Asıl sorun üniversiteler değil. Liseler. 4 sene zorunlu eğitimin tek amacı üniversite sınavına hazırlanmak. Liseden çıkan öğrenci 18-19 yaşında mesleksiz kazançsız birisi oluyor. Tek çaresi üniversite oluyor. Liseden çıktığında yapabileceği bir meslek olsa kimse üniversite için zorlamaz
Dostum haklısın bir öğrenci lisede aldığı farkındalık ile Abd de bedavaya da okur En iyi üni de istediği bölümü de okur Mesleki açıdan hiç bir boka yaramayan sıradan bir adamda olur
Çok doğru diyor ben üniversiteye gitmedim hiç 17 yaşında İngilizce satış danışma olarak gelinlik sektöründe çalıştım oradan bende atölyeye gire gire beni atölyede çırak yaptılar 1 sene sonra tasarımcının yardımcısı oldum 19 yaşında kendim tasarımcı oldum şimdi 20 yaşındayım bir senedir tasarımcıyım 2 senem dolunca diğer tasarımcı ile ortak yer açıcaz ortak yerden sonra biraz sermayeyi biriktirip başka ülkelere de şube açmayı planlıyorum şuanlık ilk Azerbaycan’da açmayı planlıyorum sonradan Avrupa’da biraz gözlem yapıp 30-35 yaşımda artık sakin bir hayat yaşamayı planlıyorum inş olur uğraşıyoruz
Ben de gelinlik sektöründeyim bizim milletin düğünlerinde hiç maddi durum s*kinde bile olmayıp borca girip her türlü lüks harcamayı yaptığı asla düşüşe geçmeyecek çok easy bir sektör, tasarıma ilgisi olan erkek/kız herkesi davet ederim sektöre
Tek bir noktalama işareti kullanmadan bozuk bir Türkçe ile bir paragraflık yorum yazmandan eğitimsiz olduğun belli oluyor ancak bu devirde maddi özgürlük eğitimin önüne geçtiğinden doğru yoldasın.
arkadaşlar ahmet abi burda sadece bir amacınız olsun, okurken gerçekten öğrenin, gelişin demek istemiş. başka anlam çıkartmaya gerek yok. hem üniversite tecrübesi denen de birşey vardır. hocalarınızdan öğrendiğinizin çok çok fazlasını yaşıtlarınız, arkadaşlarınızdan öğrenirsiniz, bunlar sizi hayata hazırlar. tabii bu tecrübeyi gerçekten yaşayabileceğiniz okullar azınlıkta
üniversite bana çok şey kattı, türkiye'nin dört bir yanından insan geliyor bir kere. kazıklanıyorsun, olmayacak hatalar yapıyorsun. bunların hepsi bir tarafa atılamayacak tecrübeler. ikinci senemde erasmus yaptım. okulu iki yıl uzattım, tadını çıkarttım her anının. ama jaho haklı gidip konyada üniversite okuyacaksanız liseyi 4 yıl yerine 8 yıl okumuş olursunuz sadece. hayatımda verdiğim en iyi karar güzel sanatlar lisesi okumaktı. Anadolu okusam ben de jahonun betimlediği gibi dandik bir üni süreci geçirirdim. tüm her şeyin altında ders çalışmayı öğretemeyen bir sistem yatıyor gidiyorsun okula 50 yaşında öğretmenler anlayamadığı sınav sistemine seni hazırlamaya çalışıyor.
Arkadaşlar yazılımı kendiniz öğrenirsiniz ama işe alımlarda hangi üniden mezun olduğunuza göre bile elenebiliyorsunuz. Yazılım sektöründe diplomanın ne kadar güçlü olduğunu küçümsemeyin. Kod maymunu olmakla mühendis olmak da farklı.
@@karidse Etrafımda pekçok bilgisayar mühendisliği okumuş arkadaşım var çogu işsiz , Emre var benim liseden arkadaş adam dış ticaret okuyor benimle ,kendisi alaylı baya iyi kasaniyorda bu işten.Muhendis arkadaşim ise işsiz iş arıyor .Durum bu.Muhendis oldun diye kimse sana iş vermez icraat lazım github projelerine bakıyor herkes .Durum bu olması gerekende budur.Sen iyi matematik iyi kimya yaptın diye yazılımcı mi oluyorsun ? Saçmalığın daniskası.
Yerden göğe kadar haklı Jaho ama küçük bi ayrıntı kimse 23-24 yaşına gelene kadar ne yapmak istediğini bilmiyor o yüzden üniversite burada aslında bi karar vermeden kaçıştır corona,deprem vs derken zaten yıllar bi acayip geçti şimdi de benim üniversite bitiyor bu zamana kadar ne yapacağımı bilmiyordum şimdi ne yapmayacağımı biliyorum mezun olduğum bölümü...
ben de seninle aynı durumdayım. cidden 17-18 yaşında birisi, ne kadar bilinçli olursa olsun ilerde ne yapmak isteyeceğini belirleyebilecek yaşta değil. şuan 21 yaşımdayım 4.sınıftayım ve hayattan beklentilerim, yapmak istediklerim, zevklerim ve eğlence anlayışımı göz önünde bulundurduğum zaman okuduğum bölümle uzaktan yakından alakası olmadığını görebiliyorum. 18 yaşındayken kendimi bile tanımıyordum. Ve işin garibi bu bizim suçumuz değil.
23 yaşındayım ve 6-7 yıllık bir iş tecrübem var. Üniversite okumadım ve hâlâ ne yapacağımı bilmiyorum gerçekten bu yaş böyleyse sonunda ne olacak çok merak ediyorum.
bu yorumu yeni gordum 24 olacagim. ucak okuyorum fakat hic istemiyorum. tamamen senin soyledigin gibi karar vermekten kacis oldu. amerikaya gelip kaldim ve bir miktar para biriktirdim. Bu parayla 24 yasimda avrupada sifirdan kendime daha uygun bir bolum okumayi planliyorum. yasi buyuk insanlar daha cok erken merak etme diyor fakat bazi insanlar da cok gec artik diyor.
Ahmet abi bu konuda haklı. Ben şu an Ondokuz Mayıs Üniveristesi Moleküler Biyoloji ve Genetik lisans 3.sınıf öğrencisiyim. Bu bölümü ta lisede 10. sınıftayken araştırıp karar vermiştim. Sınava girerken hedefim tek bölümdü, o da mbg. İlk 1000, 10k 100k farketmeksizin mbg okumak istiyorum dedim. Ailem de sağ olsun 'istediğin bölümü oku' dediler. O konuda da beni destekliyorlar. Girmeden önce ama aklımda acaba ben daha lisanstayken araştırma projelerine dahil olup makale yazabilir miyim diye düşünüyordum. Bölüme başlayana kadar çok büyük kaygılar yaşadım. Ancak çok mutluyum ki şu an geldiğim noktada bölüm birincisiyim, 3 tane projede çalışıyorum. (1 tanesi danışman hocamın Tübitak 1001 projesi.) Diper ikisi de kendi yazdığım ve yapıyor olduğum projeler. Ayrıca bölüm topluluğumun başkanlığını da aldım. Girerken az bilgi sebebiyle belli başlı temel hedeflerim vardı bölümde. Şu an ise bölümün öğrenci portföyünü topluluk üzerinden yapacağımız etkinklerle geliştirmeyi hedefliyoruz. Üniversitemizde hocalarımızın da desteğiyle Moleküler Klonlama üzerine ulusal bir kongre düzenleyeceğiz. Şu an da kongre için çalışmalar da yapıyoruz. Üniversite yönetiminde olan saygıdeğer hocalarım da bana çok büyük destek oluyorlar. Bu yaz ise İtalya Lecce veya Almanya Hannover'e staj için gideceğim. Daha karar vermedim. Uzun lafın kısası şu ki; bazı şeyleri aşırı derece planlamamak gerekiyor. Hedef koyup o konu üzerine gerekli özverili çalışmayı yaparsak her şeyi elde edebiliriz. Para konusunda da diğer ülkelere kıyasla ucuz bir ülke olmaktan faydalanın. Bir şeyler üretin geliştirin. Çok fazla proje destekleri var. Ben lisansımı bitirmeden şirketimi kuracağım. Bildiklerimi de paylaşmayı seviyorum. Her ne kadar bazen insanlar ihanet edip yarı yolda bıraksa da bu bir süreç en nihayetinde. Onların sizden öğrendiği kadar siz de onlardan öğreniyorsunuz. Üniversite insan ilişkileri, ticaret, karakter gelişimi ve hobilerle alakalı her şeyi öğrenebileceğiniz bir ortam. Yeter ki çalışmayı bilin. Doğru yerde doğru insanlarla iletişim kurun. Bu kadar şey yazdım ancak hiçbirinize akıl vermek benim haddime değil dostlar. Ben nacizane yaşadığım durumu açıkladım. Umarım sizler de hedeflerinize ulaşabilirsiniz. Cansınız. AHMET ABİ BURAYI OKURSAN ES KAZA BİZİM ÜNİVERSİTEYE GELİR MİSİN? SÖYLEŞİ YAPALIM. :DD Adım Oğulcan.
Üniye gidersiniz gitmezsiniz onu bilemem de kafanızın içini boş bırakmayın arkadaşlar.Hem aklınızı hem de yaşayarak hayat tecrübenizi geliştirin.Bi yerlerde çok iyi maaşlı bir bağnaz olursanız üzülürüm.Aydın insanlara ihtiyacımız var.
@@can6882 üniversite okurken meslek de öğrenebilirsin. Salata ustası olsan bile iyi 😅 git Mantar yetiştiriciliği konusunda uzmanlaş beraber çalışalım 😂😂
10 yıllık bir inşaat mühendisiyim.Bu ülkede bu saatten sonra malesef .kariyer ve eşit şartta özel sektörde mücadele etmek çok zor.Mutlaka yurtdışı hedefi olmalı.
Ben üniversite okuyorum fakat bölümü yazarken gelişen sektörü ve okulun eğitimini baz alarak üniversite okuma kararı almıştım.Üniversitemde 3D tasarımdan tutun kurgu,mocap ve tasarım dersleri görüyorum ve ortalama bir devlet üniversitesi.Kendini geliştirip mezun olan bölüm arkadaşlarımın çoğu da yurtdışında.Aslında kendinizi ve gelişen sektörü takip etmeniz önemli olan.Yoksa Odtü,Hacettepe,Boğaziçi vs. gibi şeylere takılı kalırsanız hiç olmaz.Mesela ben sinema okuyorum,okulumun imkanları ve hocaları iyi,tasarım,3D tasarım,kurgu,yazılım,e-ticaret,spikerlik,diksiyon üzerinde kendimi geliştiriyorum.Aynı zamanda pasta,kruvasan,kahve yapma konusunda oldukça tecrübem ve deneyimim de var.Önemli olan üniversiteyi bir iş bulma yeri gibi görmemeniz ya da iş bulmak için okumamanız.Kendi ideal ve yetenekleriniz doğrultusunda bunu yontacak ve geliştirecek yerlerde bulunmanız.
Bir bilgisayar mühendisi olarak araya gireyim, mümkün olduğunca sade ve herkesin anlayabileceği gibi anlatacağım. İzlediğiniz online eğitimlerle kod yazmayı öğrenebilirsiniz ama mühendis olamazsınız. İş bulabilirsiniz ama değer üretemezsiniz. Bizler sektörde üniden yetişenleri ve kendisi öğrenenleri o kadar kolay anlıyoruz ki... Hemen belli ediyorlar. Bakış açısındaki noksanlık anında göze batıyor. Adam yazdığı kodun nasıl okunduğunu bilmiyor, memory bilmiyor, işlemci bilmiyor, network bilmiyor, protokolleri bilmiyor... Say say bitmez. Mesela bu adam nasıl performans toollarını okuyup yorumlayacak? Ancak sektörde uzun yıllar çalışarak bu açıklar kapanabilir, o zaman da yaşınız 40a dayanmış olur. Yani ortalama üzeri bir üni kazandıysanız bile gidin okuyun. Okurken de para kazanabileceğiniz ender bölümlerden birisidir. Hal böyleyken hem çalışıp hem de diploma neden almayasınız?
Kelimesi kelimesine doğru. Ama bizim milletin çoğu para kazanmak için okuduğundan sadece iş bulabiliyor musun kafasındalar. Yani kısaca işi sevdiklerinden veya ilgisini çektiklerinden değil para için okuyorlar. Benim için sorun değil bu. Kendimi öne atmamı daha da kolaylaştırıyor. İş zaten kolay değil. Böyleleri çıktıkça benim kendimi pazarlamam kolaylaşacak. (YKS'ye hazırlanıyorum. İngilizcem var.)
Bazı üniden yetişen insanlar da bu bahsettiğin kendisi öğrenenler gibi olabiliyor. Tüm olay bir insanın ne kadar akıllıca çalıştığına bağlı. Kendisi öğrenip memory, işlemci vs. öğrenmeyen kendisini geliştirememiş yazılımcı da çıkabilir, tam tersi de. Bunlar kişiden kişiye değişen şeylerdir. O tarz insanlarla daha sık karşılaşmanız çok doğal çünkü çoğunluk her zaman daha kötü bir duruma sahip olacaktır. bkz. İstatistik bilimi.
Artık “coder” hype’ı da bitiyor bence. Bu sektörden değilim, çok haddime değil, ama görüp duyduklarım. Bence hayattan zevk almak için öğrenilen ve yapılan şeyler üniversitede öğretilmiyor. E, genel kültür için de üniversiteye gerek yok. Ancak, bazı alanlarda hayalleriniz varsa (örneğin tıp, hukuk vb.) üniversite gerekiyor. (İyi bir üniversite olmalı; dandik taşra üniversitesi değil)
Birader sakarya üniversitesine gidip de "üni olmadan mühendis olamazsın" zırvasını yapacak kadar da aptal olamazsın ya. Yalancıyı sikmiyorlar ya söyle hadi "işlemci bilmiyor, kodun nasıl okunduğunu bilmiyor" diye. He aynen.
Ahmet abimi sürekli takip ederim . birçok fikrini uygulamaya devam ederim benim hayatımda etkisi vardır çok teşekkür ederim kendisine lafı dinlenecek biridir. Farkını ve potansiyelinizin farkına varın .
Arkadaşlar ben üniversite için herşeyimi riske atıp İrlanda’ya gittim 1.5 sene aşırı zorlanmama rağmen şu anda İrlanda’da yüksek okul tarzı biryerdeyim üniversiteye gitmek için çünkü Türk diplomasıyla başvurmak çok zor ve pahalı ama 1 yıllık okula gidip oradan güzel bir not alıp güzel üniversitelere gitmeniz mümkün tabi burada şu faktör var üniversiteler gerçekten zor bu yüzden bence hedefiniz varsa gidip diğer ülkelerdeki okullara bakın bursluluk sınavları imkanları bunları araştırın çünkü Türkiye eğitim için ideal biryer kesinlikle değil
@@yasinturna5972 kardeşim ben şimdi nereden bileyim herkesin ne bölüm hangi ülkeye gitmek istediğini ama kısaca istediğin üniversitenin sitesine gidiyorsun zaten bütün başvurular email üzerinden oluyo oradan şartları öğreniyorsun
@@yasinturna5972 ben 1.5 sene çalışıp para biriktirdim şimdi anca okula başladım ve yüksek okullar irlandada neredeyse ücretsiz çok iyi değiller ama atıyorum programlama müzik sanat tarzı şeyler için ideal başlangıç hele bilim okumak isteyenler için de.Bende fizik okumak istiyorum o yüzden şu anda general science okuyorum ve bir yandan da üniversite için para biriktiriyorum.Şahsen 4 yıllık üni hedefleyen biri için diğer avrupa ülkeleri daha iyi olabilir
Hocam selamlar yani açıkçası çok çıkmazdayım kariyerimle ilgili bir türlü aksiyon alamıyorum, önlisans harita teknikerliğinden mezun oldum pandemide mezun olduğum için pek fazla bir şey öğrenemedim şuan alakasız bi yerde asgari ücretten bi tık üstü maaşla günde 12 saat çalışıyorum, ileriye yönelik hedefim savunma sanayi de iyi bir konumda yer almak bu mühendislik olur teknikerlik olur ama bu alan önceliğim ama her zaman ikinci bir planım vardır çünkü bunlarında olmama olasılığını düşünmem lazım, şuan 23 yaşındayım açıkçası yaşımın da ileri oldğunu düşünüyorum yani şimdi bir mühendislik okusam 27.28 yaşında mezun olacağım, 2021 de Avustralya ve irlanda dil okullarına çok kafayı takmıştım avustralya'ya gidicektim sponsor bulamadım gidemedim, ama şuan yeniden araştırmaya başladım, irlanda dil okulu satın alıp dilimi geliştirip orda üniversite bitirip gelip ülkemde çalışmak gibi hayaller kurmaya başladım, yani irlandayı önerir misin ? bide benim bu yazdıklarıma bir önerin olur mu senin gibi birinin görüşlerini önemserim şimdiden saol hayatta bol şanslar
Türkiye de yaşayan bir kız olarak kesinlikle okumamız gerekiyor çünkü iki seçenek sunuluyor evleniceksin yada okuyacaksın çalışmana izin verilmez (istisnalar olabilir),yani şunu demek istiyorum eğer kendi ayakların üzerine durmak istiyorsan başka şehirlere gidip okumak gerekiyor bence yoksa sürekli evlilik baskısıyla yaşarsın, bide onca senemizi neden okula verdik bence bu bizim suçumuz degil sistemin suçu.
