Jälleen kerran todella mielenkiintoinen. Itse aikoinaan nähnyt kun Finnairin DC-8 koneet ja Concorde Turun kentällä käynnistettiin ATU:lla. Mielenkiitoine stoori jälleen
ASU:n puute aiheuttaa jänniä tilanteita. Itse seuraillut kerran vieressä A320:n kääntöä, APU oli rikki joten ykkösmotti pidettiin päällä ja matkustajat oikealta ulos. Kone toki siirtyi tyhjänä seuraavan päivän lähtöä varten suuremmalle kentälle, josta ilmeisesti ilmastartti löytyi.
Kiitos tästä videosta! Tämä video valaisi APU:n lisäksi monta muuta sellaista ilmailuun liittyvää asiaa, joka minua on aiemmin mietityttänyt, vaan nyt ei tämän videon katsomiseni jälkeen mietitytä :)
Terve ja hyvää jatkoa Tapio! Tästä APU järjestelmän toimivuus tiedotuksesta ja toiminnasta annoit yhä kerran erittäin asiallisella ja helpolla tavalla meille sinun YT kanavan kautta oppia osan lentokoneen eri osista ja näitten toimonnoista. Olispa kaikki ammattilaisoppineet sinun luokkaa niin olis kaikki niin helpompaa!!! 😁😁👍👍
Moi, Tapio! Kiitos mielenkiintoisista videoista, aloin juuri seuraamaan kanavaasi. En tiedä oletko jo jossain vlogissa kertonut jään vaikutuksesta koneen aerodynamiikkaan, mutta olisi mielenkiintoista kuulla aiheesta. Kuten itsekin olet maininnut lentoturmatutkinnan olevan yksi lempi ohjelmistasi niin siellä on myös ollut tapauksia jossa koneet ovat olleet ongelmissa jään takia.
Silloin kun itse olen ollut crj ruumaa pakkaamassa ja ollut apu päällä niin ei ole kyllä haitannut työtä millään tavalla tai "sattunut" korviin meteli. Olen myös "puhaltanut" koneita käyntiin mutta en muistaakseni ikinä Sassin (Cityjet) crj:tä.
Piruvie, ku penskana aina ihmettelin sitä "kolmatta moottoria" siä pyrstössä, joka ei korreloinu oikeen minkään kanssa :D Se oli se apun moottori! Kaikkee sitä vanhana oppii, kiitos Tapsa!
Kerran olin Finskin bussikyydissä Lontoosta Helsinkiin..koneyksilö oli aivan tuliterä ja portilla oli jopa kuplajuomatarjoilu. No, startissa tuli hassu tilanne, koneesta lähti kaikki sähköt kun maavirta irrotettiin. Olisko maavirran pakkosyöttö jäänyt päälle ohjaamossa? Joka tapauksessa ohjaamosta kuului blackoutin aikana muutamakin suomalaiskansallinen laatusana.. 😆
kohdassa 4:10 puhuit siitä, että kun matkustamossa lämpenee paljon ja on käynnistettävä Apu jotta saadaan ilmastointia ja se sitten rasittaa maatyöntekiöitä, niin eikö nykyään käytetä tähän tarkoitukseen usein Air conditioning unittia? sekun poistaa sitä meteliä ulkona ja silti saa viilennettyä matkustamoa.
Minä olen nähnyt videon, jossa ranskalainen kouluttaja selittää saman asian (Kone oli Boing 737), sillää erolla, että se startti moottrtin tynöntämäilma pitäisi olla 40%:ia, ennen kuin kerosiinia aletaan moottoriin syöttämään.,(se tapahtuu vipua kääntämällä) . No autossahan homma menee niin, että kun käännät avainta, niin sähjköinen strarttimoottori pyorittää moottoria niin kauan, että se lähtee käyntiin, jonka jälkeen senkun painat tallaa (kaasua) , niin moottori saa kierroksia. Mutta, kysymys kuuluukinm, onko se moottorin kierrokset 20, vai 40 %:ia, vai onko niin että myös konetyypeissä on eroa?
Sun videot on hyviä, ilman muuta. Pikkuhiljaa on kuitenkin videot muuttunut tylsiksi. Oisko jotain, jos laittaisit taas jotain myday-tyyppistä? Tästä on tullut hieman info-kanava.
