Su Değişimi Yapmayın (Akvaryumda Azot Döngüsünü)

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 20 ม.ค. 2025

ความคิดเห็น • 58

  • @SergunAydan
    @SergunAydan หลายเดือนก่อน

    Yirmi yıldan beri akvaryum sahibiyim. Aylarca hatta bir yıl boyunca su değişimi yapmadım. Sadece eksileri tamamladım. Hiç bir sorun yaşamadım. Tatlı su, bitki ve tuzlu su akvaryumlarım. Hepsinde de sadece su ekleyerek baktım. Sözlerinize gönülden katılıyorum. Bilgiler için teşekkürler.

  • @AquaLabTR
    @AquaLabTR 2 หลายเดือนก่อน +1

    Merhaba. Her zaman söylediğim bir konu. Su değişimi yapmıyorum sadece eksilen suyu takviye ediyorum. Sürekli müdahale etmenin iyi olmadığını zorunda kalmadıkça akvaryuma müdahale edilmemesini dile getiriyorum. Çok önemli bir konu. Bitki çok önemli ama bitki konulamayan akvaryumlar mevcut. Bitki yiyen türler yüzünden bu tür akvaryumlarda farklı yöntemler ile yine su değişimi yapmadan sadece ekleme ile de bu hobi yapılabildiğini anlatırım. Su değişimi şart diyenler ile bizim gibi şart değil diyenler hep karşı karşıya geliyor. Mevzuyu iyi anlamak önemli.
    Emeğinize sağlık. Güzel ve önemli bir konuyu irdelemişsiniz.
    Keyifli hobiler dilerim

    • @DogalAkvaryumGunlugu-DAG
      @DogalAkvaryumGunlugu-DAG  2 หลายเดือนก่อน +1

      Verdiginiz degerli bilgiler ve destek icin cok tesekkurler. Keyifli hobiler....

    • @AquaLabTR
      @AquaLabTR 2 หลายเดือนก่อน

      @DogalAkvaryumGunlugu-DAG 👍🏻

  • @MinikCanlılarDünyası
    @MinikCanlılarDünyası หลายเดือนก่อน

    Maşallah maşallah güzel bir video

  • @akvaristugur9479
    @akvaristugur9479 4 หลายเดือนก่อน

    Emeğine sağlık güzel paylaşımlar yapıyorsun

  • @yildizoptik63
    @yildizoptik63 หลายเดือนก่อน

    Tebrikler.
    Emeklerinize sağlık.
    🌿💕🐟🐟💕🌿

  • @123ejder123
    @123ejder123 27 วันที่ผ่านมา +1

    Bence bu tarz konulara değinilirken akvaryum low tech mi high tech mi, bol bitkili mi az bitkili mi belirtilmeli. Ben bol bitkili, özellikle zemin bitkisi kullanılan akvaryumlarda haftalık su değişiminin faydalı olacağını düşünüyorum. Tabi bitki haricindeki canlı yükü ve kullanılan filtre çeşidi de diğer parametrelerden. Bu yüzden "su değişimi yapmayın", "dip çekimi yapmayın" vs. gibi genel geçer yaklaşımlar doğru değil.

    • @DogalAkvaryumGunlugu-DAG
      @DogalAkvaryumGunlugu-DAG  27 วันที่ผ่านมา +1

      - Bu yorumda, aslında önemli bir noktaya değinmişsiniz. Oncelikle cok sagolun.
      - Elbette, bu tarz onerilerde bulunurken, akvaryum kosullarinin, alti net sekilde cizilmelidir ve bu kurallar, genel baglamda her durumda uygulanabilen yaklaşımlar olarak degerlendirilmemelidir.
      - Ancak kanalimin adi "Dogal Akvaryum Gunlugu" amaci da dogal akvaryum konseptini tanitmak ve yaymak, haliyle burada aktarilan tum tecrubeler ve getirilen oneriler, esasen "Dogal Akvaryum" ozelinde.
      - "Su değişimi yapmayın" ve "dip çekimi yapmayın" gibi genellemeler, benim savundugum doğal akvaryumların temel prensipleriyle 1-1 uyumludur ve bu yaklaşımlar, doğanın doğal dengesine dayalı bir akvaryum sistemi kurmaya yöneliktir.
      - Doğal akvaryumlarda, doğada olduğu gibi, ekosistem kendi kendine dengeye gelir. Bu sistemde, suyun temizliği, besin zinciri, mikroorganizmalar, detritivorlar ve bitkiler tarafından sağlanır.
      - Dogal akvaryumda, su değişimi ve dip çekimi yapılmaz, çünkü bu süreçler ekosistemin doğal dengesini bozar ve mikroorganizmaların, detritivorların ve bitkilerin sağlıklı bir şekilde çalışmasına engel olur.
      - Dogal bir akvaryumda, sadece suyun buharlasmadan dolayı eksilen kısmı eklenir.
      - Tabii ki, dogal akvaryum olmayan bitkili akvaryumlar icin ve yüksek canlı yüküne sahip sistemlerde, bu kurallar gecerli olmayabilir, ama bunlar zaten benim ilgi ve uzmanlik alanim degil.
      - Doğal akvaryumun amacı, minimum teknolojiyle ve doğanın sağladığı ekolojik çözümlerle akvaryumları yönetmektir. Yüksek bitkili akvaryumlar için su değişimi ve diğer müdahaleler belirli durumlar için uygun olabilir, ancak doğal akvaryum konsepti, bu müdahalelere ihtiyaç duymadan sürdürülebilir bir sistem kurmayı saglar.
      - Sonuç olarak, en doğru yaklaşım, yapilacak uygulamalari, elbette akvaryumun tipine ve ihtiyaçlarına göre belirlemektir, ama dogal akvaryumda dip cekimi ve su degisimi yapilmaz, zira bunlar ekosisteme zarar verir.
      Keyifli Hobiler

