Țepe și probleme la proiectarea unei case!

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 29 พ.ย. 2024

ความคิดเห็น • 106

  • @DanielaHobaj
    @DanielaHobaj 4 ปีที่แล้ว +8

    O căsuță = o poveste 🙂 mare păcat de un început așa "nașpa" sunteți oameni foarte faini !!!
    Foarte curioasă de continuare 🤓

  • @MM-mq5uj
    @MM-mq5uj 4 ปีที่แล้ว +1

    Marius, felicitari pentru ceea ce faci si pentru simplul fapt ca iti doresti sa ajuti!

  • @CadworkRomania
    @CadworkRomania 4 ปีที่แล้ว +7

    Salutare Marius, așteptăm continuarea în rest spor să aveți. 🏗🏡💯%💯👌

  • @FlaviuLeontiuc
    @FlaviuLeontiuc 2 ปีที่แล้ว

    Marius te salut si eu si felicitari pentru emisiune. Eu sunt arhitect cu drept de semnatura si inginer constructor tot cu drept de semnatura in Austria si proiectez si in Romania. Imi vine foarte greu sa cred povestea din acest film, nu o neg dar e aproape de limita incredibilului. In Austria un plan complet de casa nu depaseste 9000 de Euro (structura si instalatii inclusiv - pentru o casa unifamiliala, bineinteles fara urmarirea de executie). O negociere se realizeaza intotdeauna direct. Eu chem clientii in biroul meu, realizam si schite dar faza de concept e in vizualizare 3D si cu dispozitive AR VR, BIMX. Nu lucrez prin intermediari (parte din problema expusa mai sus) decat in programele asistate de camera arhitectilor sau ministerul muncii care mai trimit o persoana pentru formare profesionala si dezvoltarea aptitudinilor care poate prelua temporar si limitat atributiile mele. Imi este foarte greu sa cred ca ceea ce s-a intamplat e adevarat, dar daca asa este piata ofera suficiente birouri de arhitectura profesioniste. Chestiunea cu asteptarile de la un student din anul II arata cumva totusi lipsa de realism - termenii folositi de genul "niste harti" subliniaza faptul ca acest cuplu nu este realist 100% sau nu pot comunica clar. Doar un prieten apropiat a putut sa le ofere ceva apropiat cu cerintele lor.

  • @TheSweetVillain
    @TheSweetVillain 4 ปีที่แล้ว +2

    Felicitari pentru canal, tine-o tot asa !
    Din pacate povestea lor este si povestea multor altor romani, fie ca au construit de la zero sau au vrut o renovare completa.
    Domeniul asta al constructiilor/amenajarilor este atat de nesigur si este plin de oameni hoti si fara calificari.

  • @csabaervinkato1695
    @csabaervinkato1695 4 ปีที่แล้ว

    Pentru cineva care n-a avut sau nu are cunoștințe în domeniul construcției e foarte greu să pornească în construcția unei case . Eu cred că merită o investigație din partea viitorilor beneficiari ai unor locuințe mai amănunțite, de exemplu pe internet cu diferite firme de construcții care au în portofoliu mai multe clădiri construite, sunt firme care numai proiectează dar și acelea își pot prezenta un portofoliu cu clădirile proiectate și care ulterior au fost și realizate . Eu cred că un proiectant bun și serios are în portofoliul propriu clădirile proiectate și ulterior realizate și le poate prezenta potențialilor beneficiari. Apreciez că este necesar ca să îndrumați oamenii spre profesioniști și modul cum să-și controleze construcția unei case. Am avut norocul să particip la renovarea unei case din temelii , pe urmă la construcția unei case de la 0 și la renovarea câtorva apartamente în cercul de prieteni și după toate asteanu pot să fac decât să le dau dreptate tinerilor când spun că au nevoie de un om care să coordoneze lucrarea în sine chiar din șantier și astfel de oameni sunt greu de găsit.

