Mert bey elinize sağlık,biz de kuşadasında amatör olta balıkçılığı yapıyoruz vakit buldukça,orfoz gibi büyük balıklar hedefimiz olmamakla birlikte belgeselinizden çok etkilendim.Orfoz bir evi olan ve orda yaşayan bir canlıymış.Bence restaurantlara giden insanlar bunu öğrenmeli ve bu balığı talep etmemeli.Talebin önü alınmalı ki bir nebze olsun bu güzel hayvan nesiller boyu yaşamını sürdürebilsin.Biz de elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız
Mert bey, tebrik ederim dikkat çekici ve Orfoz hakkinda tum bilgileri veren bir çalışma olmuş, Anadolu’nun ortasinda Eskişehir'de Esbalder dernegi olarak emek veren herkese teşekkür eder , herzaman yanınızda ve destekciniz olduğumuzu bilmenizi isterim Saygılarımla
Harika bir belgesel yapmışsınız Mert Abi elinize sağlık hepinizin. Umarım avciliga kapalı alanların sayısı artmaya devam eder ve insanlarımız denizle daha bilinçli bir ilişki kurabilir.
Tebrik ederim cok guzel belgesel olmus.Akdeniz su urunleri fakultesi yanilmiyorsam, orfozu ticari amacla uretme calismasi yapiyordu.Biraz arastirdigimda japonyada sanirim uretmeyi basarmislardi.Genel kanim da su yonde insanlarin bir yere bir seye sahip cikmasi icin orali olmasi lazim.Bu durumu eski kas ve yeni kasdaki mimari anlayisdan cok rahatlikla gorebiliriz.Bir yere ait olan insan yoldaki copu bile elleriyle topluyor.Istilaci baliklar ve cozum onerileri iceren bir paylasim yapmanizi dort gozle bakliyorum.Kolayliklar dilerim🎉
Doğru yoldasınız.70 yaşında eski bir orfoz katili olarak bende vicdan azabını biraz hafifletmek adına saroz körfezinde gücüm yettiğince genç balıkçiları ikna ederek koruma çalışmaları yapıyorum.Orfoz popülasyonunun yavaş da olsa arttığını görüyoruz.Gençlerle devam.
Harika bir işe imza atmışsın. Orfoz balığının önemini ve yaşadığı tehditleri bu kadar güzel bir şekilde gözler önüne sermen takdire şayan. Belgeselin, hem bilinçlendirme konusunda önemli bir adım atıyor hem de bu değerli türün korunması için farkındalık yaratıyor. Çalışmalarında başarılarının devamını dilerim.
Elinize sağlık, çok güzel olmuş. Zıpkıncılara fazla yüklenmişsiniz ama. Bence en büyük orfoz-lahos düşmanı paragat avcılığı. Artık pek tetik çekemeyen bi zıpkıncı olarak eski günlerde(80'ler) ben de çok orfoz vurdum. 1994'te gitmeye başladığım kuzey ege bölgesinde balık popülasyonunun nasıl gerilediğini çok bariz bir şekilde gözlemledim. Gece boyu nargile ile zıpkın avcılığı, dinamit, ip çekme, her türlü kural tanımaz acımasız avcılık yapılıyordu oralarda. Ağ atmak için su değil "et" olacak derlerdi. Balık tükenince kaçak deniz hıyarı toplamaya başladılar. Onu da bitirirler yakında. Denizlerin hali de memleketin genel hali gibi. Çabalar güzel, faydalı, ama doğrusu benim pek umudum yok.