    • @123ejder123
      @123ejder123 25 วันที่ผ่านมา

      @DogalAkvaryumGunlugu-DAG Uzun uzun izahat getirmişsiniz, teşekkür ederim öncelikle. Esasen videoyu bir abimin göndermesi üzerine izledim. Kendisi tam da bahsettiğiniz şekilde su değişimi, dip çekimi yapmadan ve co2 ve gübre gibi takviyeler kullanmadan bir akvaryum süreci işletiyor. Ben daha çok bol bitkili, high tech kurulumlara ilgiliyim. Yanlış anlama da buradan kaynaklandı sanırım :) Sadece bu videoyu izlediğim için de kanalın konseptinden haberim yoktu. Genelde "şöyle yapmayın", "böyle yapmayın" gibi kesin hüküm içeren ifadeler çokça kullanıldığı için ben de önyargılı yaklaştım biraz da. Bu vesileyle tanışmış olduk ama. Kanalınızı takibe alarak tatlıya bağlamak istiyorum :)

    • @DogalAkvaryumGunlugu-DAG
      @DogalAkvaryumGunlugu-DAG  25 วันที่ผ่านมา +1

      @@123ejder123 Anliyorum, oncelikle takip ve destek icin sagolun. Yanlis anlasilmayi cozdugumuze de cok sevindim. Kanalimi takip ederseniz, belki ileride hightech lerin yanina dogal bir akvaryum da eklersiniz, kim bilir:) Keyifli hobiler.

  • @vahaputar4125
    @vahaputar4125 หลายเดือนก่อน

    Sana katıldığım çok nokta var öncelikle dip değişimi zamanında çok yaptım bilmiyorum ama balıklar çok sitres yapıyorlardı ve bazıları öldü benim balık besledikleri arkadaşlarımda var onlarda dip değişme ondan ölüyor suyu değiş ama haftada bir kez su değişince balıklar mutlu oluyor bence çok güzel yere değindin sadece su değişimi yapılacak en az hafta bir

    • @DogalAkvaryumGunlugu-DAG
      @DogalAkvaryumGunlugu-DAG  หลายเดือนก่อน

      Yorum ve destek icin cok sagolun. Su degisimi konusunda dediginize katilamiyorum, ama tabi akvaryumunuz dogal degil ise, su degisimi hususunda izlenecek yaklasimin da farkli olmasi gerekiyor olabilir. Sonucta klasik akvaryum benim cok bildigim bir konu degil. Keyifli Hobiler

  • @serdariekrem
    @serdariekrem หลายเดือนก่อน

    Beklenti görseldeki gibi bir tanksa sorun yok; ancak başlangıç seviyesi bile olsa bir aquascaping faaliyetinde yönteminizin tatmin edici olması mümkün değil.

    • @DogalAkvaryumGunlugu-DAG
      @DogalAkvaryumGunlugu-DAG  หลายเดือนก่อน +1

      Oncelikle yorum icin cok sagolun.
      - aquascaping Dogal akvaryumla pek alakali bir mevzu olmadigi icin, hedef elbette o tarz bir ugras ise, o zaman bu yontemi kullanmak, pek de mantikli olmayacaktir
      - hatta aquascaping icin, isin gorsel boyutu anlaminda, "Dogal Akvaryum" un tam olarak zitti da diyebiliriz.
      - Birinde tum dizayni insan yapiyor, tablo cizmek gibi, heykel yapmak gibi bir ugras, digerinde ise, isi tamamen dogaya birakiyorsunuz ve tek odaginiz, dogada ki dongulerin mukemmel islemesi ve mumkun olan en az seviyede atik olusmasi. - Bir tarafta, her ne kadar dogadan esinlendigi iddia edilse de, tamamen insanin yaraticiliginin on planda oldugu, sekilci bir yaklasim var, obur tarafta ise, insanin rolu sadece sistemi gozlemleyip, turleri eklemekden ve olaya sekilci degil, olabildigince fonksiyonalite odakli yaklasmaktan ibaret.
      - O yuzden kesinlikle haklisiniz, beni onerdigim tum yontemler, tamamen dogal akvaryum severler icin, yoksa aquascaping icin bir oneride bulunamam, zira benim sloganim "Minimum mudehale ve isi dogaya birakmak"
      keyifli Hobiler

  • @yuksekmuhendis4909
    @yuksekmuhendis4909 หลายเดือนก่อน

    çok doğru mecbur kalmadıkça su değişimi yapmamak lazım ne zaman su değişimi yapsam balık ölümü yaşıyorum değişmediğim sürece balıklar sağlıklı

  • @CIRAKHOME
    @CIRAKHOME หลายเดือนก่อน

    Bir onceki videoya yazdigim yorumda bahsettigim seyi baslik olarak atmışsınız. Farkina varmaniz guzel ancak yine de eksik. Su degistirilmiyor. Mesela %20 gibi tazeleniyor. Dogada bunu eriyen kar yagan yağmur sağlıyor. Evet suyu degistirmeyin %20 tazeleyin bunu da gozleme gire ihtiyaci tespit ettiginiz periyotta. cunku o bitki de besin ariyor. Kendi yapraginin çürüğü salyangozun atiklari bitkiye bir miktar fayda olur ama belki bir turune bir baskasi daha cok besin isteyecek ve ac kalacak. Su tazeleyerek besini dengeleyebilirisniz. Dengeler bozulabilir asgari olarak bozulursa tolere edilir ama nano tank boyutunda bu asgari olmayacaktir. Biraz daha buyuk hacim 100lt minimum belki asgari denge bozulmalarini tolere edebilir. Halen canli yuku az bir setup. Bitkiyi azaltilmaz ise bahsettiginiz dongude bir miktar kayip ile surec devam eder. Bakterileri de beslemeniz gerekiyor. Bunu da insallah tecrube etmissinizdir. Sadece eklemek yetmiyor. Ve sizde beslemek icin ne yaptiniz onu sonraki paylasimlarinizda gormeyi bekliyor ve merak ediyorum. Sadece klordan dan bakteriler olumsuz etkilenmiyor. Nasil su ve suyu nasil eklesiginizi de gormek isterdim. Arastirmaniz guzel anlatimlar guzel. Anlatmak istediginiz de maksat olarak dogru . Keske o bahsettiginiz su piresini ekleseniz sonrada besin zincirinde bir buyuk halkayi ekleseniz. Bu paylasimda soylediginizi.n anlattiginizin gerisindesiniz. Anlatim cok iyi ama yansiyan bu degil. Kiymetli anlatima dikkat cekmek icin atilmis başlık. Ama guzel gidiyorsunuz

