Dergilere Yazı Göndermek | Yazar Bakışı B4 | Kitap Yayınlamak #3

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 27 ต.ค. 2024

ความคิดเห็น • 19

  • @yazarbakisi
    @yazarbakisi  ปีที่แล้ว +3

    Değerli Yazar Dostlarım, youtube gerçekten ilk günde bu içeriği diğer podcastlerden daha fazla önerdi. Bundan sonra podcastler görüntülü olacaktır. Benim için kötü haber. :)

  • @melekcan3214
    @melekcan3214 ปีที่แล้ว +3

    Dergilere yazı göndermek CV'ye katılacak bir şey olmasının aksine okuyucu kitlesi edinmenin yolu. Hiçbir yayın evi satmayacak bir kitap basmak istemez. O yüzden kitabını basacakları yazarın bir okur kitlesi -hiç kimse almazsa bunlar alır diycekleri bir kitle- olması onlar için önemli. O yüzden yazar olarak yayın evlerinin kapılarını çalmadan önce bir okuyucuyu kitlesi edinilmeli. Bu da sizin de videoda saydığınız gibi Wattpad, infulencar olmak ya da direkt bu camiaya girmek ile olacak bir şey. Wattpad çocuk parkı gibi bir mecra (çoğu benim yaşıtım ama🙈). Eğer böyle bir dijital bir mecra varsa bence editörler vb. kişilerle denetim altında olmalı. Tabii Wattpad dijital sanat yapmaktansa bunu sosyal medyaya çevirmek böylece daha fazla kullanıcıya erişmek istiyor. Ama gelecekte dijital sanatın yaygınlaşması, edebiyatın internetten yürüyeceği bir zaman gelince böyle daha profesyonelce olur. (ileride edebiyat için dijital sanat programı/uygulaması yapmak istiyorum. Bu detay benim de aklımda bulunsun.) Sosyal medyada ünlü olmak daha çetrefilli bir yol. Bookstragram olmak vs. Ama takipçi o kadar kolay kazanılan bir şey değil. Ve aşırı zor. Bu yüzden direkt edebiyat camiasına girmek (ileride bu camidan dışlanmamanızı da sağlar) daha iyi. Tanıştığım ve atölyesine katıldığım bir yazar (Osman Koca) dergilere yazı gönderme tavsiyesinde bulunmuştu. Sizin videoda dediğiniz sonuca ulaşıyorum ben de. Öykü yazarıysanız dergiler harika ve önemli fırsatlar. Roman yazarıysanız da(her roman yazarı eski bir öykü yazarıdır) ağırlığınızı ana işinize, romanınıza vererek yine dergilerin fırsatlarından yararlanabilirsiniz. (Tabii bunlar 15 yaşında bir kızın fikirleri. Artık ne kadar umursarsanız.)
    Bu arada fazal kurcalamadım ama kanalınız güzel duruyor. Ellerinize sağlık

    • @melekcan3214
      @melekcan3214 ปีที่แล้ว +1

      Dergilere hikaye göndermenin kötü yanı sizin de dediğiniz gibi ticari merkezler oldukları için belirli şartları var. Ve ayrıca bence bu dijital dünyada eskimiş bir yöntem. Tabii hâlâ göndermenin tarafındayım ama bu işin gelişmesinin de taraftarıyım. Zaten bu devirde dergi okuyanlar da fazla değil.

  • @jmdi2703
    @jmdi2703 7 หลายเดือนก่อน +1

    Ben sanatsal yazılar yazıp çok satan popüler dergilere yollayacağım.
    Ama tek tek gönderip cevap vermelerini beklersem de çok zaman geçer.
    Çünkü yazacağım seyler güncel konular.
    Ne yapmam gerek?
    Mail atarken önce bu durumu belirtip konu başlıklarını atıp "Şu dergilere de yollacağım. En çok para veren dergiyi kabul edeceğim" yazsam nasıl olur? 😅
    Bir de para veriyorlar mı ilk defa yazı yollayan kişilere?
    Tekif hakkı gereği vermeleri gerekmiyor mu?

    • @yazarbakisi
      @yazarbakisi  7 หลายเดือนก่อน +1

      Yazdığınız metne para verecek dergi bulmak bile başlı başına bir mesele. Birçok dergi zaten gönüllülerle yürüyor ondan işiniz zor. Çok popüler olanların zaten bir yazar kadrosu vardır. Ondan bilemedim. Benim bir tecrübem olmadığı için yardımcı olamayacağım.

  • @pierkopollo8793
    @pierkopollo8793 ปีที่แล้ว

    Roman ve öykü konusundaki açıklamalarınız çok değerliydi. İyi ki keşfetmişim sizi.

  • @suleymanyildirim7806
    @suleymanyildirim7806 11 หลายเดือนก่อน

    Merhaba, çok faydalı yayınınız için teşekkürler. Edebiyat içerikli youtube sayfalarının sayısı çoğaldıkça biz edebiyat severler daha çok mutlu oluyor, faydalı bilgilere de ulaşabilir oluyoruz.
    Yalnız edebiyat dergileri ile ilgili bir düzeltmede bulunmak istiyorum. Edebiyat dergileri yazar adaylarına ya da yeni yazarlara çok da isteyerek yer vermiyor ve ya kayda almıyorlar. Bire bir bunu deneyimleme şansı olmuş biri olarak belirtiyorum. Atölyelere katılım öykü yazıyorsak kaçınılmaz.
    Bu arada geri dönüş almak istiyorsanız: Notos, Varlık vb. dergilere ürünlerinizi ulastirabilirsiniz. Hiç yoktan yazdıklarınıza kritik alabilirsiniz.

