Anders ger en hel del att fundera på. Alla bestånd ser olika ut, alla har olika personliga förutsättningar med skogen och varje skogsägare har sitt mål med skogen.
Helt klart intressant att höra resonemanget och det absolut viktigaste är ju att man som skogsägare får möjlighet att verkligen utöva sin egna strategi! 👍😃
Helt rätt! Precis somAnders säger så har man den skog man har, du har dina egna personliga förutsättningar och egna mål med att vara skogsägare. One size ≠ All
Ja, det går att tänka nytt och mixa med lite gammalt och så blir det något som fungerar för den småskaliga gården. Finns alldeles för många som för fort tar till ”Det gaur inte”…
Tack för en mycket bra film. Intressant att höra din väg till att bli skogsägare mitt i familjelivet. Tanken har slagit mig med att det borde gå att få lönsamhet i egensågat timmer även om många är negativa till det. Sen gäller det ju givetvis att man har lite grov skog också .
Anders visar att det borde gå att bli lönsam på att hugga timmer. I den här filmen resonerar vi kring att tjäna pengar på sågade trävaror. th-cam.com/video/aNy6Z63H01w/w-d-xo.html
Sjukt intressant. Köpte en skogsgård för 2,5 år sedan på 80ha men inte riktigt vetat hur jag ska gå till väga. Har haft södra till och gallra lite. Men nu överväger jag absolut att köpa traktor med skogsvagn. Riktigt kloka tankar och min skog är verkligen blandad ålder så det skulle funka optimalt för min del med detta sättet.
Låter spännande! Det är bara att snappa upp tankar från olika håll och se vad som kan passa dig. Och de förutsättningar du har och vad du vill med din skog.
Anders ger mycket bra perspektiv som hakar i andra filmer vi har på kanalen, som den om hur mycket mark som behövs för en småskalig gård eller vad du ska ta betalt för förädlat virke.
Tack för att du berättar att du gillade den. Betyder mycket att det finns de som trycker tumme upp, ännu mer om man gör som du gör och berättar att du gillar det.
Vad härligt att se någon som tänker som jag. Med mina 6 ha har jag haft samma tänk, helt ovetande om att det finns en metod för detta. Tack för filmen!
Intressant men mer uträkningar på blädning o kul att det verkar bli mer populärt o fler ser fördelar med det. Ända "tråkiga" jag upplever med blädning är ju att den bör vara så tät att man inte vill gå i den skogen. Så hos oss blir det mest öppen lövskog där vi lever och mer produktionsskog som passar vårt självverksamma skogsbruk längre bort från husen.
Kul att du uppskattar budskapet. Jag vet inte hur tätt det blir i praktiken med en fullskiktad skog, tänker att kontinuerliga uttag hela tiden skapar nya öppningar även om man kanske får kryssa fram i terrängen lite. På min fastighet kommer jag nog inte få uppleva det ändå då alla äldre bestånd är gallrade förutom fläckvis så jag saknar mellanskiktet. Sedan är det inte många som går obanat i skogen ändå tänker jag mer än djuren och svampplockare och just de uppskattar ju lite tätare bestånd även om det är av olika anledningar. Pelarsalar har sin charm också, det är ju det man är van att se, men ju mer jag lär ju mindre uppskattar jag dem. Oröjda planteringar har en enorm växtlighet och djurliv svårigheten är steget upp till nästa nivå I succesionen utan att det vibrerande livet i något skikt avtar, då kanske det får lov att vara lite tätt och stökigt för ögat istället. 🤷♂️ Man får göra så gott man kan. Huvudsaken är att man är nöjd med sin insats och påverkan tänker jag och att man jobbar på det sättet man tror på efter eget huvud så mycket som möjligt vilket du också verkar göra. 👍
Jag tror inte det är av slentrian men vi har svårt för kontinutetsskogsbruk tror jag för det innebär att man aldrig blir klar någonstans och det är vi inte fostrade i är något positivt. Det I kombination med att vilja ha en maskin och transporteffektivitet och massa annat också förståss men jag tror att det är de två stora.