  • @ecocasapasiva3888
    @ecocasapasiva3888 4 ปีที่แล้ว +24

    Am mai spus-o si la alte episoade de ale tale:
    1. Arhitectii sunt in general doar miscatori de hartii si acte iar proiectantii sunt fixati pe solutii copy-paste
    2. 95% din proiecte au tot dosarul copy-paste (ma refer la proiectele de instalatii) si am vazut foarte mult copy-paste si la structuri, pe principiul "nu conteaza ca supradimensionam, important e sa nu cada". Am auzit arhitecti spunand chiar si la o casa de lemn: "pai oricum fundatia este tot aia, ca doar trebuie sa treci de punctul de inghet". Si uite asa ajung multe case usoare sa aibe o fundatie ca un bloc de 4 etaje.
    3. Managerii de proiect (pompos spus, pentru ca la noi majoritatea nu au nici o treaba cu asta, ci doar sunt oameni care cunosc echipe de tot felul) nu raspund sub nici un fel clientilor si stiu doar sa vorbeasca frumos, in rest in general isi vad de comisioanele pe care le primesc de la echipele pe care le recomanda si de obicei incearca sa acopere greselile echipelor nu sa le corecteze.
    Am fost in multe santiere si am vazut multe proiecte. Fac o multime de calculatii pe partea de instalatii si nu pot sa inteleg cata naivitate exista si cati "papagali" sunt in piata. Chiar astazi m-a sunat un furnizor ca a fost sa puna in functiune o pompa de caldura montata de o firma de instalatii si ghici ce: au montat vasul de expansiune AFARA si tot ei si clientul erau revoltati de ce nu a pus-o in functiune. Stiu ca multi nu o sa va placa, dar mai zic o data: asta e Romania, unde cei care povestesc frumos infloresc iar cei seriosi se lupta cu morile de vant. Cei care vor sa ma contrazica le spun sa mai se uite o data la video-ul acesta si inca o data, pana inteleg tot ce spun oamenii acestia.

    • @harrytanase1587
      @harrytanase1587 4 ปีที่แล้ว +6

      Foarte adevărat. Sunt careva probleme cu romanii.
      1). "Ca Romanul nu-i nici unul" . Toata lumea se pricepe la orice. Proprietarul se pricepe la tot, "misiriasul" , chiar dacă e dulgher face și instalații, etc.
      2). Calitatea "misiriasilor" tinde spre zero (cu mici exceptii). Sunt prosti de crapa, nu au scule, nu au vointa (sau capacitatea) de a învață lucruri noi dar, au IDEI.
      3). Diriginți De Șantier ar trebui sa fie de partea beneficiarului. În realitate i-au spaga de la echipele din șantier ca sa treacă cu vederea greșelile grosolane făcute de ei.

    • @bogdan123si
      @bogdan123si 4 ปีที่แล้ว +5

      In calitate de inginer de structura trebuie sa te contrazic putin pe partea de structura. O data la partea de fundatii unde intradevar uneori ramai prost cand vezi ce esti obligat sa faci, anume, eu primesc un studiu geo in care mi se spune ca terenul bun de fundare incepe de la -1.5 fata de cota teren natural (CTN). Ipotetic la o casa foarte simpla banala P si sarpanta uzuala de lemn. Asta inseamna ca omul trebuie sa sape tocmai 1.7m (incastrare minima 20cm in terenul de fundare) ca sa isi faca si el cea mai simpla casa din lume. De ce sunt eu vinovat ca el si-a gasit/ales un teren foarte prost? Eu nu fac nimic altceva decat sa respect normativul si studiul geo care pentru mine sunt practic legi pe care daca nu le respect tu nu primesti AC. A spus si Marius intr-un video, este responsabilitatea beneficiarului sa isi aleaga un teren bun!
      Inteleg frustrarea la a face aceeasi fundatie la o casa pe structura usoara de lemn ca la o casa pe zidarie+betoane. Dar la vorba asta a arhitectilor cu punctul de inghet, dpdv legal din nou eu sunt obligat sa respect anumite prevederi. In conditii ideale in care ai terenul de fundare la aceasta adancime de inghet poti sa te consideri chiar norocos.
      Mai departe la partea de suprastructura, o diferenta considerabila este la pretul pe care beneficiarul il plateste pentru intregul proiect (inclusiv rezistenta). Ieftin si bun nu exista! Eu care scot consumuri la betoane/fier foarte corecte si economice de ce sa fiu platit la fel ca cel care proiecteaza din burta? In fond omul plateste mai putin la proiectare ca sa bage pe urma mai mult degeaba in structura sau functionalitate...Desigur, mai sunt si nesimititi care cer bani dar si proiecteaza din burta.

