Nevzat Hocam öyle bir anlatıyor ki bahsettiği tüm kitapları indirdim kütüphane rafından yeni açılmış zihnimle tekrar okuyacağım. Hem Flu ekibi hem de Nevzat Hoca iyi ki varsınız.
@@fatmayuceldinc7613 "damages dizisindeki glenn close" olursun demişti az önce izlediğim bölümde (dünyanın sonuna yolculuk bölümü). belki ondan bahsediyorsundur
İlker Canikligil ve Flu TV ekibine minnettarız. Videoyu kesip biçenlerden TH-cam’ye yükleyenlere kadar hepsine ayrı ayrı teşekkür ederim. Flu TV, gerçekten Türk medyasının en iyi televizyonu. Sevgili Nevzat Hoca'mı unutmuşum. Ona da çooook teşekkür ediyorum, iyi ki varsınız Nevzat Hoca'm.
Nevzat Kaya'nın konuk olduğu her gün mutlu olmak için en azından bir sebebim var.
2 ปีที่แล้ว +49
Muhteşem. Pazar sabahı (3 saat fark yüzünden) uyanıp, karşımda beynimin tüm kıvrımlarına adeta elektrik veren Nevzat Hoca’nın karşılaştırmalı Türk Edebiyatı sohbetiyle karşılaşmak gerçekten paha biçilmez. Ellerinize sağlık.
Allah`im yeni bölüm geldiginde elim ayagim titriyor heyecanlanip elimdekileri yere birakiyorum, hemen izlemeye basliyorum. Nevzat Hoca`yi cok seviyorum.
Nevzat hoca yine muhtesem bir anlati ile bir edebiyat karsilastirmasi yapti. Ilker Canikligil ona söyletmeye calistigi seyleri söyletemedi "sag daha iyi edebiyat yapar" kisminda bir acik yakaladigini zannetti ve yine tarafli, samimi olmayan ve dusmanca tutumunu belli ederek.Bu onun hucrelerine islemis , anadoluyu animsatan ya da sol gibi algiladigi tum olgulara besledigi dusmanliktan vaz gecerse kendisinin aydinligindan söz edilebilir, söylediklerinin de bir kiymeti harbiyesi olur. Nevzat hocanin yuzu suyu hurmetine dinledim yine. Ilker beyin "solun ne de olsa bir amaci var edebiyat yaparken"guzellemesi uzerinden aklinca Yasar Kemal'i de degersizlestirmekti amaci, "sagin bir amaci yok mu edebiyat yaparken?!!!! ama olmadi iste! adam gözunuze soka soka yilanlarin öcunu anlatti size. Zirvalamaya devam edin! Nevzat hocanin ne dunyaya ne olgulara sizin baktiginiz at gözlukleri ve sartlandirilmis dusmanlikla bakmadigini da anlarsiniz umarim. Nevzat hocanin oldugu bu bölumu ne yazikki bi kez daha bikmadan dinleyecegim, keske butun universite rektörleri Nevzat hocaya baglansa:)
TH-cam Premium' a geçtim. Müzikleri ve videoları ekran kapalıyken ya da arka planda çalabiliyorsunuz. TH-cam Müzikte çalma listeleri oluşturabiliyorsunuz. İçerikleri telefonunuza indirebiliyorsunuz. Üstelik hiç reklam yok.
Nevzat hoca neden daha cok sey anlatmiyor. İlker hocayla beraber konusmaları dinlemek kolaylasiyor. Buna ragmen cok dolu konusmalar yaptigi icin takip etmekte zorlaniyorum ama tekrar tekrar dinleyip anlarim bir sekilde. Tek basina konusmalarda hoca karşısında onu frenleyen olmadiginda ulasilamaz hale gelebiliyor benim icin. Kisaca ikili olarak harikasiniz. Daha cok program icin umarım fırsatınız olur. Bu konuşmalar bence on yillarca izlenecek değerli kayıtlar. Emekleriniz ve bizimle paylaştığınız icin teşekkürler
Nevzat hocam Orhan Pamuk ve yaşar kemal üzerine hep düşündüğüm ama bir türlü derli toplu anlatamadığım herşeyi bir solukta harika anlattınız...supersiniz
Birkaç kere izledim. Sonra dedim ki ya ben bu kitabı okumuştum yıllar evvel bir okuyayım. Okudum ondan sonra yine izledim. Sonra yine izledim. Daha da sonra dedim ki dur ya bu videoyu izliyorsun bak bu kaç oldu. Saydım o zamana kadar yaklaşık 6 kere olmuş. 2 ay önce filmi izledim. Sonra açtım aynı gün iki kere izledim. Ve hâlâ ara ara hocanın her videosu gibi izliyorum. Mükemmek bir külliyat bırakıyorsunuz buraya hocam. Ve bundan ışıkla ilintili birçok şey de izledim okudum. Belki videoda sadece adı geçen yazarlardan, şairlerden, yönetmenlerden bile hayat boyu bitiremeyeceğim bir külliyat. Var olun. Çok güzel bir his bu
Hocam harikasınız. Lütfen bu dürüstlüğünüzü ve doğallığınızı herkese yayın. Sizin gibi az bulunur kişiliklere bu toplumun ihtiyacı var. En azından benim gibilerin ihtiyacı var.
Harika, ufkumu açan bir video. Konu seçimi çok isabetli olmuş. Dile getiremediğimiz şeyleri hoca belagatle ifade etmiş. Favori videolarımdan biri oldu teşekkür ederim.
Türk edebiyatında modernizm ve postmodernizm eş zamanlı yaşandı ama hocamın işaret ettiği gibi biz ancak postmodernizmin aynasında kendimizi DEV görebildik.
videoyu izlemek için kitabı okumayı beklemiştim. okuyup geldim, anlattıklarınızla cidden kitap daha da aydınlandı. ben zevkle okudum. böyle sohbetlere kendimi maruz bıraktığım için çok mutluyum.
Yemin ederim Nevzat Hoca iyi ki var. Edebiyat fakültelerinde yaklaşık bu edebiyat okumaları/yorumları yapılıyor ama bu kadar derin bir altyapıya dayalı korkusuz öznel yorumları duymak mükemmel bir his. Keşke Batı Edebiyatı derslerini sizden alabilseydim hocam. İyi ki varsınız. Üniversitede bir hocam Orhan Pamuk’u aristokrat bir aileden gelmesi sebebiyle hiçbirimizin onun gibi bir yazar olamayacağına dayalı eşsiz bir yazar formu çizmişti. Onun zenginliğini sadece buradan ele alması ne lümpen bir hocalıkmış, sizi dinleyince daha da anlıyorum.
