LUMEA E BINE FĂCUTĂ (II): EUROPA I FILM DOCUMENTAR

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 17 มิ.ย. 2024
  • Continuarea cronicii unui eveniment de avangardă
    Acțiunea de avangardă multimedia generată de publicația „Infinitezimal” condusă de Sebastian Vlad Popa a avut un prim moment efervescent în decembrie 2017, în București. În anii următori, 2018 și 2019, a dobândit un caracter itinerant, pornind-o la drum prin Europa. Realizatorul a urmărit-o pas cu pas, documentând itinerariul prin prisma avangardei promovate de acțiunea în sine.
    O multitudine de personaje din cele mai variate medii și spații geografice se intersectează în periplul celor de la „Infinitezimal”, cărora realizatorul le adresează tuturor aceeași unică întrebare-etalon din prima parte a dipticului filmic: „Lumea e într-adevăr bine făcută”?
    Filmările au avut loc la Berlin (Institutul Cultural Român), Torino (la Cubo Teatro și în spațiul cultural San Pietro In Vincoli), Seghedin în Ungaria (la filiala ICR Budapesta de acolo) dar și la Târgoviște, în contextul Festivalului Internațional de Teatru Babel, într-un spațiu cu totul insolit și spectacular (o vehe uzină electrică dezafectată) ori București. Peste tot, acțiunea se desfășoară sub propoziția-declarație LUMEA E BINE FĂCUTĂ scrisă cu litere luminoase din neon și purtată peste tot (nu fără incidente, uneori cu rezultate neașteptate).
    Aceeași explozie a spiritului de avangardă este ideea vectorială a acestui al doilea documentar, apărut în timp în succesiunea primului - cel care a generat totul ca un punct de pornire primordial. Muzica experimentală a unor tineri muzicieni invitați din întreaga lume (Ungaria, Serbia, Japonia, Finlanda) este înregistrată în priză directă în diverse locații. Îi regăsim pe redactorii „Infinitezimal” pe care i-am întâlnit în prima parte. Sebastian Vlad Popa apare din nou ca lider de grup, dinam al avangardei contemporane și formator de opinie. Actrița și poetesa Ioana Crăciunescu este din nou un personaj principal, purtându-și poezia prin spații mai mult sau mai puțin convenționale.
    Ca și în partea întâi, numeroase videoclipuri sunt montate pe aceste muzici nebănuite și neașteptate, uneori cât se poate de stranii - experimentalul rămâne ideea de forță și aici. În plus, apar acum și câteva videoclipuri tip cinéma-vérité, documentând edificarea acțiunii propriu-zise prin diversele spații noi parcurse în periplu.
    Proiect realizat în colaborare cu Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.
    Un film de Tudor Chirilă
    / tvrcultural
    / tvrcultural
    www.tvr.ro
    www.tvrplus.ro
    / @tvr_online
    Toate drepturile de proprietate intelectuală aparțin #TVR. Conținutul nu poate fi copiat, încărcat pe niciun canal media online sau pe rețele de socializare fără acordul TVR, dar vă mulţumim dacă distribuiţi link-ul nostru.
    TVR este marca înregistrată și este protejată.

ความคิดเห็น • 2