Care este originea raului | Painea cea de toate zilele, cu pastor LUCIAN CRISTESCU

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 13 มี.ค. 2021
  • Care este originea raului | Painea cea de toate zilele, cu pastor LUCIAN CRISTESCU
    Abonează-te AICI: / sperantatvoficial
    Painea cea de toate zilele - 12.04.2019
    Traim pe un pamant unde se moare si toti am dori o reteta a nemuririi.
    Care este originea raului?
    "Tot ce nu vine din credinta, e pacat" - Romani 14:23
    #luciancristescu #sperantatv #paineaceadetoatezilele

ความคิดเห็น • 12

  • @aurelrostas1246
    @aurelrostas1246 ปีที่แล้ว

    AMIN DOMNUL SA TE BINECUVINTEZE FRATE PASTOR

  • @floricamaruntelmuzicacrest7170
    @floricamaruntelmuzicacrest7170 3 ปีที่แล้ว +5

    DUMNEZEU SA VA ABINECUVINTEZE AMIN

  • @peurmeleluiisushristos6331
    @peurmeleluiisushristos6331 3 ปีที่แล้ว +1

    Amin!🙏

  • @marinnecula1242
    @marinnecula1242 ปีที่แล้ว +1

    Problema originii raului nu poate fi inteleasa, daca este scoasa din contextul Planului Creatiei al lui Dumnezeu.
    Pentru a intelege Planul lui Dumnezeu, conceput in mintea lui Dumnezeu inainte de orice creatie, trebuie sa cunoastem si sa acceptam SUVERANITATEA lui Dumnezeu si faptul ca ceea ce se petrece, de la inceput si pana la final, TOTUL - Binele si raul, se petrece in conformitate cu ceea ce scrie in acest Plan, de la prima pana la utima iota.
    Dar ce este Suveranitatea lui Dumnezeu?
    R.
    "Dumnezeul nostru este în cer, El face TOT ce vrea...Domnul face TOT ce vrea în ceruri şi pe pământ, în mări şi în toate adâncurile...Toţi locuitorii pământului sunt o nimica înaintea Lui; El face ce vrea cu oastea cerurilor şi cu locuitorii pământului şi nimeni nu poate să stea împotriva mâinii Lui, nici să-I zică: ‘Ce faci?’
    Dumnezeu poate sa faca TOT ceea ce vrea si nimeni nu-L poate acuza, judeca si trage la raspundere, altfel nu ar mai fi Dumnezeu!
    - Dumnezeu poate sa anuleze orice lege, fizica si morala, data de El (miscarea corpurilor cosmice, mersul pe apa, inaltarea la cer si toate minunile savarsite de domnul Isus, legea vietii si a mortii, etc.).
    - Dumnezeu poate sa ia viata oricui vrea, cand vrea, fara sa dea explicatii cuiva:
    Deuteronom 32:39
    "Să ştiţi dar că Eu sunt Dumnezeu Şi că nu este alt dumnezeu afară de Mine; Eu dau viaţă şi Eu omor, Eu rănesc şi Eu tămăduiesc, Şi nimeni nu poate scoate pe cineva din mâna Mea."
    1Samuel 2:6 "
    Domnul omoară şi înviază, El coboară în Locuinţa morţilor şi El scoate de acolo."
    - Dumnezeu poate sa minta, daca vrea, chiar daca nu direct, pentru indeplinirea Planului Sau:
    1Imparati 22:23
    "Şi acum, iată că Domnul a pus un duh de minciună în gura tuturor prorocilor tăi care sunt de faţă."
    Desi minciuna pare un lucru rau, datorita consecintelor, atunci cand scopul folosirii minciunei este unul bun, minciuna devine o unealta impotriva raului. De exemplu, a minti pentru a salva viata unui om, nu este condamnabil.
    Cine nu accepta aceste lucruri scrise in Scriptura, demonstreaza credinta intr-un dumnezeu limitat, care este supus legilor pe care el le-a creat; intr-un dumnezeu nestiutor, nesigur, schimbator si neputincios, care este surprins nepregatit si ia masuri dupa ce apar problemele; intr-un dumnezeu care face greseli, rebuturi; intr-un dumnezeu ce poate fi acuzat, judecat si tras la raspundere pentru ceea ce face; intr-un dumnezeu care este fortat sa implineasca voia altuia nu a lui; etc.
