Ik moest nodig mijn theorie kennis weer opfrissen voor mijn projectje, dank zij Rob ben ik weer up to date. In tegenstelling tot de proffesionele commerciële uploads is dit voor mij de beste uitleg. Bedankt Rob !
Erg informatief filmpje. Men moet hierbij wel even stilstaan bij de huidige normering (NEN1010/3140) lijkt mij zoals: aarding badkamer komt tegenwoordig uit de centraaldoos van de badkamer naar het CAP bij de wastafel. Het aantal automaten achter een aardlek (max.4) en het toepassen van de verplichte hoofdschakelaar. Ook worden er geen 4 polige aardlek schakelaars meer gebruikt maar 2 polig.
Top video! Van de meer dan 60 renovatie woningen die ik in 10 jaar verbouwd heb, zien de meterkasten er net zo uit, al dan een stuk slechter. Uiteraard zijn er oneindigheden aan protocols en regeltjes, maar in werkelijkheid zie ik zelden dat men zich daar aan houdt. Maar, altijd een leuke puzzel en voldoening wanneer die is opgelost ;). Bedankt Rob, fijne video voor men die een begin wil maken in het begrijpen van de meterkast, zelfs in 2020.
Leuke introductie, maar gezien de NEN1010 in de titel was het leuk geweest als werd belicht op welke manieren deze groepenkast verouderd en onjuist geïnstalleerd is. De groepsnummering is niet bijgewerkt na het bijplaatsen van extra groepen, er zitten te veel groepen achter een aardlekschakelaar, en de tegenwoordig verplichte hoofdschakelaar ontbreekt. Verder wat fouten in het filmpje: Het zijn 9 groepen, niet 8. De linker aardlekschakelaar doet er niet 5, maar 4, ook al zit er een misleidend gat tussen de twee blokjes automaten. De rechter aardlekschakelaar doet de overige 5, wat dus niet is toegestaan. En wat is het verhaal met die "reservedraden"?!
@@rickrienstra dat ze slecht geisoleerd zijn en contact moeten maken, een "goede" spannings zoeker zoals fluke voltalert kan spanning detecteren zonder contact. Kun je zo tegen je oude stop houden en dan licht ie geel op terwijl je niets aanpast aan je installatie, kan zelfs kabelbreuk opsporen door langs de kabel te gaan tot ie niet meer oplicht
@@rickrienstra Wat ik zelf merk met spanningszoekers, als je bijvoorbeeld een schakelaar hebt die in de uit stand staat, dan licht de spanningszoeker netjes op als je hem op de binnenkomende fase op de schakelaar houdt. Echter als je dan de schakelaar aan zet, dan gaat de spanningszoeker uit. Ook al brandt dan de spanningszoeker niet, ik zou nog steeds die fase niet aanrakingsveilig verklaren. Multimeter is ook geen goede oplossing. Als er iets mis is met de nul- of aardeleiding dan toont je multimeter 0 volt terwijl je nog steeds de fase niet wil aanraken mocht daar 230v op staan. Aarde via je schoenen is genoeg om te gaan dansen. Zo’n contactloze spanningszoeker is het beste denk ik (geen ervaring mee nog). Ik gooi gewoon de hoofdschakelaar uit als ik iets doe met elektra, hoef je je nergens zorgen om te maken. Keer voor de zekerheid de spanningszoeker er tegenaan en daarna een keer een snelle tik met je vingers langs de fasedraad geven alvorens je die vol beetpakt.
Goed uitgelegd, alleen jammer dat deze installatie eigenlijk niet mag want op 1 aardlek schakelaar mogen maar 4 groepen zitten en geen 5 zoals links te zie is
Dank je voor dit informatieve filmpje, heel duidelijk. Ik heb nog wel een vraag. Op ongeveer 15:57 zeg je dat de nul op de aarde zit. Zit dan die blauwe draad ergens vast op de aardedraad?
Dank je. Nee, niet in de groepenkast. De nulleider voert terug naar der aansluiting in de stoep. Uiteindelijk, bij de centrale, zit de nul wel aan aarde. In sommige andere systemen zit de nul wél aan aarde in de groepenkast (zoals ook in sommige andere landen).
Rob Hoevenaars ik wil 1 lijntje hebben met “schone” stroom. Voor mijn audio apparatuur. Met een aparte aardpen ook. Mijn koelkast en enkele lampen zorgen voor bepaalde pieken in het net die ik terug hoor in de luidsprekers.
Ja dat effect ken ik. Zorg voor een separate groep. Ook een 'schone' aarde (dus separate leiding trekken naar de klem in de meterkast. En een netfilter (dubbel pi bijvoorbeeld). Als je vintage audio-apparatuur hebt dan zijn de filters daarin niet best.
Bedankt voor dit informatieve filmpje. Ik ben zo benieuwd hoe de verbinding tussen de ALS en de 4 groepen eruit ziet, maar dat kan ik niet zien. Gaan de blauwe en zwarte draad vanuit de ALS naar een verdeelblokje waar vervolgens de groepsautomaten op zijn aangesloten ofzo? Kun je in deze kast nog een extra ALS met 1 of meer nieuwe groepen toevoegen?
@@RobsTechy Dat begrijp ik. De ruimte is er op zich wel, maar ik vraag me vooral af of je die busboard erboven dan zomaar kunt splitsen van 2 in 3 delen. Dus zeg maar die rail waar de groepsautomaten in geprikt zitten.
@@RobsTechy Gevraagd en gevonden. Ik moet de 120313 Busboard 1-fase 3-split aanschaffen. Die verdeelt de rail in 3x4 in plaats van 2x6. Zo zijn we er toch uitgekomen. Bedankt.
Goede uitleg Rob. Vraagje: Wat is nu bepalend voor het aantal aardlekschakelaars in huis met eventueel een aparte garage? En wat als er 400V dus 3 fasen in de garage zit, waar moet dan de 3 fase aardlekschakelaar?