"Bir Ada Hikâyesi" muhteşem bir seridir. En sevdiğim kitaplardandir, çok tavsiye ederim. Yaşar Kemal 'in okuduğum ilk kitabıdır. Müthiş bir yazar, çok kıymetli.
Nevzat hocam/İlker bey : Günümüz Z kuşağında sağ-sol olmadığı için edebiyatın ve sanatın nereye evrileceğini, nasıl bir karşıt kutup/denge oluşacağını düşünüyorsunuz ? Bir ara Z kuşağı ve gelecek hakkında bir bölüm yapabilir misiniz, görüşlerinizi çok merak ediyorum. Teşekkürler.🤗
@@fragstja3231 Her zaman olan şey tez - anti tez, politik görüş olarak yakin bir dönemde buna sağ- sol olarak bakıyorduk, daha eskiden baska türlü isimlendiriyordu. Benim merak ettiğim z kuşağının kutuplarının ne olacağı ve bunu nasıl isimlendireceği .
Tanpınar'a haksızlık yapılmış biraz İlker bey tarafından bence. Saatleri ayarlama enstitüsü cumhuriyet karşıtı değil bürokrasi devleti karşıtı bir yapıt olarak değerlendirilmeli bence.
Nevzat hoca bir kaç kere Yaşar Kemal'in ismini zikrettiğinde ve "Yılanı Öldürseler" kitabından bahsettiğinde yorumunu hep merak ettim. Videoyu görünce kalbim nasıl çarptı da uçtum resmen . İzlemeden like attık 👍
Nevzat hocanın diğer youtube içeriklerinde sohbetlerini de izledim (çünkü burdakilerden çok keyif aldım ) fakat yok bitiremedim. Ve burda fark edilmiyor ama benim gibi izleyenler anlayacaktır ilker hocanın sohbetteki varlığı fevkalede önemliymiş, yazmadan geçemezdim. Teşekkürler flu tv.
İşte tam da burada bu tip işlerde moderatör denilen konulara gayet hakim.ama hakim değil numarasını oscarlık bir oyuncu gibi yaparak konuları monologdan.sıkıcılıktan kurtaran.iyi pas veren yerinde ve kaliteli sorular sorarak konunun daha iyi akmasını sağlayan bir elemana ne denli. ihtiyaç var anlamış.olduk
Büyük bir zevkle ve ilgiyle izledim. Gerçekten müthişti. 14. ve 15. dakikalara kalbimi bıraktım. O kadar haklısınız ki anlatamam. Nevzat Hoca gerçek bir deha. Çok güzel şeyler öğreniyorum bu seriden. İlker Hoca, güzel kıvılcımlar yaratıyor bu tür programlarla. Minnettarım...
Aman allahım bu videoyu ben nasıl izlememişim. Delireceğim. İzleyip bitince bir daha izlememek için kendini durduracağım ama yarın muhtemelen yine izleyeceğim. Nevzat hocam coşkuna sağlık
Hocam Sizlerin videolarınızın bitimlerinde öyle yüksek ve karmakarışık halde oluyorum ki minnet teşekkür hakgetire oluyor. Ağızlarınıza , beyinlerinize , emeklerinize canlarınıza sağlık, çokça sağlıklı olun ki bizler herdaim böyle muhteşem sohbetlere maruz kalalım.
Solcu yazarlar meselesinde bir aydınlanma yaşadım resmen. Yıllardan beri benim de müzik açısından düşündüğüm bir şeydi ama edebiyat ve sinemaya hiç o açıdan bakmamıştım ama hep yavan bir tat veriyordu bu tür tezli eserler.
Hocam merhabalar, Çok kısa sürede serinin sonuna geldim. Kattığınız içgörü için size minnettarım. Meta öykü kavramının içini kafamda o kadar güzel doldurdunuz ki sırf neler anladığımı görmek için seriyi baştan sona tekrar izleyeceğim. Tekrar sağolun, iyi ki varsınız. Sevgiler
Beynim yeni bağlantılar kurarken hiç bu kadar haz almamıştı:) Bildiklerimizi, duyduklarımızı ve merak ettiklerimizi iki dil ustasının bu kadar beceriyle birbirine bağlaması çok kıymetli. İyi ki varsınız:)
Hiç ilgim alakam yokken Nevzat hocayı dinlemeye başladığımdan beri Yunan mitolojisine ciddi merak duymaya başladım. Sürekli geçen kavramlar, günümüz insanındaki gözlenen etkileri çok ilgimi çekiyor. Nerden başlamalıyım, ne okuyarak giriş yapılabilir? Önerisi olan varsa lütfen cevap yazsın.
Nevzat Kaya Culture Club TV isimli kendi TH-cam kanalı var. Orada epey materyal var. Mitoloji okumak isteyenlere Nevzat Hoca Gustav Schwab'ın kitaplarını tavsiye etmişti başka videolarında. Türkçe'ye de çevrilmiş bir çok kitabı var.
Geçmişe baktığımızda dönemler arasında uzun yıllar var ve tutucular yitirilmiş cennetin nostaljisine çok güzel tutunabiliyordu. Yalnız birbirinin ardılı olmayan çünkü bir ötekini lanetleyen zaman aralığının da iyice kısalmış olması tutucuların neye tutunacağına şaşırmasına sebep oluyor. Sol ise ütopyasını iyi anlatamadığı için, belki de zaten malzemesi bu kadar ya da hakikaten antropolojik açıdan insan ile uyumlu değil, solun da politik açıdan durumu ortadadır. Bu konuda ilericilerin yazılarını daha tutarlı buluyorum ve okuması da hiç sıkıcı değil, her ne kadar derinlikten yoksun ve maalesef afazik olsalar bile. Hocam okursanız, bugün dünyanın en mutlu insanı olacağım. Ağzınıza, yüreğinize sağlık. Sizi çok seviyorum. 🙏
neye tutunacağını bilmeyen nasıl tutucu olur o da ironik bir mesele. bu durumda tutuculuk düşünsel bir tavır değil ilkel korumacı bir refleksten ibaret demektir. muhafazakarlığın her zaman daha realist olduğu doğrudur ama genel olarak sanat özel olarak edebiyat her zaman sol bir aktivitedir. doğası gereği yaşadığın toplumla arana bir mesafe koyma ona dışarıdan bakma ve onu eleştirme gibi yetiler gerektirir ki bunlar solcu tavırlardır. sanatı icra edenin tutucu veya muhafazakar olması eğer gerçekten yeni bir şeyler söylüyorsa yaptığının sol bir iş olduğu gerçeğini değiştirmez.
