Jostakin kummallisesta syystä olen aina pitänyt nokkahuilun äänestä ja sillä tehdystä musiikista erilaisissa kokoonpanoissa, nokkahuilu kokonaisuudessaan ja yksinkertaisuudessaan on todella hieno, erityinen soitin, äänellisesti ja teknisesti moniulotteinen. Ajoittain ja vaihtelevalla menestyksellä olen puhallellut sopraniinoa ja sooraanoa kausittain kun "siltä" on tuntunut, nyt vasta tuli selkeä ymmärrettävä ensimmäinen oppitunti, kiitos. T:Hannu-Tapio 70vee. Harmissani olin kun en päässyt hiljattain Seinäjoelle konserttiisi kuulijaksi.
ปีที่แล้ว +1
Kiva kun videostani oli hyötyä, tsemppiä soittoharrastukseen! Solisikeikkoja on tulossa myös ensi keväälle, niistä löytyy lisätietoa kotisivuiltani osoitteesta eerosaunamaki.fi :)
Kiitos tästä videosta, se oli tosi hyödyllinen. Opiskelen nokkahuilun soittamista itse, joten en suoraan tajunnut miltä oikea pitoasento näyttää. Nyt tiedän miltä! Kiitos!
Musiinkinopettajana minulla on useita sopraanohuiluja ja muutama käheä-ääninen puinen altto. Haluaisin laajentaa soitinvalikoimaa tenori- ja bassohuiluihin aloittaakseni harrastuksen ystävien kanssa. Kelpaavatko halvemman hintaluokan soittimet aloittelijoille? Etenkin renessanssimusiikki viehättää. Olisiko vihjettä sopivista nuottikokoelmista nokkahuilukvartetille.
8 หลายเดือนก่อน
Soittimien suhteen kyse on aina budjetista. :) Jos puhutaan halvimmista soittimista, niin usein hyvät muoviset ovat parempia kuin huonot puiset. Yamahan muovinen tenori (YRT-304BII) ja basso (YRB-302BII) ovat hyviä. Puisissa onkin sitten enemmän vaihtoehtoja, joten niissä on hieman vaikeampi neuvoa. Itse tykkään esim. Mollenhauerin Adri's Dream -sarjan soittimista, mutta muutkin Mollenhauerin ja Moeckin soittimet ovat toki toimivia. IMLSP:stä löytyy todella paljon nuotteja ilmaiseksi, mutta sieltä voi olla haasteita löytää haluamaansa. Renessanssiin keskittyviä vihkoja on paljonkin, suosittelen etsimään esim. näistä osoitteista: earlymusicshop.com/collections/recorder-ensemble www.loebnerblockfloeten.de/en/sheet-music1/quartet
Onko jotain videota olemassa puhallustekniikasta aloittelijalle?
ปีที่แล้ว
Minulla ei ole tämän tarkempaa ainakaan vielä :) Kuvittele puhaltavasi saippuakuplia! Tällöin et puhalla liian hiljaa tai liian lujaa. Tasainen puhallus on myös tärkeää.
@ Leuka ja huulet lähtee myös helposti jännittymään. Semmonen rentous on hankala saavuttaa, mutta varmaan se siitä lähtee etenemään kun jaksaa reenailla 🙂
ปีที่แล้ว
@@anninakanerva5496 Tsemppiä! Naamassa ei tosiaan saisi olla mitään jännitteitä, nokkahuilussa kun ei muodosteta ansatsia suun lihaksilla toisin kuin esim. huilussa ja klarinetissa.
