Școală sau închisoare / Cât muncește un copil / Opt competențe pentru viață | Vocea Nației 199

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 15 ก.ย. 2023
  • Podcastul Vocea Nației a crescut mare și a publicat o carte. Dacă vrei să-i faci un cadou la aniversarea celor (imediat) 200 de episoade, comandă cartea: bookzone.ro/carte/atentie-cu-...
    În episodul 199 povestim despre pușcărie. Pardon, școală! Despre orarul copiilor. Despre cum le distruge școala dorința de învățare. Și despre cele opt competențe de care copiii au nevoie ca să navigheze cu succes prin viață.
    ___
    Cartea „Atenție cu intentie” este disponibilă pe bookzone.ro: bkz.ro/lansare-atentie-cu-inte...
    ___
    Cărți recomandate:
    Liber să înveți - Peter Gray
    ___
    Starea Sănătății: E simplu, e dovedit: copiii care fac mișcare învață mai bine și mai ușor | Starea Sănătății S4E4 - • E simplu, e dovedit: c...
    ___
    Server Config: www.server-config.ro
    ___
    Bine-ați venit pe canalul oficial Starea Nației, alături de Dragoș Pătraru & friends.
    ___
    Într-o lume în care presa are destule momente în care se abate de la statutul de câine de pază al democrației, lucrurile trebuie rezolvate tot din interiorul breslei. Astfel de emisiuni, care să sancționeze deopotrivă derapajele politicienilor și ale presei, pot contribui serios la însănătoșirea presei.
    Nu dăm verdicte, dar vom prezenta faptele. Iar la cum arată ele, de multe ori nici nu mai e nevoie de verdicte.
    ___
    Presa independentă, fără de care o democrație nu poate supraviețui, are nevoie de sprijinul cetățenilor pentru a fi puternică. Jurnalismul nostru este liber de prejudecăți comerciale și nu este influențat de proprietari de trusturi media, politicieni și nici măcar de acționari.
    Cum poți susține această fabrică?👇🏼
    Sprijină Starea Nației în fiecare lună: www.stareanatiei.ro/sustine sau donează pe Patreon: www.patreon.com/user?u=92242417.
    Deveniți membru abonat și veți putea urmări emisiunea integrală înaintea tuturor, plus multe alte materiale în exclusivitate: bit.ly/YTStareaNatiei
    Te așteptăm și în Magazinul Nației: www.stareanatiei.ro/magazin/
    ~ bit.ly/Starea-Facebook
    ~ bit.ly/Starea-Instagram
    ~ bit.ly/Starea-Twitch
    ~ bit.ly/SN-magazin
    ~ bit.ly/SN-podcast
    ~ bit.ly/SN-newsletter
    ~ / discord
    Ne găsești aici pentru sugestii:
    ~ Contact@StareaNatiei.ro
  • บันเทิง

ความคิดเห็น • 303

  • @brianaterente5014
    @brianaterente5014 7 หลายเดือนก่อน +99

    Consider că aceasta a fost una dintre cele mai bune ediții ale podcastului Vocea Nației (și e dificil să concluzionez asta având în vedere calitatea foarte înaltă a celorlalte materiale). Discursul foarte bine structurat, abundă de informații thought-provoking. Se vede că depuneți și mai multă muncă în noul sezon. Mulțumesc că existați!

    • @StareaNatiei
      @StareaNatiei  7 หลายเดือนก่อน +7

      Briana, nu ai idee cât contează (pentru toată echipa) să auzim din când în când că facem lucrurile bine. Mulțumim mult pentru toată susținerea! Și așteptăm oricând sugestii de subiecte. ❤

    • @brianaterente5014
      @brianaterente5014 7 หลายเดือนก่อน

      @@StareaNatiei Ar fi interesant un episod care să cuprindă câteva noțiuni de bază ale economiei comportamentale plus exemple de situații în care aceste comportamente iraționale se manifestă.
      Mi se pare un domeniu captivant și mi-aș dori să afle de existența lui cât mai multă lume.
      Vă puteți folosi de exemple care să demonstreze celui care ascultă podcastul că și el ia anumite decizii iraționale dpdv economic. De exemplu: Dacă ați cumpăra o pereche de pantofi scumpi și acasă ați realiza că sunt foarte incomozi; în cazul în care nu i-ați mai putea returna, de câte ori i-ați purta?
      Un alt exemplu interesant mi se pare cel cu biletele pentru concert. Să presupunem că un prieten are un bilet în plus la un concert, pe care ți-l oferă gratuit. Cântă trupa ta preferată. Dar vremea se anunță a fi ploioasă, ploaie abundentă care se va menține pe toată perioada concertului. Ce faci în această situație? Acum să luăm cazul în care ai plătit pentru acel bilet să zicem 300 de lei. Același concert, aceleași condiții meteo. Vei merge la concert?
      Consider că ar fi utilă menționare unor noțiuni precum sunk cost, loss aversion, hindsight bias, endowment effect, escalation of commitment (poate realizați o legătură și cu “Quit” de Annie Duke și de ce ne este greu să renunțăm la un lucru/situație/relație/afacere în momentul în care am investit multe resurse în acel cadru, cu toate că situația nu se prevede a aduce câstiguri în viitor. Și de ce cu cât investim mai multe resurse, cu atât ne este mai greu să renunțăm la acel lucru.)
      Știu că sunteți familiarizați cu domeniul, de asta nu voi intra în și mai multe detalii. Mulțumesc! 💓

    • @eugeniafilip5372
      @eugeniafilip5372 7 หลายเดือนก่อน +1

      Excelent!!! Felicitări ptr emisiune si ptr tot efortul depus !!!❤😘

  • @Floriano20cm
    @Floriano20cm 7 หลายเดือนก่อน +88

    Doamne cât edevar. Noi ne-am mutat în Olanda de 4 luni. Avem o fetiță clasa a 2-a care acum a început școala aici. Când i-am povestit învățătoarei ce a făcut copilul în România la clasa 1 a rămas șocată, iar întrebarea ei a fost: Și copilul când se mai juca?

    • @Wwolf1918
      @Wwolf1918 7 หลายเดือนก่อน +5

      Cum s-a acomodat copilul dumneavoastră in Olanda?

