Cum era Calea Moșilor în anii ’70. Rola II

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 13 ก.พ. 2023
  • Cinema Museion | Istoria orașului în imagini de arhivă | Podul Târgului de Afară | Cum era Calea Moșilor în anii ’70
    Vă prezentăm cea mai recentă digitizare a unui film de arhivă realizat la începutul anilor 1970 de către Sahia Film la cererea Muzeului de Istorie a Muncipiului București, astăzi Muzeul Municipiului București.
    Pentru cei care iubesc istoria și arhitectura orașului este o ocazie excelentă să-și amintească ori să vadă, dacă n-au trecut pe-acolo, cum arăta întreaga zonă în anii ’70, înainte ca această importantă arteră a Capitalei să cadă pradă degradării constante.
    „Una dintre arterele de primă importanță în trecutul Bucurestilor, care pleacă chiar din inima orașului și ajunge la Piața Obor, o zonă unde se organizau odinioară o serie de târguri este Calea Moșilor. Aceasta a purtat o vreme denumirea de Podul Târgului de Afară, așa cum Calea Victoriei s-a numit pentru o perioadă Podul Mogoşoaiei, pentru că era șoseaua care ducea la acel loc. Târgurile Bucureștilor aveau loc la capătul Căii Moșilor și erau organizate în aproape tot timpul anului, purtând diferite denumiri, cel mai cunoscut fiind Târgul Moșilor sau Moșii de Vară. Și iată din nou cum artera, în timp, a preluat numele unui eveniment devenit sărbătoare.
    Dacă inițial punctul de plecare al acestei artere începea de la Piața de flori, după trasarea bulevardului Brătianu, capătul central al Căii Moșilor s-a mutat la Biserica Bărăția. De aici, traseul propus trece pe lângă vestitul magazin «Vulturul de mare cu peștele în gheare», lângă care s-a construit „Cocorul», apoi bisericile «Sfântul Gheorghe - Vechi», «cu Sfinți», «Olari», hanul Solacolu, o serie de locuințe care prezintă o arhitectură specifică vechiului oraș, cu o bogată ornamentație exterioară.
    Calea Moșilor era o arteră eminamente comercială, cu case mici, cu prăvălii și cârciumi pe toată lungimea acesteia. Cu timpul, unele dintre vechile case au fost înlocuite cu clădiri cu unul ori mai multe etaje, iar mărturie este zona veche a străzii, cuprinsă între Bărăție și bulevardul Carol.
    Filmul prezintă aspectul Căii Moșilor din anii ’70 ai secolului trecut, cu o perspectivă asupra specificului comercial și meșteșugăresc al acesteia, în care putem vedea meserii dispărute astăzi, la fel cum mai bine de jumătate din această arteră a cunoscut prefacerile demarate în urma Cutremurului din 1977. Astfel că vechea Cale a Moșilor devenea noua Cale a Moșilor printr-un proces de demolare a clădirilor, lărgire a arterei și construirea de blocuri de tip cortină, menite să ascundă tipul de locuire bucureștean și să exprime noua gândire urbanistică a lui Nicolae Ceaușescu. Ultima dintre bisericile prezentate în film este Biserica Olari, salvată prin translare prin metoda brevetată de ing. Eugeniu Iordăchescu în anii 1982-1983, pe o distanţă de aproximativ 80 metri și o rotație de peste 28 grade. Blocul construit în deceniul al nouălea, care delimitează intersecția Căii Moșilor cu bulevardul Carol, redenumit bulevardul Republicii în timpul regimului comunist, maschează în prezent această biserică” - Cezar Petre Buiumaci, muzeograf, secția Istorie, #MMB
  • เพลง

ความคิดเห็น • 10

  • @cristianmatache7729
    @cristianmatache7729 9 หลายเดือนก่อน +1

    Interesant!!!!!!!!!!!!!!! la min 10,58 este intersectia Calea Mosilor Cu Stefan cel Mare ,in dreapta Sos Colentina pe care nu exista niciun Bloc !!!!!!!!!!!!

  • @makelovenotwarnoob
    @makelovenotwarnoob ปีที่แล้ว +4

    Nu are cum să fie din 1899. E până și un afiș acolo pe care scrie "Trăiască Republica Socialistă România". Deci e după 1965

  • @raduturlea8422
    @raduturlea8422 ปีที่แล้ว

    Ce oraș aerisit.!!!

  • @gabrielpieleanu1864
    @gabrielpieleanu1864 11 หลายเดือนก่อน

    Sehr schöne bilder

  • @mihustefan339
    @mihustefan339 ปีที่แล้ว

    eu din 1969 😂😂😂👍👍

  • @eugeniacostinescu3323
    @eugeniacostinescu3323 11 หลายเดือนก่อน

    De ce nu se aude nimic?

  • @mihustefan339
    @mihustefan339 ปีที่แล้ว

    😂😂😂😂

  • @AquaTofana.
    @AquaTofana. ปีที่แล้ว

    1899??? 😂😂😂

  • @iulianantonescu7534
    @iulianantonescu7534 ปีที่แล้ว

    Garantat nu este 1899