"Okuyabiliyorum ama anlayamıyorum" durumu aslında büyük bir adım öğrenme yolunda. Çünkü çoğunlukla uluslararası dil öğrenme standartlarında önce fonetik öğretilir. Okuyamadığın takdirde öğrenemezsin de. Okuduğu cümleleri anlamış gibi kafasının içinde taklit ederek kafasında bir şeyler kurmaya çalışırsa bu kişi, ana dil gibi grameri yerleştirip sonra üzerine bilgi tanımı ve eğitim eklentisiyle ana dilden daha ileri İngilizceye varabilir. Zaman ister, kendini tek taraflı da olsa İngilizce bir ortama sokarak aktif pratik ister ama en iyi tek başına böyle öğrenilir.
Küçükken oynadığım oyunlardaki dönen olayları merak etmem + yabancı dizilere sarmam sağolsun, lise sondayım ve altyazısız ingilizce bir konuşmayı dinleyerek en az %85 anlayabilirim. Bu konuda kendimi şanslı sayıyorum,CoD oynarken askerlere bakınca çıkan "Sgt, Pvt, Cpt..."nin ne demek olduğunu merak etmeyebilir veya okula gidince sözlükten rastgele sayfa açma oyunu oynamayabilirdim.
Oyunlar sayesinde oyun oynamayan akranlarıma kıyasla çok daha rahat bir şekilde İngilizce öğrendiğime inanıyorum. Bizim çocukluğumuzda Türkçe yama gibi kavramlar da yoktu, paşa paşa en azından menülerde yazanları anlayabilecek kadar İngilizce öğrenmek gerekiyordu. İlk bitirdiğim AAA oyun da Resident Evil 2'dir (yaş 9-10 falan o zamanlar). Bilen bilir doğru kapıda doğru anahtarı kullanmaktan girift bulmacalara kadar çok fazla İngilizce gerektiren mesele vardı, daha okulda İngilizce'nin İ'sini görmemişken bulmacaları çözebilmek, karakterlerin eşyalara yaptığı yorumları anlayabilmek için bir yerlerden Türkçe-İngilizce sözlük bulup onu karıştırdığımı hatırlıyorum. Sonra zaten zamanla oynadığım oyunlar sayesinde okulda öğretilene kıyasla çok daha erken seviyede geliştirdim İngilizcemi kendiliğinden. Şu anda da doktoramı yapıyorum, özellikle çalıştığım akademik disiplinde artık okuyup anlamayacağım bir İngilizce metinle karşılaşma ihtimalim olduğunu sanmıyorum, hiç denk gelmedi daha. Oyunlar sayesinde bugüne kadar hiçbir zaman İngilizce problemi yaşamadım hayatım boyunca.
Ingilizce artik ikinci dil olmaktan cikti, bilmek sart. 3. veya 4. dili bilmek bile standart bir hal almaya basladi, en azindan yurt disinda bu sekilde.
ben anladım ki ingilizce için süper lise yada anadolu lisesi okumuş gençler aldı yürüdü. Ben normal lise ve üniversitede türkçe okuduğum için yaş 40 olmasına rağmen hala orta altı seviyede. Sürekli o dile maruz kalmadan bu iş olmuyor anladığım kadarıyla.
Hiç enseyi karartmaya gerek yok, oyunlar, diziler vs. bütün içerikleri İngilizce olarak anlamaya çalışmak ve her fırsatta konuşmak sizi ilerletir. Ama işinizin bir parçasının İngilizce olması zorunlu olarak kullanmanızı sağlayacağından büyük avantaj.
İcon adventurelar öğretti bana ,okulla kalsaydım baya geriydim şuan ,lise arkadaşlarımdan belli hepsi unuttu ingilizceyi.İnsan sevdiği işin içeriğinde ne varsa onu unutması hayli zor ,öğrenmesi ise zahmetsiz olur.