NEN1010: maximaal 4 groepen achter 1 aardlekschakelaar. Plaatsing van de 3fasen aardlekschakelaar lijkt me in de garage, anders loop je het risico dat ie eruit gaat vanwege vocht in de grond. Zit er in de garage een groepenkastje? Maar ik ben zeker geen specialist. Wie vult aan?
@@RobsTechy Bedankt voor je antwoord. Ik had natuurlijk NEN1010 kunnen raadplegen, even niet aan gedacht. De garage heeft zijn eigen groepenkast. Inderdaad lukte het niet om de drie fase aardlekschakelaar in de hoofd groepenkast te plaatsen. Ik heb deze nu niet aangesloten maar in de garage nu een enkelfase aardlek geplaatst op 3 groepen. De 3 fasen wordt niet gebruikt nu.
12:57 16 ampere heeft niks meer met persoonlijk letsel te maken. 0,018 ampere (18mA) is genoeg om aan dood te gaan. Het is de weerstand van het menselijk lichaam die bepaald hoeveel stroom er gaat lopen bij een bepaalde spanning. 230v krijgt het niet voor elkaar om meer dan 100mA of zo door een mens te laten lopen (dan ben je al flink in het vlees aan het knetteren en allang niet meer bij bewustzijn). Zekeringen zoals 16 ampere zijn er louter voor om ervoor te zorgen dat de draad die eraan zit niet opgloeit bij overbelasting (frituur+wasmachine tegelijk op 1 groep bijv). Maar verder mooie uitleg 👍
wat houdt die 40 A en0,03 A ook al weer in. 0,03 is toch de max stroom die via aarde weg mag lopen eventueel via het lichaam maar de 40 dan? Max belasting dus aantal groepen?
Geweldige video, alsof je in de praktijk de kneepjes van het vak leert. Nog even een vraag, moet de wasmachine aansluiting extra via de CAP in de badkamer geaard worden als die al op een eigen groep is aangesloten en niet in de badkamer staat? Tevens moet een aluminium profiel in de gipsmuur ook geaard worden? Alvast bedankt voor de uitleg.
Dank je. De wasmachine-aansluiting bestaat uit een dubbelpolige trekschakelaar op separate groep. Hoeft niet naar CAP. Profielen hoeven niet geaard te worden.Zwaluwplaten wel.
Hallo Rob, hoe zit het tegenwoordig meet aarding als je meerlagenbuis van UPONOR gebruikt, ipv koperen leidingen ? Ik heb in de woning geen koperen leidingen meer. Moet je dan de kranen aarden?
welnu, ik ben zeker geen expert als het gaat om de NEN, helaas. Ik zie online wel wat discussie over aarden en vereffenen. Vraag het aan een keurmeester of installateur.
@@RobsTechy , volgens de artikel 2.6 van NEN 1006:2015 hoeft indien een meerlagenbuis wordt gebruikt, in de gehele woning, geen aarde gebruikt te worden op de leidingen.
Tegenwoordig word er in de nieuwbouw enkel in de meterkast het stukje koper voordat je de overgang maakt naar henco / uponor etc geaard. In de badkamer word er een aardmat aangebracht en worden de volgende punten geaard: - wastafel kraan - bad - doucheputje indien deze geleidelijk is - aardmat zelf
Op 10:00 zie je dat er vijf groepen op één aardlekschakelaar zitten, maar ik begreep dat er maar maximaal 4 groepen per aardlekschakelaar mogen. Deze opstelling, van het filmpje, is dus foutief toch? Edit: laat maar, ik zie dat anderen hierover al gereageerd hadden. Opstelling in het filmpje is inderdaad foutief. :p
ja lastig. Werk niet onder spanning want je bent niet beveiligd! laat het maar over aan een vakman. Je kunt wekl al een kast bestellen op www.groepenkastbestellen.nl/ . Daar heb ik goede ervaringe mee. Je ben tdan helemaal voorbereid. Dan nog iemand zoeken die het voor je aansluit.
Heb je onder de elektrameter stoppen zitten of automaten? Als dit automaten zijn kun je die uitschakelen zodat je meterkast geheel spanningsvrij word, is dit niet het geval en zijn het stoppen ben je de sjaak, vaak zit er een zegel omheen die je er niet af mag knippen dus niet bij de stoppen kan komen. Dan kun je enkel onder spanning de draden los maken onder je eerste aardlek en voorzichtig met een tang een afdekdop op elk draad doen, zodat je veilig te werk kunt gaan
@@ridingalldays Ik zou eerst checken dat alle andere draden nog goed vast zitten als je die weg in gaat. Als je 1 fase los trekt en er schiet nog eentje meer onverwachts los dan heb je 400V in de rondte vliegen. 400 volt bij 40 ampere op je gereedschap is een gigantische knal en flits, gesmolten staal zal in de rondte vliegen. Als je zelf tussen 2 fases komt te hangen acht ik de overlevingskans klein. Ik denk dat men er verstandig aan doet om de DIY stoerheid hier achterwege te laten en het via de professionals te spelen. Het is onnodig om “de sjaak” te zijn. Doe het veilig of doe het niet.
@@Engineer9736 juist en daarom zeg ik, als je automaten in jouw hoofdaansluiting hebt vanuit de nuts kun je die uitschakelen en veilig te werk gaan, heb je die niet dan ben je "de sjaak" want je kunt dan in principe niks op het gebied van veilig, echter als ik inderdaad alle fases na trek onder de hoofdschakelaar/ aardlek en die zitten allemaal nog correct vast durf ik ze prima omstebeurten los te koppelen en af te doppen. Maar goed dat is natuurlijk een gevalletje bij gebrek aan beter..
