En doğru videoyu siz yapmissiniz bravo..avukatim ruhsatta hususi yaziyorsa agirliga bakmadan B Sinifi yeterlidir...sadece 8+1 koltuk geçilmesin.. Kaldı ki amerikada karavanlar isterse çekici olsun Hususi ehliyet yeterlidir
Selamün Aleyküm, ALLAH razı olsun. Hem çok net hem çok tevazulu olarak anlatmışsınız. Evet NOKTA. Otobüs karavan B Sınıf ehliyet KULLANIIIIIIR. Emeğinize sağlık. İyiki varsınız.
Aşağıda Cimer'den gelen cevaba göre B sınıfı ehliyetle kullanamazsınız diyor. 18.02.2020 tarihli CİMER başvurunuzda belirtmiş olduğunuz konu ile ilgili olarak; Yapılan incelemede, B sınıfı sürücü belgesi otomobil ve kamyonet kullanacaklara verilir. Belge sahibi ilgili tip onayı yönetmeliklerine aykırı olmamak ve 29.05.2013 tarihli, 28661 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde belirtilen; eğitimi tamamlamak ya da yetenek ve davranış sınavını geçmiş olmak kaydıyla azami yüklü ağırlığı 4.250 kg kadar olan birleşik araçları da kullanabilir. M1 sınıfı Araç; Yolcu taşımasında kullanılan ve sürücü dâhil en fazla 9 oturma yeri olan motorlu araçtır. Özel Amaçlı Taşıt; Özel amaçla insan veya eşya taşımak için imal edilmiş olan ve itfaiye, ambulans (SC), naklen yayın ve kayıt (radyo, sinema, televizyon), kütüphane, motorlu karavan (SA), zırhlı araç (SB), araştırma, cenaze araçları (SD) ile bozuk veya hasara uğramış taşıt ve araçları çekmek, taşımak veya kaldırmak gibi özel işlerde kullanılan motorlu araçtır. Bu bağlamda, 41 N .... plakalı aracın yapılan Pol-Net sorgusunda, araç cinsinin M1 olduğu, ancak aracın net ağırlığının 5000 kg olduğu tespit edilmiş; 41 N .... plakalı aracın B sınıfı sürücü belgesi ile kullanımının yönetmelik gereği uygun olmadığı anlaşılmıştır. İyi günler dileriz. MEDYA - HALKLA İLİŞKİLER VE PROTOKOL ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
Gercekten cok ilginc.. 5000 kg a kadar olan minibusleri B sinifi ehliyet kullanabiliyor ustelik.. 5000 ustu icin bu cumleler kurulsa anlarim.. Kac kg a kadar kullanabilecegi yonetmeligin neresinde yaziyormus?
MADDE 8 ‒ Aynı Yönetmeliğin 75 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “Madde 75 ‒ Sürücü belgesi sınıfları ile belge sahiplerine sürme yetkisi verilen motorlu araçlar ve özellikleri aşağıda gösterilmiştir: a) M sınıfı sürücü belgesi iki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletleri (moped) kullanacaklara verilir. b) A1 sınıfı sürücü belgesi silindir hacmi 125 santimetreküpü, gücü 11 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,1’i geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir. c) A2 sınıfı sürücü belgesi gücü 35 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,2’yi geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir. ç) A sınıfı sürücü belgesi sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir. d) B1 sınıfı sürücü belgesi net motor gücü 15 kilovatı, net ağırlığı 400 kilogramı, yük taşımacılığında kullanılanlar için ise net ağırlığı 550 kilogramı geçmeyen dört tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir. Elektrik ile çalışan araçların net ağırlıklarının hesaplanmasında batarya ağırlıkları dikkate alınmaz. e) B sınıfı sürücü belgesi otomobil ve kamyonet kullanacaklara verilir. Belge sahibi, ilgili tip onayı yönetmeliklerine aykırı olmamak ve 29/5/2013 tarihli ve 28661 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde belirtilen; eğitimi tamamlamak ya da yetenek ve davranış sınavını geçmiş olmak kaydıyla azami yüklü ağırlığı 4.250 kilograma kadar olan birleşik araçları da kullanabilir.
@@leventuluturk8270 Bunları defalarca okuduk, yazdık, çizdik. Fakat burada yolcu taşıma için kullanılan (M1 sınıfı) araçlar için herhangi bir ağırlık kısıtlaması yok. (Kamyonet tanımından başka).. B sınıfı ehliyetin kaç kg dan ağır M sınıfı araçları kullanabilecegi belirtmiyor..
Yok Biraderim boşuna uğraşmayın, Meclisten yoruma açık kapı bırakmayan yasa dahi çıksa , "Bu en büyük B başka büyük yok" fan club üyelerini ikna etmek gerçekten zor. Hoş ,gerçekten anlayabiliyorum. Kimileri bu yolla dönüştürülen karavanlardan ekmek yiyor, bu kapı kapanırsa olmaz! Kimisi de bencileyin, okuduğunu kendine göre yorumlayıp sonra da onun doğruluğıiunu , basit mantıksal önermeler ile ispata çalışıyor,hiçbir hukuksal yada bilimsel nosyonu olmadan.Ki,"şimdi kalkıp gidecen ,C1 yada C ehliyete başvuracan, bi dünya masraf edecen ,gerek var mı? Amannn, alemin doğrusu benmiyim" havasında. Allah cümlemizi cehaletten ve dahada ötesi cehaleti yaymaktan korusun .
2003 yılı öncesinde B sınıfı ehliyetiniz var ise e-devlet üzerinden SRC belgesini sınavsız alırsınız bankalara her belge başına 30 TL para ödersiniz B sınıfı ehliyet için SRC 2 ve 4 yeterlidir
üstadım ağzına sağlık hem karavanımız hem ehliyetimiz aynı..defalarca anlattım, ama seninki süper anlatım olmuş..Karavanında süper oldu, ellerine sağlık..Bsınıfı ekliyet ile onlarca çevirmeye girdim ne yazıkki polis memurları bile bilgisiz bu konuda.. 33 aydır 6700 km yaptım hiç sorun çıkmadı..
Teşekkür ediyorum. Evet yasa ve yonetmeliklerde direk motkaravan olarak zikredilmediği için yanlış yoruma mahal verebiliyor.. yolunuz acik olsun herdaim :) umarım bir gün bir yerlerde karavanlarımızla karşılaşırız.. saglıcakla kalın..
Otobüsten dönüştürülmüş karavan hayallerim var. Ehliyetim B sınıfı. İlk iş kursa gidip ehliyet sınıfını değiştirmekle başlamak istedim. Gittiğim kursların hiçbiri B sınıfıyla kullanırsın demedi. Ya C dediler yada D sınıfı ehliyete yükseltmem gerektiğini söylediler. Tam kurslardan birine adım atıp kayıt yaptırmak üzereyken bir doktor arkadaşım sizin kaydınızı dinlememi tavsiye etti. 2021 fiyatlarıyla en az 3.728-₺ video sayesinde cebimde kaldı. @Karavan Luna ‘ya ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. Teşekkürümün nişanesi olarak 🔸Video’yu beğen tuşuna bastım. 🔸ABONE OLDUM. 🔸Zile Bastım. Daha çok insana bu bilginin (belki sizi yolda durduracak polise de ) ulaşması için siz de öyle yapabilirsiniz.
Öncelikle teşekkür ederim. Bazılarının C, bazılarının D sınıfı gerekli demesi bile gösteriyor aslında, biraz ezbere dayalı konuştuklarını. Yönetmeliklere dayanarak konuşuyor olsalar hepsi aynı şeyi söylüyor olmalıydılar. sürekli 3500 kg diyip duranlara sormak lazım, 3600 KG ağırlıgında ve 17 yolcu kapasiteli bir minibüsü B sınıfı (eski B - yeni D1) ehliyet nasıl sürecek? - Eski B sınıfı 17 kişiyi aşmayan minibüsleri kullanabiliyor (Yeni D1) - Eski B ehliyeti olanlar aynı zamanda D1 ehliyete de sahip olurlar - Yani karavan dönüşümü olmadan, Eski B ehliyet ile, 17 kişilik 3600-5000 kg arası minibüsü sürmeye engel değil midir 3500 kg sınırlaması? bu soruyu ısrarla 3500 kg diyip duranlara ısrarla sorun lütfen.
@@lunakaravan hâlâ ilave bilgiler veriyorsunuz. Sizin tembihlerinize uyarak 3600 kg üzerinde 17 kişilik minibüsleri eski B sınıfı kullanır mı diye soracağım. Fakat bu konuda bahsedilen 3600-kg geçen 3 minibüs markasını yazar mısınız? Eğer mümkünde markanın yanına kaç kg (bir de kaç koltuklu) olduğunu eklerseniz tüm soruların geleceği kapıları kapatmış olursunuz diye düşünüyorum. Size ne kadar teşekkür etsem de karşılığını ödeyemem. Gereksiz yere ehliyet almanın kapısından döndürdünüz.
Estağfirullah, size bir nebze faydam dokunmuşsa ne mutlu bana.. Yönetmelikte.... 2) M Sınıfı - En az dört tekerlekli ve yolcu taşımasında kullanılan motorlu araçlardır. 2.1) M1 Sınıfı: Yolcu taşımasında kullanılan ve sürücü dahilen fazla 9 oturma yeri olan motorlu araçtır. 2.2) M2 Sınıfı: Yolcu taşımasında kullanılan, sürücü dahil 9’dan fazla oturma yeri olan ve azami ağırlığı 5 tonu aşmayan motorlu araçtır. 2.3) M3 Sınıfı: Yolcu taşımasında kullanılan, sürücü dahil 9’dan fazla oturma yeri olan ve azami ağırlığı 5 tonu aşan motorlu araçtır. ---- Bu tanımları videoda göstermeyi unutmuşum malesef. Araç sınıflamaları yönetmelikte bu şekilde.. görüldüğü gibi M1 sınıfı için ağirlik vs kısıtlaması yok. sadece yolcu sayısına bakılıyor. İlla 3500 kg diyenler için, 5 tona kadar olan minibüsleri ne yapacağız? marka model ve kg bilgisini bir sonraki yoruma ekledim. Yönetmelik açıkça 5 tona kadar olan aracı M2 sınıfına sokarken. neden motokaravanları 3500 ile sınırlıyoruz?? 3500 ün çıkış noktası kamyonetleri tanımlayabilmek amacıyladır. ağırlık ile sınırlandırmazsanız, kamyonet ile kamyon arasındaki farkı hiçbir şekilde belirleyemezsiniz. Bu 3500 kg buradan gelmekte. kamyonet için geçerli.. Bunu evirip çevirip Motokaravanların önüne koyanların dayanak noktasını merak ettiğim için "sorun" dedim.. .. Uzun sözün kısası; ruhsatımıza M1 yazılması ağırlıkla ilgili bir kısıtlamamız olmadığını gösterirken, aracın motokaravan dönüşümü öncesinde hangi sınıfta olduğuna dair bir bilgi de yoktur ruhsatta.
@@mesutk.4415 sizin için ufak bir araştırma yaptım. şu linkte Ford transit teknik özellikleri mevcut. media.ford.com.tr/getmedia/1825f5b7-5c50-469f-b450-61cb93ef4a24/yeni-transit-minibus-2019-agustos-teknik-foy.pdf.aspx 410L (14+1) modeli - azami 4100 kg 440E (14+1) Bagajlı Deluxe modeli azami 4415 kg 460ED (16+1/17+1) Deluxe modeli 4600 kg Görüldüğü üzere bunlar M2 (5000 kg a kadar olan) sınıfında, Minibüs araçlar.. Bunları eski B sınıfı ehliyet kullanabilir.. nerede kaldı 3500 kg sınırlaması??
Uğur Bey, bu karavan ehliyet konusunda devam videosu yayınlamanız şart oldu. Bu video ve devamında yapacağınız videolar kanun uygulayıcıları tarafından (karayolları, TSE, trafik polisleri, Araç muayene istasyonları, sürücü kursları) için pratik öğrenme vesilesi olmasının yanında bizim gibi amatör karavancılar için akla gelen sorulara pratik cevaplar olmaya devam edeceğine inanıyorum. Ömrünüze bereket...
Peki hocam karavanlarımız otomobil sınıfında ise neden muayeneler iki yılda bir değilde ticari araçlar,iş araçları gibi her yıl muayeneye giriyor?Neden özel amaçlı taşıt yazıyor ve yüksek trafik sigortası çıkıyor?Biz bunları bimer varken bimere,sonra da cimere imza toplayarak yazdık ama cevap bile alamadık.Bana karavanımla,kamyonet hız sınırından ceza yazmaya bile kalktılar.Açıklamaları ise,bu aracın sadece sınıfının değiştiği cinsinin halen kamyonet olduğu idi.Cimere müracat edip üzerinde plakam ve şasi no yazan bir resmi evrakla tabii olduğum hız sınırlarını istedim.Bana otomobil ile aynı hız sınırlarına tabi olduğumu gösteren bir evrağı emniyet genel müdürlüğü gönderdi.Şimdi o evrağı karavanımda taşıyorum.