    • @DogalAkvaryumGunlugu-DAG
      @DogalAkvaryumGunlugu-DAG  หลายเดือนก่อน

      Oncelikle katkilar ve yorum icin tesekkurler
      - "sadece eklemek yetmez, beslemek de gerekir" cok dogru tespit, buna kesinlikle katiliyorum. Ilk baslarda bu besleme kismini ben cok iyi yapamadim, ama beslemekten kasit elbet duzenli yemleme degil:) canli miktari ile orantili, besin dongusune girecek, yeterli input un her tur canli icin (mikroorganizmalar seviyesinden baslayarak) ayri ayri saglanmasi.
      - Diger taraftan, sanirim su degistirmeye "tazeleme" diye yeni ve daha masum bir isim bulmussunuz, eger tazelemekten kastiniz, duzenli su degisimiyse, tabi ona katilmam mukun degil, zira akvaryumda her tur kaynak israfina karsiyim, o atilan suda da birileri icin gerekli besinler, hatta canlilar var (yani yukarida bahsettigim besin dongusunun bir parcasi).
      - Sonucta suda ki mineraller, suda oylece kalmiyor, kalsiyum, potasyum, magnezyum vs bitkilerce kullaniliyor, yanlizca onlar degil, demir, cinko vs gibi elementler de
      - Bitkiler bunlari yaprak uretmekte kullaniyor yani yapraga donusturuyor, sonrasinda o yaprak kuruyor, curuyup salyangozlara yem oluyor, salyangozlar diskiliyor veya oluyor ve bu atiklar da mikroorganizmalarca ayristirilip suya ve substrata karisiyor, oralardan da bitki ve diger canlilar tekrar bunlari besin olarak kullaniyor ve dongu bu sekilde devam ettiriyor.
      - Uzun lafin kisasi, surekli bir besin dongusu olan bir sistemde, o sistemin onemli bir parcasi olan su, oylece atilmamali, zira bu akvaryum kaynaklarini israf etmek anlamina gelir.
      - Elbette bir sikinti gozlemlenirse, kisa bir sure haftalik %5-10 su degisimi yapilabilir, ancak ne olursa olsun, bunu kalici yontem olarak uygulamamaliyiz, zira mineral ekleyecegim derken, suda ki dengeleri zirt pirt bozup, butun besinleri cop etmek son derece yanlis.
      Keyifli Hobiler

  • @santacruz1886
    @santacruz1886 2 หลายเดือนก่อน

    Güzel bir paylaşım olmuş ancak kaçırdığınız bazı noktalar var. Akvaryumda hiç su eksiltmeden buharlaşan suyu tamamladığınızda. Buharlaşan su saf su olduğu için yani içinde hiçbir mineral veya çözülmüş madde olmadığı için bu maddeler akvaryumda kalmaya devam ediyor. Zamanla bu maddeler hiç su eksiltilmediği için birikmeye devam ediyor ve tds çok yüksek seviyelere çıkıyor. Su eksilterek yeni su eklemek tds seviyesini dengede tutar. Su değişiminde kuma ve filtre malzemelerine dokunulmadığı sürece pek fazla bakteri azalması olmaz çünkü büyük kısmı kum ve filtre malzemelerinde sabittir. Tabi eklenen suyun klorlu olmaması lazım.

    • @DogalAkvaryumGunlugu-DAG
      @DogalAkvaryumGunlugu-DAG  2 หลายเดือนก่อน

      Oncelikle yorumunuz ve isabetli tespitleriniz icin cok tesekkurler
      - Soylediklerinizde kismen haklisiniz, eger sadece buharlasan su eklenir ise, zamanla suda ki mineraller ve tuzlar birikir, hatta daha vahimi, eger icme suyunuzda civa gibi zararli agir metaller de var ise, bunlarin konsantrasyonu da zamanla artacaktir.
      - Ama ufak ama onemli bir nuans var burada, sonucta bu mineraller, suda oylece kalmiyor, kalsiyum, potasyum, magnezyum vs bitkilerce kullaniliyor, yanlizca onlar degil, demir, cinko vs gibi elementler de
      - Haliyle, eger mineralleri disardan suni yollarla eklemiyor iseniz (ki ben dogal akvaryum konseptinde bunun yanlis oldugunu savunuyorum) ve akvaryumunuza sadece, cesme suyu ile ilave ediliyor iseler, soylediginizin aksine, sirf buharlasani ekledigimiz zaman, asil sorunumuz, bunlarin zamanla suda birikmesi degil, gerekenden az kalmalari da olabilir.
      - Ancak bir dogal akvaryumda is bundan da cok daha cetrefilli aslinda, cunku, oncelikle bu mineraller sadece sudan gelmiyor ve dahasi zamanla gorevlerini bitirip akvaryum ekosisteminin disina da cikmiyor
      - Peki ne oluyor? bitki onlari kullaniyor ve yaprak uretiyor, o yaprak kuruyor, curuyup salyangozlara yem oluyor, salyangozlar diskiliyor veya oluyor ve bu atiklar da curuyup substrata karisiyorlar, oradan da bitki tekrar bunlari kokleriyle emip donguyu devam ettiriyor.
      - Simdi diyeceksiniz ki, tamam iste giren mineral donguye tekrar tekrar dahil oluyor, ortamda ki mineral de zamanla artiyor.
      - Dogru ama suda degil, ayrica, maalesef arada istemeye istemeye budama da yapiyoruz, yani dongude sifir kacak soz konusu degil.
      - Uzun lafin kisasi, mevzu dusundugunuzden cok daha karisik ve duzenli su degisimi yapmak, aslinda akvaryum kaynaklarini israf etmek demek.
      - Elbette bir sikinti gozlemlenirse, kisa bir sure haftalik %5-10 su degisimi yapilabilir, ancak ne olursa olsun, bunu kalici yontem olarak uygulamamaliyiz, zira mineral ekleyecegim derken, suda ki dengeleri zirt pirt bozup, butun besinleri cop etmek son derece yanlis.
      - TDS konusuna gelirsem, orada da, yine kismen dogrusunuz, ama sadece bazi ozel sartlar altinda.
      - TDS adindan da anlacilacagi uzere, suda ki toplam cozunmus materyeli, yani, mineral, tuz ve organik maddeyi olcen bir metrik.
      - Klasik akvarumda asidik su seven su canlisi bakiyorsaniz, nispeten dusuk TDS, eger bazik su seven canli besliyorsaniz, goreli yuksek TDS gerekiyor
      - Ama bu dogal akvaryumda asidik su seven canli bakiyorsaniz boyle degil. Zira tipki bir amazon nehri havzasinda oldugu gibi, bir dogal akvaryumda da, dusuk PH isteyen canli bakiyor iseniz, ortamda bol curumeye ihtiyac duyarsiniz, bu da suda ki organik mataryel miktarini, yani dolayli olarak TDS yi arttirir, ama bu yuksek TDS aslinda bir sorun olusturmaz.
      - PH ile ilgili de bir video yapmistir ve orada bu tip metrikleri kullanirken, isin ozunu cok iyi anlamanin, oneminin altini cizmistim.
      - Yoksa bazi ideal sartlar altinda gecerli durumlari, genel kural gibi kabul eder ve bu tarz metrikleri neyi ne kadar olctugunu tam anlamadan ezbere kullanirsak, bizi yanlis yerlere goturebilirler.
      - Sonuc olarak, gercekten cok onemli noktalara parmak basmissiniz ve sayenizde, ben de kritik hususlarin altini cizme imkani buldum, bunun icin de tekrar cok tesekkurler
      Keyifli Hobiler