1 ding,eigenlijk is deze groepenkast wat verouderd!Hij mist een centrale aan/uitschakelaar.Die dus tussen de hoofdzekering en de aardlekschakelaars moet zitten zo dat men in 1 klap alles uit kan schakelen.Kan je natuurlijk ook doen door de aardlekschakelaars uit te doen,maar dat zijn er twee en dat kan te lang duren en daar door kans op op elektrocutie.
Het type aardlek hier kan 40 A verdragen , ik denk dat deze met 4 of 5 groepen eruit knalt als er een hoog verbruik is over de automaten , die allen per groep 16 A kunnen verdragen, 3600watt. 4x16A is toch wat meer dan 40 A ? ( correct me if I am wrong!) En dat over die dunne 2,5 mm2 ? Mogelijk dat deze a.l.s. bij hoge belasting zelfs blijft plakken en niets meer doet...wanneer nodig. DIe testknop is leuk voor de private gebruiker , aangezien dat deze dan toch een kleine indicatie heeft over de mechanische werking van de aardlek. Maar de prof weet beter en gebruikt een profi-tester , zodat die uitschakel snelheden en afschakel stromen kan meten , en beoordelen of deze binnen de specs zijn. (en gebruikt uiteraard pas na deze metingen de testknop) En dan die spanningszoeker...ongelooflijk dat deze nog steeds worden verkocht. Die dingen kunnen intern kapot raken waardoor je jezelf elektrokuteerd , om je maar niet te vergissen bij een evt. spanning die op de nul kan staan. Verder een goede uitleg gezien , maar inmiddels niet meer van deze tijd.
Hebben jullie elektrotechniek gehad?? Blijkbaar niet. Aardlekschakelaars vallen ALLEEN uit bij een verliesstroom (30mA). Niet bij een kortsluiting en overbelasting..., daar heb je automaten voor! Die 40A is gw de waarde in stroom wat aardlek aankan....
@@rednas7884 De vraag was volgens mij of 4x16A>40A ? En dat is inderdaad het geval ... Dat dit type beveiliging geen aardlekautomaat is, klopt ook . Het component zal niet aanspreken bij overbelasting of sluiting. Gewoon voorbeveiligen met een 35A gG of gF of 40A installatieautomaat... Natuurlijk wel even kijken naar de kortsluitvastheid en of het een type A of B moet zijn ivm met de aangesloten belasting en dan is het prima. Wat betreft het beproeven moet de uitschakelstroom tussen 10.5mA en 42mA liggen en de tijd tussen 300ms en 40ms ( afhankelijk van de geintroduceerde foutstroom ) Die testknop regelmatig door de gebruiker laten gebruiken houdt het toestel gangbaar.. Hoe vaak kom ik tijdens inspecties in een tuinbouwkas een aardlekbeveiliging tegen welke in zn geheel vaststaat? VAAK! zelf in schakelinrichtingen welke aan de minimaal vereiste bescherminggraad IP44 voldoen. Verder heb ik er ook geen verstand van.
@@Martin120577 Inderdaad, heb de vraag precies verkeerd verstaan, mijn excuses. Daarnaast lijk je iemand die er wel wat verstand van heeft. Over die testknop is zeker waar: regelmatig testen om de boel in gang te houden, klopt. Maar de gemiddelde mens vergeet dit... In bepaalde huizen is de aardlek bijna nooit meer getest... Sommige beseffen zelfs niet dat hun testknop niet meer werkt (aardlek kapot).
100mA is al een dodelijke waarde indien het voltage hoog genoeg en de stroom een lage frequentie heeft, 10A 100,000V hoeft niet per se dodelijk te zijn als de frequentie boven 10k hz is.
Het is een oudere versie lastrafo, van 40 tot 150 amp, als ik 2,5 mm electroden ga verlassen op 80 amp gaat het 9 van de 10 maal niet goed ( op een lege groep), als die loopt wil het soms wel lukken, nu heb ik een huurhuis en kan niet zomaar een andere c kar erin zetten oid. Heb al een ''opgerolde verlengsnoer'' geprobeerd maar dat werkt ook niet echt :)
En hoeveel vermogen trek je aan de primaire zijde? Wat staat er op het kenplaatje van het apparaat? Wat je nodig hebt is een trage zekering. Zelf vervangen van de automaat is geen probleem. Je hoeft geen zegels te verbreken.
@@RobsTechy , Bedankt voor je reactie Rob, een C-kar plaatsen dus? ik kan hier niets over vinden om dat zelf te fixen en ben nou niet een fan van electric :)
kijk hier eens: www.groepenkastcompleet.nl/installatieautomaat-abb-20a-c-karakteristiek-traag , bel hen, en vraag je handige neef om te plaatsen. Let op de stroom. Selectief zekeren dus één stapje lager dan de hoofdzekering.
Een beltrafo die de alarm installatie voed.. maar natuurlijk.. terwijl die alarm installatie op de linker aardlekschakelaar zat en de trafo op de rechter.. :)
dank, mag ik elementen uit je video gebruiken voor de Les installatietechniek voor de opleiding Bouwkunde? mn de indeling van de meterkast en gebruik/gevaar van 16amp. ?
installatieschema staat bijvoorbeeld hier: www.installatie-inspecties.nl/elektrische-installatie/tekencontrole/ . Meterkast bijvoorbeeld hier: berkela.home.xs4all.nl/installaties/meterkast.html
5 groepen achter een aardlekschakelaar is niet zo gevaarlijk. Je hebt alleen meer kans dat de aardlekschakelaar door te veel aardfoutjes uitschakelt. En de normen gelden uit het jaar van installatie. Dus als deze installatie voor 2005 is, zou het mogen.
Ik vind het er slecht uitzien voor een nieuwbouw huis zoals hij zelf zegt. We zijn een huis uit vóór 1900 aan het renoveren en hebben het nu al beter in orde (en ook nog eens zelf aangelegd).