    • @Floriano20cm
      @Floriano20cm 7 หลายเดือนก่อน +14

      @@Wwolf1918 Îi place foarte mult, și-a făcut imediat prieteni și a fost acceptată instantaneu în comunitate.

  • @mariaid2997
    @mariaid2997 7 หลายเดือนก่อน +9

    Doamne! Am 23 de ani si o sa vorbesc ca o baba: BINECUVANTAT SA FII pentru acest video! Orice om de pe acest pamant ar trebui sa il vada! Mii de felicitari! Distribuiti peste tot oamenilor, printre colegi, prieteni, peste tot!

  • @tzony1_original
    @tzony1_original 7 หลายเดือนก่อน +15

    Acum am 39 de ani, dar pot spune ca tot ce am auzit aici am constientizat singur, fara sa-mi spuna nimeni, la varste mici 7-8 ani, mi-am dat seama de capacitatea mare de lucru a creierului cand eram mic, de subjugarea copiilor de catre cei din jur, de invatarea copiilor sa lupte unii cu altii si nu sa colaboreze.

  • @Catalion100
    @Catalion100 7 หลายเดือนก่อน +39

    Pentru mine scoala generala a fost ca o inchisoare. Am vazut documentare cu inchisori si seamana foarte mult. Singura diferenta in comparatie cu o puscarie, era ca treceam pe acasa dupa 6-7 ore. Exact ca intr-o puscarie, daca nu te faceai golan, nu erai ca restul turmei, nu erai intr-o gasca, atunci sigur erai o victima. Mi-am luat atatea batai, incat am pierdut numarul. Singura mea vina, era ca existam pe acolo. Nu imi sarea nimeni in aparare, nici macar directorul nu facea nimic. Acasa nu le ziceam ceva alor mei de rusine si ca sa nu ii ingrijorez. De profesori si de invatare, era aiurea. Adica unii profesori aveau mai multe absente decat unii elevi. In liceu a fost mai bine, dar nu prea mult. Eram jignit in prostie. In clasa 9 si 10, nici nu s-a prezentat profesorul de matematica la ore. Doar la teze si raspunsurile erau scrise pe tabla. Cand am scapat de toate si am luat bacul prin copiere la mate, mi-am zis ca in sfarsit am scapat. Nu mi-a parut rau de lipsa invatarii la fel cum mi-a parut rau de lipsa unui colectiv bun. Cam 3-4 ani dupa liceu, am ramas cu un anumit volum din depresia din timpul scolii. Singur mi-am dat un sut in fund si prin intermediul sportului, prin care am dat si peste oameni de la care am avut ce sa invat, am reusit sa ma reconstruiesc, cu timpul. Plus prin educare pe cont propiu.

    • @L.Marilena--
      @L.Marilena-- 7 หลายเดือนก่อน +6

      Si nu ar trebui sa facem ceva, ca sa nu se mai intample asta ? Macar sa iesim in strada. Cand profesorii au facut grevă nici un parinte nu s-a ridicat sa spuna ca acei profesori de cele mai multe ori nu isi merita salariul, cei mai multi la titularizare iau note mai proaste decat elevii la bac. Sa se faca discutii si pe tema greutatii ghiozdanelor, mai ales pt cei din clasele mici ,care au aproape jumatate din greutatea copilului si n probleme pe care le expune si domnul Patraru!

    • @florinem4075
      @florinem4075 7 หลายเดือนก่อน +1

      @@L.Marilena--
      Nu poti compara examenul de bac cu cel de titularizare (care este foaaarte complicat si materia extrem de multa/stufoasa).
      Dar da, este o problema slaba pregatire a unora.

  • @Wwolf1918
    @Wwolf1918 7 หลายเดือนก่อน +19

    Sper din suflet ca acest episod să fie vazut de cat mai mulți părinți!

  • @cipriantaoshu
    @cipriantaoshu 7 หลายเดือนก่อน +37

    Asta explica de ce stiu japoneza si pot gandi in japoneza desi nu am studiat in viata mea. De la 4 ani ma uit la anime-uri, iar cand eram mic, nu stiam sa citesc subtitrarile si incepusem sa invat japoneza pasiv. Si mama se mira cum intelegeam ce spune acolo. Tare.

    • @StareaNatiei
      @StareaNatiei  7 หลายเดือนก่อน +5

      Exact! 🤩

  • @radubarbu
    @radubarbu 6 หลายเดือนก่อน +1

    Nu ca altele nu ar fi, dar acest episod este un “must see”! Multumesc!

  • @elLuKa
    @elLuKa 7 หลายเดือนก่อน +31

    Cât de tare! Nu mă gândisem la paralela copil - salariat! Wow! Cate lucruri aflam din aceste podcasturi! Mulțumim!

  • @GrimCiprian
    @GrimCiprian 7 หลายเดือนก่อน +12

    Cred că asta a fost cea mai bună emisiune făcută vreodată de Dragoș Pătraru. Excelent. Mulțumim!

  • @sergiubarcan9111
    @sergiubarcan9111 7 หลายเดือนก่อน +11

    Mulțumesc,Dragoş! Am terminat cu liceul in 2011, ulterior am lucrat ca ospatar si apoi am luat calea strainatatii. Muncă prin depozite şi livrari noapte. Ai cuvantul meu ca oboseala de dupa nu m-a afectat aşa tare cum m-au afectat toti anii de scoala in care simteam ca sunt incuiat pentru ca nu intelegeam matematica. Nu i-am inteles niciodata pe cei din jurul meu care duceau dorul scolii, pentru ca inafara de pauzele de caterinca si fotbal la ora de sport, orele treceau greu si mereu incepeau cu anxietate simtita in stomac si in gat.

    • @StareaNatiei
      @StareaNatiei  7 หลายเดือนก่อน +2

      Mulțumim că ai împărtășit cu noi, Sergiu.

  • @danielbreazdaniel7181
    @danielbreazdaniel7181 7 หลายเดือนก่อน +2

    Imi doresc ca cei care ne conduc sa vada acest video in fiecare zi, timp de o luna si apoi sa faca legi. Extraordinar Dragos Patraru si echipa.
    Felicitari!

