השקר של רנה דקארט - עם חוקר שמאל רדיקלי צבי שלם

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 9 มิ.ย. 2024
  • פילוסוף רנה דקארט
    עם חוקר שמאל רדיקלי צבי שלם
    דקארט ידוע כפילוסוף. במיוחד המשפט שלו "אני חושב משמע אני קיים". רבים גם מכירים את תרומותיו למדע ולמתמטיקה (כולל מערכת הצירים המוכרת שלנו). אך השאיפה של דקארט הייתה לייצר "תיאוריה של הכל". כמובן שאף אדם במאה ה 17 היה במצב "לפתור את הפיזיקה" כך השאיפה הזו הייתה מעל ומעבר לאפשרי.
    במסגרת לימודים לתואר שלי בהוראת המדעים צבי שלם התבקש לתרגם את תשתית הפיזיקה של דקארט. מעבר לתרגום צבי גם התעמק בפיזיקה המתואר וגילה בה כשל. בפני עצמו הדבר אינו מפתיע כלל. המפתיע הוא שנראה שדקארט היה בהחלט מודע לכשל זה והשתמש במכוון במגוון כלים של עמעום והסחת דעת על מנת שהקורא לא יבחין בו.
    התגלית סותרת לחלוטין את המוניטין של דקארט כנאמן לאמת. למזלנו האנושות המשיכה עם הפיזיקה של ניוטון. אם לא כן לא הייתה מתקיימת המהפכה המדעית. כל ממשיכיו של דקארט שניסו להמשיך ולפתח את הפיזיקה שלו לא הגיעו לשום הישג שהוא. הוא הוליך אותם למבוי סתום.
    המהות אינה המדע אלא הגורם האנושי. ישנו הבדל תהומי בין טעות ושקר. ברגע האמת, דקארט בחר בשקר. מעבר ליכולת של אדם גאון ובעל מוניטין להונות את חבריו, מפתיע גם שהונאה זו לא אותרה מיד על ידי כל גאוני המאה 17 אשר קראו את כתביו, וגם לא על החוקרים במאות ה 18, 19 ו 20 אשר פרסמו ספרים ומאמרים אודות כתבים אלו.
    זהו קישור למאמר פופולארי בנושא בכתב בעת "אלכסון":
    alaxon.co.il/article/%D7%94%D...
    זהו קישור לתאזה בנושא שכתבה לירז לאור (צבי שלם מופיע בתודות):
    iseemath.co/amitai/descartes_...
    כתב המקור של דקארט המנותח: "Principles of Philosophy"
    www.earlymoderntexts.com/asse...
    עמוד 34 סעיף 40
    באים אל הפרופסורים
    #באיםאלהפרופסורים
    =====
    אוהבים את הפרויקט? תרמו ועזרו לי להמשיך ולפתח אותו!
    פטראון: bit.ly/3KpxEK4
    פייפאל: bit.ly/3sQq3P2
    =====
    שמרו על קשר גם ברשתות החברתיות:
    ====
    דף הפייסבוק: bit.ly/3sNS2yu
    קבוצת הפייסבוק בנושא היסטוריה וארכיאולוגיה:
    bit.ly/3MwEj76
    ====
    באים אל הפרופסורים בטוויטר:
    bit.ly/3vPX53s
    ====
    קבוצת הטלגרם של באים אל הפרופסורים:
    bit.ly/3vJWNem
    קבוצת הטלגרם בטחון ישראל וגיאופוליטיקה:
    bit.ly/3IPcXqt
    ====
    באים אל הפרופסורים בטיקטוק:
    bit.ly/3hNHBF8
    ===
    לשאלות או שיתופי פעולה:
    AlexMaof7@gmail.com
    שיחה על טוטליטריזם - אלכס מדבר בהשתתפות של צבי שלם
    • שיחה על טוטליטריזם - א...
    ==
    מהפכה ומערכת חינוך. חוקר מרקסיזם צבי שלם מסביר לאלכס מה קורה בשמאל העולמי
    • מהפכה ומערכת חינוך. חו...
  • บันเทิง

ความคิดเห็น • 99

  • @theytookallmynicks
    @theytookallmynicks 27 วันที่ผ่านมา +2

    למדתי המון, תודה רבה

  • @HarpoonTA
    @HarpoonTA 10 วันที่ผ่านมา

    A bit challenging , but interseting. Thank you for the lecture.