Süper bölüm. Hocamızın Almanca Amerikan'ın ana dili olabilirdi diye bahsettiği konu 1794 yılındaki bir oylamada 1 oy farkla Amerika'nın ana dili Almanca yerine İngilizce oldu diye bilinen Muhlenberg Efsanesi'dir. Fakat bu efsanenin doğru olmadığı 1940'larda gösterilmiştir. Zaten İngilizce de Amerika'nın resmi değil fiili ana dilidir.
@@KoralGoksen Almanlar hiçbir eyalette çoğunluk olmadıkları için böyle bir oylama hiçbir zaman olmamış. %9'luk bir azınlığın ana dili seçmesi zaten pek anlamlı değil. 1794'te yeni çıkan yasaların Almanca'ya da çevrilmesi üzerine bir yasa tasarısı görüşülmüş sadece ama Almanların İngilizce öğrenmelerini teşvik etmek için reddedilmiş.
Almanları ABD deki en fazla nüfusu olan köken olarak biliyordum. Ingilizler İrlanda da irlandacayi yok ettikleri için olsa gerek İngilizce konuşan nüfus yüksek çıkmış olabilir. Üstelik ingiliz sömürgesi 13 Eyalet kadar ( yüzolcüm)Lousiana Eyaleti (14. Lui ye atfen) Fransız sömürgesi kalmış 1811 e kadar. Ama New Orleans haricinde hiç de esamesi okunmaz
Yine çok güzel bir video olmuş. Siz anlatın sonsuza kadar dinleyebilirim. Dinleyip bu kadar dolu dolu ruhumu aklımı doyuran bu kadar keyif aldığım başka biri yok teşekkür ediyorum elinize sağlık harikasınız hocam
Orhan Pamuk yabancı bir kanal için İstanbul'u gezdiği programda sokaktaki poğaçacıya bunları evde mi yapıyorsunuz diye sorunca o romanların bizimle alakası olmadığını anlamıştım. Buna dahi yabancı bir insan nasıl bu dilin bayrak yazarı olabilir (gerçi olamadı ama)
O. Pamuk cumhuriyet düşmanı, Osmanlı hayranı olmasına karşın, Türkler için yazmaz romanlarını. Osmanlı hayranı olduğunu ileri sürüp, minareyi, kubbeyi bilmez! Bilmem gerisini anlatmaya gerek var mı?
Nevzat Kaya dan daha çok faydalanmalıyız. Ama nedense kendi kanalında bu zevki almıyoruz. 🤦🏻♂️😂fulu tivi farkmı diğelim yoksa monolok sıkcımı oluyor bilmiyorum ama kesinlikle çok değerli bir adam olduğunu anlıyoruz herkesi seviyoruz tviden izliyoruz sizleri emeği gecen herkese teşekkür teşekürler flu TV iyiki varsınız 👏👏👏
Gerçekten şahaneydi. İki yazarın da kitaplarının büyük çoğunluğunu okudum. Videonun başlığı tamamen yanlış bence. Bu iki yazar arasında bir karşılaştırma yapmak doğaya aykırı, Yaşar Kemal diğeri için "Tanrı" seviyesinde bana sorarsanız, haydi edebiyat tanrısı diyelim. Bir tanesinin seviyesi "Pleksiglas pano, köfteciden sağa dön" seviyesinde, diğeri anlatırken sanki BBC'nin her yıl ödül alan belgesellerinde gibi hissediyor insan. Hocanın Cumhuriyet'imiz ve Orhan Pamuk hakkında ağzından bal damlıyor şeklindeki yorumlarına fazladıyla katılıyorum. Son bir not: Bir yönetmen çok daha fazla kitap okumalı, bu topraklarda yaşıyor olup Yaşar Kemal'i yeteri kadar okumamış olmak benim anlayabileceğim bir şey değil ne yazıkki...
Cok özel bir yayın...Susuz Yaz a neden müptela olduğumu,Aziz Nesin ve Genco Erkal a en azindan bir tiyatrosever olarak nedense hiç ısınmadığımı cok daha iyi anladım....Veba Geceleri okurken çektiğim azap ve Beckett in muazzam Play oyununda hissettiğim mutluluğu hatırladım. Teşekkürler Mösyö Canikligil ve Kıymetli Profesör
Hocalarım merhaba :) Ne yalan söyliyeyim, önceki sohbetlerinize merakla başladım, devamından ilgi uyandırdı bende, ama daha sonra biraz itici gelmişti bana ve bitirememiştim hiçbirini. Ancak bu seferki, özgürce düşüncelerin konuşulabildiği ufuk açan bir sohbet oldu benim için. Emeklerinize sağlık..... :)
Okuyorum, okuyorum ama neden anlamadığımı her geçen gün daha iyi anlıyorum, kafa tekniğe daha yatkın! Ama sözel konular yaş ilerledikçe daha derin geliyor, tüh ya... Kaçan bir dönem var 15~45 yaş arası... O dönem, iyi bir temel üstüne 2-3 kat çıkılabilirmiş... Neyse inanıyorum ki, bu yaştan sonra kerpiç de olsa, yepyeni bir tek katlı kulübe yapabilirim. Anlatın hocam, dinliyorum; çamuruma saman olacaksınız; tek tek dizeceğim onları.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi mezunu, evlilik nedeniyle İzmir’e taşındıktan sonra İngilizce öğretmenliğine transfer olmuş bir hayranınız olarak bir kez daha eğildim önünüzde Nevzat Hocam🙏Bilgi birikiminizi ve görüşlerinizi; bunları ifade ediş biçiminizi hayranlıkla takip ediyorum. İlker Hocamın varlığıyla, hepimizin ihtiyaç duyduğu daha büyük bir şey tarafından sarmalanma hissi tavan yapıyor sanki. İkiniz birlikte pek çok güzelsiniz🙏 ps: Türk Dili ve Edebiyatı bölümü mezunu olmasına rağmen kendini Boris Vian’ın Chloe’sinde bulmuş olan sadık haspanız🤛😊🙏😎💕
Ben de şunu diyeceğim; Thomas Mann'ın Büyülü Dağ romanı da aslında çok zor okunan bir eser. Ama görüyorsunuz ki evet bu hakikaten tam bir roman. Öte yandan Yaşar Kemal'i de okumak zor ama aynı şekilde derinlemesine bir okuma, kitaplarının bir romandan öte bir efsane, bir destan, Yaşar Kemal'in kendisi de bir destan anlatıcı olduğunu görüyorsunuz veya anlıyorsunuz. Bu anlamda Türkiye nin gelişmişlik durumu, konumu, kültürel kodları açısından Yaşar Kemal tam manasıyla bir Türk romancısıdır.