@@wecas1447 Dostum benim siralamam o dediginden daha da yuksekti. Gercekler boyle Amerikada muhendis olmak icin 20k bile baya kotu hatta. Sadece hala olasiligi var
Kesinlikle insanları hangi okula gideceği meslek lisesinde ne olur, anadolu lisesinde ne olur mezun olduğunda iyi bir üniversiteye gitmezsen ne olacağı konusunda hiçbir şekilde insanları bilinçlendirmiyorlar.
İnsanlara lise tercihinde bile çok bilinçli değiller. Anadolu okuyup üniye gidemeyen/gitmeyen birisi bir bakıma eğitimini yarıda bırakmış gibi oluyor çünkü elinde bir mesleği/vasfı olmuyor. Meslek lisesi mezunu birisi elinde mesleği ile mezun oluyor.
Bilgisayar programcılığı okudum çok iyi olmasa da hatrı sayılır bi üniversitede staj ararken baktım olmayacak kendimi mutfağa attım 8 aylık tecrübemle neredeyse asgarinin 2 katı maaş alıyorum kendi mesleğimi yapmaya devam etseydim muhtemelen birinin yancısı olarak aylarca asgari ücrete çalışacaktım belki çalışma saatlerimiz daha fazla daha tempolu çalışıyoruz ama en azından zevk alıyorum yaptığım işten
Amaciniz sadece para kazanmaksa evet universiteye gitmek zorunda degilsiniz , ama kisiliginizin tam sekillenmeye basladigi genclik donemin de sosyal becerilerinizi gelistirmeniz ve kisisel gelisiminizi yasitlariniz dogrultusun da sekillendirmek ve biraz olsun kabugunuzdan , alistiginiz normlardan cikarak farkli kulturlerden insan tanisima firsati istiyorsaniz uzgunum ama universite neredeyse sart.Hayatiniza para katmayabilir, ama vizyonunuza mutlaka bir katkisi olacaktir.
@@alaracagla9712 Denedim oldu.Universite dış ticaret mezunuyum okulda sosyal thayat berbatken iş hayatında daha sosyaldim.Yani bu anlattiklarin herzaman olmuyor.
@@warc-k4sevet her zaman olmuyir katiliyorum, ama senin yolundan giden birinin senin basardigini basarma ihtimali benim gozunde cok daha dusuk universiteye kiyasla.Liseden mezun olmus biri icin bence fazlasiyla kisitli bir sosyallesme alani is yeri.Belirli kaliplar var ve bunlara uymak zorundasin.Gercek hayata gecmeden once universite yumusak bir gecis yapmayi sagliyor birey icin diye dusunuyorum.
Aşçılık bence rezil meslek günde 15 16 saat çalışma var izin yok tatil yok bayram yok sadece saatlerce çalışma var bence aklı olan aşçıda olmaz gastronomi de okumaz
Kesinlikle doğru. Amacı olmayan üniversite okumamalı. Lise hemşirelik çıkışlıyım atama beklerken üst öğrenim olsun diye sağlık yönetimi okudum derece kademem yükselsin diye. Atandıktan sonra mezun oldum ve diplomamı işlettim. Üniversite okurken derslere gidip gelmekten fazlasını yapmanız gerekiyor eğer okuduğunuz bölümle ilgili gerçekten bir planınız var ise. İstemiyor iseniz okumanızı tavsiye etmiyorum
Ne okuduğuna bağlı bro zamanla okuyan adam okumayani sollar (iyi bölüm okumuş mesleğinde donanımlı ise gün geçtikçe kendini geliştiriyor ise) ve çalışma şartları da aynu olmuyor ben şuan teknisyenim mesela belli bı ücret alıyorum yeni mezun mühendis işe başlayınca ya benle aynı alacak ya da benden biraz fazla alacak,o adam hesap kitap araştırma hata tespit yapacak ben ise uygulayacağım bı ömür hangisini yapmak istersin?
Çok doğru.Günümüz Türkiye sinde istediğiniz bölümde,alanda okuyup mezun olup,o alanla ilgili iş de bulsanız paranızın tamamı kirâ ve faturalara gidecek.Ülkenin geldiği son nokta bu.Bugün büyükşehirlerde 20.000 tl den aşağı kira yok.
Ben yazılım konusunda katılmıyorum. Hacettepe Üniversitesi Yapay Zeka Mühendisliği 3. sınıftayım ve aynı zamanda part time olarak çalışıyor ve teknofest ekibimle proje geliştiriyorum. How to c++ diyerek sadece uygulama öğrenirsiniz. Yapay zeka veya farklı alanların teorik bilgilerini niye ve nasıl öğrenmeniz gerektiğini üniversiteden alırsınız. Ha tabii ki gidip sikko bi üniye gireceğine hiç girme fakat iyi bir üniye girebiliyorsan (Yüksek puanla kapatmış) gözünü kırpmadan girmen lazım.
Akademik kariyer yapmak istiyorsanız üniversiteye gidebilirsiniz. Onun disinda bence gerek yok. Ben suan amerikada bilgisayar bilimleri alanında doktora yapıyorum ve eger ki akademik olarak bir yerlere gelmek istiyorsanız üniversite gerekli. Onunda ortalama kasmak disinda bir işlevi yok zaten.
@@cems7258 ya zaten merak etmeyen ve araştırmayı çok sevmeyen bir insan için hiç girilmemesi gereken bir yol. Türkiye’de de güzel akademik çalışmalar yaparak istediğin ülkeye gidebilirsin ve gayet de güzel para kazanabilirsin. Ama onun dışında eğer akademik yolu istemiyorsan, kendini üniversite dışında da geliştirebilirsin ve gayet güzel de kazanabilirsin. Eğer akademik yola girmeseydim yapacağım tek şey bir bilgisayarcı dükkanı açmak olurdu. Gayet de güzel kazanırdım ve kendime ait yazılımlar yapardım sanırım. :)
Hedefinizi mantıklı ve yaşadığınız coğrafyaya uygun seçin ki boş yere 4 yılınız hiç olmasın.Abim yine kitabın ortasından konuşmuş ama DOĞRU söylüyor amk birşey de diyemiyorum.
Ben de italya ya okumaya geldim, tek amacım ismini kullanmak ve network yapmak Bilgi için maaleswf üniversiteler çağ dışı, çalışacaksanız lütfen okulun yillarca yaptığı ismi ve mezunlarla network kurmak için calisin. Yine is sonrasinda da sizde bitecek
Birçok şeyi üniversite öğretemiyor zaten fakat buradaki kilit nokta bu okumaktan vazgeçecek bireyde kendini geliştirecek disiplin var mı? İki gün art arda işe gidemeyecek veya evde öğrenmeye karar verdiği konuya bağlı kalamayacak adamlar nereye üniversitede elde edemeyeceği şeyleri tek başına elde ediyor :D
2 yıllık okuma şeyi kişisine bağlı benim kardeşim lisede bölüm 1.siydi bilişim okuyordu 2 yıllık kıçı kırık erzincan ünisine gitti ama orda hoca gıcık oldu çocuklara hoca kardeşim hocadan daha çok biliyor diye kardeşime soruyolardı hocalarından çok mezun oldu 2 yıl sonra diplomasını vermişti şimdi amerikan hastanesinde çalışıyor (trnin en gelişmiş ünlülerin gittiği hastane) hafta içi 3 gün evde 2 gün hastanede ve dediği şey ''ben burada gelişemiyorum'' o vizyonunuza bağlı birşey hangi üniden mezun olduğunuzla alakalı değil. yabancı dil yazılım falan kendi öğrenme isteği ile öğrendiği şeyler. 2 yıllık üni okudu diye profesör olucağını sanan hanım abla cahil. 2 iki yıllık okuyup okuduğuyla kalmayıp kendini geliştirmeye adamış kişide nerden mezun olursa olsun tutuyor. ben grafik okuyorum ama mezun olunca animasyon programlarına ağırlık vereceğim. çünkü youtube çağındayız ve ben animasyon yatkınlığım grafikten çok daha yüksek olduğunu farkettim küçüklüğümden beri kendi kendime oyun olsun diye animasyon işleri yapıyormuşum. zaman kaybı okuldan mezun olunca iki kişilik oyun firması olabilme ihtimalimiz var kuzenler arasında animasyon okuyanda... oyun geliştiriciliği ile uğraşmaya çalışanlarda var. çevrenizdeki imkanları kullanmaya çalışın ne ile ilgileniyorsanız ''mutlaka'' onunla ilgili ilgilenen birileri vardır çevrenizde emin olun hiç birşeyde tek değilsiniz.
Şu anda bilgisayar dahil hiçbir muhendislik okunmaz. Jahrein in dedigi gibi bütün üniler 4 yıllık işsizliği geciktirme işlevi görüyor. Bana kalırsa okunacak tek bölüm Tıp tır. O da doktor olmanın başka bir yolu olmadığı için.
Üniversite okumadan olunamayacak tek meslek doktorluk değil. Onlarca meslek var. Zorunluluktan ayrı olarak bir de üni diplomasıyla eleme yapan bir özel sektörle karşı karşıyayız bunu da unutmamak lazım. Örneğin Jahreinin anlattığının aksine sadece kendi başına yazılım öğrenerek kendini kanıtlayamazsın o sektörde. Mülakatla falan uğraşılmaz yani. Evet biliyorum oldukça geri kafalı bir bakış açısı ama böyle.
Elektrik elektronik mühendisliği jahreinin söylediği gibi bütün mühendisliklerin temelini oluşturan mühendisliktir, ama yazılım ve bilgisayar mühendisliğini gerçek mühendislik olarak kabul etmemesi saçmalıktan başka bir şey değil. Yazılım sadece kod yazmaktan ibaret değil. Yönelinen alana göre ciddi istatistik bilgisi, soruna yaklaşım biçimi ve algoritma geliştirmesi gibi bir çok alanda iyi bir hale gelmek gerekir. Üniversite gerçekten yazılımcı olarak ülkesine değer katmayı hedefleyenler için şarttır.
17 yaşındaki çocuk bmw de mekatronik mühendisi olarak çalışacağını planlamalı aynen onu hallettikten sonra geriye yumurta kırma ve ehliyet alma kalıyor geriye
Arkadaşım ve ben ing edb iü çıkışlıyız, o şu an Amerika’da yazılım hizmeti veriyor bense lojistik firmasında proje yönetimi, şu dünyada en önemli şey dil, dil öğrenin
@@vitoscaletta2525 eskisi gibi değil Jaho’da bahsediyor zaten, bir tuhaf örnek daha veriyim bizim IT de sistem mimarı sanat tarihi mezunu, bunları googldan öğrenebiliyorsun
ingiliz dili ve edebiyatı mı mütercim tercüman mı amerikan kültür edebiyatımı benim alanım dil tavsiye ver bana 9 haziran sınav var ataturk uni ing edb yazip ispanyolca ingilizce ogrensemmi
Artık alan konusu hikaye, doktor avukat falan olmayacaksanız gerekli bir durum değil, tanıdığım bir firmanın IT bölümünde sistem mimarı sanat tarihi mezunu
şuan 18 yaşındayım 16 17 yaşından beri Baristalığa ilgi duydum sonra Barmen arkadaşım beni ''napıcaksın baristalığı kahveyi falan direkt gel barmen ol'' diyerek bir restaurantta barboy olarak işe soktu. Şuan hala daha barboyum evet güzel ama çok zorlu barmen olacağım yol da çok zorlu bu sene YKS ya girmedim önümüzdeki sene ya sezona akdenize gidip barmen olmayı çok kötü şartlarda öğrenicem veya YKSye çalışıcam napıcağımı ben de karar veremiyorum çok zorlu bir süreç. Ama kesinlikle barmen olmak istiyorum zorluğa iyice alıştım.
Ben Jaho izleyen birisi değilim bir kez açıp izlemedim fakat, Bu konuda doğru söylüyor Mantıksız her yer üniversite çoğu herkes üniversiteliyim moruq yaa okuyorum diyip baba parasını yiyor
Burada bence verinin yanlış yorumlanması söz konusu. Evet haklı üniversite okuyanların çoğu boşa okuyor ama eğer zaten üniversite okumadan bir şey başarabileceğinizi düşünüyorsanız emin olun üniversite okursanız çok daha fazlasını başarırsınız. Verdiği örnekler hep zaten üniversite okumasa da bir şey başaramayacak insanlar üzerinden. Eğer hedefleriniz ve başarınız varsa üniversite okumak fazlasıyla yararlı.
çöp üniversitede çöp bölüm okursan asgari ücretten hallice maaş alırsın çünkü o bölümlerin gelende iş hayatında karşılığı olmuyor.. dil okuyan adam call centerda çalışıyor mecburen amk
Doğru diyorsun çok pesimistik bir yorum adam okusanda bişey olmaz diyor üniversite herşeyden önce çevreni geliştirir kültürünü arttırır kendine bir temel atarsın
Meslek lisesinden kaynakçı olarak mezun oldum ve meslek lisesi diplomasıyla Almanya'ya çalışan olarak gittim. Kendimi yazılım üzerinde geliştirdim ve şuan da bir şirkette aylık 3.2k gibi bir para alıyorum ve mutluyum, istediğimi alıp, istediğimi yapabiliyorum. Kısacası, üniversite okumadan bir şeyler başardım, herkes aynı değil.
Bu dediklerim mesleği hali hazırda olan arkadaşlar için üniversite sizin için gerçekten bomboş var olan mesleğinizde ilerleyin pişman olmazsınız illa okuyacağım derseniz 2 yıllık okuyun zaman harcamayın üniversite ile
Birader iş bulma konusunu bilemem ancak 2 yıllık önlisans bölümleri ile puanı yüksek olan 4 yıllık lisans bölümlerinin kalitesi arasında sence ciddi derecede fark yok mudur azıcık bir düşünsene 2 yıllık önlisans bölümlerinde genelde teknik meslek lisesi mezunları, tinerci kılıklı müptezeller ve zeka seviyesi düşük olan insanlar var sen bu tarz insanlarla aynı ortamda olsan rahatsız olmaz mısın.?
Yazılım alanında mühendislik kavramının ne anlama geldiğini pek bilmiyor Ahmet abi. Yazılımla alakalı bir çok tandığımda aynı sorunu görüyorum, mühendislik çalışmıyorlar. İşin temellerini kavramak için gerekiyor o mühendislik. Temelleri kavramayınca da ne yaptığını bilmeyen, hata çözemeyen ve başkalarına bağımlı "yazılımcılar" türüyor.
@@hakainokami3678 La sen her mühendislik okuyanı mühendis mi saniyon la iş bile zor buluyorlar 😂 Bilgisayar Mühendisi adam işsiz 😂 sırf puanı yetiyor diyor mühendis olmuş bilgisayar bilgisi sıfır.İcraat sıfır proje sıfır.Sonra niye işsizim 😂😂
Güzel özetlemişsin. Mühendislik sorun çözmektir bence. Sadece yazılımla alakalı bir durum olsa çok ucuza freelance calisanları kullanarak halledebilirsin neden kendini yorasın ki? İnsanlar bu kısmı görmeden sadece yazılim ogrenmeye çalışiyorlar
bi "yazılımcılıkda iyi para var oturduklraı yerden kazanıyorlar" diyorsunuz bir de "yazılımcılar işsiz diyorsunuz" avam tabaka olarak bir kararınızı verin lütfen@@warc-k4s
Çok doğru konuşmuş. Bu ülkede en önemlisi meslek sahibi olabilmek. Ondan da emperyalizm soğutmuş işte bizleri… Ben 88liyim mesela, meslek sahibi olmak için o tür işlerden kaçmak yerine onlara yönlendirilmemi, karşısına alıp bunu yaparsan bu olacak bunu yaparsan bu olacak gibi şeyler anlatan eğitim seviyesi yüksek ebeveynlerim olsun isterdim.