  • @yosefbrodsky6643
    @yosefbrodsky6643 29 วันที่ผ่านมา +2

    מעניין, תודה

  • @NiviYaveen-of6uq
    @NiviYaveen-of6uq 28 วันที่ผ่านมา +1

    שבת וחג טובים

  • @Univer1132
    @Univer1132 28 วันที่ผ่านมา +1

    האם הטענה היא שהוא הונה לטובת המוניטין שאישי שלו, או שיש עוד מניע נסתר?

    • @zvi__shalem
      @zvi__shalem 28 วันที่ผ่านมา

      אמת לא הייתה בראש סדר העדיפויות. מה עקף אותה? אני לא יכול לחשוב על משהו חוץ ממוניטין. להיות זה שמחליף את אריסטו ונותן "תיאוריה של הכל" חדשה. הוא רצה שזה מה שילמדו בכל האוניברסיטאות.

  • @limontri60
    @limontri60 29 วันที่ผ่านมา +1

    כל גילוי שיקרי הקשור לתקופה האחרונה מעניין אותי 👍

    • @zvi__shalem
      @zvi__shalem 29 วันที่ผ่านมา +1

      גילוי של שקר או גילוי שאינו גילוי ? :)

  • @user-dg6iv9rn9z
    @user-dg6iv9rn9z 28 วันที่ผ่านมา +1

    תודה רבה! צבי שלום איש מדהים! חכם ואמיתי!❤

    • @zvi__shalem
      @zvi__shalem 28 วันที่ผ่านมา

      תודה! השם הוא "צבי שלם" :)

    • @user-dg6iv9rn9z
      @user-dg6iv9rn9z 28 วันที่ผ่านมา

      @@zvi__shalem סליחה על הטעות בשם, ממש מצטערת, עברית זה לא שפת עם שלי, אני עושה לפעמים טעויות

  • @yonilevy
    @yonilevy 29 วันที่ผ่านมา +5

    מה נסגר עם התגובות פה. אם אתם חושבים שצבי טועה אתם צריכים לטעון או (1) דקארט לא הבין שהוא טועה או (2) לא מדובר בהונאה, למרות שדקארט הבין שהוא טועה. אשמח לראות טענות נגד רציניות כי זה באמת עושה רושם של גילוי גדול מכדי שאף אחד אחר לא ישים לב…

    • @orenzeshani
      @orenzeshani 29 วันที่ผ่านมา

      אני אסביר לך. האיש הזה שמציג את עצמו כ-"חוקר שמאל רדיקלי", מראה לנו מצגת שיש בה מילים וציורים ונוסחאות כדי שנחשוב שאנחנו טיפשים שאנחנו לא מבינים על מה הוא מדבר. זה מין פאסיב אגרסיב כזה. "בגדי המלך החדשים". המטרה היא לגרום לנו לפקפק בשיטה המדעית כי היא שמאל קיצוני פרוגרסיב.

    • @user-lp5ir7uw6w
      @user-lp5ir7uw6w 28 วันที่ผ่านมา +1

      אני מצפה מערוץ של "לבוא לפרופסורים" לבוא למומחה בתחום " האם הנ"ל פילוסוף?
      זו לא הרצאה בפיזיקה...