  • @ioanamiruna4470
    @ioanamiruna4470 7 หลายเดือนก่อน +12

    În clasa a V-a au băgat 3 limbi străine, copilul meu le are în aceeași zi, vă închipuiți? 16 materii și un ghiozdan de 10 kg. Dau teme din clasa întâi, să-i înnebunească de tot până termină. Pauzele sunt de 5 minute și o singură pauză de 10 minute. Copiii nu mai au timp să iasă în curte, să vadă soarele sau să se joace

    • @mariapopescu9152
      @mariapopescu9152 7 หลายเดือนก่อน +2

      Intr-adevar, numarul acesta enorm de materii mi se pare si mie o mare problema. Intodeauna am avut in jur de 16-17 materii, din clasa a cincea, pana am terminat liceul. In aceelasi timp, exista pretentia din partea multor parinti ca elevul sa fie de 10 la toate aceste materii, ceea ce mi se pare imposibil, daca nu, chiar stupid de-a dreptul. Un om care face performanta in 16 materii, de fapt, nu face performanta in nimic. Din contra, are cunostiinte de nivel mic- mediu in multe subiecte care poate ca nici nu il vor ajuta pe viitor. Trebuie sa ne gandim la rolul scolii de a orienta spre o meserie, insa in goana noastra dupa medii si note, uitam ca ar trebui sa ne gandim si la aspectul carierei. De aceea, consider ca mai putine materii, ar insemna cunoastere mai aprofundata, iar copilul si-ar putea astfel gasi drumul singur in viata, canalizandu-si energia inspre ceva ce ii place cu adevarat.

    • @Xenstein
      @Xenstein 7 หลายเดือนก่อน

      Păi cică în copilărie au creierul setat pentru a învăța. Chiar Pătraru a zis că de mici pot să învețe mult și după cum trec anii tot mai puțin.
      Păi îi punem să învețe sau nu?

    • @mariaid2997
      @mariaid2997 7 หลายเดือนก่อน +3

      @@Xenstein ai inteles fix zero. si daca ti e lene sa revezi videoclipul sau sa gandesti singur: se refera ca invatarea se face prin atragerea curiozitatii si prin joaca, fortezi invatarea prin joc si mister. este ata de simplu.

    • @ioanamiruna4470
      @ioanamiruna4470 7 หลายเดือนก่อน

      @@mariaid2997 E imposibil la noi ca profesorii să îi învețe pe copii prin joc și curiozitate. E ceva ce le lipsește cu desăvârșire celor mai mulți dintre ei

  • @TeroristulPasnic
    @TeroristulPasnic 7 หลายเดือนก่อน +9

    Superb discursul si argumentele in favoarea libertatii de a alege ! Felicitari ca te gindesti la copiii nostri !

  • @08TheMidnight
    @08TheMidnight 7 หลายเดือนก่อน +9

    Foarte bine structurat podcastul. Scurt si la obiect. Si chiar putin emotionant, as spune. Mi-am adus aminte de scoala si de faptul ca nu prea m-a ajutat sa ma dezvolt ca persoana, sa-mi ating potentialul, poate chiar din contra...

  • @misterc3835
    @misterc3835 7 หลายเดือนก่อน +10

    Referitor la munca copiilor, discuția este extrem de elevată și puțini pot înțelege despre ce este vorba. Drept dovadă este și actualul sistem de învățământ.
    Totuși există speranță, cineva se gândește la asta.

  • @roxaraiff3771
    @roxaraiff3771 7 หลายเดือนก่อน +2

    Revelator, din păcate pentru mine ca părinte, cam târziu. Totuși vreau să cred că mai sunt șanse de îndreptare.
    Mulțumesc, Dragoș!

  • @radualexandruslav5381
    @radualexandruslav5381 7 หลายเดือนก่อน

    Multumim Vocea Natiei!

  • @maricutamorar9049
    @maricutamorar9049 7 หลายเดือนก่อน +3

    Un filmuleț, genial
    Cât adevăr este în el.
    Dureros adevăr.
    Ar trebui să dea de gândit părinților și autoritatilor(care autoritati)
    👏👏👏👍

  • @cornelciulei7945
    @cornelciulei7945 7 หลายเดือนก่อน +8

    Mi-au dat lacrimile la acest subiect, copilul 😌😌😌😌

  • @diesel5002
    @diesel5002 7 หลายเดือนก่อน +8

    Sa traiti! Sunt in clasa a IX-a. Aveti mare dreptate :)))

    • @ileanavasilescu895
      @ileanavasilescu895 7 หลายเดือนก่อน +1

      Să trăiești ! Dumnezeu să - ți dea sănătate și să îți ajute in viață !🙏🌻❤️

  • @gianinarizea8528
    @gianinarizea8528 7 หลายเดือนก่อน +10

    Toate podcasturile Vocea Nației sunt utile si pline de informații care te pun pe gânduri! Cel despre Atenție era preferatul meu. Acum a trecut pe locul doi. Subiectul abordat astăzi este clar unul despre care nu se discută. Felicitări ție și echipei tale si abia aștept următoarele podcasturi!!👏👏👏

    • @StareaNatiei
      @StareaNatiei  7 หลายเดือนก่อน +1

      Mulțumim tare mult pentru aprecieri! ❤

  • @MaraBumbuc
    @MaraBumbuc 7 หลายเดือนก่อน +8

    Daca ar fi existat emisiunea acum 10 ani cand eram eu eleva, părinții mei tot nu ar fi ținut cont de ce zici 😅

  • @jeffersondaviszombie2734
    @jeffersondaviszombie2734 7 หลายเดือนก่อน +3

    100%!!! Eu am fost prin scoli de diverse feluri pana la aproape 30 de ani. De cand am terminat-o cu scolile, ma simt mult mai liber. Aproape ca in vacanta. Vreo cativa ani dupa acei 30 de ani, inca ma trezeam cu coamaruri legate de examene, note etc. Aveam impostor-syndrome la greu. Mi-a luat un pic pana m-am obisnuit.

  • @bogdanchilian2425
    @bogdanchilian2425 7 หลายเดือนก่อน +2

    Ce bine a evoluat podcastul asta. Top👍👍🫡

    • @StareaNatiei
      @StareaNatiei  7 หลายเดือนก่อน

      Mulțumim mult! ❤
      Așteptăm oricând sugestii de subiecte noi.

