När inget annat funkar: Amatörradio

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 28 พ.ย. 2024

ความคิดเห็น • 21

  • @petter5721
    @petter5721 5 ปีที่แล้ว +3

    Tack för en informativ video.
    God Jul 🌲

    •  5 ปีที่แล้ว +1

      Tack! God Jul!

  • @theofficecyclist
    @theofficecyclist 3 ปีที่แล้ว +1

    Bra video!

  • @sa0bmc
    @sa0bmc 3 ปีที่แล้ว +1

    Bra informativ video!

    •  3 ปีที่แล้ว

      Tack!

  • @jimmy_dah_boii_69holmbergh5
    @jimmy_dah_boii_69holmbergh5 3 ปีที่แล้ว +2

    Jag har försköt att få andra intresserade om radio men ingen är det så det är ingen idé att få grannskap mm att börja med radio efter som dom är så fixerade vid sina mobiler

  • @sa6kod154
    @sa6kod154 5 ปีที่แล้ว +3

    I nödfall. Så får man väl som privatperson ( utan amatörradiocert) sända på amatörbanden?

    •  5 ปีที่แล้ว +3

      Ja, vid omedelbar livsfara eller hot om det, osv, men varför bara hålla till på amatörbanden när man får sända varsomhelst i sådana lägen? Kan vara mycket mer effektivt att sända på mer övervakade system där PTS och andra aktivt pejlar störsändningar. Här är t.ex FM-kommunikation på VHF för kustradio ett bra alternativ, dom kommer svara omedelbart. Eller om man bor nära en flygplats, finns alltid en AM-sändning på fast frekvens att direkt sända på. Alla radioamatörer har ju råkat ut för det att man ropar CQ lång tid utan svar (vanligtvis för att ingen lyssnar just då), det kommer man inte ha problem med om man ropar på flygledningen eller nån ship-to-shore-frekvens.
      Man kommer dock inte va så bra på det om man bara "övar" när man är i livsfara. Strömavbrott eller andra kriser som inte innebär direkt livsfara är heller inte nöd och då får man inte sända var man vill. I kris kommer dom som är rutinerade och övar ofta på en uppgift (t.ex som yrkesutövning eller hobby, dvs "till vardags") att hålla på med den uppgiften. Oftast är det yrkesrelaterat, dvs det man gör i vardagen gör man bra i kris också, men det finns ju många nyttiga hobbys också som kommer till nytta.
      Under ett längre strömavbrott eller värre kris så kommer man vilja ha kortvågssamband över tid med nån annan del nånstans. För att lyckas med det måste man följa med dom förändringarna som sker i jonosfären. Lätt teori, men svårare i praktiken med huruvida ett antennsystem är bredbandigt nog, infallsvinkel på natt- respektive dag-frekvenser, m.m. Sånt är svårt att öva på i nödögonblicket utan måste ha gjorts innan. Dessutom är det bra att ha jonogram innan krisen, då kan man fort göra en prognos och veta vilka band som funkar bäst. Man behöver dock inte vara radioamatör för att göra detta, varför FRO har jättebra möjligheter för att öva just sådant civilt, dessutom med fler frekvenser som täcker många av dom luckorna en radioamatör har att handskas med på kortvåg.

    • @sa6kod154
      @sa6kod154 5 ปีที่แล้ว +1

      Utesändaren Oj! Tack för det långa meddelandet. Absolut håller med dig. Bara funderade lite på om man fick eller inte. Nu har jag fått reda på det. Tack

  • @charliegustafsson8230
    @charliegustafsson8230 4 ปีที่แล้ว +1

    Väldigt bra och intressant kanal, men jag hade önskat att det togs ner ytterligare en nivå. Det är väldigt många akronymer och tekniska system/lösningar som man inte förstår. Jag hade väldigt gärna vetat mer om amatörradio och hur detta kan användas i praktiken, men med utgångsläge "det jag vet om radio är FM-stationer". Praktiska tips på nybörjarutrustning med förklaringar etc.
    Detta är inte någon kritik mot dig som sådan, men det börjar väldigt bra men svävar snabbt iväg på en nivå som gör att man helt tappar vad det är du pratar om. Jag vet inte om du skriver manus för dina videos, men det kanske vore en god idé - så att man kan hålla dem kortare och mer konkreta.

    •  4 ปีที่แล้ว

      Tack! Och nej, jag förstår vad du menar. Det är säkert en del termer i klippet, men om det är dom jag tänker på så va aldrig meningen att förklara vad det är i detalj, mest bara där för att peka på att sårbar infra även är mer eller mindre komplex - t.ex i det enklaste fallet med repeatern och kavitetsfilter, osv - rätt svåra grejer i all sin "enkelhet". Min baktanke är alltid att i beredskapssyfte är det kortvåg som gäller "när allt annat slutar funka".
      Det va ett manus bakom en del av det i klippet. Problemet är lite som för alla: utan manus blir det långt, men det blir något. Med manus blir det kort och koncist, men totala produktionstiden går upp markant och det publiceras knappt något eftersom det är sällan privatpersoner har så mycket tid. TH-cam är fullt av sådana exempel där de flesta har tröttnat, varför den strategin inte rekommenderas av youtube.
      Men jag lär mig mer och mer hur jag ska få ihop tid, kvalitet och att "smärtfritt" producera videos. De senare klippen är nog bättre i det avseendet.
      Utrustning för den blivande eller nyblivne radioamatören är en video som definitivt ska göras, bra feedback! Jag saknar den typen av material.

    • @sa6kod154
      @sa6kod154 4 ปีที่แล้ว

      charlie gustafsson militär signalering ;). Snabbt och väldigt tydligt om man förstår orden

  • @jimmy_dah_boii_69holmbergh5
    @jimmy_dah_boii_69holmbergh5 3 ปีที่แล้ว

    🥺🥺🥺

  • @OutOfNameIdeas2
    @OutOfNameIdeas2 2 ปีที่แล้ว +1

    Vad jag har läst så kan vem som helst utan. Certifikat använda jaktradio och PMR frekvenserna fast till en väldigt begränsad effekt. Tror PMR var max 0,5watt. stämmer detta. Undrar även hur man blir certifierad om du kan förklara simpelt. Tack :)