Intressant :) Väldigt bra berättat. Skulle vara intressant o se hur det påverkar genom att låta ett gäng kor el dyl beta av litegranna på nån yta en period , Hur bra nya plantor kommer ta sig åren efteråt när korna är borta.
Exakt min tanke också. Kommer stängsla nedre delen med färre plantor i sommar och ta in fåren och korna för att markbereda och trampa till förnan så att fler frön från ovan och i fröbanken kan få möjlighet att gro.😊
Men har det inte hänt nåt på 15 år. Då skulle man nog ha reagerat för 10 år sedan iaf. Sen går en kontinuitetsskog mot att bli mer granskog. Då granen trivs i skugga.
Ja det borde man nog ha gjort. Det är mycket man borde. 🙂 Att få in annat än gran i ett kontiniutetsskogsbruk med tanke på att det bara är gran och bok som klarar att komma upp undertryck är svårt. Jag tror man har bäst chans i större luckor med björk men även dessa bestånd blir gran tillslut men då finns det åtmindrånden lite annat över tid. Oröjda planteringar kan ge läge att skapa mer diversifiering. Där björk växer bättre än gran tycker jag det är vettigt att låta den vinna även om det tar emot att ta bort något man planterat eventuellt men det kan det vara värt att glömma när man ser framåt tror jag istället för att envist kämpa mot det som vill växa.
Vanligt jobb? Vad är ett vanligt jobb? Vem har bestämt det? Frågor jag ställer mig när jag ser det påståendet och utmanar mig själv att tänk annorlunda.
Sedan jag blev lantbrukare och landade i vad det innebär så känns det som att tiden har blivit så mycket mer värd och att jag inte vill använda den till annat än det som försörjer oss på riktigt, jag som har möjligheten. Och så är det så himla mycket man lär sig av att försöka försörjas av ett landskap som ger så mycket av det "vanliga" att ta upp för diskussion som i den här filmen exempelvis. Det är så mycket jag aldrig hade förstått att jag missat, så mycket jag aldrig lärt mig, om jag inte gjort som jag gjort, tänk vad mer som finns i framtiden. Ett vanligt jobb är ju trotts allt vad vi kallar det. Jag vill försöka på detta spåret så länge jag kan. Skogen är bara 10 % av min sysselsättning om ens det skall tilläggas. Häng gärna på Lillegård Fårfarm och se.
Mycket bra film, välgjort Och han verka väldigt kunnig, lika nördig med siffror som alla elbils ägare 😅 skämt och cider … intressant att ett mindre skogsbruk kan ge så mycket tillbaka. Tyvärr är väl detta endast få förunnat då man ofta ärver mark och skog, och det är mycket kostsamt att köpa… priserna är väl olika i olika län, men… 👍 Bra video, gärna en del två på denna
@@sundhult Om du gör ett besök efter sommaren så har han säkert mer att berätta, uppföljning.. tror många söker sig till landet nu när allt fler kan jobba hemifrån. Priser på mark / skog är ju av intresse. Vad kostar det att leasa mark, följer en del amerikanska youtube kanaler och en som håller på med köttproduktion han rekommenderar att börja med att leasa mark för att få kapital att köpa mark Vet inte om det är kompatibelt med Sverige 🇸🇪 ?!
@@sundhult Greg Precis.. Följer även Sow the land, Joel Salatin, Justine Rhodes innan det blev en cirkus ,, det är väl dom stora? Homestead kanalerna ... Sedan alla britter som flyttat till Portugal Make do grow... Men ingen direkt som talar om skogen om man är intresserad av det
Spöres hur kalkylen han gjort, stämmer överens med avräkningen från bolaget när alla avdragen som de gör är uträknade och utskrivna. De brukar ju avdragen till sin fördel...