No nyt on asiallisen oloinen kanava! Tällaista etsin tuossa vähän aikaa sitten. Eli aloin itse muutama vuosi sitten soitella vanhaa koululaisnokkahuilua silloin tällöin. Samoihin aikoihin tyttäreni alkoi soittaa nokkahuilua koulussa. Jossain vaiheessa huomasin soittavani usein ja hankin alttonokkahuilun. Joskus pari-kolme vuotta sitten innostuin todella ja yritin etsiä mm. TH-camsta suomalaista nokkahuiluvideota, mutta sellaisia ei ollut. Päädyin katsomaan Sarah Jefferyn videoita (loistava kanava, muuten). Tällä hetkellä tyttäreni kulkee nokkahuilutunneilla ja itse olen jo pari vuotta soittanut päivittäin eli opiskellut itse soittamalla. Nokkahuilujakin meillä on jo ihan kohtalainen amatöörin kokoelma. Satunnaisharrastus lähti siis niin sanotusti vähän käsistä. Hölmömpikin oppii väkisin soittamaan ainakin jonkin verran, jos harjoittelee päivittäin ja vaikeuttaa harjoiteltavia kappaleita koko ajan. Mutta niitä suomalaisia nokkahuiluvideoita ei ole edelleenkään ollut, joten olen katsellut ulkomaisia. Kävi jo jossain vaiheessa mielessä, että pitääkö tällaisen itseoppineen amatöörin kuvata joku soittovideo youtubeen, että olisi edes jotain, mutta minulla on ollut muita kiireitä ja videoiden kuvaaminen ja editointikin pitäisi opetella. Joten otan tämän kanavan ilolla vastaan! Tilauksen ja peukun laitoin jo, ja yritän katsella muita videoita viikonlopun aikana. Tämän videon jutut ovat itselleni aika itsestäänselviä, mutta kun en ole mitään opetusta saanut, katson mielelläni alkeitakin, koska voi olla että en osaa edes kaikkia perusjuttuja. Kiitos, ja toivottavasti kanavalle tulee sekä näitä perusjuttuja että esimerkiksi soittovideoita. Perusasiat voivat olla todella merkittäviä soittamisesta kiinnostuneille. Ammattilaisen soittovideot taas motivoivat soittajia, kun näkee mitä ammattilainen saa soittimella aikaan.
4 ปีที่แล้ว +1
JJf Kiva kuulla, että soittoharrastus on lähtenyt innokkaasti käyntiin! Yritän jatkaa videoiden tekemistä mahdollisimman pian, ideoita on kyllä jonossa :)
Selkeä ja rauhallinen opetusvideo nokkahuilun soittoon. Tykkäsin. Soitan itse poikkihuilua ja kotona itsekseni myös nokkahuiluja. Opetusta nokkahuilun soittoon olen saanut viimeksi ylä-asteella koulussa, eikä opettajana ollut tietenkään varsinainen nokkahuiluope. Eli osa asioista on tullut opittua itsekseen, ehkä väärinkin. Tämän videon jälkeen esimerkiksi mietin tuota nokkahuilun paikkaa suussa. Näyttää siltä, että pidät nokkahuilua ihan tuossa huulilla, onko näin? Itse olen aina pitänyt sen suuosan päätä ihan hellästi hampaiden välissä. Kokeilin nyt korjata sitä tuohon huulille, mutta huilun asento on jotenkin paljon epävarmempi käsissäni. Huilu heiluu nyt enemmän, kun vaihdan sormituksia ja joudun jännittämään käsiäni enemmän. Ja sen seurauksena sormitusten vaihtaminen hidastuu nopeissa kappaleissa. Onkohan se vain tottumiskysymys? Missä sen huilun pään pitäisi tarkalleen ottaen olla suussa?
2 ปีที่แล้ว +1
Oletan, että se on tottumiskysymys: olet jo jonkin aikaa pitänyt soitinta eri tavalla, joten uuden tavan opettelussa kestää aikaa. Idea siis on, että soittimella on kolme painopistettä: oikean käden pikkurilli soittimen jalkaosan vallilla, oikean käden peukalo sekä alahuuli, jonka päällä soitin lepää. Eli soittimen suukappale on alahuulen päällä, ja sitten vain suljetaan suu - ei jännitetä mitään suuta ympäröiviä lihaksia eikä myöskään käsiä. Lähtökohta on, että kaiken tulisi olla rentoa ja sopraanolla ja altolla tämän pitäisi onnistuakin. Tenorilla hieman hankalampaa...tsemppiä harjoitteluun!