Mayenede araç sınıfından ziyade kullanım amaç ve şekline göre muamele görüyor. Nitekim ticari otomobiller de hem otomobil hem de M1 sınıfında, fakat muayenleri yılda 1defa.. Ruhsatta "Özel amaçlı taşıt" değil de "Hususi Otomobil" yazarsa 2 yıl oluyor. Hususi otomobil yazmayan araçlarda 1 yıl (yönetmelikte böyle ifade ediliyor)
Ruhsatınızda aracın cinsi kısmında kamyonet yazıyorsa zaten o araç hiç karavana dönüşmemiştir. aracın cinsi kısmında "özel amaçlı taşıt" yazdığı sürece kim size sadece sınıfının değiştigini fakat cinsinin değişmediğini idda edebilir? sizin de belirttiginiz gibi. ceza yazmaya kalkabilirler, fakat yazamazlar. Yazılsa bile düzeltilir. Sorunuzun cevabını kendiniz vermişsiniz zaten :) Cimerden doğru yanıt tarafınıza ulaşmış.. Selamlar..
Karayolları Trafik yöntmeliğine göre araç sınıf değiştiriyor buna göre de "B" sınıfı ehliyet karavan kullanır diyorsunuz. Tır ile yük taşımacılığı yaparlar, fakat kişi aracı karavana dönüştürdü sizce Yönetmeliğe göre "B" sınıfı ehliyeti olan ""Tır-Karavan"" sürebilirmi???
O römorklu araç statüsüne giriyor. O yüzden römork ağırlığı ile ilgili ve römork taşıma ile ilgili BE CE gibi sürücü belgesi ile kullanılıyor diye biliyorum. Ama yönetmeliğe bakmanızı tavsiye ederim.
Araç kategorilendirmesi ve tescili ISO 3833:1977 standardına uygun yapılmaktadır. Üstyapı (gövde) kodunun yanı sıra üstyapının (gövde) tipleri, kodlar vasıtasıyla belirtilmektedir. M1 Kategorisi araçlar AA - AB - AC - AD - AE - AF - AG üst yapı koduyla tanımlıdır. Bahse konu "zırhlı araç" ISO 3833:1977 standardı Madde 3.1.1.3’te tanımlanan bir araç olması muhtemeldir. Üst yapı kodu ülkemizde AF olarak uygulanıyor olabilir. Doğru cevabı Tip Onay makamı bilir. Ben tip onay tescilinde tek kriterin “koltuk” sayısı olmaması düşüncesindeyim. AB regülasyonuna uyuluyorsa M1 kategorisi aracın üst yapı koduna göre hareket edilmesi gerekir. SA üst yapı koduna sahip motorlu karavanların tabi olduğu ISO standart numarasını ve o standarttaki karşılığını bulup ona göre yorum yapmak daha doğru olacaktır. 14 Temmuz 2011 KOMİSYON YÖNETMELİĞİ (AB) No 678/2011 Sayfa 40, B Bölümü 1.Kategori - M1 ; Versiyon 1.3.1.A’da belirtilen teknik detaylarda tüm kriterler mevcuttur. Pandemi sonrası patlayan karavan sorunlarının çözümüne yönelik bir çok bakanlığı ilgilendiren yönetmelikler üzerinde düzeltme yapılması kaçınılmaz olmuş ve İçişleri Bakanlığı Karayolu Trafik Yönetmeliğinde yapacağı tadili 1.1.2025 sonrası yayınlayacağını beklenmektedir. Yönetmelikte yapılacak değişikler sonrası gerek bu yönetmeliği gerek bu yönetmeliğin dayanak aldığı Karayolları Trafik Kanununu dayanak alıp yönetmelik yayınlayan diğer bakanlıkların yönetmeliklerinde de düzeltmeler yapılacağı belirtilmektedir. Taşların yeni yılda yerine oturtulmasıyla bir çok belirsizliğin netleşeceği genel beklentidir.
Fakat bahse konu aracın hangi sınıf, hangi üst yapı koduna sahip oldugunu sorgulamiyoruz ki. (bu arada "s600 guard pullman" modeli belki AF olabilir fakat ben "s600 guard"i örnek vermiştim, standart bir otomobilden tek farki ağırlı)... Sorum şuydu: 5 kişilik zırhli bir otomobili (5500 kg) kullanmak için hangi ehliyete sahip olmalıyız? Eger B sınıf ehliyet yeterli diyorsak, demekki (yolcu taşıyan) araçların ağırlıkları ile ilgili bir kısıtlamaya tabii değiliz ehliyet konusunda...
@@lunakaravan Tek kriter tonaj değil elbette, B sınıfı açılımında "otomobil" ifadesi neyi kat ettiği önemli. Otomobilleri de üst yapıya göre sınıflandırıyor. Sorun şu ki otobüs tadilatla nasıl "otomobil" kategorisine dönüşüyor? Üst yapısı otomobille nasıl örtüşüyor? konuyu tek noktadan değerlendirmemek gerekiyor. Sorun Tip Onay aşamasında yaşanıyor. Tip Onay makamı Trafik Yönetmeliğini referans alıyor. Trafik Yönetmeliği ise Trafik Kanununu dayanakla yayınlanıyor. Kanunda "özel amaçlı taşıt" tanımında Motorlu Karavan yok. Kamp Taşıtı var. Yönetmelikte ise kanuna aykırı olarak "özel amaçlı taşıt" tanımında Motorlu karavan SA duruyor (çıkarılması unutulmuş!!!) 19 fıkrada Kamp Taşıtı tanımı var orada da kasti olduğunu düşünüyorum motorlu karavan tanımı SA kodlu taşıttır ifadesiyle geçiştirilmiş. Sanayi Bakanlığı Kamp Taşıtı tanımına göre değil ÖZel Amaçlı Taşıt tanımı üzerinden Tip Onay düzenliyor. Ruhsat da Özel Amaçlı Taşıt Motorlu Karavan SA olarak tescilleniyor. Bu kanuna aykırı tescil Motorlu Karavan sahibine fahiş sigorta primi, her yıl muayene, otoparklarda konaklamada sorun, şehir içi park alanlarından kovalanma gibi sorunlara çanak oluyor!. Trafik Kanununu dayanak alan ve yönetmelik yayınlayan yaklaşık 11 Bakanlık var. Bunların yayınladığı yönetmelikler var hepsi biribirine geçmiş hatalarla dolu. Adalet Bakanlığının karavanlar için yayınladığı son yönetmelik de kanuna aykırı!. MEsela orada ÖZel Amaçlı Taşıt tanımları içinde yer alan Römork Karavan SE ruhsatı düzenleniyormu? YOK. Tip Onayı Römork Karavan SE düzenlenmiyor ama yönetmelikler böyle tanımlıyor. Bu römorklar kanuna aykırı DC99 koduyla tescil ediliyor. Turizm Bakanlığı yönetmeliğinde Mobil Ev tanımı var!. Kanunda böyle bir taşıt varmı? yok. Düğmenin yanlış iliklenmesinin garabetleri bunlar
@@ertunk01 Evet, ben de mevcut durumda, mevcut yönetmelikler çerçevesinde, B sınıfı ehliyet ile bu araçları kullanmamızda bir kısıtlama olmadığını anlatmaya çaliştim videoda :) Aracı rutin yıllık muayeneye götürmüştüm.. ve randevu alırken "Otobüs" diye almıştım randevuyu, gişede ruhsati verdim, memur (araci göremiyor doğal olarak) sordu bana "neden otobüs randevusu aldiniz" diye. Ben de "çünkü karavan diye bi seçeneğiniz yoktu" dedim. "otomobil randevusu alabilirdiniz" dedi.. çünkü aracınız M1 sınıfı :) Bu sirada memurun elinde ruhsatım vardı, ve ruhsatımda aracin OTOBÜS olduguna dair hiç bir bilgi yok, eskiden OTOBÜS olduğuyla ilgili de bir bilgi yok.. bu yüzden memur şaşirip sormuştu. neden OTOBÜS randevusu aldınız? :) haklisiniz dedim.. ama sonuçta belki geniş ve yüksek araç, peron farkli olacağı için randevusu da farkli olacaktir diye düşünüp otobüs randevusu almiştim..
@@mustafaoyunda7079 01.01.2016 tarihinden önce alınmış olan B sınıfı ehliyetler ile Minibüs kullanabilirsiniz. Bu tarihten sonra alınan B sınıfı ehliyet ile minibüs kullanamazsınız.
Abi aynen öyle. İnsanlar bilmeden araştırmadan okumadan atıp tutuyor... bu videoyu alirizaaa adatepili de umarım denk gelirde izler...bide kesinlikle diyor....
Teşekkürler.. Herkes kendi doğrularına inanmakta özgür tabi ki.. Ben araştırıp "bulabildiğim" sonucu burada paylaştım.. Gerisi dinleyene, izleyene kalmış :)
Adamın Birine Sordum Otobüs Karavanlar B Ehliyetiyle Neden Kullanılıyor Diye Sorduğumda Otobüs Karavanların Ruhsatında Özel Amaçlı Taşıt ( Motokaravan) Olarak Geçiyor Ruhsatta Araç Tipi Yazan Kısmında Otobüs Yazmadığı İçin Karavanlar 4 Tekerlekli Sınıfa Girdikleri İçin.
Ticari taksiler de otomobil ve M1 sınıfında fakat onlarda da muayene 1 yıl. Muayenede aracın kullanım amacına bakılıyor. Ruhsatta "Özel amaçlı taşıt" değilde "Hususi Otomobil" yazarsa 2 yıl oluyor. Hususi otomobil yazmayan araçlarda 1 yıl (yönetmelikte böyle ifade ediliyor)
Selamlar. bu açıklamalarınız gerçekten aydınlatıcı oldu.Bunun için teşekkür ederiz. Benim sizden öğrenmek istediğim farzedelim bir tır dorsesi aldık ve karavana dönüştürdük. Bunun mevzuatı ne olur.Ben karayolları trafik kanununu inceledim bu konu ile ilgili tek bir kelime bile bulamadım. İkinci konu ise diyelimki hurdalıktan uygun bir otobüs bulduk ve bu otobüsü dönüştürmek istiyoruz ama otobüsün ne plakası ne kaydı veya tek bir belgesi bile yok.Bu durumda ne yapabiliriz
Aslında olay çok basit ısrarla karışık hale getirmeye çalışıyoruz, genellikle karavan yapan arkadaşlar büyük otobüs le yapmış olsa bile 4 kişi üzerine çıkmıyor bu durumda b sınıfı yeterli oluyor, ben minibüs otobüs tarzı aracı başka şehirden alacağım yada yaptırırken malzeme almaya giderken ustaların başında durayım diyorsanız ya bir şoförle anlaşmak yada çekici ile gitmek yerine evet ehliyet yükseltilme yapılabilir özellikle bir çok yerini ben yapacağım diyorsanız gerekli olabilir bir iki ayda bitirmeniz çok zor olacaktır karavan yapımını bu durumda parayı düşünmeyip ehliyet almak mantıklı olabilir saygılar selamlar
Açıklamanız için çok teşekkürler. Benimde niyetim bir panelvan araç veya minibüs alıp karavana çevirmek. Araç M1 ruhsata tabi olacak. Araç muayenesi aynı otomobillerdeki gibi 2 yildamı olacak. Teşekkürler
H ehliyet im var sonrada B ehliyeti olarak değiştirildi. Sizden öğrenmek istediğim karan kullanmak için hangi araçları kullanma hakkına sahibim. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
Bu konuda çok bilgim olmamakla birlikte, özel tertibatlı karavanları kullanabilirsiniz diye düşünüyorum. Eski B sınıf ve özel tertibat şartı var ise ehliyetinizde, B sınıf ehliyet ile kullanilabilen özel tertibatlı araçları kullanabilirsiniz diye düşünüyorum..
4 Nisan 2022. İveco Daily 40 C 13 Araç Sınıfı = M1 Cinsi = Özel Amaçlı ( Motor Karavan ) Net Ağırlığı = 3672kg Azami Yüklü Ağırlığı = 4500kg Koltuk Sayısı (sürücü dahil) = 2 Kullanım Amacı = Yolcu Nakli (Hususi) Bu aracım ile ilgili ikamet ettiğim yerde motorize ekiplerden 3 farklı memur a sorduğumda 3 ünden de farklı yanıt aldım. 3 ü de ceza keseceklerini söylediler. Nasıl keseceklerini sorduğumda ise bir yanıt alamadım. Ben dayanamayıp ikamet ettiğim yerin ilçe trafik tesciline gidip sordum oradaki arkadaşlar ruhsata bakarak kullanabileceğimi söylediler, aracın fotoğrafını gösterdiğimde kullanamayacağımı söylediler. Tamam dedim kullanamayacaksam hangi ehliyeti alayım dedim kamyon al dediler, kullanım amacında yük nakli yazmıyor dedim o zaman otobüs al dediler. Bir aracın otobüs olabilmesi için özellikleri nedir dedim oda doğru dediler ama B ile kullanamazsın dediler. Hep bir AMA söz konusu. Dahası ben yine içim rahat etmediği için İl Emniyet Müdürlüğü- Trafik Denetleme Amirliği içerisindeki CEZA İŞLERİ BÜRO AMİRLİĞİNE gittim ve arkadaşlara aracın ruhsatını göstererek bu aracı hangi ehliyet sınıfı kullanır dedim, sistemden de kontrol ettikten sonra B sınıfı kullanır dediler. Araç 6 teker, görüntüsü de bu dedim "aa, o zaman bunu bi ahmet abiye soralım dediler"( ahmet abi şehrin detaycı ve mevzuata en hakim trafik polis memuru sanırım) ahmet abiye sorduk KULLANAMAZSIN dedi. Geçtik bir kenara ahmet abi ile abi dedim bana detay verir misin neden kullanamam dedim, kullanmak için hangi sınıf ehliyet alayım dedim ( artık sıkıldım yükselteyim de sorun yaşamayayım diye uğraşıyorum.) Ahmet abi ruhsata baktı, kg ma baktı, kullanım amacına baktı tabiri caizse gak guk ık mık yaptı sonrasında KULLANABİLİRSİN dedi. Ben de diyorum abi kullanabilirim de sizin taşradaki meslektaşlarınız ceza keseriz diyorlar ben ne yapacağım dedim. Birşey olmaz hangi tutanağa neye göre yazıp ceza kesecek. Yönetmelik net değil kesemez dedi kesse bile itirazdan döner dedi. Ey büyüklerim, arkadaşlarım.. Ne yapacağız söyleyin şimdi alttaki yazışmaları okuyorum bende yükseltmek istiyorum ama 1 polis memuru kamyon diyor ( C sınıfı ) bir polis memuru da otobüs diyor ( D ) sınıfı.. ben İkisini almaya kalksam 10 bin liranın üstünde bir maliyet. Birini alsam yine bir memura denk geldiğimde senin ehliyetin bunda geçersiz der mi ? Diyebilir. Bu arada tüm bunlar olurken şehrin en eski SÜRÜCÜ KURSU na da telefon ettim ruhsatı gönderdim B kullanır dedi. D yükselteyim dedim gereksiz dedi C yapalım dedim yük taşımıyorsun dedi. SONUÇ ne arkadaşlar ?
