1. Investitiile nu sunt sigure 100% 2. De la a economisi la a investi e cale f lungă 3. Randamentele sub inflatie scad portofoliul 4. Independenta financiara e atinsa de f putini, majoritatea renunta la inceput 5. Investeste in tine inainte de a investi banii 6. Cand ceva e prea frumos ceva e in neregulă 7. Nimic nu e gratis
"Cer scuze la dna Muntean", nu doresc sa fiu hater, sper ca al meu comentariu sa fie constructiv. Apreciez miscarea, succesul celor 20 000 de membri cat si al numarului mare de urmaritori printre care sper ca s-au asternut informatii utile. Insa.. ca un adevarat pasionat de investitii si educatie financiara, nu pot sa trec cu observatia multiplele greseli care s-au tot propagat pe parcursul interview-ului: - "sepe 500".. nu stiu daca e o formula folosita special ca sa capteze atentia si celor care nu au educatie de baza, insa este absolut deranjant si provoaca injustice indicelui.. -"sepe 500" a avut un return pe baza ultimilor 120 de ani de 8 sau 10%. Pai ori 8 ori 10, hotarati-va ca e diferenta mare. Ati calculat dvs, sau ati preluat primul rezultat de pe Google si l-ati regurgitat? De asemenea.. 8 sau 10% ce..? pe an, pe luna, pe 10 ani.. atentie ca induceti lumea in eroare ca sunt ani in care a subperformat si nu ati mentionat ca trebuie masurat cel putin pe 10-15-20 de ani ca... per total (pe acea perioada investitionala).. sa ajungem *poate* la un "8 sau 10%". Sa nu mai zic, ca performantele din trecut nu garanteaza performantele viitoare. - "ni efteuri".. noroc ca v-ati corectat ulterior la interventia dlui Morar.. - ati spus de mai multe ori: "ETF-urile sunt gestionate de niste manageri care urmaresc si aloca in functie de evolutia indicelui S & P 500.." nimic mai fals.. acele alocari si rebalansari sunt facute automat, de acolo si TER-ul asa de mic. Confundati grav cu fondurile mutuale gestionate activ, unde exista un money manager, o echipa de analisti financiari sau de piata si unde si comisioanele sunt mult mai mari. - la min 44:00 va da dl Morar mura in gura hint sa vorbiti despre REIT-uri si pur si simplu trece informatia pe langa dvs.. cringe.. O fi pe seama emotiilor, dar nu au fost singurele "scapari". Va sfatuiesc sa repetati acasa conceptele acestea simpliste pe care le promovati, ca atunci cand ajungeti in fata camerei sa le puteti spune corect si fara sa para ca nu le stapaniti cum trebuie. De asemenea, as fi sperat sa dobandesc si ceva nou pe parcursul acestui podcast, insa mi s-au repetat cele mai elementare notiuni pe care majoritatea care sunt interesati le stiu deja. Mai este de lucrat la capitolul marketing, sa fie un pic mai clar ca sunt notiuni pentru cei care nu au auzit niciodata de asta. Sfaturile dvs nu sunt potrivite pentru cei care deja fac asta. V-as sfatui si sa faceti distinctia clara intre faptul ca libertatea financiara pe care ati obtinut-o si despre care vorbiti cu mare lejeritate se obtine greu si sunt putine cazuri in care ea se petrece rapid, ca aveti tendinta (de marketing..) sa prezentati exemplul propriu si al 2-3-5 cursanti care au reusit ceva extraordinar, dar pentru fiecare exemplu de "succes" exista 500-800 alti cursanti care vor obtine in 15 ani independenta cu multa truda. Nu mai faceti voit sa para asa usor, pentru ca nu este usor (decat pentru foarte putini) si ajungeti sa "vindeti vise".
Păi, asta și vrea, să vândă vise. Probabil, după ce își face mai multă reclamă, va vinde cursuri pe 5-600 de euro de persoană. Dacă pică vreo câteva mii, că are câteva sute de mii de urmăritori, mai ia un apartament.
Ai pus 2 puncte pe i cu acest coment 👌👏. 90% dintre cei care s-au uitat la acest podcast, au auzit pt prima oara lucrurile pe care ea vrea sa le "predice" si li se pare ca femeia are cunostinte. E patetica.
Eu nu am deloc experiență cu bursa sau investițiile dar mi-am pus semne de întrebare când ea vorbea despre alții ca vând vise și cursuri când și ea a spus ca datorită cursurilor de pe platforma lor unii au ajuns sa câștige cu 50% mai mult sau chiar și-au dublat salariul, mai era cineva ce promitea asta tot prin cursurile sale și ce ma întristat e ca îl promovau mici actori.
Da, din păcate la fel sunt și cursurile ei. Am cumpărat cursul ei “primul milion” și am învățat muuuuult mai multe de la cursuri gratuite de pe internet. Ea doar vorbește despre niște lucruri pe care nu le știe. Am zis ca de acum 2 ani de când am cumpărat eu cursul se mai educa ea și o să cunoască mai multe dar nu, ea e la fel. Ce e frumos la acel curs este ca sunt oameni valoroși care au cumpărat cursul. Adică acea comunitate face banii, informația din curs e 0.
Locuiesc in Germania si va contrazic putin. Aici tinerii au inceput sa cumpere locuinte, tocmai ca s au inmultit enorm pensionarii care isi cauta part-time, ca nu isi mai permit sa plateasca chirie. Nu mai sunt vremurile cand o chirie era 10% din salariu. Acum depaseste lejer 50%. Cel mai mare regret al persoanelor trecute de 60 de ani, este ca nu au cumparat o locuinta.
Si chiar daca o cumperi cu credit… nu e rau… pentru ca valoarea casei oricum creste și practic îți scoți dobândă… în 2010 am cumpărat casa cu 150.000€… cu credit… daca o vând acum după 13 ani, primesc 450.000€….
Chiar si daca nu creste valoarea. In 10 ani daca o vinzi, tot ramai cu ceva, decat daca platesti casa altuia stand cu chirie. Dupa 20 de ani de chirie, ramai cu zero. Si sa fim seriosi, chiria este egala cu rata. Sa mai invatam si noi din greselile celor mai in varsta!
Mihai te apreciez și faci o treabă foarte faină , mulțumim ! 🤗 Legat de invitat , din păcate cel mai SLAB pregătit invitat 😬 Nu e greșit ceea ce promovează , doar ca pregătirea doamnei în acest domeniu lasă foarte mult de dorit 😬să nu mai zicem ca pe alocuri pare ca și minte 😅 Oricum ai multe video-uri din care am învățat multe lucruri faine !! RESPECT ! 🫡
Bun podcastul pentru incepatori. Dar am niste mici observati : S&P 500 nu sunt "cele mai mari companii din lume" sunt cele mai companii din US. Alte ETF's contin si companii din restul lumii de exemplu Samsung, Nestle etc. La minutul 25:00 nu stiu despre ce vorbiti ? ce cadere istorica la Apple ? Ca as mai fi cumparat si eu :D dar a tot crescut. La minutul 44:20 nu cred ca dai exemplu bun, dar probabil te referi la REIT's. Si da poti sa investesi bani in imobiliare cu sume mici si primesti o suma lunara inapoi asemanator cu o chirie, gen dividende. Si REIT'urile difera nu au in chirie doar apartamente, pot lua chirie de la mangazine, birouri, cazinouri etc exemplu VICI are cazinouri din Vegas
Da trebuie sa ofere dreptul de autor lui Warren Buffett pentru regulile acertea și cu 50 lei nu ajungi independent financiar și nici milionar în RON nici măcar. În rest faptul că îndeamnă la citit cărți de educație financiara este foarte important și folositor.
Salutare ! Toate bune și frumoase, nimic concret, doar elemente generale. Termene de 15 - 20 de ani după care ajungi la idependență financiară d.p.d.v. psihologic sunt irealizabile. Postulez: poate maxim 3% din nr. maxim al persoanelor care o apucă pe calea independenței financiate, și și-au propus ca termen de realizare 15-20 de ani, se și vor bucura de reușită. Restul de 97% ....nici nu vreau să mă gândesc. Ceea ce spune Cristina, și anume: "La vârsta de aproximativ 30 -31 de ani", ea împreună cu soțul ei aveau în proprietate 3 garsoniere închiriate pe lângă apartamenul unde locuiau, se explică prin acumularea primitivă de capital În acest caz concret, acumularea primitivă de capital poate fi explicată prin politica statului de a scutii de plata impozitului pe salariu programatorii. It-iștii și persoanele cu dezabilități sunt scutite de impozitul pe venit. Dacă ultima categorie este de înțeles, It - iștii nu au nici o scuză pentru a nu plătii ipozit pe salariu. Nu a precizat în cât timp efectiv a adunat cele 3 garsoniere plus apartamentul în care locuia împreună cu soțul. Nu a precizat, sau poate nu am fost eu atent, dacă este absolventă de studii superioare. Plec de la premiza că are studii universitare complete. Licență și msterat, în total minim 5 ani. A terminat studiile la vârsta de 23 -24 de ani. De aici rezultă că în mimim 7 - 8 ani, Cristina împreună cu soțul ei au acumulat 3 garsoniere plus apartamentul în care locuiau. Oare care este procentul populației active care, nu în 7 -8 ani, dar în 10 ani, soț și soție pot acumula 3 garsoniere și apartamentul în care locuiesc plătind impozit pe salariu ? Nici nu vreau să mă gândesc la persoanele care muncesc pe salariul minim pe economie, și nu au nici un fel de susținere din altă parte, familie, prieteni, etc ! Cristina ! Mult succes în continuare, dar în opinia mea, consider ca fiind suprarealistă expunerea din această întegistrare video. Și se mai naște o întrebare, dacă toată populația globului pământesc, asta în cazul în care nu consideri că pământul este plat, nu va mai muncii pentru că au ajuns la independența financiară, oare cine va mai muncii pe această planetă ? Să nu-mi spui: "Independenții financiari care s-au plictisit să facă banii bani în locul lor. "Bani, Bani, Bani, Re Bani Lagi, Lagi, Lagi, Re Lagi Chali, Chali, Chali Re Chali" "Aici nimeni nu muncește, Toți sunt la dans pe ulița aia mare, Și apare iar prințesa......."
