NEDİR BU FPS OLAYI? II Devam Ediyoruz...

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 27 ต.ค. 2024

ความคิดเห็น • 41

  • @jackdaniels369
    @jackdaniels369 8 หลายเดือนก่อน +4

    Ekranda gosthing testi yapıp daha üst frekanslı monitörleri öneriyorlar. Bu konuda bizi aydınlatabilir misiniz? Hemen her monitor incelesinde böyle şeyler gösteriliyor. Bu bir pazarlama yöntemi mi?

    • @armacomputers
      @armacomputers  8 หลายเดือนก่อน +1

      Değerli katılımınız için çok teşekkürler. ♥♥♥ Bu videonun 3. sünü çekiyoruz. Son olacağını düşündüğümüz bu 3. bölümde bütün herşey açıklığa kavuşacak. Katılımınız için tekrar teşekkürler.

  • @CagriGunduz
    @CagriGunduz 8 หลายเดือนก่อน +1

    Emeğinize sağlık güzel içerik 🥰

    • @armacomputers
      @armacomputers  8 หลายเดือนก่อน +1

      ​ @BabayaniOfficial Değerli katılımınız için çok teşekkürler. ♥♥♥. Katılımınız için tekrar teşekkürler.

  • @HakanKL
    @HakanKL 8 หลายเดือนก่อน

    Yani diyorsunuz ki 60 Hz ekranda 60 FPS ile 360 Hz ekranda 360 FPS alsanız arada hiç fark olmayacak. (: Ve buna kanıt olarak söylediğiniz şey okumak. (: FPS oyunlarında düşmanı kelimeler olarak düşünün. Ateş etmek için kelimenin net şekilde okunur olmasına gerek yok, orada bulanık da olsa kelimenin ekrana gelmesi tepki vermek için yeterli. 60 FPS'te bir görüntünün oluşması yaklaşık 17 MS, 360 FPS olunca 3 MS seviyesine iniyor. Dolayısıyla duvar arkasından 360 kare çizilerek çıkan karakter çok daha erken görünür oluyor, çok daha fazla kare ile çizildiği için de daha net. Netten kasıt gözün net görmesi değil, daha fazla ekranda kaldığı için dikkat çekme ihtimalinin artıyor oluşu. 3. video gelecekse bu artık aynı şeyi tekrarlamak olmamalı. 60-120-240-360 Hz ekranlarda birkaç profesyonel ile test olmalı.

    • @armacomputers
      @armacomputers  7 หลายเดือนก่อน

      Değerli katılımınız ve güzel yorumlarınız için çok teşekkürler. ♥♥♥ En son videomuzda bu konuyu biraz daha detaylı anlatmaya çalıştık. Önemli olan FPS (Yani resim sayısı) değil. Insan gözü zaten 24 sonrası görmüyor. Hadi 30 diyelim. Gerisi gereksiz. Asıl sorun resimler arası geçiş hızı. Yani bir resimden diğerine geçerken çok yavaş kalıyor. Dolayısı ile yüksek Hz (yada FPS) e geçerken bu geçiş hızıda paralel bir şekilde yükseliyor. Biz bu geçiş hızı artışından etkileniyoruz aslında. Ama konuşurken FPS olarak yada Hz olarak yanlış bir algıya dönüyor konu. Bu yüzden de tuzağa düşüyoruz. Çünkü FPS yükseltmek hem donanım yükseltmek gerektiriyor. Hemde yüksek FPS'te stabit tutmak çok daha zor. Dilerseniz son videomuza bir bakın. Hala kafanıza takılan bir konu varsa tekrar açıklamaya çalışalım. th-cam.com/video/lpwlV1j_dYA/w-d-xo.html Tekrar teşekkürler.

