Ingrasaminte verzi - siderate la vita de vie - pentru ingrasarea si imbunatatirea structurii solului

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 31 ธ.ค. 2024

ความคิดเห็น •

  • @thefruitcollection
    @thefruitcollection 9 หลายเดือนก่อน +1

    Un clip foarte util. Mult succes in noul sezon!

  • @MugurTomitaSr
    @MugurTomitaSr 9 หลายเดือนก่อน +1

    Thanks!

  • @ssstefannn1
    @ssstefannn1 9 หลายเดือนก่อน +2

    eu cred ca pe alta parcela ar trebui sa semeni trifoiul, el e specie multianuala din cate stiu si dupa uscarea celorlalte siderate va ramane mai rar, plus ca e de talie mult mai mica, iar mazarea, mazarichea te-as sfatui sa o semeni cu ovaz, sau grau sau secara, care vor avea rol de tutore si sa nu sa se prabuseasca pe sol plantele fixatoare de azot, poate mustarul creste drept in sus si le va sustine, si facelia, cu altele nu am lucrat si nu stiu cum cresc

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  9 หลายเดือนก่อน +1

      Tot ce am prezentat sunt plante anuale, inclusiv trifoiul incarnat si cel de Alexandria. Lupinul, facelia si mustarul pot fi si de sustinere. Nu am gasit secara sau ovaz dar o sa adaug la anul.

  • @didinatoma5871
    @didinatoma5871 28 วันที่ผ่านมา

    Bună , dacă vrea mea e in camp și fara sursa de apa vor face fata siderate le , din câte știu și ele trebuiesc udate

    • @didinatoma5871
      @didinatoma5871 28 วันที่ผ่านมา

      Scuzați am vreau sa scriu " via mea "

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  28 วันที่ผ่านมา

      In principiu e bine sa fie irigate dar nu e obligatoriu. Eu nu le-am udat si au crescut foarte bine doar din ce a plouat. Vedeti th-cam.com/users/shortsnK8qT9--6ZY

  • @laurentiugilma2887
    @laurentiugilma2887 9 หลายเดือนก่อน

    Salut
    De mazare de toamna ce zici?

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  9 หลายเดือนก่อน

      E buna insa sa aiba timp sa creasca pana in iarna.

  • @mihaipopescu1390
    @mihaipopescu1390 8 หลายเดือนก่อน

    Prin insamantarea acestor plante , sa inteleg ca nu vei mai sapa via sau in fiecare an sapata via si apoi aplici samanta in pamant ...?

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  8 หลายเดือนก่อน

      Sunt plante anuale deci in fiecare an se seamana. Dar tot timpul anului nu mai sap, doar cosesc.

    • @mihaipopescu1390
      @mihaipopescu1390 8 หลายเดือนก่อน +1

      @@taran.de.weekend Ok , mersi

  • @vallli109
    @vallli109 9 หลายเดือนก่อน

    De unde ai cumpărat semintele?

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  9 หลายเดือนก่อน

      Din mai multe locuri, de pe internet, din magazinele de bricolaj de la raioanele de gradina...

  • @Mircea77OI
    @Mircea77OI 9 หลายเดือนก่อน

    Buna ziua, am infintat o mica livada cu pruni, meri peri. Ce recomandati sa seaman? Lucerna , trifoi, ierburi?
    Va multumesc!

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  9 หลายเดือนก่อน +1

      Nu puneti lucerna. Evitati plantele perene cu radacina puternica. Trifoi e bine sau orice planta anuala.

  • @sorinmiron9358
    @sorinmiron9358 9 หลายเดือนก่อน +1

    Iertati-ma ca revin cu o intrebare...ce distanta aveti intre rd de vie si ultima sarma la ce inaltime o aveti?

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  9 หลายเดือนก่อน

      Intre randuri 1.5 m, ultima sarma la 2m. Vedeti th-cam.com/video/fy6tZasxEQ4/w-d-xo.html

  • @alexmilan55
    @alexmilan55 9 หลายเดือนก่อน

    Inca o chestie, daca nu e suficient de cald afara ( inclusiv noaptea ), hrisca nu merge atat de bine, ca e iubitoare de caldura, rasare cu cotiledoanele galbui, in loc sa fie verzi, are rezistenta slaba la frig ! Oricum am vazut ca nu ti-ai luat ! Clima de la noi iti permite sa semeni cam de 3 ori siderate pana in noiembrie cand vine frigul. Si chiar daca un amestec iti aduce beneficii structurale ( radacini de diverse lungimi ) si de varietate a elementelor utile, cand e sa faci rotatia sideratelor, vei fi nevoit sa vii cu aceleasi familii de plante, ceea ce nu stiu daca e corect pentru sanatatea asolamentului. Ideal e sa vii cu o familie de plante, apoi cu alta, apoi cu alta si sa le variezi de fiecare data ! De exemplu incepi in februarie cu mustar care e foarte rezistent la frig, singur sau in amestec cu rapita sau ridiche oleaginoasa ( care nu e scumpa ), apoi prin aprilie/mai bagi o portie de leguminoase, apoi in august/septembrie o portie de ovaz/orz si facelia ( desi facelia e ceva mai lenta la rasarire, nu stiu cum e soiul tau ). Astfel mereu si mereu vei avea diversitate ( vizuala, microbiologica, plus daunatori/fungi derutati, care nu mai stiu pe cine sa atace sau cand sa fuga ).

