Köpeğinize Denize Girmeyi Nasıl Öğretirsiniz - Denizi Sevmesini Nasıl Sağlarsınız

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 31 ธ.ค. 2024

ความคิดเห็น •

  • @mertkarabuga4713
    @mertkarabuga4713 5 ปีที่แล้ว +1

    cok güzel olmuş teşekürler

    •  5 ปีที่แล้ว

      Mert Karabuga Beğenmenize çok sevindik : )

  • @e.gunesx
    @e.gunesx 4 ปีที่แล้ว

    Merhaba abi ben köpeğime bir havuz aldım cok buyuk degil labrador girermi?

    •  4 ปีที่แล้ว

      Tabii ki girer, tavsiyem videodakileri uygulaman. Sen de gir havuza, keyfine bak.

  • @sevilasya9420
    @sevilasya9420 5 ปีที่แล้ว

    Yeni video için teşekkürler.. 🙏 York shire 8 aylık erkek köpeğim var. Sorunum, başka köpeklere karşı saldırgan, ısırmaya çalışıyor,kendince bizi koruyor. Sık sık sosyalleşme için kalabalık ortama sokmamıza,yaptığında kızıp düzeltmemize rağmen yine aynı.insanlara çocuklarada hırlıyarak saldırmaya çalışıyor. 8 aydır sabırla uğraşıyoruz ama koşanlara, çocuklara, başka köpeklere saldırgan.dürterek oturtup düzeltiyoruz ama Şaşırdık artık. Şu an eğitime gönderemiyorum. Tavsiyede bulunurmusunuz, neyi yanlış yapıyoruz.ayrıcada hala wc eğitimi de bitmedi.

    •  5 ปีที่แล้ว +1

      Sevil Asya Selamlar, vakit bulur bulmaz detaylı bir cevap yazacağım.