ne yazık ki artık bunun doğru olduğunu düşünüyorum çünkü ben mesela evde çalışıp dururken yaşıtım olan arkadaşlarım asgeri ücret ile işe girdiler ve 1-2 ay içinde istediklerini alıyorlar tabi aile evinde oldukları için kolay birikim yapıyorlar ama şöyle bir durum var ne yazık ki yks çalıştığımda 1 senemi full yks çalışmak için büyük olasılıkla heba edeceğim zaten kitaplar acayip pahalı ailemin durumu olmadığı için internetten kaçak 2021-2022 yılının pdflerini kullanıyorum kendim pcde onları çözmeye çalışıyorum ama 1 senemi heba ettikten sonra 4 sene üni sonrada 1 sene askerlik derken zaten 5-6 senem çöp olmuş olacak ama yaşıtlarım ise o 5 senede belki aile evinde kalıp çok iyi paralar toplayıp kendisine birikim bile yapabilir üstüne üstlük artık öyle bir döneme giriyoruz ki 4-5 sene sonra üniversiteden mezun olanların bile işsiz kalacağı bir geleceğe doğru ilerliyoruz sürekli TL değer kaybı yaşaması işsizliğide arttıracaktır ne yazık ki iki uçu boklu değnek ne yazık ki
nasıl bir yol izlemeyi düşünüyorsun kanka benim de kafam karışık bir mesleğin ucundan tutmak mı daha doğru olur ustalık belgesi vs. alarak yoksa üniversite okumak mı
kanka bu dediğin başka ülkede olsa anlarım da lise mezunu adam 5 6 sene çalışıp ne birikim koyabilir ya çok fakrlı şeyler başarmazsa, üniversite okuyarak en azından yurt dışına kapak atma şansını artırıyorsun her üni okumayan ticarete atılıp zengin olmuyor senin üni okuyarak kazanacağın paraları çok daha zor şartlar altında çok daha berbat işlerde çalışarak kazanıyorlar
@@zorah2353 kardo haklı bu arada ya 20 bin liranın üstünde alan kurye tanıdığım var yeni başlayan makine mühendislerine asgari ücretin bile altının teklif edildiğini duydum
@@sadecephonk6 hangi makine mühendisinden bahsediyoruz peki? ben bugün 1 milyon sıralama yapayım makine mühendisi sıfatını alabilirim. İkinci olarak yeni mezun mühendis hangi üniden mezun olursan ol düşük maaşla işe başlar adam seni toyken alır ucuz maaşla adam eder yetiştirir ondan sonra sen kendini ne kadar geliştirdiysen ya olduğun şirkette yükselir kademe atlayarak kıdemli bir mühendise yakışır maaşı alırsın ya da başka şirketlerde gezer daha da geniş bir network kazanır öyle artırırsın alacağın maaşı. Bunun yurt dışı ile yaşayacağın ilişkilerinden bahsetmeyeceğim bile. Maaşının artmasının yanında çalışma şartları da daha kolaylaşacak peki o kurye kardeş 10 yıl sonra da yağmurda çamurda feriştahı sikilerek günde 12 saat millete yemek dağıtmayacak mı? Her şeyi geçtim hayattaki tek derdiniz 2 3 kuruş fazla para kazanmaksa vizyondan yoksun ot gibi yaşamak isteyen adamlarsanız mühendis olamazsınız zaten sadece üniversite size mühendislik sıfatı kazır ama sen gerçekten bir mühendis asla olamazsın
@@zorah2353kankacım olay şu ama şimdi biz 1 sene yks 4 sene üni okurken üstüne elimizdeki paradan olurken o çalışan kişi 5 sene içinde birikimini yapar benim kuzenim mesela 6 senedir tıp okuyor 5. senesi ve artık hastanede görev yapıyor aldığı para ise 10k civari yani sen düşün bana bunlar saçma geliyor üstüne her geçen gün artan nüfüsü göz önüne alırsak artık üniversitelerin net bir şekilde ileride bize meslek kazandıracağını söylemek zor işsizlik bu hızla devam etmesi çok etkiliyor üniversiteleride
Abi bilgisayar mühendisliği veya yazılım mühendisliği bölümünü okumazsak iş istihdamını nasıl oluşturcaz iş verenler hep iş ilanında ilgili bölümlerin mühendislik fakültesi istiyor.
Sevdiğiniz işi yapın mesela programcı olacaksanız 3 sene adam gibi birinin yanında eğitim görün çok daha iyi yerlere gelirsiniz. TR de kendimi nasıl geliştiririm diyen kişi çok az. Kendinizi geliştirmek için erken yaşta iş öğrenin üniversite işi boş TRde. İş ahlakınız temiz olsun insanlar sizi zaten bulur.
Aile baskısı yüzünden üniversite okuyoruz. Ya aileler bilinçlenicek ya da şimdi ki gençler anne baba olucak onların çocukları 18 yaşına gelicek. Yıl 2038 ülke düzeldi.
Ben lisede 2 yıl İngiliz okudum dilim var ama mezuna kaldım şimdi eşit ağırlıktan uluslararası ilişkiler istiyorum diplomat olmak planım. Umarım başarırım.
Arkadaşlar açık konuşayım üniversite kazanmazsanız %90 ihtimalle 7/24 ayakta durup 3-5 kuruşa çalışırsınız, eğer kazanırsanız %40 ihtimalle ayakta durup 3-5 kuruşa çalışırsınız.
Yazilim istiyorsaniz iyi bi üniversiteye gitmek zorundasiniz diyelim ki gitmediniz ve kendinizi gelistirdiniz nolacak biliyor musun Siz bir ise basvuracaksiniz ve diger binlerce insanda bunu yapacak size bakacaklar herhangi bir üniversite mezunu bile degilsiniz gormezden gelecekler digerlerinden de en iyi kimin universitesiyse o secilecek diploma cok önemli bir sey egitim de hafife alinamaz oyle meslek ogrenmek de kolay değil git fayansci ol diyor hayatinda bi kere calismis mi da acaba kolay zannediyor gunde 12 saat calisirsin eve gelir yemek yiyip uyursun 20 yılın boyle gecer sonra akilliysan rahat edersin
Boktan bir üniversitede ortalama bir bölüm okudum geçen yıl bitti son 2 yılda grafik tasarımdan mobil uygulama tasarımına kadar kendimi geliştirdim süründüm didindim çalıştım başardım kazancımdan da memnunum işimdende patronumdan da yani çalış didin kendini geliştir başarıya ulaş öyle partiden partiye koşunca kafasını alıyorsun.
@@techn9ne480 hayır grafik tasarım yerine yeni medya oku bende yeni medya mezunuyum hepsini içeren bir bölüm dijital pazarlama grafik tasarım Internet haberciliği kamera kullanımı vesaire hepsini içeriyor hatta üniversite kötü olsa da 17 Eylül Üniversitesinde oku bende orada okudum Yakup Toktay hoca bu işlerde top notada bir insan çok faydasını görürsün
@@techn9ne480 Geleceği hiç yok knk. Mezun olanların çoğu işsiz kalıyor. Zaten yapay zeka gelince iş alanı iyice daraldı. Yazılım sektörünü soracak olursan o sektöre'de bir çok insan yöneliyor. 1 yıl sonra bu sektörde öyle bir enflasyon olacak ki kimse iş bulamıyacak.
Tr de kervan yolda düzülüyor arkadaşlar. Bu detayı unutmuş. Tr de üniversite okumanın amacı belli. Mekatronik mi okuyorsun? Network yapıp şartları iyi bir yerde seni işe sokacak insanlarla tanışmak. Türkiye'de üniversite bu. Yani üniversiteye gitmeden artık taksici bile olamazsınız. Zor iş. Herkes üniversitede kaynaşıp yol çiziyor.
@@Sahipkıran1 o kişisel bir durum. Ben genelden bahsediyorum. Böyle yapan kazanır. Okey masasında üni geçirirsen bir şey başaramazsın. Yapılması gereken bu oldu demek istiyorum.
Bence "bilmem ne milyondan bilmem ne bolumune gidersen senden bir bok olmaz" demek yanlis çunku üniversite sinavina duzgun calismamistir fakat üniversitede akli basina gelir. Dilini öğrenir ne bileyim seminerler, ekstra kurslar, universite derslerine ekstra ilgi, alaka, hocalarla sıkı bir iletisim bir de imkan varsa turist olarakta olsa yurtdisini görmek ile vs cok guzel yerlere gelinebilir. Tabi sadece universiteye birakirsaniz işi, türkiyede hic bir sey olamazsiniz o ayri fakat her turlu eşek gibi çalışmak lazım sadece uni sinavi icin gecerli degil.
aynen bende katılıyorum ben sağlık sorunlarımdan dolayı hazırlanamadım tüm sene,sınava bir ay kala da ev değiştirmek zorunda kalmıştık,ona rağmen 100k yaptım ve yerleştim istediğim bölüme güzel bir okulda kendimi geliştirmeye çalışıyorum
Adam aslında şunu diyor: Okuyacaksınız bir hedefiniz olsun ve sadece diplomayla yetinmeyin. Okuduğunuz alanda en iyisi olmak için çaba gösterin diyor. Yoksa mevzu üniversite okumaksa Çapa'da tıp okuyan adam da üniversite okuyor, Hakkaride sikkoloji okuyan adam da üni okuyor.
Zengin değilseniz. İş alanında sosyal çevreniz geniş değilse. Mükemmel bir ingilizceniz yoksa. İstanbul'da yaşamıyorsanız. Yurt dışına çıkma şansınız yoksa. Okumayı ve araştırmayı sevmiyorsanız. Dünya düzeniyle bir derdiniz yoksa. Üniversite okumayın.
Ben üniversite okuyorum ama aile baskısıyla okumuyorum sadece üniversiteden bir bok olacağından değil makine mühendisliği okuyorum bunlar başlangıç benim için adam da söylemiş zaten benim hedeflerim de var
Jahrein'i pek sevmem bazı görüşlerinden dolayı ama burada aşırı doğru konuşmuş. Devlet üniversitesine 20 k sıralama ile girmiş, hukuk fakültesinde son sınıfta olan bir öğrenci ve avukat adayı olarak söylüyorum. Bizim üniversitede de var mesela erkek- kadın sırf aile baskısından kurtulup, şehir dışında sağda solda sürtüp, karşı cinsle fingirdeşme amacıyla milyonluk bölümler yazıp işsizliği ertelemekten başka bir şey yapmıyorlar. Üstüne üstlük ailesinin yaptığı masraf da yanında cabası kalıyor. Şu anki şartlarda patır patır ara eleman aranıyor şu an mesela fabrikada bir tane kaynakçı yeni gelen mühendisten daha fazla alıyor. Şu an Türkiye'de deli gibi ara eleman eksiği var çünkü her yere üniversite açtılar sırf yöre esnafını, ev sahiplerini zengin etmek için gidiyor giden çoğu kişi. Mesela Jahrein'in dediği şu ilk 100 150 k üniversite okusun olayı da çok doğru. Üniversite sınavına girecek arkadaşlar için söylüyorum yaklaşık üç milyon kişi sınava giriyor bunların yarısı zaten baraj altında kalıyor bir buçuk milyon kişiden 800 k 900 k olmanız başarı bile değil. Bu sıralamalarda üniversiteye gitseniz bile sizin liseden tek farkınız sadece serbest olarak sigara- alkol kullanmanız olacak. Ben bunları aa ben hukukçuyum egosuyla yazmıyorum hukukta iş garantiniz var ama yüksek paralar kazanmanız yine kendinizi feci geliştirmenize kalıyor. Kendi bölümüm için konuşayım siz dümdüz mezun olup kendinizi belli bir hukuk alanında geliştirmezseniz işiniz olur (etrafta iki bin liraya icra davası kovalarsınız), siz de işim garanti dersiniz tabi sizi ne kadar tatmin ederse. O yüzden şu sınav zımbırtısını atlatan biri olarak size şu tavsiyeyi vereyim: 1) Sırf üniversite moruk yaa, ortam, özgürlük diye gidip milyonluk bölümlere gidip hayatınızı karartmayın. Dört seneniz eğlenceli geçer sonra eliniz boş bir şekilde aile evinize döner, gördüğünüz psikolojik baskıdan kafayı yeme noktasına gelirsiniz. Gerekirse bir iki sene durumunuz varsa mezuna kalın. Sırf üni okuyacağım ben moruk kafasıyla liseden bozma yerlere gitmeyin. Eğer mezuna kalma gibi bir fikriniz yoksa bir yere sıfırdan girin iş öğrenmeye bakın (boyacılık olur, fayans ustası olur, tesisatçılık olur, yazılım olur), dört beş seneye kendi işinizde uzmanlaşmaya başlar, paraya para demezsiniz.
@icyalchemist3937 aga hiçbir şey olamıyorsan polis olursun sıkıntı yok bence. bende hukuk okuyorum ama cidden hukuk okumayıp onun yerine zorlanmayacağım affedersin zikzok bölüm okuyup lisans bitince polis olmak isterdim. bunu yüzde yüz kesinlikle söylüyorum; 4 seneyi alem yaparak, gezip, orda burada sürterek yaşamak cidden çok daha iyi. benim hiç düzgün bir üni arkadaş ortamım olmadı, pek eğlenemedim, tadını çıkartamadım. zaten 1.5 2 senesi korona deprem falan diye gitti. bu seneyi de sayarsak max 1 1.5 sene gitmiş kadar olurum anca. hayatımın sonuna kadar içimde ukte olarak kalacak bunu şimdiden hissedebiliyorum. valla herkese tavsiye ediyorum lisans bitirip polis olmaya çalışın ilerde bana dua edersiniz. üniyi okuyacaksan eğlenmek sürtmek için okuyacaksın. gerisi fasa fiso. keşke şuan 18ime geri dönsem kolay bölüm yazıp eskisehir-izmir yazıp giderdim eğlenirdim. insanlar boş yere kafaya takıyor çalışana her türlü para var korkmayın. çok çok burger kingde işe girer para kasarsınız, dil okulu falan kovalayıp yurt dışına kaçarsınız. hayata dair hiçbir şey görmediğiniz için hiç zorlukla karşılaşmadığınız için size zor ve korkutucu geliyor. lisedeki 3 5 saatlik mat dersi zorluk falan değil haberiniz olsun özlersiniz sonra :)aslında hayat devam ediyor ne kadar eğitim ve ekonomi kötü olsa da şuanda bile birçok şey yapılabilir.
@@ragnarlothbrok6knk öyle olmuyor be üniversiteden sonra boşta kalmak çok ağrına gidiyor insanın. Ben babamın yanında çalışıyorum onun ağzına bakıp para almak bile ağrıma gidiyor. Ailen gözünün içine bakıyor üniversite mezunusun işin yok. Aile evinde yaşıyorsun o baskılar olsun yaş 24 oldu şimdiki aklım olsa dediğim gibi hiç lisede okumazdım bi işe girip çalışırdım. İnsan kendini özgür hissetmek istiyor işte
@@ragnarlothbrok6 gs hukuk için 3.kez mezuna bıraktım sırf ileride keşke deneseydim dememek için (3 sene çalışmadım) yaş 20 mezun olursam 25 26 olacağım çok yaşlı olacağım. Hukuk zaten işsiz mesleği ama en azından gsli işsiz olurum.
@@emirbishop kanka şuan hukukta işsiz kalmazsın. Stajyer avukatlara 18k veriyorlar. Düz avukatlarda 22-25k alıyor. Ha işin temposu nasıldır bilemem. Hukukta işi eve getirme olayı var çünkü. Gs hukuk okuyanlar genelde çok sağlam yerlerde çalışıyorlar ya da akademiden devam ediyorlar. Sosyal medyaya bakıp da aldanma işsiz kalacağını zannetme. Benim okul çok iyi değil ona rağmen bir sürü hakim savcı çıkıyor. Avukat olanlarda gayet iş buluyor, yani korkma. Ha çok iyi para kazanamazsın belki ama işsiz kalınacak bir meslek değil. Para yapman için eğer avukat olacaksan kendi büronu açman lazım malesef. Millet sömürmeye çalışıyor çünkü.
Ben 60k psikoloji kazandım. 150k altı okey denecek durumda değil. Çok kötü üniler. 50k üstü çöp, anlatılmayan neler görüyorum ben burada ve herkes aslında herşey çok iyiymiş gibi davranıyor.
@@seymakiris8252 valla 150k sayısal da çöp. Ben şu an bireysel yazılım çalışıyorum. Birkaç ay oldu ama 2. Sınıf ünili yazılımcıları ipe dizerim. İyileri de var ama az. Arkadaşlarım var yazılım okuyan oradan biliyorum. 80k 120k civarları
4 sene Bilkent işletme okudum, 4 senede 4 ülkede 1’er seneden kalsam 4 tane dili cebime koyardım. Eğer ailenizin, sizin de devam ettirebileceğiniz bir işi varsa okul okumayın işinizin başında durun, çok istiyorsanız akşam online derse girmeli online okuyun en azından düzenli okuma yapıp üzerine konunun tartışıldığı bir ortamda bulunmuş olursunuz. Diplomayı da asarsınız ofise arkaya. Gidin meslek eğitimi alın, 18 yaşınızdan 20 yaşına kadar ehliyeti alıp mutfak, terzi, sanayi , barista ve manav-balık halinde çalışın. 25-30 yaşınıza kadar paranızı biriktirip istediğiniz ülkeye gidin ve her türlü işi yapabiliyor olun. 30 yaşınızda istediğiniz ülkede ailenizi kurmanın hayaline başlayacak kadar kazanmaya başlayabilirsiniz.
@@mustiyevski babanın şirketi ya da işi gücü varsa oku, beyaz yaka güzel büyük bir yere girer yükselirim diyosan oku. Bilkent, koç, boğaziçi, ödtü ve sabancı işletme dışında işletme okuyacaksan git motokurye ol.