  • @IlkerCalk-mh8hl
    @IlkerCalk-mh8hl หลายเดือนก่อน +1

    Öncelikle vidyonun başlığını yanlış buluyorum suu değişimi yapmamak kapalı sistem olan bir akvaryumdaki en büyük hata azot döngüsü anonyagi nitrite nitriti nitrata dönüştürdügü zaman döngüyü tamamlar bitkili tanklarda nitrata ihtiyaç vardır evet ama sadece buharlaşan suyu tamamlamak nitratin haftalar aylar içerisinde olması gerektiğinden çok fazla seviyeye ulaşmasına neden olur buda olmaması gereken bir durumdur madem doğayı taklit ediyoruz bunu tam anlamıyla yapmamız lazım göller ve denizler sürekli taze suu almiyormu ??? Örnegin Malavi gölü kactane ayrı suu kaynağından sürekli taze su girişi oluyor akar sular dereler yağmurlar sürekli bir döngü halinde denizler gene öyle nehirler sürekli denize akıyor bu işin doğal döngüsünde sürekli bir taze su olmak zorunda kaldıki kapalı sistem bir akvaryumda suu değişimi yapmamak balıklar için bir tuvaletin içinde yasamayla aynı değer bitkili akvaryumlarda balık yüküne göre en az ayda birkere olmak üzere yüzde yirmi taze suu girilmek zorunda bitkisiz akvaryumlarda ise her hafta belli bir oranda balık yüküne göre tankın hacmine göre mutlaka taze suu girişi olmak zorunda aksi halde doğaya aykırı bir durum ortaya çıkıyor kapalı sistemlerdeki sular bozulmaya mahkum sulardir dünyanin en iyi filitreleride olsa sonuç değişmez bakteri popilasyonu mükenmek derecede olsa bile taze suu girişi olmak zorunda aksi halde baliklari tuvaletin içinde yaşatmış olursunuz unutmayalimki akvaryumlar kapalı sistemlerdir ve kendilerini belli bir yere kadar çevirebilirler .....

    • @DogalAkvaryumGunlugu-DAG
      @DogalAkvaryumGunlugu-DAG  หลายเดือนก่อน

      Yorum icin sagolun.
      - Ancak "su degisimi yapilmaz ise baliklar tuvalet icinde yuzer" mantiginizi anlamak mumkun degil. Zira azot dongusu anlattim uzun uzun, ayrica baliklarin vucutlarinda ki amonyagi derilerinden atis mekanizmalarindan da bahsettim bir kac videom da, hepsi bir tarafa, eger dediginiz gibi olsa, baliklar aninda amonyak zehirlenmesinden olurdu, oyle 510-20 su degisimiyle kurtarilamaz amonyak patlamasi olan bir akvaryum.
      - Su degisimini savunan arkadaslarin, tek ele gelir argumani, "suda ki minerallerin oranini, orta uzun vadede, belli bir dengede tutabilmek icin, bunun gerektigi" yonunde, ona da defalarca ayrintili cevaplar verdim, ozetle, dongu saglikli ise, su icinde hic bir mineral, organik mataryel atil kalmaz, surekli farkli canlilar tarafindan tuketilir.
      - Su degisimine karsiyim, zira, saglikli bir dogal akvaryumda, siz gormeseniz de, buyuk miktarda mikroorganizma var, degistireyim-tazeliyeyim vs derken, suyla onlari da atiyorsunuz (onlar canli ve faydali canlilar), bu da besin zincirini olumsuz etkiliyor.
      Keyifli Hobiler

    • @IlkerCalk-mh8hl
      @IlkerCalk-mh8hl หลายเดือนก่อน

      @@DogalAkvaryumGunlugu-DAG sizin söyleminiz doğal dengeye aykırı bir durum madem doğalı taklit ediyoruz suu değişimi şart bu işi bilimsel olarakta size kanıtlarım kapalı bir sistemde taze suu girişi olmak zorunda .

    • @celiktoparlak9001
      @celiktoparlak9001 หลายเดือนก่อน

      Ben r te rrrrrrrrr Tr r

  • @kadirx48
    @kadirx48 2 หลายเดือนก่อน

    Dip çekimi de mi yapmayacaz?