    • @carmenarhire3170
      @carmenarhire3170 4 ปีที่แล้ว +1

      @@bogdan123si Noi nu am cerut ieftin si bun! Studiul Geo recomanda sa sapam 2,7m pentru terenul de fundare, asa am facut. Nu am facut economii nici la fundatie, nici la structura. Moto-ul nostru a fost "daca vrem sa economisim la ceva o facem la parchet, la mobila...la lucruri pe care le poti schimba cu usurinta cand iti permiti mai mult. Dar nu la structura, pereti sau fundatie unde nu mai poti sa intervii. Tot ce s-a facut s-a facut la recomandarea "specialistilor".

    • @julianp.2233
      @julianp.2233 3 ปีที่แล้ว

      Mie mi s-a spus de catre structurist, fiind vorba de o casa pe structura metalica:cine ma verifica pe mine daca fac fundatia cum trebuie? Plus ca m-a vazut mai tanar si a lasat sa se inteleaga ca pretul este de "atat" pentru tot, adică la modul ca nu as avea pretentii la pret mai mic, asta daca imi permit chiar si pretul ala. Plus discutii "dure" la modul cum e casa împărțită

    • @ecocasapasiva3888
      @ecocasapasiva3888 3 ปีที่แล้ว

      @@julianp.2233 Intradevar, asta e o problema. Se observa si la casele din lemn. Majoritatea arhitectilor se limiteaza la casele din zidarie ca sa nu iasa din zona de confort data de un copy paste total sau partial. Ca si in orice alt domeniu sunt si arhitecti buni, carora le plac provocarile, dar sunt cam putini si e greu sa dai de ei sau sa ajungi pe lista lor de proiecte.

  • @OviEugen
    @OviEugen 4 ปีที่แล้ว +1

    Si noi am inceput constructia unei case acum 2 ani. Poate am fost norocosi, am avut un arhitect tanar, deschis la orice schimbare si a facut un proiect de la zero exact cum ne imaginam noi constructia.
    Partea cu electricitatea a mers foarte repede, de cand am facut primul drum pentru depunere acte, pana cand am avut contor si tras cabluri pe o distanta de 120m au trecut vreo 2 saptamani. Noi ne asteptam la minim 6 luni.

    • @JackBlack-ct2so
      @JackBlack-ct2so 2 ปีที่แล้ว

      Bună. Cam cat a costat toată afacerea cu trasul curentului? Caut si eu teren acum si am găsit multe cu stalp de curent la 100 m distanta.

  • @semanuel77
    @semanuel77 4 ปีที่แล้ว +1

    acel project manager de care vorbiti, este de fapt un antreprenor in constructii

  • @DCDetailing
    @DCDetailing 4 ปีที่แล้ว

    SUPER!!! VA ADMIRAM MUNCA DE INFORMARE; ESTE DE MARE AJUTOR PENTRU CONSTRUCTORI SI PENTRU BENEFICIARI. VA DORIM SA AVETI ONORAIU PE MASURA. SUCCES LA FAZA DE RECEPTIE!

  • @catanaedy18
    @catanaedy18 4 ปีที่แล้ว

    Salut. Exact același lucru l-am pățit și eu, numai ca suma a fost mai mica :))

  • @Romulus_Daciae
    @Romulus_Daciae 4 ปีที่แล้ว +7

    Salut ! De ce nu ne povestesti cum a fost experienta ta cu Buhnici, de ce intreb, pentru ca vad ca nu mai aveti nici o legatura de colaborare ceea ce pune niste semne de intrebare ? Poti sa faci asa ceva ?

    • @contraprostilor
      @contraprostilor 4 ปีที่แล้ว +2

      th-cam.com/video/1Jt18ewe3rM/w-d-xo.html th-cam.com/video/qTVGARYSpB8/w-d-xo.html

    • @miagy420
      @miagy420 4 ปีที่แล้ว

      @@contraprostilor a scos commenturile...

  • @matf.7756
    @matf.7756 4 ปีที่แล้ว +3

    Foarte bun contentul! Realitatea e dura si loveste rau.

  • @ciprianvieriu6456
    @ciprianvieriu6456 4 ปีที่แล้ว +1

    Daca mai esti dornic de un material video pe aceasta tema...astept o invitatie.In momentul de fata suntem cu, constructia casei la rosu....turnam placa peste parter...si avem si noi multe de povestit.Indiferent eu unul voi face un material video pentru altii sa invete din greseli noastre.

