SUPRAVIEŢUITORII I

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 23 ธ.ค. 2019
  • SUPRAVIEŢUITORII I
    Film de DAN MICU
    Sinopsis:
    Trei personaje de excepţie, nonagenare, din colţuri de ţară diferite, Bucovina de Nord si Giurgiu, cu destinele mutilate în vremuri şi feluri particulare, au căzut victime ale atrocităţilor provocate de succesiunea a trei fatalităţi istorice:
    -raptul Basarabiei şi Bucovinei de Nord din 26-28 iunie 1940;
    -intrarea României în al II-lea Război Mondial, în 22 iunie 1941;
    -regimul bolţevic, exportat în mod ilegitim şi ilegal în România, ca de altfel şi în celelalte ţări intrate sub influenţa dominaţiei sovietice, în urma înţelegerilor de la Yalta.
    Cele trei poveşti, ale celor trei personaje, se împletesc într-o urzeală a suferinţei ce se întinde pe parcursul a cinci decenii, de la ultimatumul sovietic din 26 iunie 1940, până la Revoluţia din Decembrie 1989 şi care însumează: abandonarea în ghearele răpitorilor de ţară a avuţiei adunate de generaţii, pierderea celor dragi, bombardamente, persecuţiile aparatului securist, vitregia sistemului comunist.
    Imagine:
    GEO TUICĂ
    DRAGOŞ IMIREANU
    Premiera:
    6.12.2019, ora 23:30
    Interlocutori:
    MIHAI FRUNZĂ, 94 de ani, croitor pensionar, refugiat din Igesti, plasa Flondoreni, judeţul Storojineţ (azi în Ucraina), trăitor astăzi în comuna Vama din judeţul Suceava.
    GHEORGHE IOAN, 97 de ani, militar de carieră din GIurgiu, unde trăieşte şi în prezent, este selecţionat în 1943, prin ordin al Ministerului de Razboi, în cadrul unui grup ce urma să îşi perfecţioneze pregătirea în Germania.
    Ajunge să fie repartizat în Grupul de Armate Nord, mai exact în regimentul 6 Grenadieri al Diviziei de Infanterie Prusacă.
    Lupta pe frontul din Ţările Baltice, având chiar funcţii de comandă, pana la 23 August 1944, când Regatul României întoarce armele împotriva fostului aliat german.
    După ce este somat să îşi definească poziţia faţă de noua situaţie şi îşi declară fidelitatea faţă de Regele Mihai, Gheorghe Ioan este arestat chiar de către camarazii de arme de pâna atunci şi expediat către lagarul de prizonieri de război de la Nuremberg, unde îl aştepta sentinţa de condamnare la moarte.
    Evadează şi după lungi peripeţii ajunge acasă,
    După venirea la putere a regimului comunist este acuzat de fascism şi persecutat până în Decembrie 1989.
    RADU BERCEA, 91 de ani, artist plastic, refugiat din Ostriţa, plasa Prut, judeţul Cernăuţi (azi în Ucraina), trăieşte în Gura Humorului, judeţul Suceava.
    După război, la şcoala de arte plastice din Iaşi, povesteşte colegilor despre refugiul din Basarabia şi despre abuzurile armatei sovietice, motiv pentru care este condamnat la 20 de ani de muncă silnică.
    A beneficiat de reabilitare completa abia dupa decembrie 1989.

ความคิดเห็น •