Aracınızın ruhsatında M1 yazıyorsa kralı ceza kesemez, keserse yapacağın belli, Karayolları Trafik yönetmeliğini aç göster. B sınıfı ehliyet M1 kullanır diyor. Nokta.
M1 Kategorisi Motorlu Karavan (SA) B sınıfı ehliyetle kullanılır. Doğru mu? Tartışmaya açık bir konu. Tip Onayında taşıtlar kategorik sınıflandırmada üst yapı koduna göre tanımlanır. M1 Sınıfı Otomobil; AA, AB, AC,AE,AF farklı üst yapı gövde tiplerine göre tanımlıdır Motorlu Karavan üst yapı kodu (SA) olup M1 Kategorisindeki otomobil gövde tipi tanımlarında yoktur. M1 açılımında her ne kadar belirtilmemiş olsa da azami tonajı 3.500 Kg ile sınırlandırılan Otomobil ve Kamyonetler üst yapı, koltuk ve tonaj kriteriyle tanımlıdır. (Bknz Kamyonet tanımı açılımı tonajı) Yönetmelik M2 ve M3 sınıfı otobüsleri koltuk ve tonaj kriteriyle değerlendirmektedir. Bu durum M1 sınıfı taşıtların tonaj sınırı dışında tutulduğu anlamına gelmez. Soru 1; 9+1 Koltuklu 5 Ton altı M2 sınıfı bir otobüs koltuk kapasitesi 8+1 şeklinde değiştirildiğinde M1 kategorisi Otomobil olarak tescil edilebilirmi? Soru 2 ; 9+1 Koltuklu 5 Ton üstü M3 sınıfı bir otobüs koltuk kapasitesi 8+1 şeklinde değiştirildiğinde M1 kategorisi Otomobil olarak tescil edilebilirmi? Bu soruların doğru cevabı hem Otobüs Karavan SA aracın cins kriterini hem de ehliyet sınıfını belirler. Kanunda “Kamp Taşıtı” tanımı içerinde yer alan Motorlu Karavanın Yönetmeliklerde “özel amaçlı taşıt” olarak kabul edilmesi nedeniyle “yürütmede” yoruma açık büyük bir karmaşa yaşanmaktadır. Bu karmaşa nedeniyle Otobüs Karavanlar M1 kategorisinde tescil edilmekte ve 5 ton üstü karavanlar da B sınıfı ehliyetle kullanılabilmektedir. En önemlisi trafikte otomobil kabul edilmektedir! Yönetmeliklerin Kanuna uygun hale getirilmesiyle bu çelişkiler giderilebilecektir. 2025 Yılında yayınlanacağı beklenen Trafik Yönetmeliğinde ve sonrasında diğer Bakanlık yönetmeliklerindeki değişiklikler taşların yerine doğru oturtulup oturtulmaması yönünde önemli rol oynayacaktır.
"M1 açılımında her ne kadar belirtilmemiş olsa da azami tonajı 3.500 Kg ile sınırlandırılan Otomobil ve Kamyonetler üst yapı, koltuk ve tonaj kriteriyle tanımlıdır." demişsiniz.. Açılımında belirtilmemiş olan bilgiye nereden sahip olduğunuzu sormak isterim. Peki, zırhlı bir otomobil düşünün (Mercedes S600 Guard) ağırlığı 5 tondan fazla.. Bu bir otomobil.. Üst yapı gövde tipi de sinifi da otomobil.. Bu aracı B sınıfı ehliyet ile kullanamayız, diyorsak, hangi ehliyeti almalıyız? diye sorsam?
Çok faydalandım, harika bir bilgilendirme olmuş. Teşekkür ederim. Ancak değinmediğiniz bir konu olmuş. Aydınlatmanızı rica ediyorum. Varsayıyorum bir OTOBÜS aldım ve M1 karavan ruhsatı aldım. Bu aracı B sınıfı ehliyet ile sürebiliyorum açıklamanıza göre. Ancak karavanımın arkasına birde çekme karavan ilave ettim. Bu halde iken ehliyetimi değiştirip BE mi yapmalıyım, yada başka bir seviyeye mi geçmeliyim, veya hiç bir değişikliğe gerek yok mudur?? Teşekkür ederim.
750 kg altı ise B sınıfı ehliyet yeterli.. 750 ila 3500 kg arasında BE sınıfı ehliyet 3500 den agir olanlar için C1E sınıfı ehliyet --- BE sınıfı sürücü belgesi: B sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı geçmeyen römork veya yarı römork içeren birleşik araçları kullanacaklara verilir ---- C1E sınıfı sürücü belgesi : B sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı geçen römork veya yarı römork takılan araçlar için.... diyor yönetmelik.
Elinize sağlık. Çok net olmuş. Benim kafamı kurcalayan araç alımı ile karavan ruhsatı çıktığı süre arasında ne yapmam gerekli. Başka şehirden alıp getirirken, sanayi ile ev arasında gidip gelirken B sınıfı ile kullanabilmek için ne yapılmalı. İlk etapta koltuk söküm projesi ile otomobil ruhsatı mı alınması gerekli?
Karavana dönüşmesi gerekli B ile kullanabilmek için. ya da bir yakınınız kullanmalı o surecte. ya da benim yaptıgım gibi tum surecte araç hiçbir yere kımıldamaz, herşeyini kendiniz yaparsınız :)
Değerli hocam b menuel ehliyete Hak sahibi oldum fakat bana taksiden başka birşey suremessin dediler dahiliye 103 01uc ayda bir konturol kalp de103 05 buda 5 yılda bir konturol bundanmi taksi veya hangi arabaları surebilirim Ve git sağlık raporun deyitsir tekrar yap
Tamam tirafik polisiyle bir sikinti yasarsak böyle bir örnegi var bunu yapmislar buda resmi diyebilmek icin russatin eski hali yeni donusmus hali o bakimdan
Ağabey çok sağol çok faydalı olmuş, peki kendimden örnek verirsem otobüsü şehir dışından getirirken bir çözüm bulamadım, sonuçta m3 olarak geçecek ben dönüşüm yapana kadar bununla ilgili bir fikrin var mıdır?
B sınıfı ehliyetim var ama otomatik. Otomatik minibus alsam karavan yapsam kullanabilir miyim? Yada servis aracı? Kütfen yardımcı olur musunuz? Manuel vites ehliyet almak istemiyorum manuel alamıyorum
Ruhsatınızda M1 yazar ise (ki yazacaktır). Otomatik vites M1 sınıfı bir aracı, B sinifi otomatik vites ehliyetiniz ile kullanabilirsiniz.. diye düşünüyorum..
Abim ağzına sağlık çok iyi anlattın.Bende youtube video atıyorum ıveco karavan yapımı felan son videomda senden bahsettim "otobüs karavanı B sınıfı ehliyet sürermi" yazınca senin videonun üstünde çıkıyor saygılar abicim allaha emanetsin
Hocam aydınlatıcı bilgilendirmeniz için çok çok teşekkür ederim,bu kafa bulanıklığını giderdiniz.Bir de şu trafik sigortası mevzusunu da aydınlığa kavuştursanız ya tadından yenmez.Türkiye de bir tek Ankara Sigorta uygun fiyata yapıyor,acaba bu Ankara Sigorta mevzuatın bir açığından mı faydalanıyor? Anlayamadım doğrusu.(Aydın da Yusuf isimli bir arkadaş ray sigortanın temsilcisi o da bir otobüs aldı karavan yapıyor.1.Basamaktan birinin Trafik sigortasını 1600-1700 'e yaptırmaları imkansız diyor.) th-cam.com/video/cVmS4kleYeQ/w-d-xo.html
Sigorta konusunu da ele alacağım yakın zamanda. ama kısaca üstünden geçmek gerekirse.. Ankara sigorta uygun fiyata yapıyor evet, bunu nasil yapıyor diye soruyorsanız, bilemem. Kar marjlarını düşük tutuyorlardır. Ki zaten karavanlar bana göre en düşük risk grubunda olan araçlar. Herhangi bir kazaya karişip, karşı tarafa zarar verme olasılıkları normal araçlara göre cok daha düşük. Yıl içinde kısa süreli kullanılıp, kullanıldıgı zamanlarda da trafikten uzak sakin yerlerde seyrediyorlar. Boylece risk seviyeleri düşüyor. Aslında olması gereken, tüm sigorta firmalarının fiyatı indirmeleri olmalı. Bunu ilk etapta ankara sigorta yapmış, ne mutlu onlara. Mevzuat açığından faydalanmak uygun bir tabir değil :) Zira fiyat düşürmek serbest, sigorta "tavan fiyatları"nı belirler devlet, o fiyatı aşamazsın, fakat fiyatı düşürmek sigorta firmasinin insiyatifinde olsa gerek diye düşünüyorum.. Geçen hafta ankara sigortanin karavan için verdiği fiyat 1712 TL (4.basamak). imkansiz değil yani. bence bu bile fazla.. otomobil sigortalarından cok daha düşük rakamları görecegiz diye düşünüyorum (ilerde)
Mayenede araç sınıfından ziyade kullanım amaç ve şekline göre muamele görüyor. Nitekim ticari otomobiller de hem otomobil hem de M1 sınıfında, fakat muayenleri yılda 1defa.. Ruhsatta "Özel amaçlı taşıt" değil de "Hususi Otomobil" yazarsa 2 yıl oluyor. Hususi otomobil yazmayan araçlarda 1 yıl (yönetmelikte böyle ifade ediliyor)
Keşke bu söylediklerinizi,konu hakkında görüş verme yetkisi olan bir makam bir yönetmelikle yayınlasa...!Şundan emin olabiliriz ki bu olmayacak.Keşke olsa henimde aracım 3.500.Kg üzeri bir çiftteker.Ancak, Akıl ve mantığın izah edemediği şeyleri, yönetmeliklerdeki boşluklara sığdırarak yapılan zorlama yorumlarla bu tür ciddi konularda hüküm bildirmenin vebali vardır. Dilerim ve umarım gerçekleşmez bu h bir zaman ama, B sınıf ehliyetle bir karavancımız 3.500 Kg üzeri bir araçla kazaya karışıp Allah korusun can/mal kaybına yol açınca Şapka düşer kel görünür....En başta Sigorta Ekspertizleri zuplayacaktır,Yetkisiz belge ile araç kullanımı noktasında. Akabinde bilirkişi raporları devreye girince 3 500 Kg ağırlıkta bir aracı kullanabilme yetisine yönelik bir belge ile 7.ton,8 ton gibi kesinlikle farklı yetkinlikler gerektiren bir aracın kullanımının ,TAKSİRLE CAN MAL KAYBINA yol açmakla aynı kapıya çıkacağına dair hükümler verilince, bu işin bu kadar basit şahsi yorumlarla kapatılacak bir konu olmadığı anlaşılacaktır. Kaldıki EU müktesebatını referans alan ve uyumlaştırılan bir çok iç mevzuatımız sonunda dönüp EU daki Tanılamayı alacaktır.Bunun aksi hayal olur.İşte bu yüzden ben kendi adıma gidip paşa paşa C sınıf için müracaatımı yapacağım.Tavsiyem bu yöndedir.