    • @utzdeac
      @utzdeac 4 ปีที่แล้ว +1

      La noi merge binisor photos.app.goo.gl/5K927LY87mdfyc838

  • @abiem1234
    @abiem1234 4 ปีที่แล้ว +4

    Acei prieteni sigur îi prețuiau mult pe băieți daca le-au dat o astfel de recomandare! 😂😥🙄

  • @utzdeac
    @utzdeac 4 ปีที่แล้ว +5

    Se pare ca am avut bafta de echipe bune, ce sa zic, si e o placere sa construiesc si sa fiu pe santier.... poate ar trebui sa imi schimb meseria :)))

    • @harrytanase1587
      @harrytanase1587 4 ปีที่แล้ว +2

      A doua oară nu se mai intampla. Echipe bune sunt ca apa in desert.

    • @utzdeac
      @utzdeac 4 ปีที่แล้ว +1

      @@harrytanase1587 Ajut deja pe un coleg, totul merge bine, dar e acelasi constructor :)

    • @xavierrochas
      @xavierrochas 4 ปีที่แล้ว

      Sau poate nu ai capacitatea de a vedea problemele, nu mi-o lua in nume de rău, dar calitatea execuției o vei vedea în timp.

    • @utzdeac
      @utzdeac 4 ปีที่แล้ว +1

      @@xavierrochas sunt convins ca nu am cum sa le observ pe toate sau sa le stiu pe toate, dar pe general e ok. De regula cei care nu au pus "mana pe un ciocan" vor perfectiune, ceilalti stiu ca e foarte greu de obtinut. Dar cu cat am invatat pe aici, cu experienta de la casa mea, incerc sa ajut cat pot de bine. photos.app.goo.gl/5K927LY87mdfyc838

    • @justina2101
      @justina2101 4 ปีที่แล้ว

      Ma bucur sa aud asta, fiindca suntem nemultumiti mereu de altii, uitand ca adeseori avem propria vina. Eu cred ca sunt aceleasi echipe de care altii sunt nemultumiti, doar ca tu ai stiut sa scoti ce-i mai buni din ele, sa le amplifici potentialul in loc sa-l discreditezi.

  • @eugencurca6816
    @eugencurca6816 4 ปีที่แล้ว

    Salut. Poate cineva sa-mi recomande un arhitect din județul Gorj sau din județele învecinate. Multumesc

  • @JordacheM
    @JordacheM 4 ปีที่แล้ว +4

    Poți să ceri drepturi de autor pentru "buleli" .

  • @pauliliesi5075
    @pauliliesi5075 4 ปีที่แล้ว

    Salut,am aceeasi poveste la Timisoara,tot mai greu gasesti oameni seriosi.

  • @JustinWilliamsRomania
    @JustinWilliamsRomania 2 ปีที่แล้ว

    Care e partea a doua?

  • @marianacanal8415
    @marianacanal8415 4 ปีที่แล้ว +1

    Daaaaa.patita....unde acoperisul nu se potriveste cu constructia ...nu poti sa più capriorii ca nu combacia cu acoperisul celalalt ..nu se leaga.. nu pune usa la baie ca scara e prea jos si nu intri in baie ...cu sapa inaintea radierului... iar cind la m chemat mia luat 1500 pt modificariii

  • @ionutpiglesan8348
    @ionutpiglesan8348 2 ปีที่แล้ว

    Ii cunoaste cineva pe Razvan si Carmen ? Au terminat casa ?

  • @andreidaniel2101
    @andreidaniel2101 4 ปีที่แล้ว +2

    Din pacate aceeasi experienta o am si eu cu proiectantul, arhitectul... credeam ca doar mie mi se intampla.

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  4 ปีที่แล้ว +1

      Se întâmplă destul de des din păcate

    • @alf3071
      @alf3071 4 ปีที่แล้ว +2

      in tara asta totul merge asa in orice domeniu :)) mergeti la parlamentare la vot poate se schimba ceva

