İlk Osmanlı Tarihi Dâsıtan, Şair Ahmedi ve İskendername - 1 th-cam.com/video/2KLaNmRt0PM/w-d-xo.html Dâsıtan, İskendernâme ve Türk Beylerinin İçki Meclisleri - 2 th-cam.com/video/OutNPtUviqk/w-d-xo.html Evliya Çelebi ve Sözlü Kaynakları www.unesco.org.tr/Content_Files/Content/Yayinlar/evliya_celebi_sozlu_kaynak.pdf Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nin Yazılı Kaynakları emagaza-ttk.ayk.gov.tr/detay/737/evliya-celebi-seyahatnamesinin-yazili-kaynaklari-2012 Mehmet Berk Yaltırık, Türk Kültüründe Hortlak-Cadı İnanışları www.academia.edu/5971994/T%C3%BCrk_K%C3%BClt%C3%BCr%C3%BCnde_Hortlak-Cad%C4%B1_%C4%B0nan%C4%B1%C5%9Flar%C4%B1 twitter.com/SonGulyabani/status/813501948376838146 Jean-Louis Bacqué-Grammont, Evliyâ Çelebi Seyâhatnâmesi’ne Göre İstanbul’un Kuruluşunda Yerleştirilmiş Olan Atmeydanı Tılsımları osmanliistanbulu.org/tr/images/osmanliistanbulu-3/jean-louis_bacque-grammont.pdf Jean-Louis Bacqué-Grammont, Evliyâ Çelebî’nin Konstantin Üzerine Birkaç Bakışı osmanliistanbulu.org/tr/images/osmanliistanbulu-2/13_jean-louis-bacque-grammont.pdf www.millifolklor.com/PdfViewer.aspx?Sayi=81&Sayfa=51 John Freely, Evliya Çelebi’nin İstanbul’u. Çev. Müfit Günay. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, 2003. turuz.com/storage/Turkologi-2-2019/6918-Turk_Metinlerinde_Konstantiniye_Ve_Ayasofya_Efsaneleri-Stefanos_Yerasimos-Shirin_Tekeli-1993-293s.pdf
Sizin videolarınızı iki hafta önce fark ettim. Fırsat buldukça daha önce yüklediğiniz videoları izliyorum. Arayı kapatmaya çalışıyorum. Harika konular harika anlatım emeğinize sağlık.
Geçenki deniz tılsımları yayınından sonra kara tılsımları yayınını merak ve heyecanla bekleyeceğimi söylemiştim. Bu yayının duyduğum merakı ve heyacanı fazlasıyla gideren bir buçuk saatlik dopdolu bir yayın olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim gerçekten. Notlar alarak izledim. Bayıldım. Tek kelimeyle mükemmel. Ağzınıza sağlık. Sağ olun, var olun! ❤❤❤
Sizi yeni kefettim ama bırakmam... İlk kez bu kadar uzun bir youtube yayınını tek solukta izledim... Müthişti, emeğinize sağlık... Demek ki tarihte, sizin gibi guzel anlatıcıkarın elinde sevilesi birşey haline gelebiliyormuş... Tekrar teşekkürler
Pazar günü size rastlandim harikasiniz..Anlatim tarziniz muhtesem 🤣....cok tesekkurler BILGILER belli cok buyuk emek eseri ....Emeklerinizin daha fazla kisiye ulasmasi dilegiyle arkadaslarima da yolladim videolarinizi. ...kolay gelsin 🌷🌷🌹🌹
Aslında Evliya çelebi nin Seyahat notlarındaki emeğe saygım sonsuz olmakla birlikte anlattığı birçok olaya inanmak normal mantıklı insan için mümkün değildir ama yinede geçmişte bazı şeylerden bizleri billgilendirdiği için de saygıyı hak etmektedir sadece anropolpjik bilgiler bile yeterli görülebilir. Emeğine sağlık aydınlık yüzlü kızım.
Çukurbostan, çocukluğum oraya çok yakın bir yerde geçti seksenli yılların haritalarında Çukur Bostan'ın adı Altımermer olarak geçiyordu eski bir sarnıç olduğu için içinde sütunlar olması hiç mantıksız değil.
İlm-i kaf el falı değil de yüzden karakter tahlili yapılan ilm-i sima'yı ifade ediyor olabilir. Çünkü KAF harfinin ebced değeri 100 dür. Kelime oyunu ile bu ifade anlatılmış olabilir. Bildiğim kadarı ile sayı yerine harf kullanımı var Osmanlı zamanında. İlm-i sima bir iş için adam seçmede kullanılıyor diye biliyorum.
