Βαγγέλης Παπαθανασίου - Ένας από τους μεγαλύτερους μουσικοσυνθέτες παγκοσμίως

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 12 มิ.ย. 2021
  • #Editor #Vangelis #Παπαθανασίου #Papathanasiou #greece #rip #chariots_of_fire
    Είναι ένας από τους μεγαλύτερους μουσικοσυνθέτες παγκοσμίως και θεωρείται ο πατέρας της ηλεκτρονικού ήχου. Αυτός είναι ο Βαγγέλης Παπαθανασίου.
    Γεννημένος στον Βόλο στις 29 Μαρτίου του 1943, ο Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου, όπως είναι το πλήρες όνομά του, από την ηλικία των 4 έδειξε την κλίση του στην μουσική. Όταν ήταν 6 ετών, έδωσε την πρώτη του παράσταση μπροστά σε κοινό, παίζοντας δικές του συνθέσεις στο πιάνο, χωρίς να έχει λάβει καμία μουσική εκπαίδευση.
    Παρά τις παροτρύνσεις και των γονιών του αλλά και των δασκάλων του να παρακολουθήσει μαθήματα μουσικής, εκείνος σε όλη την παιδική και εφηβική του ζωή προτίμησε να μείνει αυτοδίδακτος. Φιλοδοξία του ήταν να δημιουργήσει την δική του μουσική, όπως την ένιωθε εκείνος. Παρόλα αυτά, σπούδασε κλασική μουσική, ζωγραφική και σκηνοθεσία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Αθήνα.
    Πριν κλείσει τα 20 του χρόνια δημιουργεί τους Forminx, ένα συγκρότημα που έφερε στην Ελλάδα τους πρώτους ήχους ηλεκτρονικής μουσικής.
    Το 1968 μετακομίζει στο Παρίσι, όπου μαζί με τον Ντέμη Ρούσσο και άλλους δύο καλλιτέχνες δημιουργούν τους Aphrodite’s Child, το πιο δημοφιλές μουσικό σχήμα στην Ευρώπη εκείνης της εποχής. Παράλληλα με το συγκρότημα ξεκινά να γράφει μουσική για τον κινηματογράφο και για ντοκιμαντέρ.
    To ’75 πάει στο Λονδίνο. Συνεχίζει με σόλο καριέρα, διαλέγοντας το όνομα Vangelis, καθώς ήταν ευκολότερο να το προφέρουν οι ξένοι. Εκεί δημιουργεί υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μουσικών ηχογραφήσεων, τα Nemo studios, όπου ήταν γι’ αυτόν ένα περιβάλλον που μπορούσε να πειραματιστεί και να δημιουργήσει χωρίς όρια. Βγάζει τα πρώτα του άλμπουμ, τα οποία γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία.
    Η δεκαετία του ’80 αποτελεί ορόσημο για την καριέρα του. Συνεργάζεται με μεγάλους καλλιτέχνες και το 1982 αποσπά το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού για την μουσική που έγραψε για την ταινία «Οι Δρόμοι της Φωτιάς». Είναι το μοναδικό τραγούδι που ανέβηκε στην κορυφή των αμερικανικών charts από Έλληνα καλλιτέχνη. Από τότε ακούγεται σε κάθε Ολυμπιάδα και θεωρείται η πιο αναγνωρίσιμη κινηματογραφική μουσική στην ιστορία.
    Το 1996 αναγνωρίζεται επίσημα ως ο πιο επιτυχημένος Έλληνας καλλιτέχνης του κόσμου.
    3 χρόνια αργότερα, του ανατίθεται να δημιουργήσει τη μουσική που θα συνοδεύσει την παρουσίαση του επίσημου εμβλήματος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, καθώς και τη μουσική για την τελετή παράδοσης την ολυμπιακής φλόγας, τόσο στο Σύδνεϋ όσο και από το Σίδνεϊ στην Αθήνα.
    Θυμάστε το ηχητικό σήμα των ειδήσεων της ΕΡΤ, που ακούγεται μέχρι και σήμερα; Και αυτό εκείνος το έχει δημιουργήσει.
    Η μουσική του είναι χαρακτηριστική και μοναδική.
    Ένα μεγάλο μέρος από τα έργα του είναι αφιερωμένο στο διάστημα. Μάλιστα, ως ένδειξη εκτίμησης και σεβασμού στη μουσική του προσφορά, αλλά και στην αγάπη του για το διάστημα, το International Astronomical Union Minor Planet Center έδωσε το όνομά του στον Αστεροειδή 6354, ενώ η NASA του έχει απονείμει βραβείο δημόσιας συνεισφοράς.
    Τα έργα του έχουν συνοδεύσει αποστολές της NASA αλλά και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού διαστήματος.
    Χαρακτηριστική είναι η μουσική που έγραψε για την αποστολή της NASA στον Άρη, το 2001. Η «Μυθωδία», όπως ονόμασε την διαστημική χορωδιακή συμφωνία, παρουσιάστηκε στον ναό του Ολυμπίου Διός, στην Αθήνα. Ήταν μία φαντασμαγορική μουσική παράσταση, κατά τη διάρκεια της οποίας προβάλλονταν με ειδικά οπτικά εφέ απεικονίσεις από θεούς της αρχαίας Ελλάδας και διαστημικές εικόνες της ΝΑSΑ
    Ακόμα., έγραψε μουσική για την εναπόθεση της τέφρας του διάσημου κοσμολόγου Στίβεν Χόκινγκ και το τραγούδι μεταδόθηκε, μέσω της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, στο διάστημα προς την κατεύθυνση της πλησιέστερης μαύρης τρύπας.
    Όσον αφορά την προσωπική του ζωή, αν και έχει παντρευτεί δύο φορές, δεν θέλησε να αποκτήσει παιδιά καθώς, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, λόγω των πολλών ταξιδιών του δεν θα μπορούσε να τους προσφέρει αυτά εκείνος θα ήθελε.
    Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου έχει λάβει πολλές διακρίσεις και βραβεία και συνεχίζει την μουσική του διαδρομή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, έχοντας ηχογραφήσει πάνω από 50 άλμπουμ μέχρι σήμερα.
    «Θα σας το πω απλά. Δεν ξέρω να κάνω κάτι άλλο. Και δεν μπορώ να ζήσω αλλιώς».
    www.editor.gr/whois/vaggelis-...

