Γιάνης Βαρουφάκης - Ομιλία στη Βουλή για τα κόκκινα δάνεια 12/12/2019

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 11 ธ.ค. 2019
  • Η ομιλία του Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, στη Βουλή για τα κόκκινα δάνεια και το σχέδιο "Ηρακλής".

ความคิดเห็น • 17

  • @georgiosvovas7336
    @georgiosvovas7336 4 ปีที่แล้ว +6

    Προς το ΜΕΡΑ25: Το συγκεκριμμένο βίντεο καλό θα ήταν να το έχετε στην αρχική σελίδα πρωτο-πρώτο για μερικές μέρες. Τα κόκκινα δάνεια επηρεάζουν πολύ κόσμο. Όσοι περισσότεροι το δουν τόσο καλύτερα. Οι περισσότεροι χρήστες (συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου) τσεκάρουμε συνήθως μόνο την αρχική σελίδα.

  • @akisenv
    @akisenv 4 ปีที่แล้ว +15

    Στην οικονομική Ανάλυση ο Γιανης παραμενει άφταστος.

    • @MrLouladakis
      @MrLouladakis 4 ปีที่แล้ว

      Για εξηγησε μας έξυπνη τι λέει όταν μιλάει για κόκκινα δάνεια και κατασχέσεις!.

  • @MrLouladakis
    @MrLouladakis 4 ปีที่แล้ว +7

    Γιάννη οι ομιλίες σου είναι μπλοκ μπάστερ! και μένουν να κοιτάνε σαν χάνοι!.

  • @fedhur
    @fedhur 4 ปีที่แล้ว +7

    Γιανη Όταν άκουγα την ομιλία σου σκεφτόμουν αυτήν ακριβώς την ταινία! Εγώ που ούτε πανεπιστήμιο οικονομικών έχω τελειώσει, ούτε ιδιαίτερες γνώσεις πάνω στα οικονομικά έχω κατάλαβα ότι αυτό που πάει να κάνει η κυβέρνηση είναι λαθος και Δεν βγαίνει. Δηλαδή Πόσο ακόμα για να καταλάβουμε ότι μας κοροϊδεύουν κανονικά οι συγκεκριμένοι κυριοι; Ξέρουν ότι Αυτό που πάνε να κάνουν θα ζημίωσε τη χώρα Αλλά παρόλα αυτά το ψηφίζουν.

    • @georgiosvovas7336
      @georgiosvovas7336 4 ปีที่แล้ว

      Στο ερώτημα σου εάν οι πολιτικοί μας ενδιαφέρονται για τον απλό πολίτη, εάν απαντήσω ναι θα με πιστέψεις? Καλά να πάθουμε.

  • @MrLouladakis
    @MrLouladakis 4 ปีที่แล้ว +3

    ΜΠΡΆΒΟ!!ΜΠΡΆΒΟ!!ΜΠΡΆΒΟ!!!

  • @milantodorovic1247
    @milantodorovic1247 4 ปีที่แล้ว +2

    Pes ta megale Gianni!

  • @renadafnia3188
    @renadafnia3188 4 ปีที่แล้ว +6

    ΑΠΟΡΩ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ: ΑΥΤΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ, ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΙ ΤΟΥΣ ΛΕΕΙ? ΓΙΑ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑ ΜΙΛΑΕΙ? ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ .... 😊😂🤣

  • @skoy21
    @skoy21 4 ปีที่แล้ว

    Αφού πουλάνε το δάνειο στο fund με 8% της αξίας του, γιατι δεν κάνουν πρόταση στον δανειζόμενο (σε όποιον μπορεί τουλάχιστον) για μείωση του δανείου στο 80 - 70 - 60 - 50 - 40 ή και 30% της αξίας του? Και στο 20 και στο 10% να το δώσουν, πάλι κερδισμένες θα είναι οι τράπεζες και ο δανειολήπτης παράλληλα!

