Am ajuns la jumătatea episodului si cred ca Vlad se crucește de comentăriile primite,per total consider ca este vorba de lipsa totală de respect față de invitat,dacă am venit să judecăm josnic suntem(părere personală), să extragem învățăturile folositoare pentru noi înșine,cele cu adevărat folositoare,la urma urmei suntem liberi,dar să aruncăm cu noroi consider că e total inapropiat,nu aceasta este calea,nu ajungem mai departe..etc. Privește cu iubire,cât respect este între ei,pe tema acestei dezbateri,și dacă luăm acest exemplu imaginați-vă in ce lume frumoasă am trăii,mirifică.
Harari este apostului Antihristului . Domnul Bogdan are nevoie de o mică reconsiderare a principiilor sale , trebuie să își reconstruiască gândirea critică . Cat despre crearea omului …ar trebuie să citim cărțile sfinților nu ale oamenilor din lume . Una peste alta sunt extrem de dezamăgit ca un preot face astfel de afirmații . E dezamăgitor …mă lasă fără speranță
@@AlexDarescuLegat de crearea omului si cartile sfintilor: Augustine in scrieriile lui despre Geneza (De Genesi ad Litteram). In capitolul 19. "De obicei, chiar și un necreștin știe câte ceva despre pământ, despre ceruri și celelalte elemente ale lumii, despre mișcarea și orbita stelelor, ba chiar despre mărimea și pozițiile lor relative, despre eclipsele previzibile ale soarelui și ale lunii, despre ciclurile anilor și anotimpurilor, despre felurile de animale, arbuști, pietre și altele asemenea, și această cunoaștere o consideră sigură, bazată pe rațiune și experiență. Acum, este un lucru rușinos și periculos pentru un necredincios să audă un creștin, presupus a interpreta sensul Sfintei Scripturi, vorbind prostii despre aceste subiecte; și ar trebui să luăm toate măsurile pentru a preveni o astfel de situație jenantă, în care oamenii descoperă o ignoranță vastă într-un creștin și o batjocoresc. Rușinea nu este atât de mult că un individ ignorant este ridiculizat, ci că oamenii din afara comunității credinței cred că scriitorii noștri sacri dețin astfel de opinii, și, cu mare pierdere pentru cei pentru a căror mântuire ne ostenim, scriitorii Scripturii noastre sunt criticați și respinși ca oameni neînvățați. Dacă un creștin este găsit greșind într-un domeniu pe care ceilalți îl cunosc bine și îl aud susținând opiniile sale prostești despre cărțile noastre, cum vor putea ei să creadă în acele cărți în chestiuni ce țin de învierea morților, speranța vieții veșnice și împărăția cerurilor, când cred că paginile lor sunt pline de falsuri în fapte pe care le-au învățat ei înșiși din experiență și prin lumina rațiunii? Expunătorii nechibzuiți și incompetenți ai Sfintei Scripturi aduc necazuri și suferință nețărmurită fraților lor mai înțelepți atunci când sunt prinși într-una dintre opiniile lor eronate și sunt trași la răspundere de cei care nu sunt legați de autoritatea cărților noastre sacre. Căci atunci, pentru a-și apăra afirmațiile complet nebunești și evident false, vor încerca să invoce Sfânta Scriptură ca dovadă și chiar vor recita pe de rost multe pasaje despre care cred că le susțin poziția, deși nu înțeleg nici ceea ce spun, nici lucrurile despre care fac afirmații."
La sfarsitul videoului, cu toate criticile din comentariile mele anterioare, respect spiritul critic si deschis de a intelege credinta si de a interpeta pasajele sacre, de a contextualiza istoric si de a duce cuvantul Mântuitorului mai departe, adica de a-l actualiza.
Un episod foarte reușit. Mult respect Domnului Părinte. O părere/impresie/senzație: Vlad imi dă asa un vibe de luare in derâdere (poate e doar o idee greșită pe care eu mi-am format o , sunt sigur că ca e un băiat super de treabă în general). Dar pare cumva copilăresc să o ții langa cu o mână de subiecte obosite (homosexualitatea și celelalte peripeții din vechiul testament) ca să incerci să dărâmi tot conceptul de Biblie. Domnul Parinte încearcă să îți explice că e mai mult de atât si o Credință nu poate fi rezumată in 3 texte hegheș scrise la un moment dat și tu tot parcă îl iei la mișto. M-am uitat si la celelalte podcasturi cu Domnul Părinte Melinte (care e o prezență așa mai (poate prea) conservatoare, și inteleg că poate fi absurd câteodată) și același vibe il am. (Vlad) Rezumă Credința Ortodoxă la niște chestii puerile doar din cauza faptului că nu e homosexual friendly . Omul a venit doxă de pregătit pe N+1 subiecte la tine și tu il freci la cap cu aceleași 3 idei pe care le ai adus in discuție și in episoadele din urmă. Nu mă consider cheie de biserică așa că nu vreau să iei comentariul ăsta într-o notă negativă (de hater) dar impresia pe care mi-o lași mie e că tratezi subiectul ăsta foarte pueril. Înțeleg de ce unii se inflamează și lasă commenturi deplasate ( treaba lor ce i face pe ei sensibili ) La final,sunt de părere că ar trebui abordat un ton mai serios al discuției din partea ta Vlad . No hate,keep it up ! Chiar vreau să mai vad episoade de genul.
Sunt penticostala. Dar tare mult mi-a placut cum a vorbit fratele parinte. Se poate observa din cuvinele lui ca il iubeste pe Domnul nostru Isus Hristos.❤
Felicitări domnului părinte. Te rog să-l mai inviți e o persoană care aduce informații cu o formă interesantă de blândețe. Foarte interesant om și parcă contagios cu bunătatea lui.
Foarte frumos videoclipul. Imi pare rau de oamenii care au ascultat si nu au fost miscati. Multumesc pentru acest material atat tie Vald ca si preotului Bogdan❤
Lumea asta este un film, în care noi suntem actorii si Dumnezeu este cel care priveste iar la sfarsit va decide pe care parti din film le va "sterge". Tu, cand te uiti la un film poti sa dai înainte, înapoi sau poti sa te uiti doar la sfarsitul filmului. Asa a vazut Dumnezeu sfarsitul acestei lumi, apoi a pus într-o carte ca sa cunoasca si cei care cred în El, tot ce se va întampla la sfarsit. Tot planul Lui este deja stabilit, iar necredinta si bataia asta de joc la adresa sfintilor nu va ramane nepedepsita. Dumnezeu nu are nevoie de tine ca tu sa crezi în El, El exista indiferent daca tu crezi sau nu, stai linistit! Sunt destui în cer care cred în El, Dumnezeu vrea ca tu sa crezi în El pentru salvarea ta, pentru binele tau, ca sa nu pieri si tu la sfarsit împreuna cu cei necredinciosi, cand lumea asta va arde! Daca crezi nu este suficient! si dracii cred si se înfioara! Crezand, trebuie sa treci la fapte si sa începi sa pazesti poruncile Lui, pentru ca credinta fara fapte este ca si credinta dracilor, moarta.
Salut Vlad. În primul rand vreau sa spun ca am fost foarte multa ateu și acum bat spre agnosticism dar tot spre ateism. De mult vreau și încerc sa îl caut pe Dumnezeu but without with no result...ma ajuți super mult cu podcasturile tale. Te urmăresc ( nu îmi permit sa te susțin ca am o fetiță și banii is super super rationalizati) , te apreciez dar ai toată susținerea mea sa îți duci " lucrarea " mai departe. Și dacă îmi permiți sa fac o remarca, preotul din acest video este mult mai deschis și mai ok ca și celalalt!
Foarte frumos ați vorbit 👍multe lucruri interesante la care să reflectăm,nu aș fi crezut că pot să am răbdare 3 ore .Am intrat din curiozitate și am rămas până la capăt rămânând fascinată cât de frumos a vorbit părintele.
Foarte frumos si interesant...educativ!! Foarte pregătiți in discuție ambii !! Nici unul nu este in afara subiectului!! E prima oara cand aud unele lucruri despre credință! Mulțumesc !
Intr-o Carte foarte cunoscuta scrie: "Căci celui ce are i se va da; dar de la cel ce nu are, şi ce are i se va lua!" Marcu 4:25-27. De cand lumea. Individul inteligent si/sau mai bine pregatit si/sau mai pragmatic, si/sau mai indraznet (tupeist) deci si mai adaptabil schimbarilor de mediu (politic, social, economic) a avut si are mult mai multe sanse sa se imbogateasca (atat material, cat si non-material). De ce? Fiindca, fiind dotati intelectual, profesional, avand relatii, fiind mai adaptabili schimbarilor de mediu, va accesa locuri de munca din ce in ce mai bine platite. Isi vor dezvolta propriile afaceri. Pe cale de consecinta, va avea resurse si disponibilitatea de a se instrui in continuare (avand linistea necesara investirii in propria dezvoltare). Individul mai redus intelectual, profesional, relational, mai sarac material si moral-are mai putine sanse sa se imbogateasca. De ce? Fiindca, fiind mai putin dotat intelectual si profesional, acesta va avea acces mai redus la un loc de munca bine platit. In consecinta, va trai si intr-un cerc social mediocru, care nu il va incuraja/stimula sa se dezvolte. Va trebui ca, din putinii bani pe care ii castiga, sa isi intretina familia. Nu mai are timp si disponibilitate sa se instruiasca, pentru a accesa un loc de munca mai bine platit. In consecinta, nu va iesi din saracie. Individul mediocru, si daca ar avea sansa unui castig financiar imens, din lipsa de educatie si/sau intelepciune, va cheltui foarte repede resursele, prin satisfacerea anumitor vicii. Aceste mecanisme "spiritual-psihologice" sunt valabile atat la nivel de individ, cat si la nivel de organizatie. Astfel, o firma prost manageriata (condusa), va functiona dezorganizat, indreptandu-se spre faliment. Solutia? Hm! Pai solutia, pe termen lung-ar consta in adoptarea unor principii sanatoase de viata si, ca urmare, o schimbare in modul de a privi lumea si viata. Atat din partea indivizilor si organizatiilor foarte bogati, cat si din partea indivizilor si a organizatiilor mediocri. Cum? Pai, pe de o parte, in investirea de resurse in sistemul educational si in sistemul de sanatate. Prin incetarea manipularilor mass-media. Prin adoptarea unei atitudini de corectitudine fata de societate, platindu-si integral taxele si impozitele care, ducand-se la bugetul de stat (stat care ar trebui sa fie administrat de oameni inteligenti, bine pregatiti si bine intentionati-dar acest subiect face obiectul altui comentariu), si care bani se vor intoarce in investitii in dezvoltarea individului. Societatea, avand indivizi sanatosi (fizic si mintal), va putea furniza oameni pregatiti marilor companii si, in felul acesta, aceste companii vor putea prospera tot mai mult. Totodata, daca marile companii ar asigura salarii decente angajatilor, acestia isi vor permite mai multe decat asigurarea traiului de zi cu zi, respectiv in dezvoltare personala, responsabilitate, s.a.. Dar inseamna si mai multi bani pentru a cumpara produsele existente pe piata la vanzare. Pe de alta parte, individul mediocru, sarac, este aproape imposibil sa iasa din starea lui, sa isi depaseasca conditia prezenta, mantinandu-se in vicii si saracie. Deci trebuie si el sa faca un efort de dezvoltare, pentru a isi depasi conditia. Ceea ce am spus ar fi un mod de a rezolva problemele pe termen lung. Chiar daca, cei mai multi se gandesc la o imbigatire rapida. Dar, aceasta stare de fapt dezastruoasa, aceasta "diferenta de clasa" dintre bogati si saraci, de cele mai multe ori, este intentionat intretinuta, tocmai de indivizii/organizatiile "elitisti", care detin banii si puterea (inclusiv puterea politica). De ce? Tocmai pentru a putea profita de individul/organizatia mediocru. Atat timp cat va exista o atat de mare diferenta, vor exista tensiuni sociale (incepand din familie, colegi la locul de munca, lupta intre firmele de acelasi profil, pana la societatea in ansamblu si stat si terminand cu crizele refugiatilor, crizele economice, s.a.). O solutie pe termen lung ar fi-asa cum am amintit-dorinta de a schimba situatia existenta din partea fiecarei parti. Albert Einstein spunea ca:”Solutia de rezolvare a unei probleme se afla, intotdeauna, pe nivelul ierarhic superior nivelului pe care se gaseste problema.”. Solutia ar fi un "salt cuantic" pe un nou nivel de constiinta al celor ce detin puterea, avand drept consecinta o asanare morala a umanitatii. Deci solutia ar fi una spirituala. Este nevoie de o gandire sanatoasa, de o gandire si o privire strategica, aplicarea-cu bune intentii-a principiilor ciberneticii, pentru a se putea un "reglaj" atat de fin al functionarii societatii, dar care, pe termen lung, ar fi foarte avantajos si prosper, atat d.p.d.v. al "celor bogati", cat si d.p.d.v. al "celor saraci". Fiindca am inceput acest comentariu printr-un verset dintr-o fundamentala invatatura spirituala, voi incheia acest comentariu printr-o interpretare-tehnica, ce-i drept-a situatiei sufletului omului plecat in imparatia "de dincolo", si anume: cantitatea si calitatea bogatiei (materiale) acumulata in aceasta viata (pamanteana) este invers proportionala cu cantitatea si calitatea bogatiei (spirituale) a sufletului ajuns in imparatia "de dincolo". Altminteri, pe termen lung,...fiecare parte are de pierdut.
Nu uitați că " stăpânitorul acestei lumi" vremelnice este Satan, care "nu are nimic" din Dumnezeu, acționând exclusiv după mintea lui mândră luciferică, apostată. Majoritatea lumii urmează lui. Doar o "turmă mică", urmează lui Hristos, adevărului. "Nu te teme, turmă mică, că a binevoit Tatăl să vă dea vouă Împărăția" ,"Te slăvesc pe tine Părinte, că ai ascuns acestea de cei pricepuți și înțelepți in acest veac, și ai descoperit acestea pruncilor, căci așa a fost bunăvoința înaintea Ta". Pavel spune : "Oare nu a dovedit Dumnezeu drept nebunie înțelepciunea înțelepților și învățaților ?" Domnul spune: "Fiți înțelepți că șerpii și curați ca porumbeii." "Vai de voi ,bogaților, și ferice de voi, săracilor, căci a voastră este Împărăția Cerurilor". Omul cu cât este mai avut, cu atât este mai avar ,așa funcționează omul. Societatea asigurată material devine decăzută spiritual (exemplu: UE).
Cred ca Vlad isi doreste din suflet sa fie convins sa creada in ceva mai mare decat el. Vei reusi pana la urma, dar lasa-l pe Dumnezeu sa te ghideze, nu te mai opune!
Bravo domnule vlad vă felicit pentru acest videoclip și pentru ce faceți vă doresc multă înțelepciune și mult succes să atingeți un gol în viața asta Am un mesaj pentru dumneavoastră și pentru cei care nu cred în Dumnezeu Nu e greșit Să nu crezi în Dumnezeu nici să nu crezi în religii asta e problema la societate că lumea zice că ateii sunt inamicii lui Dumnezeu Asta e cea mai mare greșeală din societatea noastră dragi ateii nu lăsați societatea sau omul dintr o religie sau alta să vă schimbe gândirea, căutați voi 🎃💙
Prietenul Vlad nu știe nici măcar să asculte, ce să mai spunem de logica întrebărilor lui sau crezul său ateu pe care el însuși îl abolește. Părinte Bogdan, mult respect pt răbdarea și răspunsurile dvs.
