Δεν μας χτυπά το ρεύμα από Μετασχηματιστή
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 10 ก.พ. 2025
- Στο σημερινό βίντεο θα σας δείξω πως γίνεται να πιάσουμε ενεργούς αγωγούς χωρίς να μας χτυπάει ρεύμα. Φυσικά αυτό γίνεται ΜΟΝΟ σε αγωγό από μετασχηματιστή γαλβανικής απομόνωσης. Σε ένα αγείωτο σύστημα δηλαδή.
Δεν πρέπει να αναπαράγετε μόνοι σας, βίντεο που βλέπετε στο διαδίκτυο, από όπου και αν προέρχονται. Εμείς, για να πιάσουμε το ρεύμα, έχουμε κάνει 100 δοκιμές και μετρήσεις και επιλογή υλικών ώστε να είμαστε σίγουροι για το τι κάνουμε.
Παρ όλα αυτά, θα παρατηρήσετε ότι με επιφύλαξη πιάνουμε τους αγωγούς. Διότι, ποτέ δεν ξέρουμε την στιγμή της αστοχίας ενός υλικού!!
Γίνεται μία προσπάθεια σε πραγματικές συνθήκες ώστε να καταλάβουν όλοι, πως γίνεται και δεν μας χτυπά το ρεύμα από ένα μετασχηματιστή με έξοδο δευτερεύοντος στα 230Volt
Ένα σημαντικό που πρέπει να γνωρίζουμε ΌΛΟΙ, ότι και με μετασχηματιστή, την τάση των 230v την θεωρούμε Πάρα πολύ επικίνδυνη. Γενικότερα, πάνω από 50volt όλες οι τάσεις εναλλασσόμενου ρεύματος είναι επικίνδυνες.
Για περισσότερες λεπτομέρειες επισκεφθείτε το site μας: electricalnews.gr
Και την σελίδα μας του Facebook: / electricalnewsgr
Καλησπέρα…μια ερώτηση
Έχω 5 φωτιστικά πάνω σε 5 κολόνες περίφραξης 2 μέτρα ύψος και 2 φωτιστικά πάνω σε δέντρα όλα τα καλώδια που πάνε στα φωτιστικά είναι 20 πόντους μέσα στο χώμα
Χρειάζεται μετασχηματιστής απομόνωσης ή όχι
@@georgiosevangeloulis2157 οχι. Ρελέ διαρροής χρειάζεται ομως η γραμμη των προβολέων. Μετασχηματιστη βαζουμε για 1 συσκευη. Απαγορευεται μετασχηματιστης στα 230v σε εξωτερικους φωτισμους. Μονο ρελε διαρροης στη γραμμη και ειστε καλυμμένος
@ σας ευχαριστώ για την άμεση απάντηση
ΥΓ έχω ρελε .η απόσταση από τον πίνακα μέχρι τα φωτιστικά είναι 50μ
ΥΓ2 ο ηλεκτρολόγος μου συνέστησε να βάλω μετασχηματιστή 230v/230v
@@georgiosevangeloulis2157 τέλεια αφου έχετε ρελε. Η αποσταση δεν παιζει ρολο. Μετασχηματιστης απαγορευεται δια ροπάλου. Βαλτε 1 ρελε στις γραμμες των εξωτερικων φωτιστικων ανεξαρτητο, ωστε τουλαχιστον αν πεφτει να μην πεφτει το κεντρικο του σπιτιου. Τα ρελέ διαρροης να ειναι 30mA.
Φανταστείτε οτι αν βαλετε μετασχηματιστη, τοτε παιζει ρολο και η αποσταση. Οσο πιο μακρύ το κυκλωμα, τοσο πιο επικινδυνος γινεται ο μετασχηματιστης!!! Το ξεχνατε. Αναφερεται και στον νεο κανονισμο Ηλεκτρικων εγκαταστασεων
@ σε ευχαριστω και παλι
σε ποια περιοχη εισαι ; σε περιπτωση που χρειαστω ηλεκτολογο
@@georgiosevangeloulis2157 Σαντορίνη εδώ και 9 χρόνια. Ότι χρειαστείτε, μπορώ τουλάχιστον να σας δώσω οδηγίες. Να είστε καλά.
