Secretele cutremurului din ‘77, un cutremur comunist - la “Viva Historia cu Hodor si Tetelu”

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 10 พ.ย. 2022
  • Nu rata o ediție specială a podcastului „Viva Historia”, cu Tetelu și Mădălin Hodor, în care se discută despre cutremurul din 1977 și cum s-a profitat de pe urma dezastrului.
    Cutremurul din 1977 a fost puternic și s-a produs la ora 21:22:22, în dată de 4 martie 1977, cu efecte devastatoare asupra României. A avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și o durată de circa 56 de secunde (55 conform altor surse), 1.570 (1.578 conform altor surse) de victime, din care 1.391 (1.424 conform altor surse) numai în București. La nivelul întregii țări au fost circa 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat în București, unde peste 33 de clădiri s-au prăbușit.
    Cutremurul a afectat de asemenea și Bulgaria. În orașul Syistov, trei blocuri de locuințe au fost distruse și peste 100 de oameni au murit.
    Epicentrul cutremurului a fost localizat în zona Vrancea, cea mai activă zonă seismică din țară, la o adâncime de circa 100 km.
    Deși reacția autorităților a fost slabă în primele ore, foarte mulți oameni au ajutat din proprie inițiativă la îndepărtarea dărâmăturilor și la salvarea victimelor. Ulterior apelului prezidențial, s-a trecut la sporirea producției de alimente primare, pentru a asigura necesarul populației, la restabilirea rețelelor utilitare (apă, gaz, telefoane, curent). Mulți au lucrat ore în șir fără să se odihnească, acoperind mai multe schimburi. Au fost trimise ajutoare din toată țara către zonele afectate.
    Sursă: Wikipedia.
    Cumpara vinurile lui Tetelu de aici: grammawines.ro/categorie/tetelu
    #podcast #happyfish #vivahistoria #tetelu
    Follow us on the web:
    Patreon: Tetelu
    Instagram: / happyfishteleviziune
    Facebook: / happyfish.ro
    Grup Facebook: / 273835691119470
    Tetelu: / sacrosanctul.decupat
    (C) & (P) HappyFishTV
    All rights reserved. Unauthorized reproduction is a violation of applicable laws.
    In order to avoid copyright infringement, please, do not upload this video on your channel.
  • บันเทิง

ความคิดเห็น • 84

  • @negoieionut8881
    @negoieionut8881 ปีที่แล้ว +16

    Domnul Hodor are un stil placut de a povesti istorie,imi pun castile la munca si va ascult nici nu stiu cum trece timpul,tineti-o tot asa👍👍👍

  • @cosminpopescu2825
    @cosminpopescu2825 2 หลายเดือนก่อน

    Apreciez foarte mult ceea ce faceți și sunt de acord cu concluziile și explicațiile d-voastra! Legat de hoții cutremurului,vreau sa menționez ca se decretele și legea martiala și au fost hoți executați datorita faptelelor săvârșite!

  • @elzorab85
    @elzorab85 ปีที่แล้ว

    foarte de apreciat stilul si modul in care se abordeaza subiectul, nu toti suntem academicieni si universitari, suntem oameni normali, vrem sa auzim alti oameni normali cum povestesc normal... si asta e farmecul acestor serii, cei care se impiedica de expresii si cuvinte folosite nu valoarea acestor serii... multumim din nou, foarte necesare aceste episoade despre istoria noastra

  • @g.s.62
    @g.s.62 ปีที่แล้ว +4

    Am ajuns la concluzia ca podcasturile lui Tetelu sunt destul de informative iar subiectele sunt diversificate in functie de episod nu e doar chat de dragul de a scoate vorbe pe gura cum sunt majoritatea podcasturilor

  • @gigigigi4524
    @gigigigi4524 ปีที่แล้ว +2

    Ar fi bine să fiți mai documentați înainte de a incepe mă refer la Zimnicea....

  • @huliganmatol
    @huliganmatol ปีที่แล้ว +12

    Referitor la Zimnicea, exista un scurt metraj, bazat pe fapte reale în care se relatează situația din '77. Situație în care au căzut doua trei case, dar la secretarul de județ s-a transmis că Zimnicea e oraș martir. Așa că, până la venirea lui Ceaușescu la câteva zile, s-a dărâmat manual jumătate de oraș.