SI eu lucrez in domeniul IT dar chiar crezi ca acea "scutire de impozit" iti va aduce un plus atat de mare incat sa ti cumperi 3 garsonieri si un apartament? Si ea fabuleaza si nu e clar cu picioarele pe pamant, dar in acelasi timp nici nu esti prea departe
@@andreizamfir3207 Incrarcă să-ți imaginezi că următorul tău salariu va fi cu aproximativ 45% mai mic. În jur de 45% este impozitul pe muncă în țara noastră. Oare în măsura în care venitul se va micșora cu 45% banca îți va mai acorda credit imobiliar. Sau în cazul în care ai un credit imobiliar, și de luna viitoare se introduce impozit pe venit, vei mai putea să-ți plăteștu ratele la bancă, în condițiile în care salariul net va scădea cu 45% ? "Când încerci să fi corect, competiția e dură !"
@@andreizamfir3207Cand incasezi 50-100k euro pe an, si poate X 2,(cuplu) impozitul de.10% primit cadou de la restul.fraierilor.care platesc toate taxele, pot fi 10-20k euro pe an per familie. Deci 4 garsoniere in 10 ani. Si nu sunt putini in dom IT cu aceste venituri. Plus ca it istii de gen lor au inceput sa produca chiar si de la 20 de ani, renuntand la facultate. Adica cu mult inaintea aparitiei copiilor, si a locuintei pe credit etc. Altii, cum ar fi medicii, au imbatranit in scoala, intrand in zona cu venituri decente de obicei.dupa ce au aparut copiii ratele la casa etc.
După o oră în care nu am învățat mare lucru (e drept ca economisesc deja, investesc in ETFs și am câteva imobile înainte de 40 ani toate luate cu credite plătite deja), am renunțat când ne-a spus încă o data ca e reticenta să ia credit.
Subscriu și eu ultimelor comentarii…..doar ca nu aș vrea sa fiu atât de dur …..cred ca o mare confuzie pleaca și de la titllul ales de voi…..oricine care îl citeste se așteaptă la ceva profi și tehnic…….pentru cei care au mai mult de 2-3 luni de bursă este într-adevăr o pierdere de timp ….nu reziști mai mult de 20-25 de minute! Dar ……aici m-aș opri cu concluziile negative …..pentru ca dacă publicul țintă ar fi fost puștoaicele 18-25 ani fără pic de experiență pe bursă , toată această poveste și alegerea ta Mihai mi se par geniale ! Eu am două fete ….17 și 20 de ani…..și de câțiva ani încerc să le captez atenția spre acest domeniu …..și mărturisesc sincer ca nu am reușit deloc…..deși amândouă au portofolii extrem de bine puse la punct! În schimb acest clip sigur le va capta atenția …..o domnișorică extrem de frumoasă , care le povestește pe limba lor cum a renunțat de genți de firmă ca să pună banii să facă alți bani…..care la rândul lor vor face alții ….e într-adevăr o abordare gen Insta care le va face curioase! Pentru ca știm ca doar exemplele de pe insta contează ptr generația asta ! Nu merge cu exemple gen ….pui 300 pe SP 45 de ani și ai 2,6 mil…..după 45 de ani cu 2.6 mil poate cumperi o garsonieră …..vedem cu toții cat de amețitor își pierd valoarea banii…. Deci repet …..daca titlul ar fi fost ceva de genul “ghid pentru puștoaice frumoase de la o pustoaica la fel de frumoasă despre cum să reușești să faci bani dacă devii și deșteaptă “, ar fi fost sold out la like -uri! Așa ….are parte de critici din partea celor care au deja un pic de experiență în materie! Și ….Mihai …..îmi place viziunea ta despre cărți…..am apreciat și comentariul tău la prima cursă de formula 1 …..la radio clar ești No 1 cu tovarășul tău …..dar la “burse” lasă-i pe alții …..BVB ul a avut 32% creștere pentru ca venea după ani teribili ….cu scăderi incredibile ….pandemie ….razboi ….instabilitate economică …..vedem anul asta daca la sfârșit mai ia macar 1%! No ofense! Dacă vrei o lista de profesioniști cu rezultate remarcabile …găsești! Oricum pe mine m-a convins să devin membru pe grupul dumneaiei ….evident dacă mă mai primește după comentariu!😉
De ceva ani urmaresc diverse surse de educatie financiară. Domeniul a devenit foarte dezvoltat, cea ce este bine. Din păcate cred ca ne concentrăm mult numai pe această latură. Sunt relativ puțini formatori care să te învețe cum sa fi mai bun profesional, să planifici timpul, cariera, etc. Chiar si partea de formare ca antreprenor, soloprenor, freelancing pare mai slab tratată.
Urmăresc primul milion de ceva timp și nu pot spune că m-a dat pe spate. Din punctul meu de vedere, ei prezintă lucuri învățate din cărți, nu povestesc din propria experiență. Am trecut și printr-un curs mai vast de educație financiară și nici acela nu m-a făcut să investesc în produse random, vândute pe bandă rulantă de anumite companii. Să nu uităm că trăim în România și salariul mediu este de 4000 de lei, dar câți îl ating? Doamna și soțul vin din programare, unde vorbim de alte scoruri. Încă nu am găsit persoana cu salariul de 2000-2500 de lei, care să mă învețe cum să investesc. Da, putem începe cu sume mici, dar investind sume mici, nu o să ajungi la independența financiară dorită. Dacă viața înseamnă muncă după job, atunci nu mai este viața. Înainte de a învăța să investim, cred că ar trebui să știm cum să ne bucurăm de micile plăceri ale vieții, care nu ar trebui să implice sume mari de bani, dar haiterii vor spune "Ai gândire de sărac". Îmi doresc să văd cum toți am putea deveni independenți financiar. Succes în asta!
Foarte bine punctat. Echilibrul, sau mai bine zis dezechilibrul socio-economic impune ca majoritatea sa lucreze mult si slab platit pt ca o mica parte sa munceasca putin sau deloc, respectiv sa fie f bine platiti. In primul rand trebuie sa ai venituri mari spre f mari ca sa aspiri la indep. financiara pe viitor. Apoi, poti face bani vanzandu-le altora "cheia" fericirii, chiar daca majorit nu vor avra buget suficient niciodata. Totusi, sunt destui si care "sparg" tot ce au in prima parte a vietii, carora le-ar prinde bine o schimbare de viziune.
masina nu este pasiv. este un activ care se depreciaza rapid, dar tot activ ramane. datoria la banca este spre exemplu un pasiv. ar trebui reglementate actinile astea de consultanta pe net, ca apar toti nepregatitii sa dea sfaturi.
Ca sa faci venit pasiv, ca sa pui banii sa munceasca pentru tine, trebuie mai intai sa ai un venit mare, ca sa poti pune ceva deoparte, dupa ce ti-ai hranit si imbracat cei 2 copii, dupa ce ti-ai platit taxele si utilitatile, dupa ce ai asigurat hrana familiei, dupa ce ai asigurat reparatiile si intretinerea casei si eventual al unei masini, (casa se mai si strica), si abia apoi te gandesti sa investesti. Inteleg sa-ti tai vacantele, hainele scumpe, masini scumpe, telefoane,distractii, tigari, bautura, si alte inutilitati din astea. Dar nu-ti poti taia mancarea de la gura a ta si a copiilor, iar mancarea trebuie sa fie cat mai buna posibil, cat mai sanatoasa posibil, la mancare nu exista sa faci compromisuri. Un copil nu creste cu parizer si paine alba. Asadar ca sa-ti permiti sa devii om de afaceri trebuie sa castigi peste 1000 euro, ca sa poti pune deoparte lunar cate minim 100 de la ambii parteneri. Cu 500 euro cat castiga 90 % dintre romani nu ajungi om de afaceri nici daca mananci paine cu ceapa timp de 10 ani, nu faci copii, fara masina, doar o ora tv pe zi si la 22.00 stingerea totala si la somn,traiesti intr-o garsoniera,mergi cu metroul, pe jos, si bicicleta,cumperi haine second, nu fumezi,nu bei,never distractii,cafea,nimic,nimic....deci nici macar asa, ceea ce este absolut absurd. Mentionati acolo va rog,ca sfaturile pentru afaceri nu sunt pentru 95% dintre romani. In rest e ok ce spuneti. Pace voua !!! Ah si era sa uit, foarte important. Te poti trezi ca suma aia de bani pe care ai investit-o, si pe care te-ai chinuit 30 de ani sa o strangi, se evapora intr-o noapte, in investitia pe care ai facut-o. Si asta este extrem de important de mentionat ;) Pace inca o data !!!
Când ai copii cred că cea mai importantă și completă investiție pe care o poți face este în educația, sănătatea și fericirea lor. Apoi să investești în tine, să continui să citești, să fii un exemplu pentru copiii tăi de viață trăită sănătos,cu aplecare către studiu, natură și comunitate. Altfel,eu îmi doresc și lucrez către a nu fi nevoită să apelez la bătrânețe la copiii mei,din punct de vedere financiar.
Daca investesti la bursa, nu inseamna ca, ai deschis o afacere. ABERATIE TOTALA. Investitia la bursa, este precum, se practica pe timpul lui Ceau', depozitai banii la C.E.C. Aici este si mai avantajos, pt ca, primesti si dividende ( procent din profitul companiilor care, ofera dividende). Nu am niciun interes, sa stau si sa va scriu prostii. Va pot spune ca, eu am inceput, prin a investi, in cele mai importante companii romanesti, momentan, iar incepand cu acest an, ma voi extinde si la companiile internationale. Pot sa va spun ca, nu am inceput cu sume mari...120 euro. Nu este mult, dar este un inceput. Poti incepe cu 100 de lei, foarte simplu si frumos. Nu iti ajung banii...? Mai i-ati un serviciu. Nu se moare, dar se poate. Va doresc viata lunga si linistita. 😉😉😄
Păi uite care e problema cu tot ce ai zis tu: "la 22.00 stingerea totala si la somn". Nu tati! La 20:30 stingerea la copii și îi bagi la somn după care tu mai citești o carte, te educi, înveți să faci ceva nou și mai lucrezi ceva pe lângă serviciul ăla de 8 ore de peste zi, până la ora 01:00. Faci mărțișoare, pui murături pe care le vinzi în week-end la piață, faci ceva, orice, care să-ți aducă plusul ăla de 100€ pe lună pe care apoi să-l investești în acțiuni, fonduri mutuale, etc. Banii nu se fac cu un program de 8-10 ore la patron. Aia e de ajuns poate să te menții pe linia de plutire, dar dacă vrei să-ți iei zborul, trebuie să faci un pic de efort.
