Çünkü hiçbir şeyi bilmiyoruz. Öğrenmek için kurulmuş bir platformdur bilim. Kimisi ben biliyorum der olduğu gibi yaşar ki onlara tavsiyem karşı buldukları bilimin ürettiği hiçbir şeyi kullanmamaları ve Nesillerinin tükenmesi ve artık şu geçmişle uğraşmayı bırakıp bilimin önünün açılmasıyla geleceğe yönelmesi gerekiyor dünyanın.
@Forrest Gump Noldu olum ? Barış Özcan'ı her kitleden insan seyrediyor diye mi bu kinin ? Niye Barış Özcan'a hakaret etme gereğinde bulunursun ki ? Garip.
@@Efe-cj6ju boş yapmayın kanala kimse kötü demiyor ama sıkıcı videoları ve abartılıyor ne bebar bilim gibi akıcı ne evrim ağacı gibi lafı uzatmadan bilgiyi verme durumuna sahip
@Belki Bir Gün Hayatta canlıların iki amacı vardır. Biri hayatta kalmak öbürü ise neslin devamlılığını sağlamak. İnsan denen canlının diğer canlılardan bir farkı yok amac olarak. Sen kendi hayatını anlamlandırıyorsan başka
@Belki Bir Gün Bir canlının iki temel amacıdır bu. Canlılar bu amaçları mutlaka uygular. Bu temel amaçlar haricinde ne yapıyorsa yapar. Ama bu iki temel amacı mutlaka dener
Bu kanalı çok seviyorum evrim hakkında birçok konuda fikir sahibi olmamı sağladı. Dün Pqueen’in yayınındaydım hostladığınızı görünce çok mutlu oldum 😊😊
Yıllardır uzayda yaşam var diyorum yüzlerce insanla tartışıyorum. Uzayda yaşamın olması demek 6 ayaklı akıllı orangutanlar falan değil diyorum bir mikroorganizma olsa bile yaşam var diyebiliriz diyorum. Dinleyen yok. Hala ispatlanmış değil ama ispatlanacağına eminim. Zaten uzayda bizim gibi hatta bizden daha akıllı yaşam formları olduğunu da eminim. Ama evren öyle büyük bir yer ki 50-60 sene öbve gönderdiğimiz Voyager-1 uzay aracı bile daha 3-5 sene önce güneş sistemimizden çıkabildi. Zaten gönderdiğimiz sinyallerde yıldızlararası uzaya gönderildiğinde diğer yıldız sistemlerine ulaşması yüzlerce yıl alıyor. Karşılaşmamış olmamız gayet normal uzaylı kardeşlerimizle. İşin kötüsü ben ve benim gibi insanlar kafasını buna yorarken kafasızlar ise hala evrimin kanıtlanmadığını idda ediyor...
@@MehmetYlmaz-tp7yz kanıtlaması için önce gitmesi lazım zaten. Bilim büyük oranda elle tutabildiği, canlı olarak görebildiği şeyleri varsayar. Videoda da bundan bahsediliyor bundan zaten.
Beni hiçbir haber Encaladus veya Europa'nın altındaki okyanuslarda bulunabilecek çok hücreli canlılar kadar heyecanlandırmayacak. Umarım ölmeden önce böyle bir haberi hep beraber Evrim Ağacı üzerinden okuma şansımız olur :)
@@jokerocking7035 Star Wars'taki Mon Calamari ırkı gibi zeki bir ırk olsaydı bir de :) Ama okuduğum bir yazı su altı yaşamının zeki yaşama asla evrilemeyeceğini söylüyordu. Karaya çıkmazsa tabi.
Üniversite terkim yani az çok eğitimliyim ve yurt dışında yaşıyorum, sizi dinlerken komplekse giriyorum, kendimi kara cahil hissediyorum. Sizdende yaşça bayağı büyüğüm. Harika birisiniz, bilginiz ve anlatış şekliniz süper.
Yurt dışında cahil olmakta zordur zaten güzel bi şekilde yaşayabiliyorsun yani boş zamanın yeteri kadar var kendini geliştirmek için nasıl cahil olunurki orda
Çok güzel ve bilgi verici Bir videoolmuş sizin sayenizde benim bilime olan ilgim daha da arttı ve azda olsa bilgim var teşekkür ederim bunu size borçluyum
Evrende yalnız olduğumuzu düşünmek, camdan dışarı bakıp insan göremeyince bizden başka insan yok demekle aynı şeydir. Kim söyledi hatırlamıyorum bi kitapta okumuştum.
Teleskopun dalgaları analiz edip hangi kimyasalın var olduğunu anlama konusu hakkında açıklayıcı bir video veya sitede bi yazı yayınlasanız güzel olurdu.
Çok güzel! ♥ Aynen öyle, tam olarak ona bakıyor araştırmacılar da. Ama fosforik asidi bu düzeyde fosfine (ve sürekli olarak) dönüştürebilecek bir kaynak henüz tespit edemediler. Heyecan veren nokta da biraz bu. :)
Aşı ile ilgili bir video gelirse güzel olur. Mesela geçmişte aşılar nasıl yapıldı? Ne kadar zamanda üretildi? Belli ki uzun bir süreç peki bunu hızlandırmanın bir yolu yok mu? Her zaman böylemi mi olacak?
Venüs atmosferinde oluşan fosfin gazı daha önce Venüs te olusan canlı varlıkların cesetlerinden oluşmuş ve atmosferde birikip günümüze kadar kalmış olabilir mi.
Güzel soru! Fosfin Dünya'da oksijensiz ortamda yaşayan mikroorganizmalar tarafından üretiliyor, dolayısıyla eğer yaşam kaynaklı ise, Venüs'te de şu anda orada bu tür bir yaşam bulunmalı. Ayrıca fosfin çok hızlı parçalanan bir molekül, dolayısıyla uzun süre korunmuş olamaz. Sürekli üreten bir kaynak olmalı. :)
Bu haber çıktığında başka yerlerden önce ilk önce bunun hakkında bir yazı yazmışmısın diye baktım sen yazdığında okudum şimdi de olayı ilk defa senden dinliyorum. Evrim ağacı yine aydınlattı. Etrafta o kadar çok yalan haber var ki güvendiğim sayılı kaynaklardansınız evrim ağacı. Mümkün olan en yakın zamanda size destek olacağım.
