Martirul Unirii. Destinul tragic al Sfântului Alexandru Baltaga din Basarabia | FILM DOCUMENTAR

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 8 ต.ค. 2024
  • În acest #filmdocumentar vă prezentăm destinul tragic al preotului basarabean care și-a pierdut libertatea și viața pentru „vina” de a fi semnat actul Unirii de la 27 Martie 1918.
    Părintele Alexandru Baltaga a fost un energic promotor al ideii de unitate națională între românii de pe cele două maluri ale Prutului.
    La 27 martie 1918, a fost unul dintre deputații (singurul cleric din Sfatul Țării) care au votat Unirea Basarabiei cu România. După realizarea Marii Uniri a făcut parte din Comitetul de unificare al Bisericilor din România Mare și a fost delegatul clerului basarabean în constituanta bisericească și în comisia ei restrânsă pentru alcătuirea Legii de organizare uniformă a Bisericii Române de la 1925 și a Statutului de organizare și funcționare a Bisericii Ortodoxe Române din același an, care evidențiau și ridicarea la rangul de Patriarhat. A fost activ implicat în coordonarea activităților pedagogice desfășurate în Basarabia și, mai ales, a căutat să le ofere românilor basarabeni posibilitatea de a se ruga și de a studia în limba maternă, după intensa lucrare de deznaționalizare dusă în Basarabia de ruși, după 1812.
    Pentru faptul de a fi semnat actul de Unire a Basarabiei cu România la 27 martie 1918 și pentru intensa și incomoda lui lucrare misionară și spirituală, a fost arestat, interogat, bătut, deportat și încarcerat în închisoarea din orașul Kazan (Republica Tatarstan), unde moare ca martir din cauza torturilor la care a fost supus, la vârsta de 80 de ani, în data de 7 august 1941. La 10 iulie 1991, după 50 de ani de la exilul și moartea sa mucenicească, este reabilitat de către Procuratura Generală a Republicii Moldova. Pentru a onora martiriul său și ca urmare a cercetării argumentelor și mărturiilor ce atestă sfințenia vieții sale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a votat, în ședința din 11-12 iulie 2024, trecerea părintelui Alexandru Baltaga în rândul sfinților, proclamarea festivă a canonizării sale urmând a avea loc în anul 2025, în contextul sărbătoririi Centenarului Patriarhiei Române.
    Proiectul „Martirul Unirii” este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.
    #MartirulUnirii
    #AlexandruBaltaga
    #TRINITASTV
    #DRRMRomania
    Pentru mai multe informații, accesați site-ul martirulunirii...

ความคิดเห็น • 3