İlker Bey'in Türkçe edebiyat üzerine yaptığı yoruma katılmamak, sinema için söylediği "This is Business" bağlamında ele alınırsa elde değil. Nevzat Hocam müthişsiniz
Heyecanla beklerken 30 sn izleyip durdurmak zorunda kaldığım bölüm. Şimdi önce Yılanı Öldürseler’i okuyup sonra izlemek durumundayım.. Keşke önden haber verseydiniz :(( Neyse ki kitabı daha önce almışım. Bir de onu beklemek zorunda kalmadım.
Nevzat Hocam öyle bir anlatıyor ki bahsettiği tüm kitapları indirdim kütüphane rafından yeni açılmış zihnimle tekrar okuyacağım. Hem Flu ekibi hem de Nevzat Hoca iyi ki varsınız.
Bir bölümde en sevdiği gerilim dizisinden bahsetmişti, not almış mıydınız ?
@@fatmayuceldinc7613 "damages dizisindeki glenn close" olursun demişti az önce izlediğim bölümde (dünyanın sonuna yolculuk bölümü). belki ondan bahsediyorsundur
Hocam, Kitapları ödev olarak okumaya başladığınızda bizimle de paylaşırmısınız? Programda üstüne konuşmadan önce okumak için :)
Kesinlikle katiliyorum. Hatta storytel sponsorlugu yapilabilir burdan yuruyup
Çok iyi fikir kesinlikle katılıyorum ben de
@@TheTeslaLawyer İşte kapitalizmin idea'yla birleştiği muhteşem an.
@@Karachsingstrue kapitalizmden ziyade egoizm :) çünkü yurt disindayim sadece basili kitap olursa, kitaplari bulmakta zorlanirim :)
@@TheTeslaLawyer Kindle al kardeş
En küçük abartı bile yok izlediğim en iyi Türk,Doğu ve Batı edebiyatı karşılaştırmalı videosu. Harikaydı… bu ne coşku müthişti…
İlker Canikligil ve Flu TV ekibine minnettarız. Videoyu kesip biçenlerden TH-cam’ye yükleyenlere kadar hepsine ayrı ayrı teşekkür ederim. Flu TV, gerçekten Türk medyasının en iyi televizyonu. Sevgili Nevzat Hoca'mı unutmuşum. Ona da çooook teşekkür ediyorum, iyi ki varsınız Nevzat Hoca'm.
Nevzat Kaya'nın konuk olduğu her gün mutlu olmak için en azından bir sebebim var.
Muhteşem. Pazar sabahı (3 saat fark yüzünden) uyanıp, karşımda beynimin tüm kıvrımlarına adeta elektrik veren Nevzat Hoca’nın karşılaştırmalı Türk Edebiyatı sohbetiyle karşılaşmak gerçekten paha biçilmez. Ellerinize sağlık.
Allah`im yeni bölüm geldiginde elim ayagim titriyor heyecanlanip elimdekileri yere birakiyorum, hemen izlemeye basliyorum. Nevzat Hoca`yi cok seviyorum.
Yine efsane bir bölüm. Flu Tv’nin içeriklerinin güzelliğini, derinliğini yüreğim kaldırmıyor artık. Sabırsızlıkla bekliyor, heyecanla dinliyorum. Ağlamak istiyorum bu güzellik karşısında. Âşığım âşık.
Gözlerimden şelaleler akıyor, içinde çocuklar yüzüyor.. üst düzey içerikler efenim:))
ben Nevzat Hoca’ya aşığım galiba😍
Nevzat hoca yine muhtesem bir anlati ile bir edebiyat karsilastirmasi yapti. Ilker Canikligil ona söyletmeye calistigi seyleri söyletemedi "sag daha iyi edebiyat yapar" kisminda bir acik yakaladigini zannetti ve yine tarafli, samimi olmayan ve dusmanca tutumunu belli ederek.Bu onun hucrelerine islemis , anadoluyu animsatan ya da sol gibi algiladigi tum olgulara besledigi dusmanliktan vaz gecerse kendisinin aydinligindan söz edilebilir, söylediklerinin de bir kiymeti harbiyesi olur.
Nevzat hocanin yuzu suyu hurmetine dinledim yine. Ilker beyin "solun ne de olsa bir amaci var edebiyat yaparken"guzellemesi uzerinden aklinca Yasar Kemal'i de degersizlestirmekti amaci, "sagin bir amaci yok mu edebiyat yaparken?!!!! ama olmadi iste! adam gözunuze soka soka yilanlarin öcunu anlatti size.
Zirvalamaya devam edin! Nevzat hocanin ne dunyaya ne olgulara sizin baktiginiz at gözlukleri ve sartlandirilmis dusmanlikla bakmadigini da anlarsiniz umarim.
Nevzat hocanin oldugu bu bölumu ne yazikki bi kez daha bikmadan dinleyecegim, keske butun universite rektörleri Nevzat hocaya baglansa:)
Nevzat Hocam çok güzel anlatıyorsunuz lütfen hep devam edin.
Cumhuriyet ve yazarlar hakkındaki görüşlerinizi zevkle dinledim (:
İlker Hocam neden spotify a bu tür söyleşileri podcast olarak atmıyorsunuz.Yolda falan giderken dinleriz.