Ja det får vi tro, en risk att förekomma den detaljen men jag lovar lägga en kommentar här vad avräkningen visade. Vad jag har förstått är det hög tillförlitlighet på avräkningar då inmätningen görs av en "oberoende" aktör på alla sågverk. Skulle det strula där har vi riktigt stora problem.
Som Anders säger i filmen ; - Man har den skog man har - Du har personliga förutsättningar som styr hur du kan/vill arbeta med din skog - Varje skogsägare har sin vision och mål med sin skog Gör det som passar dig och var trygg i det.
@@sundhult röjning och förstagallring är det viktigaste. Har själv skog där det har slarvats med detta. Klena rangliga stammar. Att bara ta ut det grova heter utsugning. Vad gör Anders när de grova är slut?
Utsugning av vad? Utsugning av mig själv och mina egna tillgångar menar du? Jag ser det omvänt. Genom att hugga det grövsta ger jag de klena mer tid att utvecklas och jag skapar ett mer kontinuerligt flöde av virke på samma sätt som jag behöver sätta mat på bordet varje dag, hushållning över tid är viktigt för mig som småskalig skogsägare. En slutavverkning idag är att radera hela tillgången på ett bräde för den biten av mark. Ett värde som i bästa fall kommit halvvägs när jag trillar av pinn. Jag ser inte hur det kan vara bra ur ett hushållningsperpektiv när man bara har 28 ha att förvalta och ser därmed heller inte hur motsatsen kan kallas utsugning. Jag tror det handlar om ur vilket perspektiv man väljer att se på saken, ur mitt perspektiv idag känns detta mer rätt än alternativet. Hade jag ägt 500 ha och haft skogen som investering hade jag kanske sett det annorlunda men frågan är om det är rätt när allt kommer omkring och när man ser att det även påverkar våra gemensamma tillgångar och förutsättningar. Kanske behöver skogen växa långsammare, lite lagom undertryckt för att inte behöva gödslas som fler och fler pratar om krävs i svenskt skogsbruk framöver. Solinstrålningen är i min modell den enda tillsatsvaran förutom vatten, vatten som dessutom bromsas av en skog och därmed kommer alla till del genom att fylla på grundvatten och hålla transparationen av vattenånga lokalt för nya moln att bildas där de behövs. Solinstrålningen som driver mineralomsättningen i jorden genom fotosyntesen och samarbetet med andra arter där artmångfalden säkrar växtkraft oavsett tillvaro, torka eller väta. Skogsbruksrationalitetet beror på vems syften den tjänar. I mitt fall är det mina syften och ansvaret jag har att förvalta min mark utan att det sker på bekostnad av andra och annat att det dessutom råkar vara hyggligt lönsamt för mig och andra lokala entrepenörer med låg input och tillräckligt hög output känns bra inför framtiden för landsbygden som helhet.
Väldigt intressant och många kloka och tankar från Anders. Skulle vara kul och intervjua dig Anders kring dina tankar. En fundering som jag har. Har du räknat ut ngt netto på denna huggning, tänker främst på kostnader för traktor/vagn, drivmedel/bensin/olja motorsåg osv.
Hej, Ungefär 2000 kr har jag lagt på sågkedjor, olja och bränsle till såg och traktor och då har jag huggt 10 M3 björk på ett annat ställe också i den kostnaden. I och med att jag driver ett lantbruk där jag behöver traktorn ändå så känns det inte meningsfullt att räkna in den overhead kostnaden specifikt för denna aktiviteten. @@rickardbrandstrom4925
Japp och det är ju det jag gör. 😊 Om 15 år är min äldsta dotter 30 år då kan hon göra ett lika stort uttag som jag precis gjort på samma plats med samma måldiameter utan att det totala virkesförrådet för den delen minskar skulle jag tro. På 40 år fick jag istället ungskogen enligt den andra modellen av mina föräldrar, så du gör en väldigt bra poäng för modellen jag förespråkar med tanke på barnens behov av virke.👍 Barn i yngre tonåren idag skall ju relativt snart bygga hus trotts allt.