Mee eens! Zeker geen schoolvoorbeeld t.a.v. installatietechniek. Maar de video gaat primair over de meterkast als concept en heeft niet het doel om te leren installeren.
Is er een reden waarom er zo 'rommelig' is gewerkt terwijl er sprake is van nieuwbouw? Misschien ook iets wat de her-groepering verklaard? Hebben de bewoners gekozen zelf de elektra aan te leggen?
Een installateur heeft de verdeler gemaakt. Op een later tijdstip zijn er UTP-kabels getrokken door de 'loze leidingen' t.b.v. bedraad Internet in alle kamers. Verder heft men ook zelf telefonie en coax (tv) aangelegd.
Waar is de verplichte hoofdschakelaar??? Er mogen maximaal 4 groepen worden geplaatst achter 1 aardlekschakelaar!!! Ook deze spanningszoeker schroevedraaier is ook niet te adviseren. Bovendien duwt Rob Hoevenaars met deze schroevedraaier steeds tegen de draden. Ook een slecht idee. Dit is allemaal niet best.
Hoofdschakelaars zijn pas verplicht vanaf 1 september 2005 dus als er geen grote aanpassingen zijn gedaan in de installatie dan is het nog niet verplicht
@@RobsTechy Brr, als het maar niet van die ETI automaten/ALS/Alamat zijn. Die gaan kapot om letterlijk niks en blijven dan sluiting geven ook als sluit je niks op de bovenkant aan. Snap niet dat die rotzooi verkocht mag worden maarja is gewoon goedgekeurd. Tijdje gebruikt bij ons op het werk, alleen maar ellende met storingdienst.
@@RobsTechy Ik heb nog niet echt een gesproken voorkeur. Als de aardlekschakelaars maar een dubbele kooiklem hebben net als ABB en je een goede kamrail of busboard kan gebruiken en de automaten gewoon 1 module zijn met veerklem. (Je kan blijkbaar zelfs flexibele draad 2.5mm zonder adereindhuls er onder doen volgens ABB) Alleen wil ABB niet altijd het aanhaalmoment vermelden, met namen wat oudere automaten en dan kan je het ook niet op hun site vinden. Hager is ook prima alleen de demontage van draad in klemveer voelt nogal sketchy. Eaton, schneider, GE enzo kan ik nog niks kwaads over zeggen.
Dit is echt de beste uitleg die ik tot nu toe ben tegengekomen. Heb in de garage een extra groep aangesloten en het werkt uitmuntend.
dank je!
Ik moest nodig mijn theorie kennis weer opfrissen voor mijn projectje, dank zij Rob ben ik weer up to date. In tegenstelling tot de proffesionele commerciële uploads is dit voor mij de beste uitleg.
Bedankt Rob !
top, dank je!
Erg informatief filmpje. Men moet hierbij wel even stilstaan bij de huidige normering (NEN1010/3140) lijkt mij zoals: aarding badkamer komt tegenwoordig uit de centraaldoos van de badkamer naar het CAP bij de wastafel. Het aantal automaten achter een aardlek (max.4) en het toepassen van de verplichte hoofdschakelaar. Ook worden er geen 4 polige aardlek schakelaars meer gebruikt maar 2 polig.
Dit is echt top, erg duidelijk. Dankjewel!
Dank je! Heb je ook mijn andere video's gezien?
Top video! Van de meer dan 60 renovatie woningen die ik in 10 jaar verbouwd heb, zien de meterkasten er net zo uit, al dan een stuk slechter. Uiteraard zijn er oneindigheden aan protocols en regeltjes, maar in werkelijkheid zie ik zelden dat men zich daar aan houdt. Maar, altijd een leuke puzzel en voldoening wanneer die is opgelost ;). Bedankt Rob, fijne video voor men die een begin wil maken in het begrijpen van de meterkast, zelfs in 2020.
dank je!
Ik heb een hoop van jouw video geleerd. Bedankt Rob!
mooi!
De zekering schakelt af bij overbelasting. Niet alleen bij kortsluiting. Het beschermt de bedrading en voorkomt brand.
Dat klopt! je hebt gelijk.
Leuke introductie, maar gezien de NEN1010 in de titel was het leuk geweest als werd belicht op welke manieren deze groepenkast verouderd en onjuist geïnstalleerd is. De groepsnummering is niet bijgewerkt na het bijplaatsen van extra groepen, er zitten te veel groepen achter een aardlekschakelaar, en de tegenwoordig verplichte hoofdschakelaar ontbreekt.
Verder wat fouten in het filmpje: Het zijn 9 groepen, niet 8. De linker aardlekschakelaar doet er niet 5, maar 4, ook al zit er een misleidend gat tussen de twee blokjes automaten. De rechter aardlekschakelaar doet de overige 5, wat dus niet is toegestaan.
En wat is het verhaal met die "reservedraden"?!
En dan die schroevendraaier 😂
@@koelecat2755 kán echt niet! Gevaarlijk voorbeeld voor doe-het-zelver!
10:41 ik zou het persoonlijk afdoppen met een lasdop dit voor de veiligheid
Haha ja slecht gedaan gewoon die hele meterkast gewoon 5 groepen achter 1 aardlek en heel rommelig
Die spanningzoeker schroevendraaier is echt een no go. Gebruik dan een duspol, multimeter of gecertificeerde spanningzoeker.
Raymond Kuipers elektrisch koken daar wordt 2x220 als een groep gezien
Wat is er mis met een spanningszoeker?