  • @anlcnbz9533
    @anlcnbz9533 8 หลายเดือนก่อน

    06:38'de telefonu arabada kaydırmıyorum. Oturduğum yerden kaydırıyorum ve daha pürüzsüz. Tabii ki, dünyanın da bir dönüş hızı var, uzayda genişliyor belki de ışık hızına yakın bir hızla ilerliyoruz ama hissedemiyoruz.
    Onumuzde 500'le giden bir obje ve 600'le giden bir tren örnekleri biraz garip geldi bana, tam olarak anlayamadım. Bizim neden belirli bir hızla gitmemiz gerekiyor? 600 km ile giden bir tren eğer biz de aynı istikamette 580 km hızla gidiyorsak, bize 20 km hızla gidiyormuş gibi gözükür, ancak bunun Hz ile alakasını tam olarak anlayamadım.
    Bende size bir örnek ile soru sormak istiyorum.
    Gözüm saniyede 30 kare görsün. Elimde 2 adet fotoğraf makinesi olsun. Birisi saniyede 60 kare çekebiliyor, diğeri ise saniyede 480. Önümden saatte 600 km hızla giden bir tren geçsin ve iki makineden de aynı anda fotoğraf çekeyim. İlk makina bana 60 tane fotoğraf verecek ve ben içlerinden 30 adet olan fotoğraf alacağım. İkinci makina bana 480 adet fotoğraf verecek ve ben yine içlerinden belirli aralıklarla 30 adet fotoğraf alacağım. Şimdi ilk makinanın çektiği 30 fotoğrafı tipki sinemada olduğu gibi 1 saniyede gözümüze yansıtırsak pürüzsüz bir video elde etmiş oluruz değil mi? Şimdi 2. makinanın çektiği fotoğraflardan ayırdığımız 30 adet fotoğraf içinde aynısını yaparsak arasında fark olur mu? Hangi 30 fotoğrafta daha fazla detay görürüz, sizce?
    Örneğin, ben saniyede 30 kare görebiliyorum, belki bir başkası 20 görür bilemem. 60 Hz bir monitörde 60 adet kareden 30 tanesini görüyorum. Ancak monitörüm 240 Hz ve ben 240 adet kareden 30 tanesini görüyorum. Bu da benim için teknik olarak daha fazla seçenekten belirli aralıklarla farklı kareleri görmemi sağlıyor. Görebildiğim 30 kareyi 4 katı daha fazla seçenekten seçtiğim için daha pürüzsüz ve detayli demek oluyor.
    Tam olarak bu nedenle, daha yüksek Hz değerine sahip monitörlere para veriyoruz. Görebildiğimiz 25 karenin daha fazla seçenek üzerinden bize iletilmesi için. 540 Hz olan monitörü test etme fırsatım oldu. Evet, 240 Hz monitörümden daha akıcıydı. Ben yine 25 kare görmeme rağmen, gördüğüm kareler daha farklı olduğu için bana daha farklı bir deneyim yaşattı. Tabii ki de satın almadım. Arada o kadar para ödemeye değecek bir fark yok açıkçası. Sanırım bir sonraki monitörüm fiyatları da biraz düşmeye başlayınca 4k OLED 240 Hz modellerinden biri olacak.
    Sizden, oyunlardaki FPS'in giriş gecikmesine olan etkilerini karşılaştırıp incelediğiniz bir video yapmanızı rica ediyorum. Örneğin, 60 FPS ve 60 Hz oynarken ateş etme tuşuna bastığımda, 240 FPS ve 240 Hz oynarken arasındaki farkı gösteren bir video hazırlamanızı rica ediyorum.Simdiden tesekkurler.

    • @armacomputers
      @armacomputers  8 หลายเดือนก่อน +2

      ​ @BabayaniOfficial Değerli katılımınız için çok teşekkürler. ♥♥♥. Bahsettiğiniz olay ses içinde geçerli. 44,1Khz dediğimiz saniyede 44bin örnekleme. Yani pixel olarak bakarsak belirli aralıklarla alınmış ses dalgaları. Daha fazla yani 88bin örnekleme yaparsak ve bunu incelersek daha yumuşak görünür gözümüze. Daha daha fazla örnekleme yaparsak doğala giderek yaklaşırız. Gözümüzle grafik olarak bakarsak bunu çok net görebiliyoruz. Fakat kulak bu aradaki farkı asla fark etmiyor. Gözde de benzer bir durum var. Sizin bahsettiğiniz teorik olay pratikte gözde bir fark oluşturmuyor. Bunun bilgisini bilmeyen hiç kimse Avatar filminde 48 kare oynatılmış versiyonu ile 24'ü ayırt edememiş. Yani şöyle bir deney yapalım. Aynı filmi 24 kare ve 240 kare olarak çekip sinemada izletelim. Bunun bilgisini bilmeyen hiç kimse aradaki farkı fark edemeyecektir. Bu serinin 3.sünü hazırlıyoruz. Merak ettiğiniz bütün sorularınıza cevaplar vermeye çalışacağız. Katılımınız için tekrar teşekkürler.