Anders är verkligen en naturbegåvning framför kameran! Mycket intressanta resonemang dessutom.
Tack det var snällt sagt. 🙏🏻
Väldigt intressant, tack till alla inblandade för att ni belyser detta!
@@snubblarinte
Tack för att du berättar att du gillar den.
Hoppas den är så bra att du delar med dig av den till andra.
Väldigt bra film om småskaligt skogsbruk Håller med Anders till 100 %
Anders ger en hel del att fundera på.
Alla bestånd ser olika ut, alla har olika personliga förutsättningar med skogen och varje skogsägare har sitt mål med skogen.
Helt klart intressant att höra resonemanget och det absolut viktigaste är ju att man som skogsägare får möjlighet att verkligen utöva sin egna strategi! 👍😃
Helt rätt!
Precis somAnders säger så har man den skog man har, du har dina egna personliga förutsättningar och egna mål med att vara skogsägare.
One size ≠ All
Riktigt intressant👍👍du tänker som dom gjorde förr i tiden…. Borde fler göra.
Tack för ett bra avsnitt
Tack för att du talar om att du gillar det!
Vår förhoppning är att en sådan här film kanske får flera att se nya möjligheter med sin skog.
Intressanta och tänkvärda frågeställningar! Bra film 👍🏻
Vi och Anders tackar för att du berättar att du gillar filmen.
Väldigt intressant och tänkvärda resonemang för väldigt många småbrukare.
Ja, det går att tänka nytt och mixa med lite gammalt och så blir det något som fungerar för den småskaliga gården.
Finns alldeles för många som för fort tar till ”Det gaur inte”…
Tack för en mycket bra film. Intressant att höra din väg till att bli skogsägare mitt i familjelivet.
Tanken har slagit mig med att det borde gå att få lönsamhet i egensågat timmer även om många är negativa till det. Sen gäller det ju givetvis att man har lite grov skog också .
Anders visar att det borde gå att bli lönsam på att hugga timmer.
I den här filmen resonerar vi kring att tjäna pengar på sågade trävaror.
th-cam.com/video/aNy6Z63H01w/w-d-xo.html
Sjukt intressant. Köpte en skogsgård för 2,5 år sedan på 80ha men inte riktigt vetat hur jag ska gå till väga. Har haft södra till och gallra lite. Men nu överväger jag absolut att köpa traktor med skogsvagn. Riktigt kloka tankar och min skog är verkligen blandad ålder så det skulle funka optimalt för min del med detta sättet.
Låter spännande!
Det är bara att snappa upp tankar från olika håll och se vad som kan passa dig.
Och de förutsättningar du har och vad du vill med din skog.
Väldigt intressant!
Jag håller med!
Mycket intressant resonemang för småskaligt skogsbruk där intressant detaljkunskap förklaras på ett tydligt sätt.
Anders ger mycket bra perspektiv som hakar i andra filmer vi har på kanalen, som den om hur mycket mark som behövs för en småskalig gård eller vad du ska ta betalt för förädlat virke.
Mycket bra förklarat.
Ja, vi får verkligen tacka Anders för att han ställde upp och ville vara med i vår film.
Tack för en väldigt bra film. Mycket tänkvärt.
Tack för att du berättar att du gillade det. Betyder mycket.
tack för en bra film
Tack för att du berättar att du gillade den.
Betyder mycket att det finns de som trycker tumme upp, ännu mer om man gör som du gör och berättar att du gillar det.
Vad härligt att se någon som tänker som jag. Med mina 6 ha har jag haft samma tänk, helt ovetande om att det finns en metod för detta. Tack för filmen!
Hur länge har du brukar din skog på det sättet?
Intressant men mer uträkningar på blädning o kul att det verkar bli mer populärt o fler ser fördelar med det. Ända "tråkiga" jag upplever med blädning är ju att den bör vara så tät att man inte vill gå i den skogen. Så hos oss blir det mest öppen lövskog där vi lever och mer produktionsskog som passar vårt självverksamma skogsbruk längre bort från husen.