Hyvää teknistä tietoa. Kohtahan me ollaan kaikki tilaajat valmiita läpäisemään Lentäjän vaativa koulutus ainakin Tekninen puoli alkaa olla näiden videoiden jälkeen hanskassa!
Pari kysymystä: 1) Mitä jos moottorit sammuu taivaalla, tarvitaanko APU:a käynnistykseen eli onko rikkinäisellä APU:lla lentäminen riskisempää? 2) Helsingissä kerran finskin kone oli lähdössä niin valot ja kaikki sähköt napsahtivat poikki maassa. Tuli pimeää. Kesti varmaan 5 minuuttia ennenkuin sähköt tulivat takaisin. Olikohan tässä kyse että maapiuha irrotettiin liian aikaisin.
1) ei ole sen enempää riskiä jos APU on pois pelistä 2) en osaa sanoa. APU:n käynnistykseen menee noin 45 sekuntia jos sitäkään. 5 min on jo aika pitkä aika tähän.
Jos kuvitellaan tilanne jossa APU on rikki ja lennossa molemmat moottorit sammuisivat (jostain syystä) Onko mahdollista käynnistää moottorit ns. mäkistartilla, eli saadaanko turbiinin propellit pyörimään tuulen voimasta ja siten paineistettua käynnistystä varten ilmassa?
Tänään kun Thomas Cook meni konkurssiin niin voiskohan siitä kehittää jotakin? Lähinnä kiinnostaa henkilökunnan puolesta, mitä kalustolle tehdään, miten autetaan kohteissa olevia matkustajia yms. Näistä kaikista on tietoa vähän siellä sun täällä niin jos sais lyhyesti siitä jotain.
Miten ne matkustajien laukut ja tavarat pakataan ruumaan? Onks siinä paljon tarkkoja sääntöjä ja kuka ne siä järjestää vai meneekö ne sinne vaan tollasen hihnan kautta ihan sekasin sinne? 🤔
OliiviKeisari On sääntöjä, niinkuin kaikessa ilmailussa. Kuinka korkealle saa kuormata, minkä tyyppistä tavaraa saa kuormata eri ruumiin, mitkä tavarat pitää sitoa, mille riittää tukeminen. Ja ihminen siellä ruumassa pelaa ns.tetristä eli kuormaa tavarat ruumaan sääntöjen ja kuormausohjeen antamien määräysten mukaan.
Nykyaikana laukut isommissa koneissa laitetaan kontteihin ,mitkä merkitään ja kontit lastataan painojen mukaan joko eturuumaan tai takaruumaan pääsääntöisesti
Kyllähän sitä DC9 50 aikaan apu rallatti aina... joten 4 ruumalla oli aika mekkala joten tuli pidettyä aina kuulosuojaimia. Ei siinä kärsinyt olla ilman sen verran kova oli se vihellys...
Mitä jos moottori sammuu ilmassa? Käytetäänkö uudelleen starttaamis yrityksissä samalla tavalla apua, vai saako turbiini tarpeeksi kovan pyörimisnopeuden tuulesta, jotta se saataisiin uudelleen käyntiin? Olis mielenkiintoista kuulla mitä silloin tehdään
Voi olla, että aihetta jo käsitelty, mutta voisi kertaalleen käydä läpi lentämistä ja navigointia ennen kuin gps ja muut tietokoneet tulivat käyttöön. Näitäkin kiva seurata, mutta historiakin kiinnostaa. Kiitos
Mitä, jos jollain lennolla APU olisi rikki ja tapahtuisi monimoottorihäiriö (moottorit toimisivat mutta niitä ei voida käynnistää, koska APU on rikki). Saadaanko moottorit ilmassa käyntiin ilman tuota laatikkoa?
Se riippuu siitä mikä aiheuttaa monimoottorihäiriön. Mutta teoriassa jos polttoainetta on ja moottorit vain sammuu ilman vakavaa rakenteellista vikaa, ne voidaan kyllä käynnistää ilman APU:n tuottamaa paineilmaa. Pitää vain liitää tarpeeksi lujaa, jotta ilmavirta pyörittää ahtimen ja turbiinin siipiä riittävästi jotta ne saadaan käyntiin.