    Adevaratul Dumnezeu este mai presus de orice, mai presus de legile create de El, pe care le respecta, dar nu este robul acestor legi, ci Domn al acestor legi, pe care le foloseste dupa vointa Sa, in indeplinirea Planului Sau.
    Daca nu cunoastem si nu acceptam Suveranitatea lui Dumnezeu, nu vom putea intelege si accepta Planul Lui, care are ca scop final, crearea unor fiinte asemanatoare Lui, care sa locuiasca cu El. (1Ioan 3:2)
    Aceste fiinte, avute in vedere de Dumnezeu in Planul Sau, sunt oamenii, nu ingerii.
    In Psalmul 8:5;6 gasim scris despre om:
    "L-ai făcut cu puţin mai prejos decât Dumnezeu şi l-ai încununat cu slavă şi cu cinste. I-ai dat stăpânire peste lucrurile mâinilor Tale, toate le-ai pus sub picioarele lui ..."
    Pe cand despre ingeri, in Evrei 1:14 Biblia spune:
    "Nu sunt oare toţi duhuri slujitoare trimise să îndeplinească o slujbă pentru cei ce vor moşteni mântuirea?"
    Adica pentru oamenii mantuiti.
    Pe cand despre oamenii mantuiti si facuti desavarsiti, care sunt in Hristos, Biblia zice in Galateni 4:7
    "Aşa că nu mai eşti rob, ci fiu; şi dacă eşti fiu, eşti şi moştenitor prin Dumnezeu.
    Preaiubiţilor, acum suntem copii ai lui Dumnezeu. Şi ce vom fi nu s-a arătat înca. Dar ştim că, atunci când Se va arăta El, VOM FI CA EL! "
    Adica, vom fi ca domnul Isus.
    Sau:
    "Căci, pe aceia pe care i-a cunoscut mai dinainte, i-a şi hotărât mai dinainte SA FIE ASEMENEA CHIPULUI FIULUI SAU!" (Romani 8:29)
    ...si:
    "Şi după cum am purtat chipul celui pământesc, tot aşa vom purta şi CHIPUL CELUI CERESC". (1Corinteni 15:49)
    In cadrul procesului de creatie, dupa diverse etape, Dumnezeu spune ca "toate erau bune", LA ACEL MOMENT conform cu ceea ce era scris in Planul Sau.
    Dupa crearea omului, Dumnezeu zice:
    Geneza 1:31 "Dumnezeu S-a uitat la TOT ce făcuse şi iată că erau FOARTE BUNE la acel moment. Adica, erau conform cu cele scrise in Planului Sau, pentru acea etapa.
    Dar in Planul lui Dumnezeu, nu era suficient ca OMUL sa fie doar "foarte bun", ci trebuia sa fie DESAVARSIT ( Matei 5:48 "Voi fiţi dar DESAVARSITI, după cum şi Tatăl vostru cel ceresc este desăvârşit.")
    Desavarsit, adica matur spiritual, inseamna sa cunoasca teoretic si practic si sa poata discerne in cunostinta de cauza, ce inseamna viata si moartea; adevarul si minciuna; bucuria si tristetea; iubirea semenului si pizmuirea semenului; mila si cruzimea; indelunga rabdare si mania; blandetea si violenta; smerenia si ingamfarea; pacea si razboiul; egoism si altruim; ura si adoratia; supunerea si revolta; pedeapsa, iertarea si harul; etc. si sa respinga raul, facand totdeauna binele.
    Despre toate acestea, Adam avea o cunoastere TEORETICA, din invatatura primita de la Dumnezeu, dar nu cunoastere PRACTICA.
    De exemplu, noi avem cunoastere teoretica a vesniciei, deoarece Domnul a pus in noi gandul vesniciei, dar deocamdata NU cunoastem practic ce inseamna aceasta. Asa era Adam in gradina Eden inainte de cadere, fara cunoastere practica, NEDESAVARSIT (imatur spiritual).
    Deci, Planul lui Dumnezeu nu s-a incheiat in Eden, ci doar anumite etape, iar Planul continua, pana ce OMUL, care este scopul principal al Planului, va ajunge DESAVARSIT.
    Desavarsit, insemna ca omul sa INVETE sa cunoasca BINELE si RAUL, atat teoretic, asa cum cunostea in Eden, din invatatura primita de la Dumnezeu, cat si PRACTIC.
    Si nu doar sa cunoasca, ci si sa inteleaga responsabilitatea ce-i revine si sa accepte ca trebuie sa faca BINELE si sa urasca RAUL, asa cum zice in Romani 12:9 "Fie-vă groază de rău şi lipiţi-vă tare de Bine."