@@rickrienstra dat ze slecht geisoleerd zijn en contact moeten maken, een "goede" spannings zoeker zoals fluke voltalert kan spanning detecteren zonder contact. Kun je zo tegen je oude stop houden en dan licht ie geel op terwijl je niets aanpast aan je installatie, kan zelfs kabelbreuk opsporen door langs de kabel te gaan tot ie niet meer oplicht
@@rickrienstra Wat ik zelf merk met spanningszoekers, als je bijvoorbeeld een schakelaar hebt die in de uit stand staat, dan licht de spanningszoeker netjes op als je hem op de binnenkomende fase op de schakelaar houdt. Echter als je dan de schakelaar aan zet, dan gaat de spanningszoeker uit. Ook al brandt dan de spanningszoeker niet, ik zou nog steeds die fase niet aanrakingsveilig verklaren. Multimeter is ook geen goede oplossing. Als er iets mis is met de nul- of aardeleiding dan toont je multimeter 0 volt terwijl je nog steeds de fase niet wil aanraken mocht daar 230v op staan. Aarde via je schoenen is genoeg om te gaan dansen. Zo’n contactloze spanningszoeker is het beste denk ik (geen ervaring mee nog). Ik gooi gewoon de hoofdschakelaar uit als ik iets doe met elektra, hoef je je nergens zorgen om te maken. Keer voor de zekerheid de spanningszoeker er tegenaan en daarna een keer een snelle tik met je vingers langs de fasedraad geven alvorens je die vol beetpakt.
@@Engineer9736 Bedankt.
Goed uitgelegd, alleen jammer dat deze installatie eigenlijk niet mag want op 1 aardlek schakelaar mogen maar 4 groepen zitten en geen 5 zoals links te zie is
je hebt gelijk!
goede uitleg, duidelijke video
Dank je voor dit informatieve filmpje, heel duidelijk. Ik heb nog wel een vraag. Op ongeveer 15:57 zeg je dat de nul op de aarde zit. Zit dan die blauwe draad ergens vast op de aardedraad?
Dank je. Nee, niet in de groepenkast. De nulleider voert terug naar der aansluiting in de stoep. Uiteindelijk, bij de centrale, zit de nul wel aan aarde. In sommige andere systemen zit de nul wél aan aarde in de groepenkast (zoals ook in sommige andere landen).
Rob, weet jij of het misschien mogelijk is om twee paar draden vanuit de meterkast te laten komen? Via de netbeheerder of iets dergelijks?
Dat kan, maar altijd achter de meter en achter een automaat. Dat staat los van de netbeheerder. Keuring verplicht. Wat wil je doen?
Rob Hoevenaars ik wil 1 lijntje hebben met “schone” stroom. Voor mijn audio apparatuur. Met een aparte aardpen ook. Mijn koelkast en enkele lampen zorgen voor bepaalde pieken in het net die ik terug hoor in de luidsprekers.
Ja dat effect ken ik. Zorg voor een separate groep. Ook een 'schone' aarde (dus separate leiding trekken naar de klem in de meterkast. En een netfilter (dubbel pi bijvoorbeeld). Als je vintage audio-apparatuur hebt dan zijn de filters daarin niet best.
Bedankt voor dit informatieve filmpje. Ik ben zo benieuwd hoe de verbinding tussen de ALS en de 4 groepen eruit ziet, maar dat kan ik niet zien. Gaan de blauwe en zwarte draad vanuit de ALS naar een verdeelblokje waar vervolgens de groepsautomaten op zijn aangesloten ofzo? Kun je in deze kast nog een extra ALS met 1 of meer nieuwe groepen toevoegen?
Uitbreiding met ALS en groepen mag als de kast daar de ruimte voor heeft. Verbinding wordt gedaan met VDs (soepel VD-draad), ik denk 4 mm2.
@@RobsTechy Dat begrijp ik. De ruimte is er op zich wel, maar ik vraag me vooral af of je die busboard erboven dan zomaar kunt splitsen van 2 in 3 delen. Dus zeg maar die rail waar de groepsautomaten in geprikt zitten.
@@MH-ks1ob weet niet zeker. bel hen: www.groepenkastbestellen.nl/ ik heb goede ervaringen met hen.
@@RobsTechy Gevraagd en gevonden. Ik moet de 120313 Busboard 1-fase 3-split aanschaffen. Die verdeelt de rail in 3x4 in plaats van 2x6. Zo zijn we er toch uitgekomen. Bedankt.
Goede uitleg Rob.
Vraagje: Wat is nu bepalend voor het aantal aardlekschakelaars in huis met eventueel een aparte garage?
En wat als er 400V dus 3 fasen in de garage zit, waar moet dan de 3 fase aardlekschakelaar?
NEN1010: maximaal 4 groepen achter 1 aardlekschakelaar. Plaatsing van de 3fasen aardlekschakelaar lijkt me in de garage, anders loop je het risico dat ie eruit gaat vanwege vocht in de grond. Zit er in de garage een groepenkastje? Maar ik ben zeker geen specialist. Wie vult aan?
@@RobsTechy Bedankt voor je antwoord. Ik had natuurlijk NEN1010 kunnen raadplegen, even niet aan gedacht. De garage heeft zijn eigen groepenkast. Inderdaad lukte het niet om de drie fase aardlekschakelaar in de hoofd groepenkast te plaatsen. Ik heb deze nu niet aangesloten maar in de garage nu een enkelfase aardlek geplaatst op 3 groepen. De 3 fasen wordt niet gebruikt nu.
@@vandehoek ja!
12:57 16 ampere heeft niks meer met persoonlijk letsel te maken. 0,018 ampere (18mA) is genoeg om aan dood te gaan. Het is de weerstand van het menselijk lichaam die bepaald hoeveel stroom er gaat lopen bij een bepaalde spanning. 230v krijgt het niet voor elkaar om meer dan 100mA of zo door een mens te laten lopen (dan ben je al flink in het vlees aan het knetteren en allang niet meer bij bewustzijn). Zekeringen zoals 16 ampere zijn er louter voor om ervoor te zorgen dat de draad die eraan zit niet opgloeit bij overbelasting (frituur+wasmachine tegelijk op 1 groep bijv). Maar verder mooie uitleg 👍
Die reservedraad mag je wel afschakelen...
wat bedoel je? de zwarte draad in de loze leiding?
