Scarificarea gazonului. De ce trebuie făcută?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 26 พ.ย. 2024

ความคิดเห็น • 47

  • @constantinescuconstantin7679
    @constantinescuconstantin7679 3 ปีที่แล้ว +1

    Benefic acest video pentru începători.Mutumim.

  • @op-tim_auto
    @op-tim_auto 3 ปีที่แล้ว +2

    In 2019 am insamantat cam 100m2 cu gazon Seceta cumparat de la Dedeman, dar ambalat de voi. Incredibil cat e de bun! L-am insamantat mai mult la noroc, pe un teren cu pamant sarac, aproape galben pentru ca nu mai vroiam praf.. Incredibil cat de des a iesit, germinatia a durat 2 saptamani si am avut si mare noroc cu vreo 4 saptamani ploioase. Foarte rezistent, anul trecut l-am scarificat si s-a indesit ca iarba de islaz. Toata lumea se uita in curte la cat de frumos arata cand e tuns. Azi am mai insamantat cam 120 m2 dintr-o punga de 4 kg, si mi-a mai si ramas. Sunteti super pe domeniul asta, ma si mir ca nu e canalul mult mai popular.

    • @gazonul
      @gazonul  3 ปีที่แล้ว

      Mulțumim de apreciere!
      Creștem și canalul de TH-cam! :)

  • @zamfiralin
    @zamfiralin 2 ปีที่แล้ว +1

    Crescut la bloc fiind o viata întreaga, am preferat sa mi cumpăr o casa la periferie unde am și 200m2 de curte unde am aruncat gazon. Nu am știut nici măcar cum arata o sămânță dar barim care sunt etapele gazonului. Am ajuns sa fiu fanatic referitor la gazonul meu și ma fascineaza tot ce înseamnă grădinărit. Chiar și câinele îl cert când se întinde pe gazon 😁😁🤣

  • @syresnap
    @syresnap 3 ปีที่แล้ว +3

    Va multumesc mult pentru aceste videoclipuri, mi am achiziționat o masina de sacrificat si ma gandeam sa bag o scarificarea sănătoasa la sfârșitul luni martie dar uite ca mi am găsit răspunsul la întrebarea mea in acest videoclip. Intrebarea mea fiind "gazonul nou însamantat in luna septembrie anul trecut , trebuie sacrificat ? " si raspunsul este nu

  • @gavrilovicicezar7826
    @gavrilovicicezar7826 3 ปีที่แล้ว +4

    In loc de sonda pentru prelevarea solului se poate folosi si un plantator pentru bulbi.

    • @gazonul
      @gazonul  3 ปีที่แล้ว

      Mulțumim pentru pont!

  • @manuelturcanu4956
    @manuelturcanu4956 2 ปีที่แล้ว +1

    Mulțumesc de mare ajutor! Am dat cu Scarificator ul dar nu am știut ca trebuie sa fie uscat terenul acum am reansamantat sper sa îmi crească din nou gazonul, când trebuie sai dau fertilizant?

    • @gazonul
      @gazonul  2 ปีที่แล้ว +1

      Puteti aplica fertilizant acum. Se putea si la suprainsamantare.

  • @mihailsandu5433
    @mihailsandu5433 7 หลายเดือนก่อน

    Am probleme pe un loc unde am pus gazon..Sa îngălbenit și parca este putrezit ,este lângă casa porțiunea și lângă alea care întru în casa..Ce pot sa fac va rog? Trebuie sa scot acel gazon unde am aceasta problema și sa insamantez din nou?

    • @gazonul
      @gazonul  7 หลายเดือนก่อน

      Îngălbenirea și putrezirea gazonului pot fi cauzate de mai mulți factori, inclusiv de drenajul slab al apei, de boli fungice sau de daune provocate de insecte. Iată câțiva pași pe care îi poți încerca pentru a rezolva problema:
      1. Verifică Drenajul: Primul pas este să verifici dacă zona are probleme de drenaj. Apropierea de casă și alei poate însemna că apa se acumulează în acea zonă, ceea ce favorizează apariția bolilor fungice. Poți încerca să îmbunătățești drenajul prin adăugarea de nisip sau prin crearea unor canale mici de drenaj pentru a ajuta apa să se scurgă mai bine.
      2. Tratament Fungic: Dacă suspectezi o boală fungică, aplicarea unui fungicid ar putea ajuta. Fara o poza, este dificil de a sugera un produs exact, dar puteti merge pe ceva cu spectru larg precum Ortiva Top 10ml/100mp.
      3. Aerisire: Asigură-te că aerisești și solul. Aerisirea ajută la îmbunătățirea drenajului și la reducerea compactării solului, care poate fi o cauză a problemelor de sănătate ale gazonului. (vezi pe canal video Aerarea).
      4. Reînsămânțare: Dacă gazonul este grav afectat, s-ar putea să fie necesar să îl scoți și să reînsămânțezi zona. Înainte de a face asta, asigură-te că ai rezolvat orice probleme de drenaj sau boli pentru a oferi noii semințe cel mai bun start posibil.
      5. Îngrijire Corespunzătoare: După tratament, menține un program regulat de irigare (dimineața devreme este ideal, mai rar, dar abudent) și tundere la o înălțime care nu stresează iarbă. Recomandam si restul de video-uri despre gazon. Va uitati o data si aveti macar o baza solida despre intretinerea gazonului.
      De asemenea, te încurajez să te alături grupului nostru de Facebook pentru suport tehnic. Acolo poți face o postare cu poze și o descriere detaliată a problemei gazonului tău. Astfel, va fi mult mai ușor pentru noi să oferim un răspuns satisfăcător și personalizat. Iată linkul:
      facebook.com/groups/gazonul