    • @yazarbakisi
      @yazarbakisi  10 หลายเดือนก่อน +2

      Teşekkür ederim. Ben de yazarlar kanalımda toplandıkça mutlu oluyorum. Belki biz de ileride bir geri bildirim sistemi kurarız bu kanalda.
      İki dergiye de öykü gönderdim. Ama sanırım geri dönüş için dergiyi düzenli takip etmek gerekiyor. Onun için enerjim yok maalesef. Bu aralar yapay zekayı kullanıyorum geri bildirim için. :)

    • @suleymanyildirim7806
      @suleymanyildirim7806 10 หลายเดือนก่อน

      Merhaba, rica ederim. Düzenli değil de - mesela Notos kritik alırsanız, yazınız ( ve ya öykünüz ) yayımlanırsa mutlaka geri dönüş yapıyor. Durum biraz Varlık için söylediğiniz gibi - yazınızı gönderdiğinizde bu takip durumu elbette dergilerin kimi için söz konusu olabiliyor. Geri bildirim için yapay zeka bir çözüm. Yalnız genç edebiyatsever için yine ben nitelikli yayınları takip etmesini öneririm. Mesela Öykü Gazetesi, yine Varlık, Notos vs. gibi. Çok şey öğrenilebilir. Buralarda - dergilerde - öyküm, şiirim yayımlanmıyor diye de yılmamak gerekir. Sonuçta şairlik, yazarlık bir süreç meselesi.
      Bu arada takdiriniz için de ayrıca teşekkür ederim. Ancak hayat devam ettikçe yazarlık sürekli peşi sıra takip edilmesi, üstüne durulması gereken bir aşama, Onun için yazan olmak ve bir yazı emekçisi olarak görülme durumu sanırım önemi olan.
      Edebiyat ile kalmak dilekleriyle, bunun adına yapılan her şey çok değerli ve bunun için yaptığınız her şey için de size çok teşekkür ederim. @@yazarbakisi

  • @firuzanitimat7092
    @firuzanitimat7092 ปีที่แล้ว +2

    Edebiyat dergilerinde yayimlanan oykuler, dosya olarak yayinevine gonderilebilir mi?

    • @yazarbakisi
      @yazarbakisi  ปีที่แล้ว +2

      Evet, çoğunlukla yeni yazarların ilk öykü kitapları bunlardan oluşuyor.

  • @mehmet-m4q7r
    @mehmet-m4q7r ปีที่แล้ว

    güzel yüzünü görmek daha iyi

  • @pierkopollo8793
    @pierkopollo8793 ปีที่แล้ว

    Acaba TH-cam platformunu, yeni yayınladıkları kitabı tanıtmak için kullanan bir yazar kitlesi var mı acaba. Ytb'un kurallarına aykırı bir durum değil bu, yanlış mıyım ?

    • @yazarbakisi
      @yazarbakisi  ปีที่แล้ว +1

      Hayır, aksine youtube'un teşvik ettiği bir şey bu. Sosyal medya platformlarınızda kendi kitabınız dahil her şeyin reklamını yapabilirsiniz. Bunu para karşılığı yapıyorsanız sponsorlu içerik olarak belirtmeniz gerekiyor. Yazarın kendi içeriklerini öne çıkarması hakkında bir podcast içeriği yapıp detaylı ne düşündüğümü açıklayacağım. Ancak genel olarak bunu destekleyen taraftayım. Tüm sanat ürünlerinin reklamı yapılıyor, kitapların da yapılıyor. Bunu yayınevi yerine yazarın yapıyor olmasında bir problem yok. Hatta yazarların kendi içeriklerine değer verip onlara yatırım yapmasını destekliyorum.

    • @pierkopollo8793
      @pierkopollo8793 ปีที่แล้ว

      @@yazarbakisi Anlıyorum. Ayrıca sizinle hemfikirim.

  • @pierkopollo8793
    @pierkopollo8793 ปีที่แล้ว

    Kdp.Amazon'da kitap yayınlamak hakkında ne düşünüyorsunuz. Burada, yazdığınız kitabı, hem matbaa basımı (paperback) hem de e-kitap basımı olarak (kindle) yayınlayabiliyormuşsunuz. Ayrıca geniş bir pazar burası. Tabi kitabı Türkçe olarak yazıp yayınlayamayacağımız gerçeği de var. İngilizceye çevirip o şekilde yayınlamak gerekiyor.
    İngilizce bilmeyenler gelişmiş yapay zeka platformlarını kullanarak (mesela chatGpt) çevirilerini yapabiliyorlar ama çevirinin doğruluk oranı yüzde yüze yakın mı bilemiyorum.
    Bir şey daha var ki, bence yayın evlerinde kitabını yayınlatmak, kitap ne kadar iyi olursa olsun zora sokulan bir durum. Bununla ilgili yakınan çok kişi vardı. Neyse ki Amazon, Wattpad gibi platformların olması bir çok kişiyi rahatlatmıştır.

    • @yazarbakisi
      @yazarbakisi  ปีที่แล้ว +1

      Aslında bunu aynen yaptım. Bu da başka bir video konusu olsun o vakit. :)

    • @pierkopollo8793
      @pierkopollo8793 ปีที่แล้ว

      @@yazarbakisi Evet. Güzel bir video konusu. :)