    • @zvi__shalem
      @zvi__shalem 28 วันที่ผ่านมา

      לאור ניסיון קודם עם תגובות לא ענייניות אני מגיב אך ורק לשאלות לגבי הטענה עצמה או אתגור של הטענה (טרם התקבל כזה מאז הפרסום)
      . כל מהלך אחר הוא בגדר ניסיון השתקה או הכפשה שאינו ראוי להתייחסות.​@@user-lp5ir7uw6w

    • @zvi__shalem
      @zvi__shalem 27 วันที่ผ่านมา +1

      אני מצפה מתגובות כאן להיות ענייניות ולא להשתמש בתרבות הביטול. הטענות היו ברורות. יש פירוט נוסף במאמר פופולרי ויש תאזה שהוגשה. כל הקישורים האלה בתיאור הסרטון כולל טקסט המקור של דקארט עליו התבסס הניתוח. ​@@user-lp5ir7uw6w

    • @zvi__shalem
      @zvi__shalem 27 วันที่ผ่านมา +2

      ​@@user-lp5ir7uw6w אני כותב שוב כיוון שהתגובה הקודמת שלי נמחקה. אני לא מבין למה זה קורה. אני מצפה לתגובות ענייניות המתייחסות לטענה עצמה ולא לשום דבר אחר. בתיאור הסרטון יש מאמר לקהל הרחב, קישור לתאזה שהוגשה והטקסט המקורי של דקארט עליו התבסס הניתוח.