  • @rajahtuareg7837
    @rajahtuareg7837 3 ปีที่แล้ว

    Salut..am o intrebare daca esti amabil...dupa ce sap pamantul greblat curatat tasat...inainte de a pune un strat de nisip pot sa pun folie de mulcire?..este benefic contra eventualelor buruieni...sau afecteaza cresterea gazonului rulou?

    • @gazonul
      @gazonul  3 ปีที่แล้ว

      Salut!
      Folia de mulcire este un produs care este folosit in productia legumelor. Intr-adevar prezinta anumite avantaje, intre care un control mai bun asupra conditiilor de mediu, dar aceste avantaje sunt ok pentru cresterea legumelor.
      In ceea ce priveste gazonul, nu recomand in niciun caz aceasta folie pentru ca: 1. Radacina gazonului se dezvolta in timp foarte mult si, daca ajunge in apropierea acestei folii, o sa se sufoce, 2. Pe timpul verii aceasta folie se incinge foarte tare si creeaza temperaturi si mai ridicate la nivelul solului, ceea ce va conduce la moartea gazonului, 3. Cele mai multe folii nu sunt biodegradabile si, in timp, afectezi biodiversitatea. Singurul lucru pe care il poti face pentru a elimina buruienile (dar nu exista niciodata o certitudine ca sunt eliminate toate) este erbicidarea. Altfel, buruienile pot iesi si de pot dezvolta, poate chiar si cu aceasta folie, pentru ca in orice sol pot exista seminte sau resturi vegetale, care de multe ori sunt transportate si si pe cale aeriana.

  • @GabrielaParvulescu-t3e
    @GabrielaParvulescu-t3e ปีที่แล้ว

    Buna seara,am fost plecata 5 luni si as vrea sa maocup de gazon
    Pina acum a ploat dar de doua zile nu As dori sa scarific
    gazonul daca pot sa fac avind in vedere doar de doua zile nu mai ploua Ce parere axeti

    • @gazonul
      @gazonul  ปีที่แล้ว

      Va puteti apuca si acuma fara probleme. Doar sa faceti toti pasii: scarificare, suprainsamantare la nevoie si neaparat fertilizare, si eventual repetati fertilizarea la 2-3 saptamani, in functie si de starea gazonului. Poate va ajuta si acest video. Spor la gradinarit. th-cam.com/video/pGVPMuJe_24/w-d-xo.html

  • @socatele7017
    @socatele7017 ปีที่แล้ว

    in luna mai am achizitionat de la dvs rulouri gazon aprox 120 mp pentru curtea casei si sunt foarte multumit .... se impune scarificarea luna aceasta sau daca nu cand ? va multumesc!

    • @gazonul
      @gazonul  ปีที่แล้ว

      Posibil sa aveti putina uscaciune si sa nu fie nevoie. Depinde si cum se prezinta, dar cel mai probabil ar fi mai bine la primavara 🙂 Spor la gradinarit.

    • @socatele7017
      @socatele7017 ปีที่แล้ว +1

      @@gazonul va multumesc frumos pentru raspuns si va recomand tuturor !

  • @malinnaiulia2186
    @malinnaiulia2186 2 ปีที่แล้ว

    Buna ziua! La inceputul lui octombrie am pus gazon de la Gazonul - Select, si fertilizant tot de la Gazonul - Starter, deci gazonul nostru este tanar, nu l-am tuns, nu am facut nici scarificare, nici aerare, este destul de rar si vrem sa facem reinsamantare zilele astea, cu acelasi tip de gazon. Daca gazonul este tanar, cu un aspect uscățel, mai este nevoie de scarificare? Nu il va distruge scarificarea el fiind tanar? Ne gandeam sa facem doar o aerare, iar apoi sa punem din nou seminte si fertilizant. Cum sa procedam? Multumesc! 🙏

