דרשה מכתבי מר שושני | שיעור 1 - מה באה להשמיע | ד"ר דויד לנג
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 16 ธ.ค. 2024
- "קריאה בכתביו של מר שושני - המורה הגאון, האוטודידקט, המסתורי - כמוה כעמידה על חוף של יבשת חדשה. כתביו הם בעלי חשיבות מיוחדת בחקר ההגות היהודית של המאה ה־20, ומחברות אישיות שלו הופקדו בספרייה הלאומית בשנת 2019.
כיצד אפשר לפענח את הקיצורים והצפנים המרכיבים את כתיבתו החידתית של מר שושני? מהם העקרונות התוכניים והצורניים המאפיינים את דרשנותו? איזו השקפת עולם עולה מתוך הטקסט? בסדרת השיעורים נעמיק בלימוד אל תוך דרשה של מר שושני, העוסקת בסיפורי שלושה דורות של בני משפחת אהרן הכהן: הדרשה נוגעת בנושאי שכר ועונש, המשמעות של 'מחשבה זרה', היחס בין ציווי לקדושה ועוד.
מתוך עיון במקרא, במדרש ובמפרשים, מר שושני שוזר מארג המלמד על התמודדותו של האדם עם מניעיו האגוצנטריים, בדרך לעשייה קדושה של ציווי האל. הדרשה מעלה הצעה לפעולה פנימית של התקדשות, שבה מתקן האדם פגמים וחטאים של הדורות שקדמו לו, ומקבל בירושה את נשמותיהם הממורקות. לימוד דרשה זו, לצד מקורות נוספים שעליהם מבוססת הדרשה: תלמוד, מדרש, רש""י ותוספות, ומעט מספרות הקבלה, יפתח לנו שער לעולם הרעיוני של מר שושני, ויזמין אותנו להשתתף במלאכת הפענוח המרתקת של כתביו.
ד""ר דויד לנג הוא חוקר קבלה, לומד ומלמד את כתבי מר שושני, ומוביל את רישום ארכיון מר שושני בספרייה הלאומית. הוא אף עוסק במחקר ובעריכה בקתדרה לחקר החסידות ע""ש ר' לוי יצחק מברדיצ'ב, באוניברסיטת בר אילן.
לספרייה המקוונת של סדר בוקר: bit.ly/3AhjY4i "
הרצאה מרתקת מאוד תודה רבה
תודה רבה! באמת דמות מרתקת שעד כה לא נחשף לציבור מבחינת תוכן כתביו, אלא רק מבחינת השפעתו על הוגים שהיו תלמידיו כמו ויזל ולוינס.
תודה
עונג רב
תודה! אבל משום שגם בסרט אודות חייו אף אחד מהאנשים שפגשו ןלמדו ממנו, לאממש מצליח להגיד משהו על 'מה בעצם הוא אמר', אולי מר שושני מעיד יותר על החידלון היהודי מאשר על גאוניותו (מעבר לזיכרון פנומנלי)? מעין 'בגדי המלך החדשים' בגרסה יהודית עכשווית?