APU tuottaa paineilmaa ja sähköä. Moottorissa generaattori tuottaa sähköä, joten moottorihäiriössä ko. moottorin sähköntuotanto katkeaa, mutta lentokoneessa on useampi moottori ja siten sähköntuotanto on turvattu myös moottorihäiriössä.
Luin joskus vuosia sitten siitä tapauksesta, kun Boeing 747-matkustajakone eksyi tulivuoren tuhkapilveen ja kaikki 4 moottoria sammuivat. Sitten lentäjät ohjasivat koneen pois tuhkapilvestä ja alkoivat käynnistelemään moottoreita uudestaan. 3 moottoria he onnistuivat käynnistämään. Kysyisin, pystyykö ilmavirta pyörittämään moottoreita vai pitääkö käynnistää APU? Vois kuvitella, että kun kone liikkuu jotain 700 km/h, niin ilmavirtaus saisi turbiinit pyörimään sen verran, ettei APUa tarvita? Siis mäkistartilla?
@@Tapioonthemove kiitos vastauksesta. Olin tajuavinaan tuosta, että nopeutta pitää olla 240 solmua eli 444 km/h, jotta moottorit voivat toimia tuulimyllyinä ja APUa ei tarvita? Edellyttäen tietysti, että moottoreissa ei ole pahempia vaurioita?
Niinkuin videolla mainittiin, että APU sammutetaan moottoreiden käynnistämisen jälkeen, eli ilmassa APU ei ole käytössä oli se rikki tai ei. Lentokoneen paineistus tulee moottoreiden vuodatusilmasta.
Tiedätkö tapauksia, joissa lentäjä on nukahtanut ohjaimiin ja mitä mieltä olet tällaisista tapahtumista? Olen lukenut uutisista, että aika moni lentäjä on joskus nukahtanut ohjaimiin.
Olen yllättynyt että APU-vikaisella lentokoneella saa ylipäänsä lentää. Olen ollut siinä uskossa että tietyissä ilmassa tapahtuvissa kriisitilanteissa, kuten moottorin tai moottoreiden sammuessa, checklistien mukaan APU pitää laittaa ensimmäisenä päälle jotta varmistutaan lentämisen kannalta kriittisten järjestelmien virransaannista ja ilmanpaineen tuottamisesta moottorien uudelleenkäynnistyksen yrittämiseksi.
Kompaten edellistä kommenttia, luulin kanssa että APU on backup toiminto nimenomaan monihäiriömoottori tilanteissa. Nähtävästi ja valitettavasti joudumme odottamaan onnettomuutta josta todetaan että APU:n toimimattomuus mahdollisti tuhon. Onneksi tuo skenaario on melkoisen epätodennäköinen.
Ne tanskalaiset ei ymmärrä asiakaspalvelusta mitään...eikös maavirrat pitäis olla päällä vielä lastatessa? tai siis se kytkentäpiste läheisyydessä, vaikuttaa puutteelliselta kenttäsuunnittelulta, jollei tällaisia löydy. asiasta voi aina mainita, jos asiat johtaa istumiseen, käyttämättömien kuulosuojaimien takia. Kenttävastaavat tykkää ratkoa tällaisia pulmia.
tekniikanmaailma.fi/lentokoneiden-suihkumoottoreiden-etuosassa-on-aina-kaistale-jossa-ei-ole-maalia-tassa-on-selitys/?fbclid=IwAR3NqgW2i2wPNGSg4hmBCftAEB9jPjjkWRt8wAHvJuGQE5yLAzTZdLS02gM ota tähän kantaa seuraavassa videossa
Diabetes 1) insuliinihoitoa vaativaa diabetesta sairastavat hakijat on arvioitava terveydentilansa vuoksi kelpaamattomiksi; 2) hakijat, joiden diabetes ei vaadi insuliinihoitoa, on arvioitava terveydentilansa vuoksi kelpaamattomiksi, ellei voida osoittaa, että verensokerin tasapaino on hallinnassa. d) Ilmailulääketieteellinen arviointi: 1) luokan 1 lääketieteellisen kelpoisuustodistuksen hakijoiden, joiden verensokeria hoidetaan muulla lääkityksellä kuin insuliinilla, kelpoisuus on siirrettävä lupakirjaviranomaisen ratkaistavaksi; 2) luokan 2 lääketieteellisen kelpoisuustodistuksen hakijoiden, joiden verensokeria hoidetaan muulla lääkityksellä kuin insuliinilla, kelpoisuus on arvioitava lupakirjaviranomaisen kanssa neuvotellen.