ความคิดเห็น • 39

  • @user-tx6jw6sr6h
    @user-tx6jw6sr6h 2 ปีที่แล้ว +9

    Ήταν και θα είναι τιμή για την χώρα μας,ένας σύγχρονος θεός της μουσικής. Καλό ταξίδι!

  • @simosarmenis
    @simosarmenis ปีที่แล้ว +3

    Ο Βαγγέλης ήταν μια παγκόσμια μουσική ιδιοφυία, ο μεγαλύτερος Έλληνας μουσικός που γέννησε η χώρα μας... δεν ήταν απλά ένας τεράστιος μουσικός... τέτοιου είδους άνθρωποι δεν γεννιούνται καθημερινά! Τα ηχοχρώματά του ήταν και θα είναι μοναδικά στον κόσμο και απέδειξε πως ελληνική μουσική δεν είναι μόνο το συρτάκι και το ζεϊμπέκικο. Ήταν πρωτόρος σε πολλά και θα συνεχίσει να είναι, ακόμα κι αν έχει φύγει απ' τη ζωή!

  • @user-gy3ie2sc8r
    @user-gy3ie2sc8r 5 หลายเดือนก่อน +2

    Τον αγαπώ!!!!!όλος φως!!!!

  • @user-uq1lp5on1r
    @user-uq1lp5on1r ปีที่แล้ว +3

    Τωρα του δινουν συγχαρητηρια οι γηινοι Μοτσαρτ και Μπετοβεν. ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟΣ.

  • @JK007gk
    @JK007gk 2 ปีที่แล้ว +2

    Καλό Ταξίδι,παγκόσμιε Έλληνα!

