BU KADAR ŞARJ ETMEK DELİLİK/ ELEKTİRİKLİ ARAÇLARLA ÇEKME KARAVAN ÇEKMEK/ ZOR OLAN NE?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 15 ธ.ค. 2024

ความคิดเห็น • 25

  • @numanaytekinyildiz1103
    @numanaytekinyildiz1103 2 ปีที่แล้ว +1

    Aklımda ki soru buydu, gündeme almanız güzel 👍🏻

  • @evrengunen3740
    @evrengunen3740 6 หลายเดือนก่อน +1

    Çok özür dileyerek iki defa 0 km elektrikli araç almış ve halen kullanan (+150K km) bir kullanıcı olarak düzeltmek istediklerim var. Örnek elektrikli bir modelin menzilini (zoe-400km) olarak belirtirken şehir dışı menzil olduğunu, şehir içinde azalacağını söylediniz. Elektrikli araç menzilleri şehir dışında düşüp şehir içinde artar. Aynı modelden örnek vereyim (ilk elektriklim benim de zoe z.e. 50 idi) şehir dışı 335 - 350km menzil verirken (260 km'ye kadar düştüğüne bile şahit oldum) şehir içinde 432 km yaptığımda %6 şarjımın kaldığını da hatırlarım. İkinci konu ise; zoe için fabrika verilerini incelerseniz römork çekme kapasitesini 0 olarak göreceksiniz. Bu araç ile trafik kanunlarına muhalefet etmeden boş römork bile çekemezsiniz. Neyse diğer düzeltmeleri ilgi duyanlar olur ve soru gelirse diğer bilenler ile cevaplarız.

  • @mehmetanlozer8384
    @mehmetanlozer8384 ปีที่แล้ว +2

    Batarya konusunda ciddi ilerlemeler var 1000km menzilli zeekr modeli cikiyor farkli modellerde gelecek. Araba kisminda yapilabilecek seyler kisitli fakat karavan kisminda yapilabilecek seyler. Tahminimce sunlar olabilir
    1. Karavan hareket halinde iken ruzgar direncleri tespit edilerek ona gore bir tasarim yapilabilir
    2. Agirlik yonunden karavani minimal seviyede tutacak ve kalitesi iyi malzemeler kullanilabilir.
    3. En onemli konu benim firkimce arabada oldugu gibi karavaninda tabani elektrikli olan cekme karavan olmasi saglananilir. Bir arabada 150-200kw bataryalara ulasilabiliyor bunu cekme karavanlar icinde yapmis olursak baya faydali olacaktir.
    4. Bataryayi entegre ettik diyelim arabanin sarzi azaldi cekme karavan ile araba arasina bir baglanti yapilarak sarz edebilmeyi saglayabiliriz.
    5. Cekme karavanlarda gunes panelleri kisminda agirligi cok dusuk bataryayali sarz etmeye uyumlu yuksek verimliligi olan hatta surgulu olabilecek sagli sollu onlu arkali acilabilecek bir panelle hem enerji kazanami elde edilebilir hemde karavamizin etrafinda golge kisimlar olusturabiliriz. Gunes paneli ile dedigim sistemler olusturulabilir ise gunesli bir havada tahminimce maksimum saatte 4-5kw arasi bir elektrik uretimi yapilabilir. Bu dedigim karavan sabit hareket etmiyor haldeyken butun elektrik panelleri acik sagli sollu onlu arkali sekilde iken olabilir. Biryere park ettiniz paneller ful acik bir gun boyunca acik halde biraktiniz 8 den once ve aksama dogru 5 ten sonra cok elektrik alamayacagi icin paneller. 40-45 kw gibi bir elektrik uretimi gerceklestirebilir.
    Ortalama bir cekme karavanli bir aracin 20kw 100km de cekecegini varsayarsak. Bu elektrigin 225km bizi goturecegi anlamina gelebilir.
    Panel kismi olarak dusuk hacimli dusuk kutleli yuksek kapasiteli seyler uretmeye baslanabilirse. Karavanlarda batarya olarak arabalar kadar guclendirilir ve enerji transferi saglanabilirse cekme karavanlar elektrikli araclar icin iyi olabilir