Aslında tam da bu anlattığınız nedenden ben bu konulara girdim. Ben de eski avcıyım ve tercihlerimizin neler yaratığının farkındayım. Benim konu ettiklerim kural tanımayan kaçak ve sorumsuz avcılar. Yoksa dürüst sorumlu avcıya lafımız olmaz
@ şişlide sokak balıkçıdından, halkalıda büyük zincir market balık reyonundan zıpkınla avlanmış balık satın almışlıpım var, tamam benimki de yanlış ama işin vehameti bu boyutta…
Hocam ellerinize sağlık. Sanırım Türkiye'de çekilmiş en sağlıklı bilgilere sahip sualtı belgeseli olmuş.Kendim zıpkın avcısıyım çok severek ve elimden gelen saygıyı göstererek limitler dahilinde 25 yıldır soframa balık koyuyorum. Ama maalesef ki ticari kaygıyla eline zıpkın alan bi kesim yüzünden tek balığı yeterli görenler artık bu konumda. Sebebi de tabi ki restorant talepleri.Restorant talepleri engellenmediği sürece bu tür değerli eserler hali hazırda bilinçli bireylerin bilgilerini pekiştirmekten öteye geçemeyecek. Çabalarınızın karşılıksız kalmaması ümidi ile ,saygılar.
@@denizdemutfak9599 ben de bu şekilde avcılık yaptım 23 yaşıma kadar. Sonra bıraktım kıyamamaya başladım. Ancak senede 1-2 kez aslan balığı avlamaya gidi. En yakın arkadaşlarım kardeşim halen avcı onlarda en fazla o akşam yenecek kadar avlıyor. Balık bizim vazgeçilmez kültürümüz ana saygılı ve sorumlu olmalı. Beni bu film için eleştiren arkadaşlar umarım birgün balıksız sularda dalış yapmak zorunda kalmazlar. Ama bu gidişle kalacaklar. Çok teşekkür ediyorum yorum için.
Emeğinize sağlık. Bilgilendirici ve eğitici çok güzel bir çalışma olmuş. Dalış eğitmeni hanımefendinin dediği gibi tetiğe değil deklanşöre bassak, denizden nepahasına olursa olsun her çıkanı yemesek biz de kendi çapımızda denizlerimizin korunmasına yardımcı olabiliriz.
Merhaba geç farkettim ama kanalınız başarılı.Yaklaşık 10 senedir dalarım.Körfez de gelişmeler var 2-3 sene içinde belirli derinlikler de bilerek paylaşmıyorum bebek lahoz,orfozlar gelmeye başladı.Umarım gelişcek aslında sularımız canlı carettasından,ıstakozuna kadar ama bu canlıların devamı için en önemlisi besin kaynağı.Bir de resifler tabi ki.Ayrıca mesela Edremit körfezi poyraza hakim bu da bu tarz balıkların barınmasını sağlayabiliyor.İnşallah daha güzel günler olur.
@@BalıkAyvalıkta ben bu sene Iztvdeki mercan bölümü için gelip resifteki orfozlara pek şaşırdım. Özellikle edremit körfezde bazı topuklardaki orfozlar beni oldukça mutlu etti. Koruma sayesinde balıklar çoğalmış geri dönmüş. Mutlu oldum. Bir de şu atık problemini çözsek. İleri biyolojik tesis olsa her noktasında körfezin, balıkçılık denetlense bakın nasıl biryer olur körfez..!
0:33 - ab, o NEDİR yaaaa.. bi yandan yazık...bi yandan abinin yüzü gülsün. ama biten bir avcılığa NASIL gülelim - Oh be beklenen Belgesellll geldi. izliyoeuz. Sayın MErt bey kardeşim
elinize emeğinize sağlık, harika olmuş. Avustralya'da taa 2010'da 100$ ücretle yılda 1 zorunlu online eğitim(o sene nerede ne tutulur-tutulmaz, balık türleri, limitler vs) + yenilenen ve çok sıkı denetlenen bireysel zıpkın ve olta balıkçılığı lisansı vardı mesela. gidip de yetişkin yasaklı bir orfozu vursanız 4-5bin$ cezadan başlıyordu. umarım bizde de görürüz. Gökçeada'da geçen sene 1 ayda 200 ahtapotu kaçak avlayıp satan oto sanayide kaynakçı vardı..