12. yorum. tüm bilim kanalları bu video konusunu yaptı hepsini izledim yabancısından türküne en iyilerinden biri evrim ağacı. Konuya bir şeye daha neden insanlar bizim gibi karbondan oluşan uzaylılar bizim gibi sıcaklık seviyesinde yaşıyan ve bizim gibi olmasını bekliyor. Belki hiç bilmediğimiz bir şekilde görüceğiz.
Bildiğimiz anlamda canlılık carbon bazlı, suya metabolik aktiviteler için bağımlı, hücrelerden oluşan bir yapıda. Başka varlıklar silikon bazlı ya da su yerine başka bir bileşik kullanan vb olabilir. Biyoloji dersinde öğrendiğim canlı sınıflandırmasına göre canlı diye sınıflandırılamıyor bile olabilir çünkü tüm kurallar dünyada bulunana canlılar üzerindem yazılmış durumda.
Carl Sagan bir çok konuda olduğu gibi(sahte bilim, nükleer kış gibi...) Venüs hakkında da haklı çıktı. İleri görüşlülüğü gerçekten inanılmaz. Venüs de bir zamanlar yaşam olması olasılığı insanı heyecanlandırıyor.
4 ปีที่แล้ว +2
Orada bulunup buraya getirilecek örnekler burada daha rahat koşullarda üreyerek dengesizce çoğalıp bütün canlı yaşamını tehlikeye atabilir mi?
Uzay araştırmalarında kontaminasyon büyük bir sorun, evet. Ancak aşılamayacak bir sorun da değil (üst düzey güvenlik önlemleri ile). Benzer şekilde, biz de Venüs'ü kontamine edebiliriz mesela, o da sıkıntı. :)
Acaba yaşam sadece bizim bildiğimiz şekillerde mi mümkün oluyor? Başka yaşam şekilleri ve yaşam döngüleri olabilir mi? Ulaşabildiğimiz bilgilerle başka yerleri sorgulayıp yorumluyoruz.
Bilgim yok ama dünyadaki atmosfer gazlarına bakarsak döngü içindeler. "Şuanda" bir canlılık bulunduğuna işaret olabilir ifadesinden; başka kimyasal reaksiyonların ürünü haline geldiği için fosfinin sürekli üretiliyor olması gerektiği sonucuna vardım.
Eğer canlılık varken oluşmuş olsaydı canlılık sona erdiğinde bu miktsr azalması gerekirdi çünkü cnlılıkta ayırt edici maddeler normalde aktiftir bağ yapmadam duramaz. Mesela oksijen de bu maddelerden biri eğer canlılık birden yok olsaydı atmosferdeki miktarıda zamanla azalacak ve abiyolojik etkenlerden ortaya çıkan miktara düşecektir. Venüsta bulunan bulgular bu abiyolojik etkenlerden kaynaklanan fosfin miktarından daha fazla olduğu yönünde o yüzden video bahsettiği 2 olasılık ön plana çıkıyor.
Ben şunu düşünüyorum. Basıncın asitin ve sıcaklığın yüksek olması canlılığın olmayacağı anlamına gelmez. Şuana kadar keşfettiklerimizden en fazla sıcaklığa dayanan canlı arkebakteri 100-110dereceye kadar ve - 30dereceye kadar dayanıyor. Dünyadaki yaşama göre kıyaslamak doğru olmaz. Çok farklı canlı alemleri kesfedilebilir. Farklı organizma veya hücre yapılaruna sahip olabilirler. Ayrıca nasıl arke bakteriler bşze göre çok yüksek sıcaklıklara dayanabiliyorsa. Arke bakterilere göre de çok yüksek sıcaklıklara dayanabilen canlılar olabilir.
Hazır az yorum varken bilen birine birkaç soru sormak istiyorum. Küçüklüğümden beri hep düşünürüm bunu. Sizce venüs(lav ve kaya) dünyanın geçmişteki hali, mars(çöl) da gelecekteki hali olabilir mi?
Güneş sistemindeki gezegenlerin mevcut hallerini almaları milyarlarca yıl sürdü küçük kayalık gezegenler oluştu çarpışıp birleşti çoğu parçalandı başka yerlere saçıldı şu an sistemde olan gezegenlerin hepsi de oluştuğu yerde sabit kalmadı mesela merkür ün ilk oluştuğu yer şu an mars in olduğu yerdir her gezegenin akıbeti geçirdiği evreler yıldıza ve kendi kütle çekimine manyetik alanına bağlıdır dolayısıyla bence gezegenlerin bir sıra ile aynı evreleri geçirdiklerini söylemek hem doğru hem yanlış olabilir. Venüs milyonlarca yıl önce dünya gibi mavi yeşil bir gezegendi Güneş'in sıcaklığının artırmasına bağlı olarak aşırı sera etkisiyle bütün okyanusları buharlaştı atmosferde sıcak ve zehirli gaz halini aldı. Mars'ta da Dünya' daki koşullar vardı fakat Mars küçük ve kütlesi az olduğundan atmosferini tutamadı. Dünya'nın da birkaç milyon yıl içinde güneşin sıcaklığının artmasından dolayı venüs gibi bir gezegen haline geleceği biliniyor. Ama güneşin sıcaklığı artınca jüpiter ve satürn ün donmuş haldeki uydularında yaşam oluşabilir. Bütün bu bilgi ve ihtimaller ışığında, venüs ve mars dünyanın geçmişi, dünya onların geleceği, gaz devlerinin uyduları dünyanın geleceği (belki) diyebiliriz
Bizim dünyada bildiğimiz yaşam formunun su kullanmaya meyilli şekilde gelişmesi illa her olası yaşamın buna bağlı gelişiyor olmasını gerektiriyor mu? Su olmayan bir ortamda başka bileşik element artık ulaşabileceği ne varsa bunları kullanarak gelişemez mi? Araştırmalar dünya koşullarına yakın koşullara sahip gezegenlere öncelik veriyor diye okudum diye hatırlıyorum da aydınlatırsanız sevinirim.
Bu konu hakkında birçok video izledim ama en kapsamlısı ve iyisi sizinkiydi. Carl Sagan ve Nature demişken Çağrı Abi ben Nature dergii aboneliği aldım ama satıcı Almanya'da gözüküyor çok gecikir mi bana ulaşması bir bilgin varsa ve yanıtlarsan çok mutlu edersin beni. Teşekkürler
Sizin problem sadece gümrükte olur. Aynı anda aliexpressten ürün söyledim . Birini tr adresine birini Almanya'ya. Almanya'ya 2 haftada geldi. Trde gümrükte bekleyip 3 ayda geldi bir de ürün fiyatı kadar ek vergi aldılar -_-
Konudan bağımsız bir soru soracağım kutuplarda buzulların eridiğini biliyoruz.Bu eriyen buzulların içerisindeki mikro-organizmalar, bakteriler de bir şekilde bizim içtiğimiz sulara karışıyor. Daha eski çağlarda yaşayan canlı varlıklar bu şekilde taşınarak bize herhangi bir tehdit oluşturabilir mi?