  • @TheTom7
    @TheTom7 7 หลายเดือนก่อน +3

    Mereu mi se spunea cand eram la scoala ca "o sa vezi cand o sa fi mare ca o sa vrei sa fi iar ca acum", dar nu as mai trece niciodata prin chinul de scoala, mai bine plec acum cu totul iar de la 0 decat sa fac scoala iar😂

  • @eduard-gabrielrichard6981
    @eduard-gabrielrichard6981 6 หลายเดือนก่อน +1

    Se simt ca la puscarie pentru ca asta sunt unii dintre ei , niste viitori puscariasi. Ce sa zic marele expert in educatie Patraru! Sa -si vada de clovneriile lui, in primul rand tot mai putini tineri vin in invatamant pentru ca nu se simt apreciati, elevii sunt impertinenti aproape agresivi cu profesorii. Mai discutam noi peste 3-4 ani cand va fi deficit de profesori cu toata grija voastra pentru loazele carora nu le place cartea, nu au nici un respect pentru educatie si cultura.

  • @Raul00814
    @Raul00814 7 หลายเดือนก่อน +6

    De abia am început școala și deja sunt întâmpinat de 4 teste inițiale.
    Până acum am luat și încă iau bursă de merit. Din păcate, la mine la școală bursa de merit este oferită doar pe jumătate, chiar dacă în luna respectivă nu a existat o periodă de liber mai mare de o săptămână.

    • @UncleHo5
      @UncleHo5 7 หลายเดือนก่อน +1

      De "abea"ai scris ceva și abia la final am înțeles că nu prea știi să scrii. Scrii, da? Nu "scri".

    • @Raul00814
      @Raul00814 7 หลายเดือนก่อน

      @@UncleHo5 Mersi că mi-ai atras atenția la greșeala făcută

  • @MihaelaC83
    @MihaelaC83 7 หลายเดือนก่อน +2

    Geniala aceasta editie! Nu m-am gandit niciodata la paralela asta facuta intre job si scoala... Groaznic!

  • @ileanavasilescu895
    @ileanavasilescu895 7 หลายเดือนก่อน +3

    Va multumim si va felicitam pentru aceasta enisiune deosebit de frumoasa si de interesanta ,folositoare !👏🌹👏💖🥇💎🎩

  • @liviubla
    @liviubla 7 หลายเดือนก่อน +3

    Superb episodul. O să-l salvez la favorite. 😘

  • @simonalacatus6573
    @simonalacatus6573 7 หลายเดือนก่อน +1

    Ar fi minunat sa ne putem instrui copiii in asa fel încât sa dobândească de-a lungul scolii competențe.

  • @lipanrelu4143
    @lipanrelu4143 7 หลายเดือนก่อน +2

    Dragoș! Mi-ai dat un șoc! Nu m-am gândit niciodată la acest subiect din această perspectivă.

  • @ConstantinSebastian-mb7ej
    @ConstantinSebastian-mb7ej 7 หลายเดือนก่อน +1

    Cel mai bun clip produs in romania din 89' pana in prezent !

  • @user-ud5um9fl8z
    @user-ud5um9fl8z 7 หลายเดือนก่อน +2

    Un adevarat panaceu pentru suflet, felicitari pentru emisiune!❤

  • @GabrielOncescu1979
    @GabrielOncescu1979 7 หลายเดือนก่อน +1

    Excelent continutul! 👏👏👏

  • @CRRonaldo-oh3tq
    @CRRonaldo-oh3tq 7 หลายเดือนก่อน

    Bravo!

  • @Costin2702
    @Costin2702 7 หลายเดือนก่อน +1

    M-ai făcut să PLÂNG. Am o fetiță de 8 Ani, este la Școală și...nu știu ce să-ți spun, în afară de MULȚUMESC și cu SIGURANȚĂ că mă voi SCHIMBA planul de abordare față de Frtița mea.
    O să-i cer IERTARE, când ajung la Școală, că mă duc să o iau la 11:15 de la Scoala 20 din Capitală

  • @ConstientulMiky
    @ConstientulMiky 7 หลายเดือนก่อน +12

    Felicitari pentru emisiunea facuta!Multa sanatate Dragos Patraru!😀✍🍮

  • @moroicorneliu3356
    @moroicorneliu3356 7 หลายเดือนก่อน +3

    Singura mea dorință era sa termin naibii scoala (5-8)aia,să cresc mare si să am un serviciu.Profesionala a fost cea mai fericita periodă din perioada scolii,am învățat cu plăcere ,despre ce mi-a plăcut.in rest ,este cam cum spui in acest material

  • @AlexJurj
    @AlexJurj 7 หลายเดือนก่อน +4

    Mulțumim

  • @adrianhrusca4067
    @adrianhrusca4067 7 หลายเดือนก่อน +1

    "Daca ii manipulezi corect de mici, cand is mari doar te joci cu ei." Autor anonim cu ochii albastri.

  • @cristina-yh4vu
    @cristina-yh4vu 7 หลายเดือนก่อน +9

    Dar sunt de acord cu rolul si importantă jocului ( liber mai ales) in viața unui copil. Însă si jocul cu reguli are uriasul lui rol.
    Ați observat cum sunt copiii mici azi? Nu mai știu de granite, nimeni nu ii mai invata după niște reguli, si atunci nu va mirați: asta iese. Obrăznicie, rebeliune, se opun, etc . Dar nimeni de fapt nu si/a luat timp sa-i învețe, sa ii instruiască ci doar ii lasa sa creasca sălbatic ( cică liber, doar ii observa si nu fac nimic!!, fără intervenții) .
    Dar da, trebuie mișcare, da, trebuie si joc liber, nedirijat, da.
    Da, ați încheiat frumos : sa fim aproape de copiii noștri, plasa de siguranța pt emoțiile lor, da, vorbiți cu copiii Dvs. Luați-va timp pt ei! Asta e f frumos ce ați spus /
    Totuși: Nu sa doarmă copiii mai mult dimineața ci învățați -i sa se culce devreme seara:)) !!!

    • @magdamitrea6201
      @magdamitrea6201 7 หลายเดือนก่อน +2

      Foarte bun comentariul!!!Bravo!!!