M1 sinifi araclar icin agirlik sinirlamasi yoktur... Basit bir soru sorayim, basit bir cevap alayim Mercedes S 680 Guard, bu bir otomobil, zirhli versiyonu 4500 kg a yakin. Bu araci ha gi ehliyet ile kullanacagiz?? Yasadaki bosluklardan yararlanma diye birsey yok bizzat yasalardan yola cikarak yorum yapmaya calistim. Neyse sozu uzatmadan, linkteki arac icin hangi ehliyete ihtiyacimiz var diye sorayim ve susayim.. Saygilar.. www.sozcu.com.tr/2021/dunya/scholzun-zirhli-mercedesi-hazir-1-3-milyon-euro-degerinde-6701812/
@@lunakaravan Üstad,sizin yorumlarınıza inanmak ve gönül rahatlığı ile direksiyona kurulmayı o kadar isterdim ki! Zira salt bu mevzuatın boş olan altı için,kolluk kuvvetlerinin karşısında ceket iliklemek istemediğimden yada Mafaza bir kaza halinde önüme gelmesi muhtemel raporda yazacakları öngörebildiğim için bu "farazi" den öteye geçemez yorumlarınıza bel bağlayamıyorum,üzülerek . Eğitimim ve yıllarca yürüttüğüm profesyonel iş yaşamımda bizler,mevzuata dayalı yorumları hep bir risk unsuru alarak değerlendirmek durumunda kalırdık. Size haksızlık etmek niyetinde değilim.Emek vermiş,onca kaynağı araştırmışsınız,elinize sağlık.Bana bir zırhlı otomobil örneği vermişsiniz ki buna benzer onlarca örneği bilirim.Bende size 9 metrelik ,8 ton boş şasi ağırlığı olan bir kamyonun üzerine alkoven konulmuş halini sorayım?Bu mevzuata ,ve sizin tezinize göre M1 dönüşümü yapınca, bu dev kütleyi al götür B ehliyetle istediğin yere öyle mi???? Lütfen kusura bakmayınız, bu zamanında bürokrasinin öngöremediği ve bu nedenle yoruma açık boşluk kalmış bir kaotik durumdur.EU müktesabatına bakmak bile yeterlidir bu çarpık durumu sezinlemek için. Günün sonunda, ceza-i müeyyide gerektiren bir kaza yada 3.kişi zararı karşısında, Türk Medeni esasisi nin onlarca hükmü ile ilinti kurulup,bu durumun hukukumuzda , kanuınlarınızda yer almamış,tanım bulmamış maddi durumlar karşısında; bir klavuz olarak kabul edilen "BASİRETLİ DAVRANMA" zorunluluğu gelir bağlar vatandaş olarak bizleri.... Ne yazık ki pozitif hukukta sanığın yorum hakkı yoktur,yorum hakkı hakime aittir....! Umarım ne demek istediğimi anlatabilmişimdir. İşte salt bu yüzden,ben kendi adıma gidip Ehliyetimi C sınıfa yükseltmeyi planlıyorum.Atalarımızın dediği gibi; "Rüyada şeytanı görmektense,uykusuz kalmak evladır" Saygılarımla,
@@an-karavan Benim de size saygım sonsuz.. Tabii ki dilediğiniz şekilde davranıp ehliyetinizi değiştirebilirsiniz. Keşke bu uzun cevap içinde 4500 kg lık zırhlı otomobili B ehliyet ile kullanıp kullanamayacağımızı belirtseydiniz... B ehliyet ile kullanabiliriz diyorsanız konu kapanır. Neden? cunku bu araç ta tıpkı bizim aracımız gibi M1 sınıfında ve AĞIRLIĞI 4500 kg.. (ki çok daha farkli dizayn edilmiş bir zırhli araç 8000 kg bile olabilir, bunun bir sınırlaması yoktur). Verdiğiniz örnekteki araç (Komyon) önceki kullanıma amacı her ne olursa olsun, M1 sınıfına dönüştüğü anda olay biter.. Bu aracın neden M1 sınıfına dönüştürüldüğünü düşünmenizi tavsiye ederim.. İyi günler..
Yönetmeliğin ve kanunun hiçbir maddesinde, açıkça , m1 sınıfı motorlu taşıtlar otomobildir ifadesi yoktur. otomobilin m1 sınıfı araç olduğu belirtilmiş sadece hız sınırı çizelgesinde. Böyle bir şeye ihtiyaç olsaydı kanuna ve yönetmeliğe açıkça yazılırdı. yani hız sınırları çizelgesine bakıp oradan bu tanımı çıkarmak yanlıştır. taksiler ve dolmuşlarda ayrıca tanımlanmış m1 sınıfında. Kamyon (N2-N3), Çekici (N2-N3) Motosiklet (L3) Motosiklet (L4, L5, L7) bu satırlar hız sınırı çizelgesinden. Kamyon hangi sınıfa girmektedir? motosiklet sınıfı nedir? bu çizelgeden tanım çıkmaz. bu durumda soru şu olmalı; 18 yaşını yeni bitirmiş 2 aylık b sınıfı ehliyet sahibinin mi yoksa 24 yaşını bitirmiş 6 yıllık b sınıfı , 2 aylık d sınıfı ehliyet sahibinin mi O403 yada safir karavanında yolculuk yapmak istersiniz? Hangisinin kaza riski fazladır? Kişisel şeylerin dışında eğitimi alınmadan kullanılan ne kaldı şu dünyada?
Peki yönetmeliğin neresinde AÇIKCA motokaravanları şu sınıf ehiyet kullanabilir demiş? . Keşke hangi ehliyet gerekli onu da belirtseydiniz. Sanırım hiçbir sınıf ehliyet motokaravan kullanamayacak? Çünkü yönetmelikte motokaravan için bir ehl,iyet yok. . M1 sınıfı, otomobilleri ifade eder. ve ağırlıktan bağımsız olarak 9 yolcuya kadar olan 4 tekerli taşıtlar otomobildir. taksiler de otomobildir, 9 dan az yolcu taşıyan dolmuşlar da.. O listede kamyonet N1 , kamyon N2 sınıfa girmektedir. Daha doğrusu, aracın yuklu ağırlığına göre sınıflandırılır.. N1 Sınıfı: Yük taşımasında kullanılan ve azamiağırlığı 3.5 tonu aşmayan motorlu araçtır. N2 Sınıfı: Yük taşımasında kullanılan ve azamiağırlığı 3.5 tonu aşan,ancak 12 tonu aşmayan motorlu araçtır. N3 Sınıfı: Yük taşımasında kullanılan ve azamiağırlığı 12 tonu aşan motorlu araçtır. Ruhsatımıza M1 işlenmiş, biz halen hangi araç hangi siniftadiri konusuyoruz. ARACIMIZ M1 sınıfında. Size göre hangi ehliyetle kullanmalıyız bunu? ve neden? otobus ehliyeti derseniz, sorarım. neden ruhsatımızı M1 olarak değiştirdi trafik? M3 kalsaydı ya? madem otobus olarak devam edecekti.. ?? Lütfen insanları yanıltmayalım daha fazla.. B kullanamaz demekle olmaz, hangi ehliyet kullanır ve neden? Yaş konusuna gelince, malesef yasalar o şekilde duygusal işlemiyor. 48 yolcu taşıyacak olandan D ehliyet isteyebilirsiniz ve yaş sınırı. fakat 3 yolcu taşıyandan isteyenmiyor o şartlar.. Lütfen anlayın artık, yolcu taşıyorsak yolcu sayısı, yük taşıyorsak yükün ağırlığı kıstastır ehliyet sınıfında..
@@lunakaravan B sınıfı ehliyetin kullanabileceği araçlar yönetmelikte gayet net. Kamyonet minibüs otomobil traktör. Otobüsün M1 sınıfı araca dönüştürülmesi araç sürüş ehliyeti üzerinde bir değişiklik yapmaz. Ehliyet, ilk başta sürücünün sonra yolcuların ve trafikteki diğer unsurların güvenliğini teyit eden yeteneğe verilen belgedir. sadece yolcu sayısıyla ilgili değildir. Yani koskoca otobüse lavabo , fırın ,yatak koyup vs, koltuk çıkarttım diye eğitimini almadan binip kimseyi riske atmamalıyım.
@@gokhansimsir183 Halen cevaplamadınız, motokaravanı hangi ehliyetin kullanacağı yönetmelikte açıkca yazıyor mu? ve aracın sınıfı neden değiştiriliyor ruhsatta? bunun amacı nedir? bu iki sorumu cevaplamanızı isterdim.. Ruhsatının hiçbir yerinde OTOBUS yazmayan bir aracın otobüs olduğunu belirten şey nedir? Görüntüsü mü? peki aldık elimize ruhsatı, polisin görmediği bir noktada ruhsatı ve ehliyeti gösterdik? ne diyecek polis amca? aracı bi görelim mi diyecek? :)
@@gokhansimsir183 en.wikipedia.org/wiki/Vehicle_category Lütfen bu sayfayı inceleyin.. burada B sınıfı ehliyetin M1 sınıfı araçları kullandığını göreceksiniz. nokta.. Ruhsatımız M1 , Ehliyetimiz B.. Daha başka söze gerek var mıdır?
@@lunakaravan ağırlığı 3500 kg nın altındaysa b sınıfı ehliyet yeterli. Değilse araca göre ehliyet olacak tabiki. Ruhsatlarda marka model ve araç cinsi hanesi boş değildir. Neyin ne olduğu anlaşılır. Azami yükü hanesi yazılır ki polis, aracı tarttıktan sonra kıyaslasın ve işlem yapsın. Kanun ve yönetmelikte ki tanımlamalara uygun olarak araç sınıfı değişir. Kanun olduğu için değişir. Araç sınıfına göre de trafikte uyması gereken kuralları,devlete ödenecek vergisi, sigorta poliçe bedeli , kaskosu , trafik sorumlulukları ve cezaları belirlenir.
Lütfen insanları yanlış bilgilendirmeyin aracınızı B sınıfı ehliyet kullanamaz hem cimerden gelen bilgiye göre hem gov.uk sotesindeki bilgiye göre 3500 kg max taşıma kapasitesi olan araçlar b sınıfı ehliyet ile kullanılır bunun üzeri 7500 kg kadar C1 sınıfı ehliyet şarttır
Asıl yanlış yönlendiren sizlersiniz. CİMER in M1 sınıfına dönüşmüş motokaravanlar için verdiği yanıt, "B sınıfı ehliyet ile bu araçların kullanılabildiği" yönündedir. kulaktan dolma bilgilerle, yahut M1 sınıfı olmayan araçlara verilmiş cevaplarla karıştırmayın konuyu. Varsa elinizde "M1 sınıfı motokaravan" için verilmiş bir CİMER yanıtı, paylaşın biz de şahit olalım.
Benim otobüs karavanımın ağırlığı 7.000 kg max yük 13.000. Bu araç TR de B ile kullanılabilmesine rağmen yurt dışında, özellikle avrupa da durum nedir acaba?
B ehliyet onemli kolay degil ehliyet asil b ehliyetli cogu sey kullanilmasi lazım başka ülkelerde b ehliyeti olan cogu seyi kullaniyo bi bizim ülkede sadece araba kullanabiliyo b ehliyeti sacmalik degistirmeleri lazim
Diline saglık.Bu güne kadar bu şekilde anlatabilecek bir kişiye yada dökümana rastlamamıştım.Işin rastgelsin kardeşim.
teşekkürler..
En doğru videoyu siz yapmissiniz bravo..avukatim ruhsatta hususi yaziyorsa agirliga bakmadan B Sinifi yeterlidir...sadece 8+1 koltuk geçilmesin..
Kaldı ki amerikada karavanlar isterse çekici olsun Hususi ehliyet yeterlidir
Çok teşekkür ederiz bu kafa karışıklığını bu kadar bilimsel ispatlı ve net anlattığınız için. Allah razı olsun 👍
Ağzına sağlık harika bir bilgi vermişsiniz allah razı olsun dediğiniz gibi kimse bilmeden yorum yapmasın bu videoyu sonuna dek izledim teşekkür ederim
Selamün Aleyküm, ALLAH razı olsun. Hem çok net hem çok tevazulu olarak anlatmışsınız. Evet NOKTA. Otobüs karavan B Sınıf ehliyet KULLANIIIIIIR. Emeğinize sağlık. İyiki varsınız.
Avukatım ruhsatta hususi yaziyorsa B sinifi yeterlidir..ağirliğa bakmaz..sadece 8+1 koltuk geçilmemeli
otobüsü karavana çevirme evrak ve süreç işlerinide anlatırsanız çok faydalı olur tşk ler
Aşağıda Cimer'den gelen cevaba göre B sınıfı ehliyetle kullanamazsınız diyor.
18.02.2020 tarihli CİMER başvurunuzda belirtmiş olduğunuz konu ile ilgili olarak;
Yapılan incelemede, B sınıfı sürücü belgesi otomobil ve kamyonet kullanacaklara verilir. Belge sahibi ilgili tip onayı yönetmeliklerine aykırı olmamak ve 29.05.2013 tarihli, 28661 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde belirtilen; eğitimi tamamlamak ya da yetenek ve davranış sınavını geçmiş olmak kaydıyla azami yüklü ağırlığı 4.250 kg kadar olan birleşik araçları da kullanabilir.
M1 sınıfı Araç; Yolcu taşımasında kullanılan ve sürücü dâhil en fazla 9 oturma yeri olan motorlu araçtır. Özel Amaçlı Taşıt; Özel amaçla insan veya eşya taşımak için imal edilmiş olan ve itfaiye, ambulans (SC), naklen yayın ve kayıt (radyo, sinema, televizyon), kütüphane, motorlu karavan (SA), zırhlı araç (SB), araştırma, cenaze araçları (SD) ile bozuk veya hasara uğramış taşıt ve araçları çekmek, taşımak veya kaldırmak gibi özel işlerde kullanılan motorlu araçtır.
Bu bağlamda, 41 N .... plakalı aracın yapılan Pol-Net sorgusunda, araç cinsinin M1 olduğu, ancak aracın net ağırlığının 5000 kg olduğu tespit edilmiş; 41 N .... plakalı aracın B sınıfı sürücü belgesi ile kullanımının yönetmelik gereği uygun olmadığı anlaşılmıştır.
İyi günler dileriz.
MEDYA - HALKLA İLİŞKİLER VE PROTOKOL ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
Gercekten cok ilginc.. 5000 kg a kadar olan minibusleri B sinifi ehliyet kullanabiliyor ustelik.. 5000 ustu icin bu cumleler kurulsa anlarim.. Kac kg a kadar kullanabilecegi yonetmeligin neresinde yaziyormus?