Burdaki ses düzeni çok iyimiş ya. Mikrofondan mı ayarlardan mı bilmiyorum ama arka plan seslerini (yutkunma gibi) çok iyi bastırıyor. Biraz saçma nir soru olabilir ama tekrar bu düzene geçmek mümkün müdür acaba?
Yaaa bu adam dinlenecek, kafayı bunun bilgileriyle doldurmamızı gerektirecek birisi değilmiş yaaa. Görmeden görmüş gibi, gezmeden gezmiş gibi, abartarak, biraz saçmalayarak notlar almış birisi olduğuna kanaat getirdim. Zamanın da iyi uydurmalar yapıp herkesi keklemiş, zeki adammış ama :)) Video emeği için teşekkürler, daha fazla dayanamıycam :) Hele o hamsi, tihsah, fil meselesi vs vs neydi öyle yaaa :)) iyi yayınlar dilerim.
Ceren Hanım, Tarihe nasıl başlamalıyız,hangi aşamalardan geçmeliyiz hangi kitapları okumalı vs. dair görüşleriniz nelerdir Bu konu hakkında bir video çeker misiniz?
Gez (Shemgez) Bazya karakteri Yuval Harari'nin "Jewish Magic before the Rise of Kabbalah" kitabında geçiyor. Bu konuda fazla bilgim yok ancak Kabbalah içinde geçen karakterlerden biri, kitapta bunun gibi başka karakterler de var, Baz Bazya, Mas Masya, Kas Kasya gibi..
Bukaleon sarayı- mozaik müzesi mozaiklerin gölge-ışıkla yapılmış figürleri çok güzel görünüyor belki de ondan bahsetti. Vespasian mı? Sanatı, heykeli sultandan çok seviyormuş:) heykellere, sütünlara çok değer vermiş, hoşuna gitmiş yıkılmasın diye hepsine tılsım demiş:))
Çok işlevsel tılsımlar. Ayrılmak isteyenlere, kavuşmak isteyenlere, haşerattan korunma. Şimdi olsa, ne para kazanılırdı!?🙃 Evliyanın anlattıklarından bir girişimci rahatlıkla faydalanabilir. Bu arada, hem eski Türkçeyi hem de tercümeyi yapmanız emeğinize sağlık. 👏👏👏
Kıbrıs'ta "Kaçakçının Köşkü" veya "Mavi Köşk" diye anılan bir yer gezmiştim. Bukalemun derisinden yapılan bir içki dolabı vardı ve anlatıcı özel bir solüsyon sürüldüğünde renginin değiştiğini söylemişti. Bukalemun nakşı da böyle bir şey midir diye düşündüm. Hatta mevsimlere göre renk aldığının da söylendiğini hatırlıyorum.
Bokelemunmu yoksa kertenkele miydi? Yağı ile cilalaninca her mevsim gelince İlkbahar yaz kış sonbahar renge dönüşen dolapti ...Ayrıca bu olay Mısır'da Timsah yağı geciyor mest edilen Mesih (deccal ki biri sahte olacaktı ) kişiye sürülen yağdı...Kutsal kase kayipti Ama havarilerin 12 kupası duruyordu..Ev debreme dayanikii idi 4 renk kullanılmıştı odalarda masa sandalyelerde öyle 12 burclarda vardı Çoğu kaçırılmış ...Balık goz şeklinde havuz Buda bana göre kalb gozuydu...Gene başında aslan heykel süs havuzu gibi su devir daim yapan şarap buda simya ilmine giriyor Hani İsa'nın yaptığı içtikleri havarileriyle Aslan siriusun tanrısıdır ona hizmet eden İsa Artı aslan Oguzlarinda sembolüdür Mısır'da bulabilirsiniz Ve ve İsa oradan İnisiye olmuş mezun olmuş bir takım gizli ilimlere vakıf olmuş bir zaattir El içinde insan gözü havuzda balık goz şeklinde Bunlara kalp gözü diyorum ve şifre anahtarları olduğu Yada anahtar kelimeler Anahtar dedimde Mısır'da bir çok farklı dillerde yazılmış Türklerin 3 tane ilahi bilgi kitaplarından soz ediliyordu Biri altın yapraklı idi Bu kitaplarin Göz şeklinde anahtar yuvaları olduğu vardı Ya anahtarları vardı Yada bu kitaplar gözle gizli anahtar kelimelerle aciliyordu ??? Göz acip kapatincaya getirilen sebe melikesinin tahtı misal bakın?? Bu ilim birilerine mi verildi geçti calindi yoksa Artı kitaplar??
