Belichten naar links, of belichten naar rechts? Wat is beter?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 3 เม.ย. 2019
  • Je hoort de vraag de laatste tijd steeds vaker.
    Kan ik nu beter naar links van het midden belichten, of is het beter om juist rechts van het midden te belichten?Wat wordt hiermee eigenlijk mee bedoeld en bestaat er een beste methode?
    In deze video leg ik je uit wat het verschil tussen beide manieren van belichten én of de ene methode nu béter is dan de andere.
    Één van de eerste dingen die je als fotograaf leert is hoe je een foto technisch correct moet belichten, zodat deze niet onderbelicht, of overbelicht is. Bij het maken van een foto wil je immers graag laten zien wat je voor ogen hebt en waarbij je de juist sfeer wilt vastleggen.
    De belichting is daarbij dan één van de belangrijkste aspecten tijdens het fotograferen.
    De methode die je kiest is vaak een voorkeur die je ontwikkelt,
    maar het is ook vaak ingegeven door de situatie zelf.
    Zo kan het soms beter zijn om juist opzettelijk de foto onder te belichten om deze later op te halen. Bijvoorbeeld als detaillering in de hooglichten belangrijk zijn. Andersom kan ook.
    Als je veel kleur in je foto wilt hebben of wanneer je een foto optimaal wilt kunnen bewerken, dan kan het juist handiger zijn om een belichting ter rechterzijde te hanteren. Je weet dan vrij zeker dat je deze kunt laten knallen. Tegelijkertijd moet je dan wel extra goed opletten dat er géén belangrijke details in de hooglichten aanwezig zijn, omdat deze lastiger zijn terug te halen.Het is hoe dan ook belangrijk dat je tijdens het belichten in ieder geval goed het histogram in de gaten houdt.
    Zorg er altijd voor dat het histogram nooit begint of eindigt in een berg. Wanneer het histogram namelijk niet begint of eindigt in een berg, heb je altijd altijd speelruimte om de belichting op te halen, of juist terug te brengen.
    -VIND MIJ ONLINE-
    ►Website (met blogs): blog.gregtheulings.nl/
    ►Facebook: / greg.theulings
    ► Instagram: / greg.theulings
    -MUZIEK-
    Alle muziek die ik in mijn video's gebruik is Royalty Free of valt onder een Creative Commons Licenses.
    AFBEELDINGEN
    Gebruikte afbeeldingen komen óf uit eigen archief, of zijn afkomstig van Free Stock Agencies zoals Pexels, Unsplash, Pxhere of Pixabay.Ik gebruik daarbij alleen afbeeldingen die vallen onder een Creative Commons CCO licenties.
    -TENSLOTTE-
    Laat het mij weten in de comments als je vragen hebt! Ik hoor het graag.
  • แนวปฏิบัติและการใช้ชีวิต

ความคิดเห็น • 10

  • @swashy58
    @swashy58 ปีที่แล้ว +1

    een geweldige uitleg .... ook sukkel ik ene beetje net zoals Roger M met mijn histogram op mijn fujifilm x-t4 maar met deze uitleg zal ik er meer naar toe kijken .... nogmaals een spetterend 2023 voor jouw en je familie ...

    • @beeldbarista
      @beeldbarista  ปีที่แล้ว

      Het histogram op je camera is altijd een afgeleide van de gekozen filminstelling op je camera. Kies een neutraal profiel zoals bijvoorbeeld Pro Neg Std op je Fujifilm camera. Je kunt er ook voor kiezen om de profielweergave ‘uit’ te zetten. In die beide gevallen krijg je al een betere representatie van het Histogram. Daarnaast zou je ervoor kunnen kiezen om het grotere RGB histogram onder wen functietoets onder te brengen. Je kunt dan nog veel beter zien of het histogram niet uit de grafiek loopt.

  • @rogerm6092
    @rogerm6092 4 ปีที่แล้ว +2

    Prima uitleg, Greg. Al jaren gebruik ik X fujifilm camera's waar ik over 1 ding nog steeds misnoegd ben en waar ze bij fujifilm blijven slapen en dat is de nauwkeurigheid van het histogram en de weergave van de uitgebeten hooglichten. Dit maakt het zeer moeilijk om een juiste belichting in je camera in te stellen en wordt het meer natte vingerwerk, waar ik zeker niet van hou. Ik fotografeer in JPEG met een film gekozen (aangepast) profiel, waarbij de ingestelde camerawaarden zeer belangrijk zijn en ook dienen nauwkeurig te worden weergegeven.

  • @KoHoutman
    @KoHoutman 3 ปีที่แล้ว +1

    dank voor deze heldere uitleg Greg! Heb al vaak de histogram in beeld, maar doe er nog te weinig mee. Leuke verfrissing dus!

    • @beeldbarista
      @beeldbarista  3 ปีที่แล้ว

      Graag gedaan - Ik ben voornemens om binnenkort dit onderwerp nog wat verder uit te diepen, omdat er in een goede belichting veel te halen valt.

  • @JaapKoole-140258
    @JaapKoole-140258 5 ปีที่แล้ว +2

    Weer een heldere en nuttige video; dank!!

  • @mannaubreusegem5804
    @mannaubreusegem5804 4 ปีที่แล้ว +1

    dank voor de prachtige en verstaanbare uitleg - heb toch nog een vraagje : om details beter te zien in vb een bruidsjurk is iets onderbelichten aangewezen, doch als dit een witte jurk is moet je dan juist niet iets overbelichten? kwestie dat de witte jurk niet grijzig wordt? Alvast bedankt. groetjes. mannau

    • @beeldbarista
      @beeldbarista  4 ปีที่แล้ว

      Beste Mannau om te voorkomen dat de jurk 'grijs' wordt moet je inderdaad ietsjes overbelichten. Om die reden is het belangrijk dat je goed oplet dat het histogram nooit aan de rechterkant gaat clippen (als een berg oploopt). Je kunt dan altijd detaillering terughalen.