    •  ปีที่แล้ว

      Makale olur 👏

    • @mehmetanlozer8384
      @mehmetanlozer8384 ปีที่แล้ว

      @ 150kw bir batarya 600kgmıs ful paket 750kg altı bir karavanda akü 12v 200ah akü tahminimce 60-80kg dersek 150kw bir akü eklense 500kg daha ağırlaşmış oluyor karavan. Yani birçok parametre var. Fikirlerimi yazdimda böyle bir batarya konsa bile 750kg altı sınıfında bir karavan olmayacağını düşünüyorum. Buda daha fazla yakıt tüketimi yokuş yukarı yerlerde her aracın cekememesi ve güvenlik olarakta risk demek. Yani diyeceğim o ki batarya teknolojisi çok kritik öneme sahip eğer düşük hacim düşük kütle yüksek verimlilige sahip bataryalar yapmayı basarabilirsek bu sistemler hayal değil gerçek olabilir. Sarz istasyonlarinda sadece arabayı değil karavanı sarz edip. Çok güzel şeyler yapabiliriz en basiti 150kw batarya demek. Bir klima 1kw saatte yaktığını düşünürsek sıcak bir yaz ayında 12 saat klima çalıştığını varsayalım 12kw demek hadi bu 13kw olsun günlük tüketim 1kw diyelim normalde 600-700watt fillan. Toplam bir günde 14kw. 10 günde 140kw demek 150 kW bataryan olsa 10 gün bitmeyecek. Panele bile gerek kalmıyor. Eğer paneller ağırlık yapıyorsa hiç konmasına bile gerek yok böyle batarya başlı başına yeter. Ama böyle bir batarya paketi tahminimce 20bin dolar maliyeti olur. Eğer sağlam bir batarya paketi icat edilir seri üretime gecilirse bu batarya paketi daha ilerleyen bir zamanda 15000 belki 12000 dolarlara kadar düşer. Tahminimce full paket olmayan 300bin TL lik bir karavan böyle bir batarya paketi ile tahminimce 700bin TL olur böyle bir seçenekte. Soğutma klima anlamında karavanlar yetersiz kalıyor böyle bir sistemde şase entegreli yüksek kwli batarya sistemiyle mümkün olabilir. En büyük handikapi dediğim gibi ağırlığı. Bunun nasıl üstesinden gelirler asıl mevzu orası. Aşağı yukarı 750kg altı karavanlar genelde bu kutleye yakın olurlar en minimum 650 kg olsun hadi akulere 100kg diyelim 550kg olsun. Bu 150kw batarya tahminimce 550kg filan olacak minimum oda 1100kg boş agirliga sahip bir karavan demek. En büyük handikapi ağırlığı

    • @mehmetanlozer8384
      @mehmetanlozer8384 ปีที่แล้ว

      @ Karavan sahibi değilim ama bir ev bile bir odası bir cepheden güneş alır birsuru yalıtımı vardır. Ama bir karavan her cephesinden güneş alır tepeden sağından solundan en kotu güneşte kalmış bir arabaya bile bindigimizde aracın alev topu gibi sıcak olduğunu biliriz. Klima konusu bir karavanda mutlaka olmalı. Bunu iki türlü halledebiliriz ya güneş enerjisi paneli yada batarya paketi ile. Şuan gunes enerjisi panellerinde buyuk gelişmeler göremiyorum ama batarya kısmında büyük gelişmeler var çoğu test aşamasinda çok farklı şeyler deneniyor. Şuan alınan bir elektrikli araba bile pişmanlık olabilir. Daha yeni güçlü batarya sistemleri gelmekte. Yani kisaca gündemi iyi takip etmek gerek. Benim şahsi fikrim önümüzdeki 5-10 senede batarya konusunda iyi yol katedecegimizi düşünüyorum. Ve maliyetlerde düşme olacak o vakit böyle konular karavan üzerinde bile konuşulabilir hale gelebilir

  • @AleynaFrat-ul1fe
    @AleynaFrat-ul1fe 25 วันที่ผ่านมา

    TOGG ÇOK GÜZEL BİR ARAÇ KARAVAN MODU VAR.HİÇ ÇEKME KARAVAN ALMANIZA GEREK YOK

  • @drcagriacikgoz
    @drcagriacikgoz ปีที่แล้ว +2

    Sehir ici menziller daha yüksek, verilen fabrika verileri ortalama veriler. Uzun yolda daha düşüyor, şehirde artiyor. Bunun dışında çok iyi bilgiler, teşekkür ederim

  • @melikakgul7935
    @melikakgul7935 2 หลายเดือนก่อน

    Karavanımdaki elektrikle togg u şarj edebilir miyiz aküleri invertörü ne kadar güçlendirme yapmak lazım

  • @rekabicengiz
    @rekabicengiz ปีที่แล้ว +2

    Şehir içinde menzilin daha da artması gerekmez mi?