@@gileuio2802 bahsettiğiniz kitapla ilgili çalışmalar yapıldı "Ulu Han Ata Bitiği" Necati Demir ve Ahmet Bican Ercilasun hocalarımız bu konuyla ilgililer.
Orta Asya’dan Batı ya doğru göçen Türk Devletleri,uzun yıllar İran a hükümdarlık ettiklerinden, karşılıklı kültür etkileşimi çok fazladır. İran devlet yapısı bürokrasisini Türkler kurmuştur. Buna karşılık edebiyat ve yemekler konusunda Türk kültürü çok etkilenmiştir.
Kef / kəf/ Farsçada hem avuç içi hem de köpük demek. Bu yüzden bahsettiğiniz İlmi kaf, kəf kelimesinin birinci manasına göre el falı anlamında olabiliyor.
Diyorlarki harfler değişti dedelerimizin mezar taşlarını okuyamıyoruz. Az çok farsça biliyorum bu sayede evliya çelebin söylediklerini siz çevirmeden biraz anlayabiliyorum. Adam Türkçe konuşmamış ki :). Eşim iranlı yüzlerce yıl önce yazılmış Hafızın şiirlerini şahnameyi ufak kelime farklılıklarıyla orjinal metninden okuyor anlıyor biz yüz yıl önce yazılanı sadeleştirmeden anlayamıyoruz. Keşke birazda kendi dilimizde bişeyler yazsaymış zamanın alimleri.
konu ile alakasiz fakat malum iki hafta sonra universite sinavi var. universite tercihi, okul / il / bolum faktorlerini konustugunuz ve bizim icin bir yol haritasi olusturabilecek bir video gelebilir mi acaba :) Sizin bu anlamda goruslerinize guveniyor ve merak ediyorum acikcasi Ceren Abla🌝☺️
Bahsedilen Rum suresindeki ayetlerde geçen konuyu tv 8 deki bir programda emre dorman ve zafer duygu açıklamıştı. Bu ayetlerde surenin indiği dönemde mecusi olan sasanilere karşı yenik durumda olan ehli kitap roma imparatorluğunun kısa sürede toparlanıp tekrar sasanilerin üzerine yürüyerek mecusi sasani imparatorluğunu eski sınırlarına kadar gerileteceği dönemin müslümanlarına müjdeleniyor. İlm-i kaf da ilm-i kef diye okunabilir mi acaba? Dediğiniz gibi kef farsçada avuç içi anlamına geldiği için el falı olması anlamlı olur. Bukalemun da o zamanın osmanlısında biliniyormuydu merak ettim. Bugalemun farsçada hindi anlamına geliyor gerçi ona da pek bi mana veremedim.
Evliya Çelebi gibi düşünmek zamanın zamanında dönemin aydınları toplaşıp aristo vs muhabbetinde içerken sarhoş olup gece nara atmaları olabilir mi o horozlar öyle benzetme ile kinayeli biri olarak tanımadık mı o yüzden zamanının swvileni değil miydi hem geçmişi hem gününün carpikliklarini bu şekilde anlatmıyor muydu 😊
Bence Evliya Çelebi olayı atfetmesinin nedeni II. Bayezid dini noktalarda koyu bir dini karaktere dönmesindendir. Fatih' e baktığımızda yenilikçi, Latince bilen Homeros okuyan birisi bu yapılara zarar vermez.
01:17:10 ya oralarda birine toprak vs. bağışlandı laf sokuyor olabilir.Eh 2.Selim yanılmıyorsam pek sevilen biri de değil idi,ayrıca devlet yönetimini nispeten sadrazamlara bırakması cabası,anladığım kadarı ile Evliya Çelebi'yi düz okumak yerine dönemin siyasi durumunu öğrenerek okumak gerek.