  • @ShamaiOfer
    @ShamaiOfer 29 วันที่ผ่านมา +4

    להבנתי, תזה מאד חלשה. למרות שאני שונא לומר דברים שכאלו, במקרה זה ראוי לומר כי רקע בפיסיקה בלבד לא מתאים ואפילו מזיק לעיסוק בהיסטוריה ופילוסופיה של המדע.
    איני מכיר את התאוריה הפיסיקלית של דקראט מעבר לרמת הכותרות אבל הרעיון המרכזי של הדובר נשמע מנותק מאופן החשיבה של דקארט ותקופתו.
    ככלל נראה שמה ששלם מתנגד לו הוא הרציונאליזם של C17 ולאו דוקא עבודתו הספציפית של דקארט. התנגדות לגיטימית אבל לפחות שתהיה היסטורית. ברור שהיום אנו עושים מדע אחרת מאיך שעשו זאת במאה ה-17 וההצדקות שלנו אליו שונות. (אפשר לקוות שלמדנו משהו והתקדמנו במהלך 400 שנים.) מכאן לגזור התקפה על בסיס החשיבה של אותה התקופה במונחים מודרניים כמו אנומליות/אקסיומטיקה לא נראה משכנע. אם הצלחתי להבין את הטיעון הרי הוא אומר: דקארט (למעשה הרציונליסטים) עושים מדע בצורה מוחלטת כמו המתמטיקה ולכן פגמים לוגיים מעידים על חוסר יושר אינטלקטואלי. זו קפיצה גדולה מדי לפסיכולוגיה ולפני שעושים אותה צריך לפחות להבין מה הציפיה של בני-התקופה מהמבנים הגדולים - השיטות הגדולות - שלהם. אשאיר זאת לאנשים המומחים בתקופה זו. עדיין כללית אפשר לומר, שהרציונליסטים יותר מעונינים בבסיס המעגן של התאוריות שלהם ופחות ב-"פרטים הקטנים" של ההסק, כפי שאפשר לראות אפילו אצל דקארט בספרו על הגאומטריה, שבו הוא מטווה את העקרונות הכלליים, מדגים ומשאיר לקורא "להשלים את הפרטים".
    בין שאר הדברים שראוי היה שלא היו נאמרים הם:
    - הפילוסופיה של ימהב"נ לא היתה עסוקה רק באל אלא בשלל נושאים והיא ידועה בניתוח הלשוני והלוגי המדוקדק שלה (דומה לפילוסופיה המודרנית).
    - התאור של המתמטיקה בהרצאה הוא תיאור המתאים לרוח הזמן של סוף המאה התשע-עשרה תחילת העשרים עם התפתחות רעיון המבנים האלגבריים. כפי שלומדים בתואר ראשון במתמטיקה. לומר שזו המתמטיקה זה פשוט אנכרוניזם.
    - הפוסטולטים (לא אכסיומות) של אויקלידס אכן יכולות להדגים את צורת חשיבה הסקית כללית המזכירה רציונליזם אבל אפילו כאנלוגיה ראשונית, התמונה מורכבת הרבה יותר - דקארט כאחרים (ויאט, למשל) חיפשו מתודה כללית למציאת אמיתות מתמטיות, ובמקרה של דקארט, גם להבנת העולם.
    הם ניסו לחפש את המתודה האנליטית האבודה של המתמטיקה היוונית וראו אותה באלגברה המתפתחת באותו הזמן. האלגברה יכולה להביא להשערות שאותן אפשר לוודא באמצעות העקרונות הכלליים. במונחים קצת פופריאנים ניתן לומר שהבסיס המרכזי של הפילוסופיה של דקארט הוא הקשר הגילוי ולא הקשר הצידוק. (מה שמחליש עוד יותר את הטיעון של שלם)
    - מערכת הצירים הקרטזית אינה של דקארט (פרמה השתמש יותר ממנו). דקארט עבד עם קואורדינטות נטויות. יתרה מזו, דקארט תרגם את הפעולות האלגבראיות לגאומטריה כדי לחקות את מהלך פתרון המשוואות *בתוך* הגאומטריה. כלומר, הוא מעונין לייצר בניות המחקות פתרון של משוואות. כאשר אנו מדברים היום על גאומטריה אנליטית אנו מתכוונים על התהליך ההפוך של תרגום בעיות גאומטריות לאלגברה ופתרון המשוואות באופן אלגברי. הפוך מהכיוון של דקארט. גם רעיונות גדולים מתפתחים בד"כ בסדרה של צעדים וע"י מספר אנשים.
    כדאי לזכור שהגורם המרכזי שהחזיק ידע והתפתחות מדעית במערב היתה הכנסיה, לפחות עד לקאונטר-רפורמציה. המדע המערבי הוא יצירה דתית אירופאית (עד היום הוא כולל רעיונות דתיים, למשל, רעיון הקידמה). בניגוד לתרבויות אחרות, המדע האירופאי שרד ובסוף אף השתלט על אופני הקוגניציה, כי הוא נתפס כפרקטיקה דתית. בעוד שבתרבויות אחרות המדע פרח זמן מוגבל, אולי מאה - מאה וחמישים שנה ואז פנתה התרבות למקומות אחרים, המדע האירופאי שרד בשל חשיבותו הדתית.
    בפרט המדע של המאה ה-17 הוא תוצר של תקופה ספקנית, בתום מלחמה דתית עקובה מדם (מלחמת 30 השנה הסתיימה בשנת 1648), כאשר האינטלקטואלים של אותה תקופה מבקשים למצוא מכנה משותף של אמת מוחלטת הנתנת להשגה מבלי שנוצרים ירצחו זה את זה על האמת. היה זה ויתור גדול על השאלות הגדולות של הנשמה והאל לטובת ראיית גדולתו של האל בעולם. על ניתוח של המדע של התקופה הזאת צריך להיות ער לסנטימנטיים המרכזיים הללו של התקופה.

    • @zvi__shalem
      @zvi__shalem 29 วันที่ผ่านมา

      באופן כללי אני עוסק בצורה אינטנסיבית בנושאים האלו אבל כאן הטענה היא ממוקדת מאוד. 1. יש אנומליה בתיאוריית ההתנגשויות של דקארט. כלומר מצב התנגשות שמוליך לאבסורד תחת הנחות התיאוריה. 2. דקארט מודע לאנומליה. 3. דקארט עושה מאמץ מודע לטשטש את התיאוריה של עצמו על מנת שהקורא לא ישים לב לאנומליה.
      לא מדובר באופן כללי על אמפירציזם מול גישה אפריורית או משהו כזה.
      אם הטענה נכונה מדובר על האדם שברגע האמת בחר בשקר. מדובר גם באינספור אינטלקטואלית משכמם ומעלה שנפלו בפח (לא בהכרח בתיאוריה, אבל בתפיסה שגויה של כוונת הכותב של התיאוריה )