TH-cam Premium' a geçtim. Müzikleri ve videoları ekran kapalıyken ya da arka planda çalabiliyorsunuz. TH-cam Müzikte çalma listeleri oluşturabiliyorsunuz. İçerikleri telefonunuza indirebiliyorsunuz. Üstelik hiç reklam yok.
@@kamilcanylmaz4652 Bende de var ama spotify kadar kullanışlı değil.
@@atacandemir7038 nesi daha kullanışlı? Ne farki var
@@kalkancemkalkan Daha az internet harcıyor.
@@atacandemir7038 doğru o açıdan düşünmemiştim
Nevzat hoca neden daha cok sey anlatmiyor. İlker hocayla beraber konusmaları dinlemek kolaylasiyor. Buna ragmen cok dolu konusmalar yaptigi icin takip etmekte zorlaniyorum ama tekrar tekrar dinleyip anlarim bir sekilde. Tek basina konusmalarda hoca karşısında onu frenleyen olmadiginda ulasilamaz hale gelebiliyor benim icin. Kisaca ikili olarak harikasiniz. Daha cok program icin umarım fırsatınız olur. Bu konuşmalar bence on yillarca izlenecek değerli kayıtlar. Emekleriniz ve bizimle paylaştığınız icin teşekkürler
Nevzat Hocam aldınız götürdünüz, anlattıklarınız çok kıymetli, yüreğinize kafanıza sağlık.
Kanalına her gün uğramama rağmen izlemeyi özlediğim tek kişi nevzat hoca sanırım :)
Muhteşem bir sohbetti, son bölüm özellikle, ilker hocanın soruları, çok keyifliydi ❤️
Nevzat hocam Orhan Pamuk ve yaşar kemal üzerine hep düşündüğüm ama bir türlü derli toplu anlatamadığım herşeyi bir solukta harika anlattınız...supersiniz
Birkaç kere izledim. Sonra dedim ki ya ben bu kitabı okumuştum yıllar evvel bir okuyayım. Okudum ondan sonra yine izledim. Sonra yine izledim. Daha da sonra dedim ki dur ya bu videoyu izliyorsun bak bu kaç oldu. Saydım o zamana kadar yaklaşık 6 kere olmuş. 2 ay önce filmi izledim. Sonra açtım aynı gün iki kere izledim. Ve hâlâ ara ara hocanın her videosu gibi izliyorum. Mükemmek bir külliyat bırakıyorsunuz buraya hocam. Ve bundan ışıkla ilintili birçok şey de izledim okudum. Belki videoda sadece adı geçen yazarlardan, şairlerden, yönetmenlerden bile hayat boyu bitiremeyeceğim bir külliyat. Var olun. Çok güzel bir his bu
Hocam harikasınız. Lütfen bu dürüstlüğünüzü ve doğallığınızı herkese yayın. Sizin gibi az bulunur kişiliklere bu toplumun ihtiyacı var. En azından benim gibilerin ihtiyacı var.
Harika, ufkumu açan bir video. Konu seçimi çok isabetli olmuş. Dile getiremediğimiz şeyleri hoca belagatle ifade etmiş. Favori videolarımdan biri oldu teşekkür ederim.
Türk edebiyatında modernizm ve postmodernizm eş zamanlı yaşandı ama hocamın işaret ettiği gibi biz ancak postmodernizmin aynasında kendimizi DEV görebildik.
videoyu izlemek için kitabı okumayı beklemiştim. okuyup geldim, anlattıklarınızla cidden kitap daha da aydınlandı. ben zevkle okudum. böyle sohbetlere kendimi maruz bıraktığım için çok mutluyum.
bu ülkede artık beni doyuran ve yaşam enerjimi koruyan tek şey nevzat hocanın ders niteliğindeki anlatımlarını dinlemek
sonda bahsedilen sanatın araçsallaşması durumunu "I, Daniel Blake" filmini izlerken çok hissetmiştim, tam bir film değil de belgesel gibi gelmişti.
Yemin ederim Nevzat Hoca iyi ki var. Edebiyat fakültelerinde yaklaşık bu edebiyat okumaları/yorumları yapılıyor ama bu kadar derin bir altyapıya dayalı korkusuz öznel yorumları duymak mükemmel bir his. Keşke Batı Edebiyatı derslerini sizden alabilseydim hocam. İyi ki varsınız.
Üniversitede bir hocam Orhan Pamuk’u aristokrat bir aileden gelmesi sebebiyle hiçbirimizin onun gibi bir yazar olamayacağına dayalı eşsiz bir yazar formu çizmişti. Onun zenginliğini sadece buradan ele alması ne lümpen bir hocalıkmış, sizi dinleyince daha da anlıyorum.
"Bir Ada Hikâyesi" muhteşem bir seridir. En sevdiğim kitaplardandir, çok tavsiye ederim. Yaşar Kemal 'in okuduğum ilk kitabıdır. Müthiş bir yazar, çok kıymetli.
3 ada hikayeleri dir o kitaplar hatta sonra 4.kitap da yazıldı çok iyidir
@@ebrusevinc6842 evet, 4 kitaplık bir seri. Ben de hepsini okudum :)
"Sayısalcı vs. sözelci" şakalarına cevap gibi bir hoca Nevzat hoca. Parabolle örnek verdi adam, ey sözelciler bunu görün.
Nevzat hocam/İlker bey : Günümüz Z kuşağında sağ-sol olmadığı için edebiyatın ve sanatın nereye evrileceğini, nasıl bir karşıt kutup/denge oluşacağını düşünüyorsunuz ? Bir ara Z kuşağı ve gelecek hakkında bir bölüm yapabilir misiniz, görüşlerinizi çok merak ediyorum. Teşekkürler.🤗
Sağ sol her zaman var sadece kişiler nerede durduğunun farkında olmuyor o kadar.
@@fragstja3231 Her zaman olan şey tez - anti tez, politik görüş olarak yakin bir dönemde buna sağ- sol olarak bakıyorduk, daha eskiden baska türlü isimlendiriyordu. Benim merak ettiğim z kuşağının kutuplarının ne olacağı ve bunu nasıl isimlendireceği .