Da si dupa o saptamana ajungi la urgenta cu ce zici tu acolo. Ai muncit cu adevarat intr-o fabrica sau pe santier sa vezi ce-i aia munca? Cand mai dormi daca muncesti pana la 1 noaptea iar la 5 dimineata trebuie sa te trezesti? Baie cand mai faci? Pe dinti cand te mai speli? Mancare in casa nu mai faci? Cu nevasta cand mai faci sex? Cu copiii nu mai te joci? Cand ii mai educi? Cu ei in aer liber cand mai iesi? Curat in casa nu mai faci? Cand iti traiesti viata la pensie? Ca pana la urma de asta suntem aici, nu ne-am nascut ca sa facem bani. Nu te tine nimeni 8 ore la munca sa freci menta, trebuie sa tragi tare,repede, sa faci productie,asta in cel mai fericit caz. Dar majoritatea muncesc cel putin 10 ore in ziua de azi. .Altele si cu totul altele sunt solutiile, nicidecum astea individuale. Dar nu vreau sa vorbesc aici. Asa ca simplu individ reusesti sa faci ce zice in clip, doar daca inveti o meserie in care se castiga bine, si care nu solicita efort fizic deloc, ca sa poti pune ceva deoparte, si sa renunti total la vicii si distractii,ceea ce nu e rau. Treaba cu multe joburi este sclavie, si pana la urma ajungi la spital sau te inbolnavesti irecuperabil. Sper ca ai auzit de moarte de la prea multa munca? Ai auzit de boli profesionale? Ce naiba mai faci cu banii daca esti bolnav copt?! Daca crezi ca marii oameni de afaceri au reusit strangand sume mici de bani si avand multe joburi te inseli amarnic. Scuza-ma ca iti spun ! Citeste-le povestea, dar aia reala, si ai sa ramai surprins. Nimeni nu a reusit singur prietene,nimeni ! O zi buna sa aveti, toate cele bune !!! @@prafuitu
@@dumitruflorin7682 Realitatea este vazuta de mine in felul urmator. Sistemul este construit de mii de ani in asa fel incat sa ofere 95% mai multe sanse de reusita persoanelor care sunt deja instarite sau care se trag mai mult sau mai putin din familii cu ‘networking(ca tot e la moda)’, influenta, averi, acces la educatie premium de la varste mici, acces la bune maniere, anturaj de persoane de aceeasi categorie si multe altele. Exista cazuri in care au plecat de la 1 dolar si au ajuns la miliarde (si aici necesita o investigatie amanuntita asupra persoanelor, poate fi doar o papusa controlata din spate, o poveste de marketing etc.), dupa trecerea prin acest filtru se ajunge totusi la o probabilitate matematica, din 8miliarde persoane, estimez ca 7,9 miliarde au o dorinta de imbogatire. In acest context, cateva persoane chiar vor reusi sa adune 1 miliard cu 1 dolar. Restul sunt povesti cu eroi create de oameni mari.
Eu cred ca este foarte bine explicat pentru cei care nu au cunostiinte din domeniul financiar si care sunt la început de drum. Ofera chiar primul pas din toata ecuatia de succes pe termen lung. Primul pas fiind si cel mai greu de urmat, de înteles pentru foarte multi, ca dupa sa poti sa ai ce implementa (mai ales cand accesul la foarte multa informatie complexa, poate sa fie foarte nociva fara un mentor, profesor etc) Eu cred ca sunt foarte multe persoane care nu cunosc aceste informatii dar care vor sa inceapa acest parcurs, catre educatie financiara. Pe de alta parte, se creaza si un plafon(frustrare) pentru cei care au cunostiinte foarte vaste din economie. Mi se pare ca se formeaza o gandire rigida si atitudine pesimista, dar asta implica extrem de multi factori socio-psihologici. Ma intreb cati dintre cei care au comentat negativ sunt supra expusi la aceste cunostiinte, dar nu pun nimic in practica. Cunosc termeni dar nimic nu inteleg despre cum sa foloseasca aceste metode si instrumente ca sa faca venit pasiv sau cum sa le introduca, adapteze in viata lor ca sa genereze un profit.. Daca tu nu poti sa explici termeni foarte complexi la un copil de 10 ani inseamna ca nici tu nu ai inteles, nu era asa? In general ideile simple si clare sunt cele mai valoroase, iar daca interviul asta ajuta pe cineva chiar si cu o simpla idee ca sa îi fie mai bine(financiar) atunci... Multumim Mihai! 😊
Un podcast bun, ca multe altele din domeniu dar problema e ca domnisoara, Iancu Guda samd fac niste calcule care nu se raporteaza la situatia economica a Romaniei. A punctat bine dsoara, punem 50lei lunar in S&P si? Nu ajungem la independenta finaciara la "pensie" cu 50lei lunar, nici cu 500, poate cu 5000RON lunar...hai sa fim realisti, ca nu e asa grea matematica. P.S. no hate, investesc si eu (aprox 1000-1500RON /luna) in diferite instrumente pentru viitor si "pensie" dar asta e parerea mea.Cu un 2x salariu mediu din Romania(~9000RON), in caz ca ai o chirie / credit, sa nu mai zic de copil, e aproape imposibil sa economisesti mai mult de 2000-2500RON lunar.
Sfaturi bune ,in principiu, este sănătos sa iti formezi un obicei de a economisi pe termen lung. Banii economisiti care nu produc randamente măcar să acopere rata inflației vor fi o dezamagire pentru ca atunic cand vei vrea sa te bucuri de ei iti vor ajunge pentru o vacanță in cel mai bun caz. Cel mai important aspect in educația financiară mi se pare învățarea ciclurilor de piață. Piața de capital de obicei aduce clienti noi atunci cand e la varf ,pentru ca toată lumea se aruncă în piața, entuziasmul investițiilor e pe buzele tuturor. Acela este momentul în care cei care sunt deja investiți își încasează profiturile. Cei care cumpăra la vârf rămân cu banii blocați și cei cu stomac tare au de îndurat doua cicluri, în cel mai bun caz, pentru a fi din nou profitabi in investiția făcută.
Are dreptate cad spune ca in tarile mai dezvoltate din Europa,nu prea iti dai seama cand cel de langa tine(vecin,coleg..etc) e milionar. Majoritatea milionarilor sunt discreti,au facut primul milion cu timp,truda si inteligenta,si nu au chef sa naruie totul,cumparand o "imagine" foarte costisitoare de a o intretine! Am un coleg la munca(are o avere de vreo 800k €,la anul ar trebuii sa ajunga milionar,si el se deplaseaza cu Logan 1,haine modeste,telefon galaxy S7 de vreo 6 ani...etc
Multumesc Mihai pentru discutia faina si simplu (de inteles) ☺️ Un singur aspect as vrea sa lamuresc: Nu confundati un REIT cu un proiect blockchain posibil scam. 1. Un REIT inseamna ca poti investi in imobiliare digital (pe bursa). Sunt companii care doar de imobiliare se ocupa, poti deveni actionar cu orice suma si sunt obligate sa distribuie 90% din profitul lor actionarilor. 2. Un proiect blockchain in care poti cumpara imobiliare in unitati (Snoop Dog a cumparat 10.000 unitati intr-un asemenea proiect) poate fi SCAM si nu e recomandat
Uneori 5-10 k $ la 20 de ani fac cat un milion la 65. E teapa! Nu te vei mai bucura de bani la 65. Toate melodiile populare spun un mare adevar. ''Mi-as da toata averea sa am anii tineretii" Bucurati-va in tinerete de toti banii pe care ii aveti. Nici cu imprumuturile nu sunt de acord. Cred ca cei care castiga cel mai mult din economisire (si imprumut) sunt institutiile financiare care vand (intermediaza) astfel de instrumente si care probabil sunt sponsorii acestor emisiuni (vloguri). In ultima vreme s-au inmultit exponential si sunt tot mai activi educatorii financiari. De ce oare? Chiar daca bursa nu e o excrocherie financiara piramidala precum Caritasul un efect piramidal tot se manifesta. Investitori noi, cerere mai mare, cresc pretul actiunilor. Cine profita? Miliardarii cu stocuri mari de actiuni.
Ai mare dreptate, lucrez la o firmă de cosmetice, am vrut să renunt sa fac altceva ,dar făcând muncă extra dupa servici MI-AM dat seama ca pot avea mai multi bani si pe lângă salariul fix si sunt mândră de asta .Sotul meu face la fel si ne-a ramas timp si pt noi 😊😊
Sunt joburi full.time de sub 8 ore pe zi. Gen 6. Sau sunt joburi 12.cu 24 24.cu.48. Ei mai pot lua un job, o perioada. Eu am avut sansa sa lucrez o perioafa in sua cand dif de salariu era de 20 x fata de Romania. Acum nu mai exista asa ceva. Astazi in Romania cea mai buna sansa e reorientarea profesionala. Este absurd sa.stai in job full.time de 500 euro pe luna cand tot felul de meseriasi si cosmeticiene fac mii de euro pe luna. Sau pe zona intelectuala IT. Si multe altele. Cel putin in orasele mari, unde oferta de joburi e mare.
Iti si spune: daca vrei sa cresti, trebuie sa muncesti. Non stop non stop Pentru asta trebuie facut scoala, daca nu ai facut scoala... ii dai ei 600 de lei si te invata.
Buna seara , precizare privind asigurarile . In produsele Unit Linck este flexibil , investitiile in programele de investii Allianz Tiriac sunt facultative , poti investi cand doresti si cat doresti . Singura conditie este ca investitia sa fie de 100 eur sau echivalent lei.
Tot respectul pentru invitată dar, dacă toată lumea s-ar "feri" de toxic, de condiții grele de muncă, cine ar mai munci?? Oricum, munca în asemenea instituții nu e plătită mereu la nivelul importanței dar cineva trebuie să o facă!
Locuiesc in Austria, ideea ca tinerii de aici prefera sa stea in chirie decât să-și cumpere o locuință este total falsă! Ei și-ar cumpăra, sa nu mai plătească chirie, pentru ca aici chiria este mai mult de un sfert din salariu, dar nu se poate, pentru ca prețurile la apartamente si dobânzile bancare in țările mai dezvoltate sunt cu mult înaintea celor din Romania. Ce vedem acum in străinătate o sa vedem in Romania peste 50 ani, când v-om ajunge cu preturile la nivelul actual din țările mai dezvoltate, atunci cand si la noi "v-a disparea mentalitatea de proprietar" sau mai corect zis când o sa devina mai scump si mai dificil sa fii proprietar decât chirias.