Planlarda var; ancak Twitch'in doğası TH-cam'dan çok farklı olduğu için, direkt atmak ne kadar işlevsel olur emin değiliz. Belki kesip biçerek atabiliriz daha kısa ve öz olsun diye. Ama bu da ciddi bir iş yükü demek. Şu anda bir karara varmaya çalışıyoruz. İzlemek isterseniz diye ufak not: 60 gün sonra Twitch yayınları kayboluyor. :)
Milyonlarca gezegen varsa sahildeki kum sayısındanda fazla muhakak canlı vardır şekli bildigimiz türlerden olmaya bilir kesinliklede öyledirde büyük ihtimale insana veya hayvana benzemicektir bulunsa dahi bu görüsteyim NOT: keske diycem ama keske bütün saman yolunu kesfede bilseydik ozaman muhakak canlıya rastlardık :)
Merhaba arkadaşlar benim çokça merak ettiğim bir şey var. İnsanların neden diğer hayvanlardan daha fazla düşünme yetkisi vardır, insanlar neden diğer hayvanların aksine yazı dili, elektrik vb şeyleri keşfedip kullanabilmiştir? Yani demek istiyorum ki insanlar neden ve nasıl diğer canlılar arasından sıyrılabilmiştir? Ve canlılık tarihinde buna benzer şekilde diğer canlılardan akıl olarak üstün başka bir canlı bulunmuş mudur
Geçen günlerde aklıma bi soru geldi. Sovyetlerin yolladığı Verona 4, Verona 5, Verona 6... gibi atmosfere giriş yapan uzay araçlarının, mikroorganizma götürme ihtimali var mıdır? Sonuçta Cassini uzay aracı kasten Satürn'ün atmosferine gönderildi. Bu durum hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bu keşif maalesef geri çekildi. Elde edilmiş olan bulguların fosfine değil, Kükürt dioksite ait olduğu düşünülüyor. Goddard Uzay Uçuş Merkezi de gelen dataları inceledikten sonra fosfine ait bir kanıt bulamadıklarını söyledi. Bu tabi hafif bir hayal kırıklığı olsa da heyecanımızı kaybetmemiz için bir sebep değil, gelecek keşifleri merakla bekliyoruz.
Her iki olasılık üzerinde de duruyoruz; ancak Twitch'in doğası TH-cam'dan çok farklı olduğu için, direkt atmak ne kadar işlevsel olur emin değiliz. Belki kesip biçerek atabiliriz daha kısa ve öz olsun diye. Ama bu da ciddi bir iş yükü demek. Şu anda bir karara varmaya çalışıyoruz. İzlemek isterseniz diye ufak not: 60 gün sonra Twitch yayınları kayboluyor. :)
Ya bu konuda aklıma takılan cevaplanmamış iki soru var. 1. fosfinin bozulma süresi. Fosfinin 4-5 saat içinde bozulduğunu okudum, acaba Venüste bu süreç daha farklı bir şekilde işliyor olabilir mi ? doğal yollardan üretilen Fosfinin bozulmayarak atmosferde birikmesi bu gözleme yol açmış olabilir. 2. yanlış hatırlamıyorsam 80 lerde Venüs atmosferine bir takım görevler gönderildi, Vega idi adı sanırım. Bu görevler ile dünyadan anaerobik solunum yapan bakteriler Venüs atmosferine sokulmuş olabilir. her şekilde çok heyecan verici. Bakalım neler olacak.
Kafamı kurcalayan bir soru var merkür ve venüs güneşe dünyadan daha yakınsa dünya güneşe(merkür ve venüse de ) arkası dönükken yani gece vakti nasıl dünyadan gözlemlenebiliyor?
Atmosferde süzüldükleri için çok fazla çoğalırlarsa ağırlaşıp çökerler ve çok alçak irtifada da zaten yaşayabilecekleri bir ortam yok. Sayılarını sınırlayan faktör kemosentetik besin yetersizliğiyse ama bir miktar arttırabiliriz.
Hangi uzay sondası ile ölçüldü? Bu ölçümleri nasıl bir reseptör veya her neyse yapıyor? Bu bilgileri istiyorum. Magazin haberi gibi uzay haberi görmekten açıkçası bıktım. Ne oldu Titan'da yaşam diyorlardı nasıl bir çalışma yapılıyor oralara?
Bizim şu ana kadar bildiğimiz elementlere ek olarak başka bir gezegende başka elementler keşfedersek periyodik tablo baştan sona yenilenmek zorunda kalmaz mı?
Bildiğim kadarıyla Venüs’te manyetik alan yok.Bu da güneşten gelecek kozmik ışınlara karşı korunmasız bir gezegen olduğunu gösteriyor. Eğer söylediğiniz gibi orada yaşam belirtileri bulunursa bu durum nasıl açıklanabilir?İlerleyen dönemlerde Venüs’te tekrardan bir yaşam oluşturmak istersek bu sorunu nasıl çözebiliriz?
19.yy Dünya: Tüfek üretelim. Biz: Bu gavur icadıdır. 20.yy Dünya: aya çıkalım. Biz: türbanlılar üniversiteye girmesin. 21.yy Dünya: Venüste yaşam olabilir. Biz: Ayasofya cami olmalı.
Eğer bu gezegen dışında akıllı ya da akılsız diye tabir edebileceğimiz ( mikro bakteri vs gibi) canlılar bulunursa ya da izi bile bulunursa çok şey sorgulamaya açık hale gelir. Kökten uca her şeyi değiştirir bence
Venüs yüzeyi uygun bir ortam degilse de atmosferin üst katmanlarinda Dünya'dakine benzer kar ve yagmur seklinde yagis 30 ila 50 km'ler arasinda mümkün oldugu söyleniyor..
TH-cam türkiyenin başına gelmiş en iyi kanallardan♥️
Çok teşekkürler! ♥
bilim, bulduğu şeye bile şüpheyle yaklaşıyor.
