Ο "ΝΙΝΤΖΑ" ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ - ΟΛΗ Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΝΟΣ ΜΑΧΗΤΗ - ΑΓΝΩΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ- ΡΕΠΟΡΤΕΡ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 30 ก.ย. 2024
  • ΠΑΤΗΣΤΕ LIKE - ΚΑΝΤΕ ΕΓΓΡΑΦΗ - ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
    O Γιάννης Καλιτζάκης γεννήθηκε στα Προσφυγικά της Ελευσίνας στις 17 Φεβρουαρίου του 1966 και ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στον τοπικό Πανελευσινιακό.
    Στον Πανελευσινιακό είχε αγωνιστεί και ο πατέρας του, Ιωσήφ Καλιτζάκης ως τερματοφύλακας τη δεκαετία του ‘50.
    Στις 15 Δεκεμβρίου του 1986 αγωνίστηκε για τελευταία φορά με τους «σταχυοφόρους», πριν μετακομίσει στο «τριφύλλι», έστω και εάν δεν παρέμεινε στην Παιανία.
    Κατόπιν απόφασης της διοίκησης δόθηκε δανεικός στον Διαγόρα (η ομάδα της Ρόδου είχε προβιβαστεί για πρώτη φορά στην Α’ Εθνική) στον οποίο έγινε βασικός και αναντικατάστατος, καταγράφοντας 15 συμμετοχές στο Πρωτάθλημα, μ’ ένα γκολ και μία παρουσία στο Κύπελλο.
    Σημαντικό ρόλο στην άμεση καθιέρωσή του έπαιξε ένας από τους κορυφαίους τεχνικούς που δούλεψε στη χώρα μας. Ο Τόζα Βεσελίνοβιτς, που ήταν στον πάγκο του Διαγόρα!
    Ωστόσο με την ολοκλήρωση της σεζόν, ο Βασίλης Δανιήλ εισηγήθηκε την ένταξή του στους «πράσινους» και έτσι έγινε η πρώτη μεταγραφή για το τριφύλλι εκείνο το καλοκαίρι.
    Ο Καλιτζάκης με το «καλημέρα» κέρδισε μια θέση στα πλάνα του Δανιήλ και την επόμενη δεκαετία ήταν ο στυλοβάτης της άμυνας του Παναθηναϊκού.
    Με το «τριφύλλι» κατέκτησε 4 Πρωταθλήματα (1990, 1991, 1995, 1996), έξι Κύπελλα (1988, 1989, 1991, 1993, 1994, 1995) και 3 Σούπερ Καπ (1988, 1993, 1994).
    Αξέχαστο ήταν το γκολ που πέτυχε κόντρα στον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη στο επικό 3-4, ανήμερα της γέννησης του γιού του!
    Επίσης το όνομά του έμεινε στην ιστορία για το Παπουτσέλειο πέναλτι τον Δεκέμβριο του 1996!
    Στα παράσημα ήταν οι μεγάλες ευρωπαϊκές πορείες. Μέχρι τα προημιτελικά του Κυπέλλου UEFA, την πρώτη του σεζόν στο «τριφύλλι», στο πρώτο πειραματικό Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 1991-92 και φυσικά η πορεία μέχρι τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 1995-96.
    Ο Καλιτζάκης ταυτίστηκε με τον Παναθηναϊκό και αγαπήθηκε όσο ελάχιστοι αμυντικοί από τους φίλους της ομάδας, για το πάθος και την αυταπάρνησή του.
    Την άνοιξη του 1997 εντελώς απροσδόκητα έφυγε από τον Παναθηναϊκό, αφού η πρόταση ανανέωσης που του έγινε, δεν ήταν ανάλογη της προσφοράς του. Ήταν ένα πικρό αντίο, σε μία καταστροφική χρονιά με απώλεια ακόμη και της ευρωπαϊκής εξόδου, του Κυπέλλου στον τελικό με την ΑΕΚ και φυσικά του διπλού ευρωπαϊκού αποκλεισμού με Ρόζενμποργκ και Λέγκια.
    O Παναθηναϊκός λέγεται ότι του προσέφερε 150 εκατ. δραχμές για πενταετές συμβόλαιο. Ο Καλιτζάκης αρνήθηκε.
    Μάνατζερ του είχαν μεταφέρει ενδιαφέρον από βρετανικές ομάδες, άλλωστε ήταν πρόσφατη η μεταγραφή του Γιώργου Δώνη στην αγγλική Μπλάκμπερν αλλά δεν υπήρξε επίσημη πρόταση.
    Προσπάθησε να πάρει μεταγραφή στη Φίτεσε - πακέτο με τον Νίκο Μαχλά - αλλά δεν τα βρήκε με την ολλανδική ομάδα και έτσι στις 13 Ιουνίου του 1997 υπέγραψε στην ΑΕΚ. Ο Νιντζα πήρε 205,4 εκατ. δραχμές σε πριμ μεταγραφής και μισθούς, ενώ ο Παναθηναϊκός πήρε ως αντάλλαγμα, λόγω συμπλήρωσης 2ης πενταετίας, 23 εκατ. δραχμές!
    Με τους κιτρινόμαυρους αγωνίστηκε τρεις σεζόν, κατέκτησε ένα ακόμη Κύπελλο και έγινε ο μοναδικός ποδοσφαιριστές που κέρδισε όλους τους τελικούς που συμμετείχε. Εφτά στα εφτά!
    Το 2000 μετακόμισε στην Καισαριανή και έκλεισε την σπουδαία καριέρα του στον Εθνικό Αστέρα με προπονητή τον Σπύρο Λιβαθηνό!
    Ο Γιάννης Καλιτζάκης ήταν βασικό στέλεχος της Εθνικής ομάδας από το 1987 εώς το 1998 - φόρεσε το εθνόσημο σε 71 παιχνίδια και ήταν βασικό στέλεχος της Εθνικής ομάδας που ταξίδεψε στις ΗΠΑ για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994
    Στις 30 Δεκεμβρίου του 1994 αγωνίστηκε μαζί με τον Νίκο Μαχλά στην μικτή Ευρώπη, τους Christmas Stars με αντίπαλο την Μίλαν στο Σαν Σίρο και ήταν από τους κορυφαίους του αγώνα - όπως και ο επιθετικός του ΟΦΗ που είχε πετύχει δύο γκολ!
    Τότε δημιουργήθηκε έντονη φημολογία περί πρότασης ιταλικής ομάδας για τον Νίντζα στον Παναθηναϊκό, η οποία πάντως δεν έφτασε ποτέ στα χέρια του ποδοσφαιριστή!
    Ο Γιάννης Καλιτζάκης κέρδισε τον τίτλο του αιώνιου μαχητή για τους φίλους του Παναθηναϊκού και μια θέση στους κορυφαίους αμυντικούς στην ιστορία του.

ความคิดเห็น • 47