    • @soranagirjaliu254
      @soranagirjaliu254 7 หลายเดือนก่อน +2

      "Obraznicie, rebeliune, opunere" copiii sunt bureti si preiau de la adulti de obicei, de unde or fi preluat oare hm? Dl Patraru a adresat problemele PREGNANTE din societate. Eu cand ies afara, vad preponderent copii debusolati, obositi mai degraba decat agresivi. Ce-ar fi ca data viitoare sa va pese de lucrurile care intradevar.. ard? ( sunt, cu toate astea bineinteles impotriva agresivitatii, practicate de oricine, copil sau adult) :)

    • @irinaeirene52
      @irinaeirene52 7 หลายเดือนก่อน +1

      N-ati inteles nimic din ce s-a vorbit aici.. sunteti setata pe supunerea copilului. Daca v-ati fi imaginat asa cum zicea dnl Patraru cum AR fi sa lucrati asa cum fac copiii zi de Zi la scoala si acasa.. probabil v-ati fi dat seama ca si dvs ati if fost 'frustrata' , 'agresiva' , 'neobedienta' . Ati fi fost satula de reguli si nimic libertate de exprimare... poate fix de Asta sunt copiii asa. ??

  • @andreibesleaga6513
    @andreibesleaga6513 7 หลายเดือนก่อน

    Sunt un "copil" de aproape 25 ani care se pregătește pentru rezidențiat. M-am regăsit în orice ați spus, mai ales cu faptul că am un "job" de studiu care depășește timpul de lucru al unui angajat. Competitivitatea e atât de toxica și totuși e fundamentul de baza in clasamentele medicinei. E foarte greu și când ai burn out și când vezi că ești mai puțin productiv in anumite zile.

  • @andreeabrezeanu6505
    @andreeabrezeanu6505 7 หลายเดือนก่อน

    Da!și eu vreau sa spun MULȚUMESC CA EXISTATI
    Chiar vorbiți pe înțelesul meu și chiar MULȚUMESC
    Fiecare ediție, tot ce prezentați e ceva despre care eu îmi doresc sa știu .MULȚUMESC

  • @ayec.u.1248
    @ayec.u.1248 7 หลายเดือนก่อน +1

    Multumim, Dragos. Iti multumesc ca te apleci asupra copiilor, si ne educi pe noi. Recunosc sincer ca toate emisiunile care se refera la copii, lumea pe care le-o construim si cum le cream noi viitorul, mi se par extrem de interesante.

  • @ioana3514
    @ioana3514 7 หลายเดือนก่อน

    Foarte precis și real acest episod. Îmi aduce aminte de propria copilărie. Chiar daca erau ușor mai altfel vremurile, aveam programul tare încărcat. Pe lângă școala cu program prelungit până în clasa a IV-a inclusiv, în școala generală după-amiezile le aveam ocupate cu teme și cu ore suplimentare din majoritatea materiilor "importante" . De multe ori terminam cu școala la ora 14 și mergeam direct la ore, unde stăteam încă 2 ore (de multe ori flămândă pentru că nu mai aveam sandwich și nu apucam mereu să cumpăr ceva căci eram în întârziere) . Așadar mă retrăgeam acasă de la ora 16 (până străbătem orașul se făcea 16:30-17 - iarna era întuneric și frig). Acasă mâncam în sfârșit ceva și urma să îmi fac temele pentru ziua următoare de școală. Bineînțeles că aveam teme și la profesorii cu care făceam ore suplimentare. Doar vacanța de vară mă salva de toata povara asta. Să nu mai vorbesc că aveam mereu ghiozdanul plin și greu, pe care îl purtam oriunde mergeam. Daca mă uit în spate, singurele ore suplimentare care consider că au contat cu adevarat sunt cele la engleză. În rest, mi-ar fi fost mult mai bine dacă aveam programul mai aerisit sau dacă făceam un sport la alegere sau învățam să cânt la un instrument (ceea ce le-am spus părinților, mi-am achiziționat și o pianina din banii economisiți, dar mereu a fost pe ultimul loc acest aspect).
    Acum, văzând că s-au descurcat majoritatea colegilor fără ore suplimentare, realizez că nu e o idee prea bună. În primul rând denotă lipsă de încredere a părinților în capacitatea copilului de a se descurca, de a se ambiționa să obțină performanțe școlare mai bune pe cont propriu, în al doilea rând este o metodă egoistă de a ocupa timpul copilului (ținându-l într-un mediu controlat) pentru ca tu, adultul, să poti să îți vezi liniștit de treabă. Ulterior, după ce copilul crește, degeaba ne mirăm că nu avem o relație apropiată, că nu ne cunoaștem copiii din moment ce atunci când erau mici ne întâlneam cu ei la micul de jun și la cină pentru că în rest aveau program sau teme de făcut.
    Făcând o paralelă, o presiune asemănătoare există și asupra adulților angajați în mediul privat. Se pune presiune pe a performa ca roboții, mult și repede, fără pauze și având zile libere puține. Iar cine nu reușește să țină ritmul, e înlocuit instant. Ideea de avansare nici nu există de multe ori. Dar, cum de mici suntem obișnuiți să ne conformăm, credem că așa este normal să fie în viață...

  • @mariahildenbrand1043
    @mariahildenbrand1043 7 หลายเดือนก่อน

    Foarte frumoasă pledoarie..pt evoluția copiilor,copilul de azi sunt f receptivi..fața de generațiile trecute!!

  • @FlorinMaxx
    @FlorinMaxx 7 หลายเดือนก่อน +2

    Am suspinat tot materialul....❤

  • @stefanpomarac4780
    @stefanpomarac4780 7 หลายเดือนก่อน

    Multumesc!

  • @mihaeladan976
    @mihaeladan976 7 หลายเดือนก่อน

    Excelent material!

  • @annasmith9883
    @annasmith9883 7 หลายเดือนก่อน

    Felicitari. Multumim

  • @OnLyR05
    @OnLyR05 7 หลายเดือนก่อน

    Felicitări pentru emisiune. În timp ce ascultam emisiunea, stăteam și ma gândeam cum a fost ani mei de școală. Eu am fost poate printre copii fericiți care cel puțin în 5-12 am dat de profesori exceptionali(precizez ca vorbim de perioada 2000). Profesori cu har cum spune domnu Dragoș.Doamna diriginta Pagu, doamna de istorie Negri sau de franceza doamna Jacota și mulți alți au dat sens vieți mele, trebuie umblat la sistemul de învățământ dar copii noștri au nevoie de modele. Eu am avut și le mulțumesc tuturor profesorilor pentru asta!