    • @ovimt
      @ovimt ปีที่แล้ว +2

      exact :)

    • @razvun
      @razvun ปีที่แล้ว +4

      Cu comentarii de genul ăsta, clipurile astea încep să nu mai fie veridice. Ce ne facem? Nu spun că ei nu au dreptate sau " tu" (oricare ai fi). Mie îmi place și ce spun ei și ce citesc în comentarii...doar că mă face și mai confuz 😕

    • @sorryc5424
      @sorryc5424 ปีที่แล้ว

      @@razvun Mai bine verifică dacă povestea nu este veridică:))

    • @razvun
      @razvun ปีที่แล้ว

      @@sorryc5424 știu ce spui dar vezi tu, intru aci și acolo și dincolo ca să nu mai caut eu informații. Și de aceea citesc și comentariile pentru că chiar dacă cred că cei pe care îi își fac temele înainte să spună ceva,se mai pot și înșela din cînd in cînd

    • @cornelo9118
      @cornelo9118 ปีที่แล้ว +1

      Pe vremea aceia Zimnicea era o localitate compusă din case cu o structură constructivă precară. Au fost construcții după ureche și fiecare din ce a avut. Le-au dărâmat ”manual” deoarece nu mai prezentau siguranță, iar de reparat nu prea aveau cum.

  • @ionolaru2755
    @ionolaru2755 ปีที่แล้ว +1

    In anul 1986 luna august ziua 26 a fost un cutremur cand eu ma aflam la Busteni in judetul Prahova si in dupa amiaza zilei am vazut cum s-a inclinat varful Caraiman spre sud-vest si cu cateva ore inaintea cutremurului, ceea ce ne-ar putea da un indiciu de preventie.

    • @ionolaru2755
      @ionolaru2755 ปีที่แล้ว

      S-ar putea trage concluzia ca o falie se afla intr-o parte de varful Caraiman si alta falie vis-a-vis unde se poate instala un aparat cu un fascicol laser si o zona de receptie pe varful Caraiman si in functie de inclinatia varfului Caraiman se pote trage concluzia ca urmeaza sa avem un cutremur peste cateva ore.

  • @cornelo9118
    @cornelo9118 ปีที่แล้ว +10

    Existau normative și înainte, dar au fost actualizate după 77. Mă întreb acum cum stă treaba?

    • @corneliordache
      @corneliordache ปีที่แล้ว +1

      Pai cum sta treaba acum? Cam tot asa. Exemplu incediul blocului din Constanta 2021 - bloc nou, 150 apartamente. 2 copii pun foc in garajul de la subsol(garaj semideschis). In 30 de minute tot blocul este o torta. Poliesterul folosit la izolare nu era ignifugat, era unul mai ieftin. 94 de apartamente au fost distruse. Blocul avea toate avizele
      Nu cred ca s-ar respecta normativele de rezistenta daca cele de incediu nu se respecta. Poliesterul, ca exemplu, fiind un material ieftin comparat cu betonul sau fierul beton. Totul e facut sa iasa la pret, dezvoltatorul vrea preturi mici. E mai ieftin sa dai o spaga pentru aviz decat sa faci constructia dupa standard.
      Si am observat o treaba - p+1 al parintilor facut in 2006. A trebuit sa gaurim placa de beton- a mers foarte usor, betonul sfaramicios si mult praf.
      Bloc cu 4 etaje facut in 1978 a trebuit sa facem o gaura in podea pentru introdus o teava. Ne-a muncit o zii intreaga, schimbat 2 spirale sds,. Nu era sfaramicios si nu a facut asa mult praf. Acum nu stiu daca betonul de la bloc cu 4 etaje e acelas standard ca cel de P+1
      P+1 e facut tot cu B200. acum nu stiu ce norma o fii pentru bloc de 4 etaje dar cred ca ar trebuii sa fie la fel , tot placa este.
      Daca e tot standard B200 clar cel din '78 e mai calitativ decat cel din 2006. Totul depinde de cei de la statia de beton, cat de mult te fura.

  • @gabrielac563
    @gabrielac563 ปีที่แล้ว +4

    apropos de orasul Zimnicea...sa va uitati la filmul lui Naumovici de pe net...