Perusasiat ovat kaikenkokoisissa nokkahuiluissa samat! Nuotteja luetaan sopraanolla ja tenorilla samalla tavalla kun taas sopraninolla ja altolla nuotteja luetaan eri tavalla.
hiphei, kiitti hyvistä videoista! toivoit uusia aiheita, niin tässä ois muutama: jonkin sortin tutoriaali nokkahuilun hoidosta ois varppina hyödyllinen, niin muovisen kuin puisenkin. ja sit hei, onko vinkata joku pommin varma opas alttonokkahuilun soiton a:sta alkavalle? mun tähtäin olis soittaa aloittelevien soittajien kansanmusaorkassa.
Piti vielä palata tähän videoon kommentoimaan, kun tuli mieleen juuri näitä asioita. Puunokkahuilussa suosittelen kyllä noudattamaan ensisijaisesti valmistajan ohjeita, jotta ei ainakaan tule sanomista, jos jokin ei olekaan hyväksi soittimelle. Mutta tuo hoitojuttu olisi kyllä hyvä aloittelijoille. Lisäksi muita perusjuttuja kuin pelkkä soittaminen. Itselleni esimerkiksi joku osaavampi olisi voinut neuvoa heti alkuun, että suukappaleen voi lämmittää esimerkiksi kainalossa ennen soittamista, niin se ei tukkeudu kosteudesta niin nopeasti. Soittaminen muuttui heti miellyttävämmäksi, kun kuulin että mitä lähempänä suukappaleen lämpö on ruumiinlämpöä, sitä vähemmän sitä kosteutta sinne tulee.
4 ปีที่แล้ว
Joo huolto/hoitaminen on tulossa! Aikuisharrastajalle voisi sopia esim. Flauto diritto, joka perustuu vanhalle musiikille. Sopraanolle ja altolle on omat vihkonsa. Myös Sini Vahervuon Pieni nokkahuilukirja voisi olla hyödyllinen.
4 ปีที่แล้ว
JJf Juuri näin! Yiritän muistaa puhua myös tuosta :)
Jostakin kummallisesta syystä olen aina pitänyt nokkahuilun äänestä ja sillä tehdystä musiikista erilaisissa kokoonpanoissa, nokkahuilu kokonaisuudessaan ja yksinkertaisuudessaan on todella hieno, erityinen soitin, äänellisesti ja teknisesti moniulotteinen.
Ajoittain ja vaihtelevalla menestyksellä olen puhallellut sopraniinoa ja sooraanoa kausittain kun "siltä" on tuntunut, nyt vasta tuli selkeä ymmärrettävä ensimmäinen oppitunti, kiitos. T:Hannu-Tapio 70vee.
Harmissani olin kun en päässyt hiljattain Seinäjoelle konserttiisi kuulijaksi.
Kiva kun videostani oli hyötyä, tsemppiä soittoharrastukseen! Solisikeikkoja on tulossa myös ensi keväälle, niistä löytyy lisätietoa kotisivuiltani osoitteesta eerosaunamaki.fi :)
Nyt on selkeetä ja hyväntuulista opetusta!! Iso kiitos!!
Mainiota! Kiva, että tykkäsit!
Kiitos ohjevideoista. Selkeää ja sujuvaa.
Kiva kun tykkäsit! 😎😎😎
Kiitos tästä videosta, se oli tosi hyödyllinen. Opiskelen nokkahuilun soittamista itse, joten en suoraan tajunnut miltä oikea pitoasento näyttää. Nyt tiedän miltä! Kiitos!
Kiva juttu, tsemppiä!
Musiinkinopettajana minulla on useita sopraanohuiluja ja muutama käheä-ääninen puinen altto. Haluaisin laajentaa soitinvalikoimaa tenori- ja bassohuiluihin aloittaakseni harrastuksen ystävien kanssa. Kelpaavatko halvemman hintaluokan soittimet aloittelijoille? Etenkin renessanssimusiikki viehättää. Olisiko vihjettä sopivista nuottikokoelmista nokkahuilukvartetille.
Soittimien suhteen kyse on aina budjetista. :)
Jos puhutaan halvimmista soittimista, niin usein hyvät muoviset ovat parempia kuin huonot puiset. Yamahan muovinen tenori (YRT-304BII) ja basso (YRB-302BII) ovat hyviä. Puisissa onkin sitten enemmän vaihtoehtoja, joten niissä on hieman vaikeampi neuvoa. Itse tykkään esim. Mollenhauerin Adri's Dream -sarjan soittimista, mutta muutkin Mollenhauerin ja Moeckin soittimet ovat toki toimivia.