    • @anlcnbz9533
      @anlcnbz9533 8 หลายเดือนก่อน

      @@armacomputers Film açısından bakarsak bana 18 kare de yeterli. Sinemada yönetmenin bize sunduğu kareleri görüyoruz. Belki yönetmen 1000 adet kareden 24'ünü seçiyor bilemeyiz. Monitörde oyun oynarken böyle bir durum yok, görüntüden görüntüye değişir. Tabii ki, hiçbir monitor gözümüze etki edemez ancak gösterdiği şeyler farklı olur. Biz yine 24 kare görürüz belki ama pürüzsüz görürüz, bu da deneyimimizi etkiler. Bir makalede okumuştum, sanal ortamı gerçeğe yakın algılayabilmek için 500 ve üzeri hertz gerekli.
      İşimiz sinema filmi çekmek değil. 24 kare veya 240 kareden oluşan film çekmek yerine oyun oynayarak test edebiliriz, hadi deneyelim. Önceki videolarda genç bir arkadaş görmüştüm oyun oynayan. Ekranda herhangi bir FPS göstergesi olmadan ve arkadaşa neyi test edeceğini söylemeden ona hareketli bir FPS oyunu oynatmanızı istiyorum, Valorant veya CS 2 olabilir. İlk sefer FPS ve Hertz'i 24'e kilitleyin. İkinci sefer ise 240'ta deneyin. Değişiklikleri yaparken sizi görmesin. Sonra ona 2 oyun arasındaki deneyimlerinde nasıl farklar olduğunu sorun.

    • @armacomputers
      @armacomputers  8 หลายเดือนก่อน +1

      @@anlcnbz9533 ​ @BabayaniOfficial Değerli katılımınız için tekrar çok teşekkürler. ♥♥♥. Zaten bütün anlatmaya çalıştığımız konunun zemini bu. Yani ekranda belirli aralıklarla görüntü değişiyor ve yeni görüntü ekrana şak diye ışık hızı ile gelemiyor. Sinemanın en büyük avantajı ekrandaki bütün görüntü eş zamanlı olarak (aralarında sıfır zaman farklı oluyor) pat diye yeni görüntü geliyor. Yani ekranı bir resim olarak düşünelim. Ekrana gelen yeni resmin oluşması diğer bütün bildiğimiz ekran tiplerinde belirli bir zaman alıyor. Yöntem ne olursa olsun bütün pixeller eş zamanlı değişemiyor. Bizim bütün derdimiz bu. 60 resim 300 resim 500 resim değil. Resimden resime geçiş. Bu videonun 3. bölümünü çekiyoruz. Umarım bütün herşeyi netleştirmeyi başarabiliriz. Katılımınız için tekrar teşekkürler.

  • @hun7117
    @hun7117 8 หลายเดือนก่อน +1

    fps ne kadar artarsa beynimiz onu gerçek gibi algılamaya başlar. Bunun en üst limiti 500 fpstir. 500 fps sonrası gerçek gibi algılarız.

    • @murataltay4950
      @murataltay4950 8 หลายเดือนก่อน +1

      Pek farkı yok, gerçekte 24 ortalaması, yani şey, telefon 24 karesi yok, sinematik kamera aslında

    • @armacomputers
      @armacomputers  8 หลายเดือนก่อน +1

      Değerli katılımınız için tekrar çok teşekkürler. ♥♥♥. Zaten bütün anlatmaya çalıştığımız konunun zemini bu. Yani ekranda belirli aralıklarla görüntü değişiyor ve yeni görüntü ekrana şak diye ışık hızı ile gelemiyor. Sinemanın en büyük avantajı ekrandaki bütün görüntü eş zamanlı olarak (aralarında sıfır zaman farklı oluyor) pat diye yeni görüntü geliyor. Yani ekranı bir resim olarak düşünelim. Ekrana gelen yeni resmin oluşması diğer bütün bildiğimiz ekran tiplerinde belirli bir zaman alıyor. Yöntem ne olursa olsun bütün pixeller eş zamanlı değişemiyor. Bizim bütün derdimiz bu. 60 resim 300 resim 500 resim değil. Resimden resime geçiş. Bu videonun 3. bölümünü çekiyoruz. Umarım bütün herşeyi netleştirmeyi başarabiliriz. Katılımınız için tekrar teşekkürler.