1 senedir yogun bir sekilde Ege kıyılarında gerek net uzerinden gerek de fiziksel olarak bottarga reklami ve satışı yapılıyor yoğun bir şekilde. Özellikle Karaburun yarim adası civarında av yasak döneminin yanlış zamana denk düştüğünü kefallerin tam da yumurtlama zamanında toplu olarak bilinçli anlamanın gelecek senelerdeki balık neslinin de azalması ya da tükenmesine neden olacağını üstelik de bilen ve avlayan insanlara yazıyoruz ama hiç bir netice almadığımız gibi büyük tepki de topluyoruz. 5 10 sene sonrasını merak ediyorum orada. Hayatında balık bilmeyen insanlara bile bottarga satışı yapıyorlar özendirip bırakın da onu da bilip yemesin insanlar. Vedat Milor'u bile getirdiler. Denizin de sonu var. Biz yine de söyleyeceğiz bir iki kişi olsak da
Merhabalar, kefal nispeten diğer balıklara kıyasla az avlanan üreme kapasitesi yüksek bir balık. Yakşaık 11 adette türü var kefalin. Lagünlerin korunması açısından çevre halkın geçimi ve doğal hayattan eko temelli geçim sağlaması açısından önemli olabilir kefal yumurtasın niş bir ürün olarak değerlenemsi ve bu yolla çevrenin korunması. Örnekleri İtalya, İspanya Yunanistan'da var. Tabi av yasaklarının olduğu dönemde av ve aktardığınız noktalarda çok haklısınız, bunların bilinçli bir yöntemle yapılması gerekir.
Harika bir Belgesel...Emeğinize sağlık derken ufak bir katkı yapmak isterim. Benim bir ayağım Çeşme diğer ayağım da Sakız Adası'nda. Orada balıkçılar 40 metre üstünde ağ atmazlar. Bu kural...Denetleyen var mı, yok! Bu tamamen vicdani bir mesele olduğu için Yunanlılar bunu çok iyi uyguluyor. Bizimkileri anlatmıyorum bileççAma bu tip belgesellerin de insanların bilinçlenme adına çok önemli olduğunu düşünüyorum.
Rakı masasının boş muhabbetlerine belgesel mi diyorsunuz? Amaç ‘balık’ ise, zıpkıncıları en son saymanız gerekirdi. Özelde Orfoz balığına dikkat çekmek ise amaç, kaçak zıpkın avcılığını fazla köpürtmüşsünüz. Videodaki kadının ‘günde 1 orfoz avlanabilir’ bilgisi de yanlış. Büyük bir geminin limit altı avladığı balığı, memleketin tüm zıpkıncıları birleşse avlayamaz.
@@mmtkonyar belgesel röportajları 7-8 sene önce olanları var. O dönemin kuralını aktarıyor. Bu belgeselde bireysel etki, amaç sorumlu avcılık, hedef zıpkıncılar. Orfoz balığına en büyük etki taş altı avcıları ve bırakma yapan oltacılar, bunu gösterdik. Lüfer belgeselinde endüstriyel avcıları çektik anlattık, makaleler kitaplarda konu ettik twitterda toplantılarda mücadele ettik daha ne yapalım.?
1- Avlayabilen insan sayısı az öncelikle, bizdeki kadar bir baskı oluşmuyor özellikle adalarda. 2- Yunanistan Nüfusu 14 M Türkiye 90 M 5 kat baskı düşünebiliriz. 3- Kıyı şeridini koruyor Yunanistan, bu şekilde kirlilik ve yapılaşma baskısı kıyılarda çok daha az, bizde çok, bu nedenle de av baskısı haricinde canlılar için habitat kaybı büyük. Yunan adalarında ve ankarada nüfusu kıyasla çok büyük vahşi alanlar var. Bu gibi nedenlerle Yunan su ürünleri birimi gerek duymuyor bu tip bir baskılamaya, canlı üzerinde bizdeki 2000'lerdeki büyük azalma yaşanmadı. Burada aşağıda ve başka yerlerde bol kepçeden laflar çakan zıpkıncı dostlar at gözlüğüyle sade önlerine baktıkları için pek bu durumu görme şansları yok. Av baskısı ile bitmez diyorlar, ancak kendilerinin usta olduğu insanların ortak görüşü, usta bir avcının kendi av alanı içindeki orfoz bireylerini rahatlıkla bitirebileceğidir. Ancakj bu dingil arkadaşlar ne tecrübeyi tanıyor, ne bilimi tanıyor, diyoruz ki senin kadar hatta sende kat kat daha fazla sualtı saatimiz var bunu da tanımıyor, diyoruz 3 kitap yazdık deniz canlıları ve türleri için, bilimsel makalelere hakimiz yok! E ne diyelim Türkiye danalar cenneti.