  • @garipodelu
    @garipodelu ปีที่แล้ว +7

    Lipsa rosturilor dintre tronsoanele unui bloc a dus la multe situații în care tronsonul de capăt sa se prăbușească la cutremur. Un profesor din UAUIM făcea analogie cu un șir de bile de biliard pe care le lovești la un capăt. Tot șirul va rămâne pe loc, mai puțin ultima carte se va deplasa. E o analogie destul de trasă de păr dar evidențiază prezența rosturilor dintre clădiri.

    • @sorryc5424
      @sorryc5424 ปีที่แล้ว +1

      Păi toate blocurile au rosturi:))

    • @garipodelu
      @garipodelu ปีที่แล้ว +6

      @@sorryc5424 acum da, cel puțin pe hartie, atunci au existat cazuri în care nu aveau sau nu erau dimensionate corect. Crede-mă că în foarte multe cazuri una e in proiect și alta se face pe santier. Multe șantiere încă nu au muncitori calificați sau diriginți de șantier acreditați și te trezești cu tot felul de surprize. Iar autoritățile care ar trebui să verifice lucrurile astea se fac că plouă. Știai că inspectoratul de stat în construcții în București are doar 3 agenți pentru a face verificări în teren? Iar dacă sesizezi nereguli la poliția locală, care a primit pe vreme lui Boc atribuții pt verificarea lucrărilor de construcții, o să constați că oamenii aia nu cunosc nici 5% din legislație. Nu vreau sa fiu răutăcios, dar hai sa nu uitam că trăim în România. Și eu as inclina sa spun că toți șoferii de mașini au permis, pt că da, așa e legea dar în realitate vedem că sunt unii care nici macar să citească nu sunt in stare. Probabil la fel era și pe vremea aia, una era în proiect și alta se făcea la fata locului. Îți mai dau un exemplu deja clasic, bloc din 60, perete structural din beton umplut parțial cu saci și ziare. Crezi că așa era în proiect?

    • @nikolaslord5742
      @nikolaslord5742 ปีที่แล้ว

      Insuficiența distanta intre monoblocuri

  • @cornelo9118
    @cornelo9118 ปีที่แล้ว +4

    Pe scara Richter de la un grad la următorul este în creștere exponențială. Nici un stat modern nu poate singur să facă față unui dezastru major. Pot cădea elemente de infrastructură esențiale, energie, spitale, rețele de energie, etc

    • @iulicutza27
      @iulicutza27 ปีที่แล้ว

      0⁰

    • @leongrosu
      @leongrosu ปีที่แล้ว +2

      E logaritmică, nu exponențială, dar da, așa e.

  • @scytale2394
    @scytale2394 ปีที่แล้ว +2

    Sunt mai multe greseli etc. Sa le luam pe rand:
    1. 11:30 - Existau si pana in 77 standarde, normativul din 63. Poate in 30-40 nu existau standarde, asta da.

  • @1952camelia
    @1952camelia ปีที่แล้ว +3

    Am inceput sa ascult si deja aud lucruri neveridice, și când un istoric spune lucruri nu pe bază de documente ci după ureche, atunci nu ești istoric. Sunt ing. constructor, am terminat fac.în 1974. Ceea ce s-a clădit până în 1974 ( vorbesc de perioada comunistă) s-a construit după standarde rusești, după 1974 s-a construit după standarde europene. Deci standarde au fost și se respectau cu sfintenie pentru ca erau verificări și răsverificări( ceea ce azi nu se mai face) și îți ratai viața dacă erai prins cu ceva. După 1974 s-au calculat constructiile in functie de zona seismica a țării( de ex. Vrancea e zonă seismică 8 pe scara Richter). Exista o hartă a seismicității și în funcție de zona seismică, tot ce se construiește în zona respectivă se calculează la gradul de seismicitate din acea zonă. Deci tot ce s-a construit după 1977 s-a construit după standarde europene care au fost respectate cu sfințenie. Și standardele rusești erau corecte dar eu am prins niște zvonuri, ca să le zic așa. Un istoric bun ar trebui să le verifice. Se discuta atunci în anii 80 că în perioada de dinaintea lui 77 Ceaușescu ar fi spus că să se mai facă economii la materialele băgate în construcții, adică ce atâta de mult oțel beton, să se pună mai puțin, să se pună mărci de beton mai inferioare, etc., totul pentru reducerea costurilor. Rezultatul a fost că în București au căzut acele blocuri nou construite. Urmarea a fost că nu a mai venit nimeni cu directive asupra calcului de rezistență al clădirilor, s-au respectat standardele, clădirile erau sigure. Problema este că după 90 nimeni nu a mai respectat nimic, corupția a intrat și aici și: în clădirile vechi s-au făcut modificări, s-au dărâmat ziduri,stâlpi, grinzi de rezistență. Deci structura de rezistență a multor blocuri, etc. a fost șubrezită, ce va fi se va vedea la un cutremur mare. În privința clădirilor noi, fuga după profit și fără a fi verificați și pedepsiți(corupție) s-a umblat la a reduce din materialele necesare și folosite în mod normal, s-a umblat la calitate( mai puțină) și la fel totul se va vedea la următorul cutremur și nu numai în București, în toată țara. Sunt multe de spus, mă opresc aici, când vorbiți informați-vă căci sunteți formatori de opinie și nu șuietă de babe la o cafea!