    • @DogalAkvaryumGunlugu-DAG
      @DogalAkvaryumGunlugu-DAG  2 หลายเดือนก่อน +1

      Merhaba, oncelikle yorum icin cok tesekkurler.
      Evet, eger dogal akvaryumunuz varsa, dip cekimi de yapmayacaksiniz. Cunku dip cekimi esnasinda;
      - En basit anlamda, dipte ki fauna bozulur
      - Bitkilere gubre olacak diskilarin bir kismi cop olur
      - Yine karideslerin cok sevdigi mikro organizmalarin bir kismi ziyan olur (biofilm)
      - Substrat icindeki ve yuzeyindeki canlilar, bilhassa nitrifikasyon bakterileri ve salyangozlar bundan olumsuz etkilenir
      - Az da olsa, bir miktar da, su cekeceginiz icin, akvaryumunuzda gereksiz su kaybi da olusur, ki bunu telafi icin su ekleyeceginizden, dip cekimi dolayli olarak su kalitesini de olumsuz etkiler
      Ozetle, hic bir getirisi olmadigi gibi, dip cekimi, beraberinde pek cok olumsuzluk meydana getirir. Tabi ki tum bu anlattiklarim, bir dogal akvaryumunuz varsa gecerli. Ben konvansiyonel akvaryumlardan pek anlamam, o yuzden onlar icin yorum yapamiycam.
      Keyifli Hobiler

  • @ozy8376
    @ozy8376 หลายเดือนก่อน

    Hocam güzel diyorsunuz da ben şimdi bu hobiye yeni başladım .. 303030 akvaryumda bitkilerim var şimdi balık da aldım .. acemi olduğum için akvaryumcunun yönlendirmesine göre gidiyorum bana göre fazla geldi ama bir sürü küçük balık var 20-25 adet .. sizinkinde hiç balık yok .. ben şimdi bu balıklar zarar görür diye korkuyorum itiraz etmeme rağmen bir şey olmaz dedi .. hafta bir su değişimi tavsiye etti hatta dip çekimi için hortum aldım

    • @DogalAkvaryumGunlugu-DAG
      @DogalAkvaryumGunlugu-DAG  หลายเดือนก่อน

      Merhabalar, yorum icin sagolun
      - Sizin ki klasik akvaryum olmus, dogal akvaryum degil, benim burada anlattiklarimin cogu, sadece dogal akvaryumlar icin gecerli.
      - Baliklarinizin buyuklugunu ve turunu bilemiyorum, ama 30x30x30 bir akvaryuma 20-25 balik, her sekilde ciddi bir yuk.
      - Size onerilerim, su sekilde olacak
      - Oncelikle "yesil su sorunu" ve "beyaz su sorunu" videolarimi dikkatlice izleyin, zira akvaryumunuzda olusabilecek amonyak patlamasi, sizin icin, ilk basta yasanabilecek en buyuk risk, onun olusmadigindan emin olmaniz, olustugunda hizli farketmeniz ve aksiyon almaniz cok muhim
      - akvaryumunuza fazla mudehale etmeyin, azar azar akvaryumunuzu bitkilendirin
      - amonyak patlamasina karsi, hizli mudehale icin bakteri kulturunuzu hazir edin, bitkilerle birlikte bir kac salyangoz da ekleyin (minare, ramshorn, adi salyangoz)
      - asiri yemlemeden kacinin (az yemden olmezler, ama cok yem pek cok sorun dogurur)
      - zamanla bilginiz ve deneyiminiz arttikca, adim adim akvaryumunuzu dogal akvaryuma cevirebilirsiniz, ya da klasik filtreli akvaryumunuz bu sekilde kalir, en guzeli, sifirdan yeni bir dogal akvaryum kurarsiniz
      Keyifli Hobiler

    • @ozy8376
      @ozy8376 หลายเดือนก่อน

      Hocam teşekkür ederim yorumunuz için videolarınızı da izledim .. beyaz su sorunu azalmaya başladı henüz su değişimi yapmadım .. balıkları yazayım yorumunuzu çok merak ediyorum çünkü gören herkes para için sana balık satmış diyorlar çok moralim bozuldu hobiye girişte böyle bir şeyle karşılaşmaktan mesele para değil balıklara eziyet olması .. 10 adet neon tetra,8 adet kırmızı burun tetra , 4 adet sarı kırmızı kuyruklu lepistes?, 2 adet siyah moly, 2 vatoz, 4 çöpçü, 1 salyangoz

    • @DogalAkvaryumGunlugu-DAG
      @DogalAkvaryumGunlugu-DAG  หลายเดือนก่อน +1

      @@ozy8376 Merhabalar, hic moralinizi bozmayin derim.
      - Evet balik yuku sizinki boyutunda bir akvaryuma gore biraz fazla, ama cok guzel turler edinmissiniz ve dogru adimlar atarsaniz, baliklariniz, belki ufak ama, yasam kalitesi iyi bir ortamda, hayatlarini saglikli bir sekilde devam ettirebilirler.
      - Beyaz su sorununu gidermek cok onemliydi, onda ilerleme kaydetmenize sevindim. Daha once ki onerilerim de aynen gecerli.
      - Oncelikle artik, haftada bir %10 (kesinlikle daha fazla yapmayin) su degisimi yapabilirsiniz.
      - Akvaryumunuza fazla mudehale etmeyin, azar azar akvaryumunuzu bitkilendirin.
      - Hemen bir tur su ustu bitkisi ekleyin, akvaryum yuzeyinin 1/3 unu kaplasin (salvinia natans, frogbit veya pistia dan birini secebilirsiniz)
      - Substratiniz varsa, bir adet sans bambusu (yapraklari suyun disinda kalacak) ve bir kac dal zeytin (higrofila polysperma) ekebilirsiniz
      - Ayrica substrat olsun ya da olmasin bir kac dal da tilki kuyrugu eklemenizi oneririm
      - Akvaryumunuzu bitkilendirme, uc nedenle cok muhim:
      - Ilk olarak, bakteri kulturu oturmaya basladigina gore, kalabalik akvaryumda, nitrat ve fosfat hizla artacaktir, bitkiler bunlari tuketir
      - Ayrica kalabalik akvaryum, eger bombos olursa, bu baliklarda ekstra stres yaratir, bitkiler bu anlamda da cok ise yararlar
      - Son olarak da, suyun iyi oksijenlenmesi cok onemli ve bitkiler bu hususda da ciddi katki saglarlar.
      - Her ne kadar "beyaz su sorununda iyilesme olsa da" siz amonyak patlamasina karsi, en hizli mudehale icin, bakteri kulturunuzu her daim elinizin altinda hazir edin
      - Daha once de onerdigim gibi, salyangoz miktarini da, ufak turler ekleyerek (minare, ramshorn, adi salyangoz) arttirin. (Ufak turlerin biyolojik yuku de daha az olacaktir)
      - Asiri yemlemeden KESINLIKLE kacinin (baliklariniz az yemden olmezler, ama cok yem, bir cok sorun dogurur)
      - Dip cekimi yapmayin
      - Zamanla bilginiz ve deneyiminiz arttikca, adim adim akvaryumunuzu dogal akvaryuma cevirebilirsiniz, ya da klasik filtreli akvaryumunuz bu sekilde kalir ve sifirdan yeni bir dogal akvaryum kurarsiniz (fazla baliklariniz, bu noktada cok isinize yarayacak, zira dogal akvaryum icin, harika turler secmissiniz)
      Keyifli Hobiler