Ordoz a değil Zıpkın cılara özel olmuş orfoz az diyenler antalya ya gelsin ler bu arada gece ve tüp hariç vurulması zor bir balık video daki kişilerin içinde orfoz satan kesin vardır
Arkasındaki emeği, harcanan yılları bilen biri olarak söylüyorum; bu yapımlar asla unutulmayacak! Şimdi izleme ve etrafına izlettirme zamanı!
💙💙💙
Tebrikler. Emeklerinize sağlık.
🙏🙏
Elinize sağlık çok başarılı olmuş
🙏🙏
Mert bey elinize sağlık,biz de kuşadasında amatör olta balıkçılığı yapıyoruz vakit buldukça,orfoz gibi büyük balıklar hedefimiz olmamakla birlikte belgeselinizden çok etkilendim.Orfoz bir evi olan ve orda yaşayan bir canlıymış.Bence restaurantlara giden insanlar bunu öğrenmeli ve bu balığı talep etmemeli.Talebin önü alınmalı ki bir nebze olsun bu güzel hayvan nesiller boyu yaşamını sürdürebilsin.Biz de elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız
Çok sevindim mesajınıza
Umarım hep beraber bu canlıları ve kıyılarımızı koruyabiliriz
Çekimler görsellik ve bilgiler çok güzel, abartmıyorum şuana kadar izlediğim en iyi yerli belgesel
Çok sevindim bunu duyduğuma :)
Mükemmel bir çalışma , yolu açık olsun
🙏🙏
Mert bey, tebrik ederim dikkat çekici ve Orfoz hakkinda tum bilgileri veren bir çalışma olmuş, Anadolu’nun ortasinda Eskişehir'de Esbalder dernegi olarak emek veren herkese teşekkür eder , herzaman yanınızda ve destekciniz olduğumuzu bilmenizi isterim
Saygılarımla
Çok teşekkür ediyorum derneğinize de bolca selamlar
Mert Bey, tebrik ederim. Konu, çekimler, anlatım, kurgu, müzik tek kelimeyle muhteşem. Başarılarınızın devamını dilerim.
Çok sevindim, umarım herkes izler ve bilinçlenir.
Çok güzel bir video emeğinize sağlık.
Harikasın sevgili Mert. Yine nefis bir belgesel olmuş.
Nejdetçim eksik olma özledik valla
Çok güzel. Elinize emeğinize sağlık
Umarım herkes izler, elinize sağlık 🙏🏻
Teşekkür ediyoruz.
Çok güzel ve eğitici, ayrıca çok çok kaliteli bir iş olmuş. Kutlarım, emeğinizin karşılığını almanızı dilerim.
Umarım teşekkürler
Harika bir belgesel yapmışsınız Mert Abi elinize sağlık hepinizin. Umarım avciliga kapalı alanların sayısı artmaya devam eder ve insanlarımız denizle daha bilinçli bir ilişki kurabilir.