Bilimin amacı bu :) merak ettiği için kesin olarak emin olamaz,kesin olarak emin olmadığı için dsha çok araştırılır ve o zaman kesin olur
Çünkü hiçbir şeyi bilmiyoruz. Öğrenmek için kurulmuş bir platformdur bilim. Kimisi ben biliyorum der olduğu gibi yaşar ki onlara tavsiyem karşı buldukları bilimin ürettiği hiçbir şeyi kullanmamaları ve Nesillerinin tükenmesi ve artık şu geçmişle uğraşmayı bırakıp bilimin önünün açılmasıyla geleceğe yönelmesi gerekiyor dünyanın.
3 yıl içerisinde kendini çok geliştirmişsin Mert hocam. Ses tonlamandan anlatım hızına vurgulamalarına oldukça geliştirmişsin kendini
Barış Özcan, Bebar Bilim ve Evrim Ağacı bu konuyu en iyi anlatan kanallar.
Ayhan Tarakçı'nın da bu konuyla ilgili video atmasını bekliyorum
Evrim ağacı her zaman en iyi anlatım şekliyle gerçekleri söyleyen kanaldır.
@Forrest Gump Böh:Neğ Değdiğn seğn?
@Forrest Gump Noldu olum ? Barış Özcan'ı her kitleden insan seyrediyor diye mi bu kinin ? Niye Barış Özcan'a hakaret etme gereğinde bulunursun ki ? Garip.
@@Efe-cj6ju boş yapmayın kanala kimse kötü demiyor ama sıkıcı videoları ve abartılıyor ne bebar bilim gibi akıcı ne evrim ağacı gibi lafı uzatmadan bilgiyi verme durumuna sahip
İki olasılık var: ya evrende yalnızız, ya da evrende yalnız değiliz. İki olasılık da eşit derecede ürkütücü..
Arthur C. Clarke
İlk olasılık benim için daha korkunç.
@Belki Bir Gün Ondan sonrası yok :D Doğanın bir parçası olacaksın
@Belki Bir Gün Ürkecek bir şey yok mu :D Keklik mi seviyon sen :D
@Belki Bir Gün Hayatta canlıların iki amacı vardır. Biri hayatta kalmak öbürü ise neslin devamlılığını sağlamak. İnsan denen canlının diğer canlılardan bir farkı yok amac olarak. Sen kendi hayatını anlamlandırıyorsan başka
@Belki Bir Gün Bir canlının iki temel amacıdır bu. Canlılar bu amaçları mutlaka uygular. Bu temel amaçlar haricinde ne yapıyorsa yapar. Ama bu iki temel amacı mutlaka dener
Türkiyede bütün saçmalıklardan bütün safsatalaradan uzak bilim adına tek doğru bilginin olduğu tek kanal iyi ki varsınız.
Yerde ararken gökte bulmak da işin cabası
Doğru söylüyorsun aynen öyle şimdi.....
3₺
Evrim ağacı video atar diye kimsenin videosunu izlememiştim,teşekkürler :))
Yeni videodan geldik burdayiz birde bunu izleyelim 😊
Bu kanalı çok seviyorum evrim hakkında birçok konuda fikir sahibi olmamı sağladı. Dün Pqueen’in yayınındaydım hostladığınızı görünce çok mutlu oldum 😊😊
Yıllardır uzayda yaşam var diyorum yüzlerce insanla tartışıyorum. Uzayda yaşamın olması demek 6 ayaklı akıllı orangutanlar falan değil diyorum bir mikroorganizma olsa bile yaşam var diyebiliriz diyorum. Dinleyen yok. Hala ispatlanmış değil ama ispatlanacağına eminim. Zaten uzayda bizim gibi hatta bizden daha akıllı yaşam formları olduğunu da eminim. Ama evren öyle büyük bir yer ki 50-60 sene öbve gönderdiğimiz Voyager-1 uzay aracı bile daha 3-5 sene önce güneş sistemimizden çıkabildi. Zaten gönderdiğimiz sinyallerde yıldızlararası uzaya gönderildiğinde diğer yıldız sistemlerine ulaşması yüzlerce yıl alıyor. Karşılaşmamış olmamız gayet normal uzaylı kardeşlerimizle. İşin kötüsü ben ve benim gibi insanlar kafasını buna yorarken kafasızlar ise hala evrimin kanıtlanmadığını idda ediyor...
Senin gibi düşünüyorum ancak bence Venüs yaşamı kanıtlayamacak.
@@MehmetYlmaz-tp7yz kanıtlaması için önce gitmesi lazım zaten. Bilim büyük oranda elle tutabildiği, canlı olarak görebildiği şeyleri varsayar. Videoda da bundan bahsediliyor bundan zaten.
@@egesevim9695 biliyorumda işte benim fikrim bu. Göreceğiz ne olacağını.
@@alicetin697 Düşünmeyen insanlar milyarlarca. Ben kimseden üstün görmüyorum zaten kendimi.
En yakin yildiza simdiki roketlerin hiziyla gitsek 40 bin yil sonra ulasiriz. Akilalmaz buyukluk ya. Dunyanin yazilan tarihi 5 min yil.
Ben de bu metrobüs nasıl çekilir diyordum ki, bildirim gelmiş 😇😇
Çekildi mi
Beni hiçbir haber Encaladus veya Europa'nın altındaki okyanuslarda bulunabilecek çok hücreli canlılar kadar heyecanlandırmayacak. Umarım ölmeden önce böyle bir haberi hep beraber Evrim Ağacı üzerinden okuma şansımız olur :)
Sırf böyle gelişmeleri takip edebilmek, anlayabilmek ve destek olabilmek için daha uzun yaşamayı isterim.
Europa veya Enceladus'un altında bir su altı krallığı çıksa tadından yenmez.
@@Gokhan_27174 Ben de ya
@@jokerocking7035 Star Wars'taki Mon Calamari ırkı gibi zeki bir ırk olsaydı bir de :) Ama okuduğum bir yazı su altı yaşamının zeki yaşama asla evrilemeyeceğini söylüyordu. Karaya çıkmazsa tabi.
@@jokerocking7035 Europe Report Filminin son kısmı gibi de olabilir :D
Evrim Ağacı...
Cansınız ❤️❤️
Aaa yine sen
Üniversite terkim yani az çok eğitimliyim ve yurt dışında yaşıyorum, sizi dinlerken komplekse giriyorum, kendimi kara cahil hissediyorum. Sizdende yaşça bayağı büyüğüm. Harika birisiniz, bilginiz ve anlatış şekliniz süper.