sevgili ceren hanım çobanoğlu beyliğini hiç duydunuzmu duydunuzsa bilginiz varmı eğer varsa bilgilendirebilirmisiniz beni veyahut herhangi bir internet üzerinden sayfa kanal veya video önerebilirmisiniz saygılar hürmetler
İlk Osmanlı Tarihi Dâsıtan, Şair Ahmedi ve İskendername - 1
th-cam.com/video/2KLaNmRt0PM/w-d-xo.html
Dâsıtan, İskendernâme ve Türk Beylerinin İçki Meclisleri - 2
th-cam.com/video/OutNPtUviqk/w-d-xo.html
Evliya Çelebi ve Sözlü Kaynakları
www.unesco.org.tr/Content_Files/Content/Yayinlar/evliya_celebi_sozlu_kaynak.pdf
Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nin Yazılı Kaynakları
emagaza-ttk.ayk.gov.tr/detay/737/evliya-celebi-seyahatnamesinin-yazili-kaynaklari-2012
Mehmet Berk Yaltırık, Türk Kültüründe Hortlak-Cadı İnanışları
www.academia.edu/5971994/T%C3%BCrk_K%C3%BClt%C3%BCr%C3%BCnde_Hortlak-Cad%C4%B1_%C4%B0nan%C4%B1%C5%9Flar%C4%B1
twitter.com/SonGulyabani/status/813501948376838146
Jean-Louis Bacqué-Grammont, Evliyâ Çelebi Seyâhatnâmesi’ne Göre İstanbul’un Kuruluşunda Yerleştirilmiş Olan Atmeydanı Tılsımları
osmanliistanbulu.org/tr/images/osmanliistanbulu-3/jean-louis_bacque-grammont.pdf
Jean-Louis Bacqué-Grammont, Evliyâ Çelebî’nin Konstantin Üzerine Birkaç Bakışı
osmanliistanbulu.org/tr/images/osmanliistanbulu-2/13_jean-louis-bacque-grammont.pdf
www.millifolklor.com/PdfViewer.aspx?Sayi=81&Sayfa=51
John Freely, Evliya Çelebi’nin İstanbul’u. Çev. Müfit Günay. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, 2003.
turuz.com/storage/Turkologi-2-2019/6918-Turk_Metinlerinde_Konstantiniye_Ve_Ayasofya_Efsaneleri-Stefanos_Yerasimos-Shirin_Tekeli-1993-293s.pdf
www.tertullian.org/fathers/index.htm#Agapius_Universal_History
Robert Dankoff, Seyyah-ı Âlem Evliyâ Çelebi’nin Dünyaya Bakışı
kitap.ykykultur.com.tr/kitaplar/seyyahi-alem-evliya-celebinin-dunyaya-bakisi
Yeliz Özay Diniz hocanın muhteşem kitabının linki:
www.yapikrediyayinlari.com.tr/evliya-celebinin-acayip-ve-garip-dunyasi.aspx
Sizin videolarınızı iki hafta önce fark ettim.
Fırsat buldukça daha önce yüklediğiniz videoları izliyorum.
Arayı kapatmaya çalışıyorum.
Harika konular harika anlatım emeğinize sağlık.
Sağ olun, hoş geldiniz.
Geçenki deniz tılsımları yayınından sonra kara tılsımları yayınını merak ve heyecanla bekleyeceğimi söylemiştim. Bu yayının duyduğum merakı ve heyacanı fazlasıyla gideren bir buçuk saatlik dopdolu bir yayın olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim gerçekten. Notlar alarak izledim. Bayıldım. Tek kelimeyle mükemmel. Ağzınıza sağlık. Sağ olun, var olun! ❤❤❤
Kütüphane videonuzda görerek Stefanos Yerasimos'un kitabını okumuştum. Bu yayınınız daha anlamlı oldu. Teşekkürler..😊
Sıkılmadan merakla sonuna kadar izledim teşekkürler. Serinin devamını bekliyoruz
Sizi yeni kefettim ama bırakmam... İlk kez bu kadar uzun bir youtube yayınını tek solukta izledim... Müthişti, emeğinize sağlık... Demek ki tarihte, sizin gibi guzel anlatıcıkarın elinde sevilesi birşey haline gelebiliyormuş... Tekrar teşekkürler
Ceren abla bu saatte bile video yüklüyorsun, eline emeğine sağlık🌸👀
gece 12ye kadar bu vıdeoyu baştan sona ızledıysem mukemmel bi tarih vıdeosu olduğunun kanıtıdır.Hiç sıkılmadan şaşırarak izledim
Konunun güzellliğiiiii... Ders arasında dinlemek üzerine kaydediyorum 👍🏻👍🏻
Şu üniversite sınavı bi geçsin yazla ilgili tek planım ders çalışır gibi videolarınızı izlemek 💎
Teşekkürler.
Emeğinize sağlık, büyük bir zevkle izliyoruz.
Muhteşem konu, muhteşem video, muhteşem insan. iyi ki varsınız. sizi dinlemeye bayılıyorum 💞💞❤❤💜💜
13:16 ve 13:36 arası.