Babamın işini benim devam ettirmem için muhasebe okumam gerekiyor malesef. Ve ne bölümüyle ne de mesleğiyle alakam yok malesef. Kendime ayrı bir yol çizmem gerekecek
haklı ben okudum işsizim 2 yıllık sağlık okudum hiçbir özel hastane tanıdığım veya deneyimim olmadığı için beni almadı şimdi güvenlik işi yapıyorum kpss kazanana kadar okuyoruz boşa okuyoruz
@@MuhammedAli-im2te tabi knk haklısında mesleğimizi öğrenseydik bari 1 2 yıl özelde çalışıp ne bileyip ben seviyordum hastanede çalışmayı stajım çok güzel geçti fırsat verseler de çalışabilsek dediğin gibi kpss şart puanları ne kadar yüksek olsa da
üniversite okuyup alanına ve maaşına katkı sağlamıcaksa boş iş liseden elektrik mezunuyum 6 ay ek kurslara ve yüksek gerilim dersleri alıp ekat belgesi aldım ayda sadece sekiz gün çalışıp oturduğum yerden 34 bin alıyorum 4 sene ünide zamanımı yesem 1m zararda olurdum ama şuanda 22 yaşında tek başıma bir evde kalıp iş yerinden aldığım arabamla gidip deliyorum
@@erencab teiaş tan aldım ben ve 3 aylık bir eğitim süresiydi benimki 12 sınav 4 yazılı 8 uygulamalı 80 ortalama üstü puanla mezun oluyorsun sonra staj yapıyorsun santrallerde ve sözlü sınavı geçmen gerekiyor
@@nuruzulfikar2303 gardaş senin bu mantığına göre türkçe çözemeyen ama matematiği fiziği sullar seller gibi yapan çocukları makine mühendisi yapmıyorsun veya şöyle yapalım sosyali türkçeyi fulleyip mat ve fizik kimya netleri aynı olan ama türkçe sosyalden anlamayan çocuğu da hayattan küstürüyorsun onun dışında mühendislikte o dediğin üniversitilerin hangisinde mezun olanlar somun civata farkını redüktör çeşitlerini ve kissoft tan dişli tasarımı yapmayı veya malzemelerin içindeki alaşım oranlarına göre talaşlı imalatta kullanacağı kesici takım seçimi yapabiliyor hangisinde cam mühendisi olarak başlayabiliyor eline tornavida almayan çocuklar ben mühendisim diyor kaynak türlerini bilmezler bazı şeyler okulla olmaz okuldan mezun olduktan sonra kendine kattıklarınla olur
Ben yazılım mühendisliği okuyorum. C den başladık. Yani tek başına yazılım öğrenirsin ama ne kadar diye de sormak isterim? Birçok firma diplomaya bakıyor. Ayrıca üniversitede sadece akademik açıdan bir şeylerler öğrenmek için değil sosyal olanaklardan dolayı da gidiyorum. Ve bence yazılım için üniversiteye giden bir kişi evde kendi başına yazılım öğrenen kişiden daha avantajlı olur ve daha iyi öğrenir. Her zaman yazılım okunmaz, kendi kendine de öğrenirsin işte ne biliyim bilgisayar mühendisliği daha iyi, yapay zeka sizin iş olanaklarınızı azaltıcak gibi zırvaları duymaktan gına geldi gına. İllallah ettim ya. Aralarındaki en mantıklısı yapay zekalı yorum. Ama onun için de ünilerde bir sürü ELEC derslerinden yapay zekayla ilgili şeyler seçip gelişebilirsin. Ama en en önemlisi sadece üniversite okunup kendini hiç geliştirmeyip iş aramak. Yani benim burda yaptığım şey hem üniversiteye gitmek hem de kendimi geliştirmek. Bu sayede de üniversiteye gitmeyip sadece kendini geliştiren adamdan çok daha ilerde ve çok daha bilgili bir şekilde başlayabilirim diye düşünüyorum. :3
Bı bizim ülkede diploma fetişi var maalesef. Benim alanım siber güvenlik ve üniversite gerektirmiyor. Şu an tek kafama takılan şey meslek/diploma haricinde, okumasam çok bir şey kaybeder miyim (her anlamda). Sonra pişman olur muyum yoksa olmasa da olur mu
Ben öyleyim jaho uzay mühendisliği okuyup İngilizce geliştirip NASA’da uzay araçları geliştirmek istiyorum sadece o da değil uzay da insanların işine yarayacak robotlar tasarlamak istiyorum elektrik elektronik bölümünü hallettim lisede
Şark kurnazı müteahhitin şantiyesi öyle olur bizim şantiyede deprem bölgesindeki yoğunluktan dolayı işçi bulunamıyordu adam gitti Türki devletlerden işçi getirdi işçi mühendisten fazla kazanamaz diye ha bizde mühendisliğin hakkını veriyoruz yüzde 90 şantiye mühendisi gibi yalandan şantiyede boş dolasmiyoruz.
Ben elektrik eloktronik mühendisliği ogrencisiyim , 1.sınıfta lisans dersi olarak c++ verdiler , 2. Sınıfta matlab verdiler yazılım konusunda çokda eksik şeyler ögretmiyorlar belkide benim universiteme ozgu bir durumdur
Müteahhit dedin ya keşke onun devamını getirsen desenki şu kadar sene fayans döşersin ilk kat karşılığı inşaatını yaparsın tarzında o zaman kimse üniversite okumazdı.İşin ucunda patron olmak olunca hepimiz hevesleniyoruz da patronluk demeyince diğer işler pek sarmıyor.İlla müteahhitlik değil nalbur dükkanı açabilsek o da yeterdi.
Okumak var okumak var, ben bilgisayar mühendisliği okudum yeni mezun oldum bi kaç ay önce direk gayet yüksek maaş ile başladım. Aynı şekilde yeni mezun olup şu an işsiz olan da bi çok eski sınıf arkadaşım var.
@@zeynel2906 işin ironik kısmı da orda, öyle über iyi bi okulda okumadım. Muğla Sıtkı Koçman üniversitesi, ama Bilkent Odtü vs mezunu ile aynı işi yapıyorum. Yani önemli olan nasıl okudun
@@reck1749 söylemek çok doğru olmaz, zaten gizlilik sözleşmem var şans eseri biri görse şirketten (ki kalabalık bi şirketiz) hoş olmaz. Ama günümüzün şartlarına göre iyi alıyom diyebilirim
@@hasanarcas1633yorumun beni çok mutlu etti üniversitede kendini çok iyi geliştirip dolu dolu geçirirsen onun karşılığını alabilmen mükemmel birşey. Umarım hangi bölümde olursa olsun kendimi cok iyi şekilde geliştirirsem karşılığını alabilirim
Üniversitelerin birçoğu gereksiz. Liselerdeki birçok ders bile gereksiz ki 4 yıl olması saçmalık zaten ama ona kişisel yapılacak birşey yok en fazla gündeme getirilebilir. Jahoya kesinlikle katılıyorum. Amaçsız üniversite kazanıyım da okuyum mantığı sizi mutsuz yapar. Buna Tıp, hukuk dahil. Ha şu olur amacın ortopedist veya ceza hukuku alanı gibi spesifik hedefin olur yıllar içinde yakın alanlara bu kişiler kayabilir. Ancak hiçbir hedefin yok sadece parası iyi tıp kazanıyım, eee, sonrasında bakarız hangi uzmanlığı kazanabilirsem, eee, kardiyolojiyi kazandın diyelim, eee, sonrasında yatırım peşinde koşarsın birşekilde başka bir para kaynağı buluyumda sevmediğim işi yapmıyım diye. Bu dediğim en iyi bölümlerle alakalı. Birde hiçbir işe yaramayan yüzbinlerce kontenjanı olan ve o kadar iş açığı olmayan gereksiz bölüm ve üniversiteler var. Orası tam bir bataklık girmeyeyim. Jahoya katılıyorum, kalifiyeli eleman şuan trde iş garantisi olan tek yer. Hangi alanı seviyorsan o alana yönel, araştır. Herhangi bir alanda ilgin yok yinede bu tarz alanlara yönel. Direkt piyasaya girmiş olursun. Hukuk okuyum, sonrak yüksek lisans. Kendimi geliştiriyim diyinceye kadar 10 yıl geçiyor. Sonuç olarak o alanı sevmiyorsan bu 10 yıllık sürece girme. Git teknik bir alana gir. 2 yıl oku teknik bilgisini öğren. 3 ay staj yap. Harbi 30k maaş ile aranan eleman oluyorsun. Bu alanı istememiş olsan bile 2 yıllık bu süreç. Haa sen dersin ki ben yazılım aşığıyım günde 10 saatini bu alanda harcıyıp zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsan, siber güvenlik vs bir alana çok ilgin varsa. Git Yazılım-Bilgisayar mühendisliğini oku. Sonuç olarak kendini tanı, etrafındakiler istiyor diye veya genel akış böyle diye bir yolculuğa girişme.
Valla ben de bu yıl yeni okumaya başlamıştım. Sarmadı, alışamadım bıraktım geri memlekete döndüm. Yakın zamanda işe giricem hem tecrübe kazanıcam hem de 2 yıllık aşçılık gibi bir yer okurum kafam rahat olur. Yurtdışı deli gibi aşçı arıyor zaten yurtdışına giderim dil öğrenip.
Düşündüğün bile hata. Bir de yabancı bir eş bulursan kapağı yurt dışına atarsın. Tatil bölgesinde olsam yazları hiç boş durmaz hem dil öğrenir hem rehberlik ve yapardım.
@@pgetheelderscrollsturkiye68 Knk rehber olmak için okul okusam mı okumasam mı onu düşünüyorum. Okusam bile en fazla 2 yıllık turizm rehberliği okurum heralde. Dershanedeki rehber hocam 2 yıllık turizm rehberliğiyle 4 yıllık arasında hiçbir fark yok demişti
@@Mikehrmantrautaynibenya okusam mı okumasam mı diye arada kalmanı anlayamadım. Turizm rehberi olacaksan bölümünü okuman lazımdır, yanlış mıyım? Ha eğer okumadan torpil olmadan da çalışılıyorsa o zaman gereksizdir. Hiç okumayı bile düşünme derim.
@@keremtasdemir9905 yazılım mühendisliği için okula gerek yok zaten açıp youtubedan başlasan ve istikrarlı olursan en kral yazılımcı olursun onulda yazılım falan öğrettikleri yok zaten
Asıl sorun üniversiteler değil. Liseler. 4 sene zorunlu eğitimin tek amacı üniversite sınavına hazırlanmak. Liseden çıkan öğrenci 18-19 yaşında mesleksiz kazançsız birisi oluyor. Tek çaresi üniversite oluyor. Liseden çıktığında yapabileceği bir meslek olsa kimse üniversite için zorlamaz
Benim belgem var
@tunahannkayabunun nedeni belki meslek liselerinin genelde bok götürüyor olmasıdır
Dostum haklısın bir öğrenci lisede aldığı farkındalık ile Abd de bedavaya da okur
En iyi üni de istediği bölümü de okur
Mesleki açıdan hiç bir boka yaramayan sıradan bir adamda olur
Ama aslında lisede biraz yönlendirmeyle öğrencinin geleceği için çok iyi bir yola girilebilir
@tunahannkayameslek liselerine gerekli yatırım yapılmadı kaç yıldır. halkın kafasındaki meslek lisesi kavramı hiç değişmedi
Mezuna kalmıştım tam sinava çalışacaktım motive oldum eyw
Nezaman başladın calışmaya
@@dinom1883çalışmıyor meslek öğreniyor şu anda muhtemelen
Çok doğru diyor ben üniversiteye gitmedim hiç 17 yaşında İngilizce satış danışma olarak gelinlik sektöründe çalıştım oradan bende atölyeye gire gire beni atölyede çırak yaptılar 1 sene sonra tasarımcının yardımcısı oldum 19 yaşında kendim tasarımcı oldum şimdi 20 yaşındayım bir senedir tasarımcıyım 2 senem dolunca diğer tasarımcı ile ortak yer açıcaz ortak yerden sonra biraz sermayeyi biriktirip başka ülkelere de şube açmayı planlıyorum şuanlık ilk Azerbaycan’da açmayı planlıyorum sonradan Avrupa’da biraz gözlem yapıp 30-35 yaşımda artık sakin bir hayat yaşamayı planlıyorum inş olur uğraşıyoruz
Congrats sir. Gercekten imrendim 😊
🎉
Ben de gelinlik sektöründeyim bizim milletin düğünlerinde hiç maddi durum s*kinde bile olmayıp borca girip her türlü lüks harcamayı yaptığı asla düşüşe geçmeyecek çok easy bir sektör, tasarıma ilgisi olan erkek/kız herkesi davet ederim sektöre
Tek bir noktalama işareti kullanmadan bozuk bir Türkçe ile bir paragraflık yorum yazmandan eğitimsiz olduğun belli oluyor ancak bu devirde maddi özgürlük eğitimin önüne geçtiğinden doğru yoldasın.
SJKHAKJSHDKAJS batma garanitli aynen kardeşim
arkadaşlar ahmet abi burda sadece bir amacınız olsun, okurken gerçekten öğrenin, gelişin demek istemiş. başka anlam çıkartmaya gerek yok. hem üniversite tecrübesi denen de birşey vardır. hocalarınızdan öğrendiğinizin çok çok fazlasını yaşıtlarınız, arkadaşlarınızdan öğrenirsiniz, bunlar sizi hayata hazırlar. tabii bu tecrübeyi gerçekten yaşayabileceğiniz okullar azınlıkta
Abine dee e ee. Ekkwjh
üniversite bana çok şey kattı, türkiye'nin dört bir yanından insan geliyor bir kere. kazıklanıyorsun, olmayacak hatalar yapıyorsun. bunların hepsi bir tarafa atılamayacak tecrübeler. ikinci senemde erasmus yaptım. okulu iki yıl uzattım, tadını çıkarttım her anının. ama jaho haklı gidip konyada üniversite okuyacaksanız liseyi 4 yıl yerine 8 yıl okumuş olursunuz sadece. hayatımda verdiğim en iyi karar güzel sanatlar lisesi okumaktı. Anadolu okusam ben de jahonun betimlediği gibi dandik bir üni süreci geçirirdim.
tüm her şeyin altında ders çalışmayı öğretemeyen bir sistem yatıyor gidiyorsun okula 50 yaşında öğretmenler anlayamadığı sınav sistemine seni hazırlamaya çalışıyor.
Arkadaşlar yazılımı kendiniz öğrenirsiniz ama işe alımlarda hangi üniden mezun olduğunuza göre bile elenebiliyorsunuz. Yazılım sektöründe diplomanın ne kadar güçlü olduğunu küçümsemeyin. Kod maymunu olmakla mühendis olmak da farklı.
katiliyorum bro. alayli yazilimci olmaya calisan insanlarin %90'i is bulamiyor.
bulan %10'u da çok fazla laf kalabalığı yapıyor@@atalayozmen3222
😂diplomalı yazılımcı laf diplomaya güvenip bir bok yapmıyorlar 😂alaylı yazılımcılar remote iş bulabiliyorlar .Sizde diplomaniza güvenip oturun😂😂😂
@@warc-k4s öyle mi olmuş kanka tanidigin 2 alaylı arkadasin biri hasan yazilimda calisiyor digeri issiz
@@karidse Etrafımda pekçok bilgisayar mühendisliği okumuş arkadaşım var çogu işsiz , Emre var benim liseden arkadaş adam dış ticaret okuyor benimle ,kendisi alaylı baya iyi kasaniyorda bu işten.Muhendis arkadaşim ise işsiz iş arıyor .Durum bu.Muhendis oldun diye kimse sana iş vermez icraat lazım github projelerine bakıyor herkes .Durum bu olması gerekende budur.Sen iyi matematik iyi kimya yaptın diye yazılımcı mi oluyorsun ? Saçmalığın daniskası.
çok güzel konuymuş keşke daha çok konuşsa. hepsine katılıyorum
Yerden göğe kadar haklı Jaho ama küçük bi ayrıntı kimse 23-24 yaşına gelene kadar ne yapmak istediğini bilmiyor o yüzden üniversite burada aslında bi karar vermeden kaçıştır corona,deprem vs derken zaten yıllar bi acayip geçti şimdi de benim üniversite bitiyor bu zamana kadar ne yapacağımı bilmiyordum şimdi ne yapmayacağımı biliyorum mezun olduğum bölümü...
ben de seninle aynı durumdayım. cidden 17-18 yaşında birisi, ne kadar bilinçli olursa olsun ilerde ne yapmak isteyeceğini belirleyebilecek yaşta değil. şuan 21 yaşımdayım 4.sınıftayım ve hayattan beklentilerim, yapmak istediklerim, zevklerim ve eğlence anlayışımı göz önünde bulundurduğum zaman okuduğum bölümle uzaktan yakından alakası olmadığını görebiliyorum. 18 yaşındayken kendimi bile tanımıyordum. Ve işin garibi bu bizim suçumuz değil.
23 yaşındayım ve 6-7 yıllık bir iş tecrübem var. Üniversite okumadım ve hâlâ ne yapacağımı bilmiyorum gerçekten bu yaş böyleyse sonunda ne olacak çok merak ediyorum.
bu yorumu yeni gordum 24 olacagim. ucak okuyorum fakat hic istemiyorum. tamamen senin soyledigin gibi karar vermekten kacis oldu. amerikaya gelip kaldim ve bir miktar para biriktirdim. Bu parayla 24 yasimda avrupada sifirdan kendime daha uygun bir bolum okumayi planliyorum. yasi buyuk insanlar daha cok erken merak etme diyor fakat bazi insanlar da cok gec artik diyor.
