Yirmialtıncı Söz(Kader Risalesi) Bölüm 4 | Mustafa Karaman
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 5 ก.พ. 2025
- Yayın Tarihi: 05.04.2013
Okunan Yer: Yirmialtıncı Söz(Kader Risalesi) İkinci Mebhas
Mustafa Karaman İle İlim ve irfan Sohbetleri
Kanalımıza Abone Olmayı Unutmayalım İnşallah.
Facebook takip linkimiz: / mustafa-karaman-108889...
Önceden yapılmış Kader Risalesi'nin tamamı inşallah kanalımızdan yayınlanacaktır.
Maşaallah abimize
Risale-i Nur u yazdırandan da yazandan da okuyandan da dinleyenden de ebeden daimen Allah razı olsun Güzel yürekli İnsanlar. Adana'nın arka sokaklarında günahlar içinde yaşarken Risale-i Nurlarla 30 yaşına yakın tanıştım. 32 yaşında AÖF başladım, 35 yaşında örgün üniversiteye başladım ve 2 fakülte bitirdim. 40 yaşında da Allah'u Teale beni öğretmen olarak atadı. 42 yaşında da yüksek lisansa başladım. Hepsi tabiiki önce Allah'ın CC bereketi ve hikmeti sonra Risale-i Nur'un himmeti ve vesilesi...
Allah'ım razı olsun...
Allah cc şukurler olsun said nursi mehdi a.s göndermiş dünyaya
❤❤❤
Allah emeği geçenlerden, izleyip tefekkür edenlerden, öğrendiklerini yaşayıp anlatanlardan razı olsun. Amin.
Allah razı olsun.
Allah sizden razı olsun hocam
Maşallah
Selamın aleyküm aslında navigasyon bile belkide rabbimizin varlığına bir delildir çünkü insanların araç içerisinde 1 saat 10 saat belki 20 saat sonra göreceği hedefleri navigasyon hâl-i hazırda hal olarak görüyor diyebiliriz tabi izn-i ilahi ile büyük bir nimet
Allah razı olsun hocammm
çok istifadeli
Allah Razı Olsun.
Allah razı olsun hocam
Guzel aciklama!!!
Bir bilgisayara kafadan bana bir sayı söyle deseniz bunu kendi başına yapması imkansız,mutlaka önceden programını yapmanız gerekir.Bilgisayarda bu programa göre size rastgele bir sayı tayin edebilir,yani bir sayı için karar verebilir.bunun için mutlaka dışardan bir etki,yani programlanması gerekir.Bilgisayarda o programa tabi olaral işlevini yerine getirir o programın haricine çıkamaz.Yani mutlaka dışardan bir etki şart,bilgisayar programcısının etkisi şart, kendi başına asla karar veremez.Bilgisayar programcısı tarafından programlanmamışsa, kendi başına karar verebilimesi tek yok,bilgisayar programcısından olan özelliğin onda da olması,yani tecelli etmesi.
Aynı bu şekilde insanın da dışardan etki almadan bi karar verebilmesi,iradesinin olması mantıklı gözükmüyor.
"Biz arzuluyoruz,biz karar veriyoruz diyosunuz,sorumluluğun bize ait olduğunu anlatmak için.Peki bu arzulayan latifeyi,meyelanı,karar veren mekanizmayı,iradeyi biz kendimiz yaratmadık.Bu meyelan ve karar verme mekanizmasını kim yarattıysa bizim vereceğimiz kararlar da mecburen ona göre şekillenir,öyleyse vereceğimiz kararlarda bizim hiç bir payımız ve sorumluluğumuz olmaz.Eğer meyelan ve karar vermez mekanizmasına mahluk dersek o zaman,Allah yarattı herşey onun iradesine göre gerçekleşiyor dememiz lazım.Bu durumda kimsenin sorumluluğu olmaz.Yok meyelan ve karar vermez mekanizması mahluk değil dersek o zaman mahluk olmadığından,yaratıcı tarafında kalacağından ona hesap sormak kimin haddine.Bu durumda 3. durum olarak nisbidir izahı var ama onu benim aklım hala anlayamadı tam olarak.Hakikat noktasından baktığımızda insanın mutlak bi varlığı olmadığından,insana ait mutlak bi iradeden de bahsetmek abes.
Bir de meselenin şu yönü var;bizdeki irade ve meyelanın kökeni,bizde tecelli eden Allah ın isimleri.O isimlerden Allah ın sıfatları ve dolayısıyla Allah ın zatına bağlı.Sonuçta yine düz mantıkla düşündüğümüzde bizden çıkan kararların kökeni Allah olarak gözüküyor.
Mesela öfke nefret sevgi aşk kıskançlık vs nereden geliyor
Allah cc kadere karış sa kuranı kerimde uyarmaz insanları yapmayın diyo yaparsan günah islersin diyo
Cd printer örneği çok iimis, ancak printerin cuzzi iradesi yok
Mechul = bilnmeyen.
❤️🌹🤲
Allah razı olsun hocam