Maşallah yani. Ben yüzlerce anime izledim, böyle adam dövme görmedim.
Muhtesem bi program cok tesekurler Ceren hanim
Deniz tılsımlarında videosunda olduğu gibi yine harika yorumlamışsınız Ceren Hanım.
Ceren hanımcım çok güzel iş yapıyorsunuz, masal gibi dinliyorum çok teşekkürler.😍 Bir arkeolog olarak selamlıyorum sizi. 😊
Selamlar benden de ^^
Evliya Çelebi ilk defa m.y.y de yüzümde gülümseme ile kafamda canlanabildi 2. Defa da sizinle böyle böyle tatlı tatlı işlendi bende😊
12. tılsıma kadar dinledim dinlemeye devam ediyorum çokta keyifli :)
Teşekkürler. Olağan üstü bir performans. Gönülden kutlarım.
Pazar günü size rastlandim harikasiniz..Anlatim tarziniz muhtesem 🤣....cok tesekkurler BILGILER belli cok buyuk emek eseri ....Emeklerinizin daha fazla kisiye ulasmasi dilegiyle arkadaslarima da yolladim videolarinizi. ...kolay gelsin 🌷🌷🌹🌹
Çok sağ olun, teşekkürler ^^
Sizi dinlemeyi acayip çok seviyorum.💙
^^
bi buçuk saat içinde zerre sıkılmadım ya harika
Dün kaçırmıştım yayını, öyleyse bugün izleyelim madem. ✨✨
evliya çelebi okumak acayip eğlenceli şöyle düzgün çevirirsi olsa yada sizin gibi biri okusa 10 cildin hepsini dilemek isterim
çok güzel bilgiler. teşekkürler.🙏
Ahmet Ümit'in İstanbul Hatırası kitabında da İstanbul'un tarihiyle alakalı çok güzel bilgiler var tavsiye ederim herkese.
Aslında Evliya çelebi nin Seyahat notlarındaki emeğe saygım sonsuz olmakla birlikte anlattığı birçok olaya inanmak normal mantıklı insan için mümkün değildir ama yinede geçmişte bazı şeylerden bizleri billgilendirdiği için de saygıyı hak etmektedir sadece anropolpjik bilgiler bile yeterli görülebilir. Emeğine sağlık aydınlık yüzlü kızım.
Yaptığınız çok güzel bir iş. İçeriklerinizi severek takip ediyorum.
Allah eyvallah nefesinize emeğinize yüreğinize sağlık 👏✌️😍💜
Şehremini ile Kocamustafapaşa arasında kalan semtin adı Altımermer'dir. Evliya Çelebi'nin "Altımermer denen mahal" dediği yer burası olsa gerek.
Çukurbostan, çocukluğum oraya çok yakın bir yerde geçti seksenli yılların haritalarında Çukur Bostan'ın adı Altımermer olarak geçiyordu eski bir sarnıç olduğu için içinde sütunlar olması hiç mantıksız değil.
Bu konular beni hep germiştir video için çok teşekkürler Ceren abla.
Biz mesela kapatmadık videoyu merak etmeyin, büyük bir merakla dinliyoruz, emeklerinize sağlık❤️🙏🤓
yaşasın :)
Tarih Obası 😁🤗
Ceren Hanım çok teşekkürler. Harikaydı. Sabit yoruma bırakırım dediğiniz linkleri göremedim yalnız. Çok sevgiler.
Yorumların en üstünde, tepede sabit duran yoruma bakın göreceksiniz. Benden de sevgiler
Bu videolarla beynimi temizliyorum teşekkürler
inanin oyle guzel anlatiyorsunuz akici
Evliya Çelebi mübalağa sanatını iyi yapmış 😂Sizinde emeğinize sesinize sağlık çok beyendim 🙏💖🙏💖🙏🌸
Videolar iyi hoş bir de şu saçın makyajın efsane olmuş ya bayildiiiim 😍
Biraz sonra sabah yürüyüşünde dinlerim ))
İlm-i kaf el falı değil de yüzden karakter tahlili yapılan ilm-i sima'yı ifade ediyor olabilir. Çünkü KAF harfinin ebced değeri 100 dür. Kelime oyunu ile bu ifade anlatılmış olabilir. Bildiğim kadarı ile sayı yerine harf kullanımı var Osmanlı zamanında. İlm-i sima bir iş için adam seçmede kullanılıyor diye biliyorum.
Saat 1.47 ve ben buradayım harikasın abla.