Jälleen kerran todella mielenkiintoinen. Itse aikoinaan nähnyt kun Finnairin DC-8 koneet ja Concorde Turun kentällä käynnistettiin ATU:lla. Mielenkiitoine stoori jälleen
Siis ASU:llä käynnistettiin
Sunnuntai ja lentostory :) Kiinnostaisi tietää ILS:stä eli Instrument Landing System:stä lisää, oma video aiheesta olisi jees :)
Hyvää syksyn jatkoa !
ASU:n puute aiheuttaa jänniä tilanteita. Itse seuraillut kerran vieressä A320:n kääntöä, APU oli rikki joten ykkösmotti pidettiin päällä ja matkustajat oikealta ulos. Kone toki siirtyi tyhjänä seuraavan päivän lähtöä varten suuremmalle kentälle, josta ilmeisesti ilmastartti löytyi.
Kiitos tästä videosta! Tämä video valaisi APU:n lisäksi monta muuta sellaista ilmailuun liittyvää asiaa, joka minua on aiemmin mietityttänyt, vaan nyt ei tämän videon katsomiseni jälkeen mietitytä :)
Terve ja hyvää jatkoa Tapio! Tästä APU järjestelmän toimivuus tiedotuksesta ja toiminnasta annoit yhä kerran erittäin asiallisella ja helpolla tavalla meille sinun YT kanavan kautta oppia osan lentokoneen eri osista ja näitten toimonnoista. Olispa kaikki ammattilaisoppineet sinun luokkaa niin olis kaikki niin helpompaa!!! 😁😁👍👍
Moi, Tapio! Kiitos mielenkiintoisista videoista, aloin juuri seuraamaan kanavaasi. En tiedä oletko jo jossain vlogissa kertonut jään vaikutuksesta koneen aerodynamiikkaan, mutta olisi mielenkiintoista kuulla aiheesta. Kuten itsekin olet maininnut lentoturmatutkinnan olevan yksi lempi ohjelmistasi niin siellä on myös ollut tapauksia jossa koneet ovat olleet ongelmissa jään takia.
Silloin kun itse olen ollut crj ruumaa pakkaamassa ja ollut apu päällä niin ei ole kyllä haitannut työtä millään tavalla tai "sattunut" korviin meteli. Olen myös "puhaltanut" koneita käyntiin mutta en muistaakseni ikinä Sassin (Cityjet) crj:tä.
Hyviä videoita. Paljon oppinut uutta!
Piruvie, ku penskana aina ihmettelin sitä "kolmatta moottoria" siä pyrstössä, joka ei korreloinu oikeen minkään kanssa :D Se oli se apun moottori! Kaikkee sitä vanhana oppii, kiitos Tapsa!
oisko ollu näitä DC koneita, niissähän oli tietyissä malleissa tämä yksi pyrstössä..
Paras ja mielenkiintoinen video jälleen kerran!😍❤👍😊✈🛫🛬💺 Seuraavaa videota odotellessa!😍❤👍😊✈🛫🛬💺
Kiitos jälleen selventävästä videosta !
Kerran olin Finskin bussikyydissä Lontoosta Helsinkiin..koneyksilö oli aivan tuliterä ja portilla oli jopa kuplajuomatarjoilu. No, startissa tuli hassu tilanne, koneesta lähti kaikki sähköt kun maavirta irrotettiin. Olisko maavirran pakkosyöttö jäänyt päälle ohjaamossa? Joka tapauksessa ohjaamosta kuului blackoutin aikana muutamakin suomalaiskansallinen laatusana.. 😆
Jos APU ei ole käynnissä ja maapalveluhenkilökunta nappaa maavirran irti ilman lupaa, on mökki sitten pimeä.
