Supergoed dat je een momentschroevendraaier gebruikt! Alleen.....de drie fasen aansluitingen L1, L2 en L3 heb je al met een krachtmoment aangedraaid groter dan 3Nm, je hoort de schroevendraaier al klikken als je de schroef aandraait. Bij de N (nul of neutraal) gaat het goed: je draait de schroef aan en hoort een klik als de 3Nm bereikt wordt.
Beste Sealy, Je houdt rekening met de aardlekstroom van de aardlekschakelaar. De aardlekschakelaars binnen de woningbouw zijn tegenwoordig allemaal (volgens de norm) met een aardlekstroom van 30mA. Er geld voor woningen een regel voor het aantal groepen achter een aardlekschakelaar. Dit is voor een 4 polige aardlekschakelaar ook maximaal 4 krachtgroepen. Dit is volgens de NEN1010-2015 (huidige NEN1010). ^Ricardo
Beste Eddy, De aardlekschakelaar is standaard 40A. De aardlekschakelaar beveiligd jouw installatie enkel tegen lekstromen. th-cam.com/video/e7xunYB1xkA/w-d-xo.html Je neemt dus een 40A, 30mA aardlekschakelaar. Meestal voor het grootste gedeelte van je groepen kun je gewoon een 2 polige aardlekschakelaar pakken. De hoofdschakelaar is ook (in jouw geval) 4 polig en 40A. Probeer bij het indelen van de groepen, de groepen en het verbruik gelijktijdig te verdelen over de verschillende fasen (aardlekschakelaars).
hoe zit het met de eindgroepen die op een 3 fase aardlekschakelaar aangesloten zitten, ik bedoel dus geen krachtstroom groep maar een standaard enkelfase B16 groep, pak je dan 1 fase met 1 nul, maar hoeveel groepen mogen er dan achter die éne enkele fase, want normaal gesproken mag je 4 eindgroepen achter 1, enkel fase aardlekschakelaar. maar denk dat dit niet mag uitsplitsen tot 12 eindgroep (4 eindgroepen achter elke fase (3 fases)) achter de 3 fase aardlekschakelaar? dan moet je denk ik 3 enkelfase aardlekschakelaar achter de hoofdschakelaar gaan plaatsen denk ik dan. dan kan je wel 4 eindgroepen achter elke aardlekschakelaar kwijt. maar mijn vraag is dus hoeveel enkele B16 groepen mogen er dus op één 3 fase aardlekschakelaar, en op welke methode moet dit dan uitgesplitst worden?
Beste Erwin, Ongeacht of je een 1 fase of 3 fase aardlekschakelaar hebt mag je volgens de NEN1010 maximaal 4 groepen achter 1 aardlekschakelaar zetten. In ieder geval moet je minimaal 2 aardlekschakelaars hebben per installatie, mocht je ene aardlek er uit schieten, dan kom je niet volledig in het donker te zitten en treedt er minder snel een gevaarlijke situatie op. Dit gedeelte van jouw eigen optie zou ik adviseren: "dan moet je denk ik 3 enkelfase aardlekschakelaar achter de hoofdschakelaar gaan plaatsen denk ik dan. dan kan je wel 4 eindgroepen achter elke aardlekschakelaar kwijt." Hoewel je de 3 fase aardlekschakelaar ook gewoon kunt gebruiken om 4 eindgroepen op aan te sluiten. Je kunt ze dan verdelen over de 3 fasen. Of je sluit 1 fase + Nul aan op de 3 fase aardlekschakelaar en gebruikt de aardlek als 1 fase + Nul aardlekschakelaar (mits dit mogelijk is vanuit de fabrikant). In dit geval scheelt het je de aanschaf van 1 aardlekschakelaar. Met vriendelijke groet, Ricardo LagewegGroep B.V.
Beste Frits, Omdat deze groepenkasten aan elkaar zitten worden deze twee groepenkasten gezien als één groepenkastinstallatie. Mocht de extra groepenkast zich bijvoorbeeld in een andere ruimte bevinden of buiten handbereik zijn, dan moet hier weer een hoofdschakelaar worden toegepast. ^Ricardo
@@LagewegGroep Bedankt voor je antwoord nog een vraagje ik wil een 3 fasen aansluiting maken in de Garage die ik kan gebruiken voor een laadpaal en Mig lasapparaat .Welke configuratie zou jij daar voor nemen dus welke aardlekautomaat en welke krachtgroep kan ik dan gebruiken
@@Fritsvrolijk Hallo Frits. Ik zit met dezelfde vraag. Wel jammer dat je hier geen antwoord op hebt gekregen. Das wel slecht, of Ricardo heeft het te druk..