@@RobsTechy die afgetakte loze fase en 0-fase die nu levensgevaar vormen voor elektricien dienen gedemonteerd of afgedopt met b.v.. WAGO'tjes.
wat houdt die 40 A en0,03 A ook al weer in. 0,03 is toch de max stroom die via aarde weg mag lopen eventueel via het lichaam maar de 40 dan? Max belasting dus aantal groepen?
40A is de maximale stroom door de automaat naar de belasting. 0,03A (30mA) is inderdaad de foutstroom.
Geweldige video, alsof je in de praktijk de kneepjes van het vak leert. Nog even een vraag, moet de wasmachine aansluiting extra via de CAP in de badkamer geaard worden als die al op een eigen groep is aangesloten en niet in de badkamer staat? Tevens moet een aluminium profiel in de gipsmuur ook geaard worden? Alvast bedankt voor de uitleg.
Dank je. De wasmachine-aansluiting bestaat uit een dubbelpolige trekschakelaar op separate groep. Hoeft niet naar CAP. Profielen hoeven niet geaard te worden.Zwaluwplaten wel.
Hallo Rob, hoe zit het tegenwoordig meet aarding als je meerlagenbuis van UPONOR gebruikt, ipv koperen leidingen ? Ik heb in de woning geen koperen leidingen meer. Moet je dan de kranen aarden?
welnu, ik ben zeker geen expert als het gaat om de NEN, helaas. Ik zie online wel wat discussie over aarden en vereffenen. Vraag het aan een keurmeester of installateur.
@@RobsTechy , volgens de artikel 2.6 van NEN 1006:2015 hoeft indien een meerlagenbuis wordt gebruikt, in de gehele woning, geen aarde gebruikt te worden op de leidingen.
@@boykenarain9382 top, dank je. Helder! En de douchekraan zelf dan ook niet?
Tegenwoordig word er in de nieuwbouw enkel in de meterkast het stukje koper voordat je de overgang maakt naar henco / uponor etc geaard. In de badkamer word er een aardmat aangebracht en worden de volgende punten geaard:
- wastafel kraan
- bad
- doucheputje indien deze geleidelijk is
- aardmat zelf
Op 10:00 zie je dat er vijf groepen op één aardlekschakelaar zitten, maar ik begreep dat er maar maximaal 4 groepen per aardlekschakelaar mogen. Deze opstelling, van het filmpje, is dus foutief toch? Edit: laat maar, ik zie dat anderen hierover al gereageerd hadden. Opstelling in het filmpje is inderdaad foutief. :p
inderdaad, je hebt gelijk !
hallo Rob, ik wil mijn stoppenkast vervangen. bij mij is er ook geen hoofdschakelaar aanwezig. hoe kan ik dit dan veilig doen?
ja lastig. Werk niet onder spanning want je bent niet beveiligd! laat het maar over aan een vakman. Je kunt wekl al een kast bestellen op www.groepenkastbestellen.nl/ . Daar heb ik goede ervaringe mee. Je ben tdan helemaal voorbereid. Dan nog iemand zoeken die het voor je aansluit.
Heb je onder de elektrameter stoppen zitten of automaten? Als dit automaten zijn kun je die uitschakelen zodat je meterkast geheel spanningsvrij word, is dit niet het geval en zijn het stoppen ben je de sjaak, vaak zit er een zegel omheen die je er niet af mag knippen dus niet bij de stoppen kan komen. Dan kun je enkel onder spanning de draden los maken onder je eerste aardlek en voorzichtig met een tang een afdekdop op elk draad doen, zodat je veilig te werk kunt gaan
@@ridingalldays Ik zou eerst checken dat alle andere draden nog goed vast zitten als je die weg in gaat. Als je 1 fase los trekt en er schiet nog eentje meer onverwachts los dan heb je 400V in de rondte vliegen. 400 volt bij 40 ampere op je gereedschap is een gigantische knal en flits, gesmolten staal zal in de rondte vliegen. Als je zelf tussen 2 fases komt te hangen acht ik de overlevingskans klein. Ik denk dat men er verstandig aan doet om de DIY stoerheid hier achterwege te laten en het via de professionals te spelen. Het is onnodig om “de sjaak” te zijn. Doe het veilig of doe het niet.
@@Engineer9736 juist en daarom zeg ik, als je automaten in jouw hoofdaansluiting hebt vanuit de nuts kun je die uitschakelen en veilig te werk gaan, heb je die niet dan ben je "de sjaak" want je kunt dan in principe niks op het gebied van veilig, echter als ik inderdaad alle fases na trek onder de hoofdschakelaar/ aardlek en die zitten allemaal nog correct vast durf ik ze prima omstebeurten los te koppelen en af te doppen. Maar goed dat is natuurlijk een gevalletje bij gebrek aan beter..
1 ding,eigenlijk is deze groepenkast wat verouderd!Hij mist een centrale aan/uitschakelaar.Die dus tussen de hoofdzekering en de aardlekschakelaars moet zitten zo dat men in 1 klap alles uit kan schakelen.Kan je natuurlijk ook doen door de aardlekschakelaars uit te doen,maar dat zijn er twee en dat kan te lang duren en daar door kans op op elektrocutie.
ja precies. verdeler is van 1999. Was toen de NEN1010 anders?