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  9 หลายเดือนก่อน

      Asteptam feedback de la tine, ca esti mai avansat 🙂 Nu am gasit hrisca... Deocamdata incerc doar cu o cultura pe an. Dupa cosire am de gand sa o las ca mulcire, nu vreau sa o incorporez imediat in sol. E nevoie si de apa pentru ingrasamintele verzi si cum la mine nu prea mai ploua vara nu vreau sa concureze cu vitele de vie. Poate o sa pun niste cereale toamna desi e foarte secetoasa si nu o sa rasara... voi vedea. M-am gandit ca daca e un mix nu prezinta problema monoculturilor. Si oricum anul urmator alternez rastavurile asa ca unde am pus siderate o sa fie pamant curat.

    • @alexmilan55
      @alexmilan55 9 หลายเดือนก่อน +1

      @@taran.de.weekend hrisca mi-a venit comanda acum doua zile, iti pot trimite linkul in alta parte ca aici imi dispar comentariile cu linkuri sau site-uri. Mai aveam, dar imi place mult, rasare repede si creste repede dar ii trebuie apa, e adevarat. Daca nu le poti iriga iti trebuie plante rezistente la seceta cum e nautul, de exemplu. Sper ca si Seradella e rezistenta, la fel facelia, sa gasesti plantele ideale pentru tine. E ok mulcirea ! Ca sa profiti de umezeala trebuie plantate din februarie pentru ca la mijlocul lui aprilie sa ai o masa stufoasa de verdeata. Rezistente la frig ( cam minus 5 grade ) sunt : mustarul, rapita, mazarea, lupinul, mazarichea, facelia si cerealele. Nu cunosc speciile alea de trifoi si seradella

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  9 หลายเดือนก่อน

      @@alexmilan55 Apar si comentariile cu linkuri dar sunt moderate pt ca m-am trezit cu spam cu tot felul de porcarii. Deci poti pune link si aici pt toata lumea si il aprob. Am ales martie ca sa fie perioada medie de plantare dintre toate. Ma gandesc sa creasca bine pana la sfarsit de mai. Ajustez la anul data de plantare sau combinatiile.

    • @alexmilan55
      @alexmilan55 9 หลายเดือนก่อน

      @@taran.de.weekend seminte-facelia.ro
      Daca lasi pamantul negru e ok cu mixul, dar te vei convinge ca ideal e sa nu il lasi niciodata negru, in cel mai rau caz mulcit, covorul verde tine umezeala in sol, eviti eroziunea de suprafata, cu fiecare plantare de siderate va deveni mai bun si mai viu, mai afanat, sa stii ca se mai diminueaza anumiti fungi, asta e o chestie reala, cu cat e mai viu solul cu atat se imputineaza ciupercile ( antracnoza, escorioza, chiar si mana se mai estompeaza ), te vei convinge singur. Macar de doua ori pe an, in primavara vii cu amestec de leguminoase, le lasi sa creasca mari, le cosesti, in august le inglobezi, apoi inainte de prima ploaie importanta din toamna sau sfarsit de august, semeni cereale plus mustar pe care le lasi pana in februarie cand iar inglobezi si repeti an de an. Daca ai putere de munca evident. Eu nu sunt de acord cu un rand inierbat si unul nu, nu inteleg foloasele unui ogor negru. Cat despre discutia mix/monocultura, daunatorii si fungii la un mix vor aparea toate odata, pentru fiecare familie de plante si vor ramane acolo in asteptarea urmatorului mix, pe cand plantate pe familii, cand dai cu crucifere ii ametesti pe daunatorii leguminoaselor si tot asa, iar terenul va fi mereu in echilibru, fara sa fii obligat sa lasi ogor negru

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  9 หลายเดือนก่อน

      Benzile alternative ma gandesc sa ma ajute sa fac stropirile. Dar daca nu ma impiedic in ierburi 😄 o sa pun peste tot. Probabil o sa merg pe 2 insamantari pe an cu cereale preponderent toamna... O sa vad in functie de cresteri, precipitatii etc.

  • @PuiuToma
    @PuiuToma 9 หลายเดือนก่อน +1

    Nu uita de tataneasa.

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  9 หลายเดือนก่อน +1

      Foarte buna tataneasa pentru fertilizare foliara dar si ca mulci sau pusa in compost. Insa e perena si nu as vrea plante perene in vie.

  • @lilianastan5019
    @lilianastan5019 9 หลายเดือนก่อน

    Ce.faceti.cu.semintele.astea.la.ce.lefolosifi..si.la.ce.le.semanati.ptr.ce..nu.inteleg.ptr.ce

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  9 หลายเดือนก่อน

      Urmariti cu atentie ca am explicat