    • @elenabibescu1848
      @elenabibescu1848 11 หลายเดือนก่อน

      Ei spun numai ce vor.

    • @superbogdan1000
      @superbogdan1000 หลายเดือนก่อน

      Dar cu OD 16 ce a fost? Chiar nu știti?!

  • @gabidin1454
    @gabidin1454 ปีที่แล้ว +11

    Cam făcută după ureche discuția de față

  • @ovimt
    @ovimt ปีที่แล้ว +4

    orasul zimnicea a fost tzeapa, hai sa ne documentam bine, e cunoscuta treaba. voiau doar bani de la partid. apoi cand a venit inspectia au inceput ei sa darame case...

  • @acatrineigena7664
    @acatrineigena7664 11 หลายเดือนก่อน +2

    Am prins cutremurul din '77. Aveam 21 de ani. Multe din cele spuse sunt reale, dar sunt și multe
    exagerate sau inventate...
    In ce documente apar toate acestea?

  • @sarivanul
    @sarivanul ปีที่แล้ว

    Intimidarea este pe patreon?

  • @wreka11
    @wreka11 ปีที่แล้ว

    Puneți patreonul boss!!

  • @bogdanneagu5413
    @bogdanneagu5413 ปีที่แล้ว +6

    Hai sa nu ne mai dăm cu părerea daca nu cunoaștem. In Romania există normativ pentru calculul structurilor la cutremur. Există programe care știu să simuleze ce se întâmplă cu o structura la cutremur. Structural exista firme care știu să proiecteze foarte bine in Romania. Cu utilitatea și dotarea clădirilor stam prost. Nu garantez că nu va pica nici o clădire făcută în ultimii 20 de ani că încă se fura și se greșește mult. Dar sa spui că nu se ia în calcul seismul in calculul seismic este o aberație. Proiectul acela este direct închis daca face așa ceva

    • @tedted4660
      @tedted4660 ปีที่แล้ว +2

      Ce bizar cum trăiești cu acest idealism, de parcă te-ai născut în România ieri. In Cluj cel puțin, într-o zonă dezvoltata după 2010, apartamentele sunt pline de crăpături, pentru că încă "se așează clădirea".

    • @catalinmocanu1912
      @catalinmocanu1912 ปีที่แล้ว +1

      Daca nu ma insel, era vorba despre cum ar reactiona statul ,pe baza experientei din regimul comunist, pentru ca (exclus cazul in care te numesti, Nostradamus), nu poate spune nimeni, ce efecte ar avea, un cutremur.

    • @bogdanneagu5413
      @bogdanneagu5413 ปีที่แล้ว +1

      @@tedted4660 vorbim de lucruri diferite. In Cluj nu există problema seismică. Forțele de calcul din vânt sunt mai mari decât cele seismice. In Cluj problemele cele mai mari sunt date de teren. Fuge pământul peste tot. Tot ce se construiește acum in zona centrală și semicentrala are fundații speciale. Mă refer la piloți și radier de beton. Acolo este mai complicat și din cauză că nu se fac peste tot studii geo. Se merge pe ce se cunoaște de demult. Avem exemplele cu podul porțelanului unde au descoperit când vroiau sa lucreze că este un depozit de sare și trebuie alta fundație. In facultate aveam un profesor de de geodezie și fundații care ne povestea că orice inginer poate proiecta o structură după ce iese din pământ. Fundația este cel mai greu de proiectat pentru că nu se știe cum reacționează pământul. Acel profer universitar care era șef pe partea asta de fundații avea în acea perioadă un zid de sprijin care se răsturnase.