  • @BİRİKİÜÇCİMBOMBOM
    @BİRİKİÜÇCİMBOMBOM หลายเดือนก่อน

    Çok doğru diyor . Helal olsun biri çıkıp da bunu söyledi . Bir video da adamin üretim havuzlari vardi ve adam diyodu ki bana eskimiş su lazim yani eskimiş suda yaşiyor bu baliklar ve öyle ürüyorlar . Bende hiç bir şey yapmiyorum siyah neon tetralar 2 sene oldu hala yaşıyorlar . Benim mantık da şu suyun yüzeyi çokça dalgalandikça su temizleniyor . Hareket eden su temizdir . Dip çekimi falan da yapmiyorum baliklarin boku çamur oldu artik ve katil salyangoz var bende ölen balik oldugunda bile almiyorum onu yarina kalmiyor zaten cesedi yok oluyor salyangozlar ve bakteriler yiyor . Ve suyum şuan toprak kokuyor . Benim kumum lav kumu ve kayalarimda lav kayasi . Bi tane anuibas var çicek bile açti beyaz bisey cikti uzayip ve bi tane de bacopa var yerlerde mangrow kökü ve mos agaci dallari ve christmass mos var . Işığı da açıyom camlarda yeşil yosun bile oldu ki yararlidir su dedigin yosunlu olmalidir . Yani hiç bir şey ellemiyorum . 17 tane balik var iki si bu akvaryumda dogdu molilerim dogurdu . Ember tetra neon tetra ve siyah neon tetralarim var . 98 litre akvaryumum .. Ellemeyin . Dip çekimi falan saçmalik . Sadece azalan suya ekleme yapin . Maksat şu . Hareket eden su temizdir . Duran durgun su pistir . Mesele sadece bu . İguana mi neydi durgun sudan su içmiyordu hayvan görmüştüm karinca çiftliği kanalinda . Öyle işte . . Doğada da suyun yüzeyi rüzgar ile hareketleniyor hava motoru mu var sanki . İçeriye hava giriyor yüzeydeki sert tabaka zayifliyor oyle hava giriyor . Tabaka dedigim su o da yani yüzey gerilimi yüzeyin yirtilip açılmasi adi tam aklima gelmedi . Ben şuan akvaryuma çay bile döktüm . Bildiginiz siyah çay bir ölçek . Suyun ph i düşsün su yumuşasin asidik olsun diye . Tetralarin üremesi böyle oluyor falan . İsitici da kullanmiyorum . Neyse inşALLAH meseleyi anlatabilmisimdir .

    • @DogalAkvaryumGunlugu-DAG
      @DogalAkvaryumGunlugu-DAG  หลายเดือนก่อน

      - cay organikse super dogru yaklasim, dozunda eklenirse ph dusurmenin dogal bir yolu gercekten
      - diger anlattiklariniz da muazzam isabetli tespitler, bilhassa "Ellemeyin" uyarinizi alkisliyorum.
      - Ama insanoglu dogayi surekli kucumseyip, her seye mudahil olmanin derdinde ne yazik ki.
      - Size tek bir katilmadigim nokta "suyu hareketlendirme", "akan su temizdir" bu cok dogru tespit, ama "icme suyu" olarak, iyi akvaryum suyu ve icme suyu, ayni sey degil.
      - Iyi bir dogal akvaryum suyu, bizim icin elbette zararli. Sonucta icinde bir dunya bakteri var, iclerinde kimisi belki pek cok antibiyotige karsi da direncli, yani elinizde bir yara varken suya dokunursunuz, ordan enfeksiyon bir olusur ve vucutta yayilabilir Allah korusun. Ozetle dogal akvaryumla ugrasirken hijyen muhim.
      - Ama bir sey sizin icin kotu iken, baliklar icin cok yararli olabilir, pek cok muhalif arkadasin anlayamadigi nokta bu maalesef.
      - Bu arada buyuk ihtimal, siz de filtre kullaniyorsunuzdur, ben ona da karsiyim, yukarida anlattiklarinizi takdir etmem, bu gercegi tabi ki degistirmez.
      Tekrar katki icin cok sagolun & Keyifli Hobiler

    • @BİRİKİÜÇCİMBOMBOM
      @BİRİKİÜÇCİMBOMBOM หลายเดือนก่อน

      ​@@DogalAkvaryumGunlugu-DAG sadece suyun yüzeyini dalgalandiriyorum içeriye hava giriyor 17 tane balik var . Bende fotosentez yapacak bitki var ama güçlü ışığım yok . Dogadaki gibi yuzeyi hareketli sadece . Dogada ruzgar ile denizlerdeki gollerdeki sular daima hareket ediyor o mantik yani . Filtre yok . Balik ölürse salyangozlar hemen yok ediyor zaten su ekliyorum sadece buhar cok oluyor odam sicak isitici olmamasina ragmen

    • @DogalAkvaryumGunlugu-DAG
      @DogalAkvaryumGunlugu-DAG  หลายเดือนก่อน

      @@BİRİKİÜÇCİMBOMBOM Kesinlikle muazzam, tebrik ediyorum. Keske ulkemizde bu hobiye gonul vermis herkes, sizin kadar bu konularda acik fikirli ve bilgili olsa. Insallah zamanla. Destek icin de sagolun, Keyifli Hobiler...