    • @georgiosvovas7336
      @georgiosvovas7336 4 ปีที่แล้ว

      Η επίσημη δικαιολογία είναι για να μη διανοηθεί κάποιος που έχει και μπορεί να πληρώσει να προσποιηθεί ότι δεν μπορεί ώστε να γλυτώσει μέρος των χρημάτων. Νομίζω το λένε ηθικό κίνδυνο.
      Η εύκολη δικαιολογία είναι γιατί οι πολιτικοί μας τα έχουν πάρει από τα αρπακτικά ταμεία και εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους.
      Η πιο ενδιαφέρουσα εξήγηση που έχω διαβάσει είναι η εξής: Τα αρπακτικά ταμεία δεν ενδιαφέρονται για τα σπίτια. Δεν ενδιαφέρονται να κάνουν εξώσεις (μπορεί να κάνουν σε κάποιες περιπτώσεις για να φοβηθεί ο κόσμος και να πληρώσει αλλά όχι μαζικές εξώσεις). Αυτό που θέλουν αυτά τα αρπακτικά ταμεία είναι να φτιάξουν ένα "χρηματοπιστωτικό προϊόν" (έχουμε τόσα δάνεια στα ταμεία μας, με 92% περιθώριο κέρδους - τα αγοράσεμ στο 8% της αξίας τους). Αυτό το "προϊόν" θα το πουλήσουν σε κάποιον άλλον με 82% περιθώριο κέρδους (επομένως ο αρχικός αγοραστής έβγαλε 10% κέρδος χωρίς να ιδρώσει) ο οποίος μετά το το πουλήσει σε κάποιον άλλον με 72% περιθώριο κέρδους κ.ο.κ.
      Τι από όλα ισχύει δεν ξέρω. Διάλεξε και πάρε.

    • @trizoni
      @trizoni 4 ปีที่แล้ว

      @@georgiosvovas7336 Πολύ σωστός στην ανάλυση των πιθανών σεναρίων.
      Μία σημείωση - διόρθωση μόνο στο 3ο σενάριο (που είναι και το πλέον πιθανό καθώς αφήνει ακραία περιθώρια κέρδους για πολλούς).
      Ο αρχικός αγοραστής - κόραξ, αν υποθέσουμε όπως γράφεις ότι αγοράζει στο 8% της αξίας και στη συνέχεια πουλήσει στο 18% (+10%) της αξίας στον επόμενο κόρακα (για να έχει αυτός με τη σειρά του περιθώριο κέρδους 82%), δεν κερδίζει χωρίς να ιδρώσει 10% αλλά κερδίζει 125% ((18-8)/8). Δηλαδή υπερδιπλασιάζει την αξία πουλώντας σχετικά άμεσα το χρέος ως ένα προιόν με τεράστιο περιθώριο κέρδους. Αντίστοιχα, ο 2ος κόρακας, πουλώντας στον τρίτο κόρακα με τον ίδιο τρόπο ((28-18)/18) κερδίζει 56% και πάει λέγοντας με ένα λογαριθμικό ρυθμό μείωσης του ενδεχόμενου κέρδους.
      Δηλαδή μια σειρά από κόρακες, κάτι σα μια πυραμίδα, μέσω της οποίας μέχρις ένα σημείο θα φάνε αρκετοί και πολλά απλά οι πρώτοι έχουν την ευκαιρία να φάνε παραπάνω και οι τελευταίοι κινδυνεύουν να μη μπορούν να φάνε τίποτα και να τους μείνει στα χέρια.
      Σε μια πολύ πιο άρρωστη (και ελπίζω μόνο στη φαντασία) διάσταση του σεναρίου, ένας εκ των τελικών αγοραστών (ο πάτος της πυραμίδας, στον οποίο το κέρδος και το περιθώριο κέρδους θα είναι ανύπαρκτο και άρα χωρίς τη δυνατότητα να πουλήσει ξανά το χρέος) μπορεί να είναι ακόμα και το ίδιο το κράτος.
      Δηλαδή, το χρέος να φύγει αρχικά από τις τράπεζες με αντάλλαγμα ένα μικρό σχετικά ποσοστό , στη συνέχεια να αγοραπωληθεί αρκετές φορές μεταξύ αρπακτικών στη μορφή κάποιου χρηματοπιστωτικού προιόντος και τελικά να καταλλήξει στο κράτος αγορασμένο ακριβά με το πρόσχημα ότι προστατεύει κιόλας τους υπερχρεωμένους πολίτες από τα δάνεια, τις τράπεζες και τα κοράκια, με κερδισμένες τελικά τις τράπεζες λίγο, τα κοράκια περισσότερο και ζημειωμένους τους πολίτες πολύ και το κράτος περισσότερο.