    • @armacomputers
      @armacomputers  8 หลายเดือนก่อน +1

      @@murataltay4950 Değerli katılımınız için tekrar çok teşekkürler. ♥♥♥. Katılımınız için tekrar teşekkürler.

  • @pesimist993
    @pesimist993 8 หลายเดือนก่อน +1

    Hocam V-Sync, FreeSync, G-Sync bunun için var zaten.

    • @armacomputers
      @armacomputers  8 หลายเดือนก่อน +1

      Değerli katılımınız için çok teşekkürler. ♥♥♥ Bu videonun 3. sünü çekiyoruz. Son olacağını düşündüğümüz bu 3. bölümde bütün herşey açıklığa kavuşacak. Katılımınız için tekrar teşekkürler.

  • @kindlymm
    @kindlymm 8 หลายเดือนก่อน +2

    Neredeyse kuantum fiziği anlatmak kadar zor bir olay bu.
    Anlayabilmek için temel düzeyde fizik bilgisi de gerekli.
    Allah yardımcınız olsun :)

    • @armacomputers
      @armacomputers  8 หลายเดือนก่อน +1

      Değerli katılımınız için çok teşekkürler. ♥♥♥ Aynen. Aslında biraz komplike bir konu. 3. videoda toparlayacağız inşaallah. Katılımınız için tekrar teşekkürler.

  • @safakkoklu6414
    @safakkoklu6414 8 หลายเดือนก่อน +1

    Freesync gibi teknolojilerden yine bahsetmemişsiniz, ayrı bir vidyo mu yapacaksınız acaba?

    • @armacomputers
      @armacomputers  8 หลายเดือนก่อน +1

      Değerli katılımınız için çok teşekkürler. ♥♥♥ Bu videonun 3. sünü çekiyoruz. Son olacağını düşündüğümüz bu 3. bölümde bütün herşey açıklığa kavuşacak. Katılımınız için tekrar teşekkürler.

  • @jackdaniels369
    @jackdaniels369 8 หลายเดือนก่อน +1

    Teşekkür ederiz...

    • @armacomputers
      @armacomputers  8 หลายเดือนก่อน +1

      ​ @BabayaniOfficial Değerli katılımınız için çok teşekkürler. ♥♥♥. Katılımınız için tekrar teşekkürler.

  • @zaferdinc55
    @zaferdinc55 8 หลายเดือนก่อน +1

    Gsync ve freesync teknolojileri tam da anlattığınız işlemi sağlar

    • @zaferdinc55
      @zaferdinc55 8 หลายเดือนก่อน +1

      @BabayaniOfficial hangi kısmı karşılamaz senden de birşeyler öğrenelim. Anlatmak istediği monitör frekansı ile görüntü frekansını senkronize ederseniz her kareyi görürsünüz demek istiyor. Bu 24hz de de olur 30 da da olur 60 da da olur diyor. 300fps e gerek yok demek istiyor. Yaniliyorsam düzelt lütfen.

    • @armacomputers
      @armacomputers  8 หลายเดือนก่อน +1

      @@zaferdinc55 Değerli katılımınız için çok teşekkürler. ♥♥♥ Bu videonun 3. sünü çekiyoruz. Son olacağını düşündüğümüz bu 3. bölümde bütün herşey açıklığa kavuşacak. Katılımınız için tekrar teşekkürler.

    • @armacomputers
      @armacomputers  8 หลายเดือนก่อน +1

      @BabayaniOfficial Değerli katılımınız için çok teşekkürler. ♥♥♥ Bu videonun 3. sünü çekiyoruz. Son olacağını düşündüğümüz bu 3. bölümde bütün herşey açıklığa kavuşacak. Katılımınız için tekrar teşekkürler.

  • @HAYALET18
    @HAYALET18 8 หลายเดือนก่อน

    ozaman tüm oyunlar için ayar videoları gelsin bidaki video bende 16 gb 256 bit ekran kartı var oyunlarda 4k 240 hz 1ms oynuyorum çoğu oyunda 240 hz sabitliyorum düşme takılma yok

  • @Totra_Proska
    @Totra_Proska 8 หลายเดือนก่อน +1

    Üstad monitörü 60hz yapıyorum oyunda 59 bile olmuyor sabit 60 FPS alıyorum, gayet güzel.
    Ardından monitörü 120hz yapıyorum, oyunda yine 119 bile olmuyor sabit 120 FPS alıyorum.
    Ve 120 FPS daha akıcı, bu farkı net bir şekilde görebiliyorum.
    Gözün limiti 24 FPS olmasına rağmen bu farkı nasıl görebiliyorum ?