@@gorkemgencer5776 çözüm deniz koruma alanlarında ve etkin cezalarda ve tabi eğitim
Tebrik ederim cok guzel belgesel olmus.Akdeniz su urunleri fakultesi yanilmiyorsam, orfozu ticari amacla uretme calismasi yapiyordu.Biraz arastirdigimda japonyada sanirim uretmeyi basarmislardi.Genel kanim da su yonde insanlarin bir yere bir seye sahip cikmasi icin orali olmasi lazim.Bu durumu eski kas ve yeni kasdaki mimari anlayisdan cok rahatlikla gorebiliriz.Bir yere ait olan insan yoldaki copu bile elleriyle topluyor.Istilaci baliklar ve cozum onerileri iceren bir paylasim yapmanizi dort gozle bakliyorum.Kolayliklar dilerim🎉
İstilacılar belgeseli de yakında gelebilir çok teşekkür ediyorum
Beklediğimiz Belgesel.))))))))))))) ( izlemek için yer arıyordum Teşekkürler Mert Gökalp )
🙏🙏🙏
Doğru yoldasınız.70 yaşında eski bir orfoz katili olarak bende vicdan azabını biraz hafifletmek adına saroz körfezinde gücüm yettiğince genç balıkçiları ikna ederek koruma çalışmaları yapıyorum.Orfoz popülasyonunun yavaş da olsa arttığını görüyoruz.Gençlerle devam.
Abi keşke bilseydik o yıllarda ne kadar önemli olduğunu korumanın 90'larda başlardım bugün yaptıklarımıza
Bende Caner ustanın kardeşiyim yeni çiftlikten selamlar
Keşke Çeşme Yarımadasında da bu doğa aşıkları varolsa
Harika bir işe imza atmışsın. Orfoz balığının önemini ve yaşadığı tehditleri bu kadar güzel bir şekilde gözler önüne sermen takdire şayan. Belgeselin, hem bilinçlendirme konusunda önemli bir adım atıyor hem de bu değerli türün korunması için farkındalık yaratıyor. Çalışmalarında başarılarının devamını dilerim.
@@kaanakdamar4040 🙏🙏🙏 çok teşekkür
Harika bir belgesel olmuş emeği geçen herkesi tebrik ederim
Çok teşekkürler
Emeğinize sağlık hayranlıkla izledim ❤Denizlerimizi Daha çok azimle korumamız lazım
Çok teşekkür ediyorum
Elinize sağlık, çok güzel olmuş. Zıpkıncılara fazla yüklenmişsiniz ama. Bence en büyük orfoz-lahos düşmanı paragat avcılığı. Artık pek tetik çekemeyen bi zıpkıncı olarak eski günlerde(80'ler) ben de çok orfoz vurdum. 1994'te gitmeye başladığım kuzey ege bölgesinde balık popülasyonunun nasıl gerilediğini çok bariz bir şekilde gözlemledim. Gece boyu nargile ile zıpkın avcılığı, dinamit, ip çekme, her türlü kural tanımaz acımasız avcılık yapılıyordu oralarda. Ağ atmak için su değil "et" olacak derlerdi. Balık tükenince kaçak deniz hıyarı toplamaya başladılar. Onu da bitirirler yakında. Denizlerin hali de memleketin genel hali gibi. Çabalar güzel, faydalı, ama doğrusu benim pek umudum yok.
Aslında tam da bu anlattığınız nedenden ben bu konulara girdim. Ben de eski avcıyım ve tercihlerimizin neler yaratığının farkındayım. Benim konu ettiklerim kural tanımayan kaçak ve sorumsuz avcılar. Yoksa dürüst sorumlu avcıya lafımız olmaz
@ şişlide sokak balıkçıdından, halkalıda büyük zincir market balık reyonundan zıpkınla avlanmış balık satın almışlıpım var, tamam benimki de yanlış ama işin vehameti bu boyutta…
@@hakkoktay3058ticari zıpkın sanırım işin özü
Çok güzel, çok bilgilendirici bir belgesel olmuş; emeğinize sağlık, umarım çok fazla insana ulaşır.
Çok teşekkürler
Tebrikler. Belgeselin yolu açık olsun.
