JOONA HELLMAN - OCD, Masennus, Mielialalääkkeet, Ahdistus - OkeiOllaRikki podcast Ep.46

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 30 ก.ย. 2023
  • OCD iski kyntensä Joonaan ensimmäistä kertaa vuonna 2019. Siitä alkoi vuoden tuskailu ja salailu läheisille. Diagnoosi aiheutti romahduksen saman vuoden syksyllä lisäten ahdistusta johtaen lopulta masennukseen. Joona on itse aina kokenut, että fyysiset negatiiviset kokemukset ovat aina johtuneet henkisen puolen epätasapainosta. Kovasta työrytmistä alkanut burn-out johti uuteen romahdukseen vuoden 2022 alussa. Joonalla todettiin tuolloin sekamuotoinen ahdistuneisuushäiriö ja ensimmäistä kertaa mielialalääkkeet astuivat kuvaan.
    Kuuntele / katso koko jakso Joonan kertomana siitä miten hänen OCD oireilee. Millainen suhtautuminen hänellä on mieliala lääkkeisiin ja mitä neuvoja antaa muille samojen asioiden kanssa kamppaileville.
    Ota samalla seurantaan Suomen hauskin ja rehellisin podcast mielenterveydestä. Uusi jakso joka toinen maanantai OkeiOllaRikki Supla, Spotify, TH-cam ja Apple podcast kanavilla.
    #okeiollarikki #joonahellman #ocd ‪@JoonaHellman‬

ความคิดเห็น • 13

  • @malmikoski
    @malmikoski วันที่ผ่านมา +1

    tosi hyvä jakso! ihanan soljuvaa keskustelua ❤️

    • @OkeiOllaRikki
      @OkeiOllaRikki  วันที่ผ่านมา

      @@malmikoski Kiitoksia paljon palautteesta.🤩💪🏼❤️ -J

  • @MarikaTikka-lb3sg
    @MarikaTikka-lb3sg หลายเดือนก่อน +1

    Olipas virkistävä jakso!
    Tosi kiva et välil tämä painopiste, et lievä depressio enemmänkin, mut muut häiriöt/sairaudet/ilmentymät sit ns vakava-asteisempia, itel näinpäin kans.
    Ite huomannut et vaativa persoonallisuus, stressiherkkyys ja ocd kulkevat käsi kädessä.
    Itellä auttoi 10v jälkeen lopulta burn outin kautta (niinku usein adhd:eilla) et luovuin muiden miellyttämisestä, niin liikakiltteys alkoi hälventymään ja ocd oireet lieventymään, paloin myös loppuun koska ocd/asperger rutiinit vei liian paljon aikaa ja myöhästelin sen takia usein ja siirtymätilanteet oli hankalia yhdistettynä adhd:seen, adhd:sta ei pääse eroon mutta ocd:ta voi saada lievennettyä, ja lopulta tajusin vahignossa maniajakson ja valokuvaamisen kautta, et epätäydellisyys on täydellistä, kun voi olla aidosti läsnä elämässä eikä takertua vain omiin ajatuksiinsa, tavasta toteuttaa jokin, lopulta merkityksellisyys kalvaa mieltä ja haluaa muutosta. Joskus vasta tuhon päältä. Valokuvatessa tajusin että parhaat kuvani tulleet kaikki epäedullisimmilla hetkillä (on bulimia ja bipolaarin vuoksi rutiinit ja unettomuuskierteet tekevät elämästä välillä epäedullista, sekä kehno vapaa kasvatus jossa rutiinien luonti oli vain omissa käsissä, ja ahdistavassa ympäristössä vielä jossa vaikeus rauhoittua ja pyrkiä tietoiseen ajatteluun)
    Joonas on selkeästi kiltti ja perusteellinen ihminen, ja huolehtivainen ja haluaa muille hyvää.
    Itsellä ocd alkoi poskiontelon tulehduksesta joka toistui 3x vuoden aikana 11-vuotiaana, lopulta liman sylkemimen kroonistui enkä enään kyennyt nielemään sylkeä, koulussa "menin niistämään" 2-3x tunnin aikana aina. Lopulta nieleminen alkoi ihan sattumaan kun sitä aina vain vältteli poskiontelotulehduksen aikana joka kesti 10kk kroonistuessaan. Lopulta jouduin psykiatriselle osastolle. Siellä tajusin kuinka järjetöntä sylkeä purkkiin, lopulta se johti epätyylliseem laihuushäiriöön ja juomisen välttelyyn.
    Tämän alla ahdistuneisuusalttius niinku Joonaksellakin, tiesin kyllä että se oli järjetöntä mutta en pystynyt lopettamaan sitä. Osastolla oli pakko 7kk kohdalla tajusin etten pääse pois jos en ala juomaan vettä ja nielemään sylkeä, nenäletku nesteytyksen takia, muistan kun lääkäri puhui aspergerista et saattaisi olla, silloin aloin tajuamaan että erinlaisuus ei katoa, sen kanssa on opittava elämään ja että neuroottisuus ei ole elämisen arvoista, joskus täytyy joutua pohjalle et usko hallintaan herää uudestaan henkiin, saada perspektiiviä, nää kuitenkin usein laukeaa "vahingossa"
    Kun aivot löytävät uusia reittejä, parasta olis jos yhteyttä kaikkeen ei löytyisi, mut se on mahdotonta, ja onneks tunnollisuudes on myös hyvä puoli, kohdistaminen on se juttu, ja myös sairautensa hyväksyminen. Eikä rajat löydy jos ei koskaan käy rajalla. Kasvun aikana kolauksilts ei voi välttyä.