  • @neaphilosophia
    @neaphilosophia 2 ปีที่แล้ว +7

    ΕΠΙΓΡΑΜΜΑ
    Από χθές, 18 προς 19/5/2022, η Ελλάδα και ο κόσμος (σα να λέμε η μάνα και όλο το επίλοιπο σόι...) θρηνούν έναν από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες που υπήρξαν ποτέ πάνω σ' αυτή τη γη.
    Έναν τόσο μεγάλο, που δεν θα αποτελούσε ευχολογία για εκείνον το να πούμε «ας μην ξεχαστούν ποτέ οι μουσικές του», αλλά που το να πούμε «ας μην ξεχαστούν ποτέ οι μουσικές του» θα αποτελούσε ευχολογία για εμάς!!!
    Διότι οι μουσικές του είναι δείκτες του καλού γούστου, της αισθητικής και συναισθητικής επάρκειας, της πολιτιστικής (άρα διασταλτικά και της εν γένει πολιτισμικής) ποιότητας της δικιάς μας!!!
    Κάτι σαν τον Ερμή του Πραξιτέλη ή τον Παρθενώνα ένα πράγμα...
    Σε συγκινεί; Καλώς για σένα!
    Δεν σε συγκινεί; Κακώς για σένα!
    Τόσο απλά, τόσο απόλυτα, τόσο βέβαια.
    Είναι μερικές αξίες για τις οποίες δεν έχουν θέση οι υποκειμενικότητες, και για τις οποίες τα πράγματα είναι απόλυτα σαν μαθηματικοί τύποι, σαν αξιώματα.
    Ο Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου (όπως είναι το πλήρες όνομά του), είναι από αυτές τις αξίες.
    Από τις αξίες που επέχουν αιώνια και θέση αξιώματος!
    Ακόμα και το όνομά του (μη με ρωτήσετε το πως και το γιατί...) ήταν εναρμονισμένο με την αξία του, σαν μια ατόφια κωδικοποίηση της ύπαρξής του στη γη.
    ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ: ...και πράγματι οι μουσικές του ήσαν «πολύ καλά νέα» για την ανθρωπότητα.
    ΟΔΥΣΣΕΑΣ: ...και πράγματι οι μουσικές του περιπλανήθηκαν (και θα μας ταξιδεύουν) στα πέρατα του σύμπαντος, σαν μουσικές ενός γνήσιου Οδυσσέα, στη συμπαντική του μάλιστα εκδοχή!..
    ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: ...και πράγματι η μορφή και τα έργα του συμπεριλαμβάνουν και την έννοια του ιερού, και την έννοια της αθανασίας!
    Αυτά είναι για μένα, που βρίσκομαι στο Καβαφικό «πρώτο σκαλί» τη τέχνης, τα λόγια που αξίζει να ειπωθούν για τον οικουμενικό VANGELIS PAPATHANASIOU.
    Είμαστε φτωχότεροι τώρα που έφυγε και πλουσιότεροι εσαεί που υπήρξε._ Κ.Μ.

  • @despinavoskopoulou9100
    @despinavoskopoulou9100 2 ปีที่แล้ว +3

    Καλό παράδεισο 😢

  • @themandalorian9894
    @themandalorian9894 2 ปีที่แล้ว +5

    Γιατί όταν μπήκε η μουσική της ΕΡΤ με έπιασε ένα ρίγος;
    Αθάνατος.

  • @Constantine_IA
    @Constantine_IA 2 ปีที่แล้ว +7

    Η μουσική του όχημα που μας ταξιδεύει απο τα απώτατα όρια του Σύμπαντος ως τις αβύσσους του Ασυνείδητου.Ένας μέγιστος Έλλην που αποδεικνύει το μεγαλείο και την οικουμενικότητα του Ελληνικού πολιτισμού.
    ΑΊΣΧΟΣ η απουσία του απο Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 (για οιονδήποτε λόγο)
    Τα κορυφαία του κινηματογραφικά του soundtracks είναι κι αυτά που δεν πήραν Oscar όπως το διαγαλαξιακό Blade Runner ,το μαγευτικό The Bounty,το συγκινητικό Missing,το θεσπέσιο Antarctica το εμβληματικό 1492 και φυσικά το επικότατο Alexander.