Hoe zit het met de nen1010, volgens hun mag je in "normaal" huishouden geen 3 fase aardlekschakelaar gebruiken (mist na 2016 geplaatst) en moet alles met een 1 fase aardlekschakelaar. Of heb ik dat verkeerd begrepen en kan je dus wel gewoon een 3 fase aardlekschakelaar gebruiken?
Beste Lars, Je zou prima een 3 fase aardlekschakelaar kunnen gebruiken, alleen in het geval van precies de zelfde belasting kan, kun je een probleem krijgen met een foutieve afschakeling of juist geen afschakeling. In woningen komt dit echter nagenoeg niet voor. ^Ricardo
Wat zou er gebeuren indien je de blauwe draad niet op de "N" klem aansluit maar je hem bijv. uiterst links zou aansluiten ipv rechts en je dus een fase draad op de "N" klem aansluit. Is het absoluut noodzakelijk dat de blauwe draad op de "N" klem komt of maakt dit niet zoveel uit?
Beste A.P. Peeters, Dit gaat in tegen het advies van de fabrikant, dit is dan dus ook niet aan te raden. Ook verzekering technisch is dit geen aanrader. Voor elk merk verschillen de aansluit adviezen ook overigens ook, vaak te vinden op de websites van de fabrikant. Wanneer je bekabeling bijvoorbeeld te kort is, zou ik je aanraden om daar gewoon een langere kabel voor te nemen. Met vriendelijke groet, Ricardo LagewegGroep B.V.
Beste Sietse, Wij gebruiken hier in deze video bedrading met een gelaste adereind. Hierdoor wordt de adereind gezien als 'massief', net als bij een adereindhuls. Mocht je flexibele kabel toepassen, dan moet je altijd de adereind massief maken. Gewoonlijk in huissituaties doe je dit inderdaad met een adereindhuls. Top dat je zo oplet.
Supergoed dat je een momentschroevendraaier gebruikt! Alleen.....de drie fasen aansluitingen L1, L2 en L3 heb je al met een krachtmoment aangedraaid groter dan 3Nm, je hoort de schroevendraaier al klikken als je de schroef aandraait. Bij de N (nul of neutraal) gaat het goed: je draait de schroef aan en hoort een klik als de 3Nm bereikt wordt.
Hello! Your videos are really great! Ricardo is an excellent presenter!
Many greetings from next door from Lower Saxony!
Hi Sascha M.,
Thanks for your support, we really appreciate it!
^Ricardo
is het aantal krachtgroepen wat je op deze aardlek kan zetten ook max vier ?
Beste Sealy,
Je houdt rekening met de aardlekstroom van de aardlekschakelaar. De aardlekschakelaars binnen de woningbouw zijn tegenwoordig allemaal (volgens de norm) met een aardlekstroom van 30mA.
Er geld voor woningen een regel voor het aantal groepen achter een aardlekschakelaar. Dit is voor een 4 polige aardlekschakelaar ook maximaal 4 krachtgroepen. Dit is volgens de NEN1010-2015 (huidige NEN1010).
^Ricardo
Hallo, informatieve film vraag als ik 3x 25 amp (netbeheerder) voeding heb hoe zwaar moet dan de aardlekschakelaar zijn
Beste Eddy,
De aardlekschakelaar is standaard 40A.
De aardlekschakelaar beveiligd jouw installatie enkel tegen lekstromen. th-cam.com/video/e7xunYB1xkA/w-d-xo.html
Je neemt dus een 40A, 30mA aardlekschakelaar. Meestal voor het grootste gedeelte van je groepen kun je gewoon een 2 polige aardlekschakelaar pakken.
De hoofdschakelaar is ook (in jouw geval) 4 polig en 40A.
Probeer bij het indelen van de groepen, de groepen en het verbruik gelijktijdig te verdelen over de verschillende fasen (aardlekschakelaars).
hoe zit het met de eindgroepen die op een 3 fase aardlekschakelaar aangesloten zitten, ik bedoel dus geen krachtstroom groep maar een standaard enkelfase B16 groep, pak je dan 1 fase met 1 nul, maar hoeveel groepen mogen er dan achter die éne enkele fase, want normaal gesproken mag je 4 eindgroepen achter 1, enkel fase aardlekschakelaar.
maar denk dat dit niet mag uitsplitsen tot 12 eindgroep (4 eindgroepen achter elke fase (3 fases)) achter de 3 fase aardlekschakelaar?
dan moet je denk ik 3 enkelfase aardlekschakelaar achter de hoofdschakelaar gaan plaatsen denk ik dan. dan kan je wel 4 eindgroepen achter elke aardlekschakelaar kwijt.
maar mijn vraag is dus hoeveel enkele B16 groepen mogen er dus op één 3 fase aardlekschakelaar, en op welke methode moet dit
dan uitgesplitst worden?