Çok teşekkür ediyorum
Hocam ellerinize sağlık. Sanırım Türkiye'de çekilmiş en sağlıklı bilgilere sahip sualtı belgeseli olmuş.Kendim zıpkın avcısıyım çok severek ve elimden gelen saygıyı göstererek limitler dahilinde 25 yıldır soframa balık koyuyorum. Ama maalesef ki ticari kaygıyla eline zıpkın alan bi kesim yüzünden tek balığı yeterli görenler artık bu konumda. Sebebi de tabi ki restorant talepleri.Restorant talepleri engellenmediği sürece bu tür değerli eserler hali hazırda bilinçli bireylerin bilgilerini pekiştirmekten öteye geçemeyecek. Çabalarınızın karşılıksız kalmaması ümidi ile ,saygılar.
@@denizdemutfak9599 ben de bu şekilde avcılık yaptım 23 yaşıma kadar. Sonra bıraktım kıyamamaya başladım. Ancak senede 1-2 kez aslan balığı avlamaya gidi. En yakın arkadaşlarım kardeşim halen avcı onlarda en fazla o akşam yenecek kadar avlıyor. Balık bizim vazgeçilmez kültürümüz ana saygılı ve sorumlu olmalı. Beni bu film için eleştiren arkadaşlar umarım birgün balıksız sularda dalış yapmak zorunda kalmazlar. Ama bu gidişle kalacaklar. Çok teşekkür ediyorum yorum için.
Elinize emeğinize sağlık Mert Abi 🙏
🙏🙏
emeğinize sağlık. çok güzel ve bilgilendirici bir belgesel olmuş
🙏🙏
Emeğinize sağlık. Bilgilendirici ve eğitici çok güzel bir çalışma olmuş. Dalış eğitmeni hanımefendinin dediği gibi tetiğe değil deklanşöre bassak, denizden nepahasına olursa olsun her çıkanı yemesek biz de kendi çapımızda denizlerimizin korunmasına yardımcı olabiliriz.
@@binnurkaragoz9809 kesinlikle katılıyorum
Belgeselin yolu açık olsun. Elinize sağlık 👍
çok teşekkürler Gülbahar :)
Mükemmel olmuş, emeğinize sağlık.
Çok teşekkür ediyoruz
Merhaba geç farkettim ama kanalınız başarılı.Yaklaşık 10 senedir dalarım.Körfez de gelişmeler var 2-3 sene içinde belirli derinlikler de bilerek paylaşmıyorum bebek lahoz,orfozlar gelmeye başladı.Umarım gelişcek aslında sularımız canlı carettasından,ıstakozuna kadar ama bu canlıların devamı için en önemlisi besin kaynağı.Bir de resifler tabi ki.Ayrıca mesela Edremit körfezi poyraza hakim bu da bu tarz balıkların barınmasını sağlayabiliyor.İnşallah daha güzel günler olur.
@@BalıkAyvalıkta ben bu sene Iztvdeki mercan bölümü için gelip resifteki orfozlara pek şaşırdım. Özellikle edremit körfezde bazı topuklardaki orfozlar beni oldukça mutlu etti. Koruma sayesinde balıklar çoğalmış geri dönmüş. Mutlu oldum. Bir de şu atık problemini çözsek. İleri biyolojik tesis olsa her noktasında körfezin, balıkçılık denetlense bakın nasıl biryer olur körfez..!
@mertgokalp hocam o bölgeler de var ama esas olmayan bölgeler de görüyorum
Nasıl oluşturdunuz bu videoyu hayret
Fazlaca Kaş’a giderek 😅
Teşekkür ederim bu video için 🙏
@@cemtalip4107 🙏🙏👌
Tebrikler , harika bir belgesel olmus!