    • @marinnecula1242
      @marinnecula1242 ปีที่แล้ว

      Intelegerea si stapanirea completa a raului este cruciala pentru maturizarea spirituala si desavarsirea fiintei om! Dar pentru atingerea acestui scop, trebuia demonstrat in detaliu care sunt efectele raului asupra creatiei.
      Pentru aceasta demonstratie, Dumnezeu a creat un "laborator" numit Pamant unde se desfasoara experimentul "Raul". Aici, in acest laborator exista agentul raului, Lucifer, si o parte a creatiei care reprezinta subiectul asupra caruia se manifesta raul, pentru a-si dezvalui potentialul distrugator.
      Dumnezeu a creat totul, chiar si pe Lucifer, cu scopuri bine definite pentru fiecare creatura.
      Lucifer este o unealta in mana lui Dumnezeu si a fost creat cu scopul de a fi exact asa cum este. El nu este o greseala a lui Dumnezeu, un rebut, aparut intamplator, fara voia lui Dumnezeu si fara un scop dinainte prevazut in Planul lui Dumnezeu.
      Dumnezeu spune in Proverbe 16:4 "Domnul a făcut toate pentru o ţintă (scop) CHIAR SI PE CEL RAU pentru ziua nenorocirii."
      "Ziua nenorocirii" este ziua necazului, a ispitirii/incercarii si caderii in ispita, cu urmarile groaznice a acestei caderi.
      Deci, conform Cuvantului lui Dumnezeu, scopul creerii lui Lucifer este acela de a supune la incercare prin ispitire fiinta om, pentru ca aceasta sa ajunga sa cunoasca si sa inteleaga raul nu doar teoretic, asa cum i-a fost facut cunoscut de Dumnezeu la creearea sa, ci si PRACTIC. (conform Dictionarului Explicativ al limbii romane "a ispiti" inseamna "a atrage spre rău, pentru a-l testa, adica a-l supune la o incercare, a-l cerceta printr-un test, un experiment")
      Cunoasterea practica a raului, se face prin lectiile/ispite pe care Lucifer le administreaza omului, cu permisiunea lui Dumnezeu, asa cum vedem in Luca 22:31 unde domnul Isus spune ca diavolul a cerut voie lui Dumnezeu, ca ucenicii sa fie "cernuti" iar in limba greaca verbul σινιάσαι / siniasai / "a cerne" este verb - aorist Infinitiv Activ , care inseamna "a dovedi prin încercări".
      Doar aici pe Pamant, Dumnezeu a acordat "libertate limitata" pentru a demonstra imaturitatea omului de a stapani raul.
      Aici, omul are astfel posibilitatea sa aplice practic cunostintele teoretice, in cadrul lectiilor/ispite la care este supus de cel rau, sa vada si sa inteleaga consecintele si responsabilitatea ce-i revine in urma deciziilor sale.
      Chiar si domnul Isus, cand a fost om, intr-un trup de carne, cu o fire pamanteasca, la fel cu orice om, dar fara pacat, a fost supus ispitirilor diavolului, dar a trecut cu Bine testul.
      Pentru a cunoaste PRACTIC, omul trebuia sa inceapa invatarea prin lectii practice, iar prima lectie a fost cea in care i se cerea sa aiba incredere (credinta) in Dumnezeu si sa nu manance din pomul cunostintei Binelui si raului. Omul, desi era creat "foarte bun", nu era MATUR spiritual si a facut ceea ce la indemnat sarpele. Dovada imaturitatii omului o reprezinta faptul ca desi Dumnezeu il avertizase ca va muri, omul nu a inteles ce semnifica aceasta si nu a tinut seama de avertisment! Practic, omul nu stia inca ce inseamna moartea!
      Este ca si cum am da cheile de pornire ale unui avion, in mana unui om care nu stie sa piloteze si-i spunem ca este liber sa zboare, dar ca are mari sanse sa moara. Cu siguranta, daca acest om va incerca sa zboare cu avionul, in mod sigur va muri. Asa s-a petrecut cu Adam si apoi cu toti oamenii, care nu vor sa asculte de Dumnezeu.