Îl împachetează și îl bagă în buzunar Damian Anfile pe domnu Vlad care nu are habar de prea multe, dar totuși se crede mega superior intelectual doar pt că e ateu.
Asociez invitatul tău Părintele Bogdan Mustea cu Parintele Necula, când o să împlinească vârstă lui il vom privi next level,sunteți lumina de la capătul tunelului 😊
Asa m am gandit si eu, si cu toate ca abia i-am descoperit am apreciat enorm ca acesti 2 domni tineri nu vorbesc atat de vulgar si de profan precum parintele Necula. Parintele Necula Este un om foarte citit, ii apreciez mult eruditia si charisma dar a depasit un anumit prag....Vorbeste cu d....la tot pasul, foloseste niste replici tip jargon de cartier....pacat...mare pacat....Felicitari maxime celor doi domni din aceasta dezbatere!!
Conceptul de ideologie, studiul sistemelor de idei, a apărut în sec xviii, dar acesta descrie un fenomen prezent cu mult înainte de apariția conceptului.
E normal să citească toată lumea Biblia, dar după părerea mea ar fi trebuit să să se predice Biblia, Noul Testamento in Biserica Ortodoxă! La noi se fac slujbe, dar se spune din Biblie pe ințelesul tuturor! Vă doresc multă sănătate și iubire! ❤️❤️❤️🙏Nu se predică Biblia in Biserica Ortodoxă!
Salut! Nu știu dacă mai ai în plan să faci foarte curând podcasturi cu preoți ortodocși, însă un preot foarte fain este Ciprian Negreanu (preot/părinte la Biserica de lemn din Hașdeu, preotul studenților cum mai este cunoscut). Este licențiat în Filosofie și Teologie, fiind preot din anul 2000. Îi ascult de multe ori predicile și conferințele, îmi conferă o stare de liniște, deși poate sună penibil. Aș găsi foarte interesant un podcast/dialog cu preotul Ciprian Negreanu. Mi-a plăcut foarte mult acest podcast. Felicitări pentru canal și pentru cum abordezi subiectele și invitații!
@@vladborla Sa nu uiti de preotul Mihai Andrei Aldea. Poti vorbi cu el despre politica, istorie (are o conferinta super interesanta pe yt despre istoria tradarii la romani) si este cunoscut pentru ca a publicat primul roman fantasy romanesc. Trilogia Drumul spre Vozia. Am citit primele doua carti si chiar sunt bune.
Apreciez mult efortul tau Vlad si mai ales faptul ca te-ai abtinut atunci cand erau multe de comentat.Insa ca si cu celalate preot(Claudiu sau cum îl chema) acesta are concluzii prestabilite si le forțează acolo unde nu este locul lor.Spre ex cand i-ai citit versetul cu femeile care nu au voie sa vorbeascs în biserica a încercat sa schimbe subiectul la sclavie si sa foreteze o concluzie care nu avea nicio treaba cu ceea ce ai intrebat initial.
Nu stiu cine are timp sa urmărească un podcast de 3 ore, ca eu nu am. Ca ateu, ai o problemă. Caci daca nu există Dumnezeu, cum existam noi, fiinte rationale? Poate irationalul sa nasca rationalul? Nu tocmai faptul ca suntem fiinte rationale implica o persoana rationala care ne-a creat? In ceea ce se observa si se poate experimenta, putem vedea clar ca nu putem face ceva din nimic. Nu putem face nici macar ceva irațional din nimic. Ce sa mai spui ceva rational. Nu putem produce din nimic nici macar gazul acela care ateii spun ca a fost initial. Toti ateii se lauda ca stiinta a ,,dovedit”. Sa-mi arate mie stiinta ca macar este capabila sa produca un gaz din nimic. Ce sa mai spun o piatra, un copac, etc… Sa crezi ca din nimic a aparut totul fara ca ,,Cineva” sa,, starneasca “ aceasta, trebuie sa ai mai multa credință ca mine care cred ceea ce spune Scriptura. Scriptura imi aduce cea mai ,,credibila” explicatie cu privire la subiect. Religia ateista, ca sa-si sustina punctul de vedere are nevoie de mult mai multa credinta decat mine. Ateii vor sustine ca in lume sunt mii de religii si ca creștinismul este una din ele. Si ateismul este una din ele. Si se încearcă a se introduce in scoli cu scopul de a strica credinta adevarata. De ce spun adevarata? Pentru ca are si logica. Dumnezeu este spirit. Si doar un spirit ar putea sa faca materia din nimic. Ca sa faci materia, trebuie sa fii dincolo de materie. Iar ca sa faci o persoana rationala, trebuie sa fii un spirit rațional. Nu un gaz, sau niste gaze…deci cum am spus:,,ca sa crezi non-sensul” ateist, trebuie sa ai mult mai multa credinta decat un crestin. Si mai mult decat atat, trebuie sa ,,sari” peste cea mai elementară logica ca sa poti fi adeptul acestei religii… Nu va lasati dezorientați de asa zisii atei. De mult s-a dovedit ca religia lor este falsa. Luati-o ca ceea ce este. Adica o alta religie. Care nu-si poate dovedi punctele de vedere. Sa citim Scriptura. Si in felul acesta ne vom păstra credința…Doamne Ajuta la toti…!!!
Isus a cerut ucenicilor lui sa iubeasca omul. Asta pentru ca omul este un proiect al Sau, facut din toata inima . Dar niciunde nu a cerut urmasilor sai sa accepte sau sa copieze sau sa aprobe derapajele de comportament care vin in contradictoriu cu caracterul Divin. Crestinismul nu este religia pacii si a dragostei neconditionate, ci este un sistem de educatie ce ajuta la constientizarea propriului comportament in contrast cu comportamentul Divin.Asadar crestinismul este vrajmas cu faptele oamenilor, izvorate din inclinatiile egoiste , dar este tolerant cu omul care le recunoaste . Crestinismul ofera un set de legi care sa stopeze suferinta, si sa instaureze disciplina si constienta de sine. crestinismul autentic este un upgrade al iudaismului, sau invers spus iudaismul a fost pregatitor pentru crestinism. multitudinea de culturi si traditii au origini pagane , si sunt o frana in renasterea umanitatii. ele sunt promovate de cei ce fac o afacere din asta. renuntarea la balastul istoric nu este o pierdere ci o oportunitate dfe a trai in adevarata cultura, a fiintelor ceresti...omul doreste sa descopere singur societatea perfecta.insa constatam ca omul nu a fost chemat sa descopere sensul vietii , ci a fost chemat sa il atinga prin acceptarea ofertei de a fi partas la civilizatia eterna , singura care va ramane in picioare. daca un om primeste oferta aceasta va fi condus si modelat dupa caracterul Creatorului. Daca omul nu primeste oferta va disparea in neant. Isus nu negociaza conditiile sale ci le face doar cunoscute. Omul asa cum il stim azi si ieri este un produs intermediar care ori devine autentic ori este aruncat la groapa istoriei. Dumnezeu este bun ca ofera acest timp care il numim viata de max 120 de ani pentru ca fiecare sa experimenteze si sa se hotarasca daca adera sau nu la proiectul lui Dumnezeu. Constatam ca cei mai multi dintre noi refuzam oferta, fara sa experimentam daca functioneaza ce ne propune Isus... Dumnezeu regreta ca omul il respinge fara sa incerce sa vada daca i se potriveste. Isaia (1:2) Ascultați, ceruri, și ia aminte, pământule, căci Domnul vorbește: „Am hrănit și am crescut niște copii, dar ei s-au răsculat împotriva Mea. (1:3) Boul își cunoaște stăpânul și măgarul cunoaște ieslea stăpânului său, dar Israel nu Mă cunoaște, poporul Meu nu ia aminte la Mine.”
Și ce treabă are ce a spus cu restul lumii ? Spune clar că e vb despre Israel...care uite ce face...Nu are treabă cu restul planetei, Biblia e o simplă carte de istorie a unui popor
O conturare succinta si mai mult decat necesara pentru cei ce nuu stiu ce inseamna defapt Crestinismul. Ne pierdem intr un amalgam de incercari de discutii uitand esenta,esenta e scrisa fix in randurile de mai sus. Cine are ochi sa vada sa vada.
Această teză subliniază o înțelegere profundă a creștinismului ca fiind nu doar o religie a iubirii necondiționate, ci un sistem de transformare morală care solicită responsabilitate personală. Într-adevăr, creștinismul autentic nu validează orice comportament uman, ci cheamă la conformarea cu valorile divine, oferind omului un standard etic superior. Iubirea lui Hristos nu înseamnă acceptarea necondiționată a păcatului, ci oferirea unei căi de corectare și de îndreptare. Aceasta este, de fapt, esența unui Dumnezeu iubitor care dă omului șansa de a alege să se ridice la înălțimea chemării divine, nu doar pentru a fi acceptat așa cum este, ci pentru a deveni ceea ce a fost creat să fie - un participant la civilizația eternă, după modelul Creatorului.
Se vede ca domnul Părinte a citit câteva cărți. Și eu sunt creștin ortodox, dar privesc lucrurile din altă perspectivă. Cat rău au făcut multe țări europene în istoria recentă, pentru a impune creștinismul in America Latină, de nord, Asia, Africa, etc-pentru motive nu tocmai nobile!? Eu nu merg la biserică prea des, însă nici nu neg existența lui Dumnezeu în viața de zi cu zi. Comportamentul meu creștin e unul impus de mine însumi, și anume: nu incerc să fac nimănui rău, și dacă pot, să fac bine! Atât de simplu. Mersul la biserică nu te face creștin, cum nici mersul în garaj nu te transformă în mașină.
Un preot poate fi plăcut doar dacă urmează învățăturile Sfinților Părinți.sunt la începutul videoclipului când postezi,dar sunt convins că acest preot,care nu-i preotul lui Hristos,e un rătăcit care vb numai tampeni.
În vechiul testament toate urzicile criminale erau comise în numele lui Dumnezeu!!!Dumnezeu adevăratul Creator a întregului Univers este iubire Divină, se îngrijește de tot ce mișcă Divinitatea sa ne ocrotească pe toți ❤🎉❤
Ar fi interesant un subiect pe tema experientelor de moarte clinica care sugereaza faptul ca constiinta supravietuieste mortii (sau nu dar o sa avem un ultim vis frumos).
legat de atrocitatile din VT, explicatia are sens cand vine vorba de acele situatii in care spune: Daca x, atunci y. Exemplu: daca violezi pe nu stiu cine, da-i nu stiu cati bani tatalui si ia-o de nevasta. Explicatia pentru astfel de situatii are sens, avand in vedere cruzimea din acea vreme, pentru ca ceea ce sugera Dumnezeu/Biblia este ceva mult mai bland in astfel de situatii. Dar, mai exista o categorie de texte in Biblie si anume, cand Dumnezeu ordona la anumite atrocitati. Acele atrocitati de genul: sa treci prin ascutisul sabiei pe toti, de la femei la copii etc. Astfel de texte suna ca niste ordine directe de la Dumnezeu, ele nu sunt niste temperari a unor atrocitati deja desfasurate, as acum sunt textele de genul: daca x (adica cineva face ceva), atunci y (si aici este porunca Lui Dumnezeu care are menirea sa tempereze efectul cauzei). Ce aveti de spus in acest sens ?
Sfanta Scriptură este o carte foarte rațională , fiind scrisă si redactată sub calauzirea Duhului Sfânt, pe baza consemnărilor istorice (în mare parte), Noul Testament fiind pe deplin scris de autori martori oculari, sau foarte apropiați evenimentelor descrise. Domnul Iisus înviat fiind văzut de "500 de persoane", nemaivorbind de Apostoli, de Sfintele Femei, timp de 40 de zile.
Credința vie in Adevăratul Dumnezeu consider că este un proces, proces care poate dura intreaga viață. De ce? Pentru că Adevăratul Dumnezeu este nelimitat, omniprezent, omniscient, drept pentru care numai omul serios, sincer, inteligent, chiar înțelept și dornic de cunoaștere își poate menține această credință, nealterată. Pentru un astfel de om, credința vie reprezintă ceea ce a rămas, dupa indepărtarea, înlăturarea tuturor indoielilor in ceea ce privește existența, natura și lucrarea Adevăratului Dumnezeu, indoieli ivite pe parcursul cautării Adevaratului Dumnezeu, in religii, in diverse științte, in filosofii și inlaturate prin elucidarea problemelor misterioase ridicate de religii, de științte și de filosofii. Atunci, și numai atunci, omul care Îl caută pe Adevaratul Dumnezeu, poate, in liniște, să își ,,coboare mintea în inimă,,, așa cum se vorbește in religia creștină și să intre in comuniune, conștient fiind și neinfluențat de anumite substanțe psihedelice și nefiind supus diverselor manipulari-cu Adevăratul Dumnezeu. Dezbaterea mi se pare deosebit inteligentă și de profundă!
Vlad, ca să înțeleagă toată lumea odată pentru totdeauna, stiinta nu susține evoluționismul lui Darwin, capisci? Te rog documenteaza-te în legătură cu subiectele pe care le abordezi și ar fi tare drăguț sa lași invitații sa îți răspundă si sa nu mai intrerupi pe cei care nu sunt de acord cu tine, indiferent cine sunt ei.
Fals, comunitatea științifică acceptă evoluționismul ca realitate. Ceea ce tu nu nești critică "științifică" asupra evoluționismului sunt doar materiale create de un grup restrâns de creștini cu diplome, dar fără să fie dovedite sau acceptate de restul comunității științifice. Putem urmări prin informațiile de ADN modul în care toate ființele de pe pământ se trag dintr-un strămoș comun.
@@vladborla în 2015 s-a ajuns la unison în lumea științei ca evolutionismul și teoria big bangului nu poate fi demonstrata potrivit cu ideile celor care au emis aceste teorii iar evolutionismul rămâne doar o ramura limitata a științei. Nu vreau sa îți fac și munca ta, dar pune mana pe carte+internet și mai lasă teoria!
Foarte fain podcastul si foarte fain omul. N-am mai avut rabdare sa comentez la sfarsit, dupa o ora deja nu mai pot sa ma abtin! :D Felicitari pentru subiect si pentru invitat!
Neavand raspunsuri fundamentale, "știința" e sortită disparitiei. Știința este creația lui Dumnezeu și El are raspunsurile fundamentale. Oamenii, se joacă "de-a știința", fiind si limitați, si viciosi, si nepricepuți. Si apoi, cine sunt liderii care conduc soarta umanității? nu cumva acei cu banii ?
@Vlad, ar fi bine sa le citezi pe toate dintr-o singura traducere.. eu ti-as sugera cea ortodoxa a lui Valeriu Anania care iti da si explicatii la text
Sunt multi- referitor la 500 lei/luna. Cultivat, imbunatatit pamantul lucrat corect, pt producere hrana,nu pt mofturi. Dupa 34 ani munca am primit sub cosul minim, adica 387 mi-au completat pana la 400.
Dumnezeu există, fiindcă există sfințenia, omul se poate realmente sfinți și indumnezei. Domnul Iisus Hristos , Fiul lui Dumnezeu, pe baza Legii Vechi, a explicat teoretic ,dar si aplicat procesul mântuirii. "Pentru cine are ochi si urechi de auzit ". Pentru cine nu, "se va pierde în păcate, va merge in chinurile veșnice" (in șeol), după fapte (conform Scripturii).
Pentru raspunsurile academice la pasajele "problematice" din VT, iti recomand "Did God Really Command Genocide?" si "Is God a Moral Monster?" ale lui Paul Copan. Spoiler alert: Pasajele "problematice" nu sunt, defapt, problematice! 🤣
In ce fel poate fi cosmetizat un pasaj in care scrie textual ca dumnezeu(Iahwe) a cerut oamenilor sa omoare alti oameni, inclusiv femei si copii, ba chiar animalele acestora? Logic sunt doua variante: ori este o poveste, o inventie, ori divinitatea are atribute psihopatice.