Lutfen ceren abla yeni evliya celebi hikayeleri 🎉🎉🎉❤❤❤
Burdaki ses düzeni çok iyimiş ya. Mikrofondan mı ayarlardan mı bilmiyorum ama arka plan seslerini (yutkunma gibi) çok iyi bastırıyor. Biraz saçma nir soru olabilir ama tekrar bu düzene geçmek mümkün müdür acaba?
01:08:45 Boş boş uzatıp bir türlü sadede gelemeyenlere karşı vallahi ben de böyleyim 😂😂 Çok güldüm bu tepkinize ya 😅
Bu kanalda kaç video var 😮asla yetişemeyeceğim sanırım 😅❤❤
Evliya Celebi zamaninda tarihi bilgiler, Antik Caglar Bilgisi, Mitoloji bilgisi ben bayagi sasirtti.
Harika!!!!🎉🎉🎉🎉🎉
Yaaa bu adam dinlenecek, kafayı bunun bilgileriyle doldurmamızı gerektirecek birisi değilmiş yaaa. Görmeden görmüş gibi, gezmeden gezmiş gibi, abartarak, biraz saçmalayarak notlar almış birisi olduğuna kanaat getirdim. Zamanın da iyi uydurmalar yapıp herkesi keklemiş, zeki adammış ama :)) Video emeği için teşekkürler, daha fazla dayanamıycam :) Hele o hamsi, tihsah, fil meselesi vs vs neydi öyle yaaa :)) iyi yayınlar dilerim.
Emeğinize sağlık .
Ceren Hanım, Tarihe nasıl başlamalıyız,hangi aşamalardan geçmeliyiz hangi kitapları okumalı vs. dair görüşleriniz nelerdir Bu konu hakkında bir video çeker misiniz?
Bunu önceki videolarında cevaplamıştı bakarsan bulabilirsin dostum
Uzun içerikçi olarak selamınızı aldım :)
:) yaşasın!
Gez (Shemgez) Bazya karakteri Yuval Harari'nin "Jewish Magic before the Rise of Kabbalah" kitabında geçiyor. Bu konuda fazla bilgim yok ancak Kabbalah içinde geçen karakterlerden biri, kitapta bunun gibi başka karakterler de var, Baz Bazya, Mas Masya, Kas Kasya gibi..
Harika bilgi, çok teşekkürler :)
Ceren abla yine konuyu güzel işlemişsin :)
1:00:00 Böyle güzel bir içeriği izlememek çok ayıp.
Gece gece biraz kültürlenelim (bu arada abla video yüklenme saatini ayarlatabilirsin böylece daha çok kişiye ulaşır videoların)
Bukaleon sarayı- mozaik müzesi mozaiklerin gölge-ışıkla yapılmış figürleri çok güzel görünüyor belki de ondan bahsetti.
Vespasian mı?
Sanatı, heykeli sultandan çok seviyormuş:) heykellere, sütünlara çok değer vermiş, hoşuna gitmiş yıkılmasın diye hepsine tılsım demiş:))
Çok işlevsel tılsımlar. Ayrılmak isteyenlere, kavuşmak isteyenlere, haşerattan korunma. Şimdi olsa, ne para kazanılırdı!?🙃 Evliyanın anlattıklarından bir girişimci rahatlıkla faydalanabilir. Bu arada, hem eski Türkçeyi hem de tercümeyi yapmanız emeğinize sağlık. 👏👏👏
Çok güzel olmuş Ceren abla :)
Ay çok tatlı😁😅😅😅her işe yarayan tılsım var
Kıbrıs'ta "Kaçakçının Köşkü" veya "Mavi Köşk" diye anılan bir yer gezmiştim. Bukalemun derisinden yapılan bir içki dolabı vardı ve anlatıcı özel bir solüsyon sürüldüğünde renginin değiştiğini söylemişti. Bukalemun nakşı da böyle bir şey midir diye düşündüm. Hatta mevsimlere göre renk aldığının da söylendiğini hatırlıyorum.
Çok ilginçmiş. Burada bahsi geçen o değilmiş, bir tür süsleme biçimiymiş.