  • @andreidan89
    @andreidan89 7 หลายเดือนก่อน

    Mulțumesc!

  • @nicob3463
    @nicob3463 7 หลายเดือนก่อน

    Felicitari!!!

  • @ciresvlad3758
    @ciresvlad3758 7 หลายเดือนก่อน

    O superbitate de emisiune!💎

  • @Domnul_G
    @Domnul_G 7 หลายเดือนก่อน +2

    Interesant format! Succes cu algoritmul!

  • @simonadologa7832
    @simonadologa7832 7 หลายเดือนก่อน

    Felicitări pentru toată munca voastră!

  • @vladcamarasoiu3126
    @vladcamarasoiu3126 7 หลายเดือนก่อน +1

    Mulțumim!

  • @costineladrian8392
    @costineladrian8392 7 หลายเดือนก่อน +1

    Salut!
    Extraordinar ca de obicei!
    Multumim pentru tot!

  • @adrianaparfenie2394
    @adrianaparfenie2394 7 หลายเดือนก่อน

    Minunat acest podcast ! ❤

  • @curilavasilegabriel5662
    @curilavasilegabriel5662 7 หลายเดือนก่อน

    Frumos material!

  • @grigorepopescu
    @grigorepopescu 7 หลายเดือนก่อน

    Bun!!!❤

  • @costasan2906
    @costasan2906 7 หลายเดือนก่อน +1

    Mulțumesc frumos.

  • @loreleyshine5855
    @loreleyshine5855 7 หลายเดือนก่อน

    Foarte bine ales, acest subiect!

  • @birolcalil8907
    @birolcalil8907 7 หลายเดือนก่อน

    👏 felicitari pentru emisiune! Multumim frumos 🤗

  • @dumbravaalexandru7684
    @dumbravaalexandru7684 7 หลายเดือนก่อน

    ❤ mi-a mers la suflet emisiunea

  • @ForgottenKnight1
    @ForgottenKnight1 7 หลายเดือนก่อน +2

    Invatatul in ziua de azi trebuie facut mai cu cap si intr-un mod care sa nu fie monoton. Statul in banci 6-7 ore pe zii, apoi statul la birou acasa ca sa faci teme inca 2-3 ore pe zi creeaza o monotonie groaznica. Invatati prin miscare, faceti lucru cu mainile, nu doar cu capul, criticati si investigati tot ce cititi, incercati sa "stricati" inainte sa faceti sa "mearga", intrebati necontenit "cum, de ce, pentru ce". Invatatul nu e despre memorat. Pentru asta avem Google. Foarte putine lucruri trebuie memorate. Invatatul e despre utilitate (sau asa ar trebui sa fie). Invatatul se face pana mori, in trepte, cu pauze.

  • @bogdanacirstea9049
    @bogdanacirstea9049 7 หลายเดือนก่อน +4

    Felicitări pentru toată munca depusă! ❤

  • @krisadrian4573
    @krisadrian4573 2 หลายเดือนก่อน

    18:44-19:28 definitia perfecta a scolii

  • @nicknickcretz
    @nicknickcretz 7 หลายเดือนก่อน

    Felicitări pt tot ce faci Dragoș. Te ascult de fiecare data cu plăcere și cu mult interes.,,👏👏👏

  • @verd77
    @verd77 7 หลายเดือนก่อน

    O,Doamne, ce mare chin este scoala asta,mai ales in ziua de azi cand ,cam toti, fac ce vor,inclusiv isi bat si batjocoresc profesorii ,se injosesc intre ei,in clase,cand lipsec cand vor si fac tot felul de nebunii (droguri,alcool,,sex,etc)..cand fac parada modei prin vestimentatie care mai de care mai scumpa!!
    Peste 80% dintre ei sunt extrem de "chinuiti " in acest fel!
    Cel mai bine : sa fie desfintate scoliile si o sa avem niste copii extrem de fericiti ,educati iar noi niste parinti multumiti.
    Dragos,parerea mea incepe cu tine ,retrage-ti copilul de la scoala sau alte activitati!..si noi o sa ti urmam exemplul!😊

  • @taviimihaimsc
    @taviimihaimsc 7 หลายเดือนก่อน

    felicitari pentru material

  • @tamaramugioiu848
    @tamaramugioiu848 7 หลายเดือนก่อน +2

    Excelent podcast !❤

  • @markusdumitru5921
    @markusdumitru5921 7 หลายเดือนก่อน

    Felicitari🏆👏

  • @dominiqueduval1930
    @dominiqueduval1930 7 หลายเดือนก่อน

    Despre dreptul de a spune 'nu' , adica dreptul de a refuza respectarea regulilor comunitatii lor, discutam cand e vorba despre persoanele care au capacitatea de a discerne intre ce e corect si ce e gresit. Pledoaria e utopica. Cati copii vor sa-si faca temele, sa citeasca, sa mearga la scoala, sa se culce la ora potrivita, etc? Nici unul! E necesar ca ai nostri copii sa invete ca in viata nu faci numai ce vrei, ci si ceea ce trebuie. Ascultati-l pe profesorul Mircea Miclea, care argumenteaza de ce copiii trebuie invatati sa respecte regulile, de ce trebuie ca parintii sa-i invete de mici cu reguli, pt ca trebuie pregatiti pt viata, cand de cele mai multe ori nu vor face ce vor.