Bu oyun sektörü için değil, tüm teknoloji sektörü için geçerli. Bunu ama sadece yok Amerika yapıyor biz kullanıyoruz şeklinde düşünmemek lazım. Olay bir ülke değil, ortak dil. Teknoloji dünyanın her yerinde gelişiyor artık. Sadece bir yerde değil. Dolayısıyla insanların anlaşmak için ortak bir dile ihtiyaçları var. Bu da ingilizce. İngilizce öğrenmeden herhangi bir yere ilerlemek mümkün değil. Olay birde sadece öğrenmek değil, global çapta diğer insanlarla iletişim kurmak. Geliştirdiğiniz oyunu steam'e koymak için ingilizce gerekiyor. Bir sorun olduğunda Valve'la yazışmak gerekiyor vs vs. Bir örnek vereyim, zamanında bana Unity'den gelen bir iş teklifi için bir video yolladılar ofis içinden. Orada gördüğüm developerların neredeyse hiçbirinin ana dili ingilizce değil (aksandan). Böyle bir ortamı ortak bir dil olmadan oluşturamazsınız (en azından yapay zeka translate işini adam gibi çözene kadar).
Cidden ingilizce konusunda yardıma ihtiyacım var. Benim konumumda olup başaran biriler illaki vardır bu adamları araıyorum aslında. Ben 33 yaşındayım 6 senedir yazılımcı olarak çalışıyorum. Kariyerimde ilerlemek istiyorum, şuan olmasada ilerde kariyerim konusunda da ingilizce önümde engel olacak. Şuanda bile oluyor aslında. Boş zamanlarımda da oyun geliştirmeye çalışıyorum ve tabiki ingilizce yine engel. Sorunum şu ingilizceye hiç önem vermedim ama iş hayatına girince anladım ki gerekli, sonrasında uğraştım ama olmuyor. Kurslara gittim. basit kitaplar aldım cevirdim, oyun oynuyorum, yabancı dizi izliyorum yok ilerlemiyor. Milleti görüyorum şaşırıyorum. Eski şirketimde bi cocuk vardı, çocuk akşama kadar oyun oynayacan redditte takılan hiç bi hayali olmayan bi adamdı. İngilizcesi çok iyi sorum nasıl geliştirdin. Bilmiyorum dedi oyunlarla gelişti dedi. Bakın arkadaşlar çocuk kesinlikle oturup çalışacak biri değil ama geliştirmiş. Başka bi arkadaşıma sorudum dizilerden dedi. Ya bende oynuyorum oyun bende izliyorum dizi. İnsan kendini geri zekalı gibi hissediyor. Bazı yerlerde okuyorum yabancı dile insanların yatkınlığı var filan bunu görünce öğrenemememin nedeni budur diyorum inanmak istiyor insan buna ama bu seferde sorun şu o zaman ben hiç ingilizce öğrenemeyecekmiyim ? Benim durumumda olup bu işi beceren varmı ? cambly alacam şimdi ama ne kadar yardıcı olur bilmiyorum. bi de onu deneyeyim.
32 yaşındayım ve aynı durumdayım. Kendimi bildim bileli yabancı dizi, film izler ve oyun oynarım. Forumları ve okumayı da çok severim 9gag, reddit falan işim düştükçe, anladığım kadarıyla biraz da yarım yamalak takılırım, ara ara oturur kitaplardan da çalışırım ama yok. Bir gram ilerleme yok. Benim de son çarem artık "konuşarak" öğrenme metoduna geçiş yapmak olacak ki bir eğitimci olarak uygulamalı öğrenmenin öneminin farkındayım da. Baştan bende Cambly'lemi başlasam dedim ama sistematik ilerleyemeyeceğimi düşündüğüm için şimdilik askıya aldım. İstanbul Taksim'de "Konuşma Kulübü" adında bir dil merkezi var. Fiyatları en son 3 aylık kurs 3500TL'ydi. 5-6 kişilik gruplarla (sınıflarla) başınızdaki bir uzman eşliğinde o günün konusu hakkında yalnızca ingilizce konuşarak, uzman eğitmenin de sizi sürekli konuşturmasıyla o haftaki konuyu tamamlıyorsunuz. Sınıflar sizin düzeyinize göre oluşturulduğu için de herkesin bildiği kadar konuşabildiğiniz için öğrenme aşamasında utanma-sıkılma noktasında çok sorun yaşamıyorsunuz. Bir iki kez görüşmüştüm burasıyla ama henüz deneyimleme şansım olmadı. Deneyimleyen tanıdıklarım ise çok olumlu yorumlar yaptılar. Muhtemelen benim gibi yaşadığınız bu dil ızdırabı için en azından bir araştırmanızı öneririm. Ben şu an bir iş değişikliği sürecindeyim ve yeni işe geçiş yapıp düzenimi oturttuğum ilk an da artık buraya başlayacağım. Çünkü sizinki gibi artık içinden çıkılamaz bir hâl aldı benim de bu ingilizce problemim.
