Girişimcilikte Stres, Zamanlama ve Bağlantılar
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 9 ก.พ. 2025
- Semih'le yaptığımız bu sohbette, çiçeği burnunda bir girişimci olarak beni nelerin korkuttuğundan, projede zaman ve özellikler dengesini nasıl kurduğumdan ve sektörde yapılan bağlantıların oynadığı rolden bahsediyoruz.
Yalın Kod Hakkında:
Yazılım sektöründesiniz. Kariyerinizi proaktif şekilde yönlendirmek istiyorsunuz. Amacınız, hem teknik olarak önünde durulamaz bir güç haline gelmek, hem de sosyal yönden, takımınızın saygı ve güvenini kazanmak. Böylece dünyanın heryerinde, büyük veya küçük bütün takımlarda, en yeni ve zor problemleri çözmek.
Ama kariyer yönetmeyi okulda öğretmiyorlar. İş görüşmeleri nasıl çalışır, teknik ve sosyal yetiler nasıl geliştirilir, işe nasıl girilir, nasıl terfi olunur, yaşanan zorluklarla nasıl başa çıkılır, nasıl iş değiştirilir.Bunlari bilmiyoruz.
Enerjiniz her gün günlük temponuza harcanırken bu engelleri nasıl aşabilirsiniz?
İşte Yalın kod bunu cevaplamaya çalışıyor.
Benim adım Bilgem Çakır. Yaklaşık 30 yıldır yazılım üretiyorum. Türkiye'de, Avrupa'da ve Amerika'da 1 kişiden 3000 kişiye kadar ekiplerin, 9 aydan 4 yıla kadar sürelerde çalıştığı projelerde rol aldım. Onlarca ülkeden binlerce mühendis, sanatçı, yönetici, pazarlamacı ile yollarım kesişti.
Bu insanların hangi davranışlar ile öne çıkabildiğini gözlemleme imkanım oldu. Bu gözlemlerin, Türkiye'deki mühendislere farklı ve faydalı bir perspektif sunmasını umarak Yalın Kod’u başlattım.
Yalın Kod’dan tek birşey hatırlayacaksanız şunu hatırlayın.
Kariyerimizin iplerini ele alıp yönlendirmezsek, bunu bizim için yapacak başka biri yok. Rüzgarda savrulmak istemiyorsak, bu konularda proaktif şekilde düşünmek, araştırmak ve öğrenmek zorundayız. Çünkü mutlu ve tatminkar bir kariyere giden sihirli bir kısayol yok...
Bilgem Çakır Hakkında:
Bilgem Çakır, kodda yalınlığa ve başlanan projelerin bitirilip yayınlanmasına öncelik veren ihtiyar bir mühendis. Küçük yaşta demoscene'de grafik efektleri kodlayarak başlayan merak on yıl sonunda kariyere dönüştü. Kariyerinin ilk yarısında Türkiye ve Avrupa'da, tüketici elektroniği cihazları ve oyun sektöründe yıllarca yer aldıktan sonra, ABD'de Microsoft DirectX takımına katıldı. Windows 7 ve 8'de yer aldıktan sonra Amazon'a geçen Bilgem, orada 3 boyutlu telefonlar ve kasiyersiz dükkanlar gibi bir takım çılgın projelerde rol oynadı. Sonunda bilgisayar grafikleri, oyunlar ve performans optimizasyonları üzerine yoğunlaşmış olarak geçen yaklaşık iki dekatlık bir kurumsal hayatı bırakıp, kendi indie oyun stüdyosunu kurdu. Bir yandan bir dizi oyunun geliştirmesini solo olarak yürütürken, bir yandan da Yalın Kod kanalı aracılığıyla deneyimlerini ve düşüncelerini sektörle paylaşıyor.
yalinkod.com
/ bilgemcakir
/ bilgem_cakir
Abi bize o kadar yardımcı oluyorsun ki inan ses umrumuzda değil.
Samimiyetini çok seviyorum.İyi ki seni bulmuşum şu youtube çöplüğünde.
Adam bağımlılık yaptı resmen, "bir gün ben de bu şekilde deneyimlerimi paylaşacağım" dedirttiğin için teşekkürler.
Abi seni zamanında videoları ilk paylaştığı zaman göremedim gerçektende ufuk açıcı mükemmel konular işlenişsin . Çok sağ ol
Sesten dolayı uyarman bile çok büyük bir kibarlık abi normalde artık her türlü videoyu 2x hızda izlemeye alışmıştım bazen arkada elon musk roket atıyor gibi oldu ama ana fikiri anladıktan sonra gerisi teferruat
Süper sorular Semih Hocam. Hele ki kurumsal çalışmalı mıyım girişimcilikten önce konusu oldukça kritik. Eğer kendinizi geliştirebileceğiniz, network'unuzu genişletebileceğiniz bir işten çalışıyorsanız bence kesinlikle çok faydası var. Olay data iyi bir mühendis olmak değil, girişim yaptığınizde sizinle çalışabilecek insanları, bir ürünün gelişim sürecini, satış sürecini vs. bilmeniz gerekiyor ve kendinizi geliştirebileceğiniz bir firmada aynı anda hepsini yapamıyor olsanız bile adım adım kendinizi geliştirebiliyorsunuz.
Ancak Türkiye'deki işlerin kalitesini göz önünde bulundurursak, eğer gerçekten çalışmak isteyeceğiniz bir iş bulamıyorsanız ve kendinize güvendiğiniz bir fikriniz varsa ben gene de kariyer olarak 30 yasına kadar uğraşıp didinip gençlerin kendi işini kurmasının taraftarıyım. Çünkü insanlar konfor alanınına alışınca ve sorumluluklarınız 30'lu yaşlarda artınca bu işe girmek kolay olmuyor ve 20'li yaşlarda çok fazla enerjiniz ve öğrenme açlığınız olduğundan çok daha hızlı kendinizi geliştirebiliyorsunuz.
Abi video larin gercekten cok bilgilendirici ve yonlendirici. Umarim devamlari da gelir. Ben kod yazmayi udemy isimli tutorial tarzi video streaming yapan bir siteden ogreniyorum. Seni de orada gormek isterdim.
Benzer süreci yaşıyorum. Çok güzel sorular. Harikasınız.
Muhteşem bilgiler içeren ve sektördeki arkadaşlara yol gösteren bilgiler için teşekkürler. Üzerinde çalıştığınız oyunlar hakkında bilgi verebilirseniz oynamak ve incelemek açısından güzel olur. Selamlar.
ABİİİİİİİİİİİ GÖZÜMÜZ YOLLARDA KALDI YA Bİ VİDEO AT ARTIK GÖZÜNÜ SEVEYİMM (linkedin davetimi de kabul ederseniz çok memnun olurum efendim :) meslek lisesinden beri bu mesleğe girmemi sağlayan ve beni şekillendiren bir insansınız.Sizi seviyorum.)
Hocam merhabalar ve iyi akşamlar, sizin gibi uzman birinden yazılım dersleri alacakmıyız acaba? Sizden artık dersler bekliyoruz yani benim beklentim bu yönde set halinde dersler yükleyecekmisiniz acaba sizin gibi uzmanların sayısı youtubede yok denecek derecede çünki.
Merhaba bana bu saatten sonra yazılım vs imkansız gibi geliyor ancak oğlumu teşvik ediyorum daha 9 yaşında bana bu konuda yardımcı olur musunuz nereden başlamam lazım sevmesi için ?
size zoom h1 öneriyorum
Natuk BAYTAN kadrajı olmuş
Korktum sesi kıstım direk :)
Webtekno'da gelenler +1