De stevenshofjesmolen, de stadsmolen, molen de herder en de kikkermolen op Leiden 2 en 3 september

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 2 ก.ย. 2022
  • vrijdag 2 september en zaterdag 3 september verschillende leidse molens bezocht en gedraaid.
    De stevenshofjesmolen was vrijdagmiddag te bezichtigen (ivm draaimarathon)
    S'avonds was de stadsmolen draaiend te bewonderen met ondergaande zon
    Ivm. de draaimarathon was de herder van vrijdag 17.00 tot zaterdag 17.00 draaiend te bewonderen. Rond een uurtje of 22 daar dus ook gekeken. De volgende dag was dehele dag poldermolentje de kikker los.
    meer info over de molens:
    DE STEVENSHOFJESMOLEN:
    onder de Nederlandse stad Leiden (voorheen Wassenaar) staat aan de Veenwatering in de Stevenshofjespolder.
    Het is een conisch gemetselde poldermolen met een ingebouwd scheprad en met een rietgedekte kap. De opvoerhoogte is ongeveer 0,75 meter. De vlucht bedraagt 20 meter.
    De molen dateert van 1797. De molen is in de plaats gekomen van een eerdere molen die op 3 december 1796 verloren is gegaan. In strijd met de voorschriften was de molenaar afwezig, terwijl een ander het malen deed. Bij onweer met harde wind werkte het remsysteem niet goed ("de molen ging door de vang"), waardoor brand ontstond. De molenaar kreeg zijn ontslag.
    De Stevenshofjesmolen was een seinmolen, die het sein overnam van de Zelden van Passe in Zoeterwoude. Op de roeden zitten weer beugels, zoals die op de oude Potroeden zaten. Het sein van de Stevenshofjesmolen moesten alle molens tot aan de kust volgen.
    Sinds 1976 is de molen eigendom van de Rijnlandse Molenstichting.
    DE STADSMOLEN;
    De Stadsmolen of Stadspoldermolen in de Nederlandse stad Leiden is een in 1856 gebouwde poldermolen ter vervanging van een eerdere molen uit 1806. De sterk flesvormig gemetselde molen is tot 1966 in bedrijf geweest. In 1979 is de molen gerestaureerd, waarbij de romp op diverse plekken bleek te zijn gescheurd. Men heeft toen besloten de Stadsmolen tot op de grond af te breken en opnieuw op te metselen. De molen staat aan de Slaaghsloot, een sloot die in de volksmond "Stinksloot" heette, omdat ernaast kadavers werden begraven. De molenaarswoning die naast de Stadsmolen staat is gebouwd omdat het in de molen te hard stonk om er te kunnen wonen.
    Tegenwoordig bemaalt de molen op vrijwillige basis het resterende deel van de Slagh of Groote en Kleine Stadspolder. Dit voormalige waterschap is in 1970 ontpolderd.
    HOUTZAAGMOLEN DE HERDER:
    De Herder is een zaagmolen in de Nederlandse stad Leiden. De molen dateert uit 1884 en is gebouwd ten behoeve van de houtzagerij aldaar. Hij verving een eerdere paltrokmolen, die door blikseminslag was getroffen. De molen was niet nieuw: eerder heeft hij als "De Kat" in Amsterdam als houtzaagmolen gestaan. De Herder heeft tot 1926 op windkracht gezaagd; daarna is verval ingetreden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is vanaf 1941 weer op windkracht gezaagd, maar met gebruikmaking van de inmiddels ingebouwde snelzaagmachine die met behulp van drijfriemen door de wind werd aangedreven, in plaats van met de elektromotor die in 1926 was geplaatst. De oorspronkelijke verticale zaagramen zijn verwijderd.
    In 1965 is de molen gerestaureerd, maar er werd weinig met de molen gedraaid. In 2000 is de molen opnieuw gerestaureerd en is naast De Herder een woning gebouwd in een stijl die op zaagschuren lijkt. Sinds 2011 wordt er weer regelmatig met de molen gedraaid en gezaagd.
    De Herder is particulier eigendom en enkel op Leidse Molendag te bezoeken
    DE KIKKERMOLEN;
    De Kikkermolen is een wipmolen aan de Oegstgeesterweg in de Nederlandse stad Leiden. De molen dateert uit 1752 en is gebouwd ten behoeve van de bemaling van de Kikkerpolder, ter vervanging van een in 1747 afgebrande molen. In de tussenliggende jaren werd de polder bemalen door de vlakbijgelegen Maredijkmolen.
    De zeer kleine molen (de kleinste wipmolen in het land) met een vlucht van 12,64 m is eigendom van de gemeente Leiden. Tot 1966 werd de Kikkerpolder uitsluitend op windkracht bemaald. De in 1996 voor het laatst gerestaureerde molen draait regelmatig en is op die momenten meestal te bezoeken.
    Voor meer info over de leidse molens:
    www.molendatabase.nl
    www.molensinleiden.nl

ความคิดเห็น • 3