Parinte am o mega critica. Cand se cer raspunsuri, nu se cere predica. Diluati atat de mult si greu de ascultat raspunsul, incat pentru laici nu vreau sa stiu cum e... Eu chiar facand teologia, abia cu greu vad esenta in raspunsuri. E ca si cum intrebi pe cineva unde e magazinul, si il trimiteti pe la Iasi, pe la Sibiu, apoi Timisoara, ca la final sa ajunga la 100m de unde plecase...
Preotul spune ca acele porunci ale Lui Dumnezeu erau in vremea aia cele mai usoare atrocitati in comparatie cu alte civilizatii . Noi acolo vorbeam de cuvantul sau indemnul Lui Dumnezeu si nu care popoare au cele mai crude sau dulci atrocitati ..cum se exprima preotul. A deviat subiectul fara nici o jena.
Mă opresc doar la momentul filmului de la minutul 11:05, cand preotul îl eticheteaza pe Adam ca "infantil". Aici se stârnește un contraargument și anume cum ar fi ca un "infantil" să poată să denumească toate animalele pe care le-a creat Dumnezeu (și vedem și noi acum cât de multe specii sunt)? Iată și suportul biblic: "Domnul Dumnezeu a facut din pamant toate fiarele campului si toate pasarile cerului; si le-a adus la om, ca sa vada cum are sa le numeasca; si orice nume pe care-l dadea omul fiecarei vietuitoare, acela-i era numele. Si omul a pus nume tuturor vitelor, pasarilor cerului si tuturor fiarelor campului" Geneza 2;19, 20. Oare poate să aibă cineva din zilele noastre pretenția să știe măcar să enumere toate speciile de viețuitoare existente, cele pe care le-a denumit în trecut Adam? Deci cum poate merita Adam atributul de "infantil"?
Nu avea cunoașterea binelui și a raului pe care a dobândit-o doar prin încălcarea primei porunci. Și-a dat seama doar retrospectiv ce e bine și ce e rău încălcând porunca. Doar atunci și-a dat seama de Lege și de păcat. Înainte oamenii primordiali erau inocenți, apoi s-au rușinat și s-au îmbrăcat. Erau deci "infantili" prin această necunoaștere. Poate cuvântul nu e chiar cel mai bun. Dar faptul că puteau numi animale însemna că aveau capacitatea de simbolizare, nu sa denumească literalmente toate animalele, lucru de care foarte ușor sunt capabili și copii de la o vârstă foarte fragedă de când spun primele cuvinte. Bineînțeles, sa nu ne imaginăm că se descrie fidel cinematic că fix așa a fost literalmente geneza lumii materiale. Acolo este ilustrată esență spiritului umanității, nu e descrierea unor evenimente istorice.
La început, Domnul l-a creat pe om "dupa chipul Nostru, dupa asemanarea Noastra; el sa stapaneasca peste pestii marii, peste pasarile cerului, peste vite, peste tot pamantul si peste toate taratoarele care se misca pe pamant."- Genesa 1.26, deci om suficient de înzestrat astfel încât Domnului să nu-i fie rușine cu el. (căci "Dumnezeu nu se lasă să fie batjocorit"- Galateni 6.7). Mai ales că în caracterul Său atotștiutor, Dumnezeu știa că Lucifer cel care se îngânfase și decăzuse va fi cel mai redutabil defăimător al creației. Deci omul, după creație, nu a urmat un traseu evolutiv ci unul degradativ, după pervertirea lui de către diavol. Degradativ din toate punctele de vedere, și intelectual (au început limitări de gândire, involuții neuronale, boli neuronale etc) și spiritual și fizic (starea bolnavă și de putrefacție în care ne-a adus diavolul). E logic, căci diavolul fiind infinit inferior lui Dumnezeu, nu avea cum să-l influențeze pe om în bine. N-am să aprofundez mai mult pt că sunt multe de spus, doar atât, oare cineva care este făcut după chipul și asemănarea lui Dumnezeu poate fi considerat infantil? Sau mă rog, orice alt cuvânt mai potrivit decât infantil ar exista. Și ar fi cineva atât de lipsit de inteligență și de înțelepciune încât să conteste "adancul bogatiei, intelepciunii si stiintei lui Dumnezeu!"? Și "cât de nepatrunse sunt judecatile Lui si cat de neintelese sunt caile Lui!" - Romani 11.33? Dincolo de aceste atribute absolute ale lui Dumnezeu, noi oamenii putem doar să discutăm și să speculăm. Dar e pierdere de vreme, mai bine am construi ceva folositor 🙂🤗
@@victorpopa1686 @victorpopa1686 nu a zis nimeni că Domnului iar fi fost rușine cu omul pentru că e infantil. De a dreptul ar fi părut necaracteristic de mândru ca lui Dumnezeu să ii fie rușine de ceva copilăresc, copii neavând ceva mai prejos adulților, din multe considerente ba dimpotrivă. Să fie după chipul și asemănarea domnului nu ii face identici, adică dumnezei. Nu erau perfecți, erau într-o stare, dacă doriți, de ignorantă, amorală, "perfectibilă", iar căderea a fost o pierdere necesară pentru mântuirea ce va veni, un prim pas prin care și au conștientizat natura deja decăzută, au văzut-o, au înțeles-o. De ce altfel s-ar numi pomul cunoașterii binelui și raului daca nu pentru că le-a oferit acea cunoaștere, acea abilitate etică, nu prin magie, ci prin pedeapsă. E bine sa ne lăsăm încrezători că cele neînțelese sunt ale Domnului, dar asta este doar o alungare a pretenției de a știi total, care sa te lase deschis către infinitatea acestei lumi. Să cunoști și să citești și să încerci să înțelegi Biblia este un act care, pe langa că alunga idolii, îl ține viu pe Dumnezeu în noi. Noi ca cultura încă nu am integrat cuvântul său tocmai pentru că nu există studiul atent al textelor. La drept cuvânt, nu vorbim degeaba, iar daca asa considerați oare de ce mi ați răspuns?
In biblie sunt mentionate aproxiamtiv 120 de specii de animale din peste 2 milioane de specii cate avem azi. E usor sa denumesti 120 de specii :D chiar si un copil ar putea. Biblia a fost scrisa de oameni ignoranti, care nu stiau decat de cele 120 de specii. Mai ales nu stiau de animalele care traiau pe alte continente decat cel pe care traiau ei (de ex cangurii sau pinguinii). Si asta doar dovedind ca biblia nu a fost inspirat de nici o zeitate, ci este doar o carte scrisa de oameni ignoranti. Btw, liliacul in biblie e o pasare
Este o simplificare a ceea ce s-a întâmplat în secolul XX ce spune domnul părinte, iar războaie sângeroase, ba chiar mult mai sângeroase prin calitate, nu neapărat prin cantitate, au fost și în secolele dinainte cu creștinism cu tot, ce mai zici când aici la noi fascismul s-a îmbinat cu creștinismul - ce-i drept o înțelegere trunchiată a sa. Toată istoria colonialistă a vestului (creștin) este de o brutalitate ieșită din comun atât timp cât culoarea pielii omului brutalizat era diferită. Astăzi se întâmplă bombardamente în Palestina cu arme americane, Africa e sărăcită de resurse și planeta fierbe. Dacă e privit în sensul mersului lui Dumnezeu în vacanță însemnă că a fost mereu plecat în vacanță. Problema s-a pus greșit din start. Ce să mai zic de viziunea omului de înainte de Hristos sau din alte culturi ca fiind sălbatic și uga buga care este pe de o parte eurocentristă și pe de alta extrem de arogantă și aș spune necreștină. Culturile amerindiene, de exemplu, sau chiar cele orientale și africane, au avut multe momente de pace, umanitate, ba chiar ordine cât se poate de umană, complexă și sensibilă la ceilalți. Mai toate au fost au fost brutalizate de colonialismul european însetat de resurse. Vezi cartea "O nouă istorie a umanității" de David Graeber și David Wengrow. Eu sunt creștin și în spirit creștin de iubire de aproape și în spirit critic european aleg să respect civilizațiile anterioare și culturile lor și să țin minte păcatele europenilor și a popoarelor "creștine".
Imi place de acest preot, se vede ca' este foarte deschis la minte si cult DAR nu imi place cum a explicat pasajele extrem de violente descrise în Vechiul Testament. Adică a plasat toată vina pe societatea de atunci, pe felul cum era structurată omenirea. Pai, să-mi fie cu iertare, ori admitem că acea carte a fost scrisă de oameni și atunci are sens, ori e la inspirație divină și atunci vorbim de un Dumnezeu crud și violent. Nu putem interpreta in sens pozitiv tot ce nu ne convine iar ce e pozitiv îl luăm așa cum e scris. Chiar daca societatea era structurată pe violenta, daca Dumnezeu e creatorul a absolut orice, era simplu sa fie bun, blând non violent de la început și să interzică crimele cu fermitate. Părere mea este că Vechiul Testament nu are ce să caute în creștinism. Atâta timp cât evreii spun despre Isus că nu e Mesia și că dacă vrem sa ni-l păstrăm ca Mesia nu avem decât, tot așa cred că nu are ce sa caute istoria poporului evreu (că asta e Vechiul Testament) in religia noastră. Chiar daca Isus a fost evreu, el a răsturnat tot sistemul lor greșit și limitat de credințe.😊
@@adelapopescu2253 Pai dacă nu are ce căuta Vechiul Testament in Biblie, atunci pică și crestinismul deoarece Isus menționează multe evenimente din Vechiul Testament iar asta înseamnă ca Isus este "mincinos" sau nu a existat! Deci mare grija. Apoi există un text in Biblie in noul testament in 2 Timotei 3.16 care spune: " Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu și de folos....etc". Care Scriptura? Pe timpul apostolului Pavel nu exista Noul Testament? Nu era vorba cumva de Vechiul Testament din care citează și Isus începând de la creațiune din Geneza și continuând cu potopul, cu Avraam, cu Moise etc? Păi ce facem, desfiintam noi Scriptura că nu ne place istoria reală a unui popor și că citim ca a omorât? Nu cred că ne-am dori să știm ce faceau celelalte popoare, cum își aruncau copii in foc, cum își violau copii si fetele in cinstea nu știu cărui zeu, cum aveau relații sexuale intre ei ca rude și alte nenorociri! Păi tu ce faci cu un cancer pe care îl ai si vezi ca se răspândește in tot corpul? Nu iei nici o măsură? Și cum poți să zici că Dumnezeu a omorât cand el intr-o milionime de secunda poate crea un om, el care ține universul cu forta si puterea lui poate fi acuzat de "omor". El stie ce face mai bine decât noi și nu avem noi niște "mortaciuni in păcat "dreptul sa-L judecam.
@@DanDan-xp1yxIn Vechiul Testament Dumnezeu dădea clar, fara urmă de interpretare, porunci că triburile pe lângă care treceau evreii sa fie omorâte până la ultima suflare. Așa, fără motiv, fara sa fi provocat pe evrei, doar pentru că se aflau în calea lor pe acolo. Femei, copii,bătrâni,animale, masacrați până la ultima suflare. Astea, cu părere de rău, nu aveau cum să fie poruncite de Dumnezeu, deci, e clar, că erau inventate de evrei pentru a avea pretext pentru crimele lor. Isus a citat din Vechiul testament, așa e, unde interpretarea pe care el o dădea era diametral opusă cu cea a mai marilor capi ai religiei mozaice, de aici și opoziția și adversitatea acestora față de el. Până la urmă, ei au fost cei ce l-au tradat pe Cristos. Isus nu putea să le spună direct că în ceea ce cred ei e greșit, le-o spunea in pilde și în minunile pe care le făcea. Deci, rămân ferm la ideea că Vechiul Testament nu are ce caută în creștinism,decât ca punct de referință. Evreii spun sa ne spălăm pe cap cu Isus, despre care ei cred că nu era altceva decât un impostor.
@@adelapopescu2253 Păi asta e nenorocirea lor a evreilor până astăzi: "Blestemul pe care și l-au rostit ei in dreptul lor "sangele Lui să cadă asupra noastră și asupra copiilor noștri " s-a împlinit cu varf și indesat în anul 70 când a fost distrus Ierusalimul și templul despre care ucenicii îi spunea Lui Isus: " uite Doamne ce cladiri, ce pietre, ce minunăție", iar Isus le-a zis: "Adevarat adevarat va spun ca nu va rămânea piatră peste piatră care să nu fie daramata"! Și așa s-a intamplat, in afara faptului ca a fost un măcel oribil si o foamete de nedescris; creștinii însă, au știut ce le spusese Isus și cand Titus a plecat dupa prima impresurare a Ierusalimului ei au iesit din Ierusalim și au fugit la munti și astfel au scăpat, iar cei care nu au crezut in Isus au murit de o moarte groaznică. Însăși Biblia spune ca evreii nu cred in Isus pana in ziua de azi, conform profeției: " a venit la ai Săi și ai Săi nu L-au primit", nimic nou! Iar apoi holocaustul ce-o fi fost? Era un blestem pe care și l-au adus ei pe capul lor, nu Dumnezeu l-a adus, ci ți-l aduci tu când îl lepezi pe Dumnezeu și El se retrage respectandu-ti dorința. Blestemul și binecuvântarea erau puse inaintea lor și l-i s-a spus ce vor păți dacă nu vor asculta și ce binecuvântări vor avea daca vor asculta. Din cauza asta au fost luați robi și in Babilon și nu pre au mai avut o țară sigură până in ziua de azi cand vedem ce se întâmplă. Cât privește uciderea popoarelor "nevinovate" care au fost ucise și care ar fi fost o influență negativa pentru un popor "ales" ziceți că era doar hotărârea evreilor! Dar ați citit vreodată in Isaia 37.36 unde spune că " Ingerul Domnului ( nu evreii) a ieșit și a ucis în tabăra Asirienilor 185.000 de oameni și când s-au sculat dimineața iată că toți aceștia erau niste trupuri moarte". Evreii nu ar fi avut forța necesară să se lupte cu asirienii. Dacă mai citiți și in Exodul că ingerul Domnului a ucis pe toți întâii născuți ai oamenilor și dobitoacelor egiptenilor....? I-au ucis evreii care erau robi? Știau ei care sunt întâii născuți? Hai să studiem Biblia nu s-o "zgariem" oleacă și s-o aruncăm că nu ne convine. Ce facem cu istoria daca nu ne convine? Stefan cel mare a fost luptător a zidit biserici dar se spune ca a fost și un mare curvar; asta nu prea l-i se spune copiilor la istorie la școală, din cauza asta Biblia este onestă și raporteaza faptele chiar dacă ne plac sau nu ne plac!
@@DanDan-xp1yxîn Scriptură scrie pe undeva că Dumnezeu îi spune lui Avraam : "dar să știi că urmașii tăi vor sta că robi în Egipt, până nu se va umplea măsura nelegiuirilor acestor popoare." Aceste popoare, dacă nu ar fi fost nelegiuite, ar fi căutat un mijloc de scăpare, cum au făcut cei din Ghibeea, dar ei s-au învârtoșat asemenea lui Faraon, fiind pedepsiți cumplit de Dumnezeu, sau chiar eliminați totalmente, asemenea Sodomei și Gomorei. Acolo lucra Dumnezeu, mâna lui Dumnezeu, nu atât luptau Iosua Navi cu oastea evreilor. Ei erau mult mai slabi în fața acelor popoare. Oricum ei nu au eliminat în întregime acele popoare, s-au amestecat cu ele și au avut mari probleme în consecință, au devenit idolatri, au fost duși din nou în robie.