Z kuşağında sağ sol yok? Insanlar bir türlü kendine şaşı bakmaktan vazgeçemiyor garip gerçekten
Sağ ve sol kutuplarının olmadığını söyleyen birinin tuzu kuru olduğunu söylemişti bilge bir adam 🙂
@@fragstja3231 apolitiğim dersin olur biter sağ sol o saatten sonra yoktur
Tanpınar'a haksızlık yapılmış biraz İlker bey tarafından bence. Saatleri ayarlama enstitüsü cumhuriyet karşıtı değil bürokrasi devleti karşıtı bir yapıt olarak değerlendirilmeli bence.
ilk defa dinledim Nevzat hocayı, adam ateş ediyor. çok hoşuma gitti, tutkulu, saldırgan edebiyatçıya hasret kalmışız.
Kalitenin tadı çok başka. Gerçeği anlatiyor Nevzat Hoca. Amfilerdeki aydınlanma tadı. Teşekkür ederim
Nevzat hoca bir kaç kere Yaşar Kemal'in ismini zikrettiğinde ve "Yılanı Öldürseler" kitabından bahsettiğinde yorumunu hep merak ettim. Videoyu görünce kalbim nasıl çarptı da uçtum resmen .
İzlemeden like attık 👍
Saatlerce seyredebilirim ne çok şey bilmediğimi görmek bir taraftan öğrenmek bana değişik bir mutluluk veriyor
Nevzat hoca keşke bir gün de bilimkurgu edebiyatı hakkında konuşsa...
Nevzat hocanın diğer youtube içeriklerinde sohbetlerini de izledim (çünkü burdakilerden çok keyif aldım ) fakat yok bitiremedim. Ve burda fark edilmiyor ama benim gibi izleyenler anlayacaktır ilker hocanın sohbetteki varlığı fevkalede önemliymiş, yazmadan geçemezdim. Teşekkürler flu tv.
İşte tam da burada bu tip işlerde moderatör denilen konulara gayet hakim.ama hakim değil numarasını oscarlık bir oyuncu gibi yaparak konuları monologdan.sıkıcılıktan kurtaran.iyi pas veren yerinde ve kaliteli sorular sorarak konunun daha iyi akmasını sağlayan bir elemana ne denli. ihtiyaç var anlamış.olduk
Üç tane daha FluTv, beş tane daha Nevzat Kaya olsa!👍🤘🙏
Ben çok seviyorum sizin sohbetlerinizi👏 Özellikle nevzat hocanın bu coşkulu anlatımı ve anlatırken yaşaması sohbeti daha da güzelleştiriyor.
Mükemmel, Tanpınar bölümü de istiyoruz hocam
Büyük bir zevkle ve ilgiyle izledim. Gerçekten müthişti. 14. ve 15. dakikalara kalbimi bıraktım. O kadar haklısınız ki anlatamam. Nevzat Hoca gerçek bir deha. Çok güzel şeyler öğreniyorum bu seriden. İlker Hoca, güzel kıvılcımlar yaratıyor bu tür programlarla. Minnettarım...
Ağzınıza emeğinize sağlık. Bu ne güzel programdır, 38 dakika 12 saniyemi güzelleştirdiniz. Enerjimiz daim olsun 😊😊
Ağzına sağlık Nevzat Hoca, o kadar güzel ifade ettin ki cumhuriyetin değerini.
Aman allahım bu videoyu ben nasıl izlememişim. Delireceğim. İzleyip bitince bir daha izlememek için kendini durduracağım ama yarın muhtemelen yine izleyeceğim. Nevzat hocam coşkuna sağlık
Nevzat Hoca'nın sohbetlerini, yitirilmiş cennete ağıt yakan tutucu edebiyatçıların özlemi ile bekliyorum her defasında :) Saygılar Hoca'm!
FluTV' nin, izlediğim en güzel bölümü.. Diğerleri kötü demiyorum. Yanlış anlaşılmasın.. Tebrik ederim.. Başarılarınızın devamını diliyorum..
Hocam Sizlerin videolarınızın bitimlerinde öyle yüksek ve karmakarışık halde oluyorum ki minnet teşekkür hakgetire oluyor. Ağızlarınıza , beyinlerinize , emeklerinize canlarınıza sağlık, çokça sağlıklı olun ki bizler herdaim böyle muhteşem sohbetlere maruz kalalım.
Solcu yazarlar meselesinde bir aydınlanma yaşadım resmen. Yıllardan beri benim de müzik açısından düşündüğüm bir şeydi ama edebiyat ve sinemaya hiç o açıdan bakmamıştım ama hep yavan bir tat veriyordu bu tür tezli eserler.
Edebiyatı parabol örneğiyle açıklaması ve Orhan Pamuk yazınını Olympia metaforuyla açıklaması muazzamdı
Orhan Pamuk hakkında hocamla aynı fikirdeymişim. Gerine gerine dinledim. İçimin yağları eridi. :D
her zamanki gibi ufuk açıcı, eğlenceli, kısaca şahaneydi. Nevzat+İlker= Şahane
Bayılıyorum ikinize:) keyifle pazarları bekliyorum
İsabetli sorular, çokça bilgi ve mükemmel anlatım. Serinin en iyi videolarından biri olmuş, teşekkürler.
Hocam merhabalar,
Çok kısa sürede serinin sonuna geldim. Kattığınız içgörü için size minnettarım. Meta öykü kavramının içini kafamda o kadar güzel doldurdunuz ki sırf neler anladığımı görmek için seriyi baştan sona tekrar izleyeceğim. Tekrar sağolun, iyi ki varsınız. Sevgiler
HAS TA SI YIM! Bu adami bizimle tanistirdiginiz ve onemli bir kitlenin hayatini degistirdiniz! Bravo
Beynim yeni bağlantılar kurarken hiç bu kadar haz almamıştı:) Bildiklerimizi, duyduklarımızı ve merak ettiklerimizi iki dil ustasının bu kadar beceriyle birbirine bağlaması çok kıymetli. İyi ki varsınız:)
Daha çok Nevzat hoca istiyoruz. Lütfen, lütfen!
En iyi bölümlerden; yaşasın içindekini tutmadan konuşan insanlara!!
Hiç ilgim alakam yokken Nevzat hocayı dinlemeye başladığımdan beri Yunan mitolojisine ciddi merak duymaya başladım. Sürekli geçen kavramlar, günümüz insanındaki gözlenen etkileri çok ilgimi çekiyor. Nerden başlamalıyım, ne okuyarak giriş yapılabilir? Önerisi olan varsa lütfen cevap yazsın.
Nevzat Kaya Culture Club TV isimli kendi TH-cam kanalı var. Orada epey materyal var.