  • @sandrinodigniri8174
    @sandrinodigniri8174 5 หลายเดือนก่อน

    FOARTE BINE😊😊

  • @mihaeladonisa1837
    @mihaeladonisa1837 7 หลายเดือนก่อน +3

    Bună seara 👏👍👏

  • @nedy23
    @nedy23 7 หลายเดือนก่อน

    Mulțumesc pentru acest podcast! 😊

    • @StareaNatiei
      @StareaNatiei  7 หลายเดือนก่อน

      Mulțumim și noi pentru susținere. 😊

  • @irinaeirene52
    @irinaeirene52 7 หลายเดือนก่อน +1

    Multumesc tare mult pt acest podcast...atat de mare e nevoie de a dezbate aceasta tema in Romania.. E nevoie de schimbare. E nevoie de consientizare...e nevoie de pasare. Trebuie mentionat si faptul ca ' inchisoarea' continua si in afara scolii. Acasa..in parc..peste tot copiii nu au libertate. Tot timpul se sta cu gura pe ei. Singurul loc unde au libertate e internetul..telefon..tableta.. din pacate. Eu de mult am citit despre homeschooling..pe cand aveam vreo 20 de ani... nici nu ma gandeam ca o sa am copii.. Dar tot citind..am zis ca...sigur asta voi face cu ei.. acum..dupa aprox 15 ani..am un baiat de 5 ani ...si unul care vine in 2 saptamani.. 🥰. Si stiu sigur ca asta e cea Mai buna decizie. Cel de 5 ani ar fi trebuit sa inceapa deja scoala..pt ca suntem in Anglia... Si...desi sistemul de aici e diferit de cel din Romania...tot nu e ok . Am ajuns la concluzia asta dupa ce am lucrat in mai multe scoli si gradinite de aici. Ba chiar sunt hotarat sa facem unschooling. Din fericire aici e reglementat si e perfect legal... As vrea sa vad mai multe despre acest subiect.

    • @StareaNatiei
      @StareaNatiei  7 หลายเดือนก่อน

      Mulțumim, Irina. E util să aflăm cum se întâmplă lucrurile în alte țări.

  • @buti2603_m
    @buti2603_m 7 หลายเดือนก่อน +1

    Eu sunt elev în clasa a VII-a și în fiecare zi de miercuri am 7 ore, de la 11 la 18, dintre care 4 sunt română, matematica, fizică și chimie, iar după am teme de făcut și lecții de învățat.

  • @vasilerabulea7827
    @vasilerabulea7827 7 หลายเดือนก่อน

    ❤RESPECT!!!!!

  • @amaliapascaru5088
    @amaliapascaru5088 7 หลายเดือนก่อน

    Excelent! Incerc sa pun in practica aceste idei in fiecare zi.
    Felicitari pentru tot ce faceti!😊

    • @StareaNatiei
      @StareaNatiei  7 หลายเดือนก่อน

      Mulțumim! 😊

  • @constantintruta6723
    @constantintruta6723 7 หลายเดือนก่อน

    Nimeni nu ne vrea iteligenti sau destepti, e greu de controlat si manipulat oameni inteligenti, cu obiective si teluri clare. Pic cu pic poate sunt sanse sa evoluam mai mult din punctul asta de vedre. Succes in jungla urbana!

  • @bogdanbora5166
    @bogdanbora5166 7 หลายเดือนก่อน

    super!!

  • @lipanrelu4143
    @lipanrelu4143 7 หลายเดือนก่อน

    Cea mai bună emisiune! 👍👍👍

  • @G_Petra
    @G_Petra 7 หลายเดือนก่อน

    Am avut aceleași păreri pe tot parcursul școlarizării mele.
    Ador sa citesc, merg la cursuri, învăț mereu câte ceva nou pe cont propriu, după facultate mi-am deschis propriul business, dar cu toate acestea am urat școala, am trăit unele dintre cele mai urate experiente ale mele în școală, am fost la scoli din mediul rural și urban, concluzia: cam aceleași probleme. Sunt multe de spus, am rezonat puternic cu acest podcast, și apreciez subiectele abordate. Mulțumesc pentru fiecare în parte și pentru toate lucrurile noi pe care le-am învățat de când m-am abonat pe acest canal! ❤️

    • @StareaNatiei
      @StareaNatiei  7 หลายเดือนก่อน

      Mulțumim mult pentru susținere! ❤

  • @parpalamihai5021
    @parpalamihai5021 7 หลายเดือนก่อน +1

    Mulțumesc

  • @Uni955
    @Uni955 7 หลายเดือนก่อน +1

    Foarte frumos

    • @ileanavasilescu895
      @ileanavasilescu895 7 หลายเดือนก่อน

      🎉👌💎👌🎉

    • @Uni955
      @Uni955 7 หลายเดือนก่อน

      @@ileanavasilescu895 :)

    • @ileanavasilescu895
      @ileanavasilescu895 7 หลายเดือนก่อน

      @@Uni955 👩‍❤️‍👨💖👩‍❤️‍👨

  • @b1ke938
    @b1ke938 7 หลายเดือนก่อน

    Felicitari pentu viedeoclip

  • @DanutCo
    @DanutCo 7 หลายเดือนก่อน +2

    Buna seara ❤

  • @aditzone
    @aditzone 7 หลายเดือนก่อน

    Mulțumim, Dragoș pentru acest ediție!
    Apropo de școală la mine din luna august începea doliul că se termina vacanța și trebuia sa merg la școală în luna septembrie, asta s-a întâmplat între ani 1995-2007.

  • @ovidiurotariu4805
    @ovidiurotariu4805 7 หลายเดือนก่อน +2

    ok mulțumim

  • @andreibogdan4312
    @andreibogdan4312 7 หลายเดือนก่อน +3

    Dacă sunt din Ploiesti, pot sa mă alătur celor 5, pe cheltuiala mea ? 😅

  • @cameliacotoara9746
    @cameliacotoara9746 7 หลายเดือนก่อน +1

    Cu tot respectul, ai pus-o, Dragoş, dacă câştig eu! Că tre să vin 1800 de km! Plus că va trebui să vorbeşti tu cu sefii mei nemți să mă lade la joacă!
    A! Stai, că, de fapt , cartea o comandă fiică-mea, din țară, pentru mine. Ai scăpat!