@@adelapopescu2253, Dumnezeu dacă nu ar pedepsi, atunci nu ar fi și drept, ar fi eliminată noțiunea de dreptate. Orice lege pedepsește dacă este încălcată, așa e dreptatea, natura justiției.
Dle Vlad,este emisiunea dv.si ar trebui sa lasati invitatul sa vorbeasca .Este o emisiune vizionata nu o discutie particulara ...parca ar fi un duel care sa vorbeasca mai mult...
Nu fricã, ti-am dat um argument.Însusi Iisus a spus: rãtãciti, nestiind scripturile. Slavã Domnului, stiu bine cê spun.M-as bucura dacã ati citi Noul Testament. Doamne ajutã
În primele 2 capitole din Scriptură există evoluția. O zi la Dumnezeu purtând insemna un an , o mie de ani, zece mii de ani , chiar mai mult ? Dumnezeu fiind creatorul spatiului si timpului, energiile fiind din El, fiind mentinute de El. Chestia e că lumea , natura are forme si caracteristici desavarsite, prin Duhul Sfânt, nu sunt diforme, aleatorii, haotice. Demonii și caracterul oamenilor nu se încadrează în armonia si desăvârșirea naturii, a universului - ceea ce și denotă o creație a lui Dumnezeu pentru om si îngeri, dandu-le libertate, o libertate înțeleasă prost, spre dezordine si haos, spre pierzanie.
Ca tot vrei sa vorbesti de primele 2 capitole, Geneza 1:4-5 "Dumnezeu a văzut că lumina era bună şi Dumnezeu a despărţit lumina de întuneric. Dumnezeu a numit lumina zi, iar întunericul l-a numit noapte. Astfel, a fost o seară şi apoi a fost o dimineaţă: aceasta a fost ziua întâi." Ziua e destul de explicit definita, adica 24 de ore.
Ar fi interesant să porți discuția asta și cu pastorul Toni Berbece, sunt curios ce gimnastică a minții va folosi pt a îndulci atrocitățile și aberațiile din Vechiul Testament, el crezând că Biblia este în întregime cuvântul lui Dzeu.
Da! A explica raportul/relația între credință și rațiune în abordarea relației dintre individul căutător, înscris pe o anumită cale spirituală și o anumită divinitate, este ceva extraordinar de complicat. De ce? Fiindcă Adevăratul Dumnezeu nu aparține lumii noastre, este dincolo de o înțelegere deplină de către mintea umană, intuirea existenței și a acțiunii Adevăratului Dumnezeu făcându-se extrem de superficial, prin intermediul descoperirii progresive a creației Sale, a micro- și a macro-universului. De ce? Fiindcă omul este extrem de limitat, fiind "încastrat în timp și spațiu". Pentru individul căutător de Dumnezeu, relația dintre credință și rațiune, încrederea rațională într-o divinitate, a evoluat, în decursul istoriei umanității, de la concret, la abstract, în funcție de evoluția creierului și în funcție de avansul științelor. Relația dintre credința în divinități și gândirea rațională a acestei relații a evoluat în funcție de avansul civilizației (dezvoltarea creierului, a minții umane, avansul științei și avansul tehnologic). Să mă explic. I) În negura istoriei umanității-în Preistorie și în Antichitate-credința individului era rudimentară, în anumite entități antropomorfe, zeități, menite să explice anumite fenomene naturale (inundații, cutremure, fulgere, tunete, eclipse, ș.a.). Rațiunea credinței lor în anumite ființe supranaturale fiind justificată de frica de fenomenele naturale ca fiind generate de către anumite zeități. Omul primitiv încerca să îi îmbuneze și să le obțină protecția. Astfel au apărut religiile politeiste. II) În Antichiate, in Evul Mediu, dar și în Epoca Modernă și în Epoca Contemporană a istoriei umanității, deja, asupra unei părți a umanității, și-a pus amprenta credința în ființe supranaturale, zeități, apoi credința într-o singură zeitate, atotputernică, care, deja, nu mai era personificarea anumitor fenomene naturale, ci, erau mai subtile, relația între om și divinitate concretizâmdu-se atât pe o cunoaștere rațională a universului și pe o implicare mai mult sau mai puțin directă a acestei divinități în funcționarea universului, dar și pe o rafinare a emoțiilor și a sentimentelor umane în raport cu Dvinitatea, dar și cu semenii. Apare, astfel, o interiorizare a relației dintre individ și divinitate, aceasta nemaifiind atât de materială, de concretă, față de divinitățile primitive. Astfel au apărul religiile monoteiste. Însăși imaginea omului care exprima Divinitatea a evoluat, s-a îmbunătățit (de la o imagine abrutizată, dură și foarte personificată-atât ca aspect fizic, cât și sub aspect psihic, intelectual, spiritual-la imaginea unui Dumnezeu iubitor, iertător). Astfel, de ex., în religiile avraamice-în ordine cronologică: Iudaismul, Creștinismul și Islamul-Divinitatea a devenit Una, și care "se transformă", ajungând să transceandă planul fizic al existenței (Vechiul Testament-Geneza), către un plan non-fizic, care nu mai este limitat de sfera omului de înțelegere. Relația dintre credința individului într-o divinitatea supranaturală, dar "încastrată", totuși, în lumea noastră, foarte asemănătoare d.p.d.v. al felului de a fi, omului-cu calități și cu defecte. Relația omului cu Divinitatea se baza, încă, pe frică, pe comportamentul "recompensă-pedeapsă". Apoi relația dintre credință și rațiune în abordarea relației dintre om și Divinitate a trecut, de la o relație bazată pe frică și pe dorinta de a fi protejat, la relația dintre om și o Ființă spirituală, Divinității atribuindu-i-se calități mult mai rafinate și subtile, (dragostea desăvârșită, iertarea, ș.a.). Aceasta Ființă fiind concretizată în persoana Lui Iisus Hristos, în religia Creștină. S-a trecut, astfel, de la frică, la o dorință nețărmurită de cunoaștere a Divinității, bazată pe dragoste. Dumnezeu este duh. Totodată raportarea omului la Divinitate se interiorizează foarte mult. Rugăciune, meditație. "Împărăția lui Dumnezeu este înlăuntrul vostru", a zis Hristos. Creația lumii și a vieții se poate explica prin dragostea lui Dumnezeu. Deci rațiunea credinței în această etapă a dezvoltării omului este dată de o relație subtilă, extatică cu divinitatea, în scopul cunoașterii atât de sine, cât și a sinelui în raport cu această divinitate, în scopul unei necesități de a își depăși condiția animalică, pur instinctuală a existenței. III) În Epoca Modernă și în Epoca Contemporană a istoriei umanității, deja, mulți oameni căutători ai unei divinități, precum și a stabilirii unei relații autentice cu o astfel de divinitate (să-i spunem Dumnezeu), fiind mai instruiți decât în epocile anterioare ale istoriei, prin școlarizare și prin accesul la informații, prin dezvoltarea creierului și a gândirii raționale, a gîndirii abstracte, nu mai sunt mulțumiți de imaginea unui Dumnezeu descris de religiile fundamentale ale omenirii. Căutătorul zilelor noastre încearcă să îmbine, în interiorul ființei lui, informațiile științifice accesibile, gândirea rațională și trăirea din plin a relației cu o Divinitate, abstractă, neantropomorfă, dar reală (în sensul că nu mai este accesibila pe deplin, înțelegerii umane, dar care, totuși, intuiește că există), în afara spațiului și a timpului, ca Suprema Putere și Înțelepciune care conduce Universul. Acest căutător încearcă să îl înțeleagă pe Dumnezeu ca fiind în spatele tuturor principiilor existenței universurilor și a vieții, creând, în continuu universurile prin legile "emise" de el. Totodată acest căutător să interiorizeze mult relația cu Divinitatea, trăind, în toată plenitudinea, extazul "întâlnirii" cu acestă divinitate și depașind stadiul infantil al exaltărilor emoționale, dar, totuși, bucurându-se de pătrunderea relației cu divinitatea, prin cunoaștere, fiind, totuși, conștient că este cu neputință să Îl cunoști, întrutotul, pe Adevăratul Dumnezeu. Totodată, un astfel de om își transfigurează extraordinar de mult ființa, devenind mai bun, mai altruist, mai detașat de lucrurile materiale și mai dornic de a Îl cunoaște pe Adevăratul Dumnezeu. Foarte important de menționat este faptul că oamenii situați pe unul dintre cele trei niveluri expuse de înțelegere a relației dintre credința într-o anumită divinitate și gândirea rațională, în abordarea relației dintre om și divinitate, îi consideră naivi, înapoiați, infantili în înțelegerea acestei relații, pe oamenii situați pe nivelul inferior, și în funcție de evoluția spirituală a individului. Aceștia pot fi considerați atei în raport cu divinitatea de pe nivelul inferior. Deci rațiunea credinței omului într-o Divinitate este dată de dorința de a își explica cele mai subtilelegi care guvernează funcționarea universului și a vieții, precum și a dorinței de a se relaționa cu această Divinitate, contemplând măreția, puterea și inteligența acestei divinități.
Psihologia si psihiatria e o combinatie buna deoarece psihologia e o pseudostiinta, asemenea astronomiei de exemplu, nu e o chestiune reala neaparat, ci foarte interpretebila si neinteleasa
Doamne ajută!!! Mă tem, părinte, dragă....să nu fiți în înșelare, și să nu aduceți un deserviciu unor credincioși , care nu sunt, pe deplin ancorați în Cuvântuĺ lui Dumnezeu, și pe drumul Mântuirii!!
Cam asa se pare ca este ! Cand afirmi ca preotia este un hobby , ma indoiesc ca starea de duhovnicie acestui parinte este f inalta. Cum sa crezi in ecplozia Big Bang, tu ca preot ortodox care stie ,sau at trebui sa stie ca Dumnezeu Creatorul ,a creat si lumea si omul, nu a pus o bomba sau a aprins cu un chibrit un gaz inflamator, ca sa existe o ecplozie. Dumnezeu este Perfectiune si Ordine absoluta..cum sa creeze un haos , ca mai apoi Duhul Sfant, deci tot Dumnezeu , parte din Sfanta Treime, sa o ordoneze. Fereasca Dumnezeu ce aberatii !! Apoi,toti preotii ar trebui sa fie mai bine informati despre ce inseamna in realitate psihologia, psihoterapia ,cine le-a fondat si ce este in spatele lor de fapt. Df Porfirie Kapsokalivitul este total impotriva acestor doua pseudo stiinte si explica si de ce, iar in cartea Marii initiati ai Indiei si parintele Paisie, este explicat f clar, ca Carl Jung, cel care a pus bazele psihoterapiei, a practicat si agreat hinduismul ( paganism,ocultism siulta demonizare) , si deci cam asta sta la baza psihoterapiei. Parintele se pare este pasionat si a citit, dar nu a citit ce trebuie. Eu personal pot sa confirm ca psihiatria si psihologia sunt ceva ce ar trebui sa nu existe, pentru ca nu au nimic ortodox in ele, si nici stiinta nu sunt, ci manipulare si minciuna.
Da, cred că e foarte posibil să se fi dezvoltat viața și pe alte planete, fiindcă universul e imens și foarte vechi, dar nu cred că "ne-au vizitat" cu ozn-uri și așa mai departe.
@@vladborla de unde vine aceasta afirmație cum că universul este foarte vechi?scuze de întrebare dar cum tu ai credințele tale așa le am și eu pe ale mele
@@drogeanuramona7855 stiinta e chestia aia in care nu crezi pentru ca nu ai cunostintele de baza ca sa o intelegi. Cand mergi intr-o pestera, si vezi o stalactita/stalagmita de zeci de metri si stii ca ea creste cu cativa mm cubi pe an, realizezi cat de mic si neinsemnat esti. Realizezi ce “musti de-o zi pe-o lume mica de se masura cu cotul” suntem.
Am ajuns la jumătatea episodului si cred ca Vlad se crucește de comentăriile primite,per total consider ca este vorba de lipsa totală de respect față de invitat,dacă am venit să judecăm josnic suntem(părere personală), să extragem învățăturile folositoare pentru noi înșine,cele cu adevărat folositoare,la urma urmei suntem liberi,dar să aruncăm cu noroi consider că e total inapropiat,nu aceasta este calea,nu ajungem mai departe..etc.
Privește cu iubire,cât respect este între ei,pe tema acestei dezbateri,și dacă luăm acest exemplu imaginați-vă in ce lume frumoasă am trăii,mirifică.
Harari este apostului Antihristului .
Domnul Bogdan are nevoie de o mică reconsiderare a principiilor sale , trebuie să își reconstruiască gândirea critică .
Cat despre crearea omului …ar trebuie să citim cărțile sfinților nu ale oamenilor din lume .
Una peste alta sunt extrem de dezamăgit ca un preot face astfel de afirmații . E dezamăgitor …mă lasă fără speranță
@@AlexDarescuLegat de crearea omului si cartile sfintilor:
Augustine in scrieriile lui despre Geneza (De Genesi ad Litteram). In capitolul 19.
"De obicei, chiar și un necreștin știe câte ceva despre pământ, despre ceruri și celelalte elemente ale lumii, despre mișcarea și orbita stelelor, ba chiar despre mărimea și pozițiile lor relative, despre eclipsele previzibile ale soarelui și ale lunii, despre ciclurile anilor și anotimpurilor, despre felurile de animale, arbuști, pietre și altele asemenea, și această cunoaștere o consideră sigură, bazată pe rațiune și experiență. Acum, este un lucru rușinos și periculos pentru un necredincios să audă un creștin, presupus a interpreta sensul Sfintei Scripturi, vorbind prostii despre aceste subiecte; și ar trebui să luăm toate măsurile pentru a preveni o astfel de situație jenantă, în care oamenii descoperă o ignoranță vastă într-un creștin și o batjocoresc. Rușinea nu este atât de mult că un individ ignorant este ridiculizat, ci că oamenii din afara comunității credinței cred că scriitorii noștri sacri dețin astfel de opinii, și, cu mare pierdere pentru cei pentru a căror mântuire ne ostenim, scriitorii Scripturii noastre sunt criticați și respinși ca oameni neînvățați. Dacă un creștin este găsit greșind într-un domeniu pe care ceilalți îl cunosc bine și îl aud susținând opiniile sale prostești despre cărțile noastre, cum vor putea ei să creadă în acele cărți în chestiuni ce țin de învierea morților, speranța vieții veșnice și împărăția cerurilor, când cred că paginile lor sunt pline de falsuri în fapte pe care le-au învățat ei înșiși din experiență și prin lumina rațiunii? Expunătorii nechibzuiți și incompetenți ai Sfintei Scripturi aduc necazuri și suferință nețărmurită fraților lor mai înțelepți atunci când sunt prinși într-una dintre opiniile lor eronate și sunt trași la răspundere de cei care nu sunt legați de autoritatea cărților noastre sacre. Căci atunci, pentru a-și apăra afirmațiile complet nebunești și evident false, vor încerca să invoce Sfânta Scriptură ca dovadă și chiar vor recita pe de rost multe pasaje despre care cred că le susțin poziția, deși nu înțeleg nici ceea ce spun, nici lucrurile despre care fac afirmații."
La sfarsitul videoului, cu toate criticile din comentariile mele anterioare, respect spiritul critic si deschis de a intelege credinta si de a interpeta pasajele sacre, de a contextualiza istoric si de a duce cuvantul Mântuitorului mai departe, adica de a-l actualiza.
Un episod foarte reușit.
Mult respect Domnului Părinte.