Mitoloji okumak isteyenlere Nevzat Hoca Gustav Schwab'ın kitaplarını tavsiye etmişti başka videolarında. Türkçe'ye de çevrilmiş bir çok kitabı var.
@@mervearicibasi Teşekkür ederim, göz atacağım.
Hakikaten şahane atıp tutuyorsunuz, lütfen devam :)
İşte aradığımız içerik. Teşekkürler.
Geçmişe baktığımızda dönemler arasında uzun yıllar var ve tutucular yitirilmiş cennetin nostaljisine çok güzel tutunabiliyordu. Yalnız birbirinin ardılı olmayan çünkü bir ötekini lanetleyen zaman aralığının da iyice kısalmış olması tutucuların neye tutunacağına şaşırmasına sebep oluyor. Sol ise ütopyasını iyi anlatamadığı için, belki de zaten malzemesi bu kadar ya da hakikaten antropolojik açıdan insan ile uyumlu değil, solun da politik açıdan durumu ortadadır. Bu konuda ilericilerin yazılarını daha tutarlı buluyorum ve okuması da hiç sıkıcı değil, her ne kadar derinlikten yoksun ve maalesef afazik olsalar bile. Hocam okursanız, bugün dünyanın en mutlu insanı olacağım. Ağzınıza, yüreğinize sağlık. Sizi çok seviyorum. 🙏
neye tutunacağını bilmeyen nasıl tutucu olur o da ironik bir mesele. bu durumda tutuculuk düşünsel bir tavır değil ilkel korumacı bir refleksten ibaret demektir. muhafazakarlığın her zaman daha realist olduğu doğrudur ama genel olarak sanat özel olarak edebiyat her zaman sol bir aktivitedir. doğası gereği yaşadığın toplumla arana bir mesafe koyma ona dışarıdan bakma ve onu eleştirme gibi yetiler gerektirir ki bunlar solcu tavırlardır. sanatı icra edenin tutucu veya muhafazakar olması eğer gerçekten yeni bir şeyler söylüyorsa yaptığının sol bir iş olduğu gerçeğini değiştirmez.
Süper bölüm. Hocamızın Almanca Amerikan'ın ana dili olabilirdi diye bahsettiği konu 1794 yılındaki bir oylamada 1 oy farkla Amerika'nın ana dili Almanca yerine İngilizce oldu diye bilinen Muhlenberg Efsanesi'dir. Fakat bu efsanenin doğru olmadığı 1940'larda gösterilmiştir. Zaten İngilizce de Amerika'nın resmi değil fiili ana dilidir.
Bu oylama sanırım Wisconsin'de (Alman göçmenlerinin eyaletlerinden biri) gerçekten olmuş. Sonradan sanki tüm ABD de olmuş gibi efsaneye dönmüş..
@@KoralGoksen Almanlar hiçbir eyalette çoğunluk olmadıkları için böyle bir oylama hiçbir zaman olmamış. %9'luk bir azınlığın ana dili seçmesi zaten pek anlamlı değil. 1794'te yeni çıkan yasaların Almanca'ya da çevrilmesi üzerine bir yasa tasarısı görüşülmüş sadece ama Almanların İngilizce öğrenmelerini teşvik etmek için reddedilmiş.
Almanları ABD deki en fazla nüfusu olan köken olarak biliyordum. Ingilizler İrlanda da irlandacayi yok ettikleri için olsa gerek İngilizce konuşan nüfus yüksek çıkmış olabilir. Üstelik ingiliz sömürgesi 13 Eyalet kadar ( yüzolcüm)Lousiana Eyaleti (14. Lui ye atfen) Fransız sömürgesi kalmış 1811 e kadar. Ama New Orleans haricinde hiç de esamesi okunmaz
sağcı yazarların geçmişe özlemiyle, anneye özlem arasında bağlantı olduğu fikri çok kıymetli. tebrik ederim.
Yine çok güzel bir video olmuş. Siz anlatın sonsuza kadar dinleyebilirim. Dinleyip bu kadar dolu dolu ruhumu aklımı doyuran bu kadar keyif aldığım başka biri yok teşekkür ediyorum elinize sağlık harikasınız hocam
Orhan Pamuk yabancı bir kanal için İstanbul'u gezdiği programda sokaktaki poğaçacıya bunları evde mi yapıyorsunuz diye sorunca o romanların bizimle alakası olmadığını anlamıştım. Buna dahi yabancı bir insan nasıl bu dilin bayrak yazarı olabilir (gerçi olamadı ama)
Merhaba poğaçacı
O. Pamuk cumhuriyet düşmanı, Osmanlı hayranı olmasına karşın, Türkler için yazmaz romanlarını. Osmanlı hayranı olduğunu ileri sürüp, minareyi, kubbeyi bilmez! Bilmem gerisini anlatmaya gerek var mı?
Nevzat Kaya dan daha çok faydalanmalıyız. Ama nedense kendi kanalında bu zevki almıyoruz. 🤦🏻♂️😂fulu tivi farkmı diğelim yoksa monolok sıkcımı oluyor bilmiyorum ama kesinlikle çok değerli bir adam olduğunu anlıyoruz herkesi seviyoruz tviden izliyoruz sizleri emeği gecen herkese teşekkür teşekürler flu TV iyiki varsınız 👏👏👏
Harika sorular ve video olmuş yine. İyi ki varsınız!
Gerçekten şahaneydi. İki yazarın da kitaplarının büyük çoğunluğunu okudum. Videonun başlığı tamamen yanlış bence. Bu iki yazar arasında bir karşılaştırma yapmak doğaya aykırı, Yaşar Kemal diğeri için "Tanrı" seviyesinde bana sorarsanız, haydi edebiyat tanrısı diyelim. Bir tanesinin seviyesi "Pleksiglas pano, köfteciden sağa dön" seviyesinde, diğeri anlatırken sanki BBC'nin her yıl ödül alan belgesellerinde gibi hissediyor insan. Hocanın Cumhuriyet'imiz ve Orhan Pamuk hakkında ağzından bal damlıyor şeklindeki yorumlarına fazladıyla katılıyorum. Son bir not: Bir yönetmen çok daha fazla kitap okumalı, bu topraklarda yaşıyor olup Yaşar Kemal'i yeteri kadar okumamış olmak benim anlayabileceğim bir şey değil ne yazıkki...
keyifli bir sohbetti çok yararlandım. Teşekkürler
Nevzat Bey çok iyi anlatmış. Vs biraz absürd olsa da Yaşar Kemal konuşulmasını sağlayan Flu tv elinize sağlık.