Yurt dışında cahil olmakta zordur zaten güzel bi şekilde yaşayabiliyorsun yani boş zamanın yeteri kadar var kendini geliştirmek için nasıl cahil olunurki orda
O ne demek la?
Dr.Watson 07:19
Bırakın dizileri ve filmleri biz altyazılandıralım! :P
@@evrimagaci ben izlerim şahsen böyle olursa
İzlemeden like atıyorum ❤️😁 çünkü evrim ağacını seviyoruum. 😻🤞🏻
Uzay hakkında videolarınızı çok beğeniyorum umarım böyle devam edersiniz
En detaylı video yine evrim ağacından geldi teşekkürler evrim ağacı ❤️👍
Gazetenin pazar ekinde okudum Çağrı Bey yazısınızı. Onun üzerine aynı konunun videosu çok güzel oldu :)
Çok güzel ve bilgi verici Bir videoolmuş sizin sayenizde benim bilime olan ilgim daha da arttı ve azda olsa bilgim var teşekkür ederim bunu size borçluyum
Evrim hakkinda daha da çok video istiyorumm
Evrende yalnız olduğumuzu düşünmek, okyanustan sadece bir bardak su alıp balinalar yok demekle aynı şey
/Neıl Degrasse Tyson /
Evrende yalnız olduğumuzu düşünmek, camdan dışarı bakıp insan göremeyince bizden başka insan yok demekle aynı şeydir.
Kim söyledi hatırlamıyorum bi kitapta okumuştum.
Barış Özcan, Bebar Bilim ve sonunda Evrim Ağacı... Aynı konu 3 en iyi kanalda. Çok iyi oldu böyle. Siz hep anlaşıp böyle yapsanız keşke.
Teleskopun dalgaları analiz edip hangi kimyasalın var olduğunu anlama konusu hakkında açıklayıcı bir video veya sitede bi yazı yayınlasanız güzel olurdu.
Yine sabaha sizinle uyandım...ne hoş.
Çok teşekkürler Evrim Ağacı...
Bro seni bekliyorduk, sonunda...
elli yayın izledim bu konuda, çok geç kaldın, sırf sevdiğimden izledim seni ama böyle olunca da öğğ geliyor insana...
daha iyi yapan varsa listeler misin
Venüs atmosferinde H3PO4(Fosforik asit) varsa acaba H3PO4 ten PH3(Fosfin) + ... diye bir analiz tepkimesi çıkabilir miyiz?
Çok güzel! ♥ Aynen öyle, tam olarak ona bakıyor araştırmacılar da. Ama fosforik asidi bu düzeyde fosfine (ve sürekli olarak) dönüştürebilecek bir kaynak henüz tespit edemediler. Heyecan veren nokta da biraz bu. :)
Barış özcan ve bebar bilimden sonra sizden izlemek daha da muhteşem. Umarım dünya dışı yaşam bulunur 💙🌌🌌
Hayatımda ilk defa yolak diye bir kelime duydum, teşekkürler Evrim Ağacı :)
Ne demek! ♥ "pathway" sözcüğü kimya ve biyolojide "yolak" olarak kullanılıyor, çok da işlevsel oluyor. ♥
Abi sen neden bu kadar şirinsin?
Aşı ile ilgili bir video gelirse güzel olur. Mesela geçmişte aşılar nasıl yapıldı? Ne kadar zamanda üretildi? Belli ki uzun bir süreç peki bunu hızlandırmanın bir yolu yok mu? Her zaman böylemi mi olacak?
Emeginize saglik hocam muzik te cok hos olmus🙏🏻
Ayhan tarakcidan izlemiştim hemen hemen aynı seylerden bahsedilmis
Venüs atmosferinde oluşan fosfin gazı daha önce Venüs te olusan canlı varlıkların cesetlerinden oluşmuş ve atmosferde birikip günümüze kadar kalmış olabilir mi.
Güzel soru! Fosfin Dünya'da oksijensiz ortamda yaşayan mikroorganizmalar tarafından üretiliyor, dolayısıyla eğer yaşam kaynaklı ise, Venüs'te de şu anda orada bu tür bir yaşam bulunmalı. Ayrıca fosfin çok hızlı parçalanan bir molekül, dolayısıyla uzun süre korunmuş olamaz. Sürekli üreten bir kaynak olmalı. :)
@@evrimagaci teşekkür ederim 😊
Bu haber çıktığında başka yerlerden önce ilk önce bunun hakkında bir yazı yazmışmısın diye baktım sen yazdığında okudum şimdi de olayı ilk defa senden dinliyorum. Evrim ağacı yine aydınlattı. Etrafta o kadar çok yalan haber var ki güvendiğim sayılı kaynaklardansınız evrim ağacı. Mümkün olan en yakın zamanda size destek olacağım.
Bu kadar ekstrem ortamlarda da yaşam bulunabiliyorsa artık tüm denklemler geçerliliğini yitirmiştir.
Yok, o kadar köklü bir değişim yaratmazdı denklemlerimizde ama zaten önce yaşam kaynaklı olduğundan emin olmamız gerekiyor. :)
12. yorum. tüm bilim kanalları bu video konusunu yaptı hepsini izledim yabancısından türküne en iyilerinden biri evrim ağacı.
Konuya bir şeye daha neden insanlar bizim gibi karbondan oluşan uzaylılar bizim gibi sıcaklık seviyesinde yaşıyan ve bizim gibi olmasını bekliyor.
Belki hiç bilmediğimiz bir şekilde görüceğiz.
Günaydınlar :)
"bildiğimiz anlamıyla" canlılık, dikkat ettiğim bir ifade oldu. Bunun üzerine bir videonuz var mıydı?
Karbon bazli canlilardan bahsediyor yani bizim gibi canlilardan.
Virüsler ile ilgili video var. Biyoloji virüsleri canlı olarak görmüyor. Belki o video anlamana yardımcı olabilir
Bildiğimiz anlamda canlılık carbon bazlı, suya metabolik aktiviteler için bağımlı, hücrelerden oluşan bir yapıda. Başka varlıklar silikon bazlı ya da su yerine başka bir bileşik kullanan vb olabilir. Biyoloji dersinde öğrendiğim canlı sınıflandırmasına göre canlı diye sınıflandırılamıyor bile olabilir çünkü tüm kurallar dünyada bulunana canlılar üzerindem yazılmış durumda.