44:45 se numește fracționarea unu activ , este o idee buna de investitie in cazul in care nu ai 100k sa cumperi un apartament intreg . [O sa se dezvolte mult mai mult in viitor]
Trecand peste latura psihologica a propriei-i povesti, am apreciat-o pe Cristina pentru ca si- a prezentat punctul de vedere intr-un mod conservator, sigur si eficient in contextul unei societăți speriate de noutate, sărăcie si investitii, dar setata pe imbogatire rapida; felicitari!
Nu inteleg asta ca tie frica sa platesti rata. E mai naspa sa platesti chirie. Ambele le platesti lunar si macar banca nu te streseaza daca nu sa stricat nimic in casa.
Dacă ai un cost lunar de 4000 de lei și vrei a obține independența financiară cu un randament de 6% al investiției ai nevoie de 30 de ani de a investi lunar câte 1200 de lei , despre ce este vorba ai de investiții cu 50 de lei sau 20 de lei?😊
Buna si felicitari pentru platforma. O intrebare, ai mentionat de anumite taxe pt S&P500 foarte scazute pe Romania. Unde as putea valida aceasta informatie va rog, deoarece explorez optiunea de a investi prin Romania cosiderand aceste taxe reduse fata de taxele din afara.
Am încredere în ce spune Iancu Guda, îl urmăresc de ceva vreme; l am auzit răspunzând la întrebarea dacă el a făcut investiții în imobiliare, răspunsul lui a fost Nu și nici nu recomandă, merg pe mâna lui 👍
Adevărat, Iancu este adevaratul guru al educației financiare. Dar este OK și faptul ca și alți oameni precum doamna Cristina educa financiar mai ales tânăra generație.
@@stop-connect este indicat să se meargă la specialist care cunoaște cu adevărat piața investițiilor, nu la cei care bâjbâie și caută să atragă la cursuri pe bani nu puțini!
scoti 50% in cash, 25% cumperi aur fizic si 25% ii pastrezi in bursa in actiuni "defense" (Boeing, Arbus, Dassault, Thales, Rolls Royce, Lockheed Martin).
Mi se pare aiurea ca il apreciez pe Mihai ca o are pe individa asta la el pe platforma... faceti un calcul simplu si vedeti daca puteti sa iesiti la pensie. Calculati cu 20% din venit cu o rata reala de ca. 7% dobanda pe an (perpetuu). sa vedeti ca nu e chiar asa de simplu! Atentie, aceste fonduri de investitii pot varia! toti care au citit 2 carti de conotatie financiara si au si facut cateva investitii sunt experti financiari si mai dau si sfaturi.
Ce nu inteleg multi:care vor sa prinda momentul cel mai bun pentru a cumpara o locuinta e ca: o criza de genul 2010 poti sa nu o prinzi intr-o o viata, are o periodicitate mai mica decat un cutremur de 7 in Romania, dar noi zicem cam din 2017 ca o sa vina o criza de genul 2010:maine, o sa mai fie crize si acum poti sa zicem ca suntem intr-o criza, crizele astea in care se tiparesc bani in draci sunt foarte dese, astea fac ca orice bun sa creasca si mai mult, nu sa scada.
Multumesc pentru initiativa. Tinerii au nevoie de o educatie financiara pertinenta. Dar reactiile la interviu sunt pertinente si fac oarecum educatie celor care 'fac educatie financiara'.... Intentia fondatoarei programatoare si nu stiu daca si economista sunt laudabile, dar totusi recomand sa-si imbogateasca argumanariul de specialitate in limba Romana si in limba Engleza. Acuratetea, limbajul si conceptele prea vulgarizate/simplificate. Iar termenii conceptele trebuie pronuntate si explicate corect. It is important.
in 22 ianuarie cand a fost publicat acest podcast, apple stock era la 193$ iar maximul istoric este pe la 198$. despre ce scadere vorbeste la minutul 25:00 ?!
Salut mihai,big pt ce faci,chiar este inspirational acest episod.ma inspira sa imi schimb modul de gandire in privita educatiei financiare,pentru ca asta o sa imi schimbe modul de viata.o sa ma documentez mai mult despre asta si o sa evoluez🎉.
Referitor la platile anticipate, nu se percepe nici un fel de comision de la banca. Incurajez pe toata lumea sa faca acest lucru pentru ca salvezi foarte multi bani lunar. Exista in mai toate aplicatiile de pe telefonul mobil optiunea de a face plati anticipate.
Ce ai face cu 45.000eur? Ti-ai cumpara o masina pt. statut( sa te vada cei din jur ca ai bani) sau ai investi pe bursa pentru dividende? Cum zice si Mihai Morar, in Romania pare ca statutul este foarte important. Se si vede in pe strazi in parcari, este plin de masini, nu mai ai loc unde sa parchezi o masina in orasele mari din Romania. Depinde ce vrei, sa ai statut si grija financiara, sau un portofoliu pe bursa care iti aduce bani anual si sa stai fara nicio grija financiara.
Orice ati zice... Intr-un podcast gratuit nu aveati cum sa gasiti secretul fericirii, imbogatirii. E adevarat ca nici invitata nu a avut un start ca oricare altul, 3 gasoniere pt inchiriat nu isi permite oricine. E clar ca a prezentat cateva obiceiuri „sanatoase” si de acolo inainte, cei care nu au cunostiinte in domeniu au timp sa le aprofundeze. E posibil ca cei 50 lei / luna, in decurs de cativa zeci de ani sa nu asigure „independenta financiara”, dar reprezinta oricand un inceput
Ar fi un podcast bun de ascultat,la fel ca și acesta, să aduceți și pe domnul Lorand pentru ceva discuții pe partea de educație financiara. Omul ăla chiar ar avea multe de spus și cu multă valoare.
Mie mi a placut mult. Multe idei interesante mai ales care te fac sa reflecti: cum sa string bani, cum sa fiu Manager la bani, banii trebuie si ei ingrijiti, cum sa economisim bani, ce inseamna sa fii bogat.
Fiecare om are liberul arbitru și multe filtre! Trebuie să investim în noi, în oameni nu în obiecte (mașini, apartamente etc.) Obiecte își pierd valoarea de la an la an.
1. Investitiile nu sunt sigure 100%
2. De la a economisi la a investi e cale f lungă
3. Randamentele sub inflatie scad portofoliul
4. Independenta financiara e atinsa de f putini, majoritatea renunta la inceput
5. Investeste in tine inainte de a investi banii
6. Cand ceva e prea frumos ceva e in neregulă
7. Nimic nu e gratis
frumos spus!
"Cer scuze la dna Muntean", nu doresc sa fiu hater, sper ca al meu comentariu sa fie constructiv. Apreciez miscarea, succesul celor 20 000 de membri cat si al numarului mare de urmaritori printre care sper ca s-au asternut informatii utile.
Insa.. ca un adevarat pasionat de investitii si educatie financiara, nu pot sa trec cu observatia multiplele greseli care s-au tot propagat pe parcursul interview-ului:
- "sepe 500".. nu stiu daca e o formula folosita special ca sa capteze atentia si celor care nu au educatie de baza, insa este absolut deranjant si provoaca injustice indicelui..
-"sepe 500" a avut un return pe baza ultimilor 120 de ani de 8 sau 10%. Pai ori 8 ori 10, hotarati-va ca e diferenta mare. Ati calculat dvs, sau ati preluat primul rezultat de pe Google si l-ati regurgitat? De asemenea.. 8 sau 10% ce..? pe an, pe luna, pe 10 ani.. atentie ca induceti lumea in eroare ca sunt ani in care a subperformat si nu ati mentionat ca trebuie masurat cel putin pe 10-15-20 de ani ca... per total (pe acea perioada investitionala).. sa ajungem *poate* la un "8 sau 10%". Sa nu mai zic, ca performantele din trecut nu garanteaza performantele viitoare.
- "ni efteuri".. noroc ca v-ati corectat ulterior la interventia dlui Morar..
- ati spus de mai multe ori: "ETF-urile sunt gestionate de niste manageri care urmaresc si aloca in functie de evolutia indicelui S & P 500.." nimic mai fals.. acele alocari si rebalansari sunt facute automat, de acolo si TER-ul asa de mic. Confundati grav cu fondurile mutuale gestionate activ, unde exista un money manager, o echipa de analisti financiari sau de piata si unde si comisioanele sunt mult mai mari.
- la min 44:00 va da dl Morar mura in gura hint sa vorbiti despre REIT-uri si pur si simplu trece informatia pe langa dvs.. cringe..
O fi pe seama emotiilor, dar nu au fost singurele "scapari". Va sfatuiesc sa repetati acasa conceptele acestea simpliste pe care le promovati, ca atunci cand ajungeti in fata camerei sa le puteti spune corect si fara sa para ca nu le stapaniti cum trebuie.
De asemenea, as fi sperat sa dobandesc si ceva nou pe parcursul acestui podcast, insa mi s-au repetat cele mai elementare notiuni pe care majoritatea care sunt interesati le stiu deja. Mai este de lucrat la capitolul marketing, sa fie un pic mai clar ca sunt notiuni pentru cei care nu au auzit niciodata de asta. Sfaturile dvs nu sunt potrivite pentru cei care deja fac asta. V-as sfatui si sa faceti distinctia clara intre faptul ca libertatea financiara pe care ati obtinut-o si despre care vorbiti cu mare lejeritate se obtine greu si sunt putine cazuri in care ea se petrece rapid, ca aveti tendinta (de marketing..) sa prezentati exemplul propriu si al 2-3-5 cursanti care au reusit ceva extraordinar, dar pentru fiecare exemplu de "succes" exista 500-800 alti cursanti care vor obtine in 15 ani independenta cu multa truda. Nu mai faceti voit sa para asa usor, pentru ca nu este usor (decat pentru foarte putini) si ajungeti sa "vindeti vise".
Păi, asta și vrea, să vândă vise. Probabil, după ce își face mai multă reclamă, va vinde cursuri pe 5-600 de euro de persoană. Dacă pică vreo câteva mii, că are câteva sute de mii de urmăritori, mai ia un apartament.
Word!
Ai pus 2 puncte pe i cu acest coment 👌👏. 90% dintre cei care s-au uitat la acest podcast, au auzit pt prima oara lucrurile pe care ea vrea sa le "predice" si li se pare ca femeia are cunostinte. E patetica.
Eu nu am deloc experiență cu bursa sau investițiile dar mi-am pus semne de întrebare când ea vorbea despre alții ca vând vise și cursuri când și ea a spus ca datorită cursurilor de pe platforma lor unii au ajuns sa câștige cu 50% mai mult sau chiar și-au dublat salariul, mai era cineva ce promitea asta tot prin cursurile sale și ce ma întristat e ca îl promovau mici actori.