  • @cetinsarıhan
    @cetinsarıhan 10 หลายเดือนก่อน +1

    En güzel çözüm birbtane elektrikli transit minibüs alıp karavana çevirmek

  • @emreyesiloz5423
    @emreyesiloz5423 ปีที่แล้ว +1

    Merhaba. Cok merak ettigim bi sey var. Diyelim ki gunesli bir gunde elektrikli otomobilimizi şarj etmek için çekme karavandaki prize taktık. Güneş panellerinin ürettiği enerjiyle uzun sürse bile şarj edemez miyiz? 2 günlük bi kampta gündüzleri şarj ederek hem kamp yapmak hem de aracın bataryasını doldurmamız mümkün değil mi?

    •  ปีที่แล้ว

      Elektrik bilgim zayıftır. Bu şekilde araç şarjı verimli olmaz çünkü panelin ürettiği enerji su ısıtıcını bile zor çalıştırıyor…

    • @ahmet3507
      @ahmet3507 ปีที่แล้ว

      330 W gibi bir güç oluyormuş karavandaki panellerde. İki gün 7 şer saat sadece arabayı şarj için kullanılsa. 14*330 dan 4.5 kWh yapar, %5 falan şarj etmiş olursunuz.

  • @Gokturk_bozkurt
    @Gokturk_bozkurt ปีที่แล้ว +1

    Merhaba size benim icin cok onemli birsey sormak istiyorum cevaplarsaniz cok sevinirim Yeni 2023 model honda Hrv E:tec Hibrit almayi dusunuyorum bu arac tam hibrit yani elektrikle gidiyor zorlaninca benzinli motor devreye girip takviye yapiyor sarj derdi yok kendi kendini sarj ediyor bu araci inceleme sansiniz varmi 750 kg alti karavan cekebilirmiyim bayirlarda zorlanirmiyim cok merak ediyorum

    •  11 หลายเดือนก่อน

      Aracın üzerindeki verilere bakarak çeki kapasitesini görebilirsiniz. Bununla ilgili bir video kanalımızda var...

  • @ahmetgacar
    @ahmetgacar ปีที่แล้ว

    Kaçırdım mı bilmiyorum, sanki hiç bahsedilmemiş, pek çok elektrikli araca çeki demiri yasal olarak takılsa da Romork çekmesi yasal değildir. Kanun henüz müsade etmiyor. Ruhsatta belirtilmesi gereken şu an hatırlamadığım bir değer yüzünden Zoe dahil pek çoğunun çeki demiri römork çekemez. Ancak bisiklet taşıyıcı takabilirsiniz. Karavancıysanız ve tek araç olarak düşünüyorsanız hüsrana uğramayın. Alacağınız modelin romork çekme izninin olduğundan emin olun.

  • @onurkuzeci
    @onurkuzeci 29 วันที่ผ่านมา +1

    Arkadaşlar bu videoyu cok ciddiye almayın. Zira arkadaşın elektrikli araçlarla alakası yok pek

    •  28 วันที่ผ่านมา

      Yorumunuz üzdü…

  • @mehmetdurak5509
    @mehmetdurak5509 11 หลายเดือนก่อน

    Çekme karavanın elektriğini kullanıp şarj edilirmi🙂

    •  11 หลายเดือนก่อน

      Olabilir evet

  • @ErtungaCIGDEM
    @ErtungaCIGDEM 5 หลายเดือนก่อน +1

    😅

  • @alperturkoglu6907
    @alperturkoglu6907 ปีที่แล้ว +1

    Bunlar Şehir içi menzilleri… şehirler arası daha düşük olur.

    •  8 หลายเดือนก่อน

      Elektrikli araçlar şehirler arasında daha çok tüketim yapıyor şehir içinde daha az yapıyor

  • @zanzart-b2u
    @zanzart-b2u 8 หลายเดือนก่อน +1

    OOOOOOOOOOOOOOOO ŞİMDİ 45 OLDU