Bokelemunmu yoksa kertenkele miydi? Yağı ile cilalaninca her mevsim gelince İlkbahar yaz kış sonbahar renge dönüşen dolapti ...Ayrıca bu olay Mısır'da Timsah yağı geciyor mest edilen Mesih (deccal ki biri sahte olacaktı ) kişiye sürülen yağdı...Kutsal kase kayipti Ama havarilerin 12 kupası duruyordu..Ev debreme dayanikii idi 4 renk kullanılmıştı odalarda masa sandalyelerde öyle 12 burclarda vardı Çoğu kaçırılmış ...Balık goz şeklinde havuz Buda bana göre kalb gozuydu...Gene başında aslan heykel süs havuzu gibi su devir daim yapan şarap buda simya ilmine giriyor Hani İsa'nın yaptığı içtikleri havarileriyle Aslan siriusun tanrısıdır ona hizmet eden İsa Artı aslan Oguzlarinda sembolüdür Mısır'da bulabilirsiniz Ve ve İsa oradan İnisiye olmuş mezun olmuş bir takım gizli ilimlere vakıf olmuş bir zaattir El içinde insan gözü havuzda balık goz şeklinde Bunlara kalp gözü diyorum ve şifre anahtarları olduğu Yada anahtar kelimeler Anahtar dedimde Mısır'da bir çok farklı dillerde yazılmış Türklerin 3 tane ilahi bilgi kitaplarından soz ediliyordu Biri altın yapraklı idi Bu kitaplarin Göz şeklinde anahtar yuvaları olduğu vardı Ya anahtarları vardı Yada bu kitaplar gözle gizli anahtar kelimelerle aciliyordu ??? Göz acip kapatincaya getirilen sebe melikesinin tahtı misal bakın?? Bu ilim birilerine mi verildi geçti calindi yoksa Artı kitaplar??
@@gileuio2802 bahsettiğiniz kitapla ilgili çalışmalar yapıldı "Ulu Han Ata Bitiği"
Necati Demir ve Ahmet Bican Ercilasun hocalarımız bu konuyla ilgililer.
😊siz ordan okurken ben nefessiz kalıyorum 😂
Eski türçe çok güzel neden bu kadar değişti ki keşke geri gelse
1 saat 8 saniye 52 salise'de molaaaa verdim 😎😁
Orta Asya’dan Batı ya doğru göçen Türk Devletleri,uzun yıllar İran a hükümdarlık ettiklerinden, karşılıklı kültür etkileşimi çok fazladır. İran devlet yapısı bürokrasisini Türkler kurmuştur. Buna karşılık edebiyat ve yemekler konusunda Türk kültürü çok etkilenmiştir.
Harikaydı
33:20 Göç ederken yorulup da düşen bıldırcınlar düşer gökten. Bu İstanbul'da çok bilinir bir şeydir. Ondan bahsediyor, -herhalde.
Vay anam vay Osmanlı da neler neler oluyormuş zamanında
:)
Teşekkürler
Kef / kəf/ Farsçada hem avuç içi hem de köpük demek. Bu yüzden bahsettiğiniz İlmi kaf, kəf kelimesinin birinci manasına göre el falı anlamında olabiliyor.
bi bok anlamıyorum ama hoşuma gidiyor devamını beklerim
Tek değilim :))
Diyorlarki harfler değişti dedelerimizin mezar taşlarını okuyamıyoruz. Az çok farsça biliyorum bu sayede evliya çelebin söylediklerini siz çevirmeden biraz anlayabiliyorum. Adam Türkçe konuşmamış ki :). Eşim iranlı yüzlerce yıl önce yazılmış Hafızın şiirlerini şahnameyi ufak kelime farklılıklarıyla orjinal metninden okuyor anlıyor biz yüz yıl önce yazılanı sadeleştirmeden anlayamıyoruz. Keşke birazda kendi dilimizde bişeyler yazsaymış zamanın alimleri.
1:00:13 selam olsun
Ceren ablanın saçına hayran kaldım x
33:57 34:14 "Yağı" isyancı demek değil, düşman (Farsça) sözcüğünün Türkçesidir. Kazakçada jaw ve Kırgızcada coo biçimini almıştır.
İsyancı demek demedim zaten. Bağlamı açıklıyorum.
konu ile alakasiz fakat malum iki hafta sonra universite sinavi var. universite tercihi, okul / il / bolum faktorlerini konustugunuz ve bizim icin bir yol haritasi olusturabilecek bir video gelebilir mi acaba :) Sizin bu anlamda goruslerinize guveniyor ve merak ediyorum acikcasi Ceren Abla🌝☺️
Yok Kübracım, genç olan, çağın insanı olan sizlersiniz. Kararlarınızı kendiniz vermelisiniz.