Thx for replies
Tesekkurler
Venüs sayesinde 3 sene önceye gittim çok güzel harika bir video abim ne kadar gençmiş çok güzel ya teşekkürler venüs ❤❤❤
Carl Sagan bir çok konuda olduğu gibi(sahte bilim, nükleer kış gibi...) Venüs hakkında da haklı çıktı. İleri görüşlülüğü gerçekten inanılmaz.
Venüs de bir zamanlar yaşam olması olasılığı insanı heyecanlandırıyor.
Orada bulunup buraya getirilecek örnekler burada daha rahat koşullarda üreyerek dengesizce çoğalıp bütün canlı yaşamını tehlikeye atabilir mi?
Uzay araştırmalarında kontaminasyon büyük bir sorun, evet. Ancak aşılamayacak bir sorun da değil (üst düzey güvenlik önlemleri ile). Benzer şekilde, biz de Venüs'ü kontamine edebiliriz mesela, o da sıkıntı. :)
@@evrimagaci 😀😄😀
Radyasyonu ve fosfini güvenli tutuyorsak neden olmasın
Acaba yaşam sadece bizim bildiğimiz şekillerde mi mümkün oluyor? Başka yaşam şekilleri ve yaşam döngüleri olabilir mi? Ulaşabildiğimiz bilgilerle başka yerleri sorgulayıp yorumluyoruz.
@Richard Dawkins teşekkürler dawkins abi
Peki ordaki fosfin onceden (yani canlılık varken) oluşmuş ve canlılar yok olduktan sonrada atmosferinde kalmış olamaz mı
Bilgim yok ama dünyadaki atmosfer gazlarına bakarsak döngü içindeler. "Şuanda" bir canlılık bulunduğuna işaret olabilir ifadesinden; başka kimyasal reaksiyonların ürünü haline geldiği için fosfinin sürekli üretiliyor olması gerektiği sonucuna vardım.
Eğer canlılık varken oluşmuş olsaydı canlılık sona erdiğinde bu miktsr azalması gerekirdi çünkü cnlılıkta ayırt edici maddeler normalde aktiftir bağ yapmadam duramaz. Mesela oksijen de bu maddelerden biri eğer canlılık birden yok olsaydı atmosferdeki miktarıda zamanla azalacak ve abiyolojik etkenlerden ortaya çıkan miktara düşecektir. Venüsta bulunan bulgular bu abiyolojik etkenlerden kaynaklanan fosfin miktarından daha fazla olduğu yönünde o yüzden video bahsettiği 2 olasılık ön plana çıkıyor.
@@hai-yb3nc sağ ol bilgilendirme için
Ben şunu düşünüyorum. Basıncın asitin ve sıcaklığın yüksek olması canlılığın olmayacağı anlamına gelmez. Şuana kadar keşfettiklerimizden en fazla sıcaklığa dayanan canlı arkebakteri 100-110dereceye kadar ve - 30dereceye kadar dayanıyor. Dünyadaki yaşama göre kıyaslamak doğru olmaz. Çok farklı canlı alemleri kesfedilebilir. Farklı organizma veya hücre yapılaruna sahip olabilirler. Ayrıca nasıl arke bakteriler bşze göre çok yüksek sıcaklıklara dayanabiliyorsa. Arke bakterilere göre de çok yüksek sıcaklıklara dayanabilen canlılar olabilir.
Hazır az yorum varken bilen birine birkaç soru sormak istiyorum. Küçüklüğümden beri hep düşünürüm bunu.
Sizce venüs(lav ve kaya) dünyanın geçmişteki hali, mars(çöl) da gelecekteki hali olabilir mi?
Sanki gezegenler yani merkürden neptüne doğru bir geçiş evresi gibi . Yani bir zamanlar venüs merkürmüş biz venüsmüşüz mars da dünyaymış.
Güneş sistemindeki gezegenlerin mevcut hallerini almaları milyarlarca yıl sürdü küçük kayalık gezegenler oluştu çarpışıp birleşti çoğu parçalandı başka yerlere saçıldı şu an sistemde olan gezegenlerin hepsi de oluştuğu yerde sabit kalmadı mesela merkür ün ilk oluştuğu yer şu an mars in olduğu yerdir her gezegenin akıbeti geçirdiği evreler yıldıza ve kendi kütle çekimine manyetik alanına bağlıdır dolayısıyla bence gezegenlerin bir sıra ile aynı evreleri geçirdiklerini söylemek hem doğru hem yanlış olabilir. Venüs milyonlarca yıl önce dünya gibi mavi yeşil bir gezegendi Güneş'in sıcaklığının artırmasına bağlı olarak aşırı sera etkisiyle bütün okyanusları buharlaştı atmosferde sıcak ve zehirli gaz halini aldı. Mars'ta da Dünya' daki koşullar vardı fakat Mars küçük ve kütlesi az olduğundan atmosferini tutamadı. Dünya'nın da birkaç milyon yıl içinde güneşin sıcaklığının artmasından dolayı venüs gibi bir gezegen haline geleceği biliniyor. Ama güneşin sıcaklığı artınca jüpiter ve satürn ün donmuş haldeki uydularında yaşam oluşabilir. Bütün bu bilgi ve ihtimaller ışığında, venüs ve mars dünyanın geçmişi, dünya onların geleceği, gaz devlerinin uyduları dünyanın geleceği (belki) diyebiliriz
@@lbengisul Mükemmel anlatım! Çok teşekkür ederim çok açıklayıcı olmuş.
Bizim dünyada bildiğimiz yaşam formunun su kullanmaya meyilli şekilde gelişmesi illa her olası yaşamın buna bağlı gelişiyor olmasını gerektiriyor mu? Su olmayan bir ortamda başka bileşik element artık ulaşabileceği ne varsa bunları kullanarak gelişemez mi? Araştırmalar dünya koşullarına yakın koşullara sahip gezegenlere öncelik veriyor diye okudum diye hatırlıyorum da aydınlatırsanız sevinirim.
Bu konu hakkında birçok video izledim ama en kapsamlısı ve iyisi sizinkiydi. Carl Sagan ve Nature demişken Çağrı Abi ben Nature dergii aboneliği aldım ama satıcı Almanya'da gözüküyor çok gecikir mi bana ulaşması bir bilgin varsa ve yanıtlarsan çok mutlu edersin beni. Teşekkürler
Ben almanya'dayim olmadı ben göndereyim 1 haftada ulasiyo😂
@@gizemu.5077 Size bile 1 haftada ulaşıyorsa
Yok bana bir günde falan ulaşıyor özellikle amazondan. Burdan trye özel kargo 1-2 günde ulaşıyor ama pahalı. Normal kargo 5-7 günde ulasiyor
Sizin problem sadece gümrükte olur. Aynı anda aliexpressten ürün söyledim . Birini tr adresine birini Almanya'ya. Almanya'ya 2 haftada geldi. Trde gümrükte bekleyip 3 ayda geldi bir de ürün fiyatı kadar ek vergi aldılar -_-
@@gizemu.5077 ben direkt olarak yıllık abonelik yaptırdım Nature sitesinden amazon özel kargo daha mı uygun olurdu acaba
Güneş sisteminde 8 gezegenden dünya haricinde yaşamın olabileceği tek gezegen mars olacağı işaret ediliyor.
