Kunsteducatie: broodnodig voor het kinderbrein

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 27 ม.ค. 2025

ความคิดเห็น • 8

  • @talithavanerp4315
    @talithavanerp4315 ปีที่แล้ว +1

    *Kunstprojecten zijn leuk, maar worden kinderen er ook wijzer van?*
    _"Allemaal ogen, een bal en meteorieten."_
    We toetsen een school vaak op de overgedragen kennis. Wat weten kinderen? Wat kunnen kinderen? Maar de ontwikkeling van hun hersenen is even belangrijk. Het leuke is: dat gaat hand in hand. Terwijl leerlingen voor aardrijkskunde plaatsnamen aan het leren zijn, trainen ze op dat moment ook hun geheugen. En leren ze ook vertrouwen op dat geheugen. En voor kunsteducatie geldt eigenlijk hetzelfde. Terwijl leerlingen aan het tekenen zijn, leren ze ook om te kijken. Terwijl ze leren musiceren en zingen, trainen ze ook om te luisteren. Ze trainen hun auditieve schors en dat is weer heel belangrijk voor vakken als leren lezen en leren schrijven. En wat misschien wel het allerbelangrijkste van kunsteducatie is, is dat het leerlingen leert te experimenteren. Kunst stimuleert kinderen om hun creatieve capaciteiten te ontwikkelen.
    *Is creativiteit te meten?*
    Ja, creativiteit kun je meten. Daar hebben we de “The Torrance Tests of Creativity” voor. Dat is een test die bestaat uit allerlei onderdelen. Een van die onderdelen bestaat uit allerlei cirkeltjes waar kinderen zoveel mogelijk plaatjes van moeten maken in korte tijd. Van de ene maken ze een gezichtje, van de volgende maken ze een ballon, van de derde maken ze een pizza. En kinderen die in staat zijn om dit in een vloeiende manier te doen, die zijn het creatiefst.
    Je kunt dus meten hoe creatief kinderen zijn en dat gebeurt in Amerika al meer dan 20 jaar. En dan zie je dat die creativiteitsscore steeds lager wordt. Dus we worden steeds minder creatief lijkt het. En dat is misschien niet zo gek als je kijkt naar de eigenschappen die je nodig hebt om creatief te zijn: experimenteren, loslaten. En dat zijn eigenschappen die we minder trainen in het onderwijs. Een goede tekenleraar draagt daar wel toe bij. Die leert ons niet alleen onze potlood goed gebruiken, maar ook onze hersenen goed te gebruiken.
    *Waarom is creativiteit belangrijk?*
    Creativiteit is belangrijk voor onze kenniseconomie. Als je nieuwe producten wil ontwikkelen, moet je creatief zijn. Het belang van creativiteit gaat veel verder dan dat. Als je leerlingen leert te vertrouwen op hun inventiviteit, om te experimenteren dan bouwen ze creatieve hersenen. Ze leren spelen in hun hoofd. Een goede drama docent leert zijn leerlingen niet alleen wie Shakespeare was, maar ook wie ze zelf allemaal zouden kunnen zijn. En dat is belangrijk om flexibel in het leven te staan. De leerlingen van nu zouden zichzelf 11 keer opnieuw moeten uitvinden in hun leven. Omdat ze 11 verschillende functies zullen doorlopen en 30 procent van die functies kennen we nog helemaal niet. Daarom is het belangrijk dat we flexibele mensen opleiden. Mensen die zelf een leven lang blijven ontwikkelen. En kunst kan daar een belangrijke rol in spelen. Kunst is een essentieel spel om te overleven.
    *Hoe pakt een school dat aan?*
    Veel kinderen vinden kunst leuk en dat wordt vaak als een diskwalificatie gezien. Het is leuk en dus niet serieus. En dat is een groot misverstand, want dat het leuk is, betekent juist dat het serieus is. Enthousiasme is de motor achter ontwikkeling van goede hersenen. Daarom is het zo belangrijk dat leerlingen in aanraking komen met inspirerende toneelstukken en mooie concerten. En daarom is het zo belangrijk dat scholen kunsteducatie serieus nemen. Dat ze het niet zomaar voor de aardigheid doen. Dat ze hoge eisen stellen. Als we de toekomst serieus nemen, dan moeten we ook kunstonderwijs serieus nemen.

  • @Traveltoppereu
    @Traveltoppereu 5 ปีที่แล้ว

    Verhelderende video reportage. Kunstonderwijs is zeer belangrijk en mag nooit geminimaliseerd worden

  • @noahsmit2192
    @noahsmit2192 7 ปีที่แล้ว +2

    Olifantenpad