  • @iulianscintei4204
    @iulianscintei4204 4 ปีที่แล้ว +1

    Coșmar în construcția casei în România 😭😭😭

  • @danielserban1032
    @danielserban1032 4 ปีที่แล้ว

    Asemenea experiențe sunt dramatice, atât pentru beneficiari cât și pentru arhitecți. Pentru beneficiari, deoarece este în discuție, probabil, cea mai importantă investiție din viața acestora (din toate punctele de vedere) iar pentru arhitecți deoarece le este afectată imaginea profesională (de cele mai multe ori pe nedrept, prin generalizare), deși pentru mulți arhitectura nu este doar o meserie, ci o vocație.
    Generalizarea este incorectă pentru toate categoriile sociale (arhitecți, medici, profesori, etc.), în orice domeniu sunt profesioniștii care își fac cu dedicare meseria și sunt și excepții. Așadar, să nu acuzăm arhitecții ca breaslă, nediferențiat, pentru calitatea mediului construit din România. Vina o poartă o mică parte (cei ce semnează zeci și sute de proiecte pe an, deci cei se slujesc de arhitectură, la solicitările și presiunile beneficiarilor - fără ca asta să le fie o scuză) și nu cei care realizează câteva proiecte pe an, studiate cu atenție în atelier și apoi urmărite în zeci de ședințe de șantier (deci cei ce slujesc arhitectura). Multe construcții (covârșitor de multe) nici nu sunt autorizate. Vina o poartă și societatea, în întregul ei, prin lipsa de educație (de toate tipurile), corupție, sărăcie (sau economisire greșit direcționată), apetit pentru kitsch (a se citi impostură), etc.
    Probabil în asemenea situații se ajunge și din cauza arhitecților care nu se implică suficient în a (se) explica și a sistemului care îl lasă pe beneficiar descoperit în fața unei investiții de amploare (se observă din majoritatea comentariilor că etapele elementare ale unei colaborări cu arhitectul nu sunt cunoscute, uneori, nici chiar de către cei care deja au finalizat o construcție). În asemenea situații se ajunge și din pricina beneficiarilor, care nu se pregătesc suficient pentru procesul complex al realizării unei locuințe (fără a generaliza, sunt și cazuri în care anumite persoane acordă mult mai mult timp alegerii unei mărci auto decât proiectului propriei locuințe...)

  • @florinhuang2784
    @florinhuang2784 4 ปีที่แล้ว

    Ce aplicatie bună ati folosit?

    • @utzdeac
      @utzdeac 4 ปีที่แล้ว +1

      Eu mi-am modelat casa in Archicad, nu e free, adica ai doar 30 de zile free

    • @dariusEMPEROR
      @dariusEMPEROR 4 ปีที่แล้ว +1

      poti folosi SketchUP e foarte ok aplciatia! la inceput o sa ti se para complicata dar te obisnuiesti repede si poti face chestii mega awesome cu ea.

    • @carmenarhire3170
      @carmenarhire3170 4 ปีที่แล้ว

      Live Home 3D am folosit

    • @lvnstn1357
      @lvnstn1357 3 ปีที่แล้ว

      Floorplanner

  • @gbyr3011
    @gbyr3011 4 ปีที่แล้ว

    👍

  • @iulianpreda4350
    @iulianpreda4350 4 ปีที่แล้ว +1

    Salut , eu am discutat cu un arhitect despre cum doresc sa arate casa si tot ma loveam de raspuns ca el vine cu un concept si dupa aceea modifica , simt ca nu imi sunt luate in considerare dorintele , sa continui sa lupt pentru ce imi doresc sau sa-l ascult ?

    • @matf.7756
      @matf.7756 4 ปีที่แล้ว

      Cauta pe altcineva

    • @xavierrochas
      @xavierrochas 4 ปีที่แล้ว

      Cred că ai înțeles greșit rolul arhitectului, el trebuie să țină cont și de funcționalitatea cladirii, daca tu ii spui că vrei bucătăria la parter și locul de luat masa la etaj sunt sigur că nu va implementa asta. Tu trebuie să-i transmiți lui ce îți dorești de la casa, ce funcțiuni, spații, buget vrei și dacă ții neapărat să arate într-un fel atunci caută pe net poze din da-i-le.
      Pe scurt arhitectul nu e un prost căruia să-i dictezi tu cum vrei sa arate casa și el sa deseneze ce-ti debitează ție mintea.

    • @justina2101
      @justina2101 4 ปีที่แล้ว

      Unui arhitect i se da o tema de proiectare. Beneficiarul hotaraste ce vrea si arhitectul, daca vrea si poate, raspunde provocarii. Mie asta cu conceptul imi suna a proiect gata facut. Dar de ascultat orice om merita ascultat, poate chiar vine cu un concept superfain.