  • @slv6470
    @slv6470 9 หลายเดือนก่อน +4

    kiitos tästä, tää osoittaa taas että ihan jokaisella voi puhjeta mt-ongelmia. vaikkakin joonaa en oo seurannut mutta aina ollut iloisen näköinen, niin tää on jotenkin lohduttavaa 😅 silläkin tavalla, kun kuulee miten huonosti on mennyt ja nyt voi paremmin. nää podcastit on niin jees ❤

  • @johannahypponen6270
    @johannahypponen6270 4 หลายเดือนก่อน +2

    Ihana Joona❤️😻❤️ Kiitos rohkeudesta jakaa näitä asioita❤️❤️❤️

  • @non-existent-person
    @non-existent-person 6 หลายเดือนก่อน +2

    Ihanan rento ja aito jakso/video :)

  • @mandinmamma4978
    @mandinmamma4978 9 หลายเดือนก่อน +5

    Ihanaa avoimuutta

  • @Byul666
    @Byul666 9 หลายเดือนก่อน +8

    ton ottaa itsestä niskasta kiinni voi kans korvata sanomalla ota itseäsi kädestä kiinni. se on paljon hellempi tapa ja se on itselle tapa sanoo itselleen että olen kuulut oman pahan oloni, mutta tehdään jtn pieniä asioita

    • @Jenna-bh2bt
      @Jenna-bh2bt 9 หลายเดือนก่อน +3

      Tää on ihana 🥹🥹

  • @fannymaria94
    @fannymaria94 3 หลายเดือนก่อน +1

    Ihan älyttömän hyvä podcast! Miten kuulen tästä vasta nyt 😮 itellä ocd, adhd ja kontrolloitu riippuvuus sekä Nyt testataan epävakaata niin on erittäin fresh kuulla julkkisten mt ongelmista!

    • @OkeiOllaRikki
      @OkeiOllaRikki  3 หลายเดือนก่อน +1

      Makee juttu, että löysit OkeiOllaRikki maailmaan.🤩❤

  • @johannavirtanen1948
    @johannavirtanen1948 5 หลายเดือนก่อน +1

    Etkö pelkää haittavaikutuksia ja etenkin pitkäaikaisess käytössä?

  • @Dirlandaa
    @Dirlandaa 9 หลายเดือนก่อน +3

    Hienoo että tuotte näitä mielenterveysasioita esille, mutta haluan antaa vinkin siitä,miten kaikki äidit eivät ole noin ymmärtäväisiä vaan jopa haluavat lapsensa suljetulle, koska eivät ole minkäänlaista tukea antamaan kykeneviä ym. Nimim. Kokemusta on ja ikävällä tavalla. 😭