Beste Erwin,
Ongeacht of je een 1 fase of 3 fase aardlekschakelaar hebt mag je volgens de NEN1010 maximaal 4 groepen achter 1 aardlekschakelaar zetten.
In ieder geval moet je minimaal 2 aardlekschakelaars hebben per installatie, mocht je ene aardlek er uit schieten, dan kom je niet volledig in het donker te zitten en treedt er minder snel een gevaarlijke situatie op.
Dit gedeelte van jouw eigen optie zou ik adviseren: "dan moet je denk ik 3 enkelfase aardlekschakelaar achter de hoofdschakelaar gaan plaatsen denk ik dan. dan kan je wel 4 eindgroepen achter elke aardlekschakelaar kwijt."
Hoewel je de 3 fase aardlekschakelaar ook gewoon kunt gebruiken om 4 eindgroepen op aan te sluiten. Je kunt ze dan verdelen over de 3 fasen. Of je sluit 1 fase + Nul aan op de 3 fase aardlekschakelaar en gebruikt de aardlek als 1 fase + Nul aardlekschakelaar (mits dit mogelijk is vanuit de fabrikant).
In dit geval scheelt het je de aanschaf van 1 aardlekschakelaar.
Met vriendelijke groet,
Ricardo
LagewegGroep B.V.
van elektrische meter komt 3 deraden naar verdeelkast hoe aansluiten op differentieel zonder neuter?
Waarom zit er geen hoofdschakelaar in de extra groepenkast ???
Beste Frits,
Omdat deze groepenkasten aan elkaar zitten worden deze twee groepenkasten gezien als één groepenkastinstallatie.
Mocht de extra groepenkast zich bijvoorbeeld in een andere ruimte bevinden of buiten handbereik zijn, dan moet hier weer een hoofdschakelaar worden toegepast.
^Ricardo
@@LagewegGroep Bedankt voor je antwoord nog een vraagje ik wil een 3 fasen aansluiting maken in de Garage die ik kan gebruiken voor een laadpaal en Mig lasapparaat .Welke configuratie zou jij daar voor nemen dus welke aardlekautomaat en welke krachtgroep kan ik dan gebruiken
@@Fritsvrolijk Hallo Frits. Ik zit met dezelfde vraag. Wel jammer dat je hier geen antwoord op hebt gekregen. Das wel slecht, of Ricardo heeft het te druk..
@@MarcelS-yz1gf Tja even verder informeren
Hoe zit het met de nen1010, volgens hun mag je in "normaal" huishouden geen 3 fase aardlekschakelaar gebruiken (mist na 2016 geplaatst) en moet alles met een 1 fase aardlekschakelaar. Of heb ik dat verkeerd begrepen en kan je dus wel gewoon een 3 fase aardlekschakelaar gebruiken?
Beste Lars,
Je zou prima een 3 fase aardlekschakelaar kunnen gebruiken, alleen in het geval van precies de zelfde belasting kan, kun je een probleem krijgen met een foutieve afschakeling of juist geen afschakeling. In woningen komt dit echter nagenoeg niet voor.
^Ricardo
Wat zou er gebeuren indien je de blauwe draad niet op de "N" klem aansluit maar je hem bijv. uiterst links zou aansluiten ipv rechts en je dus een fase draad op de "N" klem aansluit.
Is het absoluut noodzakelijk dat de blauwe draad op de "N" klem komt of maakt dit niet zoveel uit?
Beste A.P. Peeters,
Dit gaat in tegen het advies van de fabrikant, dit is dan dus ook niet aan te raden. Ook verzekering technisch is dit geen aanrader. Voor elk merk verschillen de aansluit adviezen ook overigens ook, vaak te vinden op de websites van de fabrikant.
Wanneer je bekabeling bijvoorbeeld te kort is, zou ik je aanraden om daar gewoon een langere kabel voor te nemen.
Met vriendelijke groet,
Ricardo
LagewegGroep B.V.
Gebruiken jullie geen adereindhulzen? Wel slecht dat jullie ze niet gebruiken.
Beste Sietse,
Wij gebruiken hier in deze video bedrading met een gelaste adereind. Hierdoor wordt de adereind gezien als 'massief', net als bij een adereindhuls.
Mocht je flexibele kabel toepassen, dan moet je altijd de adereind massief maken. Gewoonlijk in huissituaties doe je dit inderdaad met een adereindhuls.
Top dat je zo oplet.