MADDE 8 ‒ Aynı Yönetmeliğin 75 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Madde 75 ‒ Sürücü belgesi sınıfları ile belge sahiplerine sürme yetkisi verilen motorlu araçlar ve özellikleri aşağıda gösterilmiştir:
a) M sınıfı sürücü belgesi iki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletleri (moped) kullanacaklara verilir.
b) A1 sınıfı sürücü belgesi silindir hacmi 125 santimetreküpü, gücü 11 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,1’i geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir.
c) A2 sınıfı sürücü belgesi gücü 35 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,2’yi geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir.
ç) A sınıfı sürücü belgesi sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir.
d) B1 sınıfı sürücü belgesi net motor gücü 15 kilovatı, net ağırlığı 400 kilogramı, yük taşımacılığında kullanılanlar için ise net ağırlığı 550 kilogramı geçmeyen dört tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir. Elektrik ile çalışan araçların net ağırlıklarının hesaplanmasında batarya ağırlıkları dikkate alınmaz.
e) B sınıfı sürücü belgesi otomobil ve kamyonet kullanacaklara verilir. Belge sahibi, ilgili tip onayı yönetmeliklerine aykırı olmamak ve 29/5/2013 tarihli ve 28661 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde belirtilen; eğitimi tamamlamak ya da yetenek ve davranış sınavını geçmiş olmak kaydıyla azami yüklü ağırlığı 4.250 kilograma kadar olan birleşik araçları da kullanabilir.
@@leventuluturk8270 Bunları defalarca okuduk, yazdık, çizdik. Fakat burada yolcu taşıma için kullanılan (M1 sınıfı) araçlar için herhangi bir ağırlık kısıtlaması yok. (Kamyonet tanımından başka).. B sınıfı ehliyetin kaç kg dan ağır M sınıfı araçları kullanabilecegi belirtmiyor..
@@lunakaravan Yönetmelikte boşluk olduğundan bu sorunlar yaşanabiliyor.
Yok Biraderim boşuna uğraşmayın, Meclisten yoruma açık kapı bırakmayan yasa dahi çıksa , "Bu en büyük B başka büyük yok" fan club üyelerini ikna etmek gerçekten zor.
Hoş ,gerçekten anlayabiliyorum.
Kimileri bu yolla dönüştürülen karavanlardan ekmek yiyor, bu kapı kapanırsa olmaz!
Kimisi de bencileyin, okuduğunu kendine göre yorumlayıp sonra da onun doğruluğıiunu , basit mantıksal önermeler ile ispata çalışıyor,hiçbir hukuksal yada bilimsel nosyonu olmadan.Ki,"şimdi kalkıp gidecen ,C1 yada C ehliyete başvuracan, bi dünya masraf edecen ,gerek var mı? Amannn, alemin doğrusu benmiyim" havasında.
Allah cümlemizi cehaletten ve dahada ötesi cehaleti yaymaktan korusun .
2003 yılı öncesinde B sınıfı ehliyetiniz var ise e-devlet üzerinden SRC belgesini sınavsız alırsınız bankalara her belge başına 30 TL para ödersiniz B sınıfı ehliyet için SRC 2 ve 4 yeterlidir
üstadım ağzına sağlık hem karavanımız hem ehliyetimiz aynı..defalarca anlattım, ama seninki süper anlatım olmuş..Karavanında süper oldu, ellerine sağlık..Bsınıfı ekliyet ile onlarca çevirmeye girdim ne yazıkki polis memurları bile bilgisiz bu konuda.. 33 aydır 6700 km yaptım hiç sorun çıkmadı..
Teşekkür ediyorum. Evet yasa ve yonetmeliklerde direk motkaravan olarak zikredilmediği için yanlış yoruma mahal verebiliyor.. yolunuz acik olsun herdaim :) umarım bir gün bir yerlerde karavanlarımızla karşılaşırız.. saglıcakla kalın..
@@lunakaravan nasipse zaten senin probusu görmeye geleceğim, çay içerken konuşuruz Allah izin verirse
@@icimdekiyolculuk34 :)) hangi probusu hocam? :)) m23 bizim araçlar :))
Merhabalar. Çevirmelerde problem yaşadınız mı? Yaşadıysanız nasıl bir çözüm yolu getirdiniz? Teşekkürler
Otobüsten dönüştürülmüş karavan hayallerim var. Ehliyetim B sınıfı. İlk iş kursa gidip ehliyet sınıfını değiştirmekle başlamak istedim. Gittiğim kursların hiçbiri B sınıfıyla kullanırsın demedi. Ya C dediler yada D sınıfı ehliyete yükseltmem gerektiğini söylediler. Tam kurslardan birine adım atıp kayıt yaptırmak üzereyken bir doktor arkadaşım sizin kaydınızı dinlememi tavsiye etti.
2021 fiyatlarıyla en az 3.728-₺ video sayesinde cebimde kaldı.
@Karavan Luna ‘ya ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.
Teşekkürümün nişanesi olarak 🔸Video’yu beğen tuşuna bastım.
🔸ABONE OLDUM.
🔸Zile Bastım.
Daha çok insana bu bilginin (belki sizi yolda durduracak polise de ) ulaşması için siz de öyle yapabilirsiniz.
Öncelikle teşekkür ederim. Bazılarının C, bazılarının D sınıfı gerekli demesi bile gösteriyor aslında, biraz ezbere dayalı konuştuklarını. Yönetmeliklere dayanarak konuşuyor olsalar hepsi aynı şeyi söylüyor olmalıydılar. sürekli 3500 kg diyip duranlara sormak lazım, 3600 KG ağırlıgında ve 17 yolcu kapasiteli bir minibüsü B sınıfı (eski B - yeni D1) ehliyet nasıl sürecek? - Eski B sınıfı 17 kişiyi aşmayan minibüsleri kullanabiliyor (Yeni D1) - Eski B ehliyeti olanlar aynı zamanda D1 ehliyete de sahip olurlar -
Yani karavan dönüşümü olmadan, Eski B ehliyet ile, 17 kişilik 3600-5000 kg arası minibüsü sürmeye engel değil midir 3500 kg sınırlaması? bu soruyu ısrarla 3500 kg diyip duranlara ısrarla sorun lütfen.
@@lunakaravan hâlâ ilave bilgiler veriyorsunuz.
Sizin tembihlerinize uyarak 3600 kg üzerinde 17 kişilik minibüsleri eski B sınıfı kullanır mı diye soracağım. Fakat bu konuda bahsedilen 3600-kg geçen 3 minibüs markasını yazar mısınız? Eğer mümkünde markanın yanına kaç kg (bir de kaç koltuklu) olduğunu eklerseniz tüm soruların geleceği kapıları kapatmış olursunuz diye düşünüyorum.
Size ne kadar teşekkür etsem de karşılığını ödeyemem. Gereksiz yere ehliyet almanın kapısından döndürdünüz.
Estağfirullah, size bir nebze faydam dokunmuşsa ne mutlu bana..
Yönetmelikte....
2) M Sınıfı - En az dört tekerlekli ve yolcu taşımasında kullanılan motorlu araçlardır.
2.1) M1 Sınıfı: Yolcu taşımasında kullanılan ve sürücü dahilen fazla 9 oturma yeri olan motorlu araçtır.
2.2) M2 Sınıfı: Yolcu taşımasında kullanılan, sürücü dahil 9’dan fazla oturma yeri olan ve azami ağırlığı 5 tonu aşmayan motorlu araçtır.
2.3) M3 Sınıfı: Yolcu taşımasında kullanılan, sürücü dahil 9’dan fazla oturma yeri olan ve azami ağırlığı 5 tonu aşan motorlu araçtır.
----
Bu tanımları videoda göstermeyi unutmuşum malesef. Araç sınıflamaları yönetmelikte bu şekilde.. görüldüğü gibi M1 sınıfı için ağirlik vs kısıtlaması yok. sadece yolcu sayısına bakılıyor. İlla 3500 kg diyenler için, 5 tona kadar olan minibüsleri ne yapacağız? marka model ve kg bilgisini bir sonraki yoruma ekledim. Yönetmelik açıkça 5 tona kadar olan aracı M2 sınıfına sokarken. neden motokaravanları 3500 ile sınırlıyoruz??
3500 ün çıkış noktası kamyonetleri tanımlayabilmek amacıyladır. ağırlık ile sınırlandırmazsanız, kamyonet ile kamyon arasındaki farkı hiçbir şekilde belirleyemezsiniz. Bu 3500 kg buradan gelmekte. kamyonet için geçerli..
Bunu evirip çevirip Motokaravanların önüne koyanların dayanak noktasını merak ettiğim için "sorun" dedim..
..
Uzun sözün kısası; ruhsatımıza M1 yazılması ağırlıkla ilgili bir kısıtlamamız olmadığını gösterirken, aracın motokaravan dönüşümü öncesinde hangi sınıfta olduğuna dair bir bilgi de yoktur ruhsatta.
@@mesutk.4415 sizin için ufak bir araştırma yaptım. şu linkte Ford transit teknik özellikleri mevcut. media.ford.com.tr/getmedia/1825f5b7-5c50-469f-b450-61cb93ef4a24/yeni-transit-minibus-2019-agustos-teknik-foy.pdf.aspx
410L (14+1) modeli - azami 4100 kg
440E (14+1) Bagajlı Deluxe modeli azami 4415 kg
460ED (16+1/17+1) Deluxe modeli 4600 kg
Görüldüğü üzere bunlar M2 (5000 kg a kadar olan) sınıfında, Minibüs araçlar.. Bunları eski B sınıfı ehliyet kullanabilir.. nerede kaldı 3500 kg sınırlaması??
Uğur Bey, bu karavan ehliyet konusunda devam videosu yayınlamanız şart oldu. Bu video ve devamında yapacağınız videolar kanun uygulayıcıları tarafından (karayolları, TSE, trafik polisleri, Araç muayene istasyonları, sürücü kursları) için pratik öğrenme vesilesi olmasının yanında bizim gibi amatör karavancılar için akla gelen sorulara pratik cevaplar olmaya devam edeceğine inanıyorum. Ömrünüze bereket...
Peki hocam karavanlarımız otomobil sınıfında ise neden muayeneler iki yılda bir değilde ticari araçlar,iş araçları gibi her yıl muayeneye giriyor?Neden özel amaçlı taşıt yazıyor ve yüksek trafik sigortası çıkıyor?Biz bunları bimer varken bimere,sonra da cimere imza toplayarak yazdık ama cevap bile alamadık.Bana karavanımla,kamyonet hız sınırından ceza yazmaya bile kalktılar.Açıklamaları ise,bu aracın sadece sınıfının değiştiği cinsinin halen kamyonet olduğu idi.Cimere müracat edip üzerinde plakam ve şasi no yazan bir resmi evrakla tabii olduğum hız sınırlarını istedim.Bana otomobil ile aynı hız sınırlarına tabi olduğumu gösteren bir evrağı emniyet genel müdürlüğü gönderdi.Şimdi o evrağı karavanımda taşıyorum.
Mayenede araç sınıfından ziyade kullanım amaç ve şekline göre muamele görüyor. Nitekim ticari otomobiller de hem otomobil hem de M1 sınıfında, fakat muayenleri yılda 1defa.. Ruhsatta "Özel amaçlı taşıt" değil de "Hususi Otomobil" yazarsa 2 yıl oluyor. Hususi otomobil yazmayan araçlarda 1 yıl (yönetmelikte böyle ifade ediliyor)
Ruhsatınızda aracın cinsi kısmında kamyonet yazıyorsa zaten o araç hiç karavana dönüşmemiştir. aracın cinsi kısmında "özel amaçlı taşıt" yazdığı sürece kim size sadece sınıfının değiştigini fakat cinsinin değişmediğini idda edebilir? sizin de belirttiginiz gibi. ceza yazmaya kalkabilirler, fakat yazamazlar. Yazılsa bile düzeltilir. Sorunuzun cevabını kendiniz vermişsiniz zaten :) Cimerden doğru yanıt tarafınıza ulaşmış.. Selamlar..
Emeğine saglik ustadim harikasın, hayırlı olsun aracın
Teşekkür ederim..
Allah razı olsun
Karayolları Trafik yöntmeliğine göre araç sınıf değiştiriyor buna göre de "B" sınıfı ehliyet karavan kullanır diyorsunuz.
Tır ile yük taşımacılığı yaparlar, fakat kişi aracı karavana dönüştürdü sizce Yönetmeliğe göre "B" sınıfı ehliyeti olan
""Tır-Karavan"" sürebilirmi???
O römorklu araç statüsüne giriyor. O yüzden römork ağırlığı ile ilgili ve römork taşıma ile ilgili BE CE gibi sürücü belgesi ile kullanılıyor diye biliyorum. Ama yönetmeliğe bakmanızı tavsiye ederim.
Araç kategorilendirmesi ve tescili ISO 3833:1977 standardına uygun yapılmaktadır.
Üstyapı (gövde) kodunun yanı sıra üstyapının (gövde) tipleri, kodlar vasıtasıyla belirtilmektedir.
M1 Kategorisi araçlar AA - AB - AC - AD - AE - AF - AG üst yapı koduyla tanımlıdır.
Bahse konu "zırhlı araç" ISO 3833:1977 standardı Madde 3.1.1.3’te tanımlanan bir araç olması muhtemeldir. Üst yapı kodu ülkemizde AF olarak uygulanıyor olabilir. Doğru cevabı Tip Onay makamı bilir. Ben tip onay tescilinde tek kriterin “koltuk” sayısı olmaması düşüncesindeyim.