IMLSP:stä löytyy todella paljon nuotteja ilmaiseksi, mutta sieltä voi olla haasteita löytää haluamaansa. Renessanssiin keskittyviä vihkoja on paljonkin, suosittelen etsimään esim. näistä osoitteista:
earlymusicshop.com/collections/recorder-ensemble
www.loebnerblockfloeten.de/en/sheet-music1/quartet
Hyvät ohjeet. Näitä sulatellessa aloittelijalla menee hetki, mutta jatkoa silti toivon jo. Kiitos!
Kiva jos näistä oli hyötyä!
Onko jotain videota olemassa puhallustekniikasta aloittelijalle?
Minulla ei ole tämän tarkempaa ainakaan vielä :) Kuvittele puhaltavasi saippuakuplia! Tällöin et puhalla liian hiljaa tai liian lujaa. Tasainen puhallus on myös tärkeää.
@ Leuka ja huulet lähtee myös helposti jännittymään. Semmonen rentous on hankala saavuttaa, mutta varmaan se siitä lähtee etenemään kun jaksaa reenailla 🙂
@@anninakanerva5496 Tsemppiä! Naamassa ei tosiaan saisi olla mitään jännitteitä, nokkahuilussa kun ei muodosteta ansatsia suun lihaksilla toisin kuin esim. huilussa ja klarinetissa.
No nyt on asiallisen oloinen kanava! Tällaista etsin tuossa vähän aikaa sitten. Eli aloin itse muutama vuosi sitten soitella vanhaa koululaisnokkahuilua silloin tällöin. Samoihin aikoihin tyttäreni alkoi soittaa nokkahuilua koulussa. Jossain vaiheessa huomasin soittavani usein ja hankin alttonokkahuilun. Joskus pari-kolme vuotta sitten innostuin todella ja yritin etsiä mm. TH-camsta suomalaista nokkahuiluvideota, mutta sellaisia ei ollut. Päädyin katsomaan Sarah Jefferyn videoita (loistava kanava, muuten). Tällä hetkellä tyttäreni kulkee nokkahuilutunneilla ja itse olen jo pari vuotta soittanut päivittäin eli opiskellut itse soittamalla. Nokkahuilujakin meillä on jo ihan kohtalainen amatöörin kokoelma. Satunnaisharrastus lähti siis niin sanotusti vähän käsistä. Hölmömpikin oppii väkisin soittamaan ainakin jonkin verran, jos harjoittelee päivittäin ja vaikeuttaa harjoiteltavia kappaleita koko ajan.
Mutta niitä suomalaisia nokkahuiluvideoita ei ole edelleenkään ollut, joten olen katsellut ulkomaisia. Kävi jo jossain vaiheessa mielessä, että pitääkö tällaisen itseoppineen amatöörin kuvata joku soittovideo youtubeen, että olisi edes jotain, mutta minulla on ollut muita kiireitä ja videoiden kuvaaminen ja editointikin pitäisi opetella. Joten otan tämän kanavan ilolla vastaan! Tilauksen ja peukun laitoin jo, ja yritän katsella muita videoita viikonlopun aikana. Tämän videon jutut ovat itselleni aika itsestäänselviä, mutta kun en ole mitään opetusta saanut, katson mielelläni alkeitakin, koska voi olla että en osaa edes kaikkia perusjuttuja. Kiitos, ja toivottavasti kanavalle tulee sekä näitä perusjuttuja että esimerkiksi soittovideoita. Perusasiat voivat olla todella merkittäviä soittamisesta kiinnostuneille. Ammattilaisen soittovideot taas motivoivat soittajia, kun näkee mitä ammattilainen saa soittimella aikaan.