Het type aardlek hier kan 40 A verdragen , ik denk dat deze met 4 of 5 groepen eruit knalt als er een hoog verbruik is over de automaten , die allen per groep 16 A kunnen verdragen, 3600watt. 4x16A is toch wat meer dan 40 A ? ( correct me if I am wrong!) En dat over die dunne 2,5 mm2 ? Mogelijk dat deze a.l.s. bij hoge belasting zelfs blijft plakken en niets meer doet...wanneer nodig. DIe testknop is leuk voor de private gebruiker , aangezien dat deze dan toch een kleine indicatie heeft over de mechanische werking van de aardlek. Maar de prof weet beter en gebruikt een profi-tester , zodat die uitschakel snelheden en afschakel stromen kan meten , en beoordelen of deze binnen de specs zijn. (en gebruikt uiteraard pas na deze metingen de testknop) En dan die spanningszoeker...ongelooflijk dat deze nog steeds worden verkocht. Die dingen kunnen intern kapot raken waardoor je jezelf elektrokuteerd , om je maar niet te vergissen bij een evt. spanning die op de nul kan staan. Verder een goede uitleg gezien , maar inmiddels niet meer van deze tijd.
Inderdaad is 4x16 >40A, maar als de hoofbeveiliging een nominaalstroom kent van max 35A is dit toegestaan
Hebben jullie elektrotechniek gehad?? Blijkbaar niet. Aardlekschakelaars vallen ALLEEN uit bij een verliesstroom (30mA). Niet bij een kortsluiting en overbelasting..., daar heb je automaten voor! Die 40A is gw de waarde in stroom wat aardlek aankan....
@@rednas7884 De vraag was volgens mij of 4x16A>40A ? En dat is inderdaad het geval ... Dat dit type beveiliging geen aardlekautomaat is, klopt ook . Het component zal niet aanspreken bij overbelasting of sluiting. Gewoon voorbeveiligen met een 35A gG of gF of 40A installatieautomaat... Natuurlijk wel even kijken naar de kortsluitvastheid en of het een type A of B moet zijn ivm met de aangesloten belasting en dan is het prima.
Wat betreft het beproeven moet de uitschakelstroom tussen 10.5mA en 42mA liggen en de tijd tussen 300ms en 40ms ( afhankelijk van de geintroduceerde foutstroom )
Die testknop regelmatig door de gebruiker laten gebruiken houdt het toestel gangbaar.. Hoe vaak kom ik tijdens inspecties in een tuinbouwkas een aardlekbeveiliging tegen welke in zn geheel vaststaat? VAAK! zelf in schakelinrichtingen welke aan de minimaal vereiste bescherminggraad IP44 voldoen.
Verder heb ik er ook geen verstand van.
@@Martin120577 Inderdaad, heb de vraag precies verkeerd verstaan, mijn excuses. Daarnaast lijk je iemand die er wel wat verstand van heeft. Over die testknop is zeker waar: regelmatig testen om de boel in gang te houden, klopt. Maar de gemiddelde mens vergeet dit... In bepaalde huizen is de aardlek bijna nooit meer getest... Sommige beseffen zelfs niet dat hun testknop niet meer werkt (aardlek kapot).
Super helder uitgelegd!
Matthias Havenaar was
100mA is al een dodelijke waarde indien het voltage hoog genoeg en de stroom een lage frequentie heeft, 10A 100,000V hoeft niet per se dodelijk te zijn als de frequentie boven 10k hz is.
zeker!
Informatief Rob, als ik ga lassen dan slaat de stop uit, het is een B kar, heb jij een oplossing wat te doen? BVD.
Hoeveel bedraagt het vermogen van het lasapparaat?
Het is een oudere versie lastrafo, van 40 tot 150 amp, als ik 2,5 mm electroden ga verlassen op 80 amp gaat het 9 van de 10 maal niet goed ( op een lege groep), als die loopt wil het soms wel lukken, nu heb ik een huurhuis en kan niet zomaar een andere c kar erin zetten oid. Heb al een ''opgerolde verlengsnoer'' geprobeerd maar dat werkt ook niet echt :)
En hoeveel vermogen trek je aan de primaire zijde? Wat staat er op het kenplaatje van het apparaat? Wat je nodig hebt is een trage zekering. Zelf vervangen van de automaat is geen probleem. Je hoeft geen zegels te verbreken.
@@RobsTechy , Bedankt voor je reactie Rob, een C-kar plaatsen dus? ik kan hier niets over vinden om dat zelf te fixen en ben nou niet een fan van electric :)
kijk hier eens: www.groepenkastcompleet.nl/installatieautomaat-abb-20a-c-karakteristiek-traag , bel hen, en vraag je handige neef om te plaatsen. Let op de stroom. Selectief zekeren dus één stapje lager dan de hoofdzekering.
Een beltrafo die de alarm installatie voed.. maar natuurlijk.. terwijl die alarm installatie op de linker aardlekschakelaar zat en de trafo op de rechter.. :)
jij hebt goed opgelet!
check!
dank, mag ik elementen uit je video gebruiken voor de Les installatietechniek voor de opleiding Bouwkunde? mn de indeling van de meterkast en gebruik/gevaar van 16amp. ?
Gebruik gerust al mijn video's!
Uitstekende uitleg blij mee
dank je
Geïsoleerde schroevendraaier, (9:05) binnenkomende draden op een BLOKJE! Zal wel juist zijn, maar ik vind dat zeker niet veilig.
kan ik ergens de schema's vinden ?
installatieschema staat bijvoorbeeld hier: www.installatie-inspecties.nl/elektrische-installatie/tekencontrole/ . Meterkast bijvoorbeeld hier: berkela.home.xs4all.nl/installaties/meterkast.html
@@RobsTechy thnx rob
Handig een alarm installatie die in alarm komt bij spanningsuitval......
Over de 5 groepen op 1 ALS is al genoeg gezegd...
zeker!
mooi handig filmpje
dank je!
dank je!
bedank, goede uitleg
Nen 3140//////Wel eens van gehoord Rob? 5 groepen achter 1 aardlek is een groep teveel/ hoofdschakelaar is sinds 2005 verplicht.
het is maar een inleiding die ik geef... Maak jij een beter video
5 groepen achter een aardlekschakelaar is niet zo gevaarlijk. Je hebt alleen meer kans dat de aardlekschakelaar door te veel aardfoutjes uitschakelt. En de normen gelden uit het jaar van installatie. Dus als deze installatie voor 2005 is, zou het mogen.