    • @ShamaiOfer
      @ShamaiOfer 28 วันที่ผ่านมา

      שלום צבי,@@zvi__shalem
      אני איני מומחה בתקופה הזאת, ובתוך הטרוף הנוכחי של מאבק להצלת המדינה אתקשה לפנות זמן להתעמק (אנסה!). במקומך הייתי פונה לאנשים המתמחים בדקארט.
      בכל אופן, הטענה המרכזית שלי כנגד הטיעון שהצגת היא שהחשיבה האנושית אינה פועלת באופן הלוגי שאתה מצפה ממנה.
      כך, למשל, מעדות אישית: היתה בידי דוגמה להוכחה מתמטית שאיננה נתנת להצרנה בלוגיקה (מסדר ראשון) המקובלת. כמדומה לי לקח לי כשנתיים להבין שאם המערכת האקסיומטית המודרנית נכשלת בתיאור משפט אחד אזי היא נכשלת בתיאור ההסק המתמטי. לכאורה צעד לוגי פשוט, אבל מבחינתי זו היתה בעיה בקצה של מערכת שבסה"כ מתפקדת היטב.
      אני לא חושב שזו חולשה פרטית שלי אלא היא מייצגת את אופן החשיבה האנושי. לא מדובר כאן במציאת פתרון לבעיה בבי"ס, שיש לך ציפיה שהכלים שבידך יפתרו אותה במדויק, אלא להתמודדות של המדע עם הקצוות שלו - שם תמיד יש אי-בהירות, סתירות, מתחים ואין איזה כלל פשוט ונהיר אחד המכוון אותנו לאן ללכת.
      לכן, לדעתי, אין דרך אחרת אלא צריך לעשות את המאמץ לרדת לאופן החשיבה של דקארט ותקופתו כדי לנסות להבין איך הוא חשב בנקודה הזאת. לפני-כן, אינך יכול לשפוט את המעברים מ-(1) ל-(2) ומ-(2) ל-(3). אני לא מכיר דרך אחרת למחקר היסטורי.
      אם אתה מעונין, אפשר להמשיך את השיחה באופן פרטי.
      כל טוב!
      עפר (0546-571-579)

    • @ShamaiOfer
      @ShamaiOfer 27 วันที่ผ่านมา +1

      שלום צבי, @zvi__shalem
      אני איני מומחה בתקופה הזאת, ובתוך הטרוף הנוכחי של מאבק להצלת המדינה אתקשה לפנות זמן להתעמק (אנסה!). במקומך הייתי פונה לאנשים המתמחים בדקארט.
      בכל אופן, הטענה המרכזית שלי כנגד הטיעון שהצגת היא שהחשיבה האנושית אינה פועלת באופן הלוגי שאתה מצפה ממנה.
      כך, למשל, מעדות אישית: היתה בידי דוגמה להוכחה מתמטית שאיננה נתנת להצרנה בלוגיקה (מסדר ראשון) המקובלת. כמדומה לי לקח לי כשנתיים להבין שאם המערכת האקסיומטית המודרנית נכשלת בתיאור משפט אחד אזי היא נכשלת בתיאור ההסק המתמטי. לכאורה צעד לוגי פשוט, אבל מבחינתי זו היתה בעיה בקצה של מערכת שבסה"כ מתפקדת היטב.
      אני לא חושב שזו חולשה פרטית שלי אלא היא מייצגת את אופן החשיבה האנושי. לא מדובר כאן במציאת פתרון לבעיה בבי"ס, שיש לך ציפיה שהכלים שבידך יפתרו אותה במדויק, אלא להתמודדות של המדע עם הקצוות שלו - שם תמיד יש אי-בהירות, סתירות, מתחים ואין איזה כלל פשוט ונהיר אחד המכוון אותנו לאן ללכת.
      לכן, לדעתי, אין דרך אחרת אלא צריך לעשות את המאמץ לרדת לאופן החשיבה של דקארט ותקופתו כדי לנסות להבין איך הוא חשב בנקודה הזאת. (דקארט פועל מתוך וכנגד המסורת הסכולסטית והוא חלק מהמאמץ לבנית שיטה חדשה. צריך להסתכל על עבודתו בהקשר הזה ולנסות לנחש את/להכנס אל תוך צורת החשיבהלפני שאני מעריך שהוא במכוון מבקש לטשטש את הבעיות בתורתו) לפני-כן, אינך יכול לשפוט את המעברים מ-(1) ל-(2) ומ-(2) ל-(3). אני לא מכיר דרך אחרת למחקר היסטורי.
      אם אתה מעונין, אפשר להמשיך את השיחה באופן פרטי.
      כל טוב!
      עפר