Kul att du uppskattar budskapet. Jag vet inte hur tätt det blir i praktiken med en fullskiktad skog, tänker att kontinuerliga uttag hela tiden skapar nya öppningar även om man kanske får kryssa fram i terrängen lite.
På min fastighet kommer jag nog inte få uppleva det ändå då alla äldre bestånd är gallrade förutom fläckvis så jag saknar mellanskiktet.
Sedan är det inte många som går obanat i skogen ändå tänker jag mer än djuren och svampplockare och just de uppskattar ju lite tätare bestånd även om det är av olika anledningar.
Pelarsalar har sin charm också, det är ju det man är van att se, men ju mer jag lär ju mindre uppskattar jag dem.
Oröjda planteringar har en enorm växtlighet och djurliv svårigheten är steget upp till nästa nivå I succesionen utan att det vibrerande livet i något skikt avtar, då kanske det får lov att vara lite tätt och stökigt för ögat istället. 🤷♂️
Man får göra så gott man kan. Huvudsaken är att man är nöjd med sin insats och påverkan tänker jag och att man jobbar på det sättet man tror på efter eget huvud så mycket som möjligt vilket du också verkar göra. 👍
Det kanske beror lite på vilka trädslag hur tät skogen blir? En fullskiktad bokskog uppfattas kanske inte lika tät?
Helt klart vettigt resonemang. Idag slentrianhugger vi skogarna.
Det Anders säger tål att funderas på.
Jag tror inte det är av slentrian men vi har svårt för kontinutetsskogsbruk tror jag för det innebär att man aldrig blir klar någonstans och det är vi inte fostrade i är något positivt. Det I kombination med att vilja ha en maskin och transporteffektivitet och massa annat också förståss men jag tror att det är de två stora.
Intressant! 🤠🌲
Visst är det!
Var det något som fångade ditt intresse mer än annat?
Jag har tidigare kört beståndsgående gallringsskördare, så gillar både ert, och nu Anders, sätt att tänka lite i andra banor.
Intressant :) Väldigt bra berättat.
Skulle vara intressant o se hur det påverkar genom att låta ett gäng kor el dyl beta av litegranna på nån yta en period , Hur bra nya plantor kommer ta sig åren efteråt när korna är borta.
Exakt min tanke också. Kommer stängsla nedre delen med färre plantor i sommar och ta in fåren och korna för att markbereda och trampa till förnan så att fler frön från ovan och i fröbanken kan få möjlighet att gro.😊
@@acajutla Ja gris är bättre såklart
Hur tänker du kring föryngringen då tall bör stå tätt för att få timmer virke och inte massa grenar.
Men har det inte hänt nåt på 15 år. Då skulle man nog ha reagerat för 10 år sedan iaf. Sen går en kontinuitetsskog mot att bli mer granskog. Då granen trivs i skugga.
Ja det borde man nog ha gjort. Det är mycket man borde. 🙂 Att få in annat än gran i ett kontiniutetsskogsbruk med tanke på att det bara är gran och bok som klarar att komma upp undertryck är svårt.
Jag tror man har bäst chans i större luckor med björk men även dessa bestånd blir gran tillslut men då finns det åtmindrånden lite annat över tid.
Oröjda planteringar kan ge läge att skapa mer diversifiering. Där björk växer bättre än gran tycker jag det är vettigt att låta den vinna även om det tar emot att ta bort något man planterat eventuellt men det kan det vara värt att glömma när man ser framåt tror jag istället för att envist kämpa mot det som vill växa.
Jag instämmer med dom andra här att det var intressant att lyssna.
Tur jag spelade in, så att det går att lyssna flera gånger.
Tack för en bra video
Grymt jobb inga mera kallhyggen ❤
Kul att du gillade filmen!