AB regülasyonuna uyuluyorsa M1 kategorisi aracın üst yapı koduna göre hareket edilmesi gerekir.
SA üst yapı koduna sahip motorlu karavanların tabi olduğu ISO standart numarasını ve o standarttaki karşılığını bulup ona göre yorum yapmak daha doğru olacaktır.
14 Temmuz 2011 KOMİSYON YÖNETMELİĞİ (AB) No 678/2011 Sayfa 40, B Bölümü 1.Kategori - M1 ; Versiyon 1.3.1.A’da belirtilen teknik detaylarda tüm kriterler mevcuttur.
Pandemi sonrası patlayan karavan sorunlarının çözümüne yönelik bir çok bakanlığı ilgilendiren yönetmelikler üzerinde düzeltme yapılması kaçınılmaz olmuş ve İçişleri Bakanlığı Karayolu Trafik Yönetmeliğinde yapacağı tadili 1.1.2025 sonrası yayınlayacağını beklenmektedir.
Yönetmelikte yapılacak değişikler sonrası gerek bu yönetmeliği gerek bu yönetmeliğin dayanak aldığı Karayolları Trafik Kanununu dayanak alıp yönetmelik yayınlayan diğer bakanlıkların yönetmeliklerinde de düzeltmeler yapılacağı belirtilmektedir.
Taşların yeni yılda yerine oturtulmasıyla bir çok belirsizliğin netleşeceği genel beklentidir.
Fakat bahse konu aracın hangi sınıf, hangi üst yapı koduna sahip oldugunu sorgulamiyoruz ki. (bu arada "s600 guard pullman" modeli belki AF olabilir fakat ben "s600 guard"i örnek vermiştim, standart bir otomobilden tek farki ağırlı)... Sorum şuydu: 5 kişilik zırhli bir otomobili (5500 kg) kullanmak için hangi ehliyete sahip olmalıyız? Eger B sınıf ehliyet yeterli diyorsak, demekki (yolcu taşıyan) araçların ağırlıkları ile ilgili bir kısıtlamaya tabii değiliz ehliyet konusunda...
@@lunakaravan Tek kriter tonaj değil elbette, B sınıfı açılımında "otomobil" ifadesi neyi kat ettiği önemli. Otomobilleri de üst yapıya göre sınıflandırıyor. Sorun şu ki otobüs tadilatla nasıl "otomobil" kategorisine dönüşüyor? Üst yapısı otomobille nasıl örtüşüyor? konuyu tek noktadan değerlendirmemek gerekiyor. Sorun Tip Onay aşamasında yaşanıyor. Tip Onay makamı Trafik Yönetmeliğini referans alıyor. Trafik Yönetmeliği ise Trafik Kanununu dayanakla yayınlanıyor. Kanunda "özel amaçlı taşıt" tanımında Motorlu Karavan yok. Kamp Taşıtı var. Yönetmelikte ise kanuna aykırı olarak "özel amaçlı taşıt" tanımında Motorlu karavan SA duruyor (çıkarılması unutulmuş!!!) 19 fıkrada Kamp Taşıtı tanımı var orada da kasti olduğunu düşünüyorum motorlu karavan tanımı SA kodlu taşıttır ifadesiyle geçiştirilmiş. Sanayi Bakanlığı Kamp Taşıtı tanımına göre değil ÖZel Amaçlı Taşıt tanımı üzerinden Tip Onay düzenliyor. Ruhsat da Özel Amaçlı Taşıt Motorlu Karavan SA olarak tescilleniyor. Bu kanuna aykırı tescil Motorlu Karavan sahibine fahiş sigorta primi, her yıl muayene, otoparklarda konaklamada sorun, şehir içi park alanlarından kovalanma gibi sorunlara çanak oluyor!. Trafik Kanununu dayanak alan ve yönetmelik yayınlayan yaklaşık 11 Bakanlık var. Bunların yayınladığı yönetmelikler var hepsi biribirine geçmiş hatalarla dolu. Adalet Bakanlığının karavanlar için yayınladığı son yönetmelik de kanuna aykırı!. MEsela orada ÖZel Amaçlı Taşıt tanımları içinde yer alan Römork Karavan SE ruhsatı düzenleniyormu? YOK. Tip Onayı Römork Karavan SE düzenlenmiyor ama yönetmelikler böyle tanımlıyor. Bu römorklar kanuna aykırı DC99 koduyla tescil ediliyor. Turizm Bakanlığı yönetmeliğinde Mobil Ev tanımı var!. Kanunda böyle bir taşıt varmı? yok. Düğmenin yanlış iliklenmesinin garabetleri bunlar
@@ertunk01 Evet, ben de mevcut durumda, mevcut yönetmelikler çerçevesinde, B sınıfı ehliyet ile bu araçları kullanmamızda bir kısıtlama olmadığını anlatmaya çaliştim videoda :) Aracı rutin yıllık muayeneye götürmüştüm.. ve randevu alırken "Otobüs" diye almıştım randevuyu, gişede ruhsati verdim, memur (araci göremiyor doğal olarak) sordu bana "neden otobüs randevusu aldiniz" diye. Ben de "çünkü karavan diye bi seçeneğiniz yoktu" dedim. "otomobil randevusu alabilirdiniz" dedi.. çünkü aracınız M1 sınıfı :) Bu sirada memurun elinde ruhsatım vardı, ve ruhsatımda aracin OTOBÜS olduguna dair hiç bir bilgi yok, eskiden OTOBÜS olduğuyla ilgili de bir bilgi yok.. bu yüzden memur şaşirip sormuştu. neden OTOBÜS randevusu aldınız? :) haklisiniz dedim.. ama sonuçta belki geniş ve yüksek araç, peron farkli olacağı için randevusu da farkli olacaktir diye düşünüp otobüs randevusu almiştim..
Bu arada zırhlı araçlar: M1 - Özel amaçlı taşıt (zırhlı araç - SB) diye geçiyor, karayolları trafik yönetmeliğinde..
Emeğine sağlık üstat güzel bilgilendirme olmuş sayen de yeni şeyler öğrendik en azından kendimizi nasıl savunacağımızı öğrendik ehliyet konusunda ...
teşekkürler..
@@lunakaravan B EHLİYETİM VAR MİNİBÜS kullana bilir miyim
@@mustafaoyunda7079 01.01.2016 tarihinden önce alınmış olan B sınıfı ehliyetler ile Minibüs kullanabilirsiniz. Bu tarihten sonra alınan B sınıfı ehliyet ile minibüs kullanamazsınız.
Hocam benim minibüs ruhsatta hususi olarak geciyor b sınıfı ehliyet ile kulanabilirmiyim @@lunakaravan
Abi aynen öyle. İnsanlar bilmeden araştırmadan okumadan atıp tutuyor... bu videoyu alirizaaa adatepili de umarım denk gelirde izler...bide kesinlikle diyor....
Teşekkürler.. Herkes kendi doğrularına inanmakta özgür tabi ki.. Ben araştırıp "bulabildiğim" sonucu burada paylaştım.. Gerisi dinleyene, izleyene kalmış :)
Çok açıklayıcı bir video olmuş, bütün soru işaretlerimiz sayenizde giderildi teşekkür ederiz 🙂🙏
Rica ederim..
OTOBÜS EN ZOR ARAÇKEN TIR YADA KAMYON KULLANMAMASI SAÇMALIK
Allah razı olsun GARDAŞIM
Adamın Birine Sordum Otobüs Karavanlar B Ehliyetiyle Neden Kullanılıyor Diye Sorduğumda Otobüs Karavanların Ruhsatında Özel Amaçlı Taşıt ( Motokaravan) Olarak Geçiyor Ruhsatta Araç Tipi Yazan Kısmında Otobüs Yazmadığı İçin Karavanlar 4 Tekerlekli Sınıfa Girdikleri İçin.
Ağzınıza sağlık, motokaravanımızın arkasının çift tekerlekli olmasıda durumu değiştirir mi?
Selamlar hocam..çok iyi açıklamalar fakat motokaravan M1 otomobil kategorisi olduğu halde neden her yıl muayene var?????
Ticari taksiler de otomobil ve M1 sınıfında fakat onlarda da muayene 1 yıl. Muayenede aracın kullanım amacına bakılıyor. Ruhsatta "Özel amaçlı taşıt" değilde "Hususi Otomobil" yazarsa 2 yıl oluyor. Hususi otomobil yazmayan araçlarda 1 yıl (yönetmelikte böyle ifade ediliyor)
Selamlar.
bu açıklamalarınız gerçekten aydınlatıcı oldu.Bunun için teşekkür ederiz. Benim sizden öğrenmek istediğim farzedelim bir tır dorsesi aldık ve karavana dönüştürdük. Bunun mevzuatı ne olur.Ben karayolları trafik kanununu inceledim bu konu ile ilgili tek bir kelime bile bulamadım. İkinci konu ise diyelimki hurdalıktan uygun bir otobüs bulduk ve bu otobüsü dönüştürmek istiyoruz ama otobüsün ne plakası ne kaydı veya tek bir belgesi bile yok.Bu durumda ne yapabiliriz
yani ben as950 yi karavana çevirince b sınıfı ehliyetle kullanabiliyormuyum ?
Bilğiler için çok teşekkürler.
Peki neden minibüs ehliyeti D sınıfı oldu önceden B BE KULLANABİLİYORDU
Harika açıklamışsın ustam..Bu konuda daha başka bir yere bakmaya yada sormaya gerek kalmadı.. Saygılar..
teşekkürler..
güzel açıklayıcı bir bilgi teşekkürler.
teşekkürler
süpersin baskan saolasın cözdun olayı valla :D
👏👏👏👏👍😇
👍😇
Nihayet güzel bir açıklama teşekkürler 👍
ben teşekkür ederim..
Benim ehliyet 2015 aldım arkasına D1 minibüs kunllabilir var normal minibüs kunllabilir o zaman demi
Ağzına ve emeğine sağlık kardeşim
teşekkürler
Aslında olay çok basit ısrarla karışık hale getirmeye çalışıyoruz, genellikle karavan yapan arkadaşlar büyük otobüs le yapmış olsa bile 4 kişi üzerine çıkmıyor bu durumda b sınıfı yeterli oluyor, ben minibüs otobüs tarzı aracı başka şehirden alacağım yada yaptırırken malzeme almaya giderken ustaların başında durayım diyorsanız ya bir şoförle anlaşmak yada çekici ile gitmek yerine evet ehliyet yükseltilme yapılabilir özellikle bir çok yerini ben yapacağım diyorsanız gerekli olabilir bir iki ayda bitirmeniz çok zor olacaktır karavan yapımını bu durumda parayı düşünmeyip ehliyet almak mantıklı olabilir saygılar selamlar
Açıklamanız için çok teşekkürler. Benimde niyetim bir panelvan araç veya minibüs alıp karavana çevirmek. Araç M1 ruhsata tabi olacak. Araç muayenesi aynı otomobillerdeki gibi 2 yildamı olacak. Teşekkürler
hayır, muayene yılda bir defa. yani her yıl.
H ehliyet im var sonrada B ehliyeti olarak değiştirildi. Sizden öğrenmek istediğim karan kullanmak için hangi araçları kullanma hakkına sahibim. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
Bu konuda çok bilgim olmamakla birlikte, özel tertibatlı karavanları kullanabilirsiniz diye düşünüyorum. Eski B sınıf ve özel tertibat şartı var ise ehliyetinizde, B sınıf ehliyet ile kullanilabilen özel tertibatlı araçları kullanabilirsiniz diye düşünüyorum..
Tskler guzel bir bilgi erisimi oldu
Teşekkürler.
4 Nisan 2022.
İveco Daily 40 C 13
Araç Sınıfı = M1
Cinsi = Özel Amaçlı ( Motor Karavan )
Net Ağırlığı = 3672kg
Azami Yüklü Ağırlığı = 4500kg
Koltuk Sayısı (sürücü dahil) = 2
Kullanım Amacı = Yolcu Nakli (Hususi)
Bu aracım ile ilgili ikamet ettiğim yerde motorize ekiplerden 3 farklı memur a sorduğumda 3 ünden de farklı yanıt aldım. 3 ü de ceza keseceklerini söylediler. Nasıl keseceklerini sorduğumda ise bir yanıt alamadım. Ben dayanamayıp ikamet ettiğim yerin ilçe trafik tesciline gidip sordum oradaki arkadaşlar ruhsata bakarak kullanabileceğimi söylediler, aracın fotoğrafını gösterdiğimde kullanamayacağımı söylediler.
Tamam dedim kullanamayacaksam hangi ehliyeti alayım dedim kamyon al dediler, kullanım amacında yük nakli yazmıyor dedim o zaman otobüs al dediler. Bir aracın otobüs olabilmesi için özellikleri nedir dedim oda doğru dediler ama B ile kullanamazsın dediler. Hep bir AMA söz konusu.
Dahası ben yine içim rahat etmediği için İl Emniyet Müdürlüğü- Trafik Denetleme Amirliği içerisindeki CEZA İŞLERİ BÜRO AMİRLİĞİNE gittim ve arkadaşlara aracın ruhsatını göstererek bu aracı hangi ehliyet sınıfı kullanır dedim, sistemden de kontrol ettikten sonra B sınıfı kullanır dediler. Araç 6 teker, görüntüsü de bu dedim "aa, o zaman bunu bi ahmet abiye soralım dediler"( ahmet abi şehrin detaycı ve mevzuata en hakim trafik polis memuru sanırım) ahmet abiye sorduk KULLANAMAZSIN dedi.