      Pomul cunostintei binelui si raului a avut rolul de material didactic, iar faptul ca Dumnezeu l-a sadit in mijlocul gradinii Eden, este o dovada clara a predestinarii, adica a faptului ca in Planul lui Dumnezeu era prevazuta supunerea omului la incercare. Libertatea de alegere prin vointa omului, nu i-a fost data pentru a alege (Dumnezeu stia ce va face omul si cunostea incapacitatea omului de a discerne practic binele de rau) ci a fost data pentru a-l face pe om sa-si inteleaga limitele, si sa nu-si faca o imagine falsa despre el insusi, asa cum a procedat Lucifer, care s-a ingamfat datorita mandriei si s-a transformat in propriul idol. Rezultatul incercarii era prevazut in Plan, "Fiindcă Dumnezeu a închis pe toţi oamenii în neascultare, ca să aibă îndurare de toţi." (Romani 11:32)
      Asa cum au procedat Eva si Adam, au procedat TOTI oamenii, pana la ultimul om care se va naste.
      Deci este clar ca "neascultarea" lui Adam era programata de Dumnezeu in Planul Sau!
      In mintea celor ce nu inteleg si accepta Suveranitatea lui Dumnezeu se naste intrebarea:
      14 Deci ce vom zice? Nu cumva este nedreptate în Dumnezeu?
      R.
      Nicidecum!
      15 Căci El a zis lui Moise: „Voi avea milă de oricine-Mi va plăcea să am milă şi Mă voi îndura de oricine-Mi va plăcea să Mă îndur.”
      18 Astfel, El are milă de cine vrea şi împietreşte pe cine vrea.
      19 Dar îmi vei zice: „Atunci de ce mai bagă vină? Căci cine poate sta împotriva voiei Lui?”
      Iata raspunsul Scripturii:
      20 Dar, mai degrabă, cine eşti tu, omule, ca să răspunzi împotriva lui Dumnezeu? Nu cumva vasul de lut va zice celui ce l-a făcut: „Pentru ce m-ai făcut aşa?”
      22 Şi ce putem spune dacă Dumnezeu, fiindcă voia să-Şi arate mânia şi să-Şi descopere puterea, a suferit cu multă răbdare nişte vase ale mâniei, făcute pentru pieire,
      23 si să-Şi arate bogăţia slavei Lui faţă de nişte vase ale îndurării, pe care le-a pregătit mai dinainte pentru slavă (despre noi vorbesc)?" (Romani 9)
      Asa ca, cine intelege SUVERANITATEA lui Dumnezeu, o va accepta si va zice ca Iov, cand L-a cunoscut pe Dumnezeu:
      "De aceea mi-e scârbă de mine şi mă pocăiesc în ţărână şi cenuşă.” (Iov 42:6)
      Asa lucreaza SUVERANITATEA lui Dumnezeu, pe care multi nu o inteleg si nu o accepta, crezand ca Dumnezeu nu poate face TOT ceea ce vrea, chiar si raul, care lucrează spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, şi anume spre binele celor ce sunt chemati dupa Planul Sau.(Romani 8:28.)
      Dupa prima lectie, au urmat miliarde de alte lectii, de care au parte toti oamenii, "fiecare la randul cetei lui", dar omul, desi suporta efectele devastatoare ale raului COMIS DE EL, se incapataneaza si persista pe aceasta cale rea, astfel ca "Dumnezeu
      i-a lăsat în voia minţii lor blestemate, ca să facă lucruri neîngăduite.
      Astfel au ajuns plini de orice fel de nelegiuire, de curvie, de viclenie, de lăcomie, de răutate; plini de pizmă, de ucidere, de ceartă, de înşelăciune, de porniri răutăcioase; sunt şoptitori,
      bârfitori, urâtori de Dumnezeu, obraznici, trufaşi, lăudăroşi, născocitori de rele, neascultători de părinţi,
      fără pricepere, călcători de cuvânt, fără dragoste firească, neînduplecaţi, fără milă."( Romani 1:28-31)
      In aceasta stare, de csre este singur vinovat, omul se indrepta implacabil spre iad si chiar daca toti oamenii vad si inteleg consecintele raului, putini oameni au dorinta de a face binele, dar raul sta lipit de ei si nu reusesc intodeauna sa-l invinga, cum zice Pavel in Romani 7:21 - "Găsesc dar în mine legea aceasta: când vreau să fac binele, răul este lipit de mine."