Καλησπέρα πως θα καταλάβω σε μια ηλεκτροκοληση χαλκού ποιό ειναι το - και ποιο το + ? Ευχαριστώ!
να ρωτησω..τα ohm στο πρωτευον του μετασχηματιστη φουρνου μικροκυματων ειναι 2.8..ειναικαλο ή οχι? Ευχαριστω για την απαντηση
Πως μπορούμε να μάθουμε για Μ/Σ εμείς πού δεν βαλαμε ποτέ,το ειναι ο καθένας και που χρησιμοποιεί και τι σημαίνει ώστε να διαβάσουμε και να ξέρουμε πότε χρειάζεται και τι?
Επισης δεν είπες μάστορα κ το τελευταίο άφησες απορία στους αναγνώστες ότι ακόμη κ να βραχυκύκλωσει το δευτερεύον αποτιδηποτε σφαλμα αγωγών θα βγει τάση 230 οπότε έχουμε αυτομάτως σε οποιοδήποτε αγωγό 230 ίσον άμεση επαφή με γη η τάση επαφής όπως θέλεις αν δεν μιλήσει η ασφαλιστικη προστασία του δευτερεύοντος να κόψει καικαμε
Καλημέρα, μια ερώτηση κρίσεως.
Πχ σε ένα πάγκο εργασίας που δοκιμάζουμε και κάνουμε service διάφορες ηλεκτρικές συσκευές που έχουν καλώδιο γείωσης, τι γίνετε σε αυτή την περίπτωση? Δηλαδή να το πω ποιο απλά, όταν έχουμε μετασχηματιστή απομόνωσης 230-230 και δίνουμε τάση σε μια πρίζα σούκο, πρέπει η γείωση του δικτύου να συνδεθεί στην πρίζα η οχι? Η συσκευή δηλαδή πρέπει να γειώνετε κανονικά? Υπάρχουν πολλές και διάφορες απόψεις και δεν ξέρω τι ισχύει πραγματικά. Θα ηθελα μια απάντηση, Ευχαριστώ.
Όχι βέβαια. Τροφοδοσία από ΜΣ, δεν συνδέουμε τις γειώσεις. Αφού ο μετασχηματιστής είναι αγείωτος, τι γειώσεις να βάλεις; Φυσικά και ΔΕΝ συνδέουμε με τη γείωση του δικτύου. Όμως αν έχουμε 10 φωτιστικά σε κήπο, συνδέουμε όλες τις γειώσεις των φωτιστικών μεταξύ τους. Δηλαδή, από το πρώτο φωτιστικό έως το τελευταίο πρέπει να συνδέονται ισοδυναμικά. Άρα, η ''γείωση'' από το πρώτο φωτιστικό προς την πηγή ΔΕΝ συνδέεται.
Αν κάτι δεν καταλαβαίνεις από τις απαντήσεις λόγω γραπτού λόγου, μπορείς να ρωτήσεις ότι θέλεις. Να το αναλύσουμε κι άλλο.
@@electricalnews9806 Ευχαριστώ για την απάντηση, εχω αλλη μια ερώτηση. Τον μετασχηματιστή πρέπει να τον γειώσουμε για λόγους προστασίας? Το σώμα του δηλαδή. Για προστασία από τυχόν διαρροή τυλιγμάτων προς τον πυρήνα?
@@dimitris1834 Ναι φυσικά. Όλα τα μεταλλικά μέρη που τροφοδοτούνται από ένα σύστημα γειωμένο (όπως είναι το σύστημα της ΔΕΗ) πρέπει να γειώνονται.