Çok teşekkür ederim. Son derece keyifli bir sohbetti.
Cok özel bir yayın...Susuz Yaz a neden müptela olduğumu,Aziz Nesin ve Genco Erkal a en azindan bir tiyatrosever olarak nedense hiç ısınmadığımı cok daha iyi anladım....Veba Geceleri okurken çektiğim azap ve Beckett in muazzam Play oyununda hissettiğim mutluluğu hatırladım. Teşekkürler Mösyö Canikligil ve Kıymetli Profesör
Her zamanki gibi çok keyifli ve ufuk açıcı bir sohbetti, çok teşekkürler.
Nevzat hocamın sohbetine doyum olmuyor. Devamını bekliyoruz.
Başından sonuna kadar her anında içimin yağları eridi:)
Elinize saglik. 'Succession' dizisini degerlendirdiginiz bir bolumu iple cekiyorum.
Nevzat bey bugüne kadar en güzel Orhan Pamuk tenkidi yaptı kutluyorum....
Hocalarım merhaba :) Ne yalan söyliyeyim, önceki sohbetlerinize merakla başladım, devamından ilgi uyandırdı bende, ama daha sonra biraz itici gelmişti bana ve bitirememiştim hiçbirini. Ancak bu seferki, özgürce düşüncelerin konuşulabildiği ufuk açan bir sohbet oldu benim için. Emeklerinize sağlık..... :)
15:16 - 27:34 - 29:34 harika tespitler Hocam, 33:53'de örneğin bir Peyami Safa beklemedim değil, seviliyorsunuz...
Okuyorum, okuyorum ama neden anlamadığımı her geçen gün daha iyi anlıyorum, kafa tekniğe daha yatkın! Ama sözel konular yaş ilerledikçe daha derin geliyor, tüh ya... Kaçan bir dönem var 15~45 yaş arası... O dönem, iyi bir temel üstüne 2-3 kat çıkılabilirmiş... Neyse inanıyorum ki, bu yaştan sonra kerpiç de olsa, yepyeni bir tek katlı kulübe yapabilirim. Anlatın hocam, dinliyorum; çamuruma saman olacaksınız; tek tek dizeceğim onları.
Keşke sizin derslerinize gidebilsem hocam. Bu heyecanınıza bayılıyorum.
Oleeey daha çok Nevzat Hoca lütfen
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi mezunu, evlilik nedeniyle İzmir’e taşındıktan sonra İngilizce öğretmenliğine transfer olmuş bir hayranınız olarak bir kez daha eğildim önünüzde Nevzat Hocam🙏Bilgi birikiminizi ve görüşlerinizi; bunları ifade ediş biçiminizi hayranlıkla takip ediyorum. İlker Hocamın varlığıyla, hepimizin ihtiyaç duyduğu daha büyük bir şey tarafından sarmalanma hissi tavan yapıyor sanki. İkiniz birlikte pek çok güzelsiniz🙏 ps: Türk Dili ve Edebiyatı bölümü mezunu olmasına rağmen kendini Boris Vian’ın Chloe’sinde bulmuş olan sadık haspanız🤛😊🙏😎💕
Nevzat hocanın eski videolarını izlerken yenisinin gelmesi 🥰
Ben de şunu diyeceğim; Thomas Mann'ın Büyülü Dağ romanı da aslında çok zor okunan bir eser. Ama görüyorsunuz ki evet bu hakikaten tam bir roman.
Öte yandan Yaşar Kemal'i de okumak zor ama aynı şekilde derinlemesine bir okuma, kitaplarının bir romandan öte bir efsane, bir destan, Yaşar Kemal'in kendisi de bir destan anlatıcı olduğunu görüyorsunuz veya anlıyorsunuz. Bu anlamda Türkiye nin gelişmişlik durumu, konumu, kültürel kodları açısından Yaşar Kemal tam manasıyla bir Türk romancısıdır.
Bölüm müthiş, son 10 dakikası ise efsaneydi. 👏👏👏
Değerli açıklamalarınız için çok teşekkürler.
15:20 hocam o kadar haklısınız ki... Realistliginize sağlık
hocam herkesi dövmüşsünüz pazar gerginliğimizi attık sayenizde rahatladık çok şükür sağ olun
hepinizi kutluyorum, FLU TV iyi ki başladınız...yaşasın sanat...müthişsiniz.
çok tatlısınız, ne güzel atıp tutuyorsunuz(!), beyninize, kalbinizze sağlık,
ufuk açıcıydı yine...teşekkürler...
İlker Bey'in Türkçe edebiyat üzerine yaptığı yoruma katılmamak, sinema için söylediği "This is Business" bağlamında ele alınırsa elde değil. Nevzat Hocam müthişsiniz
Şahane. Anamın oğlu olmaktan gurur duyuyorum.
Keşke hiç bitmeseydi!!
Hocam bir öneri: Kitaplar için "spoiler alert" yapabilir misiniz?
Heyecanla beklerken 30 sn izleyip durdurmak zorunda kaldığım bölüm. Şimdi önce Yılanı Öldürseler’i okuyup sonra izlemek durumundayım.. Keşke önden haber verseydiniz :(( Neyse ki kitabı daha önce almışım. Bir de onu beklemek zorunda kalmadım.
Okudum, geldim :) Harika bir bölümdü Hocam. Soluksuz dinledim.
Efsane bölüm olmuş yine :) Nevzat Hocam eşsiz.
ne güzel atıp tuttunuz. seyirlik bir symposion (şölen) oldu. ellerinize sağlık.
İzlediğim en iyi bölümdü. Yılanı Öldürseler benim için de, çok kücük yaşlarda okuduğumda, müthiş bir etki bıkarmıştı.
Yeni izlemeye başladım kanalınızı, muhteşem bi video olmuş.
Hocam saygıyla eğiliyorum, ne güzel anlatmışsınız bazı ŞEYLERİ 🙏
Hoş geldiniz gençler. ♥️
Nevzat Kayayı İlker Canikligil moderatörlüğünde dinlemek en keyiflisi