    • @zvi__shalem
      @zvi__shalem 27 วันที่ผ่านมา +1

      ​​@@ShamaiOfer לא הבנתי. אם מישהו יודע שיש באג והוא מסתיר אותו במכוון זו הונאה. המהלך די פשוט. אם תרצה להעמיד מעבר למה שהספקתי לתאר כאן, יש בתיאור הסרטון קישור למאמר פופולארי שכתבתי. אם תמצא מומחה לדקארט ולתקופה שלדעתך יכול להתמודד עם הטענה, אשמח שתקשר אותו אלי. חיפשתי רבות אדם כזה ולא מצאתי כזה. כאמור - הרעיון הזה כבר פורסם כתאזה בפילוסופיה.

    • @zvi__shalem
      @zvi__shalem 27 วันที่ผ่านมา

      ​@@ShamaiOfer אני כותב שוב כיוון שתגובה קודמת שלי נמחקה. העיקרון פשוט. דקארט ידע שיש פגם והסתיר אותו. אם תמצא מומחה לתחום שחושב שהוא יכול לסתור את הטענה, אשמח מאוד לפגוש אותו. חיפשתי לא מעט. בכל מקרה, מזכיר שהתגלית כבר פורסמה כבר כתאזה.

  • @GR-hl4gk
    @GR-hl4gk 29 วันที่ผ่านมา +3

    איזה שחצן

    • @zvi__shalem
      @zvi__shalem 29 วันที่ผ่านมา +6

      טיעון נגדי יתקבל בברכה. אם תעשה זאת, תהיה הראשון. בהצלחה.

    • @GR-hl4gk
      @GR-hl4gk 29 วันที่ผ่านมา

      @@zvi__shalem אלוהים איזה שחצן… הטיעון שאתה שחצן באמת נגדך.

    • @zvi__shalem
      @zvi__shalem 29 วันที่ผ่านมา

      כן. הוא נגדי. זה נקרא אד הומינם. זה לא נגד הטענה. אם יהיה לך משהו להגיד על הטענה - אתה מוזמן. תהיה הראשון. אחרי שזה כבר התפרסם כתזה אחרי ביקורת. בהצלחה​@@GR-hl4gk

  • @nissimayala
    @nissimayala 29 วันที่ผ่านมา +3

    לא רציני בכלל.. האופן שאנשים ראו את המציאות בתקופה של דקארט שונה מאוד מאיך שאנחנו היום מסתכלים עליה. לשפוט את דקארט על טעויותיו בדיעבד עד כדי לטעון שהוא נוכל זו אנכרוניזם במקרה הטוב ונוכלות במקרה הרע