Tşk ederim iyi çalışmalar dilerim.
Acaba başka nerelerde yaşam bulabileceğiz,gerçekten çok ilginç.
Keşke Carl Sagan yaşasaydı da görseydi bunları
Keşke... :/
Konudan bağımsız bir soru soracağım kutuplarda buzulların eridiğini biliyoruz.Bu eriyen buzulların içerisindeki mikro-organizmalar, bakteriler de bir şekilde bizim içtiğimiz sulara karışıyor. Daha eski çağlarda yaşayan canlı varlıklar bu şekilde taşınarak bize herhangi bir tehdit oluşturabilir mi?
Harikasınız
Twitch yayınları youtube'a yüklenmeyecek mi?
Planlarda var; ancak Twitch'in doğası TH-cam'dan çok farklı olduğu için, direkt atmak ne kadar işlevsel olur emin değiliz. Belki kesip biçerek atabiliriz daha kısa ve öz olsun diye. Ama bu da ciddi bir iş yükü demek. Şu anda bir karara varmaya çalışıyoruz. İzlemek isterseniz diye ufak not: 60 gün sonra Twitch yayınları kayboluyor. :)
Dünyayı keşfetmek için çok geç, uzayı keşfetmek için çok erken doğduk.
orada lav, minik asteroidler veya asit yağıyor olabilir
Evrende yalnız değiliz bu kesin’dir
Kesin?
Bulamadığımız sürece kesinlik yok ihtimal var. Bulamadığımız sğrece de asla kesinlikle yoktur diyemeyiz her zaman ihtimal bulunur
Milyonlarca gezegen varsa sahildeki kum sayısındanda fazla muhakak canlı vardır şekli bildigimiz türlerden olmaya bilir kesinliklede öyledirde büyük ihtimale insana veya hayvana benzemicektir bulunsa dahi bu görüsteyim
NOT: keske diycem ama keske bütün saman yolunu kesfede bilseydik ozaman muhakak canlıya rastlardık :)
Bilim bile kesin diyemezken şu veletlerin saçma sapan yorumlarına hayran kalıyorum ya
@@DARKD3W1LZ Bak bak ne bir matematik var ne de bilimsel belge. ''şu şu böyle İSE şu şu şudur.'' gençliğe bak be
Merhaba arkadaşlar benim çokça merak ettiğim bir şey var. İnsanların neden diğer hayvanlardan daha fazla düşünme yetkisi vardır, insanlar neden diğer hayvanların aksine yazı dili, elektrik vb şeyleri keşfedip kullanabilmiştir? Yani demek istiyorum ki insanlar neden ve nasıl diğer canlılar arasından sıyrılabilmiştir? Ve canlılık tarihinde buna benzer şekilde diğer canlılardan akıl olarak üstün başka bir canlı bulunmuş mudur
?
Geçen günlerde aklıma bi soru geldi. Sovyetlerin yolladığı Verona 4, Verona 5, Verona 6... gibi atmosfere giriş yapan uzay araçlarının, mikroorganizma götürme ihtimali var mıdır? Sonuçta Cassini uzay aracı kasten Satürn'ün atmosferine gönderildi. Bu durum hakkında ne düşünüyorsunuz?
Peki orada fosfin olduğunu anlamamız neden bu zamana kadar uzun sürdü?
3 YIL sonra yeni videoya bahsi olacağı hiç aklına gelecek miydi?
Bu keşif maalesef geri çekildi. Elde edilmiş olan bulguların fosfine değil, Kükürt dioksite ait olduğu düşünülüyor. Goddard Uzay Uçuş Merkezi de gelen dataları inceledikten sonra fosfine ait bir kanıt bulamadıklarını söyledi. Bu tabi hafif bir hayal kırıklığı olsa da heyecanımızı kaybetmemiz için bir sebep değil, gelecek keşifleri merakla bekliyoruz.
08:14 de sanırım bir filmin kesiti var. hangi film o?
08:17'deki anı arattığımda bu çıktı.
en.m.wikipedia.org/wiki/Space_Odyssey_(TV_series)
elinize sağlık
Mükemmel şahaneötesi harika inanılmaz müthiş muazzam
Diyelimki mikroorganizmalar var yada eskiden canlılik vardı , ne değisecek ?
-"Ben demiştim size!! "
-Haktan Akdoğan
Twitch'de yapılacak yayınlar daha sonra TH-cam'da da paylaşılacak mı? Veya eş zamanlı, yani iki platformda aynı anda yayın gibi bir durum olacak mı?
Her iki olasılık üzerinde de duruyoruz; ancak Twitch'in doğası TH-cam'dan çok farklı olduğu için, direkt atmak ne kadar işlevsel olur emin değiliz. Belki kesip biçerek atabiliriz daha kısa ve öz olsun diye. Ama bu da ciddi bir iş yükü demek. Şu anda bir karara varmaya çalışıyoruz. İzlemek isterseniz diye ufak not: 60 gün sonra Twitch yayınları kayboluyor. :)
Abi meraktan soruyorum eskiden insanlar venüste yaşamış ondan sonra küresel ısınma fazlalaşınca dünyaya araç gönderip dünyaya taşınmış olamazmı
Peki o bilgi nasıl yok oldu? Venüsten dünyaya seyahat edecek teknolojin ve bilgin var. Dünyaya geldin. Bütün bilgin neden yok olsun
Gelen uzay aracı yok gelen uzay aracını geç insanlık henüz o denli toplu bi uzay göçünü yapacak teknolojiye sahip değil bence zor bu dediğin.
Venüs o hale geldiğinde insanlar daha yoktu
Güzel hikaye çıkar ama zor ihtimal
Sonra da o olay kulaktan kulağa aktarıla aktarıla nuh tufanı hikayesi haline gelmişmidir?!!
Merhaba rica etsem arka fondaki müziklerin adını paylaşabilir misiniz?