    • @justina2101
      @justina2101 4 ปีที่แล้ว

      @@xavierrochas La cum arata arhitectura roamneasca actuala, ca arhitect mi-ar fi rusine sa spun ce profesie am. Cu atat mai mult sa am aere... Toate tiganiile care sunt in picioare inca, o coada de topor, a semnat pentru ele. Si nu o zic din rautate ci din durerea de a vedea distrusa arhitectura unor sate traditionale. Orase pestrite, blocuri de sticla langa monumente istorice de arhitectura...
      Bucataria la parter si locul de luat masa la etaj chiar nu e o problema, poti sa o rezolvi cu un montcharge

    • @xavierrochas
      @xavierrochas 4 ปีที่แล้ว

      @@justina2101 foarte tare asta cu montcharge, de mult chiar se practica

  • @florinhuang2784
    @florinhuang2784 4 ปีที่แล้ว

    Știe cineva o aplicație gratuită să pot desena o casă în 3d pe calculator?

    • @azur8989
      @azur8989 4 ปีที่แล้ว

      dreamplan by nch

    • @empyrionin
      @empyrionin 3 ปีที่แล้ว

      Planner 5D

  • @MirceaBugan
    @MirceaBugan 4 ปีที่แล้ว

    Ioooi, si eu care eram suparat pe arhitect... :D

  • @webraptoreu
    @webraptoreu 4 ปีที่แล้ว

    Excelent video-ul, pacat ca s-a terminat in stil soap opera. Nu asa se fac subscriberi si vieweri la canal ...

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  4 ปีที่แล้ว

      Nu stiu la ce te referi. Asa cum am spus la inceput, am impartit materialul pentru a fi mai usor de urmarit. Partea tehnica vine curand. :)

  • @iulianscintei4204
    @iulianscintei4204 4 ปีที่แล้ว +3

    În episodul următor:
    Probabil vom auzi din gura clienților tăi că au văzut "găuri de ventilație naturală", lăsate special de "profesioniști" ca să se "usuce" casa mai repede 🤣🤣🤣 ... scuze ... fac haz de necaz.

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  4 ปีที่แล้ว +1

      🤣🤣🤣

    • @justina2101
      @justina2101 4 ปีที่แล้ว +1

      Chiar am vazut asa ceva... Explicatia era mai "inteligenta", "casa" fiind din lemn, ca sa nu se degradeze lemnul in timp, la contactul cu polistirenul era lasat un gol de aerisire si la cativa metri erau chiar guri de aerisire. Am dormit intr-o iarna intr-o astfel de "cabana", mult mai rau decat in cort,grajd,cotet..., la fiecare 10cm temperatura varia cu un grad. Jos erau vreo 10 grade, sus vreo 35.

    • @iulianscintei4204
      @iulianscintei4204 4 ปีที่แล้ว

      @@justina2101 off, off ... rămâi fără cuvinte la asemenea "idei" de construcții 😤

    • @utzdeac
      @utzdeac 4 ปีที่แล้ว

      @@iulianscintei4204se refera la ventilatie naturala, controlata, nu ca e neetansa casa, o faci etansa si dai aceste gauri pt ventilare, calculate... am auzit si eu de aceasta idee, pe considerentul ca e mai ieftin sa incalzesti acel aer cu gaz decat cu curent, curentul fiind de 4 ori mai scump decat gazul

  • @justina2101
    @justina2101 4 ปีที่แล้ว

    Eu nu as generaliza nici nu as merge pe formule stereotipe. As prefera, ca sa zic asa, un croitor bun din orasul meu, nu o casa de moda pariziana.
    Ce sfat as da beneficiarului?
    Sa isi aleaga oamenii cu care va lucra dupa sufletul lui, sa simta ca vorbesc pe aceeasi lungime de unda, ca se pot intelege, fiindca drumul e lung.
    Sa mearga pe recomandari, sa ceara portofoliu, sa se duca personal si sa vada ce au construit si cum au construit, sa vorbeasca cu beneficiarii, colaboratorii. Sa isi aloce timp personal pentru asta si sa isi ia si un specialist sau macar un prieten trecut prin greu cu care sa se sfatuiasca.

  • @romanseremet
    @romanseremet 4 ปีที่แล้ว +2

    Pai si cine sunt teparii? Cum aflam si noi cine sunt, cum ii cheama si cum sa-i evitam?