    • @sevilasya9420
      @sevilasya9420 5 ปีที่แล้ว

      @ Ok teşekkürler bekliyorum.. 🙏

    •  5 ปีที่แล้ว

      @@sevilasya9420 Selamlar tekrar Sevil Hanım,
      Öncelikle belirtmek isterim ki sizinle bu yazıda paylaşacağım profesyonel görüşlerim gözlem olmaksızın belirtilen görüşler olduğu için 'doğru' olarak kabul etmeyelim. Sizin verdiğiniz detaylar doğrultusunda bilgilerimi paylaşacağım.
      Sırayla ilerleyelim.
      Yazdığınız belirtiler sosyalleşme sürecini sağlıklı bir şekilde yaşayamamış olan köpeklerde gördüğümüz davranışlar. Sizin sosyalleşmeden anladığınız ile köpeğin sosyalleşmesi arasında fazlasıyla fark olabilir. Sosyalleşme sürecinde/esnasında, özellikle köpek tasmalıysa, köpek sahibinin verdiği mesajlar köpek tarafından farklı yorumlanabilir. Örnek: Bir sokak köpeği ile (ya da sahipli) ilk karşılaşmalarınızda sokak köpeğini kovmak / birbirlerini koklamalarına izin vermemek / tasmayı çekiştirip başka yöne yürümeye çalışmak gibi davranışların köpeğimize ilettiği mesaj karşı tarafın tehdit olduğu yönünde olacaktır. Dolayısıyla köpeğinizin şu anki davranışlarından yola çıkarak, bu ilk karşılaşmalarda köpeğinizin diğer köpeklerle sağlıklı bir iletişim kurmasını sağlayamamış olduğunuzu düşünüyorum.
      Tekrar sosyalleşmeye dönelim. Köpeğin sosyalleşmesi kalabalık ortamlara girmesi değil köpeklerle vakit geçirmesi, iletişim kurmasıdır. Vakti zamanında bu sosyalleşmeyi sağlıklı yaşayamadığı için şu an diğer köpekleri tehdit olarak görüyor ve duruma göre ya onları uzak tutmak için tepki gösteriyor ya da çok yakındalarsa kendini korumak için saldırıyor. İlk bakışta kendini korumak için saldırması mantıksız gelebilir, işte tam burada köpek sahibinin verdiği yanlış mesajlar işin içine giriyor. Köpeğiniz doğal akış (Köpek dünyasının) içinde veya sokakta büyüseydi köpeklerle iletişim kurarken içgüdülerini kullanacağı için çok daha başarılı bir süreç geçirecekti. Ama buna köpek sahipleri olarak fırsat vermiyoruz. Bugünün eğitim tekniklerinde tüm çabamız köpeğimizin köpek gibi davranmasını sağlayabilmek. Tasmayla bunu sağlayabilmek çok zor olabiliyor. Bu konuda kendinizi suçlamayın, aynı hataları eğitim almadan önce ben de yaptım.
      Bu kısmı şöyle özetleyeyim; Köpeğinizin diğer köpeklere saldırma sebebi, fazla özgüveninden, saldırgan olmasından değil. Ve ne yazık ki koruduğu şey siz de değilsiniz. Kendini koruyor. Kendini koruyor çünkü sizin bunu başarabileceğinizi gözlemleyemedi. Sürü lideri kavramı her ne kadar çok tartışılsa da, yanında sürü lideri olan bir köpeğin, lider saldırmadan (veya onay vermeden) diğer köpeklere (veya herhangi bir canlıya) saldırması mümkün değil. Yani köpeğiniz ne kendine ne de size güveniyor.
      Peki ne yapabiliriz? Mutlaka, yerinde rehabilitasyon hizmeti veren bir profesyonelle çalışmalısınız. Bu durum eğitimle değil rehabilitasyonla çözülür. Köpeğinizin diğer köpekleri/canlıları tehdit olarak görmemesini, size güvenmesini sağlamadan bu problemi çözmeniz mümkün değil. Dürtmelerin, kızmaların işe yaramama sebebi de bu. Bir davranış uzmanı evinize gelecek, size köpeğinizi nasıl sosyalleştirebileceğinizi uygulamalı bir şekilde gösterecek, sizinle birlikte oluşabilecek senaryolar üzerinde çalışacak. Kısacası eğitime göndererek çözülebilecek bir davranış problemi değil. Yeri gelmişken söyleyelim, eğitime göndererek çözülebilecek bir davranış problemi zaten mevcut değil. Davranış problemleri rehabilitasyonla çözülür eğitimle değil.
      Tuvalet eğitimine gelirsek. Tuvalet eğitimi diye bir kavram yok. Köpek eğitmenlerinin para kazanmak için (Bu işi doğal akışından daha hızlı çözmek isteyen köpek sahiplerinin oluşturduğu talep neticesinde) uydurduğu tekniklere tuvalet eğitimi deniyor. Köpeğin tuvaletini dışarıya yapması bir süreçtir. Bu süreç için 3 önemli adım mevcut.
      1- Kas gelişimi