@@DoraHRS naptın
Ahmet abi bu konuda haklı. Ben şu an Ondokuz Mayıs Üniveristesi Moleküler Biyoloji ve Genetik lisans 3.sınıf öğrencisiyim. Bu bölümü ta lisede 10. sınıftayken araştırıp karar vermiştim. Sınava girerken hedefim tek bölümdü, o da mbg. İlk 1000, 10k 100k farketmeksizin mbg okumak istiyorum dedim. Ailem de sağ olsun 'istediğin bölümü oku' dediler. O konuda da beni destekliyorlar. Girmeden önce ama aklımda acaba ben daha lisanstayken araştırma projelerine dahil olup makale yazabilir miyim diye düşünüyordum. Bölüme başlayana kadar çok büyük kaygılar yaşadım. Ancak çok mutluyum ki şu an geldiğim noktada bölüm birincisiyim, 3 tane projede çalışıyorum. (1 tanesi danışman hocamın Tübitak 1001 projesi.) Diper ikisi de kendi yazdığım ve yapıyor olduğum projeler. Ayrıca bölüm topluluğumun başkanlığını da aldım. Girerken az bilgi sebebiyle belli başlı temel hedeflerim vardı bölümde. Şu an ise bölümün öğrenci portföyünü topluluk üzerinden yapacağımız etkinklerle geliştirmeyi hedefliyoruz. Üniversitemizde hocalarımızın da desteğiyle Moleküler Klonlama üzerine ulusal bir kongre düzenleyeceğiz. Şu an da kongre için çalışmalar da yapıyoruz. Üniversite yönetiminde olan saygıdeğer hocalarım da bana çok büyük destek oluyorlar. Bu yaz ise İtalya Lecce veya Almanya Hannover'e staj için gideceğim. Daha karar vermedim. Uzun lafın kısası şu ki; bazı şeyleri aşırı derece planlamamak gerekiyor. Hedef koyup o konu üzerine gerekli özverili çalışmayı yaparsak her şeyi elde edebiliriz. Para konusunda da diğer ülkelere kıyasla ucuz bir ülke olmaktan faydalanın. Bir şeyler üretin geliştirin. Çok fazla proje destekleri var. Ben lisansımı bitirmeden şirketimi kuracağım. Bildiklerimi de paylaşmayı seviyorum. Her ne kadar bazen insanlar ihanet edip yarı yolda bıraksa da bu bir süreç en nihayetinde. Onların sizden öğrendiği kadar siz de onlardan öğreniyorsunuz. Üniversite insan ilişkileri, ticaret, karakter gelişimi ve hobilerle alakalı her şeyi öğrenebileceğiniz bir ortam. Yeter ki çalışmayı bilin. Doğru yerde doğru insanlarla iletişim kurun. Bu kadar şey yazdım ancak hiçbirinize akıl vermek benim haddime değil dostlar. Ben nacizane yaşadığım durumu açıkladım. Umarım sizler de hedeflerinize ulaşabilirsiniz. Cansınız. AHMET ABİ BURAYI OKURSAN ES KAZA BİZİM ÜNİVERSİTEYE GELİR MİSİN? SÖYLEŞİ YAPALIM. :DD Adım Oğulcan.
kral mk
Tüm kelimelerine katılıyorum, çok doğru konuşmuş Ahmet abi. Yenilikçi meslekler Üniversiteden öğrenilemez.
Üniye gidersiniz gitmezsiniz onu bilemem de kafanızın içini boş bırakmayın arkadaşlar.Hem aklınızı hem de yaşayarak hayat tecrübenizi geliştirin.Bi yerlerde çok iyi maaşlı bir bağnaz olursanız üzülürüm.Aydın insanlara ihtiyacımız var.
Jaho'nun en haklı konuşması. Haksız diyenler şu an üniversitede amağzının yolunu arıyor.
Valaha üniversiteye geldim boş iş 41 k derece yaptim boşa gitti
@@can6882 üniversite okurken meslek de öğrenebilirsin. Salata ustası olsan bile iyi 😅 git Mantar yetiştiriciliği konusunda uzmanlaş beraber çalışalım 😂😂
piyasa hakkında hiçbir şey bilmiyorum, "abi ya aç işte tutorial yazılım öğren" take
@@shalerr5513 anlamadım ne demek istediğini, açar mısın biraz?
@@can6882alanın ne hangi bölümdesin
10 yıllık bir inşaat mühendisiyim.Bu ülkede bu saatten sonra malesef .kariyer ve eşit şartta özel sektörde mücadele etmek çok zor.Mutlaka yurtdışı hedefi olmalı.
Her söylediğine katılıyorum, üniversiteye vereceğin vakti gerçek bir meslek öğrenmeye versen cok fazla daha kazanırsın.
Mesleği nerden öğrenebiliriz mesela ? Nerden başlanmalı ? Belgeler cart curt nasıl alınıyo
Tutkulu olduğun ve sevdiğin mesleği bulmaya odaklan gerisi geliyor zaten@@guven8927
@@guven8927en kötü halk eğitim merkezleri oluyo oraya gidersin.
@@guven8927işe gir meslek lisesine yazıl bende 9 sınıftan berı çalısıyom 12ye gectım
Ben üniversite okuyorum fakat bölümü yazarken gelişen sektörü ve okulun eğitimini baz alarak üniversite okuma kararı almıştım.Üniversitemde 3D tasarımdan tutun kurgu,mocap ve tasarım dersleri görüyorum ve ortalama bir devlet üniversitesi.Kendini geliştirip mezun olan bölüm arkadaşlarımın çoğu da yurtdışında.Aslında kendinizi ve gelişen sektörü takip etmeniz önemli olan.Yoksa Odtü,Hacettepe,Boğaziçi vs. gibi şeylere takılı kalırsanız hiç olmaz.Mesela ben sinema okuyorum,okulumun imkanları ve hocaları iyi,tasarım,3D tasarım,kurgu,yazılım,e-ticaret,spikerlik,diksiyon üzerinde kendimi geliştiriyorum.Aynı zamanda pasta,kruvasan,kahve yapma konusunda oldukça tecrübem ve deneyimim de var.Önemli olan üniversiteyi bir iş bulma yeri gibi görmemeniz ya da iş bulmak için okumamanız.Kendi ideal ve yetenekleriniz doğrultusunda bunu yontacak ve geliştirecek yerlerde bulunmanız.
Hangi üniversitenin sinema bölümü acaba
Görsel iletişim tasarımı nasıl sence?
Bir bilgisayar mühendisi olarak araya gireyim, mümkün olduğunca sade ve herkesin anlayabileceği gibi anlatacağım. İzlediğiniz online eğitimlerle kod yazmayı öğrenebilirsiniz ama mühendis olamazsınız. İş bulabilirsiniz ama değer üretemezsiniz. Bizler sektörde üniden yetişenleri ve kendisi öğrenenleri o kadar kolay anlıyoruz ki... Hemen belli ediyorlar. Bakış açısındaki noksanlık anında göze batıyor. Adam yazdığı kodun nasıl okunduğunu bilmiyor, memory bilmiyor, işlemci bilmiyor, network bilmiyor, protokolleri bilmiyor... Say say bitmez. Mesela bu adam nasıl performans toollarını okuyup yorumlayacak? Ancak sektörde uzun yıllar çalışarak bu açıklar kapanabilir, o zaman da yaşınız 40a dayanmış olur. Yani ortalama üzeri bir üni kazandıysanız bile gidin okuyun. Okurken de para kazanabileceğiniz ender bölümlerden birisidir. Hal böyleyken hem çalışıp hem de diploma neden almayasınız?
Kelimesi kelimesine doğru. Ama bizim milletin çoğu para kazanmak için okuduğundan sadece iş bulabiliyor musun kafasındalar. Yani kısaca işi sevdiklerinden veya ilgisini çektiklerinden değil para için okuyorlar. Benim için sorun değil bu. Kendimi öne atmamı daha da kolaylaştırıyor. İş zaten kolay değil. Böyleleri çıktıkça benim kendimi pazarlamam kolaylaşacak.
(YKS'ye hazırlanıyorum. İngilizcem var.)
Bazı üniden yetişen insanlar da bu bahsettiğin kendisi öğrenenler gibi olabiliyor. Tüm olay bir insanın ne kadar akıllıca çalıştığına bağlı. Kendisi öğrenip memory, işlemci vs. öğrenmeyen kendisini geliştirememiş yazılımcı da çıkabilir, tam tersi de. Bunlar kişiden kişiye değişen şeylerdir. O tarz insanlarla daha sık karşılaşmanız çok doğal çünkü çoğunluk her zaman daha kötü bir duruma sahip olacaktır. bkz. İstatistik bilimi.
Artık “coder” hype’ı da bitiyor bence. Bu sektörden değilim, çok haddime değil, ama görüp duyduklarım. Bence hayattan zevk almak için öğrenilen ve yapılan şeyler üniversitede öğretilmiyor. E, genel kültür için de üniversiteye gerek yok. Ancak, bazı alanlarda hayalleriniz varsa (örneğin tıp, hukuk vb.) üniversite gerekiyor. (İyi bir üniversite olmalı; dandik taşra üniversitesi değil)
Yaw birader Bi sg. Lise mezunu olup kodlama yapan Boğaziçi mezunlarına emir veren adamda tanıyorum.
Birader sakarya üniversitesine gidip de "üni olmadan mühendis olamazsın" zırvasını yapacak kadar da aptal olamazsın ya. Yalancıyı sikmiyorlar ya söyle hadi "işlemci bilmiyor, kodun nasıl okunduğunu bilmiyor" diye. He aynen.
Ahmet abimi sürekli takip ederim . birçok fikrini uygulamaya devam ederim benim hayatımda etkisi vardır çok teşekkür ederim kendisine lafı dinlenecek biridir. Farkını ve potansiyelinizin farkına varın .
Arkadaşlar ben üniversite için herşeyimi riske atıp İrlanda’ya gittim 1.5 sene aşırı zorlanmama rağmen şu anda İrlanda’da yüksek okul tarzı biryerdeyim üniversiteye gitmek için çünkü Türk diplomasıyla başvurmak çok zor ve pahalı ama 1 yıllık okula gidip oradan güzel bir not alıp güzel üniversitelere gitmeniz mümkün tabi burada şu faktör var üniversiteler gerçekten zor bu yüzden bence hedefiniz varsa gidip diğer ülkelerdeki okullara bakın bursluluk sınavları imkanları bunları araştırın çünkü Türkiye eğitim için ideal biryer kesinlikle değil
Bursluluk sınavlarini nereden buluyon yurtdışına nasıl gittin vs vs bunları anlat
@@yasinturna5972 kardeşim ben şimdi nereden bileyim herkesin ne bölüm hangi ülkeye gitmek istediğini ama kısaca istediğin üniversitenin sitesine gidiyorsun zaten bütün başvurular email üzerinden oluyo oradan şartları öğreniyorsun
@@yasinturna5972 ben 1.5 sene çalışıp para biriktirdim şimdi anca okula başladım ve yüksek okullar irlandada neredeyse ücretsiz çok iyi değiller ama atıyorum programlama müzik sanat tarzı şeyler için ideal başlangıç hele bilim okumak isteyenler için de.Bende fizik okumak istiyorum o yüzden şu anda general science okuyorum ve bir yandan da üniversite için para biriktiriyorum.Şahsen 4 yıllık üni hedefleyen biri için diğer avrupa ülkeleri daha iyi olabilir
@@senzelwashington ingilizcen var mı bende yok da merak ettim yurtdışında okumak için ingilizce şart zaten
Hocam selamlar yani açıkçası çok çıkmazdayım kariyerimle ilgili bir türlü aksiyon alamıyorum, önlisans harita teknikerliğinden mezun oldum pandemide mezun olduğum için pek fazla bir şey öğrenemedim şuan alakasız bi yerde asgari ücretten bi tık üstü maaşla günde 12 saat çalışıyorum, ileriye yönelik hedefim savunma sanayi de iyi bir konumda yer almak bu mühendislik olur teknikerlik olur ama bu alan önceliğim ama her zaman ikinci bir planım vardır çünkü bunlarında olmama olasılığını düşünmem lazım, şuan 23 yaşındayım açıkçası yaşımın da ileri oldğunu düşünüyorum yani şimdi bir mühendislik okusam 27.28 yaşında mezun olacağım, 2021 de Avustralya ve irlanda dil okullarına çok kafayı takmıştım avustralya'ya gidicektim sponsor bulamadım gidemedim, ama şuan yeniden araştırmaya başladım, irlanda dil okulu satın alıp dilimi geliştirip orda üniversite bitirip gelip ülkemde çalışmak gibi hayaller kurmaya başladım, yani irlandayı önerir misin ? bide benim bu yazdıklarıma bir önerin olur mu senin gibi birinin görüşlerini önemserim şimdiden saol hayatta bol şanslar
çok haklı sırf okul hedefi olanların hepsi uzun vadede kaybedene dönüşüyor. kariyer odaklı düşünün, planlı hareket edin
Türkiye de yaşayan bir kız olarak kesinlikle okumamız gerekiyor çünkü iki seçenek sunuluyor evleniceksin yada okuyacaksın çalışmana izin verilmez (istisnalar olabilir),yani şunu demek istiyorum eğer kendi ayakların üzerine durmak istiyorsan başka şehirlere gidip okumak gerekiyor bence yoksa sürekli evlilik baskısıyla yaşarsın, bide onca senemizi neden okula verdik bence bu bizim suçumuz degil sistemin suçu.
Cİdden öyle mi ya benim çevremde kimse kimseye öyle bir baskı vesaire yapmıyor hangi şehirdesin merak ettim.Allah kolaylık versin.
Sen bizzat okuyacaksın veya evleneceksin baskısı yaşıyorsan, moralini bozmak istemem ama malesef Orta çağ zihniyetli bir çevren var
Ben çıraklık eğitimi alacam veya ben çalışacağım dediğinizde de yine “ya evlen ya da üniversite oku” mu diyorlar? 😂
Sen meslek öğrenirken kimse sana baskı yapmaz. Evlilik cinsel bir tercih zaten. Kimseyi de ilgilendirmez.
@@ozanbayrak562 Sence onca seneden sonra öğrenebilirmi insan, hem Türkiye de yaşıyoruz çıraklıkla geçinebilirmisin.
Doğru söylüyor ilk 20k için eğer kafası çalışıyorsa ve üniversitede de kendini geliştirecekse güzel bir gelecek var. Onun dışında okumaya değmez
ilk 20 ne awk yok ilk 1k knk
@@wecas1447 Dostum benim siralamam o dediginden daha da yuksekti. Gercekler boyle Amerikada muhendis olmak icin 20k bile baya kotu hatta. Sadece hala olasiligi var
knk ben sayısal 17kya girdim ama amerikada mühendis olmak için 20k niye kötü oluyor merak ettim@@emirhamarat3287
Baya boş bir yorum bu arada. YKS yi takan yok. İlk 100 idealidir
@@fatih4741 Sen dolusunu yap da gorelim. Hayatinda muhendis mi gordun? Yks ile girliyor Koça, Bilkente.
Kesinlikle insanları hangi okula gideceği meslek lisesinde ne olur, anadolu lisesinde ne olur mezun olduğunda iyi bir üniversiteye gitmezsen ne olacağı konusunda hiçbir şekilde insanları bilinçlendirmiyorlar.
İnsanlara lise tercihinde bile çok bilinçli değiller. Anadolu okuyup üniye gidemeyen/gitmeyen birisi bir bakıma eğitimini yarıda bırakmış gibi oluyor çünkü elinde bir mesleği/vasfı olmuyor. Meslek lisesi mezunu birisi elinde mesleği ile mezun oluyor.
Meslek lisesi okudum işim yok
@@dinom1883 Hangi bölüm?
@@dinom1883o senın saflıgın yaz tatılınde çalışsan öğrenirdın
Bilgisayar programcılığı okudum çok iyi olmasa da hatrı sayılır bi üniversitede staj ararken baktım olmayacak kendimi mutfağa attım 8 aylık tecrübemle neredeyse asgarinin 2 katı maaş alıyorum kendi mesleğimi yapmaya devam etseydim muhtemelen birinin yancısı olarak aylarca asgari ücrete çalışacaktım belki çalışma saatlerimiz daha fazla daha tempolu çalışıyoruz ama en azından zevk alıyorum yaptığım işten
Keyif aldiğin işi yapiyosan senden iyisi yok zaten
Oğlum mutfak dünyada yapılacak en son iş
@@yasinturna5972”İşin mutfağına girdim” demek istiyor yani iş hayatına atılmış bildiğimiz mutfakla alakası yok
Amaciniz sadece para kazanmaksa evet universiteye gitmek zorunda degilsiniz , ama kisiliginizin tam sekillenmeye basladigi genclik donemin de sosyal becerilerinizi gelistirmeniz ve kisisel gelisiminizi yasitlariniz dogrultusun da sekillendirmek ve biraz olsun kabugunuzdan , alistiginiz normlardan cikarak farkli kulturlerden insan tanisima firsati istiyorsaniz uzgunum ama universite neredeyse sart.Hayatiniza para katmayabilir, ama vizyonunuza mutlaka bir katkisi olacaktir.
inanılmaz doğru bir yorum
Peki bunları üniversite olmadan yapamaz mıyız?😂
@@warc-k4s denemek serbest
@@alaracagla9712 Denedim oldu.Universite dış ticaret mezunuyum okulda sosyal thayat berbatken iş hayatında daha sosyaldim.Yani bu anlattiklarin herzaman olmuyor.