Geçtik bir kenara ahmet abi ile abi dedim bana detay verir misin neden kullanamam dedim, kullanmak için hangi sınıf ehliyet alayım dedim ( artık sıkıldım yükselteyim de sorun yaşamayayım diye uğraşıyorum.)
Ahmet abi ruhsata baktı, kg ma baktı, kullanım amacına baktı tabiri caizse gak guk ık mık yaptı sonrasında KULLANABİLİRSİN dedi. Ben de diyorum abi kullanabilirim de sizin taşradaki meslektaşlarınız ceza keseriz diyorlar ben ne yapacağım dedim. Birşey olmaz hangi tutanağa neye göre yazıp ceza kesecek. Yönetmelik net değil kesemez dedi kesse bile itirazdan döner dedi.
Ey büyüklerim, arkadaşlarım.. Ne yapacağız söyleyin şimdi alttaki yazışmaları okuyorum bende yükseltmek istiyorum ama 1 polis memuru kamyon diyor ( C sınıfı ) bir polis memuru da otobüs diyor ( D ) sınıfı.. ben İkisini almaya kalksam 10 bin liranın üstünde bir maliyet. Birini alsam yine bir memura denk geldiğimde senin ehliyetin bunda geçersiz der mi ? Diyebilir.
Bu arada tüm bunlar olurken şehrin en eski SÜRÜCÜ KURSU na da telefon ettim ruhsatı gönderdim B kullanır dedi. D yükselteyim dedim gereksiz dedi C yapalım dedim yük taşımıyorsun dedi.
SONUÇ ne arkadaşlar ?
Aracınızın ruhsatında M1 yazıyorsa kralı ceza kesemez, keserse yapacağın belli, Karayolları Trafik yönetmeliğini aç göster. B sınıfı ehliyet M1 kullanır diyor. Nokta.
M1 Kategorisi Motorlu Karavan (SA) B sınıfı ehliyetle kullanılır.
Doğru mu? Tartışmaya açık bir konu.
Tip Onayında taşıtlar kategorik sınıflandırmada üst yapı koduna göre tanımlanır.
M1 Sınıfı Otomobil; AA, AB, AC,AE,AF farklı üst yapı gövde tiplerine göre tanımlıdır
Motorlu Karavan üst yapı kodu (SA) olup M1 Kategorisindeki otomobil gövde tipi tanımlarında yoktur.
M1 açılımında her ne kadar belirtilmemiş olsa da azami tonajı 3.500 Kg ile sınırlandırılan Otomobil ve Kamyonetler üst yapı, koltuk ve tonaj kriteriyle tanımlıdır. (Bknz Kamyonet tanımı açılımı tonajı)
Yönetmelik M2 ve M3 sınıfı otobüsleri koltuk ve tonaj kriteriyle değerlendirmektedir.
Bu durum M1 sınıfı taşıtların tonaj sınırı dışında tutulduğu anlamına gelmez.
Soru 1; 9+1 Koltuklu 5 Ton altı M2 sınıfı bir otobüs koltuk kapasitesi 8+1 şeklinde değiştirildiğinde M1 kategorisi Otomobil olarak tescil edilebilirmi?
Soru 2 ; 9+1 Koltuklu 5 Ton üstü M3 sınıfı bir otobüs koltuk kapasitesi 8+1 şeklinde değiştirildiğinde M1 kategorisi Otomobil olarak tescil edilebilirmi?
Bu soruların doğru cevabı hem Otobüs Karavan SA aracın cins kriterini hem de ehliyet sınıfını belirler.
Kanunda “Kamp Taşıtı” tanımı içerinde yer alan Motorlu Karavanın Yönetmeliklerde “özel amaçlı taşıt” olarak kabul edilmesi nedeniyle “yürütmede” yoruma açık büyük bir karmaşa yaşanmaktadır.
Bu karmaşa nedeniyle Otobüs Karavanlar M1 kategorisinde tescil edilmekte ve 5 ton üstü karavanlar da B sınıfı ehliyetle kullanılabilmektedir. En önemlisi trafikte otomobil kabul edilmektedir!
Yönetmeliklerin Kanuna uygun hale getirilmesiyle bu çelişkiler giderilebilecektir.
2025 Yılında yayınlanacağı beklenen Trafik Yönetmeliğinde ve sonrasında diğer Bakanlık yönetmeliklerindeki değişiklikler taşların yerine doğru oturtulup oturtulmaması yönünde önemli rol oynayacaktır.
"M1 açılımında her ne kadar belirtilmemiş olsa da azami tonajı 3.500 Kg ile sınırlandırılan Otomobil ve Kamyonetler üst yapı, koltuk ve tonaj kriteriyle tanımlıdır." demişsiniz.. Açılımında belirtilmemiş olan bilgiye nereden sahip olduğunuzu sormak isterim. Peki, zırhlı bir otomobil düşünün (Mercedes S600 Guard) ağırlığı 5 tondan fazla.. Bu bir otomobil.. Üst yapı gövde tipi de sinifi da otomobil.. Bu aracı B sınıfı ehliyet ile kullanamayız, diyorsak, hangi ehliyeti almalıyız? diye sorsam?
Güzel bilgiler, teşekkür ederim
Emeğine yüreğine sağlık 🧿❤️
teşekkür ederim..
@@lunakaravan saygılar
Çok faydalandım, harika bir bilgilendirme olmuş. Teşekkür ederim. Ancak değinmediğiniz bir konu olmuş. Aydınlatmanızı rica ediyorum. Varsayıyorum bir OTOBÜS aldım ve M1 karavan ruhsatı aldım. Bu aracı B sınıfı ehliyet ile sürebiliyorum açıklamanıza göre. Ancak karavanımın arkasına birde çekme karavan ilave ettim. Bu halde iken ehliyetimi değiştirip BE mi yapmalıyım, yada başka bir seviyeye mi geçmeliyim, veya hiç bir değişikliğe gerek yok mudur?? Teşekkür ederim.
750 kg altı ise B sınıfı ehliyet yeterli..
750 ila 3500 kg arasında BE sınıfı ehliyet
3500 den agir olanlar için C1E sınıfı ehliyet
--- BE sınıfı sürücü belgesi: B sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı geçmeyen römork veya
yarı römork içeren birleşik araçları kullanacaklara verilir
---- C1E sınıfı sürücü belgesi : B sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü
ağırlığı 3.500 kilogramı geçen römork veya yarı römork takılan araçlar için....
diyor yönetmelik.
@@lunakaravan Harikasınız. Teşekkür ederim.
Emeğinize sağlık
teşekkürler
Abbi ben magirus Karavan yapmak istiyorum. Hangi ehliyet gerekiyor normal standart ehliyet olurmu
Elinize sağlık. Çok net olmuş.
Benim kafamı kurcalayan araç alımı ile karavan ruhsatı çıktığı süre arasında ne yapmam gerekli. Başka şehirden alıp getirirken, sanayi ile ev arasında gidip gelirken B sınıfı ile kullanabilmek için ne yapılmalı. İlk etapta koltuk söküm projesi ile otomobil ruhsatı mı alınması gerekli?
Karavana dönüşmesi gerekli B ile kullanabilmek için. ya da bir yakınınız kullanmalı o surecte. ya da benim yaptıgım gibi tum surecte araç hiçbir yere kımıldamaz, herşeyini kendiniz yaparsınız :)
Kısacası kullanabiliyozmu
D eliyet aldığım an src ye yazıla bilir miyim peki
👌👍👏
8+1 wolsvogen tırans potır M1 sınıfına mıgiriyor hususi 2 yılda bir muyine olanlar B sınıfı yeterlimidir
Arka teker çift olursa karavan için B sınıf ehliyet kullanabilir mi?
Değerli hocam b menuel ehliyete
Hak sahibi oldum fakat bana taksiden başka birşey suremessin dediler dahiliye 103 01uc ayda bir konturol kalp de103 05 buda 5 yılda bir konturol bundanmi taksi veya hangi arabaları surebilirim
Ve git sağlık raporun deyitsir tekrar yap
Abi teşekkürler
Russatta e yazdigi belli olmiyor cok bulanik cekmissin yeniden cekip resmini koyabirmisin
otobus halindeyken M3, Karavan halindeyken M1 yazıyor.
Tamam tirafik polisiyle bir sikinti yasarsak böyle bir örnegi var bunu yapmislar buda resmi diyebilmek icin russatin eski hali yeni donusmus hali o bakimdan
@@mavimavilim8932 trafik polisine kendi ruhsatınızı göstereceksiniz, benim ruhsatı değil :)
Çok net ve açıklayıcı bir bilgilendirmeydi , emeğinize sağlık , teşekkür ederim 🙏 🙏
ben teşekkür ederim.
Ağabey çok sağol çok faydalı olmuş, peki kendimden örnek verirsem otobüsü şehir dışından getirirken bir çözüm bulamadım, sonuçta m3 olarak geçecek ben dönüşüm yapana kadar bununla ilgili bir fikrin var mıdır?
Dönüşüm yapılmadan önce yapacak birşey yok. Ehliyeti yeterli birinin kullanması gerekecek, ya da yükleyeceksiniz bir TIR a öyle getireceksiniz.
B sınıfı ehliyetim var ama otomatik. Otomatik minibus alsam karavan yapsam kullanabilir miyim? Yada servis aracı? Kütfen yardımcı olur musunuz? Manuel vites ehliyet almak istemiyorum manuel alamıyorum
Ruhsatınızda M1 yazar ise (ki yazacaktır). Otomatik vites M1 sınıfı bir aracı, B sinifi otomatik vites ehliyetiniz ile kullanabilirsiniz.. diye düşünüyorum..
@lunakaravan teşekkürler
Ağırlıktan çok kullanım amacı ön plana çıkıyor
Abim ağzına sağlık çok iyi anlattın.Bende youtube video atıyorum ıveco karavan yapımı felan son videomda senden bahsettim "otobüs karavanı B sınıfı ehliyet sürermi" yazınca senin videonun üstünde çıkıyor saygılar abicim allaha emanetsin
İzledim videonu. teşekkürler güzel ifadelerin için.. :) ufacık bir faydamız dokunmuşsa ne mutlu bize.. :)
@@lunakaravan Allah razı olsun bütün soru işaretlerini akıllardan kaldırdın abim trabzondan kucak dolusu sevgiler
Hocam aydınlatıcı bilgilendirmeniz için çok çok teşekkür ederim,bu kafa bulanıklığını giderdiniz.Bir de şu trafik sigortası mevzusunu da aydınlığa kavuştursanız ya tadından yenmez.Türkiye de bir tek Ankara Sigorta uygun fiyata yapıyor,acaba bu Ankara Sigorta mevzuatın bir açığından mı faydalanıyor? Anlayamadım doğrusu.(Aydın da Yusuf isimli bir arkadaş ray sigortanın temsilcisi o da bir otobüs aldı karavan yapıyor.1.Basamaktan birinin Trafik sigortasını 1600-1700 'e yaptırmaları imkansız diyor.)
th-cam.com/video/cVmS4kleYeQ/w-d-xo.html
Sigorta konusunu da ele alacağım yakın zamanda. ama kısaca üstünden geçmek gerekirse.. Ankara sigorta uygun fiyata yapıyor evet, bunu nasil yapıyor diye soruyorsanız, bilemem. Kar marjlarını düşük tutuyorlardır. Ki zaten karavanlar bana göre en düşük risk grubunda olan araçlar. Herhangi bir kazaya karişip, karşı tarafa zarar verme olasılıkları normal araçlara göre cok daha düşük. Yıl içinde kısa süreli kullanılıp, kullanıldıgı zamanlarda da trafikten uzak sakin yerlerde seyrediyorlar. Boylece risk seviyeleri düşüyor. Aslında olması gereken, tüm sigorta firmalarının fiyatı indirmeleri olmalı. Bunu ilk etapta ankara sigorta yapmış, ne mutlu onlara. Mevzuat açığından faydalanmak uygun bir tabir değil :) Zira fiyat düşürmek serbest, sigorta "tavan fiyatları"nı belirler devlet, o fiyatı aşamazsın, fakat fiyatı düşürmek sigorta firmasinin insiyatifinde olsa gerek diye düşünüyorum.. Geçen hafta ankara sigortanin karavan için verdiği fiyat 1712 TL (4.basamak). imkansiz değil yani. bence bu bile fazla.. otomobil sigortalarından cok daha düşük rakamları görecegiz diye düşünüyorum (ilerde)
konuyu tam bilmeden açıklama yapmıştı o arkadaşımız..Bugün görüştüm kendisi ile..Konu hakkında doğru bilgi videosu çekeceğini söyledi..
120 ile gıdebılır yanı
Otomobil sınıfıysa muayenesinde 2 yıllık olmalı????
Mayenede araç sınıfından ziyade kullanım amaç ve şekline göre muamele görüyor. Nitekim ticari otomobiller de hem otomobil hem de M1 sınıfında, fakat muayenleri yılda 1defa.. Ruhsatta "Özel amaçlı taşıt" değil de "Hususi Otomobil" yazarsa 2 yıl oluyor. Hususi otomobil yazmayan araçlarda 1 yıl (yönetmelikte böyle ifade ediliyor)
Keşke bu söylediklerinizi,konu hakkında görüş verme yetkisi olan bir makam bir yönetmelikle yayınlasa...!Şundan emin olabiliriz ki bu olmayacak.Keşke olsa henimde aracım 3.500.Kg üzeri bir çiftteker.Ancak, Akıl ve mantığın izah edemediği şeyleri, yönetmeliklerdeki boşluklara sığdırarak yapılan zorlama yorumlarla bu tür ciddi konularda hüküm bildirmenin vebali vardır.
