Τι τηλεσκόπιο να πάρω; | Astronio (#35)

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 18 ต.ค. 2024
  • Ας γνωρίσουμε τους τρεις τύπους τηλεσκοπίων, τα χαρακτηριστικά, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους, τους τύπους στηρίξεων που κυκλοφορούν και ας μάθουμε πώς υπολογίζουμε τη μεγέθυνση και τη μέγιστη ωφέλιμη μεγέθυνση των τηλεσκοπίων.
    ►Εάν θεωρείτε ότι το κανάλι Astronio είναι αξιόλογο μπορείτε να το υποστηρίξετε: / @astronio
    ►Astronio στα social media:
    Instagram: / _astronio_
    Facebook: / astronioyoutube
    Twitter: / _astronio_
    ►Η ιστοσελίδα του Πλανηταρίου Θεσσαλονίκης:
    www.planitario...
    ►Δείτε επίσης:
    1. Τι εννοούμε όταν λέμε "μικρό", "μεσαίο", "μεγάλο" τηλεσκόπιο;
    Σε ό,τι αφορά τα τηλεσκόπια ερασιτεχνικής χρήσης, όταν αναφερόμαστε σε μέγεθος, αναφερόμαστε στη διάμετρό του. Συγκεκριμένα, σε αυτό το επεισόδιο όταν χρησιμοποιούσα τις παραπάνω λέξεις είχα στο μυαλό μου τις παρακάτω διαμέτρους:
    Μικρό: κοντά στα 70-90 mm (2,75 - 3,5 ίντσες)
    Μεσαίο: κοντά στα 127 mm (5 ίντσες)
    Μεγάλο: από 200 mm (περίπου 8 ίντσες) και άνω.
    2. Πώς καταλαβαίνουμε τα χαρακτηριστικά των κιαλιών;
    Τα χαρακτηριστικά των κιαλιών αναγράφονται με τον τρόπο MxΔ, όπου Μ η μεγέθυνση και Δ η διάμετρος. Για παράδειγμα, κιάλια με χαρακτηριστικά 7x50 έχουν μεγέθυνση 7 φορές και διάμετρο 50 χιλιοστών. Μεγαλύτερη διάμετρος συνήθως σημαίνει καλύτερη διακριτική ικανότητα και πιο λαμπρά αντικείμενα. Όμως εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιείτε τα κιάλια σας με τα χέρια σας (και όχι σε τρίποδο), τότε κινηθείτε σε μεγεθύνσεις από 7-10 και σε διαμέτρους από 40-60 mm. Οτιδήποτε πάνω από αυτό γίνεται εξαιρετικά δύσχρηστο καθώς λόγω του βάρους τα χέρια σας θα τρεμοπαίζουν και δεν θα μπορείτε να διακρίνετε λεπτομέρειες.
    3. Κατά τις παρατηρήσεις μέσα από τηλεσκόπιο μην περιμένετε να δείτε τις λεπτομέρειες και τα χρώματα που βλέπετε στις αστροφωτογραφίες. Οι αισθητήρες των φωτογραφικών οργάνων έχουν τη δυνατότητα να απορροφούν φωτόνια για μεγάλα χρονικά διαστήματα και να συλλέγουν μεγαλύτερο αριθμό φωτονίων, αποτυπώνοντας τα αντικείμενα με μεγαλύτερη σαφήνεια.
    4. Προτιμήστε να παρατηρείτε τα αντικείμενα όταν βρίσκονται σχετικά ψηλά στον ουρανό, σε ύψος άνω των 30 μοιρών. Όταν τα αντικείμενα βρίσκονται χαμηλά, κοντά στον ορίζοντα, το φως τους διασχίζει μεγαλύτερο στρώμα της ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα να μην φαίνονται καθαρά.
    5. Διαβάστε τον πλήρη οδηγό για τα τηλεσκόπια και τα κιάλια εδώ: www.astronio.g...
    -------
    Παρουσίαση-Επιμέλεια: Παύλος Καστανάς
    Software: Space Engine
    Πηγές εικόνων: NASA, ESA, ESO, Pixabay (Creative Commons 3.0 License), Πλανητάριο Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβανομένου του οδηγού του Astronomy σε συνεργασία με τη Celestron)
    Μουσική:
    Audionautix - Big Car Theft(Creative Commons License)
    Kevin MacLeod - Hypnothis (Creative Commons License)
    Kevin MacLeod - Bathed in the light (Creative Commons License)
    All music is under a Creative Commons 3.0 license found here: creativecommon...

ความคิดเห็น • 288