Leyla ile Mecnun dizisindeki Ismail abi gibi adammiş😂
Bahsedilen Rum suresindeki ayetlerde geçen konuyu tv 8 deki bir programda emre dorman ve zafer duygu açıklamıştı. Bu ayetlerde surenin indiği dönemde mecusi olan sasanilere karşı yenik durumda olan ehli kitap roma imparatorluğunun kısa sürede toparlanıp tekrar sasanilerin üzerine yürüyerek mecusi sasani imparatorluğunu eski sınırlarına kadar gerileteceği dönemin müslümanlarına müjdeleniyor. İlm-i kaf da ilm-i kef diye okunabilir mi acaba? Dediğiniz gibi kef farsçada avuç içi anlamına geldiği için el falı olması anlamlı olur. Bukalemun da o zamanın osmanlısında biliniyormuydu merak ettim. Bugalemun farsçada hindi anlamına geliyor gerçi ona da pek bi mana veremedim.
Orada geçen tarak, bizim köyde tırmıktı yenge
Fatih'de Altımermer diye bir semt var. Acaba orada mı bulunuyordu?
Çok güzel video not alarak izledim fakat sabit yorum görünmüyor, yorumlarda birkaç kişi de belirtmiş acaba sıkıntı mı oldu?
aa hemen kontrol ediyorum, teşekkürler.
Yorumu sabitlememişim, şimdi sabitledim, en tepede görünmesi lazım.
@@Tarih_Obası Biz teşekkür ederiz
Çapa semtinde "Altımermer* Caddesi varmış...
Evliya Çelebi gibi düşünmek zamanın zamanında dönemin aydınları toplaşıp aristo vs muhabbetinde içerken sarhoş olup gece nara atmaları olabilir mi o horozlar öyle benzetme ile kinayeli biri olarak tanımadık mı o yüzden zamanının swvileni değil miydi hem geçmişi hem gününün carpikliklarini bu şekilde anlatmıyor muydu 😊
Bence Evliya Çelebi olayı atfetmesinin nedeni II. Bayezid dini noktalarda koyu bir dini karaktere dönmesindendir. Fatih' e baktığımızda yenilikçi, Latince bilen Homeros okuyan birisi bu yapılara zarar vermez.
.....❤......
Dezbazya, Hypatia isimli kadın ilk matematikçi olabilir
ayasofyanın içerisinde 4 meleğin resimleri vardı. onu diyor olabilir mi?
Olabilir evet.
1:04:57 Kerrublar. Kerrub ne demek merak edenler bakabilir:
en.wikipedia.org/wiki/Cherub
Bunlar cok güzelde, dinledim ama hakikat varmı bu okuduklarınızda? Bununda cok merakında kaldım🤔
Dikkatimi en çok çeken şey Ayasofyadan kilise olarak bahsetmiş Çelebi.
Hangi yayınevinden almayı tavsiye edersiniz eserlerini Evliya Çelebinin??
Şu an galiba sadece Yapı Kredi yayınlarından çıkıyor günümüz Türkçesiyle.
@@Tarih_Obası teşekkür ederim.
01:17:10 ya oralarda birine toprak vs. bağışlandı laf sokuyor olabilir.Eh 2.Selim yanılmıyorsam pek sevilen biri de değil idi,ayrıca devlet yönetimini nispeten sadrazamlara bırakması cabası,anladığım kadarı ile Evliya Çelebi'yi düz okumak yerine dönemin siyasi durumunu öğrenerek okumak gerek.
Farsçada بوم /bum/ tuval demek , قلم de kalemin anlamında. نقش de Türkçede nakış telaffuz ediliyor Farsçada desen ve çizim demek
sevgili ceren hanım çobanoğlu beyliğini hiç duydunuzmu duydunuzsa bilginiz varmı eğer varsa bilgilendirebilirmisiniz beni veyahut herhangi bir internet üzerinden sayfa kanal veya video önerebilirmisiniz saygılar hürmetler
Buyrun islamansiklopedisi.org.tr/cobanogullari
Cerencigim sağolasın.
1:03 benim saçlarım siyah ve kabarık bi kıvırcık/dalgalı arası bir şey, bazen çok kabarınca annemler bana CONCOLOZ diyor??
hahahahah harika :D
bu john freely, boğaziçi üniversitesindeki çeviribilim dilbilim felsefenin toplandığı ayrı binanın adındaki (john freely hall) kişi olamaz herhalde
Ta kendisi.
Kara goncoloslar acaba agartadan mi geliyorlardı bence olabilir
Kapidan girdim,kulagimda Cs li o tarz mi, tvde de ceren hocam 😄😄😄😄😄
50:25 kukiriku kukiriku!
neler anlatılıyor neler hayretten anlayamadım