    • @zvi__shalem
      @zvi__shalem 29 วันที่ผ่านมา +1

      הודגשה הקטגוריה. לא טעות אל הונאה. הטענה היא ממוקדת מאוד.
      1. יש אנומליה בתיאוריית ההתנגשויות של דקארט. כלומר מצב התנגשות שמוליך לאבסורד תחת הנחות התיאוריה.
      2. דקארט מודע לאנומליה.
      3. דקארט עושה מאמץ מודע לטשטש את התיאוריה של עצמו וכן כלי הטעיה נוספים על מנת שהקורא לא ישים לב לאנומליה.
      אם הטענה נכונה מדובר על האדם שברגע האמת בחר בשקר.
      בגידה באתוס שהוא עצמו ייצג של קידוש האמת.
      מה היה הערך העליון של דקארט? אולי המוניטין שלו.
      אם התגלית נכונה מה שבטוח הוא שלא האמת.
      מדובר גם באינספור אינטלקטואלית משכמם ומעלה שנפלו בפח (לא בהכרח בתיאוריה, אבל בתפיסה שגויה של כוונת הכותב של התיאוריה)

    • @orenzeshani
      @orenzeshani 29 วันที่ผ่านมา +1

      @@zvi__shalem ברור. ורק אתה לא.

    • @zvi__shalem
      @zvi__shalem 28 วันที่ผ่านมา

      ​@@orenzeshani אכן

    • @orenzeshani
      @orenzeshani 28 วันที่ผ่านมา +1

      @@zvi__shalem טוב, מה אגיד ומה אדבר.... @AlexTseitlin התרגלתי לצפות ממך לסטנדרט אחר

    • @nissimayala
      @nissimayala 28 วันที่ผ่านมา +1

      @@zvi__shalem אתה משליך על דקארט סטנדרטיים של מחשבה שנולדו והתפתחו (הרבה בזכותו) רק לאורך עשרות ומאות השנים שחלפו מאז.
      תקרא אותו כטקסט דתי ולא תראה בעיה עם זה.
      עכשיו תיזכר שהוא דתי עד לשד עצמותיו.

  • @user-pe3hl9pq4f
    @user-pe3hl9pq4f 29 วันที่ผ่านมา +1

    אני לא מומחית לדקארט או לפיזיקה או פילוסופיה או היסטוריה. התרשמתי שאתה טוען כי דקארט מרמה במודע מסיבה קונספרטיבית כלשהי ומנסה להשליך מכאן על כל הפילוסופיה של דקארט. לדעתי זה כמו לקחת את שני הפרקים הראשונים של ספר הראשית עם שני סיפורי בריאה שונים וסותרים, ולטעון שעורך המקרא רימה בכוונת מכוון. ייתכן שבעיני דקארט ובני תקופתו, זה היה בסדר לחיות עם סתירה פנימית ולא ראו בכך רמאות

    • @zvi__shalem
      @zvi__shalem 28 วันที่ผ่านมา +1

      דקארט קידש את הלוגיקה מעל החושים. לכן העדר סתירה אמור להיות אצלו ערך מהותי. הוא בגד במודע בערך זה.

  • @GR-hl4gk
    @GR-hl4gk 29 วันที่ผ่านมา

    השקר של הכותרת של הסרט הזה

  • @conway012
    @conway012 29 วันที่ผ่านมา +3

    לא רציני. הבעייתיות והטעויות בתורת ההתנגשויות והתנע של דקרט הן דבר ידוע. אין פה שום חידוש.

    • @zvi__shalem
      @zvi__shalem 29 วันที่ผ่านมา +1

      לא טעות. הונאה. קטגוריה אחרת.

    • @conway012
      @conway012 29 วันที่ผ่านมา

      @@zvi__shalemלהגיד שאני חושב שהחושים ומכשירי המדידה מטעים, ועדיף לסמוך על הלוגיקה, זו אינה הונאה. זוהי טענה שיכולה להסתבר כנכונה או מוטעית. הרבה תאוריות מדעיות הומצאו כאשר ״העובדות בשטח״ היו נגדן. לפעמים רק אחרי שנים רבות התברר שהתאורי.ה נכונה והעובדות ,לכאורה, היו מוטעות

    • @zvi__shalem
      @zvi__shalem 27 วันที่ผ่านมา

      ​@@conway012 לא על זה התבססה הטענה. צפה שוב.