O părere/impresie/senzație:
Vlad imi dă asa un vibe de luare in derâdere (poate e doar o idee greșită pe care eu mi-am format o , sunt sigur că ca e un băiat super de treabă în general).
Dar pare cumva copilăresc să o ții langa cu o mână de subiecte obosite (homosexualitatea și celelalte peripeții din vechiul testament) ca să incerci să dărâmi tot conceptul de Biblie.
Domnul Parinte încearcă să îți explice că e mai mult de atât si o Credință nu poate fi rezumată in 3 texte hegheș scrise la un moment dat și tu tot parcă îl iei la mișto.
M-am uitat si la celelalte podcasturi cu Domnul Părinte Melinte (care e o prezență așa mai (poate prea) conservatoare, și inteleg că poate fi absurd câteodată) și același vibe il am.
(Vlad) Rezumă Credința Ortodoxă la niște chestii puerile doar din cauza faptului că nu e homosexual friendly .
Omul a venit doxă de pregătit pe N+1 subiecte la tine și tu il freci la cap cu aceleași 3 idei pe care le ai adus in discuție și in episoadele din urmă.
Nu mă consider cheie de biserică așa că nu vreau să iei comentariul ăsta într-o notă negativă (de hater) dar impresia pe care mi-o lași mie e că tratezi subiectul ăsta foarte pueril.
Înțeleg de ce unii se inflamează și lasă commenturi deplasate ( treaba lor ce i face pe ei sensibili )
La final,sunt de părere că ar trebui abordat un ton mai serios al discuției din partea ta Vlad .
No hate,keep it up !
Chiar vreau să mai vad episoade de genul.
Sunt penticostala. Dar tare mult mi-a placut cum a vorbit fratele parinte. Se poate observa din cuvinele lui ca il iubeste pe Domnul nostru Isus Hristos.❤
Mă bucur că sunteți de aceeași părere ca mine
Popa e mai deschis la minte ca celalalt și e un om cu care poți vorbi. Mi.a placut de el dpdv al deschiderii spre stiinta si istorie. Respect!
intelectual autentic
Respect, Vlad! Respect domnului părinte! Trebuie să căutăm adevărul până la final, chiar și la 80 de ani să fim "still searching".
nu vei gasi niciun Adevar.....deoarece NU EXISTA
Felicitări domnului părinte. Te rog să-l mai inviți e o persoană care aduce informații cu o formă interesantă de blândețe. Foarte interesant om și parcă contagios cu bunătatea lui.
Foarte frumos videoclipul. Imi pare rau de oamenii care au ascultat si nu au fost miscati. Multumesc pentru acest material atat tie Vald ca si preotului Bogdan❤
Oamenii au scris biblia dar in reflexia si înțelepciunea dată de duhul sfânt care e trimis tot de Dumnezeu, rezultând Biblia Cuvantul lui Dumnezeu 🙏
Lumea asta este un film, în care noi suntem actorii si Dumnezeu este cel care priveste iar la sfarsit va decide pe care parti din film le va "sterge". Tu, cand te uiti la un film poti sa dai înainte, înapoi sau poti sa te uiti doar la sfarsitul filmului. Asa a vazut Dumnezeu sfarsitul acestei lumi, apoi a pus într-o carte ca sa cunoasca si cei care cred în El, tot ce se va întampla la sfarsit. Tot planul Lui este deja stabilit, iar necredinta si bataia asta de joc la adresa sfintilor nu va ramane nepedepsita. Dumnezeu nu are nevoie de tine ca tu sa crezi în El, El exista indiferent daca tu crezi sau nu, stai linistit! Sunt destui în cer care cred în El, Dumnezeu vrea ca tu sa crezi în El pentru salvarea ta, pentru binele tau, ca sa nu pieri si tu la sfarsit împreuna cu cei necredinciosi, cand lumea asta va arde! Daca crezi nu este suficient! si dracii cred si se înfioara! Crezand, trebuie sa treci la fapte si sa începi sa pazesti poruncile Lui, pentru ca credinta fara fapte este ca si credinta dracilor, moarta.
Salut Vlad. În primul rand vreau sa spun ca am fost foarte multa ateu și acum bat spre agnosticism dar tot spre ateism. De mult vreau și încerc sa îl caut pe Dumnezeu but without with no result...ma ajuți super mult cu podcasturile tale. Te urmăresc ( nu îmi permit sa te susțin ca am o fetiță și banii is super super rationalizati) , te apreciez dar ai toată susținerea mea sa îți duci " lucrarea " mai departe. Și dacă îmi permiți sa fac o remarca, preotul din acest video este mult mai deschis și mai ok ca și celalalt!
Sincer sunt extrem de recunoscator ca ai facut acest podcast. Mie personal mi-a deschis mult mintea spre o alta perspectiva a bibliei si a lumii.
Foarte frumos ați vorbit 👍multe lucruri interesante la care să reflectăm,nu aș fi crezut că pot să am răbdare 3 ore .Am intrat din curiozitate și am rămas până la capăt rămânând fascinată cât de frumos a vorbit părintele.
Foarte frumos si interesant...educativ!! Foarte pregătiți in discuție ambii !! Nici unul nu este in afara subiectului!! E prima oara cand aud unele lucruri despre credință! Mulțumesc !
Intr-o Carte foarte cunoscuta scrie: "Căci celui ce are i se va da; dar de la cel ce nu are, şi ce are i se va lua!" Marcu 4:25-27. De cand lumea. Individul inteligent si/sau mai bine pregatit si/sau mai pragmatic, si/sau mai indraznet (tupeist) deci si mai adaptabil schimbarilor de mediu (politic, social, economic) a avut si are mult mai multe sanse sa se imbogateasca (atat material, cat si non-material). De ce? Fiindca, fiind dotati intelectual, profesional, avand relatii, fiind mai adaptabili schimbarilor de mediu, va accesa locuri de munca din ce in ce mai bine platite. Isi vor dezvolta propriile afaceri. Pe cale de consecinta, va avea resurse si disponibilitatea de a se instrui in continuare (avand linistea necesara investirii in propria dezvoltare). Individul mai redus intelectual, profesional, relational, mai sarac material si moral-are mai putine sanse sa se imbogateasca. De ce? Fiindca, fiind mai putin dotat intelectual si profesional, acesta va avea acces mai redus la un loc de munca bine platit. In consecinta, va trai si intr-un cerc social mediocru, care nu il va incuraja/stimula sa se dezvolte. Va trebui ca, din putinii bani pe care ii castiga, sa isi intretina familia. Nu mai are timp si disponibilitate sa se instruiasca, pentru a accesa un loc de munca mai bine platit. In consecinta, nu va iesi din saracie. Individul mediocru, si daca ar avea sansa unui castig financiar imens, din lipsa de educatie si/sau intelepciune, va cheltui foarte repede resursele, prin satisfacerea anumitor vicii. Aceste mecanisme "spiritual-psihologice" sunt valabile atat la nivel de individ, cat si la nivel de organizatie. Astfel, o firma prost manageriata (condusa), va functiona dezorganizat, indreptandu-se spre faliment. Solutia? Hm! Pai solutia, pe termen lung-ar consta in adoptarea unor principii sanatoase de viata si, ca urmare, o schimbare in modul de a privi lumea si viata. Atat din partea indivizilor si organizatiilor foarte bogati, cat si din partea indivizilor si a organizatiilor mediocri. Cum? Pai, pe de o parte, in investirea de resurse in sistemul educational si in sistemul de sanatate. Prin incetarea manipularilor mass-media. Prin adoptarea unei atitudini de corectitudine fata de societate, platindu-si integral taxele si impozitele care, ducand-se la bugetul de stat (stat care ar trebui sa fie administrat de oameni inteligenti, bine pregatiti si bine intentionati-dar acest subiect face obiectul altui comentariu), si care bani se vor intoarce in investitii in dezvoltarea individului. Societatea, avand indivizi sanatosi (fizic si mintal), va putea furniza oameni pregatiti marilor companii si, in felul acesta, aceste companii vor putea prospera tot mai mult. Totodata, daca marile companii ar asigura salarii decente angajatilor, acestia isi vor permite mai multe decat asigurarea traiului de zi cu zi, respectiv in dezvoltare personala, responsabilitate, s.a.. Dar inseamna si mai multi bani pentru a cumpara produsele existente pe piata la vanzare. Pe de alta parte, individul mediocru, sarac, este aproape imposibil sa iasa din starea lui, sa isi depaseasca conditia prezenta, mantinandu-se in vicii si saracie. Deci trebuie si el sa faca un efort de dezvoltare, pentru a isi depasi conditia. Ceea ce am spus ar fi un mod de a rezolva problemele pe termen lung. Chiar daca, cei mai multi se gandesc la o imbigatire rapida. Dar, aceasta stare de fapt dezastruoasa, aceasta "diferenta de clasa" dintre bogati si saraci, de cele mai multe ori, este intentionat intretinuta, tocmai de indivizii/organizatiile "elitisti", care detin banii si puterea (inclusiv puterea politica). De ce? Tocmai pentru a putea profita de individul/organizatia mediocru. Atat timp cat va exista o atat de mare diferenta, vor exista tensiuni sociale (incepand din familie, colegi la locul de munca, lupta intre firmele de acelasi profil, pana la societatea in ansamblu si stat si terminand cu crizele refugiatilor, crizele economice, s.a.). O solutie pe termen lung ar fi-asa cum am amintit-dorinta de a schimba situatia existenta din partea fiecarei parti. Albert Einstein spunea ca:”Solutia de rezolvare a unei probleme se afla, intotdeauna, pe nivelul ierarhic superior nivelului pe care se gaseste problema.”. Solutia ar fi un "salt cuantic" pe un nou nivel de constiinta al celor ce detin puterea, avand drept consecinta o asanare morala a umanitatii. Deci solutia ar fi una spirituala. Este nevoie de o gandire sanatoasa, de o gandire si o privire strategica, aplicarea-cu bune intentii-a principiilor ciberneticii, pentru a se putea un "reglaj" atat de fin al functionarii societatii, dar care, pe termen lung, ar fi foarte avantajos si prosper, atat d.p.d.v. al "celor bogati", cat si d.p.d.v. al "celor saraci".
Fiindca am inceput acest comentariu printr-un verset dintr-o fundamentala invatatura spirituala, voi incheia acest comentariu printr-o interpretare-tehnica, ce-i drept-a situatiei sufletului omului plecat in imparatia "de dincolo", si anume: cantitatea si calitatea bogatiei (materiale) acumulata in aceasta viata (pamanteana) este invers proportionala cu cantitatea si calitatea bogatiei (spirituale) a sufletului ajuns in imparatia "de dincolo". Altminteri, pe termen lung,...fiecare parte are de pierdut.
Nu uitați că " stăpânitorul acestei lumi" vremelnice este Satan, care "nu are nimic" din Dumnezeu, acționând exclusiv după mintea lui mândră luciferică, apostată. Majoritatea lumii urmează lui. Doar o "turmă mică", urmează lui Hristos, adevărului. "Nu te teme, turmă mică, că a binevoit Tatăl să vă dea vouă Împărăția" ,"Te slăvesc pe tine Părinte, că ai ascuns acestea de cei pricepuți și înțelepți in acest veac, și ai descoperit acestea pruncilor, căci așa a fost bunăvoința înaintea Ta". Pavel spune : "Oare nu a dovedit Dumnezeu drept nebunie înțelepciunea înțelepților și învățaților ?" Domnul spune: "Fiți înțelepți că șerpii și curați ca porumbeii." "Vai de voi ,bogaților, și ferice de voi, săracilor, căci a voastră este Împărăția Cerurilor". Omul cu cât este mai avut, cu atât este mai avar ,așa funcționează omul. Societatea asigurată material devine decăzută spiritual (exemplu: UE).
Vorba lungă sărăcia omului
Preotul este Bucurie! Dumnezeu este bucurie! Acum faceți voi legătura 🫡
Cred ca Vlad isi doreste din suflet sa fie convins sa creada in ceva mai mare decat el. Vei reusi pana la urma, dar lasa-l pe Dumnezeu sa te ghideze, nu te mai opune!
Mi-a plăcut tare podcastul🤗🙏🏼
Bravo domnule vlad vă felicit pentru acest videoclip și pentru ce faceți vă doresc multă înțelepciune și mult succes să atingeți un gol în viața asta
Am un mesaj pentru dumneavoastră și pentru cei care nu cred în Dumnezeu
Nu e greșit Să nu crezi în Dumnezeu nici să nu crezi în religii asta e problema la societate că lumea zice că ateii sunt inamicii lui Dumnezeu Asta e cea mai mare greșeală din societatea noastră dragi ateii nu lăsați societatea sau omul dintr o religie sau alta să vă schimbe gândirea, căutați voi 🎃💙
Felicitări dl.Parinte!
Prietenul Vlad nu știe nici măcar să asculte, ce să mai spunem de logica întrebărilor lui sau crezul său ateu pe care el însuși îl abolește.
Părinte Bogdan, mult respect pt răbdarea și răspunsurile dvs.
De a dreptul fabulos, sincere felicitari si mi ar placea sa vad o dezbatere intre Vlad si Damian Anfile si de ce nu poate chiar si pr Bogdan .🤗
Îl împachetează și îl bagă în buzunar Damian Anfile pe domnu Vlad care nu are habar de prea multe, dar totuși se crede mega superior intelectual doar pt că e ateu.
Damian Anfile ar fi visul meu
Suoerb,fabulos,cata informatie.... Felicitări
Asociez invitatul tău Părintele Bogdan Mustea cu Parintele Necula, când o să împlinească vârstă lui il vom privi next level,sunteți lumina de la capătul tunelului 😊
Asa m am gandit si eu, si cu toate ca abia i-am descoperit am apreciat enorm ca acesti 2 domni tineri nu vorbesc atat de vulgar si de profan precum parintele Necula. Parintele Necula Este un om foarte citit, ii apreciez mult eruditia si charisma dar a depasit un anumit prag....Vorbeste cu d....la tot pasul, foloseste niste replici tip jargon de cartier....pacat...mare pacat....Felicitari maxime celor doi domni din aceasta dezbatere!!
Conceptul de ideologie, studiul sistemelor de idei, a apărut în sec xviii, dar acesta descrie un fenomen prezent cu mult înainte de apariția conceptului.
E normal să citească toată lumea Biblia, dar după părerea mea ar fi trebuit să să se predice Biblia, Noul Testamento in Biserica Ortodoxă! La noi se fac slujbe, dar se spune din Biblie pe ințelesul tuturor! Vă doresc multă sănătate și iubire! ❤️❤️❤️🙏Nu se predică Biblia in Biserica Ortodoxă!
Salut! Nu știu dacă mai ai în plan să faci foarte curând podcasturi cu preoți ortodocși, însă un preot foarte fain este Ciprian Negreanu (preot/părinte la Biserica de lemn din Hașdeu, preotul studenților cum mai este cunoscut). Este licențiat în Filosofie și Teologie, fiind preot din anul 2000. Îi ascult de multe ori predicile și conferințele, îmi conferă o stare de liniște, deși poate sună penibil. Aș găsi foarte interesant un podcast/dialog cu preotul Ciprian Negreanu. Mi-a plăcut foarte mult acest podcast. Felicitări pentru canal și pentru cum abordezi subiectele și invitații!
Am mai auzit lucruri bune de el, mulțumesc de recomandare 🙏🏼 o să încerc să ii propun și lui
@@vladborla Este unul din cei mai mari teologi ai Romaniei.
@@vladborla Sa nu uiti de preotul Mihai Andrei Aldea. Poti vorbi cu el despre politica, istorie (are o conferinta super interesanta pe yt despre istoria tradarii la romani) si este cunoscut pentru ca a publicat primul roman fantasy romanesc. Trilogia Drumul spre Vozia. Am citit primele doua carti si chiar sunt bune.