    • @neaphilosophia
      @neaphilosophia 2 ปีที่แล้ว +1

      Είσαι γνώστης & «νοιώστης» όπως φαίνεται! ®
      Προσυπογράφω, επαυξάνω και επεκτείνω:
      ...το διαστημικό Albedo 0.39, τις συγκινητικές Ωδές, το εξαίρετα χθόνιο Soil Festivities,
      το ηλεκτρισμένο Spiral, το συγκλονιστικά ωραίο, μελαγχολικό και σούπερ άγνωστο Amore,
      το μνημειώδες 666, το θρασύ Earth, το σημαντικό Heaven & Hell, το κακώς παραγνωρισμένο Voices,
      το δαιμονιώδες Mask, την ανεπανάληπτη Mythodea, το ατμοσφαιρικότατο The City, το νοσταλγικό και ακουστικό Sex Power, τρυφερότατο και εμπνευσμένο L' apocalypse des animaux,
      το σκοτεινό The Bounty, το υπερήφανα Ελληνοπρεπές The Thread...
      Και για όσους αμύητους τυχαίνει να διαβάσουν τα σχόλιά μας συνονόματε, να τους πούμε ότι δε μιλάμε για κομμάτια τόσην ώρα... Μιλάμε για albums!!!
      Tι να πει κανείς γι' αυτόν τον καλλιτέχνη, γι' αυτόν τον ημίθεο Έλληνα! 🥇🏆🎖

  • @christosch3770
    @christosch3770 2 ปีที่แล้ว +4

    ΕΛΑ ΡΕ ΕΝΤΙΤΟΡ ΜΕ ΕΣΤΕΙΛΕΣ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!ΕΙΣΑΚΟΥΣΘΗΚΑ!!!

    • @neaphilosophia
      @neaphilosophia 2 ปีที่แล้ว +1

      Αν είχες ζητήσει εσύ το βίντεο, μπράβο και πάλι μπράβο. Όποιος εκτιμάει τον Βαγγέλη πολύ, έχει μία από τις προϋποθέσεις για να είναι φίλος μου!!! Διότι είναι αυθεντικά φιλόμουσος κι αυτό είναι μεγάλη αρετή.

  • @KiriakosIliadis
    @KiriakosIliadis 2 ปีที่แล้ว +3

    Καλό σου ταξίδι Βαγγέλη. R.I.P.

  • @PetrosKedrolis
    @PetrosKedrolis 2 ปีที่แล้ว +2

    καλο ταξειδι στο απειρο συμπαν βαγγελη

  • @pavlos814
    @pavlos814 2 ปีที่แล้ว +8

    Ο τίτλος έπρεπε να λέει "και όλων των εποχών", βασικά ο Βαγγέλης είναι ο πρωτοπόρος και μέχρι στιγμής ο σπουδαιότερος μουσουργός της ηλεκτρονικής μουσικής, είναι ο Μπετόβεν της ηλεκτρονικής μουσικής της σύγχρονης εποχής και δεν ξέρω αν θα ξαναβγεί άλλος τέτοιος.Επισης ένας άλλος τεράστιος ανεπανάληπτος μουσουργός Έλληνας και αυτός είναι ο Γιάννης ο οποίος για κάποιον περίεργο λόγο δεν ακούγεται καθόλου στην Ελλάδα

    • @MistOfDeSade
      @MistOfDeSade 2 ปีที่แล้ว

      Jaune Michel jar

    • @neaphilosophia
      @neaphilosophia 2 ปีที่แล้ว +4

      Καλά τα λες στην αρχή, αλλά το να θέτεις τον Yanni έστω και κατ' υποψίαν συγκρίσιμο με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, είναι σαν να συγκρίνεις τον Υμηττό με τα Ιμαλάια, τον Αστέρα Τρίπολης με τη Ρεαλ Μαδρίτης, την τράτα με το τάνκερ... Συμπαθητικός και αξιόλογος ο Γιάννης, όχι «τεράστιος», ούτε «ανεπανάληπτος». ΑντικειμενικόΤΑΤΑ!!!
      (5-10 σπουδαία κομμάτια ο ένας, 100-150 σπουδαία κομμάτια ο άλλος!!! Αναλόγως κριτηρίου.)
      Ο υποκειμενισμός έχει και τα όριά του...