    • @gazonul
      @gazonul  2 ปีที่แล้ว +1

      Gazonul este destul de tanar pentru a face o scarificare sau aerare, cu atat mai mult daca este rar. Este normal sa fie un pic urat dupa iarna, dar in mod normal isi revine acuma primavara, deci poate doar o suprainsamantare + nisipare/incorporare + fertilizare + irigare si in 2-4 saptmani va fi alt gazon!
      O poza face cat 1000 de cuvinte. De aceea daca aveti ocazia ne gasiti pe grupul de facebook. O postara cu 2-3 poze ne ajuta sa dam sfaturi personalizate 🙂. Altfel este un pic mai dificil.
      facebook.com/groups/gazonul

    • @malinnaiulia2186
      @malinnaiulia2186 2 ปีที่แล้ว +1

      @@gazonul voi reveni cu poze inainte de reinsamantare si dupa. Multumesc tare mult pentru raspuns! 🙏

  • @eu3145
    @eu3145 ปีที่แล้ว

    La mine iarba a inceput sa se usuce, e moarta , cred ca din cauza ca in ptimavara am dat prea mult ingrasamant... ar trebui sa fac o scarificare agresiva? Si cand ar trebui sa o fac? Se poate face oricand? Ca presupun ca trebuie si insamantare! Sau pot sa astept pana in toamna? Mentionez ca am pus gazonul in toamna anului trecut, deci d-abia la toamna implineste 1 an!

    • @gazonul
      @gazonul  ปีที่แล้ว

      Ar trebui cateva poze pentru a intelege mai bine situatia de la fata locului.
      Scarificarea se poate face oricand, dar in general se practica primavara sau vara impreuna cu restul de lucrari de reabilitare si este evitata pe perioada de vara pentru a nu pune un stres suplimentar pe gazon. Scarificarea nu implica neaparat si insamantare, dar daca aveti zone in care gazonul este uscat, atunci se face. Atunci cand se face o reabilitare trebuie neaparat si fertilizat gazonul.

    • @eu3145
      @eu3145 ปีที่แล้ว

      @@gazonul am inteles, unde as putea trimite poze?

    • @gazonul
      @gazonul  ปีที่แล้ว

      Ne cerem scuze de intarziere, ne-a scapat mesajul. Ne puteti scrie pe Messenger, grupul de Facebook, email sau chiar pe WhatsApp. Datele de contact le gasiti aici: 🙂
      facebook.com/gazonul

  • @cristianmutascu4516
    @cristianmutascu4516 3 ปีที่แล้ว +1

    Salut, eu am rulori instalate in august 2020 si daca dau la o parte iarba vad doar solul. Da, sunt cateva fire de iarba moarte dar nici vorba de mulch/thatch. Presupun ca o scarificare ar fi inutila nu? Multumesc.

    • @gazonul
      @gazonul  3 ปีที่แล้ว +1

      exact - ai intuit foarte bine. După cum spus și în video, un strat de thatch și mulch e benefic pentru gazon. Având în vedere că gazonul tău abia intră în adolescență, ca să zic așa - nici nu a apucat să-și formeze un acel strat.

    • @cristianmutascu4516
      @cristianmutascu4516 3 ปีที่แล้ว +1

      @@gazonul Multumesc pt. raspuns. Stiu ca e off topic dar crezi ca ai ne-ai putea da cava info-uti despre fierul pt gazon? In State am vazut ca se foloseste mult chelatul de fier. Pt nuanta presupun. La noi nu prea. Nici piata nu e prea ofertanta. Multumesc.

    • @gazonul
      @gazonul  3 ปีที่แล้ว +1

      @@cristianmutascu4516 Fierul la gazon este util. Ajută din mai multe perspective și îi dă gazonului o culoare mai închisă, un verde mai închis.
      Recomand să fie aplicat în combinație cu îngrășăminte clasice NPK sau ca un suport la fertilizarea standard printr-un fertilizant lichid cu microelemente.
      Dacă este în îngrășăminte NPK granulare, recomand între 0.5 - 1.5%. Dacă este depășită cantitatea există si riscul de a da o culoare roșiatică la gazon, dar acum depinde și de specii. Dacă ai în amestec Poa Pratensis, este posibil să se vadă.
      În plus există îngrășăminte cu mai mult fier care, pentru că au o cantitate mai mare de fier, afectează negativ mușchiul și îl distruge.
      Fierul chelat ține mai mult decât cel standard care ar trebui aplicat un pic mai des. Dar nu m-aș preocupa de asta, cât timp îngrășămintele conțin 0.5 chiar 1-1.5% fier, dacă este aplicat regulat, gazonul o sa primeasca tot ce are nevoie.
      Îngrășămintele noastre, toate conțin fier: Starter/Balance/Fortify - au 1%, iar Starter are 1.5% - asta tot offtopic - dacă te interesează :) Sper că ți-am răspuns la întrebare.