@@ilovefood9591 eu l-as recomanda pe parintele Petru Pruteanu. Nu am auzit un teolog mai bun si mai clar in exprimare pana la el.
@@briciugheorghe9328 tu cunoști sensul cuvântului teolog?
Propun si eu , cu permisiunea ta, pe părintele, speolog Crin Trandafil Teodorescu de la Lupșa.
Apreciez mult efortul tau Vlad si mai ales faptul ca te-ai abtinut atunci cand erau multe de comentat.Insa ca si cu celalate preot(Claudiu sau cum îl chema) acesta are concluzii prestabilite si le forțează acolo unde nu este locul lor.Spre ex cand i-ai citit versetul cu femeile care nu au voie sa vorbeascs în biserica a încercat sa schimbe subiectul la sclavie si sa foreteze o concluzie care nu avea nicio treaba cu ceea ce ai intrebat initial.
Excelent 🤟🏽
Foarte bine punctat ! Superr ❤
Ce locație frumoasă in acest video 👍🏼
Nu stiu cine are timp sa urmărească un podcast de 3 ore, ca eu nu am.
Ca ateu, ai o problemă. Caci daca nu există Dumnezeu, cum existam noi, fiinte rationale? Poate irationalul sa nasca rationalul? Nu tocmai faptul ca suntem fiinte rationale implica o persoana rationala care ne-a creat? In ceea ce se observa si se poate experimenta, putem vedea clar ca nu putem face ceva din nimic. Nu putem face nici macar ceva irațional din nimic. Ce sa mai spui ceva rational. Nu putem produce din nimic nici macar gazul acela care ateii spun ca a fost initial. Toti ateii se lauda ca stiinta a ,,dovedit”. Sa-mi arate mie stiinta ca macar este capabila sa produca un gaz din nimic. Ce sa mai spun o piatra, un copac, etc…
Sa crezi ca din nimic a aparut totul fara ca ,,Cineva” sa,, starneasca “ aceasta, trebuie sa ai mai multa credință ca mine care cred ceea ce spune Scriptura.
Scriptura imi aduce cea mai ,,credibila” explicatie cu privire la subiect. Religia ateista, ca sa-si sustina punctul de vedere are nevoie de mult mai multa credinta decat mine. Ateii vor sustine ca in lume sunt mii de religii si ca creștinismul este una din ele. Si ateismul este una din ele. Si se încearcă a se introduce in scoli cu scopul de a strica credinta adevarata.
De ce spun adevarata? Pentru ca are si logica. Dumnezeu este spirit. Si doar un spirit ar putea sa faca materia din nimic. Ca sa faci materia, trebuie sa fii dincolo de materie. Iar ca sa faci o persoana rationala, trebuie sa fii un spirit rațional. Nu un gaz, sau niste gaze…deci cum am spus:,,ca sa crezi non-sensul” ateist, trebuie sa ai mult mai multa credinta decat un crestin. Si mai mult decat atat, trebuie sa ,,sari” peste cea mai elementară logica ca sa poti fi adeptul acestei religii…
Nu va lasati dezorientați de asa zisii atei. De mult s-a dovedit ca religia lor este falsa. Luati-o ca ceea ce este. Adica o alta religie. Care nu-si poate dovedi punctele de vedere. Sa citim Scriptura. Si in felul acesta ne vom păstra credința…Doamne Ajuta la toti…!!!
Nu a aparut din nimic totul. Universul a existat din totdeauna. Nu are nevoie de un creator ca sa existe. Doar exista.
Geniala idee, merci! ✝
Isus a cerut ucenicilor lui sa iubeasca omul. Asta pentru ca omul este un proiect al Sau, facut din toata inima . Dar niciunde nu a cerut urmasilor sai sa accepte sau sa copieze sau sa aprobe derapajele de comportament care vin in contradictoriu cu caracterul Divin. Crestinismul nu este religia pacii si a dragostei neconditionate, ci este un sistem de educatie ce ajuta la constientizarea propriului comportament in contrast cu comportamentul Divin.Asadar crestinismul este vrajmas cu faptele oamenilor, izvorate din inclinatiile egoiste , dar este tolerant cu omul care le recunoaste . Crestinismul ofera un set de legi care sa stopeze suferinta, si sa instaureze disciplina si constienta de sine. crestinismul autentic este un upgrade al iudaismului, sau invers spus iudaismul a fost pregatitor pentru crestinism. multitudinea de culturi si traditii au origini pagane , si sunt o frana in renasterea umanitatii. ele sunt promovate de cei ce fac o afacere din asta. renuntarea la balastul istoric nu este o pierdere ci o oportunitate dfe a trai in adevarata cultura, a fiintelor ceresti...omul doreste sa descopere singur societatea perfecta.insa constatam ca omul nu a fost chemat sa descopere sensul vietii , ci a fost chemat sa il atinga prin acceptarea ofertei de a fi partas la civilizatia eterna , singura care va ramane in picioare. daca un om primeste oferta aceasta va fi condus si modelat dupa caracterul Creatorului. Daca omul nu primeste oferta va disparea in neant. Isus nu negociaza conditiile sale ci le face doar cunoscute. Omul asa cum il stim azi si ieri este un produs intermediar care ori devine autentic ori este aruncat la groapa istoriei. Dumnezeu este bun ca ofera acest timp care il numim viata de max 120 de ani pentru ca fiecare sa experimenteze si sa se hotarasca daca adera sau nu la proiectul lui Dumnezeu. Constatam ca cei mai multi dintre noi refuzam oferta, fara sa experimentam daca functioneaza ce ne propune Isus... Dumnezeu regreta ca omul il respinge fara sa incerce sa vada daca i se potriveste.
Isaia
(1:2) Ascultați, ceruri, și ia aminte, pământule, căci Domnul vorbește: „Am hrănit și am crescut niște copii, dar ei s-au răsculat împotriva Mea.
(1:3) Boul își cunoaște stăpânul și măgarul cunoaște ieslea stăpânului său, dar Israel nu Mă cunoaște, poporul Meu nu ia aminte la Mine.”
Și ce treabă are ce a spus cu restul lumii ? Spune clar că e vb despre Israel...care uite ce face...Nu are treabă cu restul planetei, Biblia e o simplă carte de istorie a unui popor
O conturare succinta si mai mult decat necesara pentru cei ce nuu stiu ce inseamna defapt Crestinismul. Ne pierdem intr un amalgam de incercari de discutii uitand esenta,esenta e scrisa fix in randurile de mai sus. Cine are ochi sa vada sa vada.
Această teză subliniază o înțelegere profundă a creștinismului ca fiind nu doar o religie a iubirii necondiționate, ci un sistem de transformare morală care solicită responsabilitate personală. Într-adevăr, creștinismul autentic nu validează orice comportament uman, ci cheamă la conformarea cu valorile divine, oferind omului un standard etic superior. Iubirea lui Hristos nu înseamnă acceptarea necondiționată a păcatului, ci oferirea unei căi de corectare și de îndreptare. Aceasta este, de fapt, esența unui Dumnezeu iubitor care dă omului șansa de a alege să se ridice la înălțimea chemării divine, nu doar pentru a fi acceptat așa cum este, ci pentru a deveni ceea ce a fost creat să fie - un participant la civilizația eternă, după modelul Creatorului.
Amin, Amin 🙏🙏🙏❤
Mult respect! ❤
Foarte triste sunt comentariile multor crestini de sub video. E chiar pacat. Bravo Vlad si domnul parinte de episod!
Fantastic preotul explică foarte interesant
Super tare videoclipul, ar trebui sa ne strangem toti in piata Mihai Viteazul si sa avem toti o discutie deschisa, intre atei si crestini
('..oamenii încă nu au înțeles că D-zeu e mai departe de ei decât sunt ei de El..')
Se vede ca domnul Părinte a citit câteva cărți. Și eu sunt creștin ortodox, dar privesc lucrurile din altă perspectivă. Cat rău au făcut multe țări europene în istoria recentă, pentru a impune creștinismul in America Latină, de nord, Asia, Africa, etc-pentru motive nu tocmai nobile!?
Eu nu merg la biserică prea des, însă nici nu neg existența lui Dumnezeu în viața de zi cu zi. Comportamentul meu creștin e unul impus de mine însumi, și anume: nu incerc să fac nimănui rău, și dacă pot, să fac bine! Atât de simplu. Mersul la biserică nu te face creștin, cum nici mersul în garaj nu te transformă în mașină.
Bravo! În sfârșit un preot frumos! Felicitări!
Un preot poate fi plăcut doar dacă urmează învățăturile Sfinților Părinți.sunt la începutul videoclipului când postezi,dar sunt convins că acest preot,care nu-i preotul lui Hristos,e un rătăcit care vb numai tampeni.
Ba Vlad felicitari super tare materialul 😊
Respect 😊
Vestul si restul o super carte!
În vechiul testament toate urzicile criminale erau comise în numele lui Dumnezeu!!!Dumnezeu adevăratul Creator a întregului Univers este iubire Divină, se îngrijește de tot ce mișcă Divinitatea sa ne ocrotească pe toți ❤🎉❤
Ar fi interesant un subiect pe tema experientelor de moarte clinica care sugereaza faptul ca constiinta supravietuieste mortii (sau nu dar o sa avem un ultim vis frumos).
Ba chiar ma bucur sa vad preoti inteligenti.Foarte buna ideea, imi aduce aminte de celebrele dezbateri dintre Dawkins/Hitchens vs John Lennox 👏
legat de atrocitatile din VT, explicatia are sens cand vine vorba de acele situatii in care spune: Daca x, atunci y. Exemplu: daca violezi pe nu stiu cine, da-i nu stiu cati bani tatalui si ia-o de nevasta. Explicatia pentru astfel de situatii are sens, avand in vedere cruzimea din acea vreme, pentru ca ceea ce sugera Dumnezeu/Biblia este ceva mult mai bland in astfel de situatii.
Dar, mai exista o categorie de texte in Biblie si anume, cand Dumnezeu ordona la anumite atrocitati. Acele atrocitati de genul: sa treci prin ascutisul sabiei pe toti, de la femei la copii etc. Astfel de texte suna ca niste ordine directe de la Dumnezeu, ele nu sunt niste temperari a unor atrocitati deja desfasurate, as acum sunt textele de genul: daca x (adica cineva face ceva), atunci y (si aici este porunca Lui Dumnezeu care are menirea sa tempereze efectul cauzei). Ce aveti de spus in acest sens ?
Citește Geneza cap. 15 ; deasemenea despre potop, Sodoma și Gomora.
Sfanta Scriptură este o carte foarte rațională , fiind scrisă si redactată sub calauzirea Duhului Sfânt, pe baza consemnărilor istorice (în mare parte), Noul Testament fiind pe deplin scris de autori martori oculari, sau foarte apropiați evenimentelor descrise. Domnul Iisus înviat fiind văzut de "500 de persoane", nemaivorbind de Apostoli, de Sfintele Femei, timp de 40 de zile.
felicitari!multumesc
Invita.l pe Kenan Wang, un chinez extrem de destept care a trecut la ortodocși. Traieste in Romania. Iti explica vrute si nevrute.
Credința vie in Adevăratul Dumnezeu consider că este un proces, proces care poate dura intreaga viață. De ce?
Pentru că Adevăratul Dumnezeu este nelimitat, omniprezent, omniscient, drept pentru care numai omul serios, sincer, inteligent, chiar înțelept și dornic de cunoaștere își poate menține această credință, nealterată.
Pentru un astfel de om, credința vie reprezintă ceea ce a rămas, dupa indepărtarea, înlăturarea tuturor indoielilor in ceea ce privește existența, natura și lucrarea Adevăratului Dumnezeu, indoieli ivite pe parcursul cautării Adevaratului Dumnezeu, in religii, in diverse științte, in filosofii și inlaturate prin elucidarea problemelor misterioase ridicate de religii, de științte și de filosofii.
Atunci, și numai atunci, omul care Îl caută pe Adevaratul Dumnezeu, poate, in liniște, să își ,,coboare mintea în inimă,,, așa cum se vorbește in religia creștină și să intre in comuniune, conștient fiind și neinfluențat de anumite substanțe psihedelice și nefiind supus diverselor manipulari-cu Adevăratul Dumnezeu.
Dezbaterea mi se pare deosebit inteligentă și de profundă!
Dar sa stiti ca unii ne nastem cu acesta credinta.Efectiv , cred dintodeauna ca exista Dumnezeu...just like that. Nu pot dezvolta mai mult.😊
Bibliografia preotului daca se poate menționa? De altfel foarte bun podcastul ❤
Vorbești mult când chemi un invitat lasă l să vorbească
Vlad, ca să înțeleagă toată lumea odată pentru totdeauna, stiinta nu susține evoluționismul lui Darwin, capisci? Te rog documenteaza-te în legătură cu subiectele pe care le abordezi și ar fi tare drăguț sa lași invitații sa îți răspundă si sa nu mai intrerupi pe cei care nu sunt de acord cu tine, indiferent cine sunt ei.
Fals, comunitatea științifică acceptă evoluționismul ca realitate. Ceea ce tu nu nești critică "științifică" asupra evoluționismului sunt doar materiale create de un grup restrâns de creștini cu diplome, dar fără să fie dovedite sau acceptate de restul comunității științifice. Putem urmări prin informațiile de ADN modul în care toate ființele de pe pământ se trag dintr-un strămoș comun.
@@vladborla în 2015 s-a ajuns la unison în lumea științei ca evolutionismul și teoria big bangului nu poate fi demonstrata potrivit cu ideile celor care au emis aceste teorii iar evolutionismul rămâne doar o ramura limitata a științei. Nu vreau sa îți fac și munca ta, dar pune mana pe carte+internet și mai lasă teoria!
@@DeceneuXx Daca ai fi pus tu mana pe carte nu mai spuneai aberatiile astea, cam asta se intampla cand iti faci cercetarile pe tiktok
Foarte fain podcastul si foarte fain omul. N-am mai avut rabdare sa comentez la sfarsit, dupa o ora deja nu mai pot sa ma abtin! :D
Felicitari pentru subiect si pentru invitat!
Neavand raspunsuri fundamentale, "știința" e sortită disparitiei. Știința este creația lui Dumnezeu și El are raspunsurile fundamentale. Oamenii, se joacă "de-a știința", fiind si limitați, si viciosi, si nepricepuți. Si apoi, cine sunt liderii care conduc soarta umanității? nu cumva acei cu banii ?
Vlad, ca să te saturi de vorbit, nu mai chema pe nimeni in potcastul tau si vorbește tu. Sa vezi ce audiență ai atunci!
Vlad 💪
Când faci un Podcast cu Andrei Croitorul de la Apologia Reformată?
Ar fi cel mai vizionat:)
O să fac, e vorbită
@@vladborla oooooo abia aștept ;)
@Vlad, ar fi bine sa le citezi pe toate dintr-o singura traducere.. eu ti-as sugera cea ortodoxa a lui Valeriu Anania care iti da si explicatii la text
Sunt multi- referitor la 500 lei/luna. Cultivat, imbunatatit pamantul lucrat corect, pt producere hrana,nu pt mofturi.
Dupa 34 ani munca am primit sub cosul minim, adica 387 mi-au completat pana la 400.
Pentru ca am devenit noi prea sensibili.