    • @neaphilosophia
      @neaphilosophia 2 ปีที่แล้ว +3

      @@MistOfDeSade Jean Michel Jarre. Μηδέν στα τρία!.. 🥴
      Πάντως αξιολογότατος κι αυτός. 🥈

    • @pavlos814
      @pavlos814 2 ปีที่แล้ว +1

      @@neaphilosophia σεβαστή η άποψη σου αλλά για τα δικά μου αυτιά ο Γιάννης έχει κάποια κομμάτια πραγματικά θεϊκά, ανυπέρβλητα. Κάποια πράγματα στον κόσμο είναι σαφώς υποκειμενικά. Δεν μπορώ να κρίνω πχ κάποιον που του αρέσει η τραπ ή η τζαζ που εγώ τα σιχαίνομαι ας πούμε και απορώ πως τα αρέσουν κάποιοι, επειδή δεν αρέσουν σε εμένα. Άλλοι τρελαίνονται για όπερα αλλά οι περισσότεροι δεν μπορούν να ακούσουν ούτε για ένα δευτερόλεπτο , τί να κάνουμε έτσι είναι σε πολλά πράγματα

    • @MistOfDeSade
      @MistOfDeSade 2 ปีที่แล้ว

      @@neaphilosophia ξέρετε έχω δισλεξια και δισγραφια αλλά σας πληροφωρω ότι είμαι ένας εξαίρετος καλητεχνης. Παρόλα αυτά στην τέχνη η σημασία των λέξεων είναι σημαντική όχι πως είναι γραμμένες.

  • @anna-martha
    @anna-martha 2 ปีที่แล้ว +2

    Συλλυπητήρια κρίμα 😮‍💨

  • @pianist8963
    @pianist8963 2 ปีที่แล้ว +7

    Οι Δρομοι της φωτιας δεν ειναι τραγουδι! Ειναι ορχηστρικο κομματι το οποιο ενταχθηκε σε ταινια ως soundtrack!

    • @pithanos9
      @pithanos9 2 ปีที่แล้ว

      Χα χα κι εγώ πετάχτηκα πάνω, και το πε ξανά δύο φορές

  • @GeorgeGoodday
    @GeorgeGoodday 2 ปีที่แล้ว +5

    Συνθέτης, όχι μουσικοσυνθέτης. Δεν έγραφε μουσική για τραγούδια…

    • @gaziarodi
      @gaziarodi 2 ปีที่แล้ว +1

      ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΔΙΕΘΝΗ , ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΣΑΜΕ.ΠΡΩΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΓΡΑΨΕ , ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΜΙΝΞ

    • @innosanto
      @innosanto 2 ปีที่แล้ว +1

      Εχει γραψει και τραγουδια πολλες επιτυχιες

  • @korasbole5983
    @korasbole5983 3 ปีที่แล้ว +1

    ειναι λιγο μουφα αυτο που λενε στο εξωτερικο οι εφηβοι χιπστερ οτι η μουσικη ηταν τοοοοσο καλυτερη παλια, ακομα βγαζουν μουσικη εκει
    αλλα εδω νομιζω πως αντικειμενικα εχουμε πεσει απο ισως και τις 10 κορυφαιες μουσικες χωρες αρκετα κατω απο το μεσο ορο πλεον
    ο τελευταιος που θυμαμαι να βγαζει κατι που να ακουγεται ηταν ο παντελιδης, και αυτος απλα εδωσε μια ωραια χροια σε ενα μετριο τυπο μουσικης σε σχεση με αυτο που ειχαμε πριν 40 χρονια

    • @neaphilosophia
      @neaphilosophia 2 ปีที่แล้ว

      😵😵‍💫
      Εσένα πρέπει να σου απαγορευτεί να μιλάς για μουσική επί ποινή φυλάκισης... 🤫
      Άκου καμιά 15αριά άλμπουμ του Βαγγέλη Παπαθανασίου από τρεις φορές το καθένα, και ξαναέλα τον Σεπτέμβρη με τον κηδεμόνα σου... 😅