@@safakyldrm6306 Valla hocam taksim ters biraz gerçi kadıköyde filan vardır kesin ama dediğin gibi konuşma kulüblerini denemek lazım. Şu cambly biraz deneyecem bi kaç ay.
@@Emre-xt3nh yoğun olmasada devam ediyorum calismaya. İngilizce kitap aldim okuyup Türkçe özet çıkarıp sonra bu özeti ingilizceye ceviriyorum. 40 - 50 sayfa ceviri yaptim. Ciddi faydasi oldu. Hatta geçen gün bi tane yazılımla ilgili ingilizce eğitim aldim udemy den izledim bitirdim. Sözlüğe yine baktim tabi ama hala ingilizce biliyorum diyemem. Bu tempoda gidersem olacak belki ama motivasyonumu arada kaybediyorum. İngilizcenin derdi bu sürekli ugrasmalisin.
Abi özellikle oyun sektöründen kişilerle konuşup "Hangi üniversitelerde veya hangi bölümde eğitim alınmalı? Tek başına ne kadar halledilir? Üniversitenin yararları nedir?" konularına değinirseniz sevinirim. Yıllar önce değinmiştin ama 4 yıl geçti, dünya değişiyor
Lokalizasyon kısmını biraz daha ayrıntılandırır mısınız? Oyun şirketlerinin tercihine göre mi belirleniyor bu iş? Yani oyun şirketi kabaca maliyet hesaplayıp ve Türkiye’deki talebe bakıp mı karar veriyor bu işe? Daha doğrusu lokalizasyon kısmı daha çok kimin inisiyatifinde? Birçok gönüllü çevirmen grupları da var Türkiye’de fakat profesyonel ayağı nasıl oluyor? Sevgiler 🌸
Bu güzel videonun içeriğini bir kenara koyarsak: Dünyada en çok konuşulan dilini, bir Dünya'lı olarak, bilmemizin gerekmesi çok normal değil mi? Bir ürünü incelerken mesela, "Türkçe olmadığı için puan kırdım" demek abes değil mi? Kendi eksikliğini, ne hakla o ürünün eksikliği ilan edebilir bir insan?
@@mertdag7099 Mesela ben 20 yıllık oyunculuk hayatımda hiçbir oyun, hiçbir film veya diğer ortam türleri için böyle bir yorumda bulunmadım. Bulunan birinin cevap vermesi gerek.
Kıssadan hisse: Netflix izlemeyin, spor yapın. Ancak şişmanlığınız ile dalga geçen kişileri o spor salonundan uzaklaştırın. Yaşınız küçük ise de sinemaya gidin. Antalya olursa bal kaymak olur.
Ya arkadaşlar bırakın ingilizce mevzusunu. Ben yazılımcıyım hem de 18 yıldır falan hala ingilizce konuşamıyorum. Ama zamanla dökümanlara baktığımda ne demek istediğini anladım. Bir yabancı ile karşılıklı konuşamasam da yazılım konusunda kendimi çok geliştirdim. Siz bakmayın ingilizce olmazsa olmaz diyenlere. Olur. Oyun nasıl yapılır udemy den kurslar alın. 3d hakkında udemy videoları alın. Türkçe videolar var. Sonra oturun evinizde yazın oyununuzu. Yayınlayın gitsin. İyi kötü bir şeyler çıkar ortaya. İngilizce bir kural değil. Cevire cevire bir şeyler yapmaya çalışın. Bir süre sonra aşina oluyorsun her konuya. Sanki oyun yazarken bir ingilizle karşılıklı konuşma şartı var! Bu kadar dert etmeyin bu konuyu, cidden saçma.
"Okuyabiliyorum ama anlayamıyorum" durumu aslında büyük bir adım öğrenme yolunda. Çünkü çoğunlukla uluslararası dil öğrenme standartlarında önce fonetik öğretilir. Okuyamadığın takdirde öğrenemezsin de. Okuduğu cümleleri anlamış gibi kafasının içinde taklit ederek kafasında bir şeyler kurmaya çalışırsa bu kişi, ana dil gibi grameri yerleştirip sonra üzerine bilgi tanımı ve eğitim eklentisiyle ana dilden daha ileri İngilizceye varabilir. Zaman ister, kendini tek taraflı da olsa İngilizce bir ortama sokarak aktif pratik ister ama en iyi tek başına böyle öğrenilir.
