İdari İşlemin İptali | İptal Davası Nasıl Açılır, Şartları Nelerdir?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 8 ม.ค. 2025
  • İdari merciiler tarafından tek taraflı olarak meydana getirilen ve temel amacı kamu yararı olan işlemlere, “İdari İşlem” denmekte olup tüm idari işlemler yargı denetimine tabidir. İdari işlemlerin, çeşitli sebeplerle hukuka aykırı olduğu iddiasıyla ortadan kaldırılması için ise, videomuzda detaylıca izah edildiği şekilde iptal davası açılabilir.
    Bu konu ile ilgili detaylı bilgiye kulacoglu.av.tr adresinden ulaşabilirsiniz. kulacoglu.av.t...

ความคิดเห็น • 15

  • @senolyldz4097
    @senolyldz4097 2 หลายเดือนก่อน

    Müdür Yardımcısıyım. Aynı binada eğitim gördüğümüz okul tamamen kapatılarak bizim okulla birleştirildi. Bana okul birleştirmeden dolayı hizmet puanım düşük olduğu için norm fazlası olduğum söylendi ve dilekçe vererek boş olan kuruma atama istemem gerektiği söylendi. Ben de dilekçe vererek başka kuruma atandım. Ancak norm atamaları ve güncellemelerinde sadece kapanan okul öğretmenlerinin norm fazlası yapıldığını gördüm. İtiraz dilekçesi yazdım. Cevapta atamamın yönetici atama yönetmeliğinin 36/4 Maddesine göre yapıldığı söylendi. Ancak dilekçemde 36/5 e göre norm fazlası oldum yazdırıldı ve o şekilde alındı. Atamamdan sonra 60 günden fazla geçti. Ancak dava açıyorum. İdarenin açık hatası kuralı gereği süreye takılmadan atamam iptal olur mu?

  • @denizaslan7233
    @denizaslan7233 ปีที่แล้ว

    Sayın Avukatım;Temyiz İtirazım üzerine Danıştay ilgili Hukuk Dairesince karar Verildiği uyap vatandaş portalından 40 gündür görmeme rağmen karar henüz tebliğ edilmedi, Tebliği için 8 gün önce yazdm yine tebliğ edilmedi. İlgili kanunda en geç 1 ay içerisinde tebliğ edileceği yazmaktadır. Ne yapabilirim. Kolay gelsin.

  • @Hasan-np6xw
    @Hasan-np6xw 2 ปีที่แล้ว

    Mrb, idari davamda idarenin 2. savunmasını vermesiyle birlikte dilekçeler süreci tamamlanmış oldu. Hem bazı mahkeme kararlarını emsal göstermek hem de 2. savunmadaki bazı hususlara karşılık vermek maksadıyla, ek beyan dilekçesi vereceğim, sizce uygun mudur? Ayrıca, bu ek beyan dilekçemde dosyamın tekemmül ettirilmesini talep etsem uygun olur mu? Yoksa tekemmül talebim gereksiz bir talep mi olur?

  • @MustafaNazlı-k6j
    @MustafaNazlı-k6j 8 หลายเดือนก่อน

    Idari mahjemesinde dava süreci ne kadar sürebilir?

  • @burakharmanl703
    @burakharmanl703 7 หลายเดือนก่อน

    iptal davalarında mahkeme kararı iptal ederse, davalı idare kararı istinaf mahkemesine taşırsa ilk derece mahkemesinin verdiği karar yinede uygulanmak zorunda mı

  • @kubradaghan473
    @kubradaghan473 3 ปีที่แล้ว +2

    Polislik mülakatına iptal davası açılabilir mi

    • @aslapesetme131
      @aslapesetme131 2 ปีที่แล้ว

      Elbette

    • @gencelmustafa8792
      @gencelmustafa8792 ปีที่แล้ว

      2 yıl önce dava açtınız mı? Açtıysanız sonucu ne oldu?