Jep, valojen räpsymisen aina huomannu ja kiitos, nyt selvisi mikä juttu se on 👌
Kiitos videosta.Sinä selität asiat hyvin!
kohdassa 4:10 puhuit siitä, että kun matkustamossa lämpenee paljon ja on käynnistettävä Apu jotta saadaan ilmastointia ja se sitten rasittaa maatyöntekiöitä, niin eikö nykyään käytetä tähän tarkoitukseen usein Air conditioning unittia? sekun poistaa sitä meteliä ulkona ja silti saa viilennettyä matkustamoa.
Kyllä, mutta sitä ei ole käytettävissä kuin hyvin harvoissa paikoissa. APU on edelleen primääri ilmastoinnin lähde.
Minä olen nähnyt videon, jossa ranskalainen kouluttaja selittää saman asian (Kone oli Boing 737), sillää erolla, että se startti moottrtin tynöntämäilma pitäisi olla 40%:ia, ennen kuin kerosiinia aletaan moottoriin syöttämään.,(se tapahtuu vipua kääntämällä) . No autossahan homma menee niin, että kun käännät avainta, niin sähjköinen strarttimoottori pyorittää moottoria niin kauan, että se lähtee käyntiin, jonka jälkeen senkun painat tallaa (kaasua) , niin moottori saa kierroksia. Mutta, kysymys kuuluukinm, onko se moottorin kierrokset 20, vai 40 %:ia, vai onko niin että myös konetyypeissä on eroa?
Sun videot on hyviä, ilman muuta. Pikkuhiljaa on kuitenkin videot muuttunut tylsiksi. Oisko jotain, jos laittaisit taas jotain myday-tyyppistä? Tästä on tullut hieman info-kanava.
Myday videoita tulee 2-3 vuodessa. Ei enempää
Mummutasolla kuuntelen mielelläni asiantuntijan sujuvaa selitystä kaikesta lentämiseen liittyvästä😊
ASUn ja lämppärin/coolerin letkujen koko mennyt ristiin. Ei se startterin letku oo kun ehkä sellanen kymmensenttinen :)
Tää oli kyl hyvä että tosiaan kaikilla kentillä ei ole tuota apustarttia.. Ja onhan sen valojen välkkymisen kaikki huomannut..
Hyvää teknistä tietoa. Kohtahan me ollaan kaikki tilaajat valmiita läpäisemään Lentäjän vaativa koulutus ainakin Tekninen puoli alkaa olla näiden videoiden jälkeen hanskassa!
😂 toiveajattelua
Pari kysymystä: 1) Mitä jos moottorit sammuu taivaalla, tarvitaanko APU:a käynnistykseen eli onko rikkinäisellä APU:lla lentäminen riskisempää? 2) Helsingissä kerran finskin kone oli lähdössä niin valot ja kaikki sähköt napsahtivat poikki maassa. Tuli pimeää. Kesti varmaan 5 minuuttia ennenkuin sähköt tulivat takaisin. Olikohan tässä kyse että maapiuha irrotettiin liian aikaisin.
1) ei ole sen enempää riskiä jos APU on pois pelistä
2) en osaa sanoa. APU:n käynnistykseen menee noin 45 sekuntia jos sitäkään. 5 min on jo aika pitkä aika tähän.
Tästä lisäinfoa:
th-cam.com/video/2kx-43dbI8U/w-d-xo.html
Jos kuvitellaan tilanne jossa APU on rikki ja lennossa molemmat moottorit sammuisivat (jostain syystä) Onko mahdollista käynnistää moottorit ns. mäkistartilla, eli saadaanko turbiinin propellit pyörimään tuulen voimasta ja siten paineistettua käynnistystä varten ilmassa?
2 vkoa sitten käsittelin videolla monimoottohäiriötä
@@Tapioonthemove Sorry, aikani aika kortilla ja en pysty kaikkea seuraamaan. Anteeksi!