@@ersinbalkan2959 🙏🙏🙏
emeğinize sağlık
Çok başarılı bir iş olmuş. Başarılarınızın devamını dilerim
@@divelogss çok sağolun
Ellerinize sağlık
tebrikler
0:33 - ab, o NEDİR yaaaa.. bi yandan yazık...bi yandan abinin yüzü gülsün. ama biten bir avcılığa NASIL gülelim
-
Oh be beklenen Belgesellll geldi. izliyoeuz. Sayın MErt bey kardeşim
🙏🙏
Elinize saglik
@@arkaodak 🙏🙏
elinize emeğinize sağlık, harika olmuş. Avustralya'da taa 2010'da 100$ ücretle yılda 1 zorunlu online eğitim(o sene nerede ne tutulur-tutulmaz, balık türleri, limitler vs) + yenilenen ve çok sıkı denetlenen bireysel zıpkın ve olta balıkçılığı lisansı vardı mesela. gidip de yetişkin yasaklı bir orfozu vursanız 4-5bin$ cezadan başlıyordu. umarım bizde de görürüz. Gökçeada'da geçen sene 1 ayda 200 ahtapotu kaçak avlayıp satan oto sanayide kaynakçı vardı..
@@gtopcu Yüklü ceza ve eğitim bu işin temeli. Bunu hep beraber yapacağız kaos düzeninden ve yapanın yanına kar kaldığı düzenden bıktık artık sayiden.
@@gtopcu çok teşekkür ediyorum
👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻🙏🏻❤️
1 senedir yogun bir sekilde Ege kıyılarında gerek net uzerinden gerek de fiziksel olarak bottarga reklami ve satışı yapılıyor yoğun bir şekilde. Özellikle Karaburun yarim adası civarında av yasak döneminin yanlış zamana denk düştüğünü kefallerin tam da yumurtlama zamanında toplu olarak bilinçli anlamanın gelecek senelerdeki balık neslinin de azalması ya da tükenmesine neden olacağını üstelik de bilen ve avlayan insanlara yazıyoruz ama hiç bir netice almadığımız gibi büyük tepki de topluyoruz. 5 10 sene sonrasını merak ediyorum orada. Hayatında balık bilmeyen insanlara bile bottarga satışı yapıyorlar özendirip bırakın da onu da bilip yemesin insanlar. Vedat Milor'u bile getirdiler. Denizin de sonu var. Biz yine de söyleyeceğiz bir iki kişi olsak da
Merhabalar, kefal nispeten diğer balıklara kıyasla az avlanan üreme kapasitesi yüksek bir balık. Yakşaık 11 adette türü var kefalin. Lagünlerin korunması açısından çevre halkın geçimi ve doğal hayattan eko temelli geçim sağlaması açısından önemli olabilir kefal yumurtasın niş bir ürün olarak değerlenemsi ve bu yolla çevrenin korunması. Örnekleri İtalya, İspanya Yunanistan'da var. Tabi av yasaklarının olduğu dönemde av ve aktardığınız noktalarda çok haklısınız, bunların bilinçli bir yöntemle yapılması gerekir.
inşaallah bu belgesel birilerini etkiler
🙏🙏🙏💙
👏👏👏
👏🏻👏🏻
34:43 deki abim kitabın ortasından anlatmış.
Usül örf adet sofra kültürü
❤❤
👋👋👋
Hisarönü körfezinde, kocabahçe, bozukkale, kuzbükü bir çok restoranda orfoz satışı var 😢
@@iscanlinsaat8293 haberler geliyor gördüğünüz anda ilgili tarım köy işleri bakanlığına fotoğraflı şikayet etkili. İşleme almak zorundalar
Türkiye ve ahlaki değerler😅
Harika bir Belgesel...Emeğinize sağlık derken ufak bir katkı yapmak isterim. Benim bir ayağım Çeşme diğer ayağım da Sakız Adası'nda. Orada balıkçılar 40 metre üstünde ağ atmazlar. Bu kural...Denetleyen var mı, yok! Bu tamamen vicdani bir mesele olduğu için Yunanlılar bunu çok iyi uyguluyor. Bizimkileri anlatmıyorum bileççAma bu tip belgesellerin de insanların bilinçlenme adına çok önemli olduğunu düşünüyorum.