    • @mehmeteminoguz4008
      @mehmeteminoguz4008 7 หลายเดือนก่อน

      Basvurdun mu polislik için ben de bu seene elendim

  • @HiraAsilKids
    @HiraAsilKids 2 ปีที่แล้ว

    Hocam çok teşekkür ederim. Benim bir sorum olacaktı. Ben Jandarma personeliyim, hakkımda Amir yazılı ikaz verdi. Bu yazılı ikazın konusu net ve açıklayıcı olmadığından sıralı amirlerime sözlü olarak itiraz ettim. Fakat onlar itiraz edemezsin, yönetmelik ve genel komutanlığın emri var dediler. Ben yazılı ikazın içeriğindeki suçlamaları kabul etmediğim için itirazı sürdürdüm. Ancak, bana var olan bu emri ve yönetmeliği tebliğ etmediler. Aksine bir tutanak düzenleyip benim demediğim konuları amire ihbar ederek hakkımda disiplin soruşturması başlatıldı. Hak arama hürriyeti anayasal değilmidir? Bir yönetmeliğe ve işçilere tanınan toplu iş sözleşmesine göre emir veriyor. Bu hukuka aykırı değil mi? Kanunlar, emirden, yönetmelikten ve sözleşmeden üstün değil mi?

    • @TimurSaltik
      @TimurSaltik 5 หลายเดือนก่อน

      Merhaba, Avukatlar genellikle buradaki sayısız hukuki sorulara yanıt vermezler, veremezler. Ancak bilgimizi paylaşmak ya da fikir vermek işe yarar diye düşünüyorum. Sorununuz aklıma askerde komutanlık ders saatlerinde öğretilen temel askeri bilgilerden "Disiplin" i getirdi. Askerliğin temeli disiplindir. Peki neydi disiplinin tanımı: Kanunlara, nizamlara ve amirlere mutlak itaat, asttın ve üsttün hukukuna riayet etmektir. Bu tanımı şöyle analiz edebiliriz. Emir veren durumda olan amirler: verdikleri emirleri kurumun iç nizamlarına yani düzenlerine (askeri düzenlemeler, kurallar, askeri töreler vs.) uygun bir şekilde vermesi gerekir. Bu nizamların ise kanunlara, kanunların da anayasada belirtilen kişisel haklara uygun olması gerekir. Yani bir kanun maddesindeki hüküm aynı zamanda anayasaya aykırılık oluşturamaz. Örnek: Bir işçi işyerinde yıllık izin hakkı doldurduğunda "ben izin kullanmayacağım, bana izin parasını verin" dedi diyelim. İşverenin de işine geldi, kabul etti. Bu işlem mesela usulsüzdür. Çünkü İş Kanununda, yıllık izin konusu düzenlenmiş.Amaç ta, çalışanın bedenen, ruhen dinllenmesi kendini yenilemesi. İzin kullanmazsa bu olumsuz bir duruma yol açar. Bu nedenle İş kanununda yıllık izin konusu detaylıca düzenlenmiştir. Düzenlenmemiş olsa bile Anayasa da düzenlenmiş ve güvence altına alınmış olduğundan başka bir uygulamaya gidilemez.

    • @HiraAsilKids
      @HiraAsilKids 5 หลายเดือนก่อน +1

      @@TimurSaltik merhaba, hukuk konusunda kendimi geliştirdim. Söz konusu başlatılan disiplin soruşturması kapsamında hakkımda ceza verilmesine yer olmadığı kararı verildi. Yazılı ikaz bir hukuk kuralı değildir. Hiçbir amir personeline yazılı ikaz veremez. Kanunilik ilkesi gereğince: disiplin hukukunda olmayan ve sözle veya yazılı olarak uyarı şeklinde yazılı ikaz verilemez. Uyarı şeklinde disiplin soruşturması başlatılarak somut delillere bağlı ceza verilebilir. Uyarı cezasının altı olarak yazılı ikaza yer verilmemiştir. Personele yazılı ikaz verilirse bu durum Anayasanın 6. maddesine aykırıdır. Yaklaşık iki yıl olmuş yazalı. Hukukla ilgili kendini geliştirmek isteyenlere Hukuka Giriş ve Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi kitabını alıp okumayı öneririm. Disiplin hukuku kapsamında felsefe çok çok önemlidir. Kıymetli yorumunuz için teşekkür ederim. 🙂