Μάστορα καλημέρα θέλω την βοήθεια σου έχω βάλει επαγωγικό Μ Σ 220 -220 volt. 1000watt και τροφοδωτο φώτα κηπου μια πρίζα και ένα ανεμιστήρα τα έχω γείωσει όλα με το δίκτυο του σπιτιού και επίσης το σώμα του μετασχηματιστή είναι ασφαλές το συστημα ;;
Οχι. Απαγορευεται η γειωση σ αυτα. Την κοβεις επι τοπου. Πολυ επικινδυνο. Αυτα τα ενωνεις ισοδυναμικα μεταξυ τους. Καμια επαφη με τη γειωση της εγκαταστασης
@@electricalnews9806 ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ
@@electricalnews9806 Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το βίντεο σας. Εάν ακουμπήσουμε τον αγωγό προστασίας της εγκατάστασής μας, στα μεταλλικά σασί των διαφόρων συσκευών που ανήκουν στο απομονωμένο σύστημα (όπως έκανε ο πιο πάνω κύριος) ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα? Και σε περίπτωση σφάλματος μόνωσης, μπορεί το σασί να φορτιστεί αλλά ρεύμα δε θα περάσει μέσα από το ανθρώπινο σώμα (σε περίπτωση επαφής με το σασί) διότι κανένα από τα άκρα του δευτερεύοντος δεν είναι γειωμένα. Αν έχω κάπου λάθος, παρακαλώ διορθώστε με.
@@user_mechanical23 Πολύ σωστά. Όμως, αν σε περίπτωση ένα από τα δύο άκρα του δευτερεύοντος αγγίξει για Χ λόγους τη γείωση αυτή (όπως διαρροή νερού ή βροχή, κακή μόνωση στα φωτιστικά ή ακόμη και καμένο καλώδιο, που πολλές φορές βρίσκουμε σε εξωτερικούς φωτισμούς και έχει κοπεί, έχει πέσει ή ακουμπήσει πάνω στο σασί του φωτιστικού, τότε γειώνεται αυτομάτως ο ένας πόλος. Και αγγίξουμε εμείς τον δεύτερο, πχ από επέμβαση στα φωτιστικά ή κάτι άλλο, θα συμβεί το κακό. Γενικότερα, με κάθε ''ιδέα'' προσπαθούμε να μειώσουμε ακόμη και την πιο.... απίθανη πιθανότητα, του να συμβεί κάτι στραβό... Γι αυτό και ο 384 και ο 60364, αναφέρει συγκεκριμένα για το θέμα αυτό ότι συνδέουμε μεν τα σασί όλων των φωτιστικών ή συσκευών μεταξύ τους (με το καλώδιο το κίτρινο πχ που έχει το 3Χ1,5 μέσα), θεωρώντας το ώς ισοδυναμική προστασία, αλλά ποτέ δεν το συνδέουμε με τη γείωση της εφγκατάστασης. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι από την εγκατάσταση, πάλι πολλά μπορεί να συμβούν και να έχουμε θέματα διάφορα μέσω του αγωγού αυτού της γείωσης.
@@electricalnews9806 σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση και το χρόνο σας. Δεν το είχα σκεφτεί κατ' αυτόν τον τρόπο.
Ομοίως ερμηνεύεται και το γεγονός του δευτερεύοντος γαλβανικά απομονωμένου συστήματος με δευτερεύουσα τάση 24 ή 48V. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση είναι ακίνδυνη η τάση αυτή για ηλεκτρικό σοκ προς τον άνθρωπο. Το αναφέρω γιατί σε αυτοματισμούς στη βιομηχανία απαιτείται σε πολλές εφαρμογές η χρήση των 24V και η συσκευή αυτή είναι εμπεριέχει και μηχανήματα των 230V (παροχή από το δίκτυο της ΔΕΗ) και έχει τύχει να γίνει σφάλμα μόνωσης του δευτερεύοντος χωρίς όμως να υπάρξει κίνδυνος, αλλά μόνο "κάψιμο" του Μ/Σ.
δε γινεται οπου ρευμα να κοκκινζει το καλοδιο?? πχ λεδ..
Ελπιζω οτι κανενας δεν θα προσπαθησει να πιασει και τα δυο ακρα του μετασχηματιστη γιατι θα λαμπιριζει για πολυ καιρο.
ωραιο βιντεο συναδελφε!
Εάν βάλλεις τον ρελε πριν τη είσοδο του πρωτεύοντα θα λειτουργήσει!