      2- Sosyalleşme
      3- Rutin
      Açıklayalım...
      1- Kas gelişimi kısmını bildiğinizi tahmin ettiğimden ve uzmanlık alanım olmadığı için detaylı bir şekilde girmek istemiyorum. Özetle, çiş ve kakayı tutabilmesi için gereken kasların yeterli ölçüde güçlenmiş olması gerekir. Köpeğiniz 8 aylık olduğuna göre geliştiğini varsayabiliriz.
      2- Sosyalleşme. Köpeğin yaşadığı güvenli alan hariç her yer başka köpekler/kediler veya olası hayvanlar tarafından sahiplenilmiş alanlardır veya köpek içgüdüsel olarak öyle varsayar. Dolayısıyla köpeğin ev/güvenli alan dışına koku bırakabilmesi için kendine güveniyor olması veya hiyerarşik konumunu öğrenmiş olması gerekir. Köpek sahiplerinden sıklıkla duyduğumuz "4 saat gezdirdim dışarda tuvaletini yapmadı, eve girer girmez yaptı" şikayetinin kaynağı budur. 4 yaşında hala eve tuvaletini yapan köpekler biliyorum. Sizin vakanızda köpeğiniz için "bizimki çok saldırgan, herkese gider yapıyor, çok güçlü bir karakteri var" diyebilirsiniz ama tüm bunların sebebi aslında korkuyor olmasıdır. Düzenli gezdiriyorsanız ama yine de dışarı yapmıyorsa, sebebi yukarıda yazdığım gibidir. Not: İlk 45 gününü veya bebeklik dönemini çok sağlıklı bir şekilde geçirmiş olan köpeklerin sokağa ilk çıktığı gün çiş/kaka yaptığını biliyoruz.
      3- Rutin. Evde ya da bahçede yaşaması hiç önemli değil, her köpeğin (Bebekler hariç) günde en az 2 kez, 40'ar dakika yürümesi gerekir. Tabii ki bu yürüyüşten kasıt köpeğin kafasına göre davrandığı, sağa sola gittiği, diğer canlılara saldırdığı bir yürüyüş değil, sahibinin yönettiği bir yürüyüştür. Bu yürüyüşün rutin olması yani hiç aksatılmaması köpeğin tuvaletini tutabilme ihtimalini büyük oranda arttırır. Sabah-akşam mutlaka dışarı çıkarılacağını öğrenen köpeğin tuvaletini tutabilmesi daha olasıdır.
      Yukarıdaki 3 maddeyi sağlıklı bir şekilde yerine getirdiğinizde 'mama yedikten 5 dakika sonra çıkarın, 10 dakika sonra çıkarın' gibi saçmalıkları tatbik etmenize, dışarıya çiş-kaka yaptığında ödüllendirme veya eve yaptığında cezalandırma/kızma/küsme yanlışına, kafes veya çit ile tuvalet eğitimi gibi fuzuli tekniklere hiç gerek kalmayacaktır.
      Yazınızda "şaşırdık artık" demişsiniz. O kadar haklısınız ki. Köpekler hakkında herkesin bir fikri var. Sokaktaki çalışmalarımda bana gelip akıl veren bile var. Çok fazla bilgi kirliliği mevcut. Bunda en büyük sorumlu da köpek eğitmenleri. Köpek eğitmenleri köpek psikolojisi hakkında tek bir ders dahi görmemelerine rağmen bu tip konularda yorumlarını bilgi gibi paylaşıyorlar. Veteriner hekimler de aynısını yapıyor. Gerçi eğitmenler de veterinerlerin uzmanlığına giren konularda yine aynısını yapıyor. Lütfen köpek eğitmenlerinin köpek davranışları üzerine olan fikirlerini çok dikkate almayın. Yarın öbür gün 'köpeğe dans etmeyi nasıl öğretirsiniz' başlıklı bir video çekersem beni de dikkate almayın :) Bu da köpek eğitmenlerinin işi. Köpeğinizin fiziksel ve zihinsel sağlığı ve sizin yaşamınızın kolaylaşması için köpeğiniz hakkında size ulaşan bilgilerin uzmanından gelip gelmediğini mutlaka kontrol edin.
      Bundan sonra nasıl ilerleyeceğiniz ile ilgili size şöyle yardım edebilirim. Yaşadığınız şehirde bulacağınız davranış uzmanlarını değerlendirebilir ve kanaatimce size en layık olanını önerebilirim.
      Size çok karamsar bir portre çizmişim gibi gelebilir ama güzel olanı en sona sakladım. Her ne kadar sizi bugüne kadar çok uğraştırmış olsa da köpeğinizin bahsettiğiniz davranışları profesyonel yardımla, köpeğinizin kendi yaşam alanında yapılacak çalışmalarla 2 hafta içinde %80 oranında azaltılabilir. 6 ay içinde de eski bir anı olarak yerini alır.
      Saygılar, sevgiler.
      Levent Kadı

  • @bengigozen2300
    @bengigozen2300 5 ปีที่แล้ว +1

    Yaaa salak eli 😍😍

    •  5 ปีที่แล้ว

      Bengi GÖZEN : ))