Yapabileceğiniz diğer bir şey de discord kanalları var speaking geliştirmek için.Oralara da girebilirsiniz
Özet: Yine videonun ana konusu dışında her şeyi konuştular.
Küçükken oynadığım oyunlardaki dönen olayları merak etmem + yabancı dizilere sarmam sağolsun, lise sondayım ve altyazısız ingilizce bir konuşmayı dinleyerek en az %85 anlayabilirim. Bu konuda kendimi şanslı sayıyorum,CoD oynarken askerlere bakınca çıkan "Sgt, Pvt, Cpt..."nin ne demek olduğunu merak etmeyebilir veya okula gidince sözlükten rastgele sayfa açma oyunu oynamayabilirdim.
Ben de ingilizceyi oyunlardan ogrendim. O kadar iyi ogrendim ki suan ingiltere de yasiyorum :)
Disket Kutusu outro muziginin yavas versiyonu da guzelmis.
Oyunlar sayesinde oyun oynamayan akranlarıma kıyasla çok daha rahat bir şekilde İngilizce öğrendiğime inanıyorum. Bizim çocukluğumuzda Türkçe yama gibi kavramlar da yoktu, paşa paşa en azından menülerde yazanları anlayabilecek kadar İngilizce öğrenmek gerekiyordu. İlk bitirdiğim AAA oyun da Resident Evil 2'dir (yaş 9-10 falan o zamanlar). Bilen bilir doğru kapıda doğru anahtarı kullanmaktan girift bulmacalara kadar çok fazla İngilizce gerektiren mesele vardı, daha okulda İngilizce'nin İ'sini görmemişken bulmacaları çözebilmek, karakterlerin eşyalara yaptığı yorumları anlayabilmek için bir yerlerden Türkçe-İngilizce sözlük bulup onu karıştırdığımı hatırlıyorum. Sonra zaten zamanla oynadığım oyunlar sayesinde okulda öğretilene kıyasla çok daha erken seviyede geliştirdim İngilizcemi kendiliğinden. Şu anda da doktoramı yapıyorum, özellikle çalıştığım akademik disiplinde artık okuyup anlamayacağım bir İngilizce metinle karşılaşma ihtimalim olduğunu sanmıyorum, hiç denk gelmedi daha. Oyunlar sayesinde bugüne kadar hiçbir zaman İngilizce problemi yaşamadım hayatım boyunca.
bende bu adama niye bu kadar ısındım diyordum , adamın comfort filmleri scorsese filmleri. Sinan abiyi zaten esprilerinden dolayı seviyoruz o ayrı.
Ingilizce artik ikinci dil olmaktan cikti, bilmek sart. 3. veya 4. dili bilmek bile standart bir hal almaya basladi, en azindan yurt disinda bu sekilde.
ben anladım ki ingilizce için süper lise yada anadolu lisesi okumuş gençler aldı yürüdü. Ben normal lise ve üniversitede türkçe okuduğum için yaş 40 olmasına rağmen hala orta altı seviyede. Sürekli o dile maruz kalmadan bu iş olmuyor anladığım kadarıyla.
Hiç enseyi karartmaya gerek yok, oyunlar, diziler vs. bütün içerikleri İngilizce olarak anlamaya çalışmak ve her fırsatta konuşmak sizi ilerletir. Ama işinizin bir parçasının İngilizce olması zorunlu olarak kullanmanızı sağlayacağından büyük avantaj.
13:43 bu videoyu x1.75 de izlemem :D
İcon adventurelar öğretti bana ,okulla kalsaydım baya geriydim şuan ,lise arkadaşlarımdan belli hepsi unuttu ingilizceyi.İnsan sevdiği işin içeriğinde ne varsa onu unutması hayli zor ,öğrenmesi ise zahmetsiz olur.
Bu oyun sektörü için değil, tüm teknoloji sektörü için geçerli. Bunu ama sadece yok Amerika yapıyor biz kullanıyoruz şeklinde düşünmemek lazım. Olay bir ülke değil, ortak dil. Teknoloji dünyanın her yerinde gelişiyor artık. Sadece bir yerde değil. Dolayısıyla insanların anlaşmak için ortak bir dile ihtiyaçları var. Bu da ingilizce. İngilizce öğrenmeden herhangi bir yere ilerlemek mümkün değil. Olay birde sadece öğrenmek değil, global çapta diğer insanlarla iletişim kurmak. Geliştirdiğiniz oyunu steam'e koymak için ingilizce gerekiyor. Bir sorun olduğunda Valve'la yazışmak gerekiyor vs vs. Bir örnek vereyim, zamanında bana Unity'den gelen bir iş teklifi için bir video yolladılar ofis içinden. Orada gördüğüm developerların neredeyse hiçbirinin ana dili ingilizce değil (aksandan). Böyle bir ortamı ortak bir dil olmadan oluşturamazsınız (en azından yapay zeka translate işini adam gibi çözene kadar).