@@juhanuutinen4948 no worries. Lähinnä tarkoitin että siltä videolta saat kattavamman vastauksen kuin täällä kommenteissa tekstimuodossa 👍
Muuten hyvä video👍🙂mutta etkös jo ole kertonut jollain videolla APU:sta😊
Tänään kun Thomas Cook meni konkurssiin niin voiskohan siitä kehittää jotakin? Lähinnä kiinnostaa henkilökunnan puolesta, mitä kalustolle tehdään, miten autetaan kohteissa olevia matkustajia yms. Näistä kaikista on tietoa vähän siellä sun täällä niin jos sais lyhyesti siitä jotain.
Kiitos lisäinfosta😊😅
Voitko kertoa mikä on acu
Miten ne matkustajien laukut ja tavarat pakataan ruumaan? Onks siinä paljon tarkkoja sääntöjä ja kuka ne siä järjestää vai meneekö ne sinne vaan tollasen hihnan kautta ihan sekasin sinne? 🤔
OliiviKeisari On sääntöjä, niinkuin kaikessa ilmailussa. Kuinka korkealle saa kuormata, minkä tyyppistä tavaraa saa kuormata eri ruumiin, mitkä tavarat pitää sitoa, mille riittää tukeminen. Ja ihminen siellä ruumassa pelaa ns.tetristä eli kuormaa tavarat ruumaan sääntöjen ja kuormausohjeen antamien määräysten mukaan.
Nykyaikana laukut isommissa koneissa laitetaan kontteihin ,mitkä merkitään ja kontit lastataan painojen mukaan joko eturuumaan tai takaruumaan pääsääntöisesti
Kyllähän sitä DC9 50 aikaan apu rallatti aina... joten 4 ruumalla oli aika mekkala joten tuli pidettyä aina kuulosuojaimia. Ei siinä kärsinyt olla ilman sen verran kova oli se vihellys...
Mitä jos moottori sammuu ilmassa? Käytetäänkö uudelleen starttaamis yrityksissä samalla tavalla apua, vai saako turbiini tarpeeksi kovan pyörimisnopeuden tuulesta, jotta se saataisiin uudelleen käyntiin? Olis mielenkiintoista kuulla mitä silloin tehdään
Jos moottori on vain "sammunut" eikä esim. sen vaurioitumista epäillä, startataan se APU:n avulla myös ilmassa.
@@Tapioonthemove Entä jos se APU on rikki?
@@jarikarppinen Jos toinen kone toimii, niin ristisyötöllä paineilmaa toimivasta koneesta.
@@ViuweFIN Ja monimoottorihäiriöstä olikin sitten oma video (muistaakseni)
@@jarikarppinen Oo oma video.
Hyvä video,ja juuteille tiedoksi mitään työtähän ei ole pakko tehdä.!!
Tuotetaanko ensin sähköä ja sitten muut järjestelmät?
Ilman sähköä ei juuri mikään toimi..
Mikä on ats?
Onko lentäjillä ammattiliittoa? Jos on niin kuulutko sellaiseen?
Luonnollisesti lentäjillä on oma ammattiliitto ja olen sen jäsen
Voi olla, että aihetta jo käsitelty, mutta voisi kertaalleen käydä läpi lentämistä ja navigointia ennen kuin gps ja muut tietokoneet tulivat käyttöön. Näitäkin kiva seurata, mutta historiakin kiinnostaa. Kiitos
Miksi APUn pitää olla suihkuturbiinimoottori? Miksei siellä voisi olla bensakäyttöinen aggregaatti?
Mitä, jos jollain lennolla APU olisi rikki ja tapahtuisi monimoottorihäiriö (moottorit toimisivat mutta niitä ei voida käynnistää, koska APU on rikki). Saadaanko moottorit ilmassa käyntiin ilman tuota laatikkoa?
Se riippuu siitä mikä aiheuttaa monimoottorihäiriön. Mutta teoriassa jos polttoainetta on ja moottorit vain sammuu ilman vakavaa rakenteellista vikaa, ne voidaan kyllä käynnistää ilman APU:n tuottamaa paineilmaa. Pitää vain liitää tarpeeksi lujaa, jotta ilmavirta pyörittää ahtimen ja turbiinin siipiä riittävästi jotta ne saadaan käyntiin.