Kesinlikle karşı kıyımızda AB yardımıyla da kurallar daha iyi uygulanıyor
Rakı masasının boş muhabbetlerine belgesel mi diyorsunuz? Amaç ‘balık’ ise, zıpkıncıları en son saymanız gerekirdi. Özelde Orfoz balığına dikkat çekmek ise amaç, kaçak zıpkın avcılığını fazla köpürtmüşsünüz. Videodaki kadının ‘günde 1 orfoz avlanabilir’ bilgisi de yanlış. Büyük bir geminin limit altı avladığı balığı, memleketin tüm zıpkıncıları birleşse avlayamaz.
@@mmtkonyar belgesel röportajları 7-8 sene önce olanları var. O dönemin kuralını aktarıyor. Bu belgeselde bireysel etki, amaç sorumlu avcılık, hedef zıpkıncılar. Orfoz balığına en büyük etki taş altı avcıları ve bırakma yapan oltacılar, bunu gösterdik.
Lüfer belgeselinde endüstriyel avcıları çektik anlattık, makaleler kitaplarda konu ettik twitterda toplantılarda mücadele ettik daha ne yapalım.?
ofroz harici herseyi gosterdi sanki
@@realcasama Orfoz da var az mı geldi size görüntüsü
@@mertgokalp baslikla pek uyusmayan videolar yapip gece nasil uydugunuzu merak ediyorum. enayiler izler mi diyorsunuz ne dusunuyorsunuz?
denizlerimizde yasak olan bu güzel hayvan neden karşı kıyımızda, Yunanistan'da yasak değil?
1- Avlayabilen insan sayısı az öncelikle, bizdeki kadar bir baskı oluşmuyor özellikle adalarda.
2- Yunanistan Nüfusu 14 M Türkiye 90 M 5 kat baskı düşünebiliriz.
3- Kıyı şeridini koruyor Yunanistan, bu şekilde kirlilik ve yapılaşma baskısı kıyılarda çok daha az, bizde çok, bu nedenle de av baskısı haricinde canlılar için habitat kaybı büyük. Yunan adalarında ve ankarada nüfusu kıyasla çok büyük vahşi alanlar var.
Bu gibi nedenlerle Yunan su ürünleri birimi gerek duymuyor bu tip bir baskılamaya, canlı üzerinde bizdeki 2000'lerdeki büyük azalma yaşanmadı. Burada aşağıda ve başka yerlerde bol kepçeden laflar çakan zıpkıncı dostlar at gözlüğüyle sade önlerine baktıkları için pek bu durumu görme şansları yok. Av baskısı ile bitmez diyorlar, ancak kendilerinin usta olduğu insanların ortak görüşü, usta bir avcının kendi av alanı içindeki orfoz bireylerini rahatlıkla bitirebileceğidir. Ancakj bu dingil arkadaşlar ne tecrübeyi tanıyor, ne bilimi tanıyor, diyoruz ki senin kadar hatta sende kat kat daha fazla sualtı saatimiz var bunu da tanımıyor, diyoruz 3 kitap yazdık deniz canlıları ve türleri için, bilimsel makalelere hakimiz yok! E ne diyelim Türkiye danalar cenneti.
Çok güzel bir çalışma olmuş, tebrikler.. ticari zipkincilik yapanların men edilmesi şart.
👌👌👌
💯
@@arabulucu4892 🙏
Fener ile taş altı zıpkın avı yasaklanmalı. Bunu yasaklamanın yolu su altı el feneri satışı yasaklanmalı
Ordoz a değil Zıpkın cılara özel olmuş orfoz az diyenler antalya ya gelsin ler bu arada gece ve tüp hariç vurulması zor bir balık video daki kişilerin içinde orfoz satan kesin vardır
Sinaritin kilosu 150 tl değil 1000tl
Bazi çekimler 10-12 senelik
th-cam.com/video/9H_YsX9d2X0/w-d-xo.htmlsi=15fehyJ1rHVW84-G
#831
Gır gır ve trolcüler izlerken ne diyo bunlar boş konusuyor uşagım diye makara geciyolardır
Tam anlamadım ama
Muhteşem bir çalışma.
@@umitcetiner2094 🙏🙏
41:18 aynen doğru.marmara neden yok oldu?
👏👏👏