    • @marinnecula1242
      @marinnecula1242 ปีที่แล้ว

      Continuare...
      Dumnezeu apreciaza efortul omului de a nu face raul si nu este nepasator la zbaterea acestuia, care arata ca a inteles ce inseamna raul si-l uraste, astfel ca Dumnezeu a trecut la un nou capitol din Planul Sau - capitolul Mantuirea/Salvarea, implicandu-Se personal si venind in lume, intr-un trup de carne, (σαρκὸς ἁμαρτίας/sarcos hamartias = carne pacatoasa), adica o fire pamanteasca ce poate pacatui, (in greaca = σαρκὶ / sarki / carne, trup, natura umană, materialitate) la fel cu a oricarui om, a demonstrat ca se poate trai fara sa pacatuiesti.
      Dar nu numai atat!
      S-a oferit sa plateasca El, pentru pacatele tuturor oamenilor, dandu-Si viata ca pret de rascumparare (Romani 6:23
      "Fiindcă plata păcatului este moartea, dar darul lui Dumnezeu este viaţa veşnică în Cristos Isus, Domnul nostru").
      Acest dar este oferit omului printr-o ultima lectie si o ultima sansa, prin care i se cere ceea ce i s-a cerut si lui Adam: sa aiba credinta in domnul Isus, sa asculte de Dumnezeu.
      Abia acum, cand cunoaste deplin Binele si raul, poate omul sa aleaga in cunostinta deplina ce inseamna raul!
      Cei care vor accepta prin credinta, vor fi mantuiti (salvati) si facuti DESAVARSITI, maturi spiritual, cunoscand raul, atat teoretic cat si practic, asa cum prevede Planul lui Dumnezeu.
      - Evrei 10:14 "Căci printr-o singură jertfă El a făcut DESAVARSITI pentru totdeauna pe cei ce sunt sfinţiţi".
      Deci, pentru raul facut, Dumnezeu ofera omului o Cale de a fi iertat si de a primi viata vesnica: Isus Hristos, ...("Eu sunt Calea, Adevarul si Viata")
      "... prin care El ne-a dat făgăduinţele Lui nespus de mari şi scumpe, ca prin ele SA VA FACETI PARTASI FIRII DUMNEZEIESTI, ..." (2Petru 1:4)
      Conform DEX, "Partas" inseamna o
      persoană care beneficiază, împreună cu alta sau cu altele, de un bun spiritual.
      Aceasta Cale este deschisa oricui a inteles deplin ce este raul si doreste sa scape de consecintele raului facut, cu sau fara voie. Trebuie doar sa vrei cu toata fiinta ta sa nu mai faci raul si sa faci binele, aratand ca ai inteles ce inseamna raul si regreti faptele rele. Apoi, trebuie sa ceri iertare si sa te straduiesti sa nu mai pacatuiesti pana la moarte, care este punctul final al lectiilor practice despre rau. Pocainta si credinta in Jertfa Domnului Isus, este solutia oferita de Dumnezeu pentru desavarsirea omului si acceptarea lui in cer, impreuna cu Dumnezeu, unde "El va schimba trupul stării noastre smerite SI-L VA FACE ASEMENEA TRUPULUI SLAVEI SALE, ..." (Filimon 3:21)
      Asemenea, adica tot așa, în același fel, deopotrivă - cf. DEX.
      Concluzie:
      Planul lui Dumnezeu are ca scop final, crearea unor fiinte asemanatoare Lui, care sa locuiasca cu El.
      Si asa cum Dumnezeu spune, vom fi ca El:
      - la CHIP (vom purta chipul Celui ceresc; asemenea chipului Fiului Sau);
      - la TRUP (asemenea TRUPULUI slavei Sale)
      - la FIRE (partasi FIRII dumnezeiesti)
      Viata noastra pe acest Pamant este destinata invatarii, ca intr-o scoala si formarii unui caracter ca al lui Dumnezeu.
      "Aceste lucruri li s-au întâmplat ca să ne slujească drept pilde şi au fost scrise pentru INVATATURA noastră, peste care au venit sfârşiturile veacurilor." 1Corinteni 10:11
      "Şi tot ce a fost scris mai înainte a fost scris pentru INVATATURA noastră, pentru ca, prin răbdarea şi prin mângâierea pe care o dau Scripturile, să avem nădejde."Romani 15:4 .
      S-auzim numai de Bine!