  • @Chefformanda
    @Chefformanda 2 หลายเดือนก่อน

    Sistem nasıl işliyor bilmiyorum ama 1 aylık akvaryumum haftalık 4/1 suyu değiştirdim 15 adet Çiklet balığım var 100 lt akvaryum cam gibi

    • @DogalAkvaryumGunlugu-DAG
      @DogalAkvaryumGunlugu-DAG  2 หลายเดือนก่อน +1

      Merhaba yorum icin sagolun.
      - Tam olarak hangi Sistemi kastettiginizi anlamadim ama, dogal akvaryumda sistem, ayni dogadaki gibi isler ve hic bir sekilde, cop atik olusmaz. Atik olusmadigi icin de, su degisimi yapmaniz gerekmez.
      - Aksine su degisimi yaparsaniz, su kalitesi azalir, cunku cesme/icme suyu, su canlilari icin, donguleri saglikli calisan bir dogal akvaryumun suyuna gore, cok daha sagliksizdir.
      - Eger akvaryumunuzda salyangoz besliyorsaniz, onlar su degerlerine karsi cok hassastirlar, akvaryuma su ilave ettiginizde, salyangozlariniz bir sure kendilerini suyun disina atacaklardir, buradan da, taze su eklediginizde, canlilariniz acisindan su degerlerinizin bozuldugunu, kolayca teyid edebilirsiniz.
      - Ayrica, 100lt akvaryum ve 15 cichlid demissiniz, bazi cichlid turleri baya buyuk olabiliyor, nispeten ufak turlerden birinden bahsettiginizi var sayiyorum (Apistogramma turlerinden biri belki) diger turlu o buyuk baliklarin dogal ortamini taklid edecek bir dogal akvaryumun, cok cok cok buyuk olmasi gerekecektir.
      Keyifli hobiler

  • @tuncozturk641
    @tuncozturk641 2 หลายเดือนก่อน +1

    Büyük ciklet balıklarım var dipde kum yok yine de su değişimi yapmayayım mı ? Bitki de yok ve büyük balıklar protein canlı yem de verıyorum pisleniyor akvaryum

    • @DogalAkvaryumGunlugu-DAG
      @DogalAkvaryumGunlugu-DAG  2 หลายเดือนก่อน

      Oncelikle yorum icin sagolun
      - Her ne kadar, videolarimda defaatle altini cizsem de, bazen cok onemli bir nokta, sanirim goz ardi ediliyor. Benim butun onerilerim, ozunde, hep "dogal akvaryum konsepti" cercevesinde gecerli olan kurallar.
      - Baska bir degisle, "su degisimi yapmayin" derken, akvaryumunuzun, bir dogal akvaryum oldugunu, ya da, sadece filtre yerine bitkiler eklenerek, dogal akvaryuma donusturulebilecek, substrati ve bitkisi olan, balik yuku akvaryum boyutuyla dengeli bir akvaryuma sahip oldugunuzu varsayiyorum.
      - Sizin cichlid akvaryumunuz, bu kosullari hali hazirda karsilamiyor, dolayisiyla su degisimini kesmeden once, ilk olarak bu donusumu yapmaniz lazim.
      - Yani bir substratiniz olmali, Cichlid'leriniz dogada bulunan turler olmali, akvaryumunuz da, baliklarin boyutuna gore "dogal akvaryuma cevirilebilecek kadar buyuk" olmali.
      - Ondan sonra akvaryumunuzu, chichlid lerinizin dogada ki ortamini taklit edecek sekilde bitkilendiremelisiniz. Ayrica cichlid lerle basa cikabilecek, dayanikli dip baliklari da eklemelisiniz (diskilari buyuk oranda onlar temizler, zaman icinde substratta detritus solucanlari da olusacaktir).
      - Yukarida ki sistem baliklarinizin asiri agresif turler olmasindan, ya da akvaryumunuzun boyutunun yetersizliginden oturu islemez ise, en azindan bitkiler icin, ayri bir sump sistemi de kurmaniz gerekebilir. Tabi buna girmeden, suyu cok iyi arittigini duydugum, Deve tabani bitkisini de denemenizi oneririm. Koklerini akvaryum suyuna sarkitirsaniz, aritima ciddi katkisi olacaktir.
      - Sorunuza geri gelirsek, akvaryumunuzu gormedim, onun ve baliklarinizin boyutunu ve adedini bilemiyorum, ama kisaca ifade ettiklerinizden cikarimim, akvaryumunuzun aritim kapasitesinin, cichlid'leriniz icin, hali hazirda yeterli olmadigi yonunde. Arti akvaryumunuzda, filtre disinda nitrifikasyon bakterilerinin tutunup konakliyabilecegi yeterli yuzey oldugunu da zannetmiyorum, haliyle su degisimi, su an ki sartlariniz goz onune alindiginda, sizin icin kacinilmaz gibi. Akvaryumunuza substrat, bitki, salyangoz (en azindan MTS), dayanikli dip baliklari ekledikten sonra, kademeli olarak, her ay belli bir oranda su degisimi miktarinizi azaltip, gozlemleyebilirsiniz.
      Keyifli Hobiler

  • @korayeskioglu14
    @korayeskioglu14 2 หลายเดือนก่อน

    🧿🙏👍

    • @AquaLabTR
      @AquaLabTR 2 หลายเดือนก่อน

      @korayeskioglu14 küsmüyüz😊

  • @OzgurJohn
    @OzgurJohn 2 หลายเดือนก่อน +1

    Bio life filtreyi satan Bora bey de ay değişimi en az 6 ay diyordu millet adama demediğini bırakmıyor, demekki bir bildiği varmis adamın

    • @DogalAkvaryumGunlugu-DAG
      @DogalAkvaryumGunlugu-DAG  2 หลายเดือนก่อน +1

      Akvaryum suyunda ki, pek cogumuzun pislik saydigi seyler, aslinda bitkiler ve su canlilari icin besindir. Eger surekli su degistiriseniz, faydali bakteri ve mikro organizmalarin yaninda, o besinleri de cop etmis olursunuz. Bu nedenle, akvaryumunuzda yeterince bitki varsa, sadece eksilen suyu eklemeniz, en saglikli cozumdur...

    • @arda-sunagoncu6735
      @arda-sunagoncu6735 2 หลายเดือนก่อน

      Ben Biolife ürünlerini kullaniyorum 350 ve 100 lt tanklarımda Bora V15 kullanıyorum ve hic su değişimi yapmaya gerek duymuyorum tüm dış filteleri kenara aldım gece rahat uyuyorum su kaçma derdide kalmadı Bora beye teşekkür ediyorum.