JJf Kiva kuulla, että soittoharrastus on lähtenyt innokkaasti käyntiin! Yritän jatkaa videoiden tekemistä mahdollisimman pian, ideoita on kyllä jonossa :)
Selkeä ja rauhallinen opetusvideo nokkahuilun soittoon. Tykkäsin. Soitan itse poikkihuilua ja kotona itsekseni myös nokkahuiluja. Opetusta nokkahuilun soittoon olen saanut viimeksi ylä-asteella koulussa, eikä opettajana ollut tietenkään varsinainen nokkahuiluope. Eli osa asioista on tullut opittua itsekseen, ehkä väärinkin. Tämän videon jälkeen esimerkiksi mietin tuota nokkahuilun paikkaa suussa. Näyttää siltä, että pidät nokkahuilua ihan tuossa huulilla, onko näin? Itse olen aina pitänyt sen suuosan päätä ihan hellästi hampaiden välissä. Kokeilin nyt korjata sitä tuohon huulille, mutta huilun asento on jotenkin paljon epävarmempi käsissäni. Huilu heiluu nyt enemmän, kun vaihdan sormituksia ja joudun jännittämään käsiäni enemmän. Ja sen seurauksena sormitusten vaihtaminen hidastuu nopeissa kappaleissa. Onkohan se vain tottumiskysymys? Missä sen huilun pään pitäisi tarkalleen ottaen olla suussa?
Oletan, että se on tottumiskysymys: olet jo jonkin aikaa pitänyt soitinta eri tavalla, joten uuden tavan opettelussa kestää aikaa.
Idea siis on, että soittimella on kolme painopistettä: oikean käden pikkurilli soittimen jalkaosan vallilla, oikean käden peukalo sekä alahuuli, jonka päällä soitin lepää. Eli soittimen suukappale on alahuulen päällä, ja sitten vain suljetaan suu - ei jännitetä mitään suuta ympäröiviä lihaksia eikä myöskään käsiä. Lähtökohta on, että kaiken tulisi olla rentoa ja sopraanolla ja altolla tämän pitäisi onnistuakin. Tenorilla hieman hankalampaa...tsemppiä harjoitteluun!
Soitetaanki tenorinokkahuilua samalla tavalla?
Perusasiat ovat kaikenkokoisissa nokkahuiluissa samat! Nuotteja luetaan sopraanolla ja tenorilla samalla tavalla kun taas sopraninolla ja altolla nuotteja luetaan eri tavalla.
LOISTAVAA! Kiitos tästä!
Eipä kestä!
hiphei, kiitti hyvistä videoista! toivoit uusia aiheita, niin tässä ois muutama: jonkin sortin tutoriaali nokkahuilun hoidosta ois varppina hyödyllinen, niin muovisen kuin puisenkin. ja sit hei, onko vinkata joku pommin varma opas alttonokkahuilun soiton a:sta alkavalle? mun tähtäin olis soittaa aloittelevien soittajien kansanmusaorkassa.
Piti vielä palata tähän videoon kommentoimaan, kun tuli mieleen juuri näitä asioita. Puunokkahuilussa suosittelen kyllä noudattamaan ensisijaisesti valmistajan ohjeita, jotta ei ainakaan tule sanomista, jos jokin ei olekaan hyväksi soittimelle. Mutta tuo hoitojuttu olisi kyllä hyvä aloittelijoille. Lisäksi muita perusjuttuja kuin pelkkä soittaminen. Itselleni esimerkiksi joku osaavampi olisi voinut neuvoa heti alkuun, että suukappaleen voi lämmittää esimerkiksi kainalossa ennen soittamista, niin se ei tukkeudu kosteudesta niin nopeasti. Soittaminen muuttui heti miellyttävämmäksi, kun kuulin että mitä lähempänä suukappaleen lämpö on ruumiinlämpöä, sitä vähemmän sitä kosteutta sinne tulee.
Joo huolto/hoitaminen on tulossa! Aikuisharrastajalle voisi sopia esim. Flauto diritto, joka perustuu vanhalle musiikille. Sopraanolle ja altolle on omat vihkonsa. Myös Sini Vahervuon Pieni nokkahuilukirja voisi olla hyödyllinen.
JJf Juuri näin! Yiritän muistaa puhua myös tuosta :)
Piti katsoa tää koulu tehtävänä kun oon karanteenissa 😷
Kiva kun katsoit, tsemppiä karanteeniin!
Wow
Pls voitko opettaa miten voi soitta mystery of love nokkahulu eli nuottit!???
Tästä voi saada jotain ideaa: th-cam.com/video/KcIcpw1Wp4k/w-d-xo.html