@@Tapioonthemove kiitos vastauksesta
Nyt taisi selvitä se mistä se ääni kuuluu kun tulee koneeseen ja kuuluu semmosta pientä suihkumoottorin kuulosta ääntä :)
Miten Thomas Cook konkurssi vaikuttaa lentoliikenteeseen
Miten kun oon kuullu että moottorihäiriön sattuessa kun menee sähköt, niin apu tuottaa sitä?
APU tuottaa paineilmaa ja sähköä. Moottorissa generaattori tuottaa sähköä, joten moottorihäiriössä ko. moottorin sähköntuotanto katkeaa, mutta lentokoneessa on useampi moottori ja siten sähköntuotanto on turvattu myös moottorihäiriössä.
Luin joskus vuosia sitten siitä tapauksesta, kun Boeing 747-matkustajakone eksyi tulivuoren tuhkapilveen ja kaikki 4 moottoria sammuivat. Sitten lentäjät ohjasivat koneen pois tuhkapilvestä ja alkoivat käynnistelemään moottoreita uudestaan. 3 moottoria he onnistuivat käynnistämään. Kysyisin, pystyykö ilmavirta pyörittämään moottoreita vai pitääkö käynnistää APU? Vois kuvitella, että kun kone liikkuu jotain 700 km/h, niin ilmavirtaus saisi turbiinit pyörimään sen verran, ettei APUa tarvita? Siis mäkistartilla?
th-cam.com/video/2kx-43dbI8U/w-d-xo.html
@@Tapioonthemove kiitos vastauksesta. Olin tajuavinaan tuosta, että nopeutta pitää olla 240 solmua eli 444 km/h, jotta moottorit voivat toimia tuulimyllyinä ja APUa ei tarvita? Edellyttäen tietysti, että moottoreissa ei ole pahempia vaurioita?
Kyllä. Juuri näin
Ois yks kysymys. Kuinka moneen asteen kulmassa lentokone lähtee kiitotieltä ilmaan?
Riippuu koneesta. Mutta noin yleisesti koneen nokka nostetaan noin 15 asteeseen, mutta lentorata on huomattavasti loivempi
Mitä aineita kannattaa kirjoittaa ylioppilaaksi, jos haluaa lentäjäksi?
Crj koneessa moottorit ovat rungon takaosassa kiinni kun taas esim Embraer koneessa siiveissä. Onko lentoominaisuuksissa eroa?
On eroa. Tosin siiven profiililla on enemmän merkitystä kuin moottoreiden sijoittelulla.
Kyllä apu apustaja auttaa.
Tuli mieleen, että mikäli APU on rikki, niin ilmassa jos on tilanne, että pitää käynnistää moottorit(kumpikin sammunut), niin mitäs sitten?
th-cam.com/video/2kx-43dbI8U/w-d-xo.html
Mutta siis jos APU ei toimi niin esim. ilmastointi ei toimi ilmassa, vai?
Niinkuin videolla mainittiin, että APU sammutetaan moottoreiden käynnistämisen jälkeen, eli ilmassa APU ei ole käytössä oli se rikki tai ei. Lentokoneen paineistus tulee moottoreiden vuodatusilmasta.
@@Tapioonthemove Allright 👍
Tiedätkö tapauksia, joissa lentäjä on nukahtanut ohjaimiin ja mitä mieltä olet tällaisista tapahtumista? Olen lukenut uutisista, että aika moni lentäjä on joskus nukahtanut ohjaimiin.
En tiedä
Voiko Apu olla mäntämoottorillinen?
Teeppäs video lentokoneen huolto väleistä. Eli mitä huolletaan, korjataan, minkäki lentotuntimäärän jälkeen.
Olen yllättynyt että APU-vikaisella lentokoneella saa ylipäänsä lentää. Olen ollut siinä uskossa että tietyissä ilmassa tapahtuvissa kriisitilanteissa, kuten moottorin tai moottoreiden sammuessa, checklistien mukaan APU pitää laittaa ensimmäisenä päälle jotta varmistutaan lentämisen kannalta kriittisten järjestelmien virransaannista ja ilmanpaineen tuottamisesta moottorien uudelleenkäynnistyksen yrittämiseksi.