Tulai câtă răbdare o avut popa cu tine! Sincer de multe ori puneai niște întrebări de clasa a 2-a ca trenurile la noi !🤭
Dumnezeu există, fiindcă există sfințenia, omul se poate realmente sfinți și indumnezei. Domnul Iisus Hristos , Fiul lui Dumnezeu, pe baza Legii Vechi, a explicat teoretic ,dar si aplicat procesul mântuirii. "Pentru cine are ochi si urechi de auzit ". Pentru cine nu, "se va pierde în păcate, va merge in chinurile veșnice" (in șeol), după fapte (conform Scripturii).
Sa nu-l lasati sa se atiga de zapada❄️
Pentru raspunsurile academice la pasajele "problematice" din VT, iti recomand "Did God Really Command Genocide?" si "Is God a Moral Monster?" ale lui Paul Copan. Spoiler alert: Pasajele "problematice" nu sunt, defapt, problematice! 🤣
In ce fel poate fi cosmetizat un pasaj in care scrie textual ca dumnezeu(Iahwe) a cerut oamenilor sa omoare alti oameni, inclusiv femei si copii, ba chiar animalele acestora? Logic sunt doua variante: ori este o poveste, o inventie, ori divinitatea are atribute psihopatice.
Parinte am o mega critica. Cand se cer raspunsuri, nu se cere predica. Diluati atat de mult si greu de ascultat raspunsul, incat pentru laici nu vreau sa stiu cum e... Eu chiar facand teologia, abia cu greu vad esenta in raspunsuri. E ca si cum intrebi pe cineva unde e magazinul, si il trimiteti pe la Iasi, pe la Sibiu, apoi Timisoara, ca la final sa ajunga la 100m de unde plecase...
Il face pe Borla să priceapă. 😊
nu știam că Azteka s-a intors la Domnul. lasand gluma la o parte, f faine materialele de pe canal
Problema lui Borla nu e faptul că nu înțelege, ci refuzul de a accepta că ar putea avea limitări. Mă mir că nu conduce lumea, la cate crede că știe.
Daaaaaa, duhul scripturii! Dar tot și vechiul si noul testament.
Dacă se poate risipi timpul, aici pe canal e locul. Nu sunt nici coerenti nici argumentați nici logici!
Fa preot vs atei partea 2 cu părintele Melean
❤
Big Bang😂
Intreaba-l pe învitatul tau care se considera preot daca crede in apocalipsă sau e dus săracul?
Evoluam catre ce ? Doar asa de dragul evolutiei?
N-am nimica rau de zis, si preotul e putin liberal dar si ateul are doar argumente proaste. Mai faceti discutii ca sunt interesante.
Exact, argumentele ateului sunt prea basic, se pot pune și intrebari mai complexe.
Preotul spune ca acele porunci ale Lui Dumnezeu erau in vremea aia cele mai usoare atrocitati in comparatie cu alte civilizatii . Noi acolo vorbeam de cuvantul sau indemnul Lui Dumnezeu si nu care popoare au cele mai crude sau dulci atrocitati ..cum se exprima preotul. A deviat subiectul fara nici o jena.
Mă opresc doar la momentul filmului de la minutul 11:05, cand preotul îl eticheteaza pe Adam ca "infantil". Aici se stârnește un contraargument și anume cum ar fi ca un "infantil" să poată să denumească toate animalele pe care le-a creat Dumnezeu (și vedem și noi acum cât de multe specii sunt)? Iată și suportul biblic:
"Domnul Dumnezeu a facut din pamant toate fiarele campului si toate pasarile cerului; si le-a adus la om, ca sa vada cum are sa le numeasca; si orice nume pe care-l dadea omul fiecarei vietuitoare, acela-i era numele. Si omul a pus nume tuturor vitelor, pasarilor cerului si tuturor fiarelor campului" Geneza 2;19, 20.
Oare poate să aibă cineva din zilele noastre pretenția să știe măcar să enumere toate speciile de viețuitoare existente, cele pe care le-a denumit în trecut Adam? Deci cum poate merita Adam atributul de "infantil"?
Exact la asta m am gândit. E o contradicție! Categoric Adam nu a fost mai incapabil decât omul de azi.
Nu avea cunoașterea binelui și a raului pe care a dobândit-o doar prin încălcarea primei porunci. Și-a dat seama doar retrospectiv ce e bine și ce e rău încălcând porunca. Doar atunci și-a dat seama de Lege și de păcat. Înainte oamenii primordiali erau inocenți, apoi s-au rușinat și s-au îmbrăcat. Erau deci "infantili" prin această necunoaștere. Poate cuvântul nu e chiar cel mai bun. Dar faptul că puteau numi animale însemna că aveau capacitatea de simbolizare, nu sa denumească literalmente toate animalele, lucru de care foarte ușor sunt capabili și copii de la o vârstă foarte fragedă de când spun primele cuvinte. Bineînțeles, sa nu ne imaginăm că se descrie fidel cinematic că fix așa a fost literalmente geneza lumii materiale. Acolo este ilustrată esență spiritului umanității, nu e descrierea unor evenimente istorice.
La început, Domnul l-a creat pe om "dupa chipul Nostru, dupa asemanarea Noastra; el sa stapaneasca peste pestii marii, peste pasarile cerului, peste vite, peste tot pamantul si peste toate taratoarele care se misca pe pamant."- Genesa 1.26, deci om suficient de înzestrat astfel încât Domnului să nu-i fie rușine cu el. (căci "Dumnezeu nu se lasă să fie batjocorit"- Galateni 6.7). Mai ales că în caracterul Său atotștiutor, Dumnezeu știa că Lucifer cel care se îngânfase și decăzuse va fi cel mai redutabil defăimător al creației. Deci omul, după creație, nu a urmat un traseu evolutiv ci unul degradativ, după pervertirea lui de către diavol. Degradativ din toate punctele de vedere, și intelectual (au început limitări de gândire, involuții neuronale, boli neuronale etc) și spiritual și fizic (starea bolnavă și de putrefacție în care ne-a adus diavolul). E logic, căci diavolul fiind infinit inferior lui Dumnezeu, nu avea cum să-l influențeze pe om în bine. N-am să aprofundez mai mult pt că sunt multe de spus, doar atât, oare cineva care este făcut după chipul și asemănarea lui Dumnezeu poate fi considerat infantil? Sau mă rog, orice alt cuvânt mai potrivit decât infantil ar exista. Și ar fi cineva atât de lipsit de inteligență și de înțelepciune încât să conteste "adancul bogatiei, intelepciunii si stiintei lui Dumnezeu!"? Și "cât de nepatrunse sunt judecatile Lui si cat de neintelese sunt caile Lui!" - Romani 11.33?
Dincolo de aceste atribute absolute ale lui Dumnezeu, noi oamenii putem doar să discutăm și să speculăm. Dar e pierdere de vreme, mai bine am construi ceva folositor 🙂🤗
@@victorpopa1686 @victorpopa1686 nu a zis nimeni că Domnului iar fi fost rușine cu omul pentru că e infantil. De a dreptul ar fi părut necaracteristic de mândru ca lui Dumnezeu să ii fie rușine de ceva copilăresc, copii neavând ceva mai prejos adulților, din multe considerente ba dimpotrivă. Să fie după chipul și asemănarea domnului nu ii face identici, adică dumnezei. Nu erau perfecți, erau într-o stare, dacă doriți, de ignorantă, amorală, "perfectibilă", iar căderea a fost o pierdere necesară pentru mântuirea ce va veni, un prim pas prin care și au conștientizat natura deja decăzută, au văzut-o, au înțeles-o. De ce altfel s-ar numi pomul cunoașterii binelui și raului daca nu pentru că le-a oferit acea cunoaștere, acea abilitate etică, nu prin magie, ci prin pedeapsă. E bine sa ne lăsăm încrezători că cele neînțelese sunt ale Domnului, dar asta este doar o alungare a pretenției de a știi total, care sa te lase deschis către infinitatea acestei lumi. Să cunoști și să citești și să încerci să înțelegi Biblia este un act care, pe langa că alunga idolii, îl ține viu pe Dumnezeu în noi. Noi ca cultura încă nu am integrat cuvântul său tocmai pentru că nu există studiul atent al textelor. La drept cuvânt, nu vorbim degeaba, iar daca asa considerați oare de ce mi ați răspuns?
In biblie sunt mentionate aproxiamtiv 120 de specii de animale din peste 2 milioane de specii cate avem azi. E usor sa denumesti 120 de specii :D chiar si un copil ar putea. Biblia a fost scrisa de oameni ignoranti, care nu stiau decat de cele 120 de specii. Mai ales nu stiau de animalele care traiau pe alte continente decat cel pe care traiau ei (de ex cangurii sau pinguinii). Si asta doar dovedind ca biblia nu a fost inspirat de nici o zeitate, ci este doar o carte scrisa de oameni ignoranti. Btw, liliacul in biblie e o pasare
Este o simplificare a ceea ce s-a întâmplat în secolul XX ce spune domnul părinte, iar războaie sângeroase, ba chiar mult mai sângeroase prin calitate, nu neapărat prin cantitate, au fost și în secolele dinainte cu creștinism cu tot, ce mai zici când aici la noi fascismul s-a îmbinat cu creștinismul - ce-i drept o înțelegere trunchiată a sa. Toată istoria colonialistă a vestului (creștin) este de o brutalitate ieșită din comun atât timp cât culoarea pielii omului brutalizat era diferită. Astăzi se întâmplă bombardamente în Palestina cu arme americane, Africa e sărăcită de resurse și planeta fierbe. Dacă e privit în sensul mersului lui Dumnezeu în vacanță însemnă că a fost mereu plecat în vacanță. Problema s-a pus greșit din start. Ce să mai zic de viziunea omului de înainte de Hristos sau din alte culturi ca fiind sălbatic și uga buga care este pe de o parte eurocentristă și pe de alta extrem de arogantă și aș spune necreștină. Culturile amerindiene, de exemplu, sau chiar cele orientale și africane, au avut multe momente de pace, umanitate, ba chiar ordine cât se poate de umană, complexă și sensibilă la ceilalți. Mai toate au fost au fost brutalizate de colonialismul european însetat de resurse. Vezi cartea "O nouă istorie a umanității" de David Graeber și David Wengrow. Eu sunt creștin și în spirit creștin de iubire de aproape și în spirit critic european aleg să respect civilizațiile anterioare și culturile lor și să țin minte păcatele europenilor și a popoarelor "creștine".
Imi place de acest preot, se vede ca' este foarte deschis la minte si cult DAR nu imi place cum a explicat pasajele extrem de violente descrise în Vechiul Testament. Adică a plasat toată vina pe societatea de atunci, pe felul cum era structurată omenirea. Pai, să-mi fie cu iertare, ori admitem că acea carte a fost scrisă de oameni și atunci are sens, ori e la inspirație divină și atunci vorbim de un Dumnezeu crud și violent. Nu putem interpreta in sens pozitiv tot ce nu ne convine iar ce e pozitiv îl luăm așa cum e scris. Chiar daca societatea era structurată pe violenta, daca Dumnezeu e creatorul a absolut orice, era simplu sa fie bun, blând non violent de la început și să interzică crimele cu fermitate.
Părere mea este că Vechiul Testament nu are ce să caute în creștinism. Atâta timp cât evreii spun despre Isus că nu e Mesia și că dacă vrem sa ni-l păstrăm ca Mesia nu avem decât, tot așa cred că nu are ce sa caute istoria poporului evreu (că asta e Vechiul Testament) in religia noastră. Chiar daca Isus a fost evreu, el a răsturnat tot sistemul lor greșit și limitat de credințe.😊
@@adelapopescu2253 Pai dacă nu are ce căuta Vechiul Testament in Biblie, atunci pică și crestinismul deoarece Isus menționează multe evenimente din Vechiul Testament iar asta înseamnă ca Isus este "mincinos" sau nu a existat! Deci mare grija. Apoi există un text in Biblie in noul testament in 2 Timotei 3.16 care spune: " Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu și de folos....etc". Care Scriptura? Pe timpul apostolului Pavel nu exista Noul Testament? Nu era vorba cumva de Vechiul Testament din care citează și Isus începând de la creațiune din Geneza și continuând cu potopul, cu Avraam, cu Moise etc? Păi ce facem, desfiintam noi Scriptura că nu ne place istoria reală a unui popor și că citim ca a omorât? Nu cred că ne-am dori să știm ce faceau celelalte popoare, cum își aruncau copii in foc, cum își violau copii si fetele in cinstea nu știu cărui zeu, cum aveau relații sexuale intre ei ca rude și alte nenorociri! Păi tu ce faci cu un cancer pe care îl ai si vezi ca se răspândește in tot corpul? Nu iei nici o măsură? Și cum poți să zici că Dumnezeu a omorât cand el intr-o milionime de secunda poate crea un om, el care ține universul cu forta si puterea lui poate fi acuzat de "omor". El stie ce face mai bine decât noi și nu avem noi niște "mortaciuni in păcat "dreptul sa-L judecam.
@@DanDan-xp1yxIn Vechiul Testament Dumnezeu dădea clar, fara urmă de interpretare, porunci că triburile pe lângă care treceau evreii sa fie omorâte până la ultima suflare. Așa, fără motiv, fara sa fi provocat pe evrei, doar pentru că se aflau în calea lor pe acolo. Femei, copii,bătrâni,animale, masacrați până la ultima suflare. Astea, cu părere de rău, nu aveau cum să fie poruncite de Dumnezeu, deci, e clar, că erau inventate de evrei pentru a avea pretext pentru crimele lor.
Isus a citat din Vechiul testament, așa e, unde interpretarea pe care el o dădea era diametral opusă cu cea a mai marilor capi ai religiei mozaice, de aici și opoziția și adversitatea acestora față de el. Până la urmă, ei au fost cei ce l-au tradat pe Cristos. Isus nu putea să le spună direct că în ceea ce cred ei e greșit, le-o spunea in pilde și în minunile pe care le făcea. Deci, rămân ferm la ideea că Vechiul Testament nu are ce caută în creștinism,decât ca punct de referință. Evreii spun sa ne spălăm pe cap cu Isus, despre care ei cred că nu era altceva decât un impostor.
@@adelapopescu2253 Păi asta e nenorocirea lor a evreilor până astăzi: "Blestemul pe care și l-au rostit ei in dreptul lor "sangele Lui să cadă asupra noastră și asupra copiilor noștri " s-a împlinit cu varf și indesat în anul 70 când a fost distrus Ierusalimul și templul despre care ucenicii îi spunea Lui Isus: " uite Doamne ce cladiri, ce pietre, ce minunăție", iar Isus le-a zis: "Adevarat adevarat va spun ca nu va rămânea piatră peste piatră care să nu fie daramata"! Și așa s-a intamplat, in afara faptului ca a fost un măcel oribil si o foamete de nedescris; creștinii însă, au știut ce le spusese Isus și cand Titus a plecat dupa prima impresurare a Ierusalimului ei au iesit din Ierusalim și au fugit la munti și astfel au scăpat, iar cei care nu au crezut in Isus au murit de o moarte groaznică. Însăși Biblia spune ca evreii nu cred in Isus pana in ziua de azi, conform profeției: " a venit la ai Săi și ai Săi nu L-au primit", nimic nou! Iar apoi holocaustul ce-o fi fost? Era un blestem pe care și l-au adus ei pe capul lor, nu Dumnezeu l-a adus, ci ți-l aduci tu când îl lepezi pe Dumnezeu și El se retrage respectandu-ti dorința. Blestemul și binecuvântarea erau puse inaintea lor și l-i s-a spus ce vor păți dacă nu vor asculta și ce binecuvântări vor avea daca vor asculta. Din cauza asta au fost luați robi și in Babilon și nu pre au mai avut o țară sigură până in ziua de azi cand vedem ce se întâmplă. Cât privește uciderea popoarelor "nevinovate" care au fost ucise și care ar fi fost o influență negativa pentru un popor "ales" ziceți că era doar hotărârea evreilor! Dar ați citit vreodată in Isaia 37.36 unde spune că " Ingerul Domnului ( nu evreii) a ieșit și a ucis în tabăra Asirienilor 185.000 de oameni și când s-au sculat dimineața iată că toți aceștia erau niste trupuri moarte". Evreii nu ar fi avut forța necesară să se lupte cu asirienii. Dacă mai citiți și in Exodul că ingerul Domnului a ucis pe toți întâii născuți ai oamenilor și dobitoacelor egiptenilor....? I-au ucis evreii care erau robi? Știau ei care sunt întâii născuți? Hai să studiem Biblia nu s-o "zgariem" oleacă și s-o aruncăm că nu ne convine. Ce facem cu istoria daca nu ne convine? Stefan cel mare a fost luptător a zidit biserici dar se spune ca a fost și un mare curvar; asta nu prea l-i se spune copiilor la istorie la școală, din cauza asta Biblia este onestă și raporteaza faptele chiar dacă ne plac sau nu ne plac!