Da, din păcate la fel sunt și cursurile ei. Am cumpărat cursul ei “primul milion” și am învățat muuuuult mai multe de la cursuri gratuite de pe internet. Ea doar vorbește despre niște lucruri pe care nu le știe. Am zis ca de acum 2 ani de când am cumpărat eu cursul se mai educa ea și o să cunoască mai multe dar nu, ea e la fel.
Ce e frumos la acel curs este ca sunt oameni valoroși care au cumpărat cursul. Adică acea comunitate face banii, informația din curs e 0.
Locuiesc in Germania si va contrazic putin. Aici tinerii au inceput sa cumpere locuinte, tocmai ca s au inmultit enorm pensionarii care isi cauta part-time, ca nu isi mai permit sa plateasca chirie. Nu mai sunt vremurile cand o chirie era 10% din salariu. Acum depaseste lejer 50%. Cel mai mare regret al persoanelor trecute de 60 de ani, este ca nu au cumparat o locuinta.
Plus ca locuinta creste in valoare cu anii ce trec
Da, dar depinde cum cumperi casa! Căci daca o cumperi cu credit, este halucinant de câti bani poti plăti!
Și pentru o chirie- cât plătești într-o viață ?!?!@@ninaparvulescu2419
Si chiar daca o cumperi cu credit… nu e rau… pentru ca valoarea casei oricum creste și practic îți scoți dobândă… în 2010 am cumpărat casa cu 150.000€… cu credit… daca o vând acum după 13 ani, primesc 450.000€….
Chiar si daca nu creste valoarea. In 10 ani daca o vinzi, tot ramai cu ceva, decat daca platesti casa altuia stand cu chirie. Dupa 20 de ani de chirie, ramai cu zero. Si sa fim seriosi, chiria este egala cu rata. Sa mai invatam si noi din greselile celor mai in varsta!
Mihai te apreciez și faci o treabă foarte faină , mulțumim ! 🤗
Legat de invitat , din păcate cel mai SLAB pregătit invitat 😬 Nu e greșit ceea ce promovează , doar ca pregătirea doamnei în acest domeniu lasă foarte mult de dorit 😬să nu mai zicem ca pe alocuri pare ca și minte 😅
Oricum ai multe video-uri din care am învățat multe lucruri faine !!
RESPECT ! 🫡
😅🙈Intrerupeti, Podcastul...... si cititi comentariile! Veti afla mult mai multe lucruri faine!😊🤓
Cel mai tare comentariu! 😂
Eu care citesc doar comentariile și podcastul e pe pauză 😂😂😂😂😂
Bun podcastul pentru incepatori. Dar am niste mici observati :
S&P 500 nu sunt "cele mai mari companii din lume" sunt cele mai companii din US. Alte ETF's contin si companii din restul lumii de exemplu Samsung, Nestle etc.
La minutul 25:00 nu stiu despre ce vorbiti ? ce cadere istorica la Apple ? Ca as mai fi cumparat si eu :D dar a tot crescut.
La minutul 44:20 nu cred ca dai exemplu bun, dar probabil te referi la REIT's. Si da poti sa investesi bani in imobiliare cu sume mici si primesti o suma lunara inapoi asemanator cu o chirie, gen dividende. Si REIT'urile difera nu au in chirie doar apartamente, pot lua chirie de la mangazine, birouri, cazinouri etc exemplu VICI are cazinouri din Vegas
Aia zic. Apple a crescut, nu a scăzut istoric:)
A fost cadere atunci cu covid crash cand au fost oportunitati pe toate gen Apple, dar nu prea semnificativa caderea oricum.
Da trebuie sa ofere dreptul de autor lui Warren Buffett pentru regulile acertea și cu 50 lei nu ajungi independent financiar și nici milionar în RON nici măcar. În rest faptul că îndeamnă la citit cărți de educație financiara este foarte important și folositor.
REIT-uri .....se numesc "bucățile" de imobiliare
Un exemplu bun
Cu dividende lunar
Este Reality Income ,pe piața din SUA
Închiriază spatii comerciale
Concluzia este una singura. Conditia principala este sa ai un job f bine platit de la bun inceput apoi sa te poti educa financiar, investi, etc.
Adevarat
Salutare !
Toate bune și frumoase, nimic concret, doar elemente generale.
Termene de 15 - 20 de ani după care ajungi la idependență financiară d.p.d.v. psihologic sunt irealizabile.
Postulez: poate maxim 3% din nr. maxim al persoanelor care o apucă pe calea independenței financiate, și și-au propus ca termen de realizare 15-20 de ani, se și vor bucura de reușită. Restul de 97% ....nici nu vreau să mă gândesc.
Ceea ce spune Cristina, și anume: "La vârsta de aproximativ 30 -31 de ani", ea împreună cu soțul ei aveau în proprietate 3 garsoniere închiriate pe lângă apartamenul unde locuiau, se explică prin acumularea primitivă de capital
În acest caz concret, acumularea primitivă de capital poate fi explicată prin politica statului de a scutii de plata impozitului pe salariu programatorii. It-iștii și persoanele cu dezabilități sunt scutite de impozitul pe venit. Dacă ultima categorie este de înțeles, It - iștii nu au nici o scuză pentru a nu plătii ipozit pe salariu.
Nu a precizat în cât timp efectiv a adunat cele 3 garsoniere plus apartamentul în care locuia împreună cu soțul. Nu a precizat, sau poate nu am fost eu atent, dacă este absolventă de studii superioare.
Plec de la premiza că are studii universitare complete. Licență și msterat, în total minim 5 ani. A terminat studiile la vârsta de 23 -24 de ani.
De aici rezultă că în mimim 7 - 8 ani, Cristina împreună cu soțul ei au acumulat 3 garsoniere plus apartamentul în care locuiau.
Oare care este procentul populației active care, nu în 7 -8 ani, dar în 10 ani, soț și soție pot acumula 3 garsoniere și apartamentul în care locuiesc plătind impozit pe salariu ? Nici nu vreau să mă gândesc la persoanele care muncesc pe salariul minim pe economie, și nu au nici un fel de susținere din altă parte, familie, prieteni, etc !
Cristina ! Mult succes în continuare, dar în opinia mea, consider ca fiind suprarealistă expunerea din această întegistrare video.
Și se mai naște o întrebare, dacă toată populația globului pământesc, asta în cazul în care nu consideri că pământul este plat, nu va mai muncii pentru că au ajuns la independența financiară, oare cine va mai muncii pe această planetă ?
Să nu-mi spui: "Independenții financiari care s-au plictisit să facă banii bani în locul lor.
"Bani, Bani, Bani, Re Bani
Lagi, Lagi, Lagi, Re Lagi
Chali, Chali, Chali Re Chali"
"Aici nimeni nu muncește,
Toți sunt la dans pe ulița aia mare,
Și apare iar prințesa......."
Sunt multi studenti care lucreaza din timpul facultății. Si poate apartamentul a fost primit de la parinti/bunici, nu a spus ca l-au cumparat ei.
SI eu lucrez in domeniul IT dar chiar crezi ca acea "scutire de impozit" iti va aduce un plus atat de mare incat sa ti cumperi 3 garsonieri si un apartament? Si ea fabuleaza si nu e clar cu picioarele pe pamant, dar in acelasi timp nici nu esti prea departe
@@andreizamfir3207 Incrarcă să-ți imaginezi că următorul tău salariu va fi cu aproximativ 45% mai mic. În jur de 45% este impozitul pe muncă în țara noastră. Oare în măsura în care venitul se va micșora cu 45% banca îți va mai acorda credit imobiliar. Sau în cazul în care ai un credit imobiliar, și de luna viitoare se introduce impozit pe venit, vei mai putea să-ți plăteștu ratele la bancă, în condițiile în care salariul net va scădea cu 45% ?
"Când încerci să fi corect, competiția e dură !"
@@andreizamfir3207Cand incasezi 50-100k euro pe an, si poate X 2,(cuplu) impozitul de.10% primit cadou de la restul.fraierilor.care platesc toate taxele, pot fi 10-20k euro pe an per familie. Deci 4 garsoniere in 10 ani. Si nu sunt putini in dom IT cu aceste venituri. Plus ca it istii de gen lor au inceput sa produca chiar si de la 20 de ani, renuntand la facultate. Adica cu mult inaintea aparitiei copiilor, si a locuintei pe credit etc. Altii, cum ar fi medicii, au imbatranit in scoala, intrand in zona cu venituri decente de obicei.dupa ce au aparut copiii ratele la casa etc.
După o oră în care nu am învățat mare lucru (e drept ca economisesc deja, investesc in ETFs și am câteva imobile înainte de 40 ani toate luate cu credite plătite deja), am renunțat când ne-a spus încă o data ca e reticenta să ia credit.
Subscriu și eu ultimelor comentarii…..doar ca nu aș vrea sa fiu atât de dur …..cred ca o mare confuzie pleaca și de la titllul ales de voi…..oricine care îl citeste se așteaptă la ceva profi și tehnic…….pentru cei care au mai mult de 2-3 luni de bursă este într-adevăr o pierdere de timp ….nu reziști mai mult de 20-25 de minute!
Dar ……aici m-aș opri cu concluziile negative …..pentru ca dacă publicul țintă ar fi fost puștoaicele 18-25 ani fără pic de experiență pe bursă , toată această poveste și alegerea ta Mihai mi se par geniale !
Eu am două fete ….17 și 20 de ani…..și de câțiva ani încerc să le captez atenția spre acest domeniu …..și mărturisesc sincer ca nu am reușit deloc…..deși amândouă au portofolii extrem de bine puse la punct!
În schimb acest clip sigur le va capta atenția …..o domnișorică extrem de frumoasă , care le povestește pe limba lor cum a renunțat de genți de firmă ca să pună banii să facă alți bani…..care la rândul lor vor face alții ….e într-adevăr o abordare gen Insta care le va face curioase! Pentru ca știm ca doar exemplele de pe insta contează ptr generația asta !
Nu merge cu exemple gen ….pui 300 pe SP 45 de ani și ai 2,6 mil…..după 45 de ani cu 2.6 mil poate cumperi o garsonieră …..vedem cu toții cat de amețitor își pierd valoarea banii….
Deci repet …..daca titlul ar fi fost ceva de genul “ghid pentru puștoaice frumoase de la o pustoaica la fel de frumoasă despre cum să reușești să faci bani dacă devii și deșteaptă “, ar fi fost sold out la like -uri!
Așa ….are parte de critici din partea celor care au deja un pic de experiență în materie!