    • @sorryc5424
      @sorryc5424 ปีที่แล้ว +1

      @@tedted4660 Bine dar fenta cu "se așează clădirea" funcționează doar la țapinari:))

    • @BaldwinIV-TheLeperKing
      @BaldwinIV-TheLeperKing ปีที่แล้ว

      Înțeleg de la tine că blocurile alea de prin militari făcute de interlopi sunt făcute cu simulări și oameni de știință?
      Nu se respectă nici măcar purtarea căștii de protecție și îmi spui de calcul seismic. Toată lumea face teorie perfecta pe hârtie, dar practica ne omoară.

  • @octavianvoinea8199
    @octavianvoinea8199 ปีที่แล้ว +2

    Ctremurullll....... :) :) :) Eu eram in Buzau la hotel ce sa zic a sarit patul cu mine prin camera un pic

    • @dand7763
      @dand7763 ปีที่แล้ว

      cred ca ai facut rodeo prin camera cu patul pe post de cal ....diiii calutzul !!!

  • @ionmilea2741
    @ionmilea2741 ปีที่แล้ว +1

    O scară a mai căzut și la un bloc la intersecția Lizeanu cu șoseaua Ștefan- Cel - Mare. Este adevărat?

    • @alexugron6272
      @alexugron6272 ปีที่แล้ว

      Da, cum mergi spre Obor, pe stanga, venind de la Dinamo.

  • @superbogdan1000
    @superbogdan1000 หลายเดือนก่อน

    Chiar nu știti istoria cu Zimnicea?!

  • @tudorm6838
    @tudorm6838 ปีที่แล้ว

    Cat de mult o sa conteze traficul din capitala in gestionarea unei crize post-cutremur? Or avea si pentru asta un plan? Daca exista ar fi trebuit sa stim ceva, pentru implica si populatia care ar trebui sa respecte niste reguli.

    • @nikolaslord5742
      @nikolaslord5742 ปีที่แล้ว

      O să iasă multi la furat cu pretenția de salvatori

  • @tudorm6838
    @tudorm6838 ปีที่แล้ว

    Va lipseste o parte, la final, cand sa vorbiti de inginerul Ursu.

  • @anyavram9668
    @anyavram9668 ปีที่แล้ว

    In ziua cutremurului au fost foarte multe replici
    Nu toate blocurile au căzut din primul
    Multe au căzut la replici
    Lumea speriată și 3 zile nu au mai intrat în clădiri de frica replicilor care au fost și de peste 4 grade

  • @padre012
    @padre012 ปีที่แล้ว

    Asculta podcastul: on the record-cronica unui dezastru anuntat

  • @superbogdan1000
    @superbogdan1000 2 หลายเดือนก่อน

    Domnule Hodor, puteți să vă gangaviti mai puțin? Exersați. vă rog.. e păcat de conținutul expus.

  • @ifcosmin
    @ifcosmin ปีที่แล้ว

    mia - plăcut

  • @ludoabsalom9652
    @ludoabsalom9652 3 หลายเดือนก่อน

    Zimnicea nu a fost distrusă. S-au speriat conducerea comunistă și a declarat la București asta. Ei au distrus să nu fie prinși de Ceaușescu. După cutremur
    . Tipic românesc, așa cum spuneți voi des. Atenție ?!

  • @silviucrudu6346
    @silviucrudu6346 ปีที่แล้ว

    București va fi în continuare cel mai distrus datorita solului ....nimic aiurea....este o zona instabilă, nisipoasa

  • @cornelo9118
    @cornelo9118 ปีที่แล้ว

    Păi dacă la TV s-a difuzat un film bulgăresc.

  • @alexugron6272
    @alexugron6272 ปีที่แล้ว

    Trebuie sa mai adaug ceva: pe 5 martie 77, dupa ce toata noaptea am stat in Cismigiu, ne era frica sa ne intoarcem in bloc, am plecat spre casa si am vazut cele mai elegante femei, imbracate in blanuri, cu tot aurul pe ele. Era ca la Paris. Apoi sa nu uitati, dar timp de cca. 6 luni, in multe institutii si intreprinderi socialiste s-a muncit si duminica, in "contul sinistratilor"?? Ma intreb si acum cum puteam noi sa-i ajutam in felul acesta!