    • @huay_rar
      @huay_rar 8 หลายเดือนก่อน +1

      Sanmıyorum, mesela telefonlara bak. 60 HZ ile 120 HZ arasında o kadar fark var ki...

    • @armacomputers
      @armacomputers  8 หลายเดือนก่อน +1

      @@huay_rar Değerli katılımınız için çok teşekkürler. ♥♥♥ Bu videonun 3. sünü çekiyoruz. Son olacağını düşündüğümüz bu 3. bölümde bütün herşey açıklığa kavuşacak. Katılımınız için tekrar teşekkürler.

    • @armacomputers
      @armacomputers  8 หลายเดือนก่อน +1

      Değerli katılımınız için çok teşekkürler. ♥♥♥ Bu videonun 3. sünü çekiyoruz. Son olacağını düşündüğümüz bu 3. bölümde bütün herşey açıklığa kavuşacak. Katılımınız için tekrar teşekkürler.

  • @TrueNinja22
    @TrueNinja22 8 หลายเดือนก่อน +1

    sıkıntı şurda bende 360 hz var 240 aldımmı fpsmi sabitledimmi çpk akıcı porfect oluyor görüntü ama 360 hz aldımmı fpsde 400 ze sabitledimmi daha güzel oynuyorum oyunu bu neden oluyor acaba yırtılmayamı alışmış beynim akıcılıkta tepki veremiyormu yırtılınca refleksmi gösterio beyin çözemedim ben hepsini denedim hzde ilk 144 hzde görüntü müqemmel oldu uff herşey akıyo dedim alışana kadar oyunu oynıyamadım resmen 360 a geçtim üff müqemmel dedim bune böyle aman allahım dedim ama yine alışana kadar oynıyamadım şlimdi 240 fps 240 hz sabitim oynama yok fpsde görüntü müqemmel ama yok oynuyamıyom aklıma argo bi söz gelio alışmadık makatta don durmazmış neye alıştıysanız ona devam :D

    • @armacomputers
      @armacomputers  8 หลายเดือนก่อน +1

      Değerli katılımınız için çok teşekkürler. ♥♥♥ Bu videonun 3. sünü çekiyoruz. Son olacağını düşündüğümüz bu 3. bölümde bütün herşey açıklığa kavuşacak. Katılımınız için tekrar teşekkürler.

  • @bahricik.
    @bahricik. 8 หลายเดือนก่อน +1

    Ryzen 7 7700x icin sogucutu oneriniz var mı

    • @armacomputers
      @armacomputers  8 หลายเดือนก่อน +1

      ​ @BabayaniOfficial Değerli katılımınız için çok teşekkürler. ♥♥♥. Kule tipi 5 ısı borusu ve üzeri yeterli olacaktır. Çok abartılı soğutmanın performansa bir katkısı olmuyor. Yeterince soğutmanız yeterli olacaktır. Katılımınız için tekrar teşekkürler.

    • @meta_aviation4909
      @meta_aviation4909 8 หลายเดือนก่อน +1

      @@armacomputersüst düzey overclock yapıyorsa gayet ihtiyacı var hocam iyi soğutmaya

    • @armacomputers
      @armacomputers  8 หลายเดือนก่อน

      @@meta_aviation4909 Değerli katılımınız ve güzel yorumlarınız için çok teşekkürler. ♥♥♥

    • @armacomputers
      @armacomputers  8 หลายเดือนก่อน +1

      @@meta_aviation4909 Değerli katılımınız ve güzel yorumlarınız için çok teşekkürler. ♥♥♥

  • @theejackal3356
    @theejackal3356 8 หลายเดือนก่อน

    sıvı soğutma olmazsa olmazımız vazgeçilmemiziz 😂

    • @armacomputers
      @armacomputers  8 หลายเดือนก่อน +2

      Değerli katılımınız için çok teşekkürler. ♥♥♥ Bu bir sıvı soğutma videosu talebimi yoksa? 🤣 Tekrar teşekkürler.

    • @armacomputers
      @armacomputers  8 หลายเดือนก่อน +1

      ​ @BabayaniOfficial Değerli katılımınız için çok teşekkürler. ♥♥♥. Katılımınız için tekrar teşekkürler.