@@warc-k4sevet her zaman olmuyir katiliyorum, ama senin yolundan giden birinin senin basardigini basarma ihtimali benim gozunde cok daha dusuk universiteye kiyasla.Liseden mezun olmus biri icin bence fazlasiyla kisitli bir sosyallesme alani is yeri.Belirli kaliplar var ve bunlara uymak zorundasin.Gercek hayata gecmeden once universite yumusak bir gecis yapmayi sagliyor birey icin diye dusunuyorum.
Kötü bir sıralama da değil mevzu. Akademiye ilginiz yoksa ilk bine girseniz bile üniversitenin kapısından geçmeyin büyük bir pişmanlık sadece.
Ben aşçılık okuyorum, ayni zamanda mutfakta calisiyorum. Biter bitmez iyi bir ise girecegim. Bahacazzz
Okuduğun ünide akademisyende olursun master yap çalışırken
Kanka ben de aşçılık istiyorum da sence gastronomi okumaya gerek var mı yoksa aşçılık yeter mi? Hedefim aşçı olmak akademik bir planım yok.
@@ezelalperkankam 2 yıllık aşcılık okuma boşuna okursun 4 yıllık gastronomi oku yada kursları var araştır biraz
Aşçılık bence rezil meslek günde 15 16 saat çalışma var izin yok tatil yok bayram yok sadece saatlerce çalışma var bence aklı olan aşçıda olmaz gastronomi de okumaz
@@ezelalper imkanın varsa işini bilen bir yerin mutfağına gir daha sonrasında tecrübe edinip güzel yerlerde çalışır para kazanmaya başlarsın
Kesinlikle doğru. Amacı olmayan üniversite okumamalı. Lise hemşirelik çıkışlıyım atama beklerken üst öğrenim olsun diye sağlık yönetimi okudum derece kademem yükselsin diye. Atandıktan sonra mezun oldum ve diplomamı işlettim. Üniversite okurken derslere gidip gelmekten fazlasını yapmanız gerekiyor eğer okuduğunuz bölümle ilgili gerçekten bir planınız var ise. İstemiyor iseniz okumanızı tavsiye etmiyorum
Eğer üni okumayıp direk çalışmaya başlayan arkadaşlarımız ileride maddi açıdan bizden daha rahat veya aynı düzeyde olacaklarsa cidden neden okuyoruz?
İşsizliği 4 yıl erteliyon iste bide üniversite hayati diye suslenen kafede oturma seruveni
size öyle dayatılıyo çünkü
@@medianoite76neden öyle dayatılıyo peki
Ne okuduğuna bağlı bro zamanla okuyan adam okumayani sollar (iyi bölüm okumuş mesleğinde donanımlı ise gün geçtikçe kendini geliştiriyor ise) ve çalışma şartları da aynu olmuyor ben şuan teknisyenim mesela belli bı ücret alıyorum yeni mezun mühendis işe başlayınca ya benle aynı alacak ya da benden biraz fazla alacak,o adam hesap kitap araştırma hata tespit yapacak ben ise uygulayacağım bı ömür hangisini yapmak istersin?
@@omerfarukkocyigit-hz4io ailelerimiz günümüzün şartlarını anlamıyorlar çünkü
Suan en iyi bölüm fayansçılık doğru söylüyor
Çok doğru.Günümüz Türkiye sinde istediğiniz bölümde,alanda okuyup mezun olup,o alanla ilgili iş de bulsanız paranızın tamamı kirâ ve faturalara gidecek.Ülkenin geldiği son nokta bu.Bugün büyükşehirlerde 20.000 tl den aşağı kira yok.
Ben yazılım konusunda katılmıyorum. Hacettepe Üniversitesi Yapay Zeka Mühendisliği 3. sınıftayım ve aynı zamanda part time olarak çalışıyor ve teknofest ekibimle proje geliştiriyorum. How to c++ diyerek sadece uygulama öğrenirsiniz. Yapay zeka veya farklı alanların teorik bilgilerini niye ve nasıl öğrenmeniz gerektiğini üniversiteden alırsınız. Ha tabii ki gidip sikko bi üniye gireceğine hiç girme fakat iyi bir üniye girebiliyorsan (Yüksek puanla kapatmış) gözünü kırpmadan girmen lazım.
aga part olarak kendi alanınla ilgili mi iş yapıyorsun yoksa harçlık çıkarmaca mı
@@hsyn6192kontente bakarsak kendi alanı
yapay zeka uWu haWalıyım
9:35 "2023 te öğrenmeniz gereken tek şeyiniz var ingilizce öğrenmek"
Akademik kariyer yapmak istiyorsanız üniversiteye gidebilirsiniz. Onun disinda bence gerek yok. Ben suan amerikada bilgisayar bilimleri alanında doktora yapıyorum ve eger ki akademik olarak bir yerlere gelmek istiyorsanız üniversite gerekli. Onunda ortalama kasmak disinda bir işlevi yok zaten.
green card dışında amerikaya gidebilmek için sayılı yollardan biri. Şu anki durumda 10 yıl deneyimli yazılımcı bile gidemiyor.
@@cems7258 ya zaten merak etmeyen ve araştırmayı çok sevmeyen bir insan için hiç girilmemesi gereken bir yol. Türkiye’de de güzel akademik çalışmalar yaparak istediğin ülkeye gidebilirsin ve gayet de güzel para kazanabilirsin. Ama onun dışında eğer akademik yolu istemiyorsan, kendini üniversite dışında da geliştirebilirsin ve gayet güzel de kazanabilirsin. Eğer akademik yola girmeseydim yapacağım tek şey bir bilgisayarcı dükkanı açmak olurdu. Gayet de güzel kazanırdım ve kendime ait yazılımlar yapardım sanırım. :)
Hedefinizi mantıklı ve yaşadığınız coğrafyaya uygun seçin ki boş yere 4 yılınız hiç olmasın.Abim yine kitabın ortasından konuşmuş ama DOĞRU söylüyor amk birşey de diyemiyorum.
Ben de italya ya okumaya geldim, tek amacım ismini kullanmak ve network yapmak
Bilgi için maaleswf üniversiteler çağ dışı, çalışacaksanız lütfen okulun yillarca yaptığı ismi ve mezunlarla network kurmak için calisin. Yine is sonrasinda da sizde bitecek
Ağa İtalya'da nasıl üniversite okumaya gittin
Rez
chat gerçekleri bi güzel içine almış
Birçok şeyi üniversite öğretemiyor zaten fakat buradaki kilit nokta bu okumaktan vazgeçecek bireyde kendini geliştirecek disiplin var mı? İki gün art arda işe gidemeyecek veya evde öğrenmeye karar verdiği konuya bağlı kalamayacak adamlar nereye üniversitede elde edemeyeceği şeyleri tek başına elde ediyor :D
2 yıllık okuma şeyi kişisine bağlı benim kardeşim lisede bölüm 1.siydi bilişim okuyordu 2 yıllık kıçı kırık erzincan ünisine gitti ama orda hoca gıcık oldu çocuklara hoca kardeşim hocadan daha çok biliyor diye kardeşime soruyolardı hocalarından çok mezun oldu 2 yıl sonra diplomasını vermişti şimdi amerikan hastanesinde çalışıyor (trnin en gelişmiş ünlülerin gittiği hastane) hafta içi 3 gün evde 2 gün hastanede ve dediği şey ''ben burada gelişemiyorum'' o vizyonunuza bağlı birşey hangi üniden mezun olduğunuzla alakalı değil. yabancı dil yazılım falan kendi öğrenme isteği ile öğrendiği şeyler. 2 yıllık üni okudu diye profesör olucağını sanan hanım abla cahil. 2 iki yıllık okuyup okuduğuyla kalmayıp kendini geliştirmeye adamış kişide nerden mezun olursa olsun tutuyor. ben grafik okuyorum ama mezun olunca animasyon programlarına ağırlık vereceğim. çünkü youtube çağındayız ve ben animasyon yatkınlığım grafikten çok daha yüksek olduğunu farkettim küçüklüğümden beri kendi kendime oyun olsun diye animasyon işleri yapıyormuşum. zaman kaybı okuldan mezun olunca iki kişilik oyun firması olabilme ihtimalimiz var kuzenler arasında animasyon okuyanda... oyun geliştiriciliği ile uğraşmaya çalışanlarda var. çevrenizdeki imkanları kullanmaya çalışın ne ile ilgileniyorsanız ''mutlaka'' onunla ilgili ilgilenen birileri vardır çevrenizde emin olun hiç birşeyde tek değilsiniz.
Geçen aynı konuda özgür demirtaş hocada konuşmuştu, kesinlikle doğru.
Şu anda bilgisayar dahil hiçbir muhendislik okunmaz. Jahrein in dedigi gibi bütün üniler 4 yıllık işsizliği geciktirme işlevi görüyor. Bana kalırsa okunacak tek bölüm Tıp tır. O da doktor olmanın başka bir yolu olmadığı için.
Üniversite okumadan olunamayacak tek meslek doktorluk değil. Onlarca meslek var. Zorunluluktan ayrı olarak bir de üni diplomasıyla eleme yapan bir özel sektörle karşı karşıyayız bunu da unutmamak lazım. Örneğin Jahreinin anlattığının aksine sadece kendi başına yazılım öğrenerek kendini kanıtlayamazsın o sektörde. Mülakatla falan uğraşılmaz yani. Evet biliyorum oldukça geri kafalı bir bakış açısı ama böyle.
Onuda herkeste okuyacak kafa yok knka
Asıl bilgisayar okumaz makine okunur bilgisayarda geliyorsun sıralama yapıyorsun yarrak gibi üniye gidiyorsun
Elektrik elektronik mühendisliği jahreinin söylediği gibi bütün mühendisliklerin temelini oluşturan mühendisliktir, ama yazılım ve bilgisayar mühendisliğini gerçek mühendislik olarak kabul etmemesi saçmalıktan başka bir şey değil. Yazılım sadece kod yazmaktan ibaret değil. Yönelinen alana göre ciddi istatistik bilgisi, soruna yaklaşım biçimi ve algoritma geliştirmesi gibi bir çok alanda iyi bir hale gelmek gerekir. Üniversite gerçekten yazılımcı olarak ülkesine değer katmayı hedefleyenler için şarttır.
Jahrein ne bilsin mühendislik
Yapay zeka : bring my drink
Beyler hanımlar benden tavsiye gidin saç kesin motor tamir edin öğrenin yıllarımı verdim üniversitesiye bitirdim kedimi.
17 yaşındaki çocuk bmw de mekatronik mühendisi olarak çalışacağını planlamalı aynen onu hallettikten sonra geriye yumurta kırma ve ehliyet alma kalıyor geriye
Arkadaşım ve ben ing edb iü çıkışlıyız, o şu an Amerika’da yazılım hizmeti veriyor bense lojistik firmasında proje yönetimi, şu dünyada en önemli şey dil, dil öğrenin
Tam olarak nasıl yaptınız? Yani hiç alanınızla ilgisi olmayan işlere nasıl yöneldiniz?
@@vitoscaletta2525 eskisi gibi değil Jaho’da bahsediyor zaten, bir tuhaf örnek daha veriyim bizim IT de sistem mimarı sanat tarihi mezunu, bunları googldan öğrenebiliyorsun
@@vitoscaletta2525harbiden ya :( nasıl oluyor
ingiliz dili ve edebiyatı mı mütercim tercüman mı amerikan kültür edebiyatımı benim alanım dil tavsiye ver bana 9 haziran sınav var ataturk uni ing edb yazip ispanyolca ingilizce ogrensemmi
Artık alan konusu hikaye, doktor avukat falan olmayacaksanız gerekli bir durum değil, tanıdığım bir firmanın IT bölümünde sistem mimarı sanat tarihi mezunu
şuan 18 yaşındayım 16 17 yaşından beri Baristalığa ilgi duydum sonra Barmen arkadaşım beni ''napıcaksın baristalığı kahveyi falan direkt gel barmen ol'' diyerek bir restaurantta barboy olarak işe soktu. Şuan hala daha barboyum evet güzel ama çok zorlu barmen olacağım yol da çok zorlu bu sene YKS ya girmedim önümüzdeki sene ya sezona akdenize gidip barmen olmayı çok kötü şartlarda öğrenicem veya YKSye çalışıcam napıcağımı ben de karar veremiyorum çok zorlu bir süreç. Ama kesinlikle barmen olmak istiyorum zorluğa iyice alıştım.
Kesinlikle doğru hiç artı birşey söylemeye gerek yok.
Doktora yapıp başarılı bir kariyer yapacağım inşallah .
Tarih bölümü mü okuyorsun?
@@melih7595 Tarih Öğr.
Ben Jaho izleyen birisi değilim bir kez açıp izlemedim fakat, Bu konuda doğru söylüyor Mantıksız her yer üniversite çoğu herkes üniversiteliyim moruq yaa okuyorum diyip baba parasını yiyor
daha da üstü, ustalık belgenızı alıp yurt dısına cıkabılırsınız.
Burada bence verinin yanlış yorumlanması söz konusu. Evet haklı üniversite okuyanların çoğu boşa okuyor ama eğer zaten üniversite okumadan bir şey başarabileceğinizi düşünüyorsanız emin olun üniversite okursanız çok daha fazlasını başarırsınız. Verdiği örnekler hep zaten üniversite okumasa da bir şey başaramayacak insanlar üzerinden. Eğer hedefleriniz ve başarınız varsa üniversite okumak fazlasıyla yararlı.
başta dedi zaten bunu bir amacın bir hedefin varsa oku diye
çöp üniversitede çöp bölüm okursan asgari ücretten hallice maaş alırsın çünkü o bölümlerin gelende iş hayatında karşılığı olmuyor.. dil okuyan adam call centerda çalışıyor mecburen amk
Doğru diyorsun çok pesimistik bir yorum adam okusanda bişey olmaz diyor üniversite herşeyden önce çevreni geliştirir kültürünü arttırır kendine bir temel atarsın
@@cihancakr5165okusanda bir şey olmaz demiyor nerenle izliyorsun
Meslek lisesinden kaynakçı olarak mezun oldum ve meslek lisesi diplomasıyla Almanya'ya çalışan olarak gittim. Kendimi yazılım üzerinde geliştirdim ve şuan da bir şirkette aylık 3.2k gibi bir para alıyorum ve mutluyum, istediğimi alıp, istediğimi yapabiliyorum. Kısacası, üniversite okumadan bir şeyler başardım, herkes aynı değil.
Bu dediklerim mesleği hali hazırda olan arkadaşlar için üniversite sizin için gerçekten bomboş var olan mesleğinizde ilerleyin pişman olmazsınız illa okuyacağım derseniz 2 yıllık okuyun zaman harcamayın üniversite ile
Birader iş bulma konusunu bilemem ancak 2 yıllık önlisans bölümleri ile puanı yüksek olan 4 yıllık lisans bölümlerinin kalitesi arasında sence ciddi derecede fark yok mudur azıcık bir düşünsene 2 yıllık önlisans bölümlerinde genelde teknik meslek lisesi mezunları, tinerci kılıklı müptezeller ve zeka seviyesi düşük olan insanlar var sen bu tarz insanlarla aynı ortamda olsan rahatsız olmaz mısın.?
Yazılım alanında mühendislik kavramının ne anlama geldiğini pek bilmiyor Ahmet abi. Yazılımla alakalı bir çok tandığımda aynı sorunu görüyorum, mühendislik çalışmıyorlar. İşin temellerini kavramak için gerekiyor o mühendislik. Temelleri kavramayınca da ne yaptığını bilmeyen, hata çözemeyen ve başkalarına bağımlı "yazılımcılar" türüyor.
O "Mühendis"lerin çoğu işsiz ama😂
@@warc-k4sla sen her mühendis zattirizort ünisi zortzort mühendisliği mezunu olup işsiz kaldım diye yanıyor diye mi sanıyon la
@@hakainokami3678 La sen her mühendislik okuyanı mühendis mi saniyon la iş bile zor buluyorlar 😂 Bilgisayar Mühendisi adam işsiz 😂 sırf puanı yetiyor diyor mühendis olmuş bilgisayar bilgisi sıfır.İcraat sıfır proje sıfır.Sonra niye işsizim 😂😂
Güzel özetlemişsin. Mühendislik sorun çözmektir bence. Sadece yazılımla alakalı bir durum olsa çok ucuza freelance calisanları kullanarak halledebilirsin neden kendini yorasın ki? İnsanlar bu kısmı görmeden sadece yazılim ogrenmeye çalışiyorlar
bi "yazılımcılıkda iyi para var oturduklraı yerden kazanıyorlar" diyorsunuz bir de "yazılımcılar işsiz diyorsunuz" avam tabaka olarak bir kararınızı verin lütfen@@warc-k4s
Elektrik makinede aynı şekilde, kaliteli üni olmadıktan sonra öğrencide de kendi geliştirme yoksa çıkan mezun hüsran
Elektrik elektronik mühendisliği mı okudunuz? Şuan ne durumdasınız?
Çok doğru konuşmuş. Bu ülkede en önemlisi meslek sahibi olabilmek. Ondan da emperyalizm soğutmuş işte bizleri… Ben 88liyim mesela, meslek sahibi olmak için o tür işlerden kaçmak yerine onlara yönlendirilmemi, karşısına alıp bunu yaparsan bu olacak bunu yaparsan bu olacak gibi şeyler anlatan eğitim seviyesi yüksek ebeveynlerim olsun isterdim.