    • @OzgurJohn
      @OzgurJohn 2 หลายเดือนก่อน

      @@arda-sunagoncu6735 şu biolife kullananlar niye böyle enteresan fanatik yorumlar yazıyor çözemedim ama hayırlısı...

    • @DogalAkvaryumGunlugu-DAG
      @DogalAkvaryumGunlugu-DAG  2 หลายเดือนก่อน

      @@arda-sunagoncu6735 Oncellikle yorumunuz icin cok sagolun.
      - Defaatle belirttigim gibi, ben sahsen bitki haric, her tur filtreye karsiyim.
      - Zira ister ayda bir, ister bes ayda bir, isterse de bes yilda bir, bir filtre temizligi gereksin, sonucta mademki o filtre temizlik gerektiriyor, o halde akvaryumda ki canlilarca kullanilabilecek (onlara besin olabilecek) bazi kaynaklar, insan yapimi teknolik filtre tarafindan, cop edilmek suretiyle, akvaryum sisteminin disina atiliyor, demektir.
      - Haliyle bizler de, bilare bu eksilen unsurlari, tekrar tekrar yerine koymak zorunda kaliyoruz.
      - Dolayisiyla, kanaatimce bu tarz bir olumsuzluk yaratmayan, yani HIC COP URETMEYEN bitkilerle aritim, en dogru ve surdurulebilir cozumdur.
      - Tabi ki dip cekimi, su degisimi ve benzeri her turlu mudehale de, yine insan yapimi filtre gibi, bazi akvaryum kaynaklarinin israfi anlamina gelir. Haliyle bunlardan da kacinilmalidir.
      - Ozetle, akvaryuma giren, olabildigince akvaryum dongulerine dahil olmali ve surekli donuserek, her daim akvaryum bunyesinde kalmalidir.
      - Zaten gercek bir dogal akvaryumun da, doganin kendisinin de, en temel prensibidir bu, surekli ve tam GERI DONUSUM, olabildigince az, hatta idealde SIFIR kaynak israfi
      Keyifli Hobiler

  • @farukkarakaser1261
    @farukkarakaser1261 หลายเดือนก่อน

    Bomboş akvaryum ve su değiştirmeyin diyor, fıkra bu kadar

    • @DogalAkvaryumGunlugu-DAG
      @DogalAkvaryumGunlugu-DAG  หลายเดือนก่อน

      Oncelikle yorum icin cok sagolun.
      - Bos akvaryumdan kastiniz, akvaryumda balik olmamasi ise, belirttiginiz gibi akvaryumumda bir tane bile balik yok ve ayrica, hic suni yem de atmiyorum. Ama balik yok diye akvaryumumda hic canli olmadigini ve hic atik olusmadigini dusunuyorsaniz bunda yaniliyorsunuz.
      - Akvaryumumda, hali hazirda 10 u askin karides ve 100 den fazla salyangoz var, bunlar da elbette, hem diskiliyor, hem de suya amonyak salinimi yapiyorlar.
      - Ayrica ara sira akvaryuma kuru yaprak atiyorum ve bu yapraklarin bir kismi bu lescil canlilara besin olurken, bir kismi da curuyor ve bitkiler icin kompost oluyor.
      - Son olarak bilhassa adi salyangozlar, cok uzun omurlu canlilar olmadiklari icin, iclerinden ara ara, omru bitip olenler oluyor ve bunlar da, tankimda, ciddi bir amonyak yuku olusturuyor.
      - Zira ben "akvaryumda olen, akvaryumda kalir, cop olmaz, kalanlara besin olur" yaklasimini da uyguluyorum
      - Velhasili, bitkilerin aritim kapasitesini kucumsememeliyiz, "Su degistirmeyin" derken, ben bu aritim kapasitesine guveniyorum.
      Keyifli Hobiler

  • @dreamhack7573
    @dreamhack7573 หลายเดือนก่อน

    12 aydır su değiştirmiyorum.. 3 tane büyük filtrem var ve bitkisel , oksijen ve diğer ürünler vs.

  • @bulentdogan9139
    @bulentdogan9139 2 หลายเดือนก่อน

    abi sen ne anlatıyorsun akvaryumunda balık yok tabi su değişimi yapmazsın yem atığı balık atığı yok

    • @DogalAkvaryumGunlugu-DAG
      @DogalAkvaryumGunlugu-DAG  2 หลายเดือนก่อน

      Merhaba, yorum icin sagolun
      - Haklisiniz akvaryumumda bir tane bile balik yok ve ayrica, hic suni yem atmiyorum. Ama akvaryumumda atik olusmadigi konusunda cok yaniliyorsunuz.
      - Akvaryumumda, hali hazirda 10 u askin karides ve 100 den fazla salyangoz var, bunlar da elbette, hem diskiliyor, hem de suya amonyak salinimi yapiyorlar.
      - Ayrica ara sira akvaryuma kuru yaprak atiyorum ve bu yapraklarin bir kismi bu lescil canlilara besin olurken, bir kismi da curuyor ve bitkiler icin kompost oluyor.
      - Son olarak bilhassa adi salyangozlar, cok uzun omurlu canlilar olmadiklari icin, iclerinden ara ara, omru bitip olenler oluyor ve bunlar da, tankimda, ciddi bir amonyak yuku olusturuyor.
      - Zira ben "akvaryumda olen, akvaryumda kalir, cop olmaz, kalanlara besin olur" yaklasimi uyguluyorum
      - Velhasili, bitkilerin aritim kapasitesini kucumsememeliyiz
      - Son olarak, balik beslememe nedenim, bitkilerin aritimina govenmemem degil, hepcil baliklarin bile avlanmaya ihtiyac duymasi. Maalesef benim tankimda, baliklara av olacak ostrakod lari yetistirip, baliklardan saklanarak, belli bir populasyonu korumalarina olanak verecek kadar bir alan yok.
      - Ileride, ikinci bir, 60-100lt arasi (daha kesin hacmine karar vermedim) akvaryum kurup, YEMSIZ BALIK YETISTIRME fikrim de var.
      Keyifli Hobiler