  • @sosoilucian
    @sosoilucian 4 ปีที่แล้ว

    Cel mai bine ar fi sa ne spuna si numele persoanelor care le-au tras teapa

    • @MariusSoflete
      @MariusSoflete  4 ปีที่แล้ว

      Din păcate, dacă facem publice aceste nume riscăm să fim acuzați de calomnie (Art. 507 din Codul Penal)

  • @miticam3385
    @miticam3385 4 ปีที่แล้ว

    Dooamnne, m am spart de râs 15:05 așa ceva...

  • @constructii.si.amenajari
    @constructii.si.amenajari 4 ปีที่แล้ว

    Cum le știi tu pe toate

  • @simionroman4735
    @simionroman4735 4 ปีที่แล้ว

    Fārā comentarii.....!!!

  • @lkmiha
    @lkmiha 4 ปีที่แล้ว

    Vai.... vai....
    si eu am inceput proiectul... casa e la rosu... cu un halal de arhitect si proiectant...
    Abia astept sa fac receptia la anul... si sa le fac in feedback in media

  • @andreihandru
    @andreihandru 4 ปีที่แล้ว

    Atatea povesti am auzit de felul asta.... Pfuai...si eu le am auzit la Cluj, unde oamenii sunt mai de treaba un pic :)...Trebuie sa imi incep business ul de consultanta imobiliara sau project management ca ar fi de lucru pana e lumea, pentru oamenii care vor sa construiasca ei o casa si nu doresc sa cumpere una... Ca si dezvoltator de case performante energentic, intre proiectele mele as putea sa imi ofer serviciile si din experienta mea, conexiunile mele si abilitatea de a privii un proiect in ansamblu in toata complexitatea lui as economisii mulți bani pentru clienti...Din Cluj, momentan nu m as deplasa

  • @marubeni4159
    @marubeni4159 4 ปีที่แล้ว

    deja la minutul 10 ma ia plictiseala.....sunt proiecte de case americane extrem de frumoase pe youtube.......cat de greu e....hmmm

  • @harrytanase1587
    @harrytanase1587 4 ปีที่แล้ว +3

    Fool me once, shame on you. Fool me twice, shame on me.
    Dupa parerea mea, dacă vrei să-ți construiești o casa și nu știi cum arată un cui, ai trei variante:
    1). Angajezi o firma de construcții care vine cu proiectul lor. Știi de la început cat va costa casa + 10 - 20%, neprevazute ( crestere pret materiale, carburant etc).
    2). Angajezi o firma de construcții care execută case din panouri CLT (cross laminated timber) sau SIP ( structural insulated panels). De obicei, firma care produce panourile le pune în opera și are proiectanți care i-si vor face treaba sau, firma producătoare de panouri nu va mai face business cu ei.
    3). Angajezi o firma de construcții care executa case din ICF (insulated concrete forms), sau - "Cofraje Pierdute de Polistiren". Firmele care execută acest fel de lucrări, obicei lucrează în tandem cu proiectanți specializați în ICF.Este foarte important ca structura de rezistență sa nu aibă o "pădure" din fier beton în pereți. Prețul casei va fi ridicat și nu ve-ti avea semnal la telefon în casa.
    FOARTE IMPORTANT. NU FACE NICI O MODIFICARE LA PROIECT IN TIMPUL CONSTRUCȚIEI !!!!! PIERDERILE DE TIMP ȘI BANI SUNT ENORME.

    • @harrytanase1587
      @harrytanase1587 4 ปีที่แล้ว

      @@Sebastian-xv1qd În cazul unei greșeli de proiectare - DA. Eu m-am referit, dar nu am fost foarte explicit, la modificari prostesti. Mutări de pereti, scari, ferestre, usi, goluri in plansee etc, doar pentru ca "Nu mi-am dat seama din proiect" sau "Am văzut la cutarescu" sau cea mai tare "Nu-i pace soției".
      Mulțumesc pentru precizare.

  • @gauradelamacaroana
    @gauradelamacaroana 4 ปีที่แล้ว +1

    Cunosc un arhitect ce face proiectele de arhitectura în Excel. :D

    • @justina2101
      @justina2101 4 ปีที่แล้ว

      Sa stii ca am vazut pe cineva care facea programare in excel...Am vazut profile de drum, pe care eu le deschideam apoi cu autocadul... facute in excel!!!!