Üniversite mezunuyum işsizdim şimdi fayans ustsı olarak belediyede çalışıyorum özele göre çok iyi
Hocam nasıl girdin belediye?
ne yazık ki artık bunun doğru olduğunu düşünüyorum çünkü ben mesela evde çalışıp dururken yaşıtım olan arkadaşlarım asgeri ücret ile işe girdiler ve 1-2 ay içinde istediklerini alıyorlar tabi aile evinde oldukları için kolay birikim yapıyorlar ama şöyle bir durum var ne yazık ki yks çalıştığımda 1 senemi full yks çalışmak için büyük olasılıkla heba edeceğim zaten kitaplar acayip pahalı ailemin durumu olmadığı için internetten kaçak 2021-2022 yılının pdflerini kullanıyorum kendim pcde onları çözmeye çalışıyorum ama 1 senemi heba ettikten sonra 4 sene üni sonrada 1 sene askerlik derken zaten 5-6 senem çöp olmuş olacak ama yaşıtlarım ise o 5 senede belki aile evinde kalıp çok iyi paralar toplayıp kendisine birikim bile yapabilir üstüne üstlük artık öyle bir döneme giriyoruz ki 4-5 sene sonra üniversiteden mezun olanların bile işsiz kalacağı bir geleceğe doğru ilerliyoruz sürekli TL değer kaybı yaşaması işsizliğide arttıracaktır ne yazık ki iki uçu boklu değnek ne yazık ki
nasıl bir yol izlemeyi düşünüyorsun kanka benim de kafam karışık bir mesleğin ucundan tutmak mı daha doğru olur ustalık belgesi vs. alarak yoksa üniversite okumak mı
kanka bu dediğin başka ülkede olsa anlarım da lise mezunu adam 5 6 sene çalışıp ne birikim koyabilir ya çok fakrlı şeyler başarmazsa, üniversite okuyarak en azından yurt dışına kapak atma şansını artırıyorsun her üni okumayan ticarete atılıp zengin olmuyor senin üni okuyarak kazanacağın paraları çok daha zor şartlar altında çok daha berbat işlerde çalışarak kazanıyorlar
@@zorah2353 kardo haklı bu arada ya 20 bin liranın üstünde alan kurye tanıdığım var yeni başlayan makine mühendislerine asgari ücretin bile altının teklif edildiğini duydum
@@sadecephonk6 hangi makine mühendisinden bahsediyoruz peki? ben bugün 1 milyon sıralama yapayım makine mühendisi sıfatını alabilirim. İkinci olarak yeni mezun mühendis hangi üniden mezun olursan ol düşük maaşla işe başlar adam seni toyken alır ucuz maaşla adam eder yetiştirir ondan sonra sen kendini ne kadar geliştirdiysen ya olduğun şirkette yükselir kademe atlayarak kıdemli bir mühendise yakışır maaşı alırsın ya da başka şirketlerde gezer daha da geniş bir network kazanır öyle artırırsın alacağın maaşı. Bunun yurt dışı ile yaşayacağın ilişkilerinden bahsetmeyeceğim bile. Maaşının artmasının yanında çalışma şartları da daha kolaylaşacak peki o kurye kardeş 10 yıl sonra da yağmurda çamurda feriştahı sikilerek günde 12 saat millete yemek dağıtmayacak mı? Her şeyi geçtim hayattaki tek derdiniz 2 3 kuruş fazla para kazanmaksa vizyondan yoksun ot gibi yaşamak isteyen adamlarsanız mühendis olamazsınız zaten sadece üniversite size mühendislik sıfatı kazır ama sen gerçekten bir mühendis asla olamazsın
@@zorah2353kankacım olay şu ama şimdi biz 1 sene yks 4 sene üni okurken üstüne elimizdeki paradan olurken o çalışan kişi 5 sene içinde birikimini yapar benim kuzenim mesela 6 senedir tıp okuyor 5. senesi ve artık hastanede görev yapıyor aldığı para ise 10k civari yani sen düşün bana bunlar saçma geliyor üstüne her geçen gün artan nüfüsü göz önüne alırsak artık üniversitelerin net bir şekilde ileride bize meslek kazandıracağını söylemek zor işsizlik bu hızla devam etmesi çok etkiliyor üniversiteleride
Abi bilgisayar mühendisliği veya yazılım mühendisliği bölümünü okumazsak iş istihdamını nasıl oluşturcaz iş verenler hep iş ilanında ilgili bölümlerin mühendislik fakültesi istiyor.
Anlamadığım tek kısım Çin'de yaşamayacaksak neden çince öğreniyoruz? Hangi iş sektöründe çince gerekli?
konuşabilen nitelikli insan sayısı = dilin önemi
Elindeki telefonun arkasında "made in p.r.c." yazıyor. Sence neden gerekli?
Sevdiğiniz işi yapın mesela programcı olacaksanız 3 sene adam gibi birinin yanında eğitim görün çok daha iyi yerlere gelirsiniz. TR de kendimi nasıl geliştiririm diyen kişi çok az. Kendinizi geliştirmek için erken yaşta iş öğrenin üniversite işi boş TRde. İş ahlakınız temiz olsun insanlar sizi zaten bulur.
Aile baskısı yüzünden üniversite okuyoruz.
Ya aileler bilinçlenicek ya da şimdi ki gençler anne baba olucak onların çocukları 18 yaşına gelicek.
Yıl 2038 ülke düzeldi.
Ben lisede 2 yıl İngiliz okudum dilim var ama mezuna kaldım şimdi eşit ağırlıktan uluslararası ilişkiler istiyorum diplomat olmak planım. Umarım başarırım.
@@bilgeu3 teşekkürler
annen kullanıyor okkey zırrrınk@@sarelnews
Arkadaşlar açık konuşayım üniversite kazanmazsanız %90 ihtimalle 7/24 ayakta durup 3-5 kuruşa çalışırsınız, eğer kazanırsanız %40 ihtimalle ayakta durup 3-5 kuruşa çalışırsınız.
Kendi işim olunca zoruma gitmez
@@Yusfshacoo aynen öyle
😂😂😂😂😂 cahil! Beni çok yakın akrabam var diploması yok ama aya 5k$-20k$ para kazaniyor
Yazilim istiyorsaniz iyi bi üniversiteye gitmek zorundasiniz diyelim ki gitmediniz ve kendinizi gelistirdiniz nolacak biliyor musun
Siz bir ise basvuracaksiniz ve diger binlerce insanda bunu yapacak size bakacaklar herhangi bir üniversite mezunu bile degilsiniz gormezden gelecekler digerlerinden de en iyi kimin universitesiyse o secilecek diploma cok önemli bir sey egitim de hafife alinamaz oyle meslek ogrenmek de kolay değil git fayansci ol diyor hayatinda bi kere calismis mi da acaba kolay zannediyor gunde 12 saat calisirsin eve gelir yemek yiyip uyursun 20 yılın boyle gecer sonra akilliysan rahat edersin
Yoo çok iyi bir ünide yazılım okuyan ama kendini geliştirmeyen adam mı? yoksa ortalama bir ünide okuyup kendini geliştiren adam mı?
Fayansci 9 saat çalışır
@@gooooofy4945 verdiğin iki örnekte de üniversite okumuşlar aq
Boktan bir üniversitede ortalama bir bölüm okudum geçen yıl bitti son 2 yılda grafik tasarımdan mobil uygulama tasarımına kadar kendimi geliştirdim süründüm didindim çalıştım başardım kazancımdan da memnunum işimdende patronumdan da yani çalış didin kendini geliştir başarıya ulaş öyle partiden partiye koşunca kafasını alıyorsun.
Sence grafik tasarımı okunur mu geleceği var mı?
@@techn9ne480 hayır grafik tasarım yerine yeni medya oku bende yeni medya mezunuyum hepsini içeren bir bölüm dijital pazarlama grafik tasarım Internet haberciliği kamera kullanımı vesaire hepsini içeriyor hatta üniversite kötü olsa da 17 Eylül Üniversitesinde oku bende orada okudum Yakup Toktay hoca bu işlerde top notada bir insan çok faydasını görürsün
@@techn9ne480 Geleceği hiç yok knk. Mezun olanların çoğu işsiz kalıyor. Zaten yapay zeka gelince iş alanı iyice daraldı. Yazılım sektörünü soracak olursan o sektöre'de bir çok insan yöneliyor. 1 yıl sonra bu sektörde öyle bir enflasyon olacak ki kimse iş bulamıyacak.
iyi güzel diyor da hayatının geri kalan 60-70 senesini 18 yaşında bir çocuktan planlamasını beklemesi saçmalık.
Adam bu videoda ne dediyse her kelimesinin altına imzamı atarım.
Tr de kervan yolda düzülüyor arkadaşlar. Bu detayı unutmuş. Tr de üniversite okumanın amacı belli. Mekatronik mi okuyorsun? Network yapıp şartları iyi bir yerde seni işe sokacak insanlarla tanışmak. Türkiye'de üniversite bu. Yani üniversiteye gitmeden artık taksici bile olamazsınız. Zor iş. Herkes üniversitede kaynaşıp yol çiziyor.
Üniversite okuyanların ne kadarı işe yarar network kurabilmiş, bir de o var.
@@Sahipkıran1 o kişisel bir durum. Ben genelden bahsediyorum. Böyle yapan kazanır. Okey masasında üni geçirirsen bir şey başaramazsın. Yapılması gereken bu oldu demek istiyorum.
@@yusufaydn1075 haklısın
Boş iş 4 yil uğraş uzman işin olur
Bence "bilmem ne milyondan bilmem ne bolumune gidersen senden bir bok olmaz" demek yanlis çunku üniversite sinavina duzgun calismamistir fakat üniversitede akli basina gelir. Dilini öğrenir ne bileyim seminerler, ekstra kurslar, universite derslerine ekstra ilgi, alaka, hocalarla sıkı bir iletisim bir de imkan varsa turist olarakta olsa yurtdisini görmek ile vs cok guzel yerlere gelinebilir. Tabi sadece universiteye birakirsaniz işi, türkiyede hic bir sey olamazsiniz o ayri fakat her turlu eşek gibi çalışmak lazım sadece uni sinavi icin gecerli degil.
aynen bende katılıyorum ben sağlık sorunlarımdan dolayı hazırlanamadım tüm sene,sınava bir ay kala da ev değiştirmek zorunda kalmıştık,ona rağmen 100k yaptım ve yerleştim istediğim bölüme güzel bir okulda kendimi geliştirmeye çalışıyorum
@@haerhail7382iyi de 100 kötü sıralama değil o kadar adam 1 milyondan bahsediyor
Memur olduğum sürece sorun yok 💀
memur olan arkadaşım borç ödüyo sürekli knk
niye
@@fyrlnfurkan8342 O da onun mallığı. Benim memur arkadaşım çok. Hepsinin de çok güzel hayatı var. Çok rahat geçiniyor hepside
@@onur7485 ne kadar cahilsin herşey pahalı olduğu için olabilir mi knk ? bu kadar mı cahilsin
@@ruzgar_1222birikim yapacan 3 yıl krediyle ev araba alacaksın sonrası parayı yiyorlar
Adam aslında şunu diyor: Okuyacaksınız bir hedefiniz olsun ve sadece diplomayla yetinmeyin. Okuduğunuz alanda en iyisi olmak için çaba gösterin diyor. Yoksa mevzu üniversite okumaksa Çapa'da tıp okuyan adam da üniversite okuyor, Hakkaride sikkoloji okuyan adam da üni okuyor.
Adam haklı beyler ö yüzden tır şoförü olma kararı aldım.
Beyler, üniversite okuyacaksanız kendinizi geliştirin
Ben geliştirdim
@@necesitoMuchodiNerone anlamda geliştirdin
Zengin değilseniz.
İş alanında sosyal çevreniz geniş değilse.
Mükemmel bir ingilizceniz yoksa.
İstanbul'da yaşamıyorsanız.
Yurt dışına çıkma şansınız yoksa.
Okumayı ve araştırmayı sevmiyorsanız.
Dünya düzeniyle bir derdiniz yoksa.
Üniversite okumayın.
@@Kaan8000ne gelişmesi dil bil yeter
9:30 en kral motivasyon sayfasından daha değerli bilgiler veriyor abim
Jahrein'i çok sevmem ama bu videoda anlattığı her şey doğru ve gerçek
Ben üniversite okuyorum ama aile baskısıyla okumuyorum sadece üniversiteden bir bok olacağından değil makine mühendisliği okuyorum bunlar başlangıç benim için adam da söylemiş zaten benim hedeflerim de var
EEE veya CS okuyun.
Kamu Yönetimi 4 yıllık bir bölüm. 2 yıllık değil.
Cok guzel bir konusma olmus. 44 yasindayim bilgisayar okudum bilgisayar programcisiyim solyediklerinize katiliyorum.
Ne kadar maaş alıyorsun tecrübeli bir yazılımcı olarak? Ciddi anlamda merak ediyorum.
@@denizpolat2497 bende merak ediyorum açıkçası ayrıca nereden mezun oldunuz mezun olduktan sonra hayatınız nasıl şekillendi yazarsanız sevinirim
Jahrein'i pek sevmem bazı görüşlerinden dolayı ama burada aşırı doğru konuşmuş. Devlet üniversitesine 20 k sıralama ile girmiş, hukuk fakültesinde son sınıfta olan bir öğrenci ve avukat adayı olarak söylüyorum. Bizim üniversitede de var mesela erkek- kadın sırf aile baskısından kurtulup, şehir dışında sağda solda sürtüp, karşı cinsle fingirdeşme amacıyla milyonluk bölümler yazıp işsizliği ertelemekten başka bir şey yapmıyorlar. Üstüne üstlük ailesinin yaptığı masraf da yanında cabası kalıyor. Şu anki şartlarda patır patır ara eleman aranıyor şu an mesela fabrikada bir tane kaynakçı yeni gelen mühendisten daha fazla alıyor. Şu an Türkiye'de deli gibi ara eleman eksiği var çünkü her yere üniversite açtılar sırf yöre esnafını, ev sahiplerini zengin etmek için gidiyor giden çoğu kişi. Mesela Jahrein'in dediği şu ilk 100 150 k üniversite okusun olayı da çok doğru. Üniversite sınavına girecek arkadaşlar için söylüyorum yaklaşık üç milyon kişi sınava giriyor bunların yarısı zaten baraj altında kalıyor bir buçuk milyon kişiden 800 k 900 k olmanız başarı bile değil. Bu sıralamalarda üniversiteye gitseniz bile sizin liseden tek farkınız sadece serbest olarak sigara- alkol kullanmanız olacak. Ben bunları aa ben hukukçuyum egosuyla yazmıyorum hukukta iş garantiniz var ama yüksek paralar kazanmanız yine kendinizi feci geliştirmenize kalıyor. Kendi bölümüm için konuşayım siz dümdüz mezun olup kendinizi belli bir hukuk alanında geliştirmezseniz işiniz olur (etrafta iki bin liraya icra davası kovalarsınız), siz de işim garanti dersiniz tabi sizi ne kadar tatmin ederse. O yüzden şu sınav zımbırtısını atlatan biri olarak size şu tavsiyeyi vereyim:
1) Sırf üniversite moruk yaa, ortam, özgürlük diye gidip milyonluk bölümlere gidip hayatınızı karartmayın. Dört seneniz eğlenceli geçer sonra eliniz boş bir şekilde aile evinize döner, gördüğünüz psikolojik baskıdan kafayı yeme noktasına gelirsiniz. Gerekirse bir iki sene durumunuz varsa mezuna kalın. Sırf üni okuyacağım ben moruk kafasıyla liseden bozma yerlere gitmeyin. Eğer mezuna kalma gibi bir fikriniz yoksa bir yere sıfırdan girin iş öğrenmeye bakın (boyacılık olur, fayans ustası olur, tesisatçılık olur, yazılım olur), dört beş seneye kendi işinizde uzmanlaşmaya başlar, paraya para demezsiniz.
@icyalchemist3937 aga hiçbir şey olamıyorsan polis olursun sıkıntı yok bence. bende hukuk okuyorum ama cidden hukuk okumayıp onun yerine zorlanmayacağım affedersin zikzok bölüm okuyup lisans bitince polis olmak isterdim. bunu yüzde yüz kesinlikle söylüyorum; 4 seneyi alem yaparak, gezip, orda burada sürterek yaşamak cidden çok daha iyi. benim hiç düzgün bir üni arkadaş ortamım olmadı, pek eğlenemedim, tadını çıkartamadım. zaten 1.5 2 senesi korona deprem falan diye gitti. bu seneyi de sayarsak max 1 1.5 sene gitmiş kadar olurum anca. hayatımın sonuna kadar içimde ukte olarak kalacak bunu şimdiden hissedebiliyorum. valla herkese tavsiye ediyorum lisans bitirip polis olmaya çalışın ilerde bana dua edersiniz. üniyi okuyacaksan eğlenmek sürtmek için okuyacaksın. gerisi fasa fiso. keşke şuan 18ime geri dönsem kolay bölüm yazıp eskisehir-izmir yazıp giderdim eğlenirdim. insanlar boş yere kafaya takıyor çalışana her türlü para var korkmayın. çok çok burger kingde işe girer para kasarsınız, dil okulu falan kovalayıp yurt dışına kaçarsınız. hayata dair hiçbir şey görmediğiniz için hiç zorlukla karşılaşmadığınız için size zor ve korkutucu geliyor. lisedeki 3 5 saatlik mat dersi zorluk falan değil haberiniz olsun özlersiniz sonra :)aslında hayat devam ediyor ne kadar eğitim ve ekonomi kötü olsa da şuanda bile birçok şey yapılabilir.