Ha ett vanligt jobb vid sidan om.
Vanligt jobb?
Vad är ett vanligt jobb?
Vem har bestämt det?
Frågor jag ställer mig när jag ser det påståendet och utmanar mig själv att tänk annorlunda.
Sedan jag blev lantbrukare och landade i vad det innebär så känns det som att tiden har blivit så mycket mer värd och att jag inte vill använda den till annat än det som försörjer oss på riktigt, jag som har möjligheten.
Och så är det så himla mycket man lär sig av att försöka försörjas av ett landskap som ger så mycket av det "vanliga" att ta upp för diskussion som i den här filmen exempelvis.
Det är så mycket jag aldrig hade förstått att jag missat, så mycket jag aldrig lärt mig, om jag inte gjort som jag gjort, tänk vad mer som finns i framtiden. Ett vanligt jobb är ju trotts allt vad vi kallar det. Jag vill försöka på detta spåret så länge jag kan. Skogen är bara 10 % av min sysselsättning om ens det skall tilläggas.
Häng gärna på Lillegård Fårfarm och se.
Mycket bra film, välgjort
Och han verka väldigt kunnig, lika nördig med siffror som alla elbils ägare 😅 skämt och cider … intressant att ett mindre skogsbruk kan ge så mycket tillbaka. Tyvärr är väl detta endast få förunnat då man ofta ärver mark och skog, och det är mycket kostsamt att köpa… priserna är väl olika i olika län, men… 👍
Bra video, gärna en del två på denna
Vad skulle du vilja se i en del två?
@@sundhult Om du gör ett besök efter sommaren så har han säkert mer att berätta, uppföljning.. tror många söker sig till landet nu när allt fler kan jobba hemifrån. Priser på mark / skog är ju av intresse. Vad kostar det att leasa mark, följer en del amerikanska youtube kanaler och en som håller på med köttproduktion han rekommenderar att börja med att leasa mark för att få kapital att köpa mark
Vet inte om det är kompatibelt med Sverige 🇸🇪 ?!
Är det någon speciell du följer som du rekommenderar?
(Låter som Greg Judy).
@@sundhult Greg Precis.. Följer även Sow the land, Joel Salatin, Justine Rhodes innan det blev en cirkus ,, det är väl dom stora? Homestead kanalerna ... Sedan alla britter som flyttat till Portugal Make do grow... Men ingen direkt som talar om skogen om man är intresserad av det
Han som sa att skogen kan växa ifrån dig ser saken från skogsbolagens perspektiv, inte den privata skogsägarens.
Anders berättar i filmen att det var en inköpare som sa det.
Hur pass mycket har du doktorerat i aptering innan du bestämde dig för att hugga timmer själv manuellt? Man vill ju inte göra bort sig där 😅
Har du egen skog?
Som självverksam är det vanligt att aptera själv.
Hur Anders skaffat sig sina kunskaper har jag ingen aning om.
Spöres hur kalkylen han gjort, stämmer överens med avräkningen från bolaget när alla avdragen som de gör är uträknade och utskrivna. De brukar ju avdragen till sin fördel...
Ja det får vi tro, en risk att förekomma den detaljen men jag lovar lägga en kommentar här vad avräkningen visade.
Vad jag har förstått är det hög tillförlitlighet på avräkningar då inmätningen görs av en "oberoende" aktör på alla sågverk.
Skulle det strula där har vi riktigt stora problem.
Kloka tankar om skogsbruk. Det sparar nog både naturen och miljön.
Premium!
Vi tar det som ett toppenbetyg.
Tack för att du tittade.
Tror mer på Lars Lundqvist än en som inte vill förstagallra.
Som Anders säger i filmen ;
- Man har den skog man har
- Du har personliga förutsättningar som styr hur du kan/vill arbeta med din skog
- Varje skogsägare har sin vision och mål med sin skog
Gör det som passar dig och var trygg i det.