Cidden ingilizce konusunda yardıma ihtiyacım var. Benim konumumda olup başaran biriler illaki vardır bu adamları araıyorum aslında.
Ben 33 yaşındayım 6 senedir yazılımcı olarak çalışıyorum. Kariyerimde ilerlemek istiyorum, şuan olmasada ilerde kariyerim konusunda da ingilizce önümde engel olacak. Şuanda bile oluyor aslında. Boş zamanlarımda da oyun geliştirmeye çalışıyorum ve tabiki ingilizce yine engel.
Sorunum şu ingilizceye hiç önem vermedim ama iş hayatına girince anladım ki gerekli, sonrasında uğraştım ama olmuyor. Kurslara gittim. basit kitaplar aldım cevirdim, oyun oynuyorum, yabancı dizi izliyorum yok ilerlemiyor. Milleti görüyorum şaşırıyorum. Eski şirketimde bi cocuk vardı, çocuk akşama kadar oyun oynayacan redditte takılan hiç bi hayali olmayan bi adamdı. İngilizcesi çok iyi sorum nasıl geliştirdin. Bilmiyorum dedi oyunlarla gelişti dedi. Bakın arkadaşlar çocuk kesinlikle oturup çalışacak biri değil ama geliştirmiş. Başka bi arkadaşıma sorudum dizilerden dedi. Ya bende oynuyorum oyun bende izliyorum dizi. İnsan kendini geri zekalı gibi hissediyor.
Bazı yerlerde okuyorum yabancı dile insanların yatkınlığı var filan bunu görünce öğrenemememin nedeni budur diyorum inanmak istiyor insan buna ama bu seferde sorun şu o zaman ben hiç ingilizce öğrenemeyecekmiyim ?
Benim durumumda olup bu işi beceren varmı ? cambly alacam şimdi ama ne kadar yardıcı olur bilmiyorum. bi de onu deneyeyim.
32 yaşındayım ve aynı durumdayım. Kendimi bildim bileli yabancı dizi, film izler ve oyun oynarım. Forumları ve okumayı da çok severim 9gag, reddit falan işim düştükçe, anladığım kadarıyla biraz da yarım yamalak takılırım, ara ara oturur kitaplardan da çalışırım ama yok. Bir gram ilerleme yok.
Benim de son çarem artık "konuşarak" öğrenme metoduna geçiş yapmak olacak ki bir eğitimci olarak uygulamalı öğrenmenin öneminin farkındayım da. Baştan bende Cambly'lemi başlasam dedim ama sistematik ilerleyemeyeceğimi düşündüğüm için şimdilik askıya aldım. İstanbul Taksim'de "Konuşma Kulübü" adında bir dil merkezi var. Fiyatları en son 3 aylık kurs 3500TL'ydi. 5-6 kişilik gruplarla (sınıflarla) başınızdaki bir uzman eşliğinde o günün konusu hakkında yalnızca ingilizce konuşarak, uzman eğitmenin de sizi sürekli konuşturmasıyla o haftaki konuyu tamamlıyorsunuz. Sınıflar sizin düzeyinize göre oluşturulduğu için de herkesin bildiği kadar konuşabildiğiniz için öğrenme aşamasında utanma-sıkılma noktasında çok sorun yaşamıyorsunuz. Bir iki kez görüşmüştüm burasıyla ama henüz deneyimleme şansım olmadı. Deneyimleyen tanıdıklarım ise çok olumlu yorumlar yaptılar. Muhtemelen benim gibi yaşadığınız bu dil ızdırabı için en azından bir araştırmanızı öneririm.
Ben şu an bir iş değişikliği sürecindeyim ve yeni işe geçiş yapıp düzenimi oturttuğum ilk an da artık buraya başlayacağım. Çünkü sizinki gibi artık içinden çıkılamaz bir hâl aldı benim de bu ingilizce problemim.