  • @florinmircea7411
    @florinmircea7411 ปีที่แล้ว

    Urmarind emisiunea am constatat ca problema raului este analizata dintr-o perpectiva unilaterala, anume cea religioasa, mai exact, d.p.d.v. al religiei iudeo-crestine (biblice)-ceea ce este normal, tinand cont de faptul ca este o emisiune religioasa cu invitati cu pregatire superioara religioasa.
    Analizand problema raului mai amplu in contextul existentei omului in aceasta viata materiala, in ansamblu, deci si dintr-o perspectiva stiintifica si filosofica si luand in considerare o abordare relativa, precum si o abordare bio-psiho-sociala, o explicatie a problemei raului rezida in natura biologica a materiei vii (dar sa ne referim in primul rand la fiinta umana).
    Se pune problema de supravietuire, avand la baza instinctele. Oricat de mult am incerca sa ne eschivam in a recunoaste ca suntem supusi instinctelor (si nu neaparat pacatului), in definitiv tot instinctele (care ne asigura supravietuirea in aceasta lume materiala) ne domina viata (gandirea, comportamentul, felul de a fi ). Fiind fiinte cu ceva mai multa ratiune decat animalele "imbracam" aceste instincte in "vesminte" culturale, religioase, s.a., dar originea raului este aceeasi: fiecare fiinta umana-in contextul societatii competitionale-se gandeste, in primul rand, la supravietuirea si chiar la o viata traita decent, la el insusi si la familia lui. Si, daca mai ramane ceva, atunci pot beneficia si ceilalti. Aceasta duce la lacomie, la dorinta de dominare, de putere, s.a. Dar dorinta nu doar de a supravietui, ci si de a trai bine-ne determina sa fim rai, lacomi, intriganti, dornici sa ii eliminam pe cei care ne-ar putea ameninta pozitia sociala, s.a. Consider ca ceea ce am spus mai sus este valabil la marea majoritatea a oamenilor. Exceptia o reprezinta un procent foarte mic de oameni care au raul intrinsec cuibarit in fiinta lor, fiind considerate ca avand un comportament patologic: criminalii care "se hranesc" din a ucide, de ex. Nu la acestia m-am referit. Acestea sunt cazuri patologice.
    Cei mai multi oameni fac raul-mai mult sau mai putin constient si voit-pentru a supravietui si pentru a isi asigura o viata cat mai buna in contextul civilizatiei competitionale.
    Relativitatea apare din faptul ca, acest mod de a aborda existenta este si bun (competitia a adus si progres), dar si rau (prin eliminarea celui care nu mai corespunde cerintelor pietei). Abordarea cea mai buna ar fi cooperarea. Un alt aspect al relativitatii il reprezinta perspectiva din care privim raul. De ex. la o anumita companie, intr-u anumit colectiv, unul dintre angajati isi "toarna" colegii, pentru a beneficia de anumite avantaje, pentru el este un comportament bun, intrucat isi asigura o anumita pozitie si anumite avantaje, pe cand, pentru colegi este rau, intrucat le poate "asigura" concedierea, pierderea locului de munca, (pe buna dreptate sau nu). Exceptia de la ceea ce am expus ar constitui-o foarte putinii oameni care au un nivel spiritual ridicat, precum si o intelepciune aleasa (prin intelepciune intelegand inteligenta superioara pusa in slujba binelui). Pornirea pe care o are omul spre a isi satisface anumite "pohte", in general, si a furtului, in special, este cauzata, mult mai mult, de educatie, de simtul masurii, si mult mai putin, sau chiar deloc, de diavol, sau de "pacatul originar".
    Omul educat (si nu omul neaparat educat formal, scolit) si care urmeaza niste principii sanatoase de viata (induse tot de educatie) este mult mai putin vulnerabil in fata unor anumite vicii. O instruire corespunzatoare il ridica pe om deasupra pornirilor instinctuale.
    Ar mai fi multe de spus, dar ma opresc aici.