Dilerim ve umarım gerçekleşmez bu h bir zaman ama, B sınıf ehliyetle bir karavancımız 3.500 Kg üzeri bir araçla kazaya karışıp Allah korusun can/mal kaybına yol açınca Şapka düşer kel görünür....En başta Sigorta Ekspertizleri zuplayacaktır,Yetkisiz belge ile araç kullanımı noktasında. Akabinde bilirkişi raporları devreye girince 3 500 Kg ağırlıkta bir aracı kullanabilme yetisine yönelik bir belge ile 7.ton,8 ton gibi kesinlikle farklı yetkinlikler gerektiren bir aracın kullanımının ,TAKSİRLE CAN MAL KAYBINA yol açmakla aynı kapıya çıkacağına dair hükümler verilince, bu işin bu kadar basit şahsi yorumlarla kapatılacak bir konu olmadığı anlaşılacaktır.
Kaldıki EU müktesebatını referans alan ve uyumlaştırılan bir çok iç mevzuatımız sonunda dönüp EU daki Tanılamayı alacaktır.Bunun aksi hayal olur.İşte bu yüzden ben kendi adıma gidip paşa paşa C sınıf için müracaatımı yapacağım.Tavsiyem bu yöndedir.
M1 sinifi araclar icin agirlik sinirlamasi yoktur... Basit bir soru sorayim, basit bir cevap alayim Mercedes S 680 Guard, bu bir otomobil, zirhli versiyonu 4500 kg a yakin. Bu araci ha gi ehliyet ile kullanacagiz?? Yasadaki bosluklardan yararlanma diye birsey yok bizzat yasalardan yola cikarak yorum yapmaya calistim. Neyse sozu uzatmadan, linkteki arac icin hangi ehliyete ihtiyacimiz var diye sorayim ve susayim.. Saygilar.. www.sozcu.com.tr/2021/dunya/scholzun-zirhli-mercedesi-hazir-1-3-milyon-euro-degerinde-6701812/
@@lunakaravan Üstad,sizin yorumlarınıza inanmak ve gönül rahatlığı ile direksiyona kurulmayı o kadar isterdim ki! Zira salt bu mevzuatın boş olan altı için,kolluk kuvvetlerinin karşısında ceket iliklemek istemediğimden yada Mafaza bir kaza halinde önüme gelmesi muhtemel raporda yazacakları öngörebildiğim için bu "farazi" den öteye geçemez yorumlarınıza bel bağlayamıyorum,üzülerek .
Eğitimim ve yıllarca yürüttüğüm profesyonel iş yaşamımda bizler,mevzuata dayalı yorumları hep bir risk unsuru alarak değerlendirmek durumunda kalırdık.
Size haksızlık etmek niyetinde değilim.Emek vermiş,onca kaynağı araştırmışsınız,elinize sağlık.Bana bir zırhlı otomobil örneği vermişsiniz ki buna benzer onlarca örneği bilirim.Bende size 9 metrelik ,8 ton boş şasi ağırlığı olan bir kamyonun üzerine alkoven konulmuş halini sorayım?Bu mevzuata ,ve sizin tezinize göre M1 dönüşümü yapınca, bu dev kütleyi al götür B ehliyetle istediğin yere öyle mi????
Lütfen kusura bakmayınız, bu zamanında bürokrasinin öngöremediği ve bu nedenle yoruma açık boşluk kalmış bir kaotik durumdur.EU müktesabatına bakmak bile yeterlidir bu çarpık durumu sezinlemek için.
Günün sonunda, ceza-i müeyyide gerektiren bir kaza yada 3.kişi zararı karşısında, Türk Medeni esasisi nin onlarca hükmü ile ilinti kurulup,bu durumun hukukumuzda , kanuınlarınızda yer almamış,tanım bulmamış maddi durumlar karşısında; bir klavuz olarak kabul edilen "BASİRETLİ DAVRANMA" zorunluluğu gelir bağlar vatandaş olarak bizleri....
Ne yazık ki pozitif hukukta sanığın yorum hakkı yoktur,yorum hakkı hakime aittir....!
Umarım ne demek istediğimi anlatabilmişimdir.
İşte salt bu yüzden,ben kendi adıma gidip Ehliyetimi C sınıfa yükseltmeyi planlıyorum.Atalarımızın dediği gibi; "Rüyada şeytanı görmektense,uykusuz kalmak evladır"
Saygılarımla,
@@an-karavan Benim de size saygım sonsuz.. Tabii ki dilediğiniz şekilde davranıp ehliyetinizi değiştirebilirsiniz. Keşke bu uzun cevap içinde 4500 kg lık zırhlı otomobili B ehliyet ile kullanıp kullanamayacağımızı belirtseydiniz... B ehliyet ile kullanabiliriz diyorsanız konu kapanır. Neden? cunku bu araç ta tıpkı bizim aracımız gibi M1 sınıfında ve AĞIRLIĞI 4500 kg.. (ki çok daha farkli dizayn edilmiş bir zırhli araç 8000 kg bile olabilir, bunun bir sınırlaması yoktur). Verdiğiniz örnekteki araç (Komyon) önceki kullanıma amacı her ne olursa olsun, M1 sınıfına dönüştüğü anda olay biter.. Bu aracın neden M1 sınıfına dönüştürüldüğünü düşünmenizi tavsiye ederim.. İyi günler..
Yönetmeliğin ve kanunun hiçbir maddesinde, açıkça , m1 sınıfı motorlu taşıtlar otomobildir ifadesi yoktur. otomobilin m1 sınıfı araç olduğu belirtilmiş sadece hız sınırı çizelgesinde. Böyle bir şeye ihtiyaç olsaydı kanuna ve yönetmeliğe açıkça yazılırdı. yani hız sınırları çizelgesine bakıp oradan bu tanımı çıkarmak yanlıştır. taksiler ve dolmuşlarda ayrıca tanımlanmış m1 sınıfında.
Kamyon (N2-N3),
Çekici (N2-N3)
Motosiklet (L3)
Motosiklet (L4, L5, L7)
bu satırlar hız sınırı çizelgesinden. Kamyon hangi sınıfa girmektedir? motosiklet sınıfı nedir? bu çizelgeden tanım çıkmaz.
bu durumda soru şu olmalı;
18 yaşını yeni bitirmiş 2 aylık b sınıfı ehliyet sahibinin mi
yoksa
24 yaşını bitirmiş 6 yıllık b sınıfı , 2 aylık d sınıfı ehliyet sahibinin mi
O403 yada safir karavanında yolculuk yapmak istersiniz?
Hangisinin kaza riski fazladır?
Kişisel şeylerin dışında eğitimi alınmadan kullanılan ne kaldı şu dünyada?
Peki yönetmeliğin neresinde AÇIKCA motokaravanları şu sınıf ehiyet kullanabilir demiş?
.
Keşke hangi ehliyet gerekli onu da belirtseydiniz.
Sanırım hiçbir sınıf ehliyet motokaravan kullanamayacak? Çünkü yönetmelikte motokaravan için bir ehl,iyet yok.
.
M1 sınıfı, otomobilleri ifade eder. ve ağırlıktan bağımsız olarak 9 yolcuya kadar olan 4 tekerli taşıtlar otomobildir. taksiler de otomobildir, 9 dan az yolcu taşıyan dolmuşlar da..
O listede kamyonet N1 , kamyon N2 sınıfa girmektedir.
Daha doğrusu, aracın yuklu ağırlığına göre sınıflandırılır..
N1 Sınıfı: Yük taşımasında kullanılan ve azamiağırlığı 3.5 tonu aşmayan motorlu araçtır.
N2 Sınıfı: Yük taşımasında kullanılan ve azamiağırlığı 3.5 tonu aşan,ancak 12 tonu aşmayan motorlu araçtır.
N3 Sınıfı: Yük taşımasında kullanılan ve azamiağırlığı 12 tonu aşan motorlu araçtır.
Ruhsatımıza M1 işlenmiş, biz halen hangi araç hangi siniftadiri konusuyoruz. ARACIMIZ M1 sınıfında.
Size göre hangi ehliyetle kullanmalıyız bunu? ve neden? otobus ehliyeti derseniz, sorarım. neden ruhsatımızı M1 olarak değiştirdi trafik? M3 kalsaydı ya? madem otobus olarak devam edecekti.. ??
Lütfen insanları yanıltmayalım daha fazla.. B kullanamaz demekle olmaz, hangi ehliyet kullanır ve neden?
Yaş konusuna gelince, malesef yasalar o şekilde duygusal işlemiyor. 48 yolcu taşıyacak olandan D ehliyet isteyebilirsiniz ve yaş sınırı. fakat 3 yolcu taşıyandan isteyenmiyor o şartlar.. Lütfen anlayın artık, yolcu taşıyorsak yolcu sayısı, yük taşıyorsak yükün ağırlığı kıstastır ehliyet sınıfında..
@@lunakaravan B sınıfı ehliyetin kullanabileceği araçlar yönetmelikte gayet net. Kamyonet minibüs otomobil traktör. Otobüsün M1 sınıfı araca dönüştürülmesi araç sürüş ehliyeti üzerinde bir değişiklik yapmaz.
Ehliyet, ilk başta sürücünün sonra yolcuların ve trafikteki diğer unsurların güvenliğini teyit eden yeteneğe verilen belgedir. sadece yolcu sayısıyla ilgili değildir. Yani koskoca otobüse lavabo , fırın ,yatak koyup vs, koltuk çıkarttım diye eğitimini almadan binip kimseyi riske atmamalıyım.
@@gokhansimsir183 Halen cevaplamadınız, motokaravanı hangi ehliyetin kullanacağı yönetmelikte açıkca yazıyor mu?
ve aracın sınıfı neden değiştiriliyor ruhsatta? bunun amacı nedir? bu iki sorumu cevaplamanızı isterdim..
Ruhsatının hiçbir yerinde OTOBUS yazmayan bir aracın otobüs olduğunu belirten şey nedir? Görüntüsü mü? peki aldık elimize ruhsatı, polisin görmediği bir noktada ruhsatı ve ehliyeti gösterdik? ne diyecek polis amca? aracı bi görelim mi diyecek? :)
@@gokhansimsir183 en.wikipedia.org/wiki/Vehicle_category
Lütfen bu sayfayı inceleyin.. burada B sınıfı ehliyetin M1 sınıfı araçları kullandığını göreceksiniz. nokta.. Ruhsatımız M1 , Ehliyetimiz B.. Daha başka söze gerek var mıdır?
@@lunakaravan ağırlığı 3500 kg nın altındaysa b sınıfı ehliyet yeterli. Değilse araca göre ehliyet olacak tabiki. Ruhsatlarda marka model ve araç cinsi hanesi boş değildir. Neyin ne olduğu anlaşılır. Azami yükü hanesi yazılır ki polis, aracı tarttıktan sonra kıyaslasın ve işlem yapsın. Kanun ve yönetmelikte ki tanımlamalara uygun olarak araç sınıfı değişir. Kanun olduğu için değişir. Araç sınıfına göre de trafikte uyması gereken kuralları,devlete ödenecek vergisi, sigorta poliçe bedeli , kaskosu , trafik sorumlulukları ve cezaları belirlenir.
Mümkün değil kullanamaz her şey koltuk degıl o araç 15 ton ağırlığında
Lütfen insanları yanlış bilgilendirmeyin aracınızı B sınıfı ehliyet kullanamaz hem cimerden gelen bilgiye göre hem gov.uk sotesindeki bilgiye göre 3500 kg max taşıma kapasitesi olan araçlar b sınıfı ehliyet ile kullanılır bunun üzeri 7500 kg kadar C1 sınıfı ehliyet şarttır
Asıl yanlış yönlendiren sizlersiniz. CİMER in M1 sınıfına dönüşmüş motokaravanlar için verdiği yanıt, "B sınıfı ehliyet ile bu araçların kullanılabildiği" yönündedir. kulaktan dolma bilgilerle, yahut M1 sınıfı olmayan araçlara verilmiş cevaplarla karıştırmayın konuyu. Varsa elinizde "M1 sınıfı motokaravan" için verilmiş bir CİMER yanıtı, paylaşın biz de şahit olalım.
Otobua dahi olsa M1 sinifi tum araclari B kullanir
🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷
Benim otobüs karavanımın ağırlığı 7.000 kg max yük 13.000. Bu araç TR de B ile kullanılabilmesine rağmen yurt dışında, özellikle avrupa da durum nedir acaba?
Eğer ehliyet 1996 yılından önce alınmış ise B ile kullanabilirsiniz Avrupa’da.
@@Oktay Maalesef 2007 de almıştım. D1 ehliyetimde var. 1996 sonrası ehliyet alanlar bu durumda hangi ehliyete sahip olmalılar?
@@IsaKarahan Kamyon C ve Otobüs D ehliyeti lazım o durumda. D1 en fazla 16 yolcu ve araç boyu 8 metreye kadar geçerli.
Ne uzatmışsın mevzuyu dayı
B sınıfı ehliyet ile ağır vasıta kullandıran bu saçma yasanın bir an önce değişmesi lazım. İnsanların can güvenliği her şeyin üzerindedir.
B ehliyet onemli kolay degil ehliyet asil b ehliyetli cogu sey kullanilmasi lazım başka ülkelerde b ehliyeti olan cogu seyi kullaniyo bi bizim ülkede sadece araba kullanabiliyo b ehliyeti sacmalik degistirmeleri lazim
Çok uzun anlatmışsın dinleyemedim