Dacă ar cădea și puțină zăpadă (( Sper ca primăvara va veni în februarie. Dnl Manole succese în 2025. Mi-ași dori de la hobby să urcați pe următoarea treapta 250+ Am văzut ca băieții, penoplastul îl acopera cu pelicula ( la extremități lipește cu 'scoci' ). Albinele nu-l rod. Va tine ăsta câțiva ani. Anul ăsta cu extrudat am 'împachetat' cuibul la fund și 2 laterale + pernuțe deasupra..exista păreri ca se vor sufoca de căldură iarna..cu urdinisurile deschise max.. sigur e un experiment cu riscuri..dar dacă iernarea va fi excelentă, voi repeta în 2025. Vreo 8 anișori pregăteam familiile pe iarna în modul asta.. - ramele cu miere lateral, lipite de perete +diafragma penoplast sau lemn, pernuțe deasupra. Și gata. Iernarea excelentă. Ce am observat, cele care le-am împachetat full extrudat (~30 la numar) familiile în totalitate nu mai iese din stup. Cu mici excepții. Cele ' împachetat' clasic, zboara de la 10 dimineața, când temperatura e de 7-8 la umbra.. .unde, de ce..probabil dupa apa. (Nu am monitorizat atent, dar de 2 săptămâni asta am observat) Diafragma din lemn (unele cazuri o singura diafragma penoplast lateral și desigur pernuțele deasupra ramelor) la ale mele - stimulează zborul. Însă penoplast jos și laterale + sus pernuțe...favorizează cuibul sa între în starea de repaus, oscilațiile de temperatura nu le afectează 'hibernarea'. Experienta ППУ ne spune ca pentru iernarea reușită e nevoie de fund descoperit (gaurit), pentru ca condensul ucide.. Dar experiența ППУ, nu ne spune dacă familia e strimtorată max, iar pereții acesteia sunt la dimensiunea familiei, dacă cuibul e pe mijloc cum are loc iernarea cu 2 urdinișe deschise max. Asa ca m-am gândit să sondez mai aproape. Sunt câteva intrebari: Pentru zona Moldovei a fost analizat: -stup polistiren pe 6 rame (Spre ex) având: -același material (grosime, structura și 'opac' cu stupul.. -cantitatea de condens format: - 2 urdinișe deschise max, unul sau fund detașabil cu plasa antivaroa.. - cantitatea de apa din condens ingerata de albini in timpul starii de repaus în raport 'calitatea' mierii (miere de mană, miere poliflora, miere zaharisîtă, miere din sirop convertit etc.) - mișcarea aerului într-un stup strimtorat în dependenta de puterea familii, nr de orificii (urdinișe) temperatura, umiditate și alte oscilațiile exterioare. Desigur mărimea, forma urdinișeor..pentru zona RM e una principala atunci când se sondeaza acei factori care stabilește iernarea familiilor. Spre deosebire stup din lemn, cele din polistiren ( sau derivați) au orificii standarte stabilite la nivel global.. Probabil mitul de iernare proastă ar fi la de la costul stupului pentru fund detașabil sau nu, pentru utilități prezente sau nu, pentru familii puternice în condiții de temperaturi nespecifice RM etc.. Cu Doamne ajută. Încercați și Dvs., desigur dacă aveți multe familii și nu aveți temeri sa moară).
Sănătate multă!
Mulțumesc frumos. La fel va doresc
Al doilea eu îl lăsam pe 4 rame.
Dacă ar cădea și puțină zăpadă ((
Sper ca primăvara va veni în februarie.
Dnl Manole succese în 2025. Mi-ași dori de la hobby să urcați pe următoarea treapta 250+
Am văzut ca băieții, penoplastul îl acopera cu pelicula ( la extremități lipește cu 'scoci' ). Albinele nu-l rod. Va tine ăsta câțiva ani.
Anul ăsta cu extrudat am 'împachetat' cuibul la fund și 2 laterale + pernuțe deasupra..exista păreri ca se vor sufoca de căldură iarna..cu urdinisurile deschise max.. sigur e un experiment cu riscuri..dar dacă iernarea va fi excelentă, voi repeta în 2025.
Vreo 8 anișori pregăteam familiile pe iarna în modul asta..
- ramele cu miere lateral, lipite de perete +diafragma penoplast sau lemn, pernuțe deasupra. Și gata. Iernarea excelentă.
Ce am observat, cele care le-am împachetat full extrudat (~30 la numar) familiile în totalitate nu mai iese din stup. Cu mici excepții. Cele ' împachetat' clasic, zboara de la 10 dimineața, când temperatura e de 7-8 la umbra.. .unde, de ce..probabil dupa apa. (Nu am monitorizat atent, dar de 2 săptămâni asta am observat)
Diafragma din lemn (unele cazuri o singura diafragma penoplast lateral și desigur pernuțele deasupra ramelor) la ale mele - stimulează zborul.
Însă penoplast jos și laterale + sus pernuțe...favorizează cuibul sa între în starea de repaus, oscilațiile de temperatura nu le afectează 'hibernarea'.
Experienta ППУ ne spune ca pentru iernarea reușită e nevoie de fund descoperit (gaurit), pentru ca condensul ucide..
Dar experiența ППУ, nu ne spune dacă familia e strimtorată max, iar pereții acesteia sunt la dimensiunea familiei, dacă cuibul e pe mijloc cum are loc iernarea cu 2 urdinișe deschise max. Asa ca m-am gândit să sondez mai aproape.
Sunt câteva intrebari:
Pentru zona Moldovei a fost analizat:
-stup polistiren pe 6 rame (Spre ex) având:
-același material (grosime, structura și 'opac' cu stupul..
-cantitatea de condens format:
- 2 urdinișe deschise max, unul sau fund detașabil cu plasa antivaroa..
- cantitatea de apa din condens ingerata de albini in timpul starii de repaus în raport 'calitatea' mierii (miere de mană, miere poliflora, miere zaharisîtă, miere din sirop convertit etc.)
- mișcarea aerului într-un stup strimtorat în dependenta de puterea familii, nr de orificii (urdinișe) temperatura, umiditate și alte oscilațiile exterioare.
Desigur mărimea, forma urdinișeor..pentru zona RM e una principala atunci când se sondeaza acei factori care stabilește iernarea familiilor. Spre deosebire stup din lemn, cele din polistiren ( sau derivați) au orificii standarte stabilite la nivel global..
Probabil mitul de iernare proastă ar fi la de la costul stupului pentru fund detașabil sau nu, pentru utilități prezente sau nu, pentru familii puternice în condiții de temperaturi nespecifice RM etc..
Cu Doamne ajută.
Încercați și Dvs., desigur dacă aveți multe familii și nu aveți temeri sa moară).