  • @ionutorbu6592
    @ionutorbu6592 2 ปีที่แล้ว +1

    Foarte infantilă predica. Nicăieri în contextul relatării faptelor "din grădina Eden" nu se pomenește cuvântul PĂCAT (aceasta este deducția noastră "logică). Termenul apare ulterior, în relatarea biblică, cu ocazia CRIMEI pe care Cain o săvîrșește. Așadar în aceea povestire cu ADAM și EVA, nu se vorbește de vreun PĂCAT, mai ales că după ce ambii au "mâncat din pomul CUNOȘTINȚEI BINELUI ȘI RĂULUI" D-zeu afirmă că "omul a ajuns ca unul dintre NOI, CUNOSCÂND BINELE ȘI RĂUL". Nu ar avea nici un sens ca OMUL să fie comparat cu D-zeu dacă actul consumat era un PĂCAT (o degradate). Textul face sens doar dacă "CUNOAȘTEREA BINELUI ȘI RĂULUI" este o necesitate pentru a ajunge la statura cerută de Creator. Iar noi observăm că suntem singurii care putem motiva alegerile făcută, tocmai pentru că CUNOAȘTEM ce este BINE și ce este RĂU. Așadar putem fi JUDECĂȚI pe baze complet raționale.
    Textul este explicit, și nu se referă la vreun PĂCAT, întrucât acesta apare ulterior în peisaj, după ce ajungi să ÎNȚELEGI (cu propria minte) ce este BINE și ce este RĂU, și alegi în cunoștință de cauză. Acesta este și motivul pentru care D-zeu îl avertizează pe Cain "dacă faci RĂU, păcatul pândește la UȘA; dorința lui se ține după tine, dar tu să-l stăpânești". Altfel spus PĂCATUL nu intrare în lume "pândește la ușa".
    Eeee... problema este că absolut toate bisericile au îmbrățișat aberațiile acestea legate de CUNOAȘTEREA BINELUI ȘI RĂULUI, ca fiind un păcat; ca și cum D-zeu și-ar dori niște supuși infantili care nu pot fi capabili să ÎNȚELEAGĂ, iar ulterior să aleagă, în deplină cunoștință, între BINE și RĂU.
    Mă rog, aceeași ciorbă reîncălzită. Un mare zero tema domnului Cristescu.

    • @viorelgheorghe01
      @viorelgheorghe01 ปีที่แล้ว

      După ce am citit comentariul tău, mi-a atras atenția numele tău care m-a făcut sa îmi amintesc de Nabal din biblie. Numele lui însemna “Nebun” și se comporta ca atare. A fi păcat sa cunosti binele și răul nu este o aberatie pe care nu am auzit-o la niciun cult creștin și cu atât mai puțin la pastorul Lucian. Ba din contra el insista pe ideea ca păcatul este neascultarea de porunca Lui Dumnezeu cu care sunt de-acord și eu, nicidecum altceva. Sunt convins ca S-ar potrivi ca nume si Ionut Surdu, nu doar Orbu. Sunt indignat doar de faptul ca prin afirmațiile tale poți influența negativ si alte persoane sincere care poate nu cunosc ca ce spui tu sunt doar prostii si atât.

  • @adriancatalin1229
    @adriancatalin1229 3 ปีที่แล้ว +2

    Originea raului este d.zeul pe care.l servesti, ca toate lucrurile, nu?

  • @romeoburdulea8747
    @romeoburdulea8747 ปีที่แล้ว

    Este un singur “ păcat în toate cele “ .
    Dar oare de ce ? , Este o întrebare personală , să vedem dacă dvs. Cunoaște-ți și Răspunsul , dacă se poate D-le pastor .