@@DanDan-xp1yxîn Scriptură scrie pe undeva că Dumnezeu îi spune lui Avraam : "dar să știi că urmașii tăi vor sta că robi în Egipt, până nu se va umplea măsura nelegiuirilor acestor popoare." Aceste popoare, dacă nu ar fi fost nelegiuite, ar fi căutat un mijloc de scăpare, cum au făcut cei din Ghibeea, dar ei s-au învârtoșat asemenea lui Faraon, fiind pedepsiți cumplit de Dumnezeu, sau chiar eliminați totalmente, asemenea Sodomei și Gomorei. Acolo lucra Dumnezeu, mâna lui Dumnezeu, nu atât luptau Iosua Navi cu oastea evreilor. Ei erau mult mai slabi în fața acelor popoare. Oricum ei nu au eliminat în întregime acele popoare, s-au amestecat cu ele și au avut mari probleme în consecință, au devenit idolatri, au fost duși din nou în robie.
@@adelapopescu2253, Dumnezeu dacă nu ar pedepsi, atunci nu ar fi și drept, ar fi eliminată noțiunea de dreptate. Orice lege pedepsește dacă este încălcată, așa e dreptatea, natura justiției.
Dle Vlad,este emisiunea dv.si ar trebui sa lasati invitatul sa vorbeasca .Este o emisiune vizionata nu o discutie particulara ...parca ar fi un duel care sa vorbeasca mai mult...
Corect!
❤🎉❤ WOW
10:00 daca nu a făcut Dumnezeu copacul, ci a ieșit din sămânță, cine a clocit oul?
Foarte interesant, felicitări!Faptul că mulți dau cu hate poate spune mai multe despre publicul acestui canal, decât despre creștini.
Propovăduirea învățăturilor lui Iisus Hristos pe tot pământul este prima formă organizată de globalizare din punctul meu de vedere.
Dumnezeu ne-a fãcut liberi, vrei crede , vrei nu crede .
Ca tot cel ce crede în El sã nu piarã, ci sã aibã viatã vesnicã.(Ioan cap.3, 15)
@@nadiapopovici9424 nu contest asta, eu vorbesc despre altceva.
Cititi evanghelia dupã Matei cap.22 ,29
@@nadiapopovici9424 mesajul meu ti a provocat frica! Vezi ca spune părintele de credinta infantilă!
Nu fricã, ti-am dat um argument.Însusi Iisus a spus:
rãtãciti, nestiind scripturile.
Slavã Domnului, stiu bine cê spun.M-as bucura dacã ati citi Noul Testament. Doamne ajutã
Preotul asta vorbește aiurea
Ești tu dus cu pluta
E naspa cand esti fortat sa gandesti, este? 😆
Persoanele cu dizabilitat cu gradul 1 aveau vreo 500 si ceva de lei. Deci erau in situatia mai rea decat o invoci, domnule preot
În primele 2 capitole din Scriptură există evoluția. O zi la Dumnezeu purtând insemna un an , o mie de ani, zece mii de ani , chiar mai mult ? Dumnezeu fiind creatorul spatiului si timpului, energiile fiind din El, fiind mentinute de El. Chestia e că lumea , natura are forme si caracteristici desavarsite, prin Duhul Sfânt, nu sunt diforme, aleatorii, haotice. Demonii și caracterul oamenilor nu se încadrează în armonia si desăvârșirea naturii, a universului - ceea ce și denotă o creație a lui Dumnezeu pentru om si îngeri, dandu-le libertate, o libertate înțeleasă prost, spre dezordine si haos, spre pierzanie.
Ca tot vrei sa vorbesti de primele 2 capitole, Geneza 1:4-5
"Dumnezeu a văzut că lumina era bună şi Dumnezeu a despărţit lumina de întuneric.
Dumnezeu a numit lumina zi, iar întunericul l-a numit noapte. Astfel, a fost o seară şi apoi a fost o dimineaţă: aceasta a fost ziua întâi."
Ziua e destul de explicit definita, adica 24 de ore.
@becausecontextmatters5260 soarele, luna și stelele încă neexistând
@@-a-nepustnicdepedeal Da, asa scrie, ce nu scrie insa e ca existat evolutie
Ar fi interesant să porți discuția asta și cu pastorul Toni Berbece, sunt curios ce gimnastică a minții va folosi pt a îndulci atrocitățile și aberațiile din Vechiul Testament, el crezând că Biblia este în întregime cuvântul lui Dzeu.
Ce vrei sa spui mai exact?...întreb sincer,nu jronic
Da! A explica raportul/relația între credință și rațiune în abordarea relației dintre individul căutător, înscris pe o anumită cale spirituală și o anumită divinitate, este ceva extraordinar de complicat. De ce? Fiindcă Adevăratul Dumnezeu nu aparține lumii noastre, este dincolo de o înțelegere deplină de către mintea umană, intuirea existenței și a acțiunii Adevăratului Dumnezeu făcându-se extrem de superficial, prin intermediul descoperirii progresive a creației Sale, a micro- și a macro-universului. De ce? Fiindcă omul este extrem de limitat, fiind "încastrat în timp și spațiu". Pentru individul căutător de Dumnezeu, relația dintre credință și rațiune, încrederea rațională într-o divinitate, a evoluat, în decursul istoriei umanității, de la concret, la abstract, în funcție de evoluția creierului și în funcție de avansul științelor. Relația dintre credința în divinități și gândirea rațională a acestei relații a evoluat în funcție de avansul civilizației (dezvoltarea creierului, a minții umane, avansul științei și avansul tehnologic).
Să mă explic.
I) În negura istoriei umanității-în Preistorie și în Antichitate-credința individului era rudimentară, în anumite entități antropomorfe, zeități, menite să explice anumite fenomene naturale (inundații, cutremure, fulgere, tunete, eclipse, ș.a.). Rațiunea credinței lor în anumite ființe supranaturale fiind justificată de frica de fenomenele naturale ca fiind generate de către anumite zeități. Omul primitiv încerca să îi îmbuneze și să le obțină protecția.
Astfel au apărut religiile politeiste.
II) În Antichiate, in Evul Mediu, dar și în Epoca Modernă și în Epoca Contemporană a istoriei umanității, deja, asupra unei părți a umanității, și-a pus amprenta credința în ființe supranaturale, zeități, apoi credința într-o singură zeitate, atotputernică, care, deja, nu mai era personificarea anumitor fenomene naturale, ci, erau mai subtile, relația între om și divinitate concretizâmdu-se atât pe o cunoaștere rațională a universului și pe o implicare mai mult sau mai puțin directă a acestei divinități în funcționarea universului, dar și pe o rafinare a emoțiilor și a sentimentelor umane în raport cu Dvinitatea, dar și cu semenii. Apare, astfel, o interiorizare a relației dintre individ și divinitate, aceasta nemaifiind atât de materială, de concretă, față de divinitățile primitive. Astfel au apărul religiile monoteiste. Însăși imaginea omului care exprima Divinitatea a evoluat, s-a îmbunătățit (de la o imagine abrutizată, dură și foarte personificată-atât ca aspect fizic, cât și sub aspect psihic, intelectual, spiritual-la imaginea unui Dumnezeu iubitor, iertător).
Astfel, de ex., în religiile avraamice-în ordine cronologică: Iudaismul, Creștinismul și Islamul-Divinitatea a devenit Una, și care "se transformă", ajungând să transceandă planul fizic al existenței (Vechiul Testament-Geneza), către un plan non-fizic, care nu mai este limitat de sfera omului de înțelegere.
Relația dintre credința individului într-o divinitatea supranaturală, dar "încastrată", totuși, în lumea noastră, foarte asemănătoare d.p.d.v. al felului de a fi, omului-cu calități și cu defecte.
Relația omului cu Divinitatea se baza, încă, pe frică, pe comportamentul "recompensă-pedeapsă".
Apoi relația dintre credință și rațiune în abordarea relației dintre om și Divinitate a trecut, de la o relație bazată pe frică și pe dorinta de a fi protejat, la relația dintre om și o Ființă spirituală, Divinității atribuindu-i-se calități mult mai rafinate și subtile, (dragostea desăvârșită, iertarea, ș.a.). Aceasta Ființă fiind concretizată în persoana Lui Iisus Hristos, în religia Creștină. S-a trecut, astfel, de la frică, la o dorință nețărmurită de cunoaștere a Divinității, bazată pe dragoste. Dumnezeu este duh. Totodată raportarea omului la Divinitate se interiorizează foarte mult. Rugăciune, meditație. "Împărăția lui Dumnezeu este înlăuntrul vostru", a zis Hristos. Creația lumii și a vieții se poate explica prin dragostea lui Dumnezeu.
Deci rațiunea credinței în această etapă a dezvoltării omului este dată de o relație subtilă, extatică cu divinitatea, în scopul cunoașterii atât de sine, cât și a sinelui în raport cu această divinitate, în scopul unei necesități de a își depăși condiția animalică, pur instinctuală a existenței.
III) În Epoca Modernă și în Epoca Contemporană a istoriei umanității, deja, mulți oameni căutători ai unei divinități, precum și a stabilirii unei relații autentice cu o astfel de divinitate (să-i spunem Dumnezeu), fiind mai instruiți decât în epocile anterioare ale istoriei, prin școlarizare și prin accesul la informații, prin dezvoltarea creierului și a gândirii raționale, a gîndirii abstracte, nu mai sunt mulțumiți de imaginea unui Dumnezeu descris de religiile fundamentale ale omenirii.
Căutătorul zilelor noastre încearcă să îmbine, în interiorul ființei lui, informațiile științifice accesibile, gândirea rațională și trăirea din plin a relației cu o Divinitate, abstractă, neantropomorfă, dar reală (în sensul că nu mai este accesibila pe deplin, înțelegerii umane, dar care, totuși, intuiește că există), în afara spațiului și a timpului, ca Suprema Putere și Înțelepciune care conduce Universul.
Acest căutător încearcă să îl înțeleagă pe Dumnezeu ca fiind în spatele tuturor principiilor existenței universurilor și a vieții, creând, în continuu universurile prin legile "emise" de el. Totodată acest căutător să interiorizeze mult relația cu Divinitatea, trăind, în toată plenitudinea, extazul "întâlnirii" cu acestă divinitate și depașind stadiul infantil al exaltărilor emoționale, dar, totuși, bucurându-se de pătrunderea relației cu divinitatea, prin cunoaștere, fiind, totuși, conștient că este cu neputință să Îl cunoști, întrutotul, pe Adevăratul Dumnezeu. Totodată, un astfel de om își transfigurează extraordinar de mult ființa, devenind mai bun, mai altruist, mai detașat de lucrurile materiale și mai dornic de a Îl cunoaște pe Adevăratul Dumnezeu.
Foarte important de menționat este faptul că oamenii situați pe unul dintre cele trei niveluri expuse de înțelegere a relației dintre credința într-o anumită divinitate și gândirea rațională, în abordarea relației dintre om și divinitate, îi consideră naivi, înapoiați, infantili în înțelegerea acestei relații, pe oamenii situați pe nivelul inferior, și în funcție de evoluția spirituală a individului. Aceștia pot fi considerați atei în raport cu divinitatea de pe nivelul inferior.
Deci rațiunea credinței omului într-o Divinitate este dată de dorința de a își explica cele mai subtilelegi care guvernează funcționarea universului și a vieții, precum și a dorinței de a se relaționa cu această Divinitate, contemplând măreția, puterea și inteligența acestei divinități.
Doamne Iisuse Hristoase Fiul Lui Dumnezeu Miluiestene Pe Noi Amin !!! Sarut Mâna Parinte !!!
Psihologia si psihiatria e o combinatie buna deoarece psihologia e o pseudostiinta, asemenea astronomiei de exemplu, nu e o chestiune reala neaparat, ci foarte interpretebila si neinteleasa
Părinte, cum poate haosul sa aduca ordine?
În ateism e totul posibil, până și imposibilul.
Doamne ajută!!!
Mă tem, părinte, dragă....să nu fiți în înșelare, și să nu aduceți un deserviciu unor credincioși , care nu sunt, pe deplin ancorați în Cuvântuĺ lui Dumnezeu, și pe drumul Mântuirii!!
Cam asa se pare ca este ! Cand afirmi ca preotia este un hobby , ma indoiesc ca starea de duhovnicie acestui parinte este f inalta.
Cum sa crezi in ecplozia Big Bang, tu ca preot ortodox care stie ,sau at trebui sa stie ca Dumnezeu Creatorul ,a creat si lumea si omul, nu a pus o bomba sau a aprins cu un chibrit un gaz inflamator, ca sa existe o ecplozie.
Dumnezeu este Perfectiune si Ordine absoluta..cum sa creeze un haos , ca mai apoi Duhul Sfant, deci tot Dumnezeu , parte din Sfanta Treime, sa o ordoneze.
Fereasca Dumnezeu ce aberatii !!
Apoi,toti preotii ar trebui sa fie mai bine informati despre ce inseamna in realitate psihologia, psihoterapia ,cine le-a fondat si ce este in spatele lor de fapt. Df Porfirie Kapsokalivitul este total impotriva acestor doua pseudo stiinte si explica si de ce, iar in cartea Marii initiati ai Indiei si parintele Paisie, este explicat f clar, ca Carl Jung, cel care a pus bazele psihoterapiei, a practicat si agreat hinduismul ( paganism,ocultism siulta demonizare) , si deci cam asta sta la baza psihoterapiei.
Parintele se pare este pasionat si a citit, dar nu a citit ce trebuie.
Eu personal pot sa confirm ca psihiatria si psihologia sunt ceva ce ar trebui sa nu existe, pentru ca nu au nimic ortodox in ele, si nici stiinta nu sunt, ci manipulare si minciuna.
Lăsați incașilor!
Prin teancul acela de carti se afla si hegal- istoria filosofiei ?
O întrebare pentru tine Vlad .Crezi in existența extratereștrilor?
Da, cred că e foarte posibil să se fi dezvoltat viața și pe alte planete, fiindcă universul e imens și foarte vechi, dar nu cred că "ne-au vizitat" cu ozn-uri și așa mai departe.
@@vladborla de unde vine aceasta afirmație cum că universul este foarte vechi?scuze de întrebare dar cum tu ai credințele tale așa le am și eu pe ale mele
@@drogeanuramona7855 stiinta e chestia aia in care nu crezi pentru ca nu ai cunostintele de baza ca sa o intelegi.
Cand mergi intr-o pestera, si vezi o stalactita/stalagmita de zeci de metri si stii ca ea creste cu cativa mm cubi pe an, realizezi cat de mic si neinsemnat esti. Realizezi ce “musti de-o zi pe-o lume mica de se masura cu cotul” suntem.