@@safakyldrm6306 Valla hocam taksim ters biraz gerçi kadıköyde filan vardır kesin ama dediğin gibi konuşma kulüblerini denemek lazım. Şu cambly biraz deneyecem bi kaç ay.
Son durum nedir reis, şuan ne durumda İngilizcen
@@Emre-xt3nh yoğun olmasada devam ediyorum calismaya. İngilizce kitap aldim okuyup Türkçe özet çıkarıp sonra bu özeti ingilizceye ceviriyorum. 40 - 50 sayfa ceviri yaptim. Ciddi faydasi oldu. Hatta geçen gün bi tane yazılımla ilgili ingilizce eğitim aldim udemy den izledim bitirdim. Sözlüğe yine baktim tabi ama hala ingilizce biliyorum diyemem. Bu tempoda gidersem olacak belki ama motivasyonumu arada kaybediyorum. İngilizcenin derdi bu sürekli ugrasmalisin.
Oooo hızlıyız
Abi özellikle oyun sektöründen kişilerle konuşup "Hangi üniversitelerde veya hangi bölümde eğitim alınmalı? Tek başına ne kadar halledilir? Üniversitenin yararları nedir?" konularına değinirseniz sevinirim. Yıllar önce değinmiştin ama 4 yıl geçti, dünya değişiyor
Yakın zamanda bu konuda bir video çektik Bahçeşehir Üniversitesi BUG'dan Güven Çatak hocayla:
th-cam.com/video/C4KXQcgtWYs/w-d-xo.html
7:16 Abi Küçükyalı daki bahsettiğin bilgisayarcının Mouse Bilgisayar olma şansı var mı?
Lokalizasyon kısmını biraz daha ayrıntılandırır mısınız? Oyun şirketlerinin tercihine göre mi belirleniyor bu iş? Yani oyun şirketi kabaca maliyet hesaplayıp ve Türkiye’deki talebe bakıp mı karar veriyor bu işe? Daha doğrusu lokalizasyon kısmı daha çok kimin inisiyatifinde? Birçok gönüllü çevirmen grupları da var Türkiye’de fakat profesyonel ayağı nasıl oluyor? Sevgiler 🌸
Bu güzel videonun içeriğini bir kenara koyarsak: Dünyada en çok konuşulan dilini, bir Dünya'lı olarak, bilmemizin gerekmesi çok normal değil mi? Bir ürünü incelerken mesela, "Türkçe olmadığı için puan kırdım" demek abes değil mi? Kendi eksikliğini, ne hakla o ürünün eksikliği ilan edebilir bir insan?
Peki "Türkçe olmadığı için puan kırdım" diyen adamın İngilizcesi iyi ise o zaman ne oluyor ?
@@mertdag7099 Mesela ben 20 yıllık oyunculuk hayatımda hiçbir oyun, hiçbir film veya diğer ortam türleri için böyle bir yorumda bulunmadım. Bulunan birinin cevap vermesi gerek.
Kıssadan hisse: Netflix izlemeyin, spor yapın. Ancak şişmanlığınız ile dalga geçen kişileri o spor salonundan uzaklaştırın. Yaşınız küçük ise de sinemaya gidin. Antalya olursa bal kaymak olur.
Takıma Boris Cansın'da katılmış. :d
la casa de papel bence de overrated. benim için dizi turnusolü. bi kişi lcdp övüyosa ondan tavsiye alma diye kendime not diyorum.
Ya arkadaşlar bırakın ingilizce mevzusunu. Ben yazılımcıyım hem de 18 yıldır falan hala ingilizce konuşamıyorum. Ama zamanla dökümanlara baktığımda ne demek istediğini anladım. Bir yabancı ile karşılıklı konuşamasam da yazılım konusunda kendimi çok geliştirdim. Siz bakmayın ingilizce olmazsa olmaz diyenlere. Olur. Oyun nasıl yapılır udemy den kurslar alın. 3d hakkında udemy videoları alın. Türkçe videolar var. Sonra oturun evinizde yazın oyununuzu. Yayınlayın gitsin. İyi kötü bir şeyler çıkar ortaya. İngilizce bir kural değil. Cevire cevire bir şeyler yapmaya çalışın. Bir süre sonra aşina oluyorsun her konuya. Sanki oyun yazarken bir ingilizle karşılıklı konuşma şartı var! Bu kadar dert etmeyin bu konuyu, cidden saçma.