Și ….Mihai …..îmi place viziunea ta despre cărți…..am apreciat și comentariul tău la prima cursă de formula 1 …..la radio clar ești No 1 cu tovarășul tău …..dar la “burse” lasă-i pe alții …..BVB ul a avut 32% creștere pentru ca venea după ani teribili ….cu scăderi incredibile ….pandemie ….razboi ….instabilitate economică …..vedem anul asta daca la sfârșit mai ia macar 1%!
No ofense! Dacă vrei o lista de profesioniști cu rezultate remarcabile …găsești!
Oricum pe mine m-a convins să devin membru pe grupul dumneaiei ….evident dacă mă mai primește după comentariu!😉
De ceva ani urmaresc diverse surse de educatie financiară. Domeniul a devenit foarte dezvoltat, cea ce este bine. Din păcate cred ca ne concentrăm mult numai pe această latură. Sunt relativ puțini formatori care să te învețe cum sa fi mai bun profesional, să planifici timpul, cariera, etc. Chiar si partea de formare ca antreprenor, soloprenor, freelancing pare mai slab tratată.
Urmăresc primul milion de ceva timp și nu pot spune că m-a dat pe spate. Din punctul meu de vedere, ei prezintă lucuri învățate din cărți, nu povestesc din propria experiență. Am trecut și printr-un curs mai vast de educație financiară și nici acela nu m-a făcut să investesc în produse random, vândute pe bandă rulantă de anumite companii. Să nu uităm că trăim în România și salariul mediu este de 4000 de lei, dar câți îl ating? Doamna și soțul vin din programare, unde vorbim de alte scoruri. Încă nu am găsit persoana cu salariul de 2000-2500 de lei, care să mă învețe cum să investesc. Da, putem începe cu sume mici, dar investind sume mici, nu o să ajungi la independența financiară dorită. Dacă viața înseamnă muncă după job, atunci nu mai este viața. Înainte de a învăța să investim, cred că ar trebui să știm cum să ne bucurăm de micile plăceri ale vieții, care nu ar trebui să implice sume mari de bani, dar haiterii vor spune "Ai gândire de sărac". Îmi doresc să văd cum toți am putea deveni independenți financiar. Succes în asta!
Foarte bine punctat. Echilibrul, sau mai bine zis dezechilibrul socio-economic impune ca majoritatea sa lucreze mult si slab platit pt ca o mica parte sa munceasca putin sau deloc, respectiv sa fie f bine platiti. In primul rand trebuie sa ai venituri mari spre f mari ca sa aspiri la indep. financiara pe viitor. Apoi, poti face bani vanzandu-le altora "cheia" fericirii, chiar daca majorit nu vor avra buget suficient niciodata. Totusi, sunt destui si care "sparg" tot ce au in prima parte a vietii, carora le-ar prinde bine o schimbare de viziune.
Draguț podcast, doar ca se simte ca vorbeste un pic din cărți și vinde vise. Pe Mihai nu l-a convins. 😊
Nici pe mine.
Bafta!
masina nu este pasiv. este un activ care se depreciaza rapid, dar tot activ ramane. datoria la banca este spre exemplu un pasiv. ar trebui reglementate actinile astea de consultanta pe net, ca apar toti nepregatitii sa dea sfaturi.
Masina poate fi si investitie char, daca vorbim de cele vechi sau modele de colectie😅
Masina e pasiv din punct de vedere investitional. Este un activ din punct de vedere vontabil. Faci o confuzie de context.
@@adrianhodrea8246 nici macar.
Ca sa faci venit pasiv, ca sa pui banii sa munceasca pentru tine, trebuie mai intai sa ai un venit mare, ca sa poti pune ceva deoparte, dupa ce ti-ai hranit si imbracat cei 2 copii, dupa ce ti-ai platit taxele si utilitatile, dupa ce ai asigurat hrana familiei, dupa ce ai asigurat reparatiile si intretinerea casei si eventual al unei masini, (casa se mai si strica), si abia apoi te gandesti sa investesti. Inteleg sa-ti tai vacantele, hainele scumpe, masini scumpe, telefoane,distractii, tigari, bautura, si alte inutilitati din astea. Dar nu-ti poti taia mancarea de la gura a ta si a copiilor, iar mancarea trebuie sa fie cat mai buna posibil, cat mai sanatoasa posibil, la mancare nu exista sa faci compromisuri. Un copil nu creste cu parizer si paine alba. Asadar ca sa-ti permiti sa devii om de afaceri trebuie sa castigi peste 1000 euro, ca sa poti pune deoparte lunar cate minim 100 de la ambii parteneri. Cu 500 euro cat castiga 90 % dintre romani nu ajungi om de afaceri nici daca mananci paine cu ceapa timp de 10 ani, nu faci copii, fara masina, doar o ora tv pe zi si la 22.00 stingerea totala si la somn,traiesti intr-o garsoniera,mergi cu metroul, pe jos, si bicicleta,cumperi haine second, nu fumezi,nu bei,never distractii,cafea,nimic,nimic....deci nici macar asa, ceea ce este absolut absurd. Mentionati acolo va rog,ca sfaturile pentru afaceri nu sunt pentru 95% dintre romani. In rest e ok ce spuneti. Pace voua !!! Ah si era sa uit, foarte important. Te poti trezi ca suma aia de bani pe care ai investit-o, si pe care te-ai chinuit 30 de ani sa o strangi, se evapora intr-o noapte, in investitia pe care ai facut-o. Si asta este extrem de important de mentionat ;) Pace inca o data !!!
Când ai copii cred că cea mai importantă și completă investiție pe care o poți face este în educația, sănătatea și fericirea lor. Apoi să investești în tine, să continui să citești, să fii un exemplu pentru copiii tăi de viață trăită sănătos,cu aplecare către studiu, natură și comunitate. Altfel,eu îmi doresc și lucrez către a nu fi nevoită să apelez la bătrânețe la copiii mei,din punct de vedere financiar.
Daca investesti la bursa, nu inseamna ca, ai deschis o afacere. ABERATIE TOTALA. Investitia la bursa, este precum, se practica pe timpul lui Ceau', depozitai banii la C.E.C. Aici este si mai avantajos, pt ca, primesti si dividende ( procent din profitul companiilor care, ofera dividende). Nu am niciun interes, sa stau si sa va scriu prostii. Va pot spune ca, eu am inceput, prin a investi, in cele mai importante companii romanesti, momentan, iar incepand cu acest an, ma voi extinde si la companiile internationale. Pot sa va spun ca, nu am inceput cu sume mari...120 euro. Nu este mult, dar este un inceput. Poti incepe cu 100 de lei, foarte simplu si frumos. Nu iti ajung banii...? Mai i-ati un serviciu. Nu se moare, dar se poate. Va doresc viata lunga si linistita. 😉😉😄
Păi uite care e problema cu tot ce ai zis tu: "la 22.00 stingerea totala si la somn". Nu tati! La 20:30 stingerea la copii și îi bagi la somn după care tu mai citești o carte, te educi, înveți să faci ceva nou și mai lucrezi ceva pe lângă serviciul ăla de 8 ore de peste zi, până la ora 01:00. Faci mărțișoare, pui murături pe care le vinzi în week-end la piață, faci ceva, orice, care să-ți aducă plusul ăla de 100€ pe lună pe care apoi să-l investești în acțiuni, fonduri mutuale, etc. Banii nu se fac cu un program de 8-10 ore la patron. Aia e de ajuns poate să te menții pe linia de plutire, dar dacă vrei să-ți iei zborul, trebuie să faci un pic de efort.
Da si dupa o saptamana ajungi la urgenta cu ce zici tu acolo. Ai muncit cu adevarat intr-o fabrica sau pe santier sa vezi ce-i aia munca? Cand mai dormi daca muncesti pana la 1 noaptea iar la 5 dimineata trebuie sa te trezesti? Baie cand mai faci? Pe dinti cand te mai speli? Mancare in casa nu mai faci? Cu nevasta cand mai faci sex? Cu copiii nu mai te joci? Cand ii mai educi? Cu ei in aer liber cand mai iesi? Curat in casa nu mai faci? Cand iti traiesti viata la pensie? Ca pana la urma de asta suntem aici, nu ne-am nascut ca sa facem bani. Nu te tine nimeni 8 ore la munca sa freci menta, trebuie sa tragi tare,repede, sa faci productie,asta in cel mai fericit caz. Dar majoritatea muncesc cel putin 10 ore in ziua de azi. .Altele si cu totul altele sunt solutiile, nicidecum astea individuale. Dar nu vreau sa vorbesc aici. Asa ca simplu individ reusesti sa faci ce zice in clip, doar daca inveti o meserie in care se castiga bine, si care nu solicita efort fizic deloc, ca sa poti pune ceva deoparte, si sa renunti total la vicii si distractii,ceea ce nu e rau. Treaba cu multe joburi este sclavie, si pana la urma ajungi la spital sau te inbolnavesti irecuperabil. Sper ca ai auzit de moarte de la prea multa munca? Ai auzit de boli profesionale? Ce naiba mai faci cu banii daca esti bolnav copt?! Daca crezi ca marii oameni de afaceri au reusit strangand sume mici de bani si avand multe joburi te inseli amarnic. Scuza-ma ca iti spun ! Citeste-le povestea, dar aia reala, si ai sa ramai surprins. Nimeni nu a reusit singur prietene,nimeni ! O zi buna sa aveti, toate cele bune !!! @@prafuitu
@@dumitruflorin7682 Realitatea este vazuta de mine in felul urmator.
Sistemul este construit de mii de ani in asa fel incat sa ofere 95% mai multe sanse de reusita persoanelor care sunt deja instarite sau care se trag mai mult sau mai putin din familii cu ‘networking(ca tot e la moda)’, influenta, averi, acces la educatie premium de la varste mici, acces la bune maniere, anturaj de persoane de aceeasi categorie si multe altele.
Exista cazuri in care au plecat de la 1 dolar si au ajuns la miliarde (si aici necesita o investigatie amanuntita asupra persoanelor, poate fi doar o papusa controlata din spate, o poveste de marketing etc.), dupa trecerea prin acest filtru se ajunge totusi la o probabilitate matematica, din 8miliarde persoane, estimez ca 7,9 miliarde au o dorinta de imbogatire. In acest context, cateva persoane chiar vor reusi sa adune 1 miliard cu 1 dolar.
Restul sunt povesti cu eroi create de oameni mari.
Eu cred ca este foarte bine explicat pentru cei care nu au cunostiinte din domeniul financiar si care sunt la început de drum.