Ei APU ole lentämisen kannalta mitenkään kriittinen järjestelmä
Kompaten edellistä kommenttia, luulin kanssa että APU on backup toiminto nimenomaan monihäiriömoottori tilanteissa. Nähtävästi ja valitettavasti joudumme odottamaan onnettomuutta josta todetaan että APU:n toimimattomuus mahdollisti tuhon. Onneksi tuo skenaario on melkoisen epätodennäköinen.
Sunnuntain kohokohta👍🏼
Sama
kaytetaanko apua jor mooorittorit sammuu lennossa niinsanotunssa startissa
Ei käytetä
Jos tuollainen tilanne (epätoden näköistä)
Ne tanskalaiset ei ymmärrä asiakaspalvelusta mitään...eikös maavirrat pitäis olla päällä vielä lastatessa? tai siis se kytkentäpiste läheisyydessä, vaikuttaa puutteelliselta kenttäsuunnittelulta, jollei tällaisia löydy. asiasta voi aina mainita, jos asiat johtaa istumiseen, käyttämättömien kuulosuojaimien takia. Kenttävastaavat tykkää ratkoa tällaisia pulmia.
Mistä sanoista INOP tulee? Videossa näkyi punaisella.
Inoperative
Oletettavasti joka moottorilla omansa?
Pelikaani turbiiniin ja inversio ja jne, Terveisin Kummeli
Se APU on sellanen juttu missä sä koitat auttaa. :D
08:28 Apukäynnistin 12V 600 A MAX 900 A tokmanni.fi, tunnistin heti
.
xDDD
tekniikanmaailma.fi/lentokoneiden-suihkumoottoreiden-etuosassa-on-aina-kaistale-jossa-ei-ole-maalia-tassa-on-selitys/?fbclid=IwAR3NqgW2i2wPNGSg4hmBCftAEB9jPjjkWRt8wAHvJuGQE5yLAzTZdLS02gM ota tähän kantaa seuraavassa videossa
Tuossa artikkelissa on kerrottu kaikki oleellinen, en näe tarvetta käydä aihetta läpi
Jos koneessa kaikki tietokoneet menee pimeäksi niin voiko konetta lentää turvallisesti senkin jälkeen?
Voi
Ei todellakaan kannata rikkinäisellä APU:lla lentää lentokentälle, jossa ei ole startteria. Voi käydä niin kuin Air Ontario:n pojille.
Itse en ole huomannut valojen räpsymistä matkustamossa eikä muistaakseni kertaakaan olisi tullut tietoa että A.P.U olisi rikki.
Millon finnairin historia
Ei ole suunnitteilla
Onko Airbus yleisin malli vai joku muu
Taitaa olla Boing 747 yleisin
TLDR: se on aggregaatti
Mietiskelin että onko mitään mahdollisuuksia päästä lentäjäksi jos on tyypin 1 diabetes
Diabetes on karsiva tekijä.
Kannattaa kysyä ilmailulääkäriltä
Joo se on valitettavasti miinusta mutta ei täysi este.
Diabetes
1) insuliinihoitoa vaativaa diabetesta sairastavat hakijat on arvioitava
terveydentilansa vuoksi kelpaamattomiksi;
2) hakijat, joiden diabetes ei vaadi insuliinihoitoa, on arvioitava
terveydentilansa vuoksi kelpaamattomiksi, ellei voida
osoittaa, että verensokerin tasapaino on hallinnassa.
d) Ilmailulääketieteellinen arviointi:
1) luokan 1 lääketieteellisen kelpoisuustodistuksen hakijoiden,
joiden verensokeria hoidetaan muulla lääkityksellä kuin insuliinilla,
kelpoisuus on siirrettävä lupakirjaviranomaisen ratkaistavaksi;
2) luokan 2 lääketieteellisen kelpoisuustodistuksen hakijoiden,
joiden verensokeria hoidetaan muulla lääkityksellä kuin insuliinilla,
kelpoisuus on arvioitava lupakirjaviranomaisen kanssa
neuvotellen.
Auxiliary power unit
Moi
Nää videot on nii hyviä että 0 näyttökertaa mutta silti 7 likee
1650 näyttökertaa ja yli 100 tykkäystä. Se on aika hyvin. 💪😎
Moi mitä kuuluu