Που να ξέρουμε!!! Ο Παπαδόπουλος που τη κρατάει θα ξέρει... Θέλει να χορέψει κ τσάμικο.
Ποιος νατουν το μάθει..;;; ΔΙΠΛΩΘΗΚΕ. @@@@
Στην.βαγκελη.απο.βελβεντο.
Σ
What a waste of the Tsamiko (s),
Dance lessons are ordered for some of the dancers
They are out of step from the music and the rhythm of the song !
π
0
0