    • @elenabibescu1848
      @elenabibescu1848 9 หลายเดือนก่อน

      Astia nu au fost in stare sa gestioneze incendiu de la Colectiv!!, Au fost si mari inundatii in anii 70.

  • @nikolaslord5742
    @nikolaslord5742 11 หลายเดือนก่อน

    Catastrofal acum inseamna tot ce durează mult SI depaseste 6 grade. Nu e de ras

  • @civfanatic8853
    @civfanatic8853 ปีที่แล้ว +11

    Nu e prima oară când trag concluzia asta despre acest invitat. Pe lângă nelipsitul ”ăăă” de dinainte și de după aproape fiecare cuvânt, are un vocabular extrem de redus. Nu are cuvintele necesare, ca să nu mai spun de termenii de specialitate, ca să se exprime coerent. ”Linia de dezvoltare a cutremurului...” Pe bune? Este falie. Apoi comisiile ale căror nume nu și le amintește niciodată, apoi scara Richter care e scară de magnitudine, nu de intensitate. Cea de intensitate e Mercalli și tot așa. Dacă vii să vorbești, documentează-te și pune-te la punct cu niște termeni din acel domeniu sau măcar deschide-ți mintea ca să-i reții, pt că acei termeni există în documentele istorice citite. Subiectele ar fi interesante, dar interlocutorii... 🤨🤔😒

    • @nciprian77
      @nciprian77 ปีที่แล้ว +3

      De ce nu vii tu ca să ne explici mai bine?

    • @civfanatic8853
      @civfanatic8853 ปีที่แล้ว +5

      @@nciprian77 Păi cu drag, dar numai să întrebați. Eu aveam câteva luni și știu prea puține de la ai mei despre cancanuri și ce vorbea gura lumii, zvonistică și teorii ale conspirației, care se vehiculau pe atunci. Pe astea le poate spune sau chiar și inventa oricine. M-ar fi interesat să abordeze teme concrete, bazate pe documente, date și chiar tema mult mai serioasă a inginerilor care au suferit un proces lung până au fost achitați, cei implicați direct și indirect în constr. celor 2 sau 3 blocuri comuniste prăbușite sau avariate masiv în 1977.

    • @catalinmocanu1912
      @catalinmocanu1912 ปีที่แล้ว +5

      1)Lauda de sine, nu aduce foloase.
      2)Daca nu-ti plac oamenii, poti oricand, schimba canalul.

    • @acatrineigena7664
      @acatrineigena7664 11 หลายเดือนก่อน +1

      Foarte corect! Aberații multe și unele exagerări, inutile!

  • @filipart828
    @filipart828 ปีที่แล้ว

    Buun 😊

  • @tabletadeacasa1263
    @tabletadeacasa1263 ปีที่แล้ว

    hodor… un perso aj nefrecventabil

  • @EddyVs0
    @EddyVs0 ปีที่แล้ว +1

    Madalin Hodor si-a distrus toata credibilitatea !
    Trist cum securisti ii acapareaza pe aia mai tineri, buni si mai vocali.

    • @elenabibescu1848
      @elenabibescu1848 11 หลายเดือนก่อน

      Oricum nu era obiectiv.

  • @omviuvenitlalumina
    @omviuvenitlalumina ปีที่แล้ว

    blestemații cetățeniei

    • @acatrineigena7664
      @acatrineigena7664 11 หลายเดือนก่อน

      Corect! Multe exagerări dar și multe inventate...

  • @eugennecula4305
    @eugennecula4305 ปีที่แล้ว

    S-a terminat cu povestea:de unde aveți cocoșeii? De unde aveți valiza aceasta cu bani ?

  • @eugennecula4305
    @eugennecula4305 ปีที่แล้ว

    S-a terminat cu povestea:de unde aveți cocoșeii? De unde aveți valiza aceasta cu bani ?
    A avut grijă Iliescu și IORGOVAN să bage în constituția României articolul: averea deținută se prezumă a fi licită !!!!!!