  • @orenzeshani
    @orenzeshani 29 วันที่ผ่านมา +1

    לא הבנתי. באיזה תחום האיש הזה פרופסור?

    • @GR-hl4gk
      @GR-hl4gk 29 วันที่ผ่านมา +3

      לשקשוקה

    • @zvi__shalem
      @zvi__shalem 29 วันที่ผ่านมา +4

      אם אתה צריך לראות תואר לפני שאתה מוציא אטמים המאזניים, אני לא יכול לעזור לך.

    • @orenzeshani
      @orenzeshani 29 วันที่ผ่านมา +1

      @@zvi__shalem לא. פשוט הערוץ נקרא "באים אל הפרופסורים" אז אני רק שואל...

    • @zvi__shalem
      @zvi__shalem 29 วันที่ผ่านมา +3

      @@orenzeshani אני לא פרופסור. אני כן יכול להגיד שעוד לא היה פרופסור שניסה להפכיך טענה כלשהי שהעליתי בערוץ זה. כמו כן, אתה חושב שתואר זה במדעי הרוח והחברה כיום מייצג חשיבה עצמאית מקורית ונאמנות לאתוס המדעי?

    • @orenzeshani
      @orenzeshani 29 วันที่ผ่านมา +2

      @@zvi__shalem אני חושב שאתה פאסיב אגרסיב

  • @GR-hl4gk
    @GR-hl4gk 29 วันที่ผ่านมา

    שקר עלק

    • @zvi__shalem
      @zvi__shalem 29 วันที่ผ่านมา +4

      טיעון נגדי יתקבל בברכה. בהצלחה.

    • @GR-hl4gk
      @GR-hl4gk 29 วันที่ผ่านมา

      @@zvi__shalemטוען נגדך כל הזמן.

    • @zvi__shalem
      @zvi__shalem 29 วันที่ผ่านมา +3

      ​@@GR-hl4gkאני לא חושב שאתה מבין מה זו טענה.

    • @GR-hl4gk
      @GR-hl4gk 29 วันที่ผ่านมา

      @@zvi__shalem תחשוב שוב.

    • @Bnidb123
      @Bnidb123 29 วันที่ผ่านมา

      אין דבר משובב יותר מ2 אינטלקטואלים שמנסים להוכיח למי יש יותר גדול

  • @balded2
    @balded2 19 วันที่ผ่านมา

    כל מה שהאיש אמר כתוב בוויקיפדיה
    René Descartes
    In Principles of Philosophy (Principia Philosophiae) from 1644, the French philosopher René Descartes defined "quantity of motion" (Latin: quantitas motus) as the product of size and speed,[64] and claimed that the total quantity of motion in the universe is conserved.[64][65]
    Portrait of René Descartes
    René Descartes
    (1596-1650)
    If x is twice the size of y, and is moving half as fast, then there's the same amount of motion in each.
    [God] created matter, along with its motion ... merely by letting things run their course, he preserves the same amount of motion ... as he put there in the beginning.
    This should not be read as a statement of the modern law of conservation of momentum, since Descartes had no concept of mass as distinct from weight and size. (The concept of mass, as distinct from weight, was introduced by Newton in 1686.)[66] More important, he believed that it is speed rather than velocity that is conserved. So for Descartes, if a moving object were to bounce off a surface, changing its direction but not its speed, there would be no change in its quantity of motion.[67][68][69] Galileo, in his Two New Sciences (published in 1638), used the Italian word impeto to similarly describe Descartes's quantity of motion.

    • @zvi__shalem
      @zvi__shalem 18 วันที่ผ่านมา +1

      התגלית שלי היא זיהוי אנומליה וכן שדקארט דילל, עמעמם ועיוות בכוונה את התיאוריה על מנת שהקוראים לא ישימו לב שהאנומליה חסרה.