@@jelleroggen is uit 2000...
mooi en duidelijk maar kunt u oop de diktes van de draden vermelden in een ander video voor de aarde enzo
Let op! NEN 1010 gewijzigd! Centraal Aardpunt in de Badkamer is niet meer nodig. Aarde van centraaldoos mag gebruikt worden.
Nieuw voor mij! Dank je!
Ik vind het er slecht uitzien voor een nieuwbouw huis zoals hij zelf zegt. We zijn een huis uit vóór 1900 aan het renoveren en hebben het nu al beter in orde (en ook nog eens zelf aangelegd).
Mee eens! Zeker geen schoolvoorbeeld t.a.v. installatietechniek. Maar de video gaat primair over de meterkast als concept en heeft niet het doel om te leren installeren.
Is er een reden waarom er zo 'rommelig' is gewerkt terwijl er sprake is van nieuwbouw? Misschien ook iets wat de her-groepering verklaard? Hebben de bewoners gekozen zelf de elektra aan te leggen?
Een installateur heeft de verdeler gemaakt. Op een later tijdstip zijn er UTP-kabels getrokken door de 'loze leidingen' t.b.v. bedraad Internet in alle kamers. Verder heft men ook zelf telefonie en coax (tv) aangelegd.
@@djdjerojr Als je een straat van een nieuwbouw wijk in een week moet afwerken dan gaat dat ten koste van de netheid. Zo simpel is het.
Je hoort heel droog de huistelefoon
haha echt?
Waar is de verplichte hoofdschakelaar??? Er mogen maximaal 4 groepen worden geplaatst achter 1 aardlekschakelaar!!! Ook deze spanningszoeker schroevedraaier is ook niet te adviseren. Bovendien duwt Rob Hoevenaars met deze schroevedraaier steeds tegen de draden. Ook een slecht idee. Dit is allemaal niet best.
Pieter.Pro ja hebt nog gelijk ook
Zeik toch niet man!
@@turgor58 Gaat erom dat er veilig wordt gewerkt. Dit soort filmpjes dienen daar een voorbeeld voor te zijn.
Jammer dat de kast niet aan de wettelijke vereiste voldoet, gezien deze niet met 1 schakelaar/knop/zekering geheel spanningsloos kan worden gemaakt.
vreemd ja, geen hoofdschakelaar. is de regelgeving verandert? deze verdeler is gebouwd in 2000.
Hoofdschakelaars zijn pas verplicht vanaf 1 september 2005 dus als er geen grote aanpassingen zijn gedaan in de installatie dan is het nog niet verplicht
13:55 r.i.p mensen met koptelefoon
Nee op 13:55
Nee he op 13:58
haha, ták!
okay aardlek mag ook functioneren als hoofdschakelaar, maar 5 groepen achter 1 A.L.S. foei toch!!!!
toppie video scheeld me weer 450 euro die ze uit me zak wouden trekken toppie de doe hetzelver
goed werk! Laatst had ik ook zoiets: aardlekschakelaars van 80 euro (bouwmarkt) t.o.v. 26 euro (online). Ook voor 26 euro NEN goedgekeurd!
@@RobsTechy Dat zijn dan die die niet helemaal doorschakelen of niet uitschakelen als het moet.
@@RobsTechy Brr, als het maar niet van die ETI automaten/ALS/Alamat zijn. Die gaan kapot om letterlijk niks en blijven dan sluiting geven ook als sluit je niks op de bovenkant aan. Snap niet dat die rotzooi verkocht mag worden maarja is gewoon goedgekeurd. Tijdje gebruikt bij ons op het werk, alleen maar ellende met storingdienst.
@@FoodOnCrack ja bergijp ik. inderdaad bijzonder, ook een enorm prijsverschil en toch goedgekeurd. Voor welk merk en type ga jij?
@@RobsTechy Ik heb nog niet echt een gesproken voorkeur. Als de aardlekschakelaars maar een dubbele kooiklem hebben net als ABB en je een goede kamrail of busboard kan gebruiken en de automaten gewoon 1 module zijn met veerklem. (Je kan blijkbaar zelfs flexibele draad 2.5mm zonder adereindhuls er onder doen volgens ABB)
Alleen wil ABB niet altijd het aanhaalmoment vermelden, met namen wat oudere automaten en dan kan je het ook niet op hun site vinden. Hager is ook prima alleen de demontage van draad in klemveer voelt nogal sketchy. Eaton, schneider, GE enzo kan ik nog niks kwaads over zeggen.
Beetje jammer dit, spanningzoeker schroevendraaier NOOIT GEBRUIKEN! 5automaten achter aardlek, en dan met nen 1010 in de titel!
Gerben Paardekooper I-II
Om nog niet over de wirwar aan draden te spreken. Dit kan vele malen netter.Ook de uitleg over de aardlekschakelaars is vrij vaag.
Wat is er mis met een spanningszoeker?
En een kookgroep tel je als één groep, dus rechts mag nog prima een automaat bij.
@@Timovd Waar zie jij een kookgroep?
Dat was leerzaam, nu in mijn eigen meterkast kijken of alles klopt.
top! ben benieuwd!
cool
Thx!
vreselijk amateuristisch opgebouwde kast...
Een beltrafo voor de alarm installatie?? wat een kletspraat
Dat is wel 1 hele lelijke meter kast die ook flink in elkaar is geknutselt, wie knupt er nou 5 groepen op een aardlekkie 😂😂😂😂😂😂
jaaa, moet beter kunnen...
Da aarde is niet verplicht als je huis ouder dan 100 jaar oud is☠gadist boom
stefo88 ik ben zijn zoon en dit huis is gloednieuw