Ofera chiar primul pas din toata ecuatia de succes pe termen lung. Primul pas fiind si cel mai greu de urmat, de înteles pentru foarte multi, ca dupa sa poti sa ai ce implementa (mai ales cand accesul la foarte multa informatie complexa, poate sa fie foarte nociva fara un mentor, profesor etc)
Eu cred ca sunt foarte multe persoane care nu cunosc aceste informatii dar care vor sa inceapa acest parcurs, catre educatie financiara. Pe de alta parte, se creaza si un plafon(frustrare) pentru cei care au cunostiinte foarte vaste din economie. Mi se pare ca se formeaza o gandire rigida si atitudine pesimista, dar asta implica extrem de multi factori socio-psihologici.
Ma intreb cati dintre cei care au comentat negativ sunt supra expusi la aceste cunostiinte, dar nu pun nimic in practica. Cunosc termeni dar nimic nu inteleg despre cum sa foloseasca aceste metode si instrumente ca sa faca venit pasiv sau cum sa le introduca, adapteze in viata lor ca sa genereze un profit..
Daca tu nu poti sa explici termeni foarte complexi la un copil de 10 ani inseamna ca nici tu nu ai inteles, nu era asa?
In general ideile simple si clare sunt cele mai valoroase, iar daca interviul asta ajuta pe cineva chiar si cu o simpla idee ca sa îi fie mai bine(financiar) atunci...
Multumim Mihai! 😊
L-a citat pe Kiyosaky de m-a zăpăcit! Se cunoaste ca e la inceput de drum domnisoara ,dar ,să nu fim răi, a avut intenții bune ! E de apreciat !
Cand faci bani lejer poti sa il citezi pe Kiosaky fara griji, chiar daca esti la inceput de drum ca speaker. . .
intentiile bune fiind sa vinda cursuri sa te invete sa faci bani cand ea vorbeste nimic despre nimic
Un podcast bun, ca multe altele din domeniu dar problema e ca domnisoara, Iancu Guda samd fac niste calcule care nu se raporteaza la situatia economica a Romaniei. A punctat bine dsoara, punem 50lei lunar in S&P si? Nu ajungem la independenta finaciara la "pensie" cu 50lei lunar, nici cu 500, poate cu 5000RON lunar...hai sa fim realisti, ca nu e asa grea matematica. P.S. no hate, investesc si eu (aprox 1000-1500RON /luna) in diferite instrumente pentru viitor si "pensie" dar asta e parerea mea.Cu un 2x salariu mediu din Romania(~9000RON), in caz ca ai o chirie / credit, sa nu mai zic de copil, e aproape imposibil sa economisesti mai mult de 2000-2500RON lunar.
Da , interesant sa fii independent financiar si sa ai o plasa suplimentara de siguranta cu inca 3 garsoniere inchiriate + alte afaceri. Asa da .
Sfaturi bune ,in principiu, este sănătos sa iti formezi un obicei de a economisi pe termen lung. Banii economisiti care nu produc randamente măcar să acopere rata inflației vor fi o dezamagire pentru ca atunic cand vei vrea sa te bucuri de ei iti vor ajunge pentru o vacanță in cel mai bun caz. Cel mai important aspect in educația financiară mi se pare învățarea ciclurilor de piață. Piața de capital de obicei aduce clienti noi atunci cand e la varf ,pentru ca toată lumea se aruncă în piața, entuziasmul investițiilor e pe buzele tuturor. Acela este momentul în care cei care sunt deja investiți își încasează profiturile. Cei care cumpăra la vârf rămân cu banii blocați și cei cu stomac tare au de îndurat doua cicluri, în cel mai bun caz, pentru a fi din nou profitabi in investiția făcută.
Tocmai de asta se vorbeste de investitii pe termen lung. Investment vs trading
Are dreptate cad spune ca in tarile mai dezvoltate din Europa,nu prea iti dai seama cand cel de langa tine(vecin,coleg..etc) e milionar.
Majoritatea milionarilor sunt discreti,au facut primul milion cu timp,truda si inteligenta,si nu au chef sa naruie totul,cumparand o "imagine" foarte costisitoare de a o intretine!
Am un coleg la munca(are o avere de vreo 800k €,la anul ar trebuii sa ajunga milionar,si el se deplaseaza cu Logan 1,haine modeste,telefon galaxy S7 de vreo 6 ani...etc
Multumesc Mihai pentru discutia faina si simplu (de inteles) ☺️ Un singur aspect as vrea sa lamuresc:
Nu confundati un REIT cu un proiect blockchain posibil scam.
1. Un REIT inseamna ca poti investi in imobiliare digital (pe bursa). Sunt companii care doar de imobiliare se ocupa, poti deveni actionar cu orice suma si sunt obligate sa distribuie 90% din profitul lor actionarilor.
2. Un proiect blockchain in care poti cumpara imobiliare in unitati (Snoop Dog a cumparat 10.000 unitati intr-un asemenea proiect) poate fi SCAM si nu e recomandat
Uneori 5-10 k $ la 20 de ani fac cat un milion la 65. E teapa! Nu te vei mai bucura de bani la 65. Toate melodiile populare spun un mare adevar. ''Mi-as da toata averea sa am anii tineretii" Bucurati-va in tinerete de toti banii pe care ii aveti. Nici cu imprumuturile nu sunt de acord. Cred ca cei care castiga cel mai mult din economisire (si imprumut) sunt institutiile financiare care vand (intermediaza) astfel de instrumente si care probabil sunt sponsorii acestor emisiuni (vloguri). In ultima vreme s-au inmultit exponential si sunt tot mai activi educatorii financiari. De ce oare? Chiar daca bursa nu e o excrocherie financiara piramidala precum Caritasul un efect piramidal tot se manifesta. Investitori noi, cerere mai mare, cresc pretul actiunilor. Cine profita? Miliardarii cu stocuri mari de actiuni.
Ai mare dreptate, lucrez la o firmă de cosmetice, am vrut să renunt sa fac altceva ,dar făcând muncă extra dupa servici MI-AM dat seama ca pot avea mai multi bani si pe lângă salariul fix si sunt mândră de asta .Sotul meu face la fel si ne-a ramas timp si pt noi 😊😊
La ce munca extra te referi?
Cat e licenta sa intram si noi in afacerea asta? 😂 mlmrules
@alinaioanapintea....ce tare!! Ai un job,un extra dupa job si mai ai si timp pt tine si sotul!!
Cate ore are ziua ta?!🤔🤔
@@lidialidiasifo4673
La aia mă gândeam și eu acuma 🙈😀
Sunt joburi full.time de sub 8 ore pe zi. Gen 6. Sau sunt joburi 12.cu 24 24.cu.48. Ei mai pot lua un job, o perioada. Eu am avut sansa sa lucrez o perioafa in sua cand dif de salariu era de 20 x fata de Romania. Acum nu mai exista asa ceva. Astazi in Romania cea mai buna sansa e reorientarea profesionala. Este absurd sa.stai in job full.time de 500 euro pe luna cand tot felul de meseriasi si cosmeticiene fac mii de euro pe luna. Sau pe zona intelectuala IT. Si multe altele. Cel putin in orasele mari, unde oferta de joburi e mare.
A ajuns la independenta financiara datorita academiei. 20.000 de cursanti x 600 de lei= 12.000.000 lei. Simplu.
Pai ea iti explica cum a facut ea. E normal sa nu fie la toti la fel.
Din povestea ei te poti inspira. 🎉
Tu poate vinzi o pitra la 20.000 de oameni cu 6 lei. ;) enjoy
Iti si spune: daca vrei sa cresti, trebuie sa muncesti. Non stop non stop
Pentru asta trebuie facut scoala, daca nu ai facut scoala... ii dai ei 600 de lei si te invata.
Castigi 3500lei: chirie 1450lei, cheltuieli 500. Raman 1500lei pt mancare, etc. De unde 300euro?....
Cu 2 000 Lei (400 Euro), salariu minim, cum să te îmbogățești ?
Buna seara , precizare privind asigurarile . In produsele Unit Linck este flexibil , investitiile in programele de investii Allianz Tiriac sunt facultative , poti investi cand doresti si cat doresti . Singura conditie este ca investitia sa fie de 100 eur sau echivalent lei.
Tot respectul pentru invitată dar, dacă toată lumea s-ar "feri" de toxic, de condiții grele de muncă, cine ar mai munci?? Oricum, munca în asemenea instituții nu e plătită mereu la nivelul importanței dar cineva trebuie să o facă!
Locuiesc in Austria, ideea ca tinerii de aici prefera sa stea in chirie decât să-și cumpere o locuință este total falsă! Ei și-ar cumpăra, sa nu mai plătească chirie, pentru ca aici chiria este mai mult de un sfert din salariu, dar nu se poate, pentru ca prețurile la apartamente si dobânzile bancare in țările mai dezvoltate sunt cu mult înaintea celor din Romania.
Ce vedem acum in străinătate o sa vedem in Romania peste 50 ani, când v-om ajunge cu preturile la nivelul actual din țările mai dezvoltate, atunci cand si la noi "v-a disparea mentalitatea de proprietar" sau mai corect zis când o sa devina mai scump si mai dificil sa fii proprietar decât chirias.
44:45 se numește fracționarea unu activ , este o idee buna de investitie in cazul in care nu ai 100k sa cumperi un apartament intreg . [O sa se dezvolte mult mai mult in viitor]
Trecand peste latura psihologica a propriei-i povesti, am apreciat-o pe Cristina pentru ca si- a prezentat punctul de vedere intr-un mod conservator, sigur si eficient in contextul unei societăți speriate de noutate, sărăcie si investitii, dar setata pe imbogatire rapida; felicitari!
Nu inteleg asta ca tie frica sa platesti rata. E mai naspa sa platesti chirie. Ambele le platesti lunar si macar banca nu te streseaza daca nu sa stricat nimic in casa.
Dacă ai un cost lunar de 4000 de lei și vrei a obține independența financiară cu un randament de 6% al investiției ai nevoie de 30 de ani de a investi lunar câte 1200 de lei , despre ce este vorba ai de investiții cu 50 de lei sau 20 de lei?😊
Se spune ca banii sunt al celui ce stie sa aiba grija de ei nu al celui ce ii face.
Banii vin de la comunitate pe diferite abonamente , taxe ptr cursuri .....! ., după acest interviu sigur vor creste veniturile ....
Buna si felicitari pentru platforma.
O intrebare, ai mentionat de anumite taxe pt S&P500 foarte scazute pe Romania. Unde as putea valida aceasta informatie va rog, deoarece explorez optiunea de a investi prin Romania cosiderand aceste taxe reduse fata de taxele din afara.