    • @empyrionin
      @empyrionin 3 ปีที่แล้ว

      @@justina2101 nu e nicio problema asta. PHPP e in excel. Desen tehnic se poate face și în Word daca vrei și tii mortis, foarte corect, se pot plasa la coordonate precise linii și puncte.
      Problema nu e unealta, e omul.

  • @raduterioiu
    @raduterioiu 4 ปีที่แล้ว +1

    "adica, efectiv" beneficiarii sunt praf. Dezorientati, problemele le vin mereu din exterior, ei sunt destepti si generosi dar uite ce ghinion au cu echipele pe care doar ei stiu pe unde le gasesc. Daca alegeti "prieteni care se ocupa cu case" pai atunci nu mai faceti interviuri despre cum nu se lucreaza profesionist. Exista proiecati si constructori foarte buni, pm/diriginte de santier insa vor sa fie platiti insa aceste costuri sunt o buna investitie.

    • @utzdeac
      @utzdeac 4 ปีที่แล้ว

      9000euro or fi asa de gasit pe gard....cam cat crezi tu ca e ok sa platesti un arhitect?

    • @carmenarhire3170
      @carmenarhire3170 4 ปีที่แล้ว +2

      "Prietenul care se ocupa cu case" care este constructor de fapt, ne-a facut strict turnarea fundatiei la casa noastra, deoarece constructorul care a facut restul ne-a cerut aproape la fel de mult pt o placa dreapta cat le-a cerut parintilor pentru o placa dreapta si un demisol. "Prietenul" nu a avut disponibilitatea sa se ocupe de toata constructia casei, iar fundatia pe care a turnat-o nu prezinta nici o problema. In legatura cu dirigintii de santier.....alta poveste, am vorbit cu cel putin 10 care ne-au spus acelasi lucru, ca vin ocazional, cand vor avea timp, o data de doua ori maxim si ca nu ofera supraveghere, solutii etc doar semnaturi. Sunt convinsa ca undeva exista oameni profesionisti in domeniu, dar sunt foarte putini si am avut ghinionul sa nu ii gasim. Si din pacate cred ca foarte multi sunt in situatia noastra, dupa cum reiese si din comentariile de mai sus.

    • @raduterioiu
      @raduterioiu 4 ปีที่แล้ว

      @@carmenarhire3170 Multumesc pentru raspuns si va doresc succes in continuare. Am avut si eu parte de clasicele vaicareli/targuieli cu constructorii asa ca am trimis la plimbare 3 echipe inca de la primele devieri de la proiect si contract. Am platit foarte bine un bun diriginte de santier ca sa verifice de 3 ori/sapt progresul si sa organizam impreuna cu constructorul fiecare faza. Lucrurile au mers excelent, in 6 luni a fost gata casa cu incadrarea in termen si buget. Poate ca am avut noroc insa cred ca o parte din problema o reprezinta beneficiarul/investitorul (o spun in calitate de inginer constr, proiectant, beneficiar/investitor).

    • @empyrionin
      @empyrionin 3 ปีที่แล้ว

      @@raduterioiu am rude și prieteni, și am văzut în diverse faze construcții, renovări (apartamente + casa) și chiar turnari de fundații pt laboratoare de cercetare.
      Am văzut un singur caz în care nu au fost probleme majore și prietenul e mulțumit. In toate celelalte s-au tras țepe, mai mici sau mai mari. Macar un vârf de țeapă. Și vorbesc inclusiv de muncitori și constructori care au muncit în străinătate sau la clădiri din patrimoniul național.
      Problema este suficient de mare încât cine vine cu o soluție (un business, ceva, de management de proiecte) pe bune, sa se îmbogățească.
      In calitate de client care dorește o casă și va demara procesul în circa 2 ani, mă gândesc cu groaza cat trebuie sa învăț (și sunt inginer și eu!) si ce fac restul de cetățeni...

  • @CernatSt
    @CernatSt 4 ปีที่แล้ว +1

    👍

  • @MrSavage77
    @MrSavage77 4 ปีที่แล้ว

    👍

  • @andreicato
    @andreicato 4 ปีที่แล้ว

    👍

  • @ionutpiglesan8348
    @ionutpiglesan8348 2 ปีที่แล้ว

    👍