  • @Komb-Titus
    @Komb-Titus 7 หลายเดือนก่อน +3

    Problema este programa scolara si lipsa de dotari. Ei invata sa memoreze si sa aplice fara sa gandeasca ce aplica, la ce le foloseste.
    Limba si literatura romana: in loc sa le bage opere pe gat, cel mai bine ar fi sa le prezinte operele de baza, sa le explice de ce sunt niste repere, sa le prezinte si contextul istoric cand acele opere au fost scrise. Apoi sa-i invete sa invete cum sa aiba o opinie proprie despre acea opera, sa invete sa isi argumenteze propria opinie. In felul asta, copiii invata sa gandeasca si sa judece singuri.
    Matematica: orele de matematica trebuie sa contina si matematica aplicata. Copiii trebuie sa invete cand, cum si de ce trebuie sa aplice o anume formula matematica pentru o anumita problema. In felul asta o sa le fie mult mai usor sa invete matematica.
    Fizica, Chimie, Biologie, Georgrafie, Istoria sa fie predate pe acelasi principii ca cele mentionate mai sus.
    Muzica, Desen, aici ei trebuie sa invete sa creeze, sa le fie stimulata imaginatia si sa aplice teoriile invatate in mod creativ.
    Copiii invata singuri sa faca fata la stres, atunci cand stiu ca au libertatea sa renunte oricand. Atunci cand acel task nu este inpus cu forta, copilul poate duce acel task pana la capat, fara sa renunte si sa descopere singuri noi moduri sa isi eficientizeze munca. Daca le dai libertatea sa renunte asta nu rezulta neparat ca ei ajung sa renunte usor, ci ii pune in situatia cand ei trebuie sa gandeasca atunci cand trebuie sa faca o alegere. Sa vada singuri care ar fi consecintele, daca sunt dispusi sa suporte si sa asume acele consecinte sau sa faca compromisuri sa mearga mai departe. Invata sa puna in balanta cat nivelul de compromis si consencintele si sa faca o evaluare a situatiei.
    Este foarte important ca ei sa invete si sa descopere singuri ce responsabilitati presupune libertatea de a alege. Doar asa putem creste o generatie care pot privii catre viitor.

  • @Xenstein
    @Xenstein 7 หลายเดือนก่อน

    Văd o grămadă de lacrimi și suspine, unele izvorâte din empatie față de copii, altele din milă față de propria persoană chinuită în copilăria dură.
    Înțeleg ce se întâmplă.
    Este tot științific dovedit că până la vârsta majoratului și chiar după, tinerii(copii) nu au cortexul dezvoltat și nu își pot asuma responsabilități. Aceștia sunt foarte ușor influențabili și fac constant greșeli atunci când își aleg de capul lor activitățile, neasistați.
    Înțeleasă și aplicată greșit, teoria despre libertatea copiilor sau eliberarea lor de conceptele de competiție, muncă și responsabilitate, îi face mai proști decât mai buni.
    Dacă tinerii nu știu de limite, norme de conviețuire, respect față de autoritate, lege și morală, cum să te aștepți ca aceștia să fie disciplinați în societate și în trafic, să respecte legile și cutumele morale, să fie niște parteneri de încredere?
    Toată pledoaria asta despre cum copii trebuie să fie lăsați să doarmă 50 de ore pe zi, fără nici un stres moderat*, fără să fie ceva ținte de atins pentru formarea lor ca adulți, așadar toată pledoaria asta este (aproape) greșită!
    Evident că români extremiști fiind nu știm calea de mijloc și ori aplicăm maximul de stres pe copii ori îi lăsăm "liberi" astfel încât la 19 ani sunt toți fani trapanele(arta adevarată este mai greu de înțeles și nimeni nu își va face viațamai grea), droguri(cool cică) și nu simt nici un fel de nevoie să le pese de părerea și starea societății în care trăiesc.
    Nici un om, indiferent de vârstă, nu va insista să devină mai bun, să învețe mai mult și să fie mai disciplinat(astea aducându-i stabilitate și prosperitate) în detrimentul comodității și a petrecerii timpului stimulându-și anumite terminații nervoase până la orgasm.
    😐
    Zic să puneți într-un context mai bun toate informațiile(valoroase)din podcast, nu de alta dar ce am auzit aici acum se contrazice cu ce am auzit aici cu alte ocazii. 😂😂

  • @radubarbu
    @radubarbu 6 หลายเดือนก่อน

    Thanks

  • @teoimp3882
    @teoimp3882 7 หลายเดือนก่อน

    Dragoș, permite-mi să nu fiu de acord cu tine întru totul. Ai mare dreptate în privința timpului liber, și eu simțeam că îmi lipsește uneori și de multe ori temele erau interminabile. Înțelegeam să fac un exercițiu, două, trei ca să învăț să aplic formula, dar o pagina întreagă de probleme era un volum mult prea mare. Totuși, îmi dădeam seama că unele lucruri nu le-am înțeles bine din clasă și acum, uitându-mă în urmă, prin faptul că acasă le tratam cu mai multă atenție le înțelegeam mai ușor. Părinții nu m-au obligat niciodata să învăț, nu m-au controlat la teme și nu m-au certat pentru că mai chiuleam de la câte un test. Aveau încredere că știu ce fac și că le fac în ritmul meu. M-au dat la meditații când vedeau că îmi e greu, mi-au explicat ei cât s-a putut ( deja de la un anumit nivel e ipocrit să crezi că părinții mai știu integrale, derivate, funcții surjective și alte asemenea). Dar mi-au indus mereu ideea că pentru a reuși trebuie să muncești. Poate nu aveam cele mai scumpe haine, cel mai nou telefon, nu mergeam în cele mai exotice excursii spre deosebire de alți colegi, dar îmi spuneam că prin munca pe care o fac într-o zi o să am toate aceste lucruri și că efortul va da roade. Sincer, aș adopta stilul de educație al universităților. Ideea de curs, unde se predă și se mai pun una, două întrebări și seminar/laborator, unde activitatea strict pe asta se bazează, pe exerciții, probleme, aplicații practice a ceea ce ai învățat la curs. Nu știu dacă e din cauza vârstei, dar așa mi se pare cel mai eficient și mi-aș fi dorit să fie și școala așa. Decât să mai am 3 4 ore zilnic pentru a face teme, mai bine să mă țină o oră în plus pe săptămână în care să facem doar aplicații. Concluzionând, aș susține mai degrabă diminuarea cantității de teme, dar nicidecum eliminarea lor completă, cel puțin nu în modul în care e organizat sistemul de învățământ actual.

  • @silviu000lei
    @silviu000lei 7 หลายเดือนก่อน +1

    Imi doresc mult ca pe la descrierea acestui podcast care este informational , de dezvoltare si de ce nu de trezire sa contina si ceva link-uri spre studiile si articolele mentionate in el!