@@sundhult röjning och förstagallring är det viktigaste. Har själv skog där det har slarvats med detta. Klena rangliga stammar. Att bara ta ut det grova heter utsugning. Vad gör Anders när de grova är slut?
Utsugning av vad? Utsugning av mig själv och mina egna tillgångar menar du?
Jag ser det omvänt. Genom att hugga det grövsta ger jag de klena mer tid att utvecklas och jag skapar ett mer kontinuerligt flöde av virke på samma sätt som jag behöver sätta mat på bordet varje dag, hushållning över tid är viktigt för mig som småskalig skogsägare.
En slutavverkning idag är att radera hela tillgången på ett bräde för den biten av mark. Ett värde som i bästa fall kommit halvvägs när jag trillar av pinn.
Jag ser inte hur det kan vara bra ur ett hushållningsperpektiv när man bara har 28 ha att förvalta och ser därmed heller inte hur motsatsen kan kallas utsugning.
Jag tror det handlar om ur vilket perspektiv man väljer att se på saken, ur mitt perspektiv idag känns detta mer rätt än alternativet.
Hade jag ägt 500 ha och haft skogen som investering hade jag kanske sett det annorlunda men frågan är om det är rätt när allt kommer omkring och när man ser att det även påverkar våra gemensamma tillgångar och förutsättningar.
Kanske behöver skogen växa långsammare, lite lagom undertryckt för att inte behöva gödslas som fler och fler pratar om krävs i svenskt skogsbruk framöver.
Solinstrålningen är i min modell den enda tillsatsvaran förutom vatten, vatten som dessutom bromsas av en skog och därmed kommer alla till del genom att fylla på grundvatten och hålla transparationen av vattenånga lokalt för nya moln att bildas där de behövs. Solinstrålningen som driver mineralomsättningen i jorden genom fotosyntesen och samarbetet med andra arter där artmångfalden säkrar växtkraft oavsett tillvaro, torka eller väta.
Skogsbruksrationalitetet beror på vems syften den tjänar. I mitt fall är det mina syften och ansvaret jag har att förvalta min mark utan att det sker på bekostnad av andra och annat att det dessutom råkar vara hyggligt lönsamt för mig och andra lokala entrepenörer med låg input och tillräckligt hög output känns bra inför framtiden för landsbygden som helhet.
Väldigt intressant och många kloka och tankar från Anders. Skulle vara kul och intervjua dig Anders kring dina tankar. En fundering som jag har. Har du räknat ut ngt netto på denna huggning, tänker främst på kostnader för traktor/vagn, drivmedel/bensin/olja motorsåg osv.
Hej, Ungefär 2000 kr har jag lagt på sågkedjor, olja och bränsle till såg och traktor och då har jag huggt 10 M3 björk på ett annat ställe också i den kostnaden. I och med att jag driver ett lantbruk där jag behöver traktorn ändå så känns det inte meningsfullt att räkna in den overhead kostnaden specifikt för denna aktiviteten. @@rickardbrandstrom4925
Ibland är det bättre göra ved av skräpet👍
Är det skräp då?
Eller värdefullt biobränsle? :)
Du borde spara träd som kommer vara lagom stora för avverkning när dina barn ska bygga hus. Då kan ni använda solosången och bygga huset med den.
Japp och det är ju det jag gör. 😊 Om 15 år är min äldsta dotter 30 år då kan hon göra ett lika stort uttag som jag precis gjort på samma plats med samma måldiameter utan att det totala virkesförrådet för den delen minskar skulle jag tro.
På 40 år fick jag istället ungskogen enligt den andra modellen av mina föräldrar, så du gör en väldigt bra poäng för modellen jag förespråkar med tanke på barnens behov av virke.👍
Barn i yngre tonåren idag skall ju relativt snart bygga hus trotts allt.
Mer av detta, så jävla intressant! Nu blir jag prenumerant!
Välkommen som prenumerant.
Vi kommer följa upp med fler tankar som detta.
+1