@@ragnarlothbrok6knk öyle olmuyor be üniversiteden sonra boşta kalmak çok ağrına gidiyor insanın. Ben babamın yanında çalışıyorum onun ağzına bakıp para almak bile ağrıma gidiyor. Ailen gözünün içine bakıyor üniversite mezunusun işin yok. Aile evinde yaşıyorsun o baskılar olsun yaş 24 oldu şimdiki aklım olsa dediğim gibi hiç lisede okumazdım bi işe girip çalışırdım. İnsan kendini özgür hissetmek istiyor işte
@@ragnarlothbrok6 gs hukuk için 3.kez mezuna bıraktım sırf ileride keşke deneseydim dememek için (3 sene çalışmadım) yaş 20 mezun olursam 25 26 olacağım çok yaşlı olacağım. Hukuk zaten işsiz mesleği ama en azından gsli işsiz olurum.
@@emirbishop kanka şuan hukukta işsiz kalmazsın. Stajyer avukatlara 18k veriyorlar. Düz avukatlarda 22-25k alıyor. Ha işin temposu nasıldır bilemem. Hukukta işi eve getirme olayı var çünkü. Gs hukuk okuyanlar genelde çok sağlam yerlerde çalışıyorlar ya da akademiden devam ediyorlar. Sosyal medyaya bakıp da aldanma işsiz kalacağını zannetme. Benim okul çok iyi değil ona rağmen bir sürü hakim savcı çıkıyor. Avukat olanlarda gayet iş buluyor, yani korkma. Ha çok iyi para kazanamazsın belki ama işsiz kalınacak bir meslek değil. Para yapman için eğer avukat olacaksan kendi büronu açman lazım malesef. Millet sömürmeye çalışıyor çünkü.
Ben 60k psikoloji kazandım. 150k altı okey denecek durumda değil. Çok kötü üniler. 50k üstü çöp, anlatılmayan neler görüyorum ben burada ve herkes aslında herşey çok iyiymiş gibi davranıyor.
150k derken sayısal alanından bahsediyor büyük ihtimalle
@@seymakiris8252 valla 150k sayısal da çöp. Ben şu an bireysel yazılım çalışıyorum. Birkaç ay oldu ama 2. Sınıf ünili yazılımcıları ipe dizerim. İyileri de var ama az. Arkadaşlarım var yazılım okuyan oradan biliyorum. 80k 120k civarları
@@burakkostekli5692sayısal 100 150 k dio bunu esit ağırlıkla oranlasan 50 60 k civarı olur
4 sene Bilkent işletme okudum, 4 senede 4 ülkede 1’er seneden kalsam 4 tane dili cebime koyardım.
Eğer ailenizin, sizin de devam ettirebileceğiniz bir işi varsa okul okumayın işinizin başında durun, çok istiyorsanız akşam online derse girmeli online okuyun en azından düzenli okuma yapıp üzerine konunun tartışıldığı bir ortamda bulunmuş olursunuz. Diplomayı da asarsınız ofise arkaya.
Gidin meslek eğitimi alın, 18 yaşınızdan 20 yaşına kadar ehliyeti alıp mutfak, terzi, sanayi , barista ve manav-balık halinde çalışın. 25-30 yaşınıza kadar paranızı biriktirip istediğiniz ülkeye gidin ve her türlü işi yapabiliyor olun. 30 yaşınızda istediğiniz ülkede ailenizi kurmanın hayaline başlayacak kadar kazanmaya başlayabilirsiniz.
işletme okunmaz mı knk ne diyon
@@mustiyevski babanın şirketi ya da işi gücü varsa oku, beyaz yaka güzel büyük bir yere girer yükselirim diyosan oku. Bilkent, koç, boğaziçi, ödtü ve sabancı işletme dışında işletme okuyacaksan git motokurye ol.
Babamın işini benim devam ettirmem için muhasebe okumam gerekiyor malesef. Ve ne bölümüyle ne de mesleğiyle alakam yok malesef. Kendime ayrı bir yol çizmem gerekecek
@@Sahipkıran1 aynen öyle kanka sanayiye gir
haklı ben okudum işsizim 2 yıllık sağlık okudum hiçbir özel hastane tanıdığım veya deneyimim olmadığı için beni almadı şimdi güvenlik işi yapıyorum kpss kazanana kadar okuyoruz boşa okuyoruz
Hangi bölümdü?
@@aynen0yle radyoloji
@@MuhammedAli-im2te tabi knk haklısında mesleğimizi öğrenseydik bari 1 2 yıl özelde çalışıp ne bileyip ben seviyordum hastanede çalışmayı stajım çok güzel geçti fırsat verseler de çalışabilsek dediğin gibi kpss şart puanları ne kadar yüksek olsa da
@@yusufhacosmanoglu7349hangi bölüm peki
üniversite okuyup alanına ve maaşına katkı sağlamıcaksa boş iş liseden elektrik mezunuyum 6 ay ek kurslara ve yüksek gerilim dersleri alıp ekat belgesi aldım ayda sadece sekiz gün çalışıp oturduğum yerden 34 bin alıyorum 4 sene ünide zamanımı yesem 1m zararda olurdum ama şuanda 22 yaşında tek başıma bir evde kalıp iş yerinden aldığım arabamla gidip deliyorum
üstat ekat belgesi almak için eğitimlere tedaşın eğitim yerine mi gidip gelmen gerekiyor haftanın kaç günü oluyor eğitimler?
@@erencab teiaş tan aldım ben ve 3 aylık bir eğitim süresiydi benimki 12 sınav 4 yazılı 8 uygulamalı 80 ortalama üstü puanla mezun oluyorsun sonra staj yapıyorsun santrallerde ve sözlü sınavı geçmen gerekiyor
Jahreinin yorumuna göre 150k altı üni okumasın diyor özel ünideki güzel karılaarın hepsi yok olur bir anda
Değişir bölümüne göre makinede KTÜ CBÜ Kocaeli Sakarya asası okunmaz bunlar zaten 100 130 k lik bölümler onlardan sonra zart zurt unileri gelio
@@nuruzulfikar2303 gardaş senin bu mantığına göre türkçe çözemeyen ama matematiği fiziği sullar seller gibi yapan çocukları makine mühendisi yapmıyorsun veya şöyle yapalım sosyali türkçeyi fulleyip mat ve fizik kimya netleri aynı olan ama türkçe sosyalden anlamayan çocuğu da hayattan küstürüyorsun onun dışında mühendislikte o dediğin üniversitilerin hangisinde mezun olanlar somun civata farkını redüktör çeşitlerini ve kissoft tan dişli tasarımı yapmayı veya malzemelerin içindeki alaşım oranlarına göre talaşlı imalatta kullanacağı kesici takım seçimi yapabiliyor hangisinde cam mühendisi olarak başlayabiliyor eline tornavida almayan çocuklar ben mühendisim diyor kaynak türlerini bilmezler bazı şeyler okulla olmaz okuldan mezun olduktan sonra kendine kattıklarınla olur
Biraz doğru biraz yanlış konuşmuş üniversite de okuyarak tanıtacağın 2 insan sana çok güzel fırsatlar sunabilir
Ben yazılım mühendisliği okuyorum. C den başladık. Yani tek başına yazılım öğrenirsin ama ne kadar diye de sormak isterim? Birçok firma diplomaya bakıyor. Ayrıca üniversitede sadece akademik açıdan bir şeylerler öğrenmek için değil sosyal olanaklardan dolayı da gidiyorum. Ve bence yazılım için üniversiteye giden bir kişi evde kendi başına yazılım öğrenen kişiden daha avantajlı olur ve daha iyi öğrenir. Her zaman yazılım okunmaz, kendi kendine de öğrenirsin işte ne biliyim bilgisayar mühendisliği daha iyi, yapay zeka sizin iş olanaklarınızı azaltıcak gibi zırvaları duymaktan gına geldi gına. İllallah ettim ya. Aralarındaki en mantıklısı yapay zekalı yorum. Ama onun için de ünilerde bir sürü ELEC derslerinden yapay zekayla ilgili şeyler seçip gelişebilirsin. Ama en en önemlisi sadece üniversite okunup kendini hiç geliştirmeyip iş aramak. Yani benim burda yaptığım şey hem üniversiteye gitmek hem de kendimi geliştirmek. Bu sayede de üniversiteye gitmeyip sadece kendini geliştiren adamdan çok daha ilerde ve çok daha bilgili bir şekilde başlayabilirim diye düşünüyorum. :3
Bı bizim ülkede diploma fetişi var maalesef. Benim alanım siber güvenlik ve üniversite gerektirmiyor. Şu an tek kafama takılan şey meslek/diploma haricinde, okumasam çok bir şey kaybeder miyim (her anlamda). Sonra pişman olur muyum yoksa olmasa da olur mu
Ben öyleyim jaho uzay mühendisliği okuyup İngilizce geliştirip NASA’da uzay araçları geliştirmek istiyorum sadece o da değil uzay da insanların işine yarayacak robotlar tasarlamak istiyorum elektrik elektronik bölümünü hallettim lisede
90 bine girip mezuna kaldağımda izlediğim video
Ben ilk senemdeyim bende tekrar hazırlansammı diye düşünüyom yanlız değilsin
knk sen iyi yapmışsın senlik bir durum yok devam et
@@enesak7953 kanka ilk sende halledersin ben 6 ay da yaptim 90 bini ve bi hedefim de yoktu, şimdi bu sene ilk 5 bini hedefliyorum
Bizim şantiyede inşaat mühendisi şefler 14 15 alıyor, emir verdiği ustanın yevmiyesi 1500 xd
Şark kurnazı müteahhitin şantiyesi öyle olur bizim şantiyede deprem bölgesindeki yoğunluktan dolayı işçi bulunamıyordu adam gitti Türki devletlerden işçi getirdi işçi mühendisten fazla kazanamaz diye ha bizde mühendisliğin hakkını veriyoruz yüzde 90 şantiye mühendisi gibi yalandan şantiyede boş dolasmiyoruz.
Genel olarak %50 katılıyordjm Jahrein e bu video ile %55 oldu çok haklı....fanyas döşemeyi öğrenen bok bok yerde okuyandan daha iyi geciniyor
Ben elektrik eloktronik mühendisliği ogrencisiyim , 1.sınıfta lisans dersi olarak c++ verdiler , 2. Sınıfta matlab verdiler yazılım konusunda çokda eksik şeyler ögretmiyorlar belkide benim universiteme ozgu bir durumdur
Hangi üni
Jahrein abimiz çok güzrl moral veriyor adam adam
Cocuk gelişimi okuyan kişiler de marketlerle ön sözleşme yapsın sene sonu oraya geçsinler hemen
Çocuk gelişimi okuyan arkadaşlarım daha okul bitmeden para kazanıyorlardı çocuk bakarak. Hiç bitmeyecek bir meslektir çocuk bakımı.
Adam hakli gencler okuyacaksaniz acıktan okuyun kendinizi gelistirin
Müteahhit dedin ya keşke onun devamını getirsen desenki şu kadar sene fayans döşersin ilk kat karşılığı inşaatını yaparsın tarzında o zaman kimse üniversite okumazdı.İşin ucunda patron olmak olunca hepimiz hevesleniyoruz da patronluk demeyince diğer işler pek sarmıyor.İlla müteahhitlik değil nalbur dükkanı açabilsek o da yeterdi.
Okumak var okumak var, ben bilgisayar mühendisliği okudum yeni mezun oldum bi kaç ay önce direk gayet yüksek maaş ile başladım. Aynı şekilde yeni mezun olup şu an işsiz olan da bi çok eski sınıf arkadaşım var.
Nerde okudun
@@zeynel2906 işin ironik kısmı da orda, öyle über iyi bi okulda okumadım. Muğla Sıtkı Koçman üniversitesi, ama Bilkent Odtü vs mezunu ile aynı işi yapıyorum. Yani önemli olan nasıl okudun
kaç alıyosun kanka merak
@@reck1749 söylemek çok doğru olmaz, zaten gizlilik sözleşmem var şans eseri biri görse şirketten (ki kalabalık bi şirketiz) hoş olmaz. Ama günümüzün şartlarına göre iyi alıyom diyebilirim
@@hasanarcas1633yorumun beni çok mutlu etti üniversitede kendini çok iyi geliştirip dolu dolu geçirirsen onun karşılığını alabilmen mükemmel birşey. Umarım hangi bölümde olursa olsun kendimi cok iyi şekilde geliştirirsem karşılığını alabilirim
Üniversitelerin birçoğu gereksiz. Liselerdeki birçok ders bile gereksiz ki 4 yıl olması saçmalık zaten ama ona kişisel yapılacak birşey yok en fazla gündeme getirilebilir. Jahoya kesinlikle katılıyorum. Amaçsız üniversite kazanıyım da okuyum mantığı sizi mutsuz yapar. Buna Tıp, hukuk dahil. Ha şu olur amacın ortopedist veya ceza hukuku alanı gibi spesifik hedefin olur yıllar içinde yakın alanlara bu kişiler kayabilir. Ancak hiçbir hedefin yok sadece parası iyi tıp kazanıyım, eee, sonrasında bakarız hangi uzmanlığı kazanabilirsem, eee, kardiyolojiyi kazandın diyelim, eee, sonrasında yatırım peşinde koşarsın birşekilde başka bir para kaynağı buluyumda sevmediğim işi yapmıyım diye. Bu dediğim en iyi bölümlerle alakalı. Birde hiçbir işe yaramayan yüzbinlerce kontenjanı olan ve o kadar iş açığı olmayan gereksiz bölüm ve üniversiteler var. Orası tam bir bataklık girmeyeyim. Jahoya katılıyorum, kalifiyeli eleman şuan trde iş garantisi olan tek yer. Hangi alanı seviyorsan o alana yönel, araştır. Herhangi bir alanda ilgin yok yinede bu tarz alanlara yönel. Direkt piyasaya girmiş olursun. Hukuk okuyum, sonrak yüksek lisans. Kendimi geliştiriyim diyinceye kadar 10 yıl geçiyor. Sonuç olarak o alanı sevmiyorsan bu 10 yıllık sürece girme. Git teknik bir alana gir. 2 yıl oku teknik bilgisini öğren. 3 ay staj yap. Harbi 30k maaş ile aranan eleman oluyorsun. Bu alanı istememiş olsan bile 2 yıllık bu süreç. Haa sen dersin ki ben yazılım aşığıyım günde 10 saatini bu alanda harcıyıp zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsan, siber güvenlik vs bir alana çok ilgin varsa. Git Yazılım-Bilgisayar mühendisliğini oku. Sonuç olarak kendini tanı, etrafındakiler istiyor diye veya genel akış böyle diye bir yolculuğa girişme.
en güzel meslek oto kiralamadir
Para lazım 10 milyon param olsa açarım bir dükkan 15 tane araba alırsın kiralarsın hergün müşteri gelir en kötü 3k kazanç aylık 80k de misgibi
Adam daha AGÜ yü görmemiş sayılı bir üniversite için çalışmalılar.
Valla ben de bu yıl yeni okumaya başlamıştım. Sarmadı, alışamadım bıraktım geri memlekete döndüm. Yakın zamanda işe giricem hem tecrübe kazanıcam hem de 2 yıllık aşçılık gibi bir yer okurum kafam rahat olur. Yurtdışı deli gibi aşçı arıyor zaten yurtdışına giderim dil öğrenip.
Düşündüğün bile hata. Bir de yabancı bir eş bulursan kapağı yurt dışına atarsın. Tatil bölgesinde olsam yazları hiç boş durmaz hem dil öğrenir hem rehberlik ve yapardım.
Kokartlı rehber ol knk
@@pgetheelderscrollsturkiye68 Knk rehber olmak için okul okusam mı okumasam mı onu düşünüyorum. Okusam bile en fazla 2 yıllık turizm rehberliği okurum heralde. Dershanedeki rehber hocam 2 yıllık turizm rehberliğiyle 4 yıllık arasında hiçbir fark yok demişti
knk sakın 4 yıllık okuma zamanın boşa gider hocan haklı, okuyacaksanda 2 senelik oku@@Mikehrmantrautaynibenya
@@Mikehrmantrautaynibenya okusam mı okumasam mı diye arada kalmanı anlayamadım. Turizm rehberi olacaksan bölümünü okuman lazımdır, yanlış mıyım? Ha eğer okumadan torpil olmadan da çalışılıyorsa o zaman gereksizdir. Hiç okumayı bile düşünme derim.
Meslek liselerini okuyup onun üzerine üniversiteler okuyun arkadaşlar kendinizi bi alanda uzmanlaştırın
Bölümum meslek lisesi tekstil mezunuyum ama yazılım mühendisliği istiyorum nasıl olcsk
@@keremtasdemir9905 yazılım mühendisliği için okula gerek yok zaten açıp youtubedan başlasan ve istikrarlı olursan en kral yazılımcı olursun onulda yazılım falan öğrettikleri yok zaten