    • @sebastiandologa
      @sebastiandologa 3 ปีที่แล้ว +1

      @@cristianmutascu4516 Fierul este esential pentru producerea de clorofila; sau mai exact, nu se produce clorofila daca este lipsa de fier masiva, deci este esential, dar nu in cantitati mari, Cu ingrasaminte profesionale pentru gazon care includ tot felul de macro si micro elemente este suficient.
      mai multa clorofila = fotosinteza mai buna = planta mai sanatoasa
      mai multa clorofila = verde mai inchis si intens

    • @cristianmutascu4516
      @cristianmutascu4516 3 ปีที่แล้ว +1

      @@gazonul da, multumesc. Am Starter-ul de la voi dar nu l-am aplicat inca din cauza temperaturilor inca scazute. Probabil finalul lunii martie va fi ideal. Multumesc inca o data.

  • @gabrielanenciu8329
    @gabrielanenciu8329 3 ปีที่แล้ว

    Bună ziua! Eu am rulouri puse din octombrie 2019. De anul trecut se vede din gazon plasa verde care a susținut rulourile.
    Mi-a fost teama sa folosesc un scarificator sa nu agate plasa și sa o scoată cu gazon cu tot. La margini am agatat-o cu grebla și m-am oprit. Ce ma sfătuiți sa fac? Aceeași întrebare și cu privire la aerare.
    Mulțumesc!!

    • @gazonul
      @gazonul  3 ปีที่แล้ว +1

      Momentul în care se va face scarificarea se va rupe plasa - iar resturile plasei vor trebui adunate și apoi va trebui să faceți o supraînsămânțare. În princippiu - rădăcinile gazonului nu ar trebui să fie afectate - dat fiind că deja gazonul este matur - iar rădăcinile au avut timp să se dezvolte în adâncime. Succes! Și așteptăm rezultatele pe grup facebook.com/groups/gazonul

  • @paulmesaros3837
    @paulmesaros3837 2 ปีที่แล้ว

    Ce înseamnă fertilizare adică ce trebuie sa faci ii aplici un îngrășământ ?

    • @gazonul
      @gazonul  2 ปีที่แล้ว

      Da, se aplica un ingrasamanat. Poate va ajuta acest video th-cam.com/video/JRyeLhqXpeo/w-d-xo.html

  • @Luxdesign28Roserviciiweb
    @Luxdesign28Roserviciiweb 3 ปีที่แล้ว

    Râmele nu ajută în procesul acesta? Nu știu, întreb și eu. 🙄

    • @gazonul
      @gazonul  3 ปีที่แล้ว

      Ramele ajuta intr-adevar, dar la aerarea solului. Insa scarificarea este o lucrare diferita, asa cum am explicat si in video.

  • @sandeltomei4842
    @sandeltomei4842 8 หลายเดือนก่อน

    Termenii in engleza nu au corespondenți in română?

    • @gazonul
      @gazonul  8 หลายเดือนก่อน

      Dacă vă referiți la termenul "thatch" în engleză, se referă la stratul de resturi vegetale, rădăcini și alte materii organice care se acumulează între suprafața solului și firele de iarbă. În română, acest strat se mai numește „pâslă” sau „strat de resturi vegetale”, dar în general se utilizează termenul din limba română.

  • @gazonul
    @gazonul  3 ปีที่แล้ว

    Care este diferența dintre scarificare și aerare? Și încă ceva - tu ce tip de scarificator preferi?

    • @cristianmutascu4516
      @cristianmutascu4516 3 ปีที่แล้ว +1

      Nu cred ca se pune priblema preferintei ci a suprafetei. Pana in 100 mp te poti descurca cu unul manual. Desi te ,,rupe" la maini.

    • @gazonul
      @gazonul  3 ปีที่แล้ว

      @@cristianmutascu4516 unora le place exercițiul fizic :D

  • @sorinhututui7756
    @sorinhututui7756 3 ปีที่แล้ว

    Salut. Mi-a ieșit destul de mult trifoi cu floare în unele zone în gazon. Ce îmi recomanzi sa fac?

    • @gazonul
      @gazonul  3 ปีที่แล้ว

      Salut! Recomand: Cerlit, Dicash
      Alte metode de combatere: Ținând cont că trifoiul apare pe soluri slab fertilizate și bogate în fosfor, combaterea sa se face prin fertilizări cu cantități generoase de potasiu. Extragerea manuală înainte de răspândire și tunderea regulată a grădinii îi încetinesc dezvoltarea.

    • @sorinhututui7756
      @sorinhututui7756 3 ปีที่แล้ว

      @@gazonul mulțumesc pt răspuns

    • @gazonul
      @gazonul  3 ปีที่แล้ว

      @@sorinhututui7756 Cu plăcere! Sper să te ajute!