Am încredere în ce spune Iancu Guda, îl urmăresc de ceva vreme; l am auzit răspunzând la întrebarea dacă el a făcut investiții în imobiliare, răspunsul lui a fost Nu și nici nu recomandă, merg pe mâna lui 👍
Subscriu, Guda vine cu cifre clare, cu studii și expertiză. Invitata pare cumva să se promoveze, argumentele nu sunt cele mai convingătoare.
Adevărat, Iancu este adevaratul guru al educației financiare. Dar este OK și faptul ca și alți oameni precum doamna Cristina educa financiar mai ales tânăra generație.
@@stop-connect este indicat să se meargă la specialist care cunoaște cu adevărat piața investițiilor, nu la cei care bâjbâie și caută să atragă la cursuri pe bani nu puțini!
Ce se întâmplă cu bursa dacă începe al 3 război mondial ?E o întrebare legitimă în contextul actual
scoti 50% in cash, 25% cumperi aur fizic si 25% ii pastrezi in bursa in actiuni "defense" (Boeing, Arbus, Dassault, Thales, Rolls Royce, Lockheed Martin).
Creste pretul la Fer si Cupru😉😂😂😂
Paraschiv, esti invocat!
Pacat ca intre timp ti-ai luat mute la mine pe yt :)) te pup!
@@paraschivro cumva trebuie sa te simti si tu important. Cat despre mine, dauna totala mi-ai dat cu asta! 🥺
Mi se pare aiurea ca il apreciez pe Mihai ca o are pe individa asta la el pe platforma... faceti un calcul simplu si vedeti daca puteti sa iesiti la pensie. Calculati cu 20% din venit cu o rata reala de ca. 7% dobanda pe an (perpetuu). sa vedeti ca nu e chiar asa de simplu! Atentie, aceste fonduri de investitii pot varia! toti care au citit 2 carti de conotatie financiara si au si facut cateva investitii sunt experti financiari si mai dau si sfaturi.
Cumperi acum in All time high și vine recesiunea intr-un an - doi și vezi ca investiția ta e -70% …
Strângeți bani și investiți in recesiune ;)
Ce nu inteleg multi:care vor sa prinda momentul cel mai bun pentru a cumpara o locuinta e ca: o criza de genul 2010 poti sa nu o prinzi intr-o o viata, are o periodicitate mai mica decat un cutremur de 7 in Romania, dar noi zicem cam din 2017 ca o sa vina o criza de genul 2010:maine, o sa mai fie crize si acum poti sa zicem ca suntem intr-o criza, crizele astea in care se tiparesc bani in draci sunt foarte dese, astea fac ca orice bun sa creasca si mai mult, nu sa scada.
Despre taxele și impozitele atunci când o să retragi bani de pe bursă, de ce nu vorbește nimeni???
5$ la orice retragere pe etoro iar taxele sunt de 1% / an indiferent daca scoti banii sau îi investești la loc
Multumesc pentru initiativa. Tinerii au nevoie de o educatie financiara pertinenta. Dar reactiile la interviu sunt pertinente si fac oarecum educatie celor care 'fac educatie financiara'....
Intentia fondatoarei programatoare si nu stiu daca si economista sunt laudabile, dar totusi recomand sa-si imbogateasca argumanariul de specialitate in limba Romana si in limba Engleza. Acuratetea, limbajul si conceptele prea vulgarizate/simplificate.
Iar termenii conceptele trebuie pronuntate si explicate corect. It is important.
in 22 ianuarie cand a fost publicat acest podcast, apple stock era la 193$ iar maximul istoric este pe la 198$. despre ce scadere vorbeste la minutul 25:00 ?!
Este mai greu in investiții cu volatilitatea eu prefer sa cumpar cand piața este jos , apropo ce marcă de ceas ai pe mană ?
De ce toti spun ca e scam inclusiv Victor Vulpescu ?
Salut mihai,big pt ce faci,chiar este inspirational acest episod.ma inspira sa imi schimb modul de gandire in privita educatiei financiare,pentru ca asta o sa imi schimbe modul de viata.o sa ma documentez mai mult despre asta si o sa evoluez🎉.
Cred ca nu ai habar de nimic din domeniul financiar, dacă mizeria asta ți se pare wow
Se vede ca l-a citit mult pe Kyiosaki
Mulțumesc. Excepțional. ❤
Îmi spuneti va rog cum se caștiga din investițiile în bursa ?as dori sa investesc la bursa dar nu stiu cum se castiga bani din bursa😢
La o creștere de 5% cred ca sunt mai rentabile titlurile de stat tezaur cu dobândă 7%
Respect MIHAI, mulțumim cu drag 🙏❤️🤗
Sa investeasca Morar,ca tot aduce asa tepari
care este platforma recomandata pt a investi in Vua?
Referitor la platile anticipate, nu se percepe nici un fel de comision de la banca. Incurajez pe toata lumea sa faca acest lucru pentru ca salvezi foarte multi bani lunar. Exista in mai toate aplicatiile de pe telefonul mobil optiunea de a face plati anticipate.
Acesti robert kiyosaki traduși în română
Frumoasă Foc și înțeleaptă. Respect și Mulțumesc.
Ce ai face cu 45.000eur? Ti-ai cumpara o masina pt. statut( sa te vada cei din jur ca ai bani) sau ai investi pe bursa pentru dividende? Cum zice si Mihai Morar, in Romania pare ca statutul este foarte important. Se si vede in pe strazi in parcari, este plin de masini, nu mai ai loc unde sa parchezi o masina in orasele mari din Romania. Depinde ce vrei, sa ai statut si grija financiara, sau un portofoliu pe bursa care iti aduce bani anual si sa stai fara nicio grija financiara.
Orice ati zice... Intr-un podcast gratuit nu aveati cum sa gasiti secretul fericirii, imbogatirii. E adevarat ca nici invitata nu a avut un start ca oricare altul, 3 gasoniere pt inchiriat nu isi permite oricine. E clar ca a prezentat cateva obiceiuri „sanatoase” si de acolo inainte, cei care nu au cunostiinte in domeniu au timp sa le aprofundeze. E posibil ca cei 50 lei / luna, in decurs de cativa zeci de ani sa nu asigure „independenta financiara”, dar reprezinta oricand un inceput
wowww nu stiam de unde te cunosc, cand am fost la preselectii la Impreriul leilor, corect?
Este, din pacate, cel mai slab invitat pe care l-am urmarit intr-un podcast! Sunt la minutul 34 si ma lupt sa continui:)))
Vă mulțumesc mult pentru acest clip ❤
Ideia fara actiune este egal cu zero!!! Asa ca 1 Invatam 2Actionam.
Foarte bune informațiile, felicitări!
Voi investiți in acțiuni,eu investesc in imobiliare👌😅
🌈 Bani, Sănătate, Relații
Sunteti super BRAVO!! Cel mai actual podcast pentru inceputul anului 2024. Mult spor tuturor si succes🤗
Băgați acum in crypto cat mai aveți timp și prețuri joase, scoateți in bullmarket și apoi băgați in bursa pe crash-uri ;)
Eu am un lucru insuportabil en Franta din 2012 , mi-ati dat curaj , multumesc mult pentru potcast 🍀🍀🍀
Cum putem legatura cu invitata ?
😂😂👏👏👍
The best comment ever!!!
😂
SEPE de la TEPE 😂. Nu am nimic cu moderatorul, insa invitata e "Balta" 🎉
Mulțumesc cu recunoștință pentru toate aceste informații prețioase! Mult succes in tot ceea ce faceți și intreprindeti! 🤗🥰
Plati anticipate, de unde e duduia asta? Cand faci un credit scrie in contract daca ai drept la parti anticipate sau nu.
Buna seara!
Am o întrebare
Vua ,îl găseasc și pe trading 212?
Da, vanguard.
@@marius5839 Mulțumesc frumos!
Informatii generale, simple...de baza, vorbeste din carti, nu ceea ce a trait ea
Hamster nu șobolan 😂😂😂
Mai bine ne-ai spune care sant afacerile tale si cum ai inceput.De sfaturi in ce sa investim este internetul plin de tot felul de intelectuali
Ar fi un podcast bun de ascultat,la fel ca și acesta, să aduceți și pe domnul Lorand pentru ceva discuții pe partea de educație financiara. Omul ăla chiar ar avea multe de spus și cu multă valoare.
😂😂😂😂😂
Multumesc 🙏Mihai , foarte bun invitatul , mi sau aprins niște becuri 👍😉
Mie mi a placut mult. Multe idei interesante mai ales care te fac sa reflecti: cum sa string bani, cum sa fiu Manager la bani, banii trebuie si ei ingrijiti, cum sa economisim bani, ce inseamna sa fii bogat.
e bine si daca am iesi la pensie la 120 de ani , sa fim sigur ca nu mai prindem pensia in viata. Nush de ce mai platim pensie :)
Randamentul si valorificarea imobililui, cum vine asta?
Cum impacati ceea ce spuneți cu nevoile societatii de specialisti in domeniile vietii?
Minunat! Cat de multe informații și idei utile. Un podcast excepțional!🫶🏻
Cum se scrie VUAA si pe ce platforme se gaseste?
Nu cred ca a precizat corect , termenul e VOO
Se scrie VUAA și se găsește pe Trading 212, XTB, IBKR...
Buna!
Foarte relevantă informatia!
Mulțumesc!
Raspunsul la intrebare : Sa "muncesti" la stat.. la 40+ esti la pensie!
Ce seamănă domnișoara invitată cu Orianda.
Felicitări pentru podcast 🎉😊❤
Salutare Mihai.Lorand ca invitat dacà poți.Mersi frumos.
Multumesc!
Lupul de pe Wall Street .....nu monstrul 😅
Esti în alt film. Se referea la Madoff: The Monster Of Wall Street...😉
Ea a facut primul milion?
A dat primul milion de tepe eventual😂
Independenta financiara e relativ usor de obtinut: iti iei un job si o chirie🤷♂️
E foarte important să știi să „menegiuești” banii, odată obținuți, nu-i așa?
Va zic eu ceva.. multi nu-si declara primul milion. De Ce ?
Eu intreb: cei din MAI si MApN platesc la casa de pensii? Li se opreste din salarii?
Idem ptr justiție
Plătesc
Au casa lor de pensii😀militare
Normal ca platesc la fel ca toata lumea.
Fiecare om are liberul arbitru și multe filtre! Trebuie să investim în noi, în oameni nu în obiecte (mașini, apartamente etc.) Obiecte își pierd valoarea de la an la an.
Dar o Tesla cu incarcare gratuita?