Ε θα λειτουργησει μ8νο αν κανει διαρροη η παροχη του ΜΣ 😅 για το δευτερευον ειναι αχρηστο
Εχει λογικη να μπει μετασχηματιστης και ακριβως πριν την εισοδο του να μπει δδε;
Δεν είναι θέμα λογικής... Αλλά θέμα επιστήμης. Αν θέλεις να προστατέψεις την γραμμή και το 1ον του Μ/Σ από διαρροή έχει νόημα ...
Συνάδελφε μπράβο σου! Με απλό τρόπο απεδειξες την λειτουργία των αγειωτων δικτύων
Ευχαριστώ Συνάδελφε, να σαι καλά
.. Πρώτον, δέν έχουμε φάση--ουδέτερο αλλά έχουμε δύο φάσεις στο δευτερεύον! Δεύτερον: εάν εγώ πιάνω την μία φάση δέν παθαίνω τίποτα αλλά μόλις πιάσης εσύ την άλλη φάση θα μοιρασθούμε τα 230 βόλτ και θα πάθουμε ηλεκτροπληξία με περίπου 115 βόλτ ο καθ
ένας μας! Τα 115 βόλτ είναι θανατηφόρα! Το όριο τάσεως είναι 80 βόλτ! Πάνω απο 80 βόλτ έχουμε περισσότερο ρεύμα απο 20 μιλιαμπέτ που είναι ικανή ποσότητα ρεύματος για να μας προκαλέση ηλεκτρόλυση αίματος! Με 230 βόλτ σε δύο ανθρώπινα σώμματα που είναι 2 επι 4.000 ωμ σε σειρά θα έχουμε 230 βόλτ δια 8.000 ώμ = 28,75 μιλιαμπέρ περίπου! Απο 20 και άνω κινδινεύουμε Σοβαρά! Παρόλο που στο δευτερεύον τύλιγμα δεν κάνουμε ΄΄ουδετέρωση΄΄ δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να έρθη σε επαφή με έστω έναν απο τους δύο αγωγούς! Πρέπει να τους συμβουλεύουμε να μήν ακουμπάνε, παρόλο που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μήν πάθουνε τίποτα! Αλλο τώρα: ...τις συσκευές που συνδέουμε στην μή ουδετερωμένη παροχή θα πρέπει να τις ελέγχουμε ΤΑΚΤΙΚΑ για τυχόν διαρροή προς τα μεταλικά-τους μέρη! Και κάτι τελευταίο για απόλυτη ασφάλεια! Η έξοδος του μετασχηματιστή (με χωρίς ουδετέρωση, με δύο φάσεις δηλαδή) την δίνουμε σε μία ΚΕΝΤΡΙΚΗ μπρίζα η οποία θα έχει κανονική γείωση! Στην τριπολική αυτή μπρίζα θα συνδαίωνται συσκευές (πχ χορτοκοπτικά η οτι αλλο) που θα έχουνε τριπολικό ρευματολυπτη και τριπολικό καλώδιο φυσικά! Μπορείς ΕΠΙΣΗΣ να σχεδιάδης κύκλωμα που θα ανάβει κάποιο λαμπάκι (κόκκινο, κινδίνου) όταν προκύψη διαρροή κάποιας συσκευής προς τα ματαλικά της μέρη απο οποιονδήποτε εκ των δύο μή ουδετερωμένων αγωγών του καλωδίου! Τελειοποιείσθε !!! ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !!!
Αγαπητέ το όριο τάσης επαφής είναι 50volts και όχι 80. Επίσης η τάση δεν μοιράζεται σε επαφή 2 χρηστών αλλά κλείνει κύκλωμα μέσω των δύο χρηστών με την γη. Οπότε κινδυνεύουν και οι δύο. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην χρησιμοποίηση των όρων τάση και ρεύμα ..
Επίσης ο ΜΣ που χρησιμοποίησε ο συνάδελφος έχει μονοφασική έξοδο.
Επιπρόσθετα αναφέρουμε πως το όριο ασφαλείας για την AC ένταση είναι 30mA. Αυτά για να είμαστε τέλειοι όλοι μας...