Bakalım bulunacak mı?
Ya bu konuda aklıma takılan cevaplanmamış iki soru var.
1. fosfinin bozulma süresi. Fosfinin 4-5 saat içinde bozulduğunu okudum, acaba Venüste bu süreç daha farklı bir şekilde işliyor olabilir mi ? doğal yollardan üretilen Fosfinin bozulmayarak atmosferde birikmesi bu gözleme yol açmış olabilir.
2. yanlış hatırlamıyorsam 80 lerde Venüs atmosferine bir takım görevler gönderildi, Vega idi adı sanırım. Bu görevler ile dünyadan anaerobik solunum yapan bakteriler Venüs atmosferine sokulmuş olabilir.
her şekilde çok heyecan verici. Bakalım neler olacak.
arada video koysaydın dakka başı reklam
yolak kelimesini de ilk kez burda öğrenmiş oldum
Kafamı kurcalayan bir soru var merkür ve venüs güneşe dünyadan daha yakınsa dünya güneşe(merkür ve venüse de ) arkası dönükken yani gece vakti nasıl dünyadan gözlemlenebiliyor?
Bizim görüş açımız ile alakalı.
@@TheHyperPhysicist yoksa bu gezegenlerin yörüngeleri ile mi ilgili? Bunu araştırdım da pek bişey bulamadım varsa bi kaynak falan paylaşır mısın?
@@candar2421 zaten yörüngeleri ile ilgili de. Ama dünyanım pozisyonu, venüs ve merkürün pozisyonu. Bizim gözlem yaptığımız saat falan hepsi etkiliyor.
Marstaki Olimpos dağı Venüste olsaydı dağın doruğunda insan yaşayabilirdi.Bu yükseklikye sıcaklık 30 40 derece.
Sülfürik asiti unuttun
Bu canlılar varsa bunları dışarıdan destekleyerek.Sayılarını çoğaltabilirmiyiz?
Atmosferde süzüldükleri için çok fazla çoğalırlarsa ağırlaşıp çökerler ve çok alçak irtifada da zaten yaşayabilecekleri bir ortam yok. Sayılarını sınırlayan faktör kemosentetik besin yetersizliğiyse ama bir miktar arttırabiliriz.
Hangi uzay sondası ile ölçüldü?
Bu ölçümleri nasıl bir reseptör veya her neyse yapıyor?
Bu bilgileri istiyorum.
Magazin haberi gibi uzay haberi görmekten açıkçası bıktım.
Ne oldu Titan'da yaşam diyorlardı nasıl bir çalışma yapılıyor oralara?
Kaynaklar ve İleri Okuma diye açıklamalarda link bırakmışlar. N'apsınlar 8 saatlik video mu yüklesinler? "Spektroskopi"yi de ilk defa duyorsan yani...
Bizim şu ana kadar bildiğimiz elementlere ek olarak başka bir gezegende başka elementler keşfedersek periyodik tablo baştan sona yenilenmek zorunda kalmaz mı?
Bildiğim kadarıyla Venüs’te manyetik alan yok.Bu da güneşten gelecek kozmik ışınlara karşı korunmasız bir gezegen olduğunu gösteriyor. Eğer söylediğiniz gibi orada yaşam belirtileri bulunursa bu durum nasıl açıklanabilir?İlerleyen dönemlerde Venüs’te tekrardan bir yaşam oluşturmak istersek bu sorunu nasıl çözebiliriz?
Fraunhofer çizgileri. Fosfine ait fraunhofer çizgisi tespit edilmiş.
Venüs videosunda diğer kanallara göre geç kaldınız.
Assolist olmak bunu gerektirir
Bizim müteahhitler şimdi venüste arazi işine girer.
Venüs yüzeyinde zor o iş; ama Venüs atmosferinde uçan şehirler inşa etme fikirleri yok değildi bir ara. :D
x-56 y-41 havada, güneş gören mekanda satılık arsa var. Pazarlık payı yoktur. Sülfürik asit takıntısı olan aramasın.
@@bruhtubes3891
"Doğa manzaralı"yı eklemeyi unutmuşsun dçxppxödxğdixç
19.yy Dünya: Tüfek üretelim.
Biz: Bu gavur icadıdır.
20.yy Dünya: aya çıkalım.
Biz: türbanlılar üniversiteye girmesin.
21.yy Dünya: Venüste yaşam olabilir.
Biz: Ayasofya cami olmalı.
Tüfek aslında bizim oralardan Avrupaya geçmiş, neyse konuyu saptırmayım
Ühü TüRKiYe GeLiŞMeMiŞ ühü
Birazda şuraya ağla---->
Tüfek bizde 15. Yüzyıldan beri vardı ama genede dogru
@Gacha Limon;3 biraz da buraya ağla
@@ocg8996 Ay çen ne kadar mal bir çocuksun ay ay ay yerim çeni ben
Ses çok kötü ,seviye çok düştü son zamanlarda ,ses kalitesi ve ses yükseklik düzeyi ayarlanmalı Mert bey
Bence gayet normal ,sesi çok kompreslemenin bir anlamı yok
uzaylılar hoşgeldiniz
-şemsi yastıman
Venüste manyetosfer varmı. Güneşten gelen radyasyon u azaltan,.
Mars'ta Fosfin gazı bulundu mu?
Yok
Eğer bu gezegen dışında akıllı ya da akılsız diye tabir edebileceğimiz ( mikro bakteri vs gibi) canlılar bulunursa ya da izi bile bulunursa çok şey sorgulamaya açık hale gelir. Kökten uca her şeyi değiştirir bence
Çağrı hocam abiyonik midir abiyotik midir acaba?
Evet, abiyotik demek daha doğru olacaktı muhtemelen, teknoimzadan falan bahsedeceğim diye aklım biyoniğe gitmiş orada. Çok teşekkürler! ♥
PH3 - fosfin qazı formülü.
Çağrıı lütfen bu tonda konuş sürekli yaa diğer videolarını ses tonundan izleyemiyorum
patreonu hatırlatmayı unuttun abi
Jupiterin atmosferinde de var mıdır fosfin?
Venüs yüzeyi uygun bir ortam degilse de atmosferin üst katmanlarinda Dünya'dakine benzer kar ve yagmur seklinde yagis 30 ila 50 km'ler arasinda mümkün oldugu söyleniyor..
Evrenin bir ücra köşesine